Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing Wings India 2026 programme in Hyderabad via video conferencing
28 JAN 2026 7:18PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Ram Mohan Naidu Ji, Murlidhar Mohol Ji, Honorable Ministers from across the world, leaders of the global aviation industry, representatives of international organizations, Distinguished Delegates, ladies and gentlemen!
​Greetings!
​On this platform of Wings India, I welcome all industry leaders, experts, and investors. As you all know, the next era of the aviation industry is filled with many aspirations. And India is becoming a major player in this. Aircraft Manufacturing, Pilot Training, Advanced Air Mobility, Aircraft Leasing - these are sectors with which India stands before you with numerous possibilities. And therefore, this summit of Wings India has become so significant for all of us.
​Friends,
​In the last decade, a historic transformation has taken place in India's entire aviation sector. There was a time when India was among those countries where air travel was limited to an exclusive club. But today, the situation has completely changed. Today, India is the world's third-largest domestic aviation market. Our passenger traffic has increased very rapidly. The fleet of Indian airlines is also expanding fast. In recent years, India's airlines have placed orders for more than 1500 airplanes.
​Friends,
​This momentum in India's aviation sector came because our government is working with a long-term vision. Air travel in India is now becoming inclusive, not exclusive. It is our mission that the citizen of India can travel by air easily. Therefore, we have connected Tier-2 and Tier-3 cities with airports. In the year 2014, there were 70 airports in India. Today, the number of airports in India has increased to more than 160. That is, in just one decade, more than double the airports have been built in India. We have activated more than a hundred air domes in the country. And along with this, we have launched the UDAN scheme with affordable fares for our citizens. Due to the UDAN scheme, 15 million passengers - that is, about one and a half crore passengers - have traveled on those routes, many of which did not even exist before.
​Friends,
​Today, when India is moving forward with the goal of becoming developed, it is certain that our air activity will expand many times over. It is estimated that by 2047, there will be more than four hundred airports in India; this will be a very large network. Not only this, our government is also working on the next phase of the UDAN scheme. With this policy, regional and affordable air connectivity will be further strengthened. Along with all this, seaplane operations are also being expanded. Our effort is simply that air connectivity improves further in every corner of India.
​Friends,
​Today, the Government of India is also laying great emphasis on the development of the tourism sector here. Tourist places are being developed across the country, and for going to these places, air travel is the first choice for a large number of people. In the coming time, there is going to be an unprecedented expansion in the demand for air travel. That is, more investment opportunities will be created for all of you.
​Friends,
​Today, when India is becoming a major global aviation hub, it is also necessary that we do not remain dependent on others for aviation-related needs. We must strengthen the path of self-reliance. This will also be helpful for the companies coming to invest in India. With this thought, India is laying great emphasis on aircraft design, aircraft manufacturing, and the aircraft MRO ecosystem. Even today, India is a major manufacturer and supplier of aircraft parts. We are starting to make military and transport aircraft in the country. India is also moving in the direction of civil aircraft manufacturing, and as all you investors know, India has many advantages as well. India's geographic position in global air corridors, our unmatched domestic feeder network, and the expansion of long-haul fleets in the future - this is our very big strength.
​Friends,
​That day is not far when electric vertical take-off and landing aircraft designed and manufactured in India will give a new direction to the entire aviation sector. This technology can greatly reduce our travel time. Besides this, we are also doing great work on sustainable aviation fuel. In the next few years, India is moving towards becoming a major producer and exporter of green aviation fuel.
​Friends,
​We are also making many reforms in the country's aviation sector. And because of every such effort, India is becoming a major aviation gateway between the Global South and the world. This is a very big opportunity for investors and manufacturers associated with the aviation sector.
​Friends,
​Today, India is connecting the different regions of the country as well as the markets there with each other. Our cities are being connected to ports through different modes of transport. India's aviation vision is equally focused on air cargo. To make cargo movement fast and efficient, the government is working on all necessary regulatory reforms. Along with this, our digital cargo platforms are making the entire process simple and transparent. Due to the arrangement of off-airport processing, the load on our airports is also decreasing. We are also building such modern warehouses so that the work of cargo handling happens even faster and better. In the coming future, this will reduce both the delivery time and logistics cost of cargo. In the future, India will emerge as a large and competitive transshipment hub.
​Friends,
​I would say to all investors that you must explore opportunities in India's warehousing sector, in freight forwarding, in express logistics, and in e-commerce - in all these sectors.
​Friends,
​Today, there are only a few countries in the world where there is such a large scale, such policy stability, and such technological ambition for the aviation industry. I would say to every country in the world, every industry leader, every innovator, that they should take full advantage of this golden opportunity. Become a long-term partner in this development journey of ours and work for the growth of the world's aviation sector. I invite investors from across the world to come with us as co-pilots of India's flight. Once again, my many best wishes to all of you for the successful organization of Wings India.
​Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হায়দৰাবাদত অনুষ্ঠিত উইংছ ইণ্ডিয়া ২০২৬ কাৰ্যসূচীত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 JAN 2026 7:18PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী ৰাম মোহন নাইডু জী, মুৰলীধৰ মোহল জী, সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মানীয় মন্ত্ৰীসকল, বিশ্ব বিমান উদ্যোগৰ নেতা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাৰ প্ৰতিনিধিসকল, বিশিষ্ট প্ৰতিনিধিসকল, ভদ্ৰলোক আৰু ভদ্ৰ মহিলাসকল!
শুভেচ্ছা জনালোঁ!
উইংছ ইণ্ডিয়াৰ এই মঞ্চত মই সকলো উদ্যোগৰ নেতা, বিশেষজ্ঞ আৰু বিনিয়োগকাৰীক আদৰণি জনাইছো। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে বিমান উদ্যোগৰ পৰৱৰ্তী যুগটো বহু আকাংক্ষাৰে ভৰি আছে। আৰু ভাৰত ইয়াৰ এক ডাঙৰ খেলুৱৈ হৈ পৰিছে। বিমান নিৰ্মাণ, পাইলট প্ৰশিক্ষণ, উন্নত বিমান গতিশীলতা, বিমান লিজিং - এইবোৰ এনে খণ্ড যাৰ সৈতে ভাৰত আপোনাৰ সন্মুখত অসংখ্য সম্ভাৱনাৰে থিয় দিছে। আৰু সেইবাবেই উইংছ ইণ্ডিয়াৰ এই শীৰ্ষ সন্মিলন আমাৰ সকলোৰে বাবে ইমানেই তাৎপৰ্যপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত ভাৰতৰ সমগ্ৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডত এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতবৰ্ষ সেই দেশসমূহৰ ভিতৰত আছিল য’ত বিমান যাত্ৰা একচেটিয়া ক্লাবতে সীমাবদ্ধ আছিল। কিন্তু আজি পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হৈছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ঘৰুৱা বিমান বজাৰ। আমাৰ যাত্ৰী যাতায়ত অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতীয় বিমান সংস্থাসমূহৰ বহৰো দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰতৰ বিমান সংস্থাসমূহে ১৫০০ৰো অধিক বিমানৰ ফৰমাইছ দিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডত এই গতিবেগ আহিছিল কাৰণ আমাৰ চৰকাৰে দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে। ভাৰতত বিমান যাত্ৰা এতিয়া একচেটিয়া নহয়, সৰ্বাংগীন হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ নাগৰিকে বিমানযোগে সহজে যাত্ৰা কৰিব পৰাটো আমাৰ মিছন। সেয়েহে আমি টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰক বিমানবন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিছো। ২০১৪ চনত ভাৰতত ৭০ টা বিমানবন্দৰ আছিল। আজি ভাৰতৰ বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ১৬০টাতকৈও অধিক হৈছে।অৰ্থাৎ মাত্ৰ এটা দশকত ভাৰতত দুগুণতকৈও অধিক বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ হৈছে।
আমি দেশত এশৰো অধিক এয়াৰ গম্বুজ সক্ৰিয় কৰিছো। আৰু ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ আমি আমাৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে সুলভ ভাড়াৰে উড়ান আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো। উড়ান আঁচনিৰ বাবে ডেৰ কোটি যাত্ৰী - অৰ্থাৎ প্ৰায় ডেৰ কোটি যাত্ৰী - সেই পথসমূহত যাত্ৰা কৰিছে, যিসকলৰ ভিতৰত বহুতে আগতে এনে যাত্ৰা কৰা নাছিল।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া ভাৰত বিকশিত হোৱাৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে, তেতিয়া আমাৰ বিমান কাৰ্যকলাপ বহুগুণে সম্প্ৰসাৰিত হ’ব সেয়া নিশ্চিত। অনুমান কৰা হৈছে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতত চাৰিশৰো অধিক বিমানবন্দৰ হ’ব; এইটো এটা অতি বৃহৎ নেটৱৰ্ক হ'ব। কেৱল এয়াই নহয়, আমাৰ চৰকাৰেও উড়ান আঁচনিৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ কাম কৰি আছে। এই নীতিৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক আৰু সুলভ মূল্যৰ বিমান সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা হ’ব। এই সকলোবোৰৰ লগতে ছিপ্লেনৰ কামো সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা কেৱল ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণতে বিমান সংযোগ আৰু অধিক উন্নত হোৱাটোহে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত চৰকাৰেও ইয়াত পৰ্যটন খণ্ডৰ উন্নয়নৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। সমগ্ৰ দেশতে পৰ্যটনস্থলীৰ বিকাশ ঘটিছে, আৰু এই ঠাইবোৰলৈ যোৱাৰ বাবে বিমান যাত্ৰা বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ বাবে প্ৰথম পছন্দ। আগন্তুক সময়ত বিমান যাত্ৰাৰ চাহিদা অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ হ’বলৈ গৈ আছে। অৰ্থাৎ আপোনালোক সকলোৰে বাবে অধিক বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া ভাৰত বিশ্ব বিমান পৰিবহণৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে, তেতিয়া বিমান পৰিবহণ সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে আমি আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নোহোৱাটোও প্ৰয়োজনীয়। আমি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ শক্তিশালী কৰিব লাগিব। ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ অহা কোম্পানীসমূহৰ বাবেও ই সহায়ক হ’ব। এই চিন্তাৰে ভাৰতে বিমানৰ ডিজাইন, বিমান নিৰ্মাণ আৰু বিমানৰ এম আৰ অ’ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজিও ভাৰত বিমানৰ অংশৰ প্ৰধান নিৰ্মাতা আৰু যোগানকাৰী। আমি দেশত সামৰিক আৰু পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছো।
ভাৰতেও অসামৰিক বিমান নিৰ্মাণৰ দিশত আগবাঢ়িছে আৰু আপোনালোক সকলো বিনিয়োগকাৰীয়ে জানে যে ভাৰতৰ বহু সুবিধাও আছে। বিশ্বব্যাপী বিমান কৰিডৰত ভাৰতৰ ভৌগোলিক অৱস্থান, আমাৰ অতুলনীয় ঘৰুৱা ফিডাৰ নেটৱৰ্ক আৰু ভৱিষ্যতে দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ বহৰৰ সম্প্ৰসাৰণ – এয়াই হৈছে আমাৰ অতি ডাঙৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
সেই দিনটো বহু দূৰত নহয় যেতিয়া ভাৰতত ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ কৰা বৈদ্যুতিক উলম্ব উৰণ আৰু অৱতৰণ বিমানে সমগ্ৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডক এক নতুন দিশ দিব। এই প্ৰযুক্তিয়ে আমাৰ ভ্ৰমণৰ সময় বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰি আমি বহনক্ষম বিমান ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰতো ডাঙৰ কাম কৰি আছো। আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ভাৰতে সেউজ বিমান ইন্ধনৰ প্ৰধান উৎপাদক আৰু ৰপ্তানিকাৰক হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আমি দেশৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডতো বহু সংস্কাৰ সাধন কৰি আছো। আৰু এনে প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই ভাৰত গ্ল’বেল চাউথ আৰু বিশ্বৰ মাজত বিমান পৰিবহণৰ এক প্ৰধান দুৱাৰমুখ হৈ পৰিছে। বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত বিনিয়োগকাৰী আৰু নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে এয়া এক অতি ডাঙৰ সুযোগ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ লগতে তাত থকা বজাৰবোৰক ইখনৰ লগত সিখনক সংযোগ কৰি আছে। আমাৰ চহৰসমূহক বিভিন্ন পৰিবহণৰ মাধ্যমেৰে বন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণৰ দৃষ্টিভংগী সমানে বিমান সামগ্ৰীৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত। মালবাহী যাতায়ত দ্ৰুত আৰু কাৰ্যক্ষম কৰি তুলিবলৈ চৰকাৰে সকলো প্ৰয়োজনীয় নিয়ন্ত্ৰণ সংস্কাৰৰ কাম কৰি আছে। ইয়াৰ লগতে আমাৰ ডিজিটেল কাৰ্গো প্লেটফৰ্মসমূহে সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোক সহজ আৰু স্বচ্ছ কৰি তুলিছে।বিমানবন্দৰৰ বাহিৰত প্ৰচেছিঙৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে আমাৰ বিমানবন্দৰসমূহৰ ওপৰতো বোজা কমি আহিছে। আমিও এনে আধুনিক গুদাম নিৰ্মাণ কৰিছো যাতে কাৰ্গো হেণ্ডলিঙৰ কাম আৰু অধিক দ্ৰুত আৰু ভাল হয়। অনাগত ভৱিষ্যতে ইয়াৰ ফলত সামগ্ৰীৰ ডেলিভাৰী সময় আৰু লজিষ্টিক খৰচ দুয়োটা হ্ৰাস পাব। ভৱিষ্যতে ভাৰতে এক বৃহৎ আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ট্ৰেন্সশ্বিপমেণ্ট হাব হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই সকলো বিনিয়োগকাৰীক ক’ম যে আপোনালোকে ভাৰতৰ গুদাম খণ্ডত, মালবাহী ফৰৱাৰ্ডিঙত, এক্সপ্ৰেছ লজিষ্টিকছত আৰু ই-কমাৰ্চত - এই সকলোবোৰ খণ্ডতে সুযোগ বিচাৰি উলিয়াব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি পৃথিৱীৰ কেইখনমান দেশহে আছে য’ত ইমান বৃহৎ পৰিসৰ, ইমান নীতিগত স্থিৰতা আৰু বিমান উদ্যোগৰ বাবে বিশাল প্ৰযুক্তিগত উচ্চাকাংক্ষা আছে। মই বিশ্বৰ প্ৰতিখন দেশ, প্ৰতিখন উদ্যোগৰ নেতা, প্ৰতিজন উদ্ভাৱকক ক’ম যে তেওঁলোকে এই সোণালী সুযোগৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’ব লাগে।আমাৰ এই উন্নয়ন যাত্ৰাত দীৰ্ঘম্যাদী অংশীদাৰ হওক আৰু বিশ্বৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰক।ভাৰতৰ বিমানখণ্ডৰ সহ-পাইলট হিচাপে আমাৰ লগত চামিল হ’বলৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিনিয়োগকাৰীক আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আকৌ এবাৰ উইংছ ইণ্ডিয়াৰ সফলতাৰ বাবে আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ বহু বহু শুভেচ্ছা জনালো।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!