Prime Minister's Office
English translation of PM’s remarks during India-EU Business Forum at Bharat Mandapam, New Delhi
27 JAN 2026 8:05PM by PIB Delhi
Your Excellency,
​Madam President, business leaders of India and the European Union, my greetings to all of you.
​I am very happy to participate in the India-European Union Business Forum. This visit of the Presidents of the European Union Council and Commission to India is no ordinary diplomatic tour; it is the sounding of the bugle for a new era in India-European Union relations. For the first time, the participation of European Union leaders as Chief Guests in India's Republic Day, the conclusion of the largest FTA in India’s history between India and the European Union, and today, the organization of the India-European Union Business Forum on such a large scale with so many CEOs - all these achievements are symbols of the unprecedented alignment happening between the world's two largest democratic powers.
​Friends,
​This alignment is no accident; as market economies, we have shared values. We have shared priorities toward global stability, and as open societies, there is also a natural connection between our people. On this strong foundation, we are taking our partnership to new heights. We are establishing it as one of the world's most influential partnerships, and the results are clearly visible to us. In the last 10 years, our trade has doubled, reaching 180 billion euros. More than 6,000 European companies are working in India. There is more than 120 billion euros of investment from the European Union into India. 1,500 Indian companies are present in the European Union, and Indian investment there has reached nearly 40 billion euros. Today, there is deep cooperation between Indian and European companies in every field - R&D, manufacturing, and services. And business leaders like you are both the doers and the beneficiaries of this.
​Friends,
​Now is the time to make this partnership a ‘Whole of the Society Partnership.’ With this very thought, we have today completed a comprehensive FTA. Through this, India's labor-intensive products will get easy access to the European Union market. This specifically includes textiles, gems and jewelry, auto parts, and engineering goods. New opportunities will be created in fruits, vegetables, processed food, and marine products. Its direct benefit will go to our farmers, our fishermen; our service sector will also benefit from it. Especially IT, education, traditional medicine, and business services will be benefited.
​Friends,
​Today, there is great turmoil in global business. Every company is looking at its market strategy and partnership afresh. At such a time, this FTA is a clear and positive message for the business world. This is a clear invitation for the business communities of both sides to build a capable, reliable, and future-oriented partnership. I have full confidence that all of you will take full advantage of the opportunities of this FTA.
​Friends,
​The business partnership of India and the European Union can also benefit from several priorities. In this context, I will talk about three priorities. First - today in the world, trade, technology, and critical minerals are being weaponized. We need to work together to de-risk our dependencies. Can our business community together reduce external dependence in EVs, Batteries, Chips, and APIs? Can we build a shared alternative of reliable supply chains? Second - the focus of both India and the European Union has been on defense industries and frontier technology. I urge you to increase partnership in sectors like defense, space, telecom, and AI. Third - a clean and sustainable future is a priority for both. From Green Hydrogen to solar energy and smart grids, we should increase joint research and investment in every field. Both industries should work together on Small Modular Reactors and sustainable mobility as well. Along with this, solutions should be developed together in water management, circular economy, and sustainable agriculture in every field.
​Friends,
​After today's historic decisions, a special responsibility is now on all of you. Now the next step has to be taken by the business community, The ball is in your court. Only through your mutual cooperation will our partnership gain trust, reach, and scale. Through your efforts, we will be able to achieve shared prosperity. Let us join our respective capabilities and become a double engine of growth for the whole world.
​Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ব্যৱসায়িক মঞ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
27 JAN 2026 8:05PM by PIB Guwahati
মহামহিম,
অধ্যক্ষ মহোদয়, ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ ব্যৱসায়িক নেতাসকল, আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ ব্যৱসায়িক মঞ্চত অংশগ্ৰহণ কৰি মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো। ইউৰোপীয় সংঘৰ পৰিষদ আৰু আয়োগৰ অধ্যক্ষসকলৰ ভাৰত ভ্ৰমণ কোনো সাধাৰণ কূটনৈতিক ভ্ৰমণ নহয়; ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ সম্পৰ্কৰ নতুন যুগৰ বাবে আৰম্ভণি হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ গণৰাজ্য দিৱসত মুখ্য অতিথি হিচাপে ইউৰোপীয় সংঘৰ নেতাসকলৰ অংশগ্ৰহণ, ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত ভাৰতৰ ইতিহাসৰ সৰ্ববৃহৎ এফ টি এৰ সামৰণি আৰু আজি ইমান বৃহৎ চিইঅ’ৰ সৈতে ইমান বৃহৎ পৰিসৰত ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ ব্যৱসায়িক মঞ্চৰ আয়োজন -এই সকলোবোৰ কৃতিত্ব বিশ্বৰ দুখন বৃহৎ গণতান্ত্ৰিক শক্তিৰ মাজত ঘটি থকা অভূতপূৰ্ব সংহতিৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
এয়া কৃতিত্ব কোনো আকস্মিক ঘটনা নহয়; বজাৰ অৰ্থনীতি হিচাপে আমাৰ উমৈহতীয়া মূল্যবোধ আছে। বিশ্বৰ সুস্থিৰতাৰ দিশত আমি অগ্ৰাধিকাৰ শ্বেয়াৰ কৰিছো আৰু মুক্ত সমাজ হিচাপে আমাৰ মানুহৰ মাজতো এক স্বাভাৱিক সংযোগ আছে। এই শক্তিশালী ভেটিৰ ওপৰত আমি আমাৰ অংশীদাৰিত্বক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছো। আমি ইয়াক বিশ্বৰ অন্যতম প্ৰভাৱশালী অংশীদাৰিত্ব হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছো আৰু ইয়াৰ ফলাফল আমাৰ বাবে স্পষ্টভাৱে দেখা গৈছে। যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ বাণিজ্য দুগুণ হৈছে, ১৮০ বিলিয়ন ইউৰো হৈছে। ভাৰতত ৬ হাজাৰৰো অধিক ইউৰোপীয় কোম্পানীয়ে কাম কৰি আছে। ইউৰোপীয় সংঘৰ পৰা ভাৰতত ১২০ বিলিয়ন ইউৰোতকৈ অধিক বিনিয়োগ হৈছে। ইউৰোপীয় সংঘত ১৫০০ ভাৰতীয় কোম্পানী উপস্থিত আছে, আৰু তাত ভাৰতীয় বিনিয়োগ প্ৰায় ৪০ বিলিয়ন ইউৰো হৈছেগৈ। আজি ভাৰতীয় আৰু ইউৰোপীয় কোম্পানীসমূহৰ মাজত অনুসন্ধান আৰু বিকাশ, উৎপাদন, আৰু সেৱাকে ধৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে গভীৰ সহযোগিতা আছে। আৰু আপোনালোকৰ দৰে ব্যৱসায়িক নেতাসকলেই ইয়াৰ কৰ্তা আৰু হিতাধিকাৰী দুয়োটাই।
বন্ধুসকল,
এতিয়া এই অংশীদাৰিত্বক ‘সমগ্ৰ সমাজৰ অংশীদাৰিত্ব’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সময়।এই চিন্তাৰে আজি আমি এক বিস্তৃত এফটিএ সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ শ্ৰম নিবিড় সামগ্ৰীসমূহে ইউৰোপীয় সংঘৰ বজাৰত সহজে প্ৰৱেশ কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত বিশেষভাৱে বস্ত্ৰ, ৰত্ন আৰু গহনা, অটো পাৰ্টছ আৰু অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰী আদি অন্তৰ্ভুক্ত। ফল-মূল, শাক-পাচলি, সংসাধিত খাদ্য, আৰু সাগৰীয় সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব। ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ আমাৰ কৃষক, আমাৰ মাছমৰীয়াৰ হাতলৈ যাব; আমাৰ সেৱা খণ্ডও ইয়াৰ দ্বাৰা লাভৱান হ’ব। বিশেষকৈ আই টি, শিক্ষা, পৰম্পৰাগত চিকিৎসা আৰু ব্যৱসায়িক সেৱা লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্ব ব্যৱসায়ত বৃহৎ অৰাজকতাৰ সৃষ্টি হৈছে। প্ৰতিটো কোম্পানীয়ে নিজৰ বজাৰ কৌশল আৰু অংশীদাৰিত্বক নতুনকৈ চাইছে। এনে সময়ত এই এফ টি এ ব্যৱসায়িক জগতখনৰ বাবে এক স্পষ্ট আৰু ইতিবাচক বাৰ্তা। দুয়োপক্ষৰ ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এক সক্ষম, নিৰ্ভৰযোগ্য, আৰু ভৱিষ্যতমুখী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ বাবে এইটো এটা স্পষ্ট আমন্ত্ৰণ। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে আপোনালোক সকলোৱে এই এফ টি এৰ সুযোগৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ ব্যৱসায়িক অংশীদাৰিত্বেও কেইবাটাও অগ্ৰাধিকাৰৰ পৰা লাভৱান হ’ব পাৰে। এই প্ৰসংগত মই তিনিটা অগ্ৰাধিকাৰৰ কথা ক’ম। প্ৰথম-আজি বিশ্বত বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থক অস্ত্ৰৰে সজ্জিত কৰা হৈছে। আমি একেলগে কাম কৰি আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতাক বিপদমুক্ত কৰিব লাগিব। আমাৰ ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায়ে একেলগে ইভি, বেটাৰী, চিপ, আৰু এপিআইত বাহ্যিক নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব নোৱাৰিমনে? আমি নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান শৃংখলৰ এক উমৈহতীয়া বিকল্প গঢ়ি তুলিব পাৰোনে? দ্বিতীয়তে-ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘ উভয়ৰে গুৰুত্ব প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ আৰু সীমান্ত প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত হৈ আহিছে। মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে প্ৰতিৰক্ষা, মহাকাশ, টেলিকম আৰু এআইৰ দৰে খণ্ডত অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি কৰক। তৃতীয়তে-স্বচ্ছ আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যত দুয়োৰে বাবে অগ্ৰাধিকাৰ। গ্ৰীণ হাইড্ৰজেনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সৌৰশক্তি আৰু স্মাৰ্ট গ্ৰীডলৈকে আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে যৌথ গৱেষণা আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰা উচিত। দুয়োটা উদ্যোগে একেলগে ক্ষুদ্ৰ মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ আৰু বহনক্ষম গতিশীলতাৰ ওপৰতো কাম কৰিব লাগে। ইয়াৰ লগতে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পানী ব্যৱস্থাপনা, বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি, আৰু বহনক্ষম কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে সমাধান বিকশিত কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তৰ পিছত এতিয়া আপোনালোক সকলোৰে ওপৰত এক বিশেষ দায়িত্ব। এতিয়া পৰৱৰ্তী পদক্ষেপটো ব্যৱসায়ী সমাজে ল’ব লাগিব, বলটো আপোনাৰ ক’ৰ্টত আছে। আপোনালোকৰ পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তেহে আমাৰ অংশীদাৰিত্বই বিশ্বাস, প্ৰসাৰ, আৰু পৰিসৰ লাভ কৰিব। আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি উমৈহতীয়া সমৃদ্ধি লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হম। আহক, আমি নিজ নিজ সামৰ্থ্যৰ সৈতে যোগ দি সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে বৃদ্ধিৰ দুটা ইঞ্জিন হওঁ।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।