Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses centenary celebrations of Arya Vaidya Sala Charitable Hospital in Kerala
Ayurveda in India has not been confined to any one period or region, throughout the ages, this ancient system of medicine has shown us the way to understand life, to achieve balance and to live in harmony with nature: PM
We have consistently focused on preventive health, the National AYUSH Mission was launched with this vision: PM
We must adapt to the changing times and increase the use of modern technology and AI in Ayurveda: PM
28 JAN 2026 2:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the centenary celebrations of Arya Vaidya Sala Charitable Hospital in Kerala via video message today. Speaking on the occasion, Prime Minister remarked that on this solemn occasion, it was a matter of joy for him to connect with everyone. He highlighted that Arya Vaidyasala has played a significant role in preserving, protecting, and advancing Ayurveda. Shri Modi noted that in its 125-year journey, the institution has established Ayurveda as a powerful system of treatment. He recalled the contributions of Arya Vaidyasala’s founder, Vaidyaratnam P.S. Varier, emphasizing that his approach towards Ayurveda and his dedication to public welfare continue to inspire.
Underlining that Arya Vaidyasala in Kerala is a living symbol of India’s healing tradition that has served humanity for centuries, Prime Minister Modi stressed that Ayurveda in India has never been confined to one era or one region; in every age, this ancient medical system has shown the way to understand life, create balance, and harmonize with nature. He pointed out that today Arya Vaidyasala manufactures more than 600 Ayurvedic medicines, and its hospitals across different parts of the country treat patients through Ayurvedic methods, including patients from over 60 countries worldwide. Shri Modi stated that Arya Vaidyasala has earned this trust through its work, and when people are in distress, the institution becomes a great source of hope for them.
“For Arya Vaidyasala, service is not merely an idea but a sentiment reflected in its actions, approach, and institutions”, said Shri Modi. He highlighted that the institution’s Charitable Hospital has been continuously serving people for the past 100 years, acknowledging the contributions of all associated with the hospital. He extended his greetings to the vaidyas, doctors, nursing staff, and all others connected with the hospital, and congratulated them for completing 100 years of the Charitable Hospital’s journey. The Prime Minister noted that the people of Kerala have kept the traditions of Ayurveda alive for centuries and are also preserving and promoting them.
The Prime Minister observed that for a long time, ancient medical systems in the country were seen in silos, but in the past 10–11 years, there has been a major change in this approach. He emphasized that now healthcare services are being viewed with a holistic perspective, bringing Ayurveda, Unani, Homeopathy, Siddha, and Yoga under one umbrella, and for this purpose, the Ministry of Ayush was established. Shri Modi underlined that the government has consistently focused on preventive health, launching the National Ayush Mission, opening more than 12,000 Ayush Wellness Centres that provide yoga, preventive care, and community health services. He added that other hospitals across the country have also been connected with Ayush services, with attention given to the regular supply of Ayush medicines. The Prime Minister stated that the clear objective is to ensure that the benefits of India’s traditional medical knowledge reach people in every corner of the country.
Highlighting that the clear impact of government policies is visible in the AYUSH sector, with the AYUSH manufacturing sector growing rapidly and expanding, Shri Modi highlighted that to take Indian traditional wellness to the world, the government has established the Ayush Export Promotion Council, aiming to promote AYUSH products and services in global markets, which is already showing very positive results. The PM noted that in 2014, India exported around ₹3,000 crore worth of AYUSH and herbal products, whereas now exports have risen to ₹6,500 crore, greatly benefiting the country’s farmers.
Underlining that India is also emerging as a trusted destination for AYUSH-based Medical Value Travel, Shri Modi said steps like the introduction of the AYUSH Visa are helping foreign visitors access better facilities in Ayurveda and traditional medicine.
The Prime Minister emphasized that to promote Ayurveda, the government proudly presents it on every major global platform, whether at BRICS summits or G20 meetings, where he has showcased Ayurveda as a medium of holistic health. He pointed out that in Jamnagar, Gujarat, the World Health Organization’s Global Traditional Medicine Centre is being established, and the Institute of Teaching and Research in Ayurveda has already begun its work there. He added that to meet the growing demand for Ayurvedic medicines, medicinal farming is being encouraged along the banks of the Ganga.
Sharing another achievement, Shri Modi stated that the recently announced historic trade agreement with the European Union will give a major boost to Indian traditional medicine services and practitioners. He explained that in EU member states where regulations do not exist, AYUSH practitioners will be able to provide their services based on professional qualifications earned in India, which will greatly benefit the youth associated with Ayurveda and Yoga. He further noted that this agreement will also help establish AYUSH wellness centers in Europe, and extended his congratulations to all dignitaries associated with Ayurveda and AYUSH for this achievement.
Prime Minister remarked that through Ayurveda, India has been treating people for centuries, but it has also been unfortunate that within the country and largely abroad, efforts have been required to explain the importance of Ayurveda. He highlighted that a major reason for this has been the lack of evidence-based research and research papers, noting that when Ayurvedic methods are tested on the principles of science, public trust becomes stronger. Shri Modi expressed happiness that Arya Vaidyasala has consistently tested Ayurveda on the touchstone of science and research, working in collaboration with institutions like CSIR and IIT. He pointed out that the institution has focused on drug research, clinical research, and cancer care, and with the support of the Ministry of Ayush, the establishment of a Centre of Excellence for cancer research marks an important step in this direction.
Emphasising that now, in keeping with changing times, Ayurveda must increasingly adopt modern technology and AI, which can enable innovative approaches to predicting disease possibilities and offering treatment through different methods, the Prime Minister underlined that Arya Vaidyasala has demonstrated that tradition and modernity can move together, and healthcare can become a foundation of trust in people’s lives. Shri Modi noted that the institution has preserved the ancient understanding of Ayurveda while embracing modern needs, systematizing treatment, and delivering services to patients. He congratulated Arya Vaidyasala once again for this inspiring journey and expressed his wish that in the coming years, the institution continues to improve lives with the same dedication and spirit of service.
Governor of Kerala, Shri Rajendra Arlekar was present among other dignitaries at the event.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳର ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ଦାତବ୍ୟ ଚିକିତ୍ସାଳୟର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
28 JAN 2026 2:25PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତରେ ଆୟୁର୍ବେଦ କୌଣସି ଏକ ସମୟ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଆମକୁ ଜୀବନକୁ ବୁଝିବା, ସନ୍ତୁଳନ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବାର ପଥ ଦେଖାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଆସିଛୁ, ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ କୃତ୍ରିମ ଶକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କେରଳସ୍ଥିତ ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ଦାତବ୍ୟ ଚିକିତ୍ସାଳୟର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହେବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ। ଆୟୁର୍ବେଦର ସଂରକ୍ଷଣ, ସୁରକ୍ଷା ଓ ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଆସୁଛି। ନିଜର ୧୨୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିଆସିଛି। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ବୈଦ୍ୟରତ୍ନ ପି.ଏ.ଓ୍ବାରିୟରଙ୍କ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ, ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଓ ଜନ ମଙ୍ଗଳ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣଭାବ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଚାଲିବ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳର ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ଭାରତର ଚିକିତ୍ସା ପରମ୍ପରାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ ଯାହାକି ଶତାବ୍ଦୀଧରି ଜନସେବା କରି ଆସିଛି। ଆୟୁର୍ବେଦ କୌଣସି ଏକ କାଳ ବା ଅଞ୍ଚଳରେ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ, ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜୀବନକୁ ବୁଝିବା, ଭାରସାମ୍ୟ ଓ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସହାବସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ପଥ ଦେଖାଇଆସିଛି। ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆୟୁର୍ବେଦୀୟ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ ଓ ସାରା ଦେଶରେ ଥିବା ଏହାର ଚିକିତ୍ସାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ବର ପ୍ରାୟ ୬୦ଟି ଦେଶର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ପଦ୍ଧତିରେ ଚିକିତ୍ସିତ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ନିଜର କାମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଭରସା ହାସଲ କରିଛି ଓ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ସମସ୍ୟାରେ ଥାଆନ୍ତି, ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାଭରସାର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ପାଇଁ ସେବା କେବଳ ଏକ ଧାରଣା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଭାବାବେଗ ଯାହା ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ, ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ। ସଂଗଠନର ଦାତବ୍ୟ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଗତ ୧୦୦ ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିଆସୁଛି, ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏଥିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ବୈଦ୍ୟ, ଡାକ୍ତର, ନର୍ସିଂ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ସହିତ ଜଡିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଦାତବ୍ୟ ହସ୍ପିଟାଲର ୧୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କେରଳର ଲୋକମାନେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଆୟୁର୍ବେଦର ପରମ୍ପରାକୁ ଜୀବିତ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦେଶର ପ୍ରାଚୀନ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖାଯାଉଛି, ଆୟୁର୍ବେଦ, ୟୁନାନୀ, ହୋମିଓପାଥି, ସିଦ୍ଧ ଏବଂ ଯୋଗକୁ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଅଣାଯାଉଛି, ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସରକାର ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରି ଏବଂ ଯୋଗ, ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ୧୨,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲି ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆୟୁଷ ସେବା ସହିତ ଯୋଡାଯାଇଛି ଏବଂ ଆୟୁଷ ଔଷଧର ନିୟମିତ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଲୋକମାନେ ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଜ୍ଞାନରୁ ଲାଭ ପାଆନ୍ତୁ।
ଆୟୁଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ନୀତିର ପ୍ରଭାବ ସ୍ପଷ୍ଟଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ସହ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିକୁ ବିଶ୍ବ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସରକାର ଆୟୁଷ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ବ ବଜାରରେ ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ ଓ ସେବାଗୁଡିକର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ। ଏହା ଏବେ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ୨୦୧୪ରେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆୟୁଷ ଓ ହର୍ବାଲ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି କରୁଥିଲା, ଯାହାକି ଏବେ ୬୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଓ ଭାରତୀୟ କୃଷକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଆୟୁଷ-ଭିତ୍ତିକ ଔଷଧ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି, ଏବଂ ଆୟୁଷ ଭିସା ପ୍ରଚଳନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଦେଶୀ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧରେ ଉତ୍ତମ ସୁବିଧା ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଗୌରବର ସହିତ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉ କିମ୍ବା ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ, ସେ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଏକ ଉପାୟ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ନିମନ୍ତେ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଜରାଟର ଜାମନଗରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସେଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଔଷଧର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ କୂଳରେ ଔଷଧ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଆଉ ଏକ ସଫଳତା ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ସମ୍ପ୍ରତି ଘୋଷିତ ଐତିହାସିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଯେଉଁଠାରେ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ, ସେଠାରେ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସକମାନେ ଭାରତରେ ପ୍ରାପ୍ତ ପେସାଦାର ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ। ଏହା ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷା ଓ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଯୁବକପିଢିଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ୟୁରୋପରେ ଆୟୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଆୟୁଷ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଆୟୁର୍ବେଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରିଆସୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଯେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ୁଛି। ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହେଉଛି ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଗବେଷଣାତ୍ମକ ସଂଦର୍ଭର ଅଭାବ। ଯେତେବେଳେ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ବିଜ୍ଞାନର ନୀତି ଉପରେ ପରୀକ୍ଷିତ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ଼ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା, ସିଏସଆଇଆର ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗବେଷଣାର ବିପକ୍ଷରେ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ନିରନ୍ତର ପରୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଔଷଧ ଗବେଷଣା, କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଗବେଷଣା ଏବଂ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ କର୍କଟ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟ ବଦଳିବା ସହିତ, ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ରୋଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଅଭିନବ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଧୁନିକତା ଏକତ୍ର ସହାବସ୍ଥାନ କରିପାରିବ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଭରସାର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆଧୁନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବା, ଚିକିତ୍ସାକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଆୟୁର୍ବେଦର ପ୍ରାଚୀନ ବୁଝାମଣାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛି। ସେ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଆର୍ଯ୍ୟ ବୈଦ୍ୟଶାଳାକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସମାନ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସେବା ମନୋଭାବ ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିଚାଲିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେରଳ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।