Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses centenary celebrations of Arya Vaidya Sala Charitable Hospital in Kerala
Ayurveda in India has not been confined to any one period or region, throughout the ages, this ancient system of medicine has shown us the way to understand life, to achieve balance and to live in harmony with nature: PM
We have consistently focused on preventive health, the National AYUSH Mission was launched with this vision: PM
We must adapt to the changing times and increase the use of modern technology and AI in Ayurveda: PM
28 JAN 2026 2:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the centenary celebrations of Arya Vaidya Sala Charitable Hospital in Kerala via video message today. Speaking on the occasion, Prime Minister remarked that on this solemn occasion, it was a matter of joy for him to connect with everyone. He highlighted that Arya Vaidyasala has played a significant role in preserving, protecting, and advancing Ayurveda. Shri Modi noted that in its 125-year journey, the institution has established Ayurveda as a powerful system of treatment. He recalled the contributions of Arya Vaidyasala’s founder, Vaidyaratnam P.S. Varier, emphasizing that his approach towards Ayurveda and his dedication to public welfare continue to inspire.
Underlining that Arya Vaidyasala in Kerala is a living symbol of India’s healing tradition that has served humanity for centuries, Prime Minister Modi stressed that Ayurveda in India has never been confined to one era or one region; in every age, this ancient medical system has shown the way to understand life, create balance, and harmonize with nature. He pointed out that today Arya Vaidyasala manufactures more than 600 Ayurvedic medicines, and its hospitals across different parts of the country treat patients through Ayurvedic methods, including patients from over 60 countries worldwide. Shri Modi stated that Arya Vaidyasala has earned this trust through its work, and when people are in distress, the institution becomes a great source of hope for them.
“For Arya Vaidyasala, service is not merely an idea but a sentiment reflected in its actions, approach, and institutions”, said Shri Modi. He highlighted that the institution’s Charitable Hospital has been continuously serving people for the past 100 years, acknowledging the contributions of all associated with the hospital. He extended his greetings to the vaidyas, doctors, nursing staff, and all others connected with the hospital, and congratulated them for completing 100 years of the Charitable Hospital’s journey. The Prime Minister noted that the people of Kerala have kept the traditions of Ayurveda alive for centuries and are also preserving and promoting them.
The Prime Minister observed that for a long time, ancient medical systems in the country were seen in silos, but in the past 10–11 years, there has been a major change in this approach. He emphasized that now healthcare services are being viewed with a holistic perspective, bringing Ayurveda, Unani, Homeopathy, Siddha, and Yoga under one umbrella, and for this purpose, the Ministry of Ayush was established. Shri Modi underlined that the government has consistently focused on preventive health, launching the National Ayush Mission, opening more than 12,000 Ayush Wellness Centres that provide yoga, preventive care, and community health services. He added that other hospitals across the country have also been connected with Ayush services, with attention given to the regular supply of Ayush medicines. The Prime Minister stated that the clear objective is to ensure that the benefits of India’s traditional medical knowledge reach people in every corner of the country.
Highlighting that the clear impact of government policies is visible in the AYUSH sector, with the AYUSH manufacturing sector growing rapidly and expanding, Shri Modi highlighted that to take Indian traditional wellness to the world, the government has established the Ayush Export Promotion Council, aiming to promote AYUSH products and services in global markets, which is already showing very positive results. The PM noted that in 2014, India exported around ₹3,000 crore worth of AYUSH and herbal products, whereas now exports have risen to ₹6,500 crore, greatly benefiting the country’s farmers.
Underlining that India is also emerging as a trusted destination for AYUSH-based Medical Value Travel, Shri Modi said steps like the introduction of the AYUSH Visa are helping foreign visitors access better facilities in Ayurveda and traditional medicine.
The Prime Minister emphasized that to promote Ayurveda, the government proudly presents it on every major global platform, whether at BRICS summits or G20 meetings, where he has showcased Ayurveda as a medium of holistic health. He pointed out that in Jamnagar, Gujarat, the World Health Organization’s Global Traditional Medicine Centre is being established, and the Institute of Teaching and Research in Ayurveda has already begun its work there. He added that to meet the growing demand for Ayurvedic medicines, medicinal farming is being encouraged along the banks of the Ganga.
Sharing another achievement, Shri Modi stated that the recently announced historic trade agreement with the European Union will give a major boost to Indian traditional medicine services and practitioners. He explained that in EU member states where regulations do not exist, AYUSH practitioners will be able to provide their services based on professional qualifications earned in India, which will greatly benefit the youth associated with Ayurveda and Yoga. He further noted that this agreement will also help establish AYUSH wellness centers in Europe, and extended his congratulations to all dignitaries associated with Ayurveda and AYUSH for this achievement.
Prime Minister remarked that through Ayurveda, India has been treating people for centuries, but it has also been unfortunate that within the country and largely abroad, efforts have been required to explain the importance of Ayurveda. He highlighted that a major reason for this has been the lack of evidence-based research and research papers, noting that when Ayurvedic methods are tested on the principles of science, public trust becomes stronger. Shri Modi expressed happiness that Arya Vaidyasala has consistently tested Ayurveda on the touchstone of science and research, working in collaboration with institutions like CSIR and IIT. He pointed out that the institution has focused on drug research, clinical research, and cancer care, and with the support of the Ministry of Ayush, the establishment of a Centre of Excellence for cancer research marks an important step in this direction.
Emphasising that now, in keeping with changing times, Ayurveda must increasingly adopt modern technology and AI, which can enable innovative approaches to predicting disease possibilities and offering treatment through different methods, the Prime Minister underlined that Arya Vaidyasala has demonstrated that tradition and modernity can move together, and healthcare can become a foundation of trust in people’s lives. Shri Modi noted that the institution has preserved the ancient understanding of Ayurveda while embracing modern needs, systematizing treatment, and delivering services to patients. He congratulated Arya Vaidyasala once again for this inspiring journey and expressed his wish that in the coming years, the institution continues to improve lives with the same dedication and spirit of service.
Governor of Kerala, Shri Rajendra Arlekar was present among other dignitaries at the event.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেরলাদা আর্য় বৈদ্য সালা চেরেতিবেল হোস্পিতালগী চহি চাম্মা শুবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপা থৌরমদা মীয়ামদা ৱাফম থমখ্রে
ভারত্তা আয়ুর্বেদ হায়বসি শুপ্নগী মতম অমা নত্ত্রগা মফম অমদা অকক্নদুনা লৈতে, অরিবা মতমদগী চৎনদুনা লাক্লবা মসিগী হিদাক লাংথক্কী পথাপ অসিনা পুন্সি মহিং অমা ঐখোয়দা তাকপীরি, মহৌশা ইমাগা লোয়ননা খল ঙাক্না অমসুং চান-চিন্ননা লৈনবা লম্বী অমশু তাকপীরিঃ প্রধান মন্ত্রী
ঐখৌনা প্রিভেন্তিব হেল্থতা অচেৎপা মিৎয়েং থমদুনা লেপ্তনা লাক্লি অমসুং নেস্নেল আয়ুশ মিসন অসি পান্দম অসিগা লোয়ননা হৌদোকখিবনিঃ প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না হোংলক্লিবা মতমগা চুননবা চৎকদবনি অমসুং আয়ুর্বেদদা মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং এ.আই. শিজিন্নবা হেনগৎকদবনিঃ প্রধান মন্ত্রী
28 JAN 2026 2:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা কেরলাদা পাংথোকপা আর্য় বৈদ্য সালা চেরতিবেল হোস্পিতালনা চহি চাম্মা মপুং ফারকপগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা ঙসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা মীয়ামগা পুনবা ফংবা হায়বসি নুংঙাইবা ৱাখল্লোন অমনি হায়না ফোংদোকখি। আর্য় বৈদ্যসালানা আয়ুর্বেদবু য়োকখৎপা, ঙাক-শেনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহনবদা মশক থোকপা থৌদাং লৌরগা লাক্লি হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। ইন্সতিত্যুসন অসিগী চহি ১২৫গী খোঙচৎ অসিদা মসিনা আয়ুর্বেদবু লাইয়েংবগী পাঙ্গল লৈরবা পথাপ অমা ওইহল্লে হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। আর্য় বৈদ্যসালাবু হৌদোক্লম্বা বিদ্যারত্নম পি.এস. ভরিয়রনা লৌরম্বা থৌদাং কয়াবু মহাক্না অমুক হন্না নীংশিংলদুনা মহাক্না মীয়ামগীদমক্তা কত্থোকপা অসিনা মীয়ামদা ঙসিশু ইথিল পীরি হায়না মহাক্না পনখি।
কেরলাগী আর্‍্য বৈদ্যসালা অসিদি চহি চা কয়াগী মীওই খুন্নাইবু তেংবাংদুনা লাক্লবা ভারতকী অনা লাইয়েংবগী অহিংবা খুদম অমা ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা ভারত্তা আয়ুর্বেদ অসি শুপ্নগী য়ুগ অমা নত্ত্রগা মফম অমদা অকক্নরগা লৈতে, মসিগী অরিবা মতমগী হিদাক লাংথক্কী পথাপ অসিনা পুন্সি খঙবা, খল ঙাকপা, অমসুং মহৌশাগা লোয়ননা হিংমিন্নবগী লম্বী তাক্তুনা লাক্লি হায়না ফোংদোকখি। আর্য় বৈদ্যসালানা আয়ুরবেদগী হিদাক ৬০০ হেন্না পুথোকখ্রে অমসুং মীরম লৈবাক ৬০ গা লোয়ননা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমদা লৈবা হোপ্সিতাল কয়ানা আয়ুর্বেদগী খুত্থাংদা অনাবা কয়া অমা লাইয়েংলি হায়না মহাক্না হায়খি। আর্য় বৈদ্যসালানা মখোয়গী থবক্কী খুত্থাংদা মীয়ামগী থাজবা ফংলে অমসুং মীয়াম্না ৱারকপা মতমদা ইন্সতিত্যুসন অসিনা মখোয়গী চঙজফম ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি।
“আর্য় বৈদ্যসালাগী ওইনা মীয়ামগী সেবা হায়বসি শুপ্নগী ৱাখল্লোন অমখক নত্তে, মখোয়গী থবক, থৌওং অমসুং ইন্সতিত্যুসন অসিদা উরিবা মখোয়গী কত্থোকপগী মতৌনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। ইন্সতিত্যুসন অসিগী চেরিতেবল হোস্পিতাল অসিনা হৌখিবা চহি ১০০দগী মীয়ামগী সেবা লেপ্তনা তৌদুনা লাক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোক্লদুনা হোস্পিতাল অসিনা পাংথোকখিবা থবক কয়াবু নীংশিংখি। মহাক্না বৈদ্য, দাক্তর, নর্সিং স্তাফ অমসুং হোস্পিতাল অসিগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংদা য়াইফ পাউজেল অমসুং চেরিতেবল হোস্পিতাল অসিগী চহি ১০০গী খোঙচৎ অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। কেরলাগী মীয়াম্না আয়ুর্বেদগী চৎনবীবু চহি চা ক্যা য়োকখত্তুনা লাক্লি অমসুং হৌজিকশু মসিবু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লি হায়না মহাক্না পনখি।
লৈবাক অসিদা অরিবা মতমগী হিদাক লাংথক্কী চৎনবী অসি মীয়াম্না কাওনবগুম তৌরুরে, অদুবু মমাংগী চহি ১০-১১ অসিদা থৌওং অসিদা অচৌবা অহোংবা অমা উবা ফংলক্লে হায়না প্রশান মন্ত্রীনা হায়খি। হেল্থকেয়রগী ৱাখল্লোন অসি হৌজিক্তি অপুনবা মিৎয়েং অমদা য়েংনরে অমসুং আয়ুর্বেদ, উনানি, হোমিওপেথী, সিদ্ধা অমসুং য়োগ অসি হৌজিক ছাতিন অমগী মখাদা পুরক্লে অমসুং মসিগীদমক্তা আয়ুশ মন্ত্রালয়শু হৌদোকখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। সরকারনা নেস্নেল আয়ুশ মিসন হৌদোক্তুনা অমসুং য়োগ, প্রিভেন্তিব কেয়র অমসুং কম্ম্যুনিতী সর্ভিসশিং পীবা আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তর ১২০০০ হেন্না হাংদোক্তুনা প্রিভেন্তিব হেল্থতা লেপ্তবা মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। লৈবাক অসিগী হোস্পিতালশিংশু আয়ুশ সর্ভিস্কা মরী লৈনহল্লে অমসুং আয়ুশকী হিদাক ৱাত্তনা পীনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না মহাক্না পনখি। পুম্নমক অসিগী ময়েক শেংবা পান্দমদি ভারতকী মৈহৌরোলদগী চৎনরক্লবা হিদাক লাংথক্কী লৌশিং অসি লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা লৈবা মীয়ামদা য়ৌহনবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
আয়ুশ মেন্যুফেকচরিং সেক্তরনা শাহৌ য়াঙনা লৌখৎলকপা অমসুং পাকথোক চাউথোক্লকপগা লোয়ননা আয়ুশ সেক্তরদা সরকারগী পোলিসীশিংনা পাংবা মতেং অসি ময়েক শেংনা উবা ফংলে হায়না শ্রী মোদীনা পল্লদুনা ভারতকী ত্রেদিস্নেল ৱেলনেস অসিবু মালেমদা য়ৌহন্নবা সরকারনা ফজবা রিজল্ত হান্নদগী উৎলগা লাক্লবা আয়ুশকী পোত্থোকশিংবু মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহনবগী পান্দমগা লোয়ননা আয়ুশ এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল শেম্লে হায়না ফোংদোকখি। ইং ২০১৪দা ভারতনা লুপা করোর ৩০০০গী শেনফম ওইগদবা আয়ুশ অমসুং হর্বেলগী পোত্থোক মীরমদা থাদোকখি অমসুং মসিগী মশিং অসি হৌজিক্তি লুপা করোর ৬৫০০ য়ৌরে অমসুং মসিনা লৈবাক্কী লৌমীশিংদা কান্নবা য়াম্না পীরি হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারত অসি আয়ুশ্তা য়ুম্ফম ওইবা মেদিকেল ভেল্যু ত্রাভেলগী থাজনরবা পন্থুংফম অমা ওইরক্লি হায়না শ্রী মোদীনা পল্লদুনা আয়ুশ ভিজা হৌদোকপগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা মীরম লৈবাক্কী মীয়াম্না আয়ুর্বেদগী হেন্না ফবা খুদোংচাবা কয়া লৌবা ফংহল্লি হায়না মখা তাখি।
আয়ুর্বেদবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা সরকারনা মসিবু প্লেতফোর্ম খুদিংদা শক্তাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না আয়ুর্বেদবু হোলসিতিক হেল্থকী পাম্বৈ অমনি হায়না ব্রিক্স নত্ত্রগা জি২০ সম্মিত্তা পাউদমখিবগী ৱাফমশু মহাক্না ফোংদোকখি। গুজরাতকী জাম্নগরদা ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী গ্লোবেল ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সেন্তর অমা শারি অমসুং মফম অসিদা ইন্সতিত্যুত ওফ তিচিং এন্ড রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদগী থবকশু হৌখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। আয়ুর্বেদগী হিদাক্কী য়ামখৎলক্লবা দিমান্দশিং থেংনবা ঙম্নবা মেদিসিন ফার্মিংগী পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং মসিমক গঙ্গা তুরেলগী তোর্বান্দা পায়খৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অতোপ্পা মায় পাকপা অমগী মতাংদা শ্রী মোদীনা পল্লদুনা, য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগা লোয়ননা হন্দক্তা লাউথোকখিবা ত্রেদ এগ্রীমেন্তনা ভারতকী নাৎকী হিদাক লাংথক থাবগী সেবা অমসুং মসিবু থবক্তা ওন্থোক্লিবা মীওইশিংদা মসিনা কান্নবা চাউনা পীগনি হায়না পনখি। রেগ্যুলেসন লৈত্রিবা ই.য়ু. মেম্বর লৈবাকশিংদা আয়ুশ প্রেক্তিশ্নরশিংনা ভারত্তা ফংখিবা প্রোফেস্নেল ক্বালিফিকেসন্দা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়গী সর্ভিস মফমদুদা পীবা ইয়ারগনি অমসুং মসিনা আয়ুর্বেদ অমসুং য়োগগা মরী লৈনবা নহাশিংদা কান্নবা চাউনা পীগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিনা য়ুরোপ্তা আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তর হাংদোকপদা তেংবাংগনি হায়না পল্লদুনা আয়ুর্বেদ অমসুং আয়ুশকা মরী লৈনবা মশক নাইবা মীওই খুদিংদা মায় পাকপা অসিগীদমক্তা মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভারতনা আয়ুর্বেদগী খুত্থাংদা মীয়াম্বু চহি চা কয়াদগী লাইয়েংদুনা লাক্লি অদুবু লৈবাক অসিদা অমসুং মীরম লৈবাক্তা আয়ুর্বেদগী মরু ওইবা তাকপগী মথৌ তাবা অমা হৌজিক ফাওবা লৈরিবা অসি লাইবক থীবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগী মরু ওইবা মরম অমদি খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা রিসর্চ ৱাৎপা, রিসর্চ পেপর লৈতবননি হায়না মহাক্না পল্লদুনা আয়ুর্বেদগী থৌওং অসি সাইন্সকী ৱাখল্লোন শিজিন্নদুনা চাংয়েং তৌবা মতমদা মীয়াম্না মসিদা থাজবা হেনগৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। আর্য় বৈদ্যসালানা সাইন্স অমসুং রিসর্চতা য়ুম্ফম ওইরগা আয়ুর্বেদগী থৌওংশিংবু লেপ্তনা চাংয়েং তৌরগা লাকপা অমসুং সি.এস.আই.আর., আই.আই.তি.গুম্বা ইন্সতিত্যুসন কয়াগা থবক তৌমিন্নবা অসিদা শ্রী মোদীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ইন্সতিত্যুত অসিনা দ্রগ রিসর্চ, ক্লিনিকেল রিসর্চ অমসুং কেন্সর কেয়রদা মিৎয়েং চঙলি অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গী তেংবাংদগী কেন্সর রিসর্চকী সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমা হাংদোকপা অসিনা মায়কৈ অসিদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি।
হোংলক্লিবা মতমগা লোয়ননা আয়ুর্বেদনা মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং এ.আই. শিজিন্নবা হেনগৎপা হায়বসিনা হৌজিক্কী মিৎয়েং ওইগদবনি অমসুং মসিনা লাইনা নাবা য়াবগী ওইথোকপা লৈবশিং মাংজৌননা হায়বা ঙমগনি অমসুং লাইয়েংবগী তোঙান-তোঙানবা থৌওং কয়া পীবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা আর্য় বৈদ্যসালানা ত্রেদিসন অমসুং মোদর্নিতী অসি খুৎশম্নরগা চৎমিন্নবা য়াই তাক্লে অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা হেল্থকেয়রনা থাজবা পুরকপগী ফম্বাক অমা ওইবা ইয়ারগনি হায়না মখা তাখি। ইন্সতিত্যুসন অসিনা হৌজিক মতমগী তঙাই ফদবা মশক খঙদোক্লগা, লাইয়েংবগী থৌওং পথাপ নাইহন্দুনা অমসুং অনাবশিংবু লাইয়েংদুনা আয়ুর্বেদগী অরিবা লৌশিং অসি য়োকখত্তুনা থম্লি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মসিগুম্বা ইথিল পীনিংঙাই ওইরবা খোঙচৎ অসিগীদমক্তা মহাক্না আর্য় বৈদ্যসালাবু থাগৎলদুনা লাক্লিবা মতমদা ইন্সতিত্যুসন অসিনা চপ মান্নবা কত্থোকপা অমসুং সেবাগা লোয়ননা মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা তিনখিবা মীথুংলেনশিংগী মরক্তা কেরলাগী রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র অর্লেকরশু য়াওখি।