Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's remarks at beginning of the Budget Session of 2026
The President’s Address Reflects Confidence and Aspirations of 140 crore Indians: PM
India-EU Free Trade Agreement Opens Vast Opportunities for Youth, Farmers, and Manufacturers: PM
Our Government believes in Reform, Perform, Transform; Nation is moving Rapidly on Reform Express: PM
India’s Democracy and Demography are a Beacon of Hope for the World: PM
The time is for Solutions, Empowering Decisions and Accelerating Reforms: PM
29 JAN 2026 11:52AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the media before the start of the Budget Session of 2026 at the Parliament premises today. The Prime Minister remarked that the President’s address was an expression of the confidence of 140 crore citizens, an account of their hard work, and a precise reflection of the aspirations of the youth. He highlighted that the President placed before all Members of Parliament several guiding points at the very beginning of the session and of the year 2026. Shri Modi stated that the expectations expressed by the President in simple words, as the Head of State, would certainly have been taken seriously by all MPs, making this session a very important one. He emphasized that this is the Budget Session, marking the completion of the first quarter of the 21st century and the beginning of the second quarter. He underlined that the next 25 years are crucial to achieving the goal of a developed India by 2047, and this budget is the first of the second quarter of the century. The Prime Minister noted that Finance Minister Nirmala Sitharaman, the country’s first woman Finance Minister, is presenting the budget for the ninth consecutive time in Parliament, registering a proud moment in India’s parliamentary history.
Highlighting that the year has begun on a very positive note, with a confident India emerging as a ray of hope and a center of attraction for the world, Shri Modi remarked that the Free Trade Agreement between India and the European Union at the start of this quarter reflects the bright future of India’s youth and the promising directions ahead. He emphasized that this agreement is free trade for an ambitious India, for aspirational youth, and for an Atmanirbhar Bharat. The Prime Minister expressed firm belief that India’s manufacturers will seize this opportunity to enhance their capacities. He urged all producers that with what is called the “Mother of All Deals” between India and the European Union, a vast market has now opened, and Indian goods will reach there at lower costs. He cautioned that industry leaders and manufacturers should not remain complacent, but instead focus on quality. He stressed that entering this open market with the best quality products will not only earn profits from buyers across 27 EU countries but also win their hearts, creating long-lasting impact for decades. He noted that companies’ brands, aligned with the nation’s brand, will establish new prestige. Shri Modi underlined that this agreement with 27 countries brings immense opportunities for India’s fishermen, farmers, youth, and those in the services sector eager to explore global avenues. He expressed confidence that this marks a significant step towards a confident, competitive, and productive India.
The Prime Minister remarked that while national attention naturally turns towards the Budget, the identity of this government has been Reform, Perform, and Transform. He highlighted that the nation is now moving rapidly on the Reform Express, and expressed gratitude to all Members of Parliament for contributing their positive energy to accelerate this reform journey. He stated that the country is moving away from long-term pending problems towards long-term solutions, which create predictability and build global trust. Shri Modi emphasized that every decision aimed at national progress remains human-centric. He underlined that while India will compete with technology, absorb it, and accept its power, the government will never compromise on human-centric systems, advancing with a vision that balances technology with sensitivity. He noted that even critics acknowledge the government’s focus on last-mile delivery, ensuring schemes reach lives and not just files. He stressed that this tradition will continue with next-generation reforms on the Reform Express. The Prime Minister highlighted that India’s democracy and demography are today a great hope for the world, and in this temple of democracy, India has the opportunity to send a message of strength, commitment to democracy, and respect for decisions taken through democratic processes—messages welcomed and accepted globally. Shri Modi asserted that the present time is not for disruption but for solutions, not for obstacles but for resolution. He called upon all Members of Parliament to join in accelerating the era of solutions, empowering decisions, and advancing last-mile delivery successfully. He concluded by extending his heartfelt thanks and best wishes to all.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০২৬ চনৰ বাজেট অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মন্তব্য
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আত্মবিশ্বাস আৰু আকাংক্ষাক প্ৰতিফলিত কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিয়ে যুৱক-যুৱতী, কৃষক আৰু উৎপাদনকাৰীসকলৰ বাবে ব্যাপক সুযোগ মুকলি কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন, ৰূপান্তৰত বিশ্বাস কৰে; ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত ৰাষ্ট্ৰ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ আৰু জনগাঁথনি বিশ্বৰ বাবে আশাৰ আলোকস্তম্ভঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই সময়ছোৱা হৈছে সমাধান, সিদ্ধান্তসমূহ শক্তিশালী কৰা আৰু সংস্কাৰ ত্বৰান্বিত কৰাৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
29 JAN 2026 11:52AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি সংসদ ভৱনত ২০২৬ চনৰ বাজেট অধিৱেশন আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে সংবাদ মাধ্যমৰ আগত ভাষণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ আস্থাৰ অভিব্যক্তি, তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বিৱৰণ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ আকাংক্ষাৰ এক নিখুঁত প্ৰতিফলন। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ২০২৬ বৰ্ষ তথা অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিতে সংসদৰ সকলো সদস্যৰ সন্মুখত কেইবাটাও পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব পৰা বিষয় উত্থাপন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধান হিচাপে সৰল শব্দত প্ৰকাশ কৰা প্ৰত্যাশা নিশ্চিতভাৱে সকলো সাংসদৰ দ্বাৰা গুৰুত্বসহকাৰে লোৱা হৈছে, যাৰ ফলত এই অধিৱেশনখন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে ।
তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এইবেলি বাজেট অধিৱেশনে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম চতুৰ্থাংশৰ সমাপ্তি আৰু দ্বিতীয় চতুৰ্থাংশৰ আৰম্ভণি চিহ্নিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু এই বাজেট হৈছে শতিকাৰ দ্বিতীয় চতুৰ্থাংশৰ প্ৰথমখন বাজেট। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰথমগৰাকী মহিলা বিত্ত মন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ভাৰতৰ সংসদীয় ইতিহাসত এক গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত হিচাপে সংসদত একেৰাহে নৱমবাৰৰ বাবে বাজেট দাখিল কৰিব।
আত্মবিশ্বাসী ভাৰত বিশ্বৰ বাবে আশাৰ কিৰণ আৰু আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈ উঠাৰ লগে লগে বছৰটো অতি ইতিবাচকভাৱে আৰম্ভ হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই সময়ছোৱাৰ আৰম্ভণিতে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত হোৱা মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ দিশবোৰ প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই চুক্তি এখন উচ্চাকাংক্ষী ভাৰতৰ বাবে, উচ্চাকাংক্ষী যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে মুক্ত বাণিজ্যৰ লেখিয়া। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ় বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতৰ উৎপাদনকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ সামৰ্থ বৃদ্ধিৰ বাবে এই সুযোগৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিব।
তেওঁ সকলো উৎপাদকক আহ্বান জনাই কয় যে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত "সকলো চুক্তিৰ মাতৃ" শীৰ্ষক চুক্তিৰ জৰিয়তে এতিয়া এক বিশাল বজাৰ মুকলি হৈছে আৰু ভাৰতীয় সামগ্ৰী সুলভ মূল্যত তাত উপলব্ধ হ 'ব। তেওঁ সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে উদ্যোগ খণ্ডৰ কৰ্ণধাৰ আৰু নিৰ্মাতাসকলে আত্মতুষ্ট হৈ নাথাকি গুণগত মানৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মানৰ সামগ্ৰীৰ সৈতে এই মুকলি বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিলে কেৱল ইউৰোপীয় সংঘৰ ২৭ খন দেশৰ ক্ৰেতাৰ পৰা লাভ অৰ্জন কৰাই নহয়, তেওঁলোকৰ হৃদয়ো জয় কৰাটো সম্ভৱ হৈ উঠিব, যি দশক দশক ধৰি দীৰ্ঘস্থায়ী প্ৰভাৱ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ ব্ৰেণ্ডৰ সৈতে সংলগ্ন কোম্পানীসমূহৰ ব্ৰেণ্ডসমূহে নতুন সন্মান প্ৰতিষ্ঠা কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২৭ খন দেশৰ সৈতে হোৱা এই চুক্তিয়ে ভাৰতৰ মাছমৰীয়া, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু সেৱা খণ্ডৰ গোলকীয় পথ অন্বেষণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী লোকসকলৰ বাবে অপৰিসীম সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰি কয় যে আত্মবিশ্বাসী, প্ৰতিযোগিতামূলক আৰু উৎপাদনশীল ভাৰতৰ দিশত এয়া হ’ব এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় মনোযোগ স্বাভাৱিকভাৱেই বাজেটৰ প্ৰতি থকাৰ বিপৰীতে এই চৰকাৰৰ পৰিচয় হৈছে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু পৰিৱৰ্তন। ৰাষ্ট্ৰই এতিয়া ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ এই সংস্কাৰৰ যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰাত ইতিবাচক শক্তি অৰ্পণ কৰাৰ বাবে সংসদৰ সকলো সদস্যৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে দেশখনে দীৰ্ঘম্যাদী অমীমাংসিত সমস্যাৰ পৰা আঁতৰি দীৰ্ঘম্যাদী সমাধানৰ দিশে আগবঢ়াৰ জৰিয়তে পূৰ্বানুমানযোগ্যতা সৃষ্টি কৰি আন্তৰ্জাতিকভাৱে বিশ্বাস গঢ়ি তোলে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ লক্ষ্যৰে লোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্তই মানৱ-কেন্দ্ৰিক হৈ থাকে।
তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যদিও ভাৰতে প্ৰযুক্তিৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰিব তথা ইয়াৰ লগতে ইয়াৰ শক্তিক গ্ৰহণ কৰিব, চৰকাৰে কেতিয়াও মানৱ-কেন্দ্ৰিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে আপোচ নকৰাৰ উপৰি সংবেদনশীলতাৰ সৈতে প্ৰযুক্তিৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখে। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে সমালোচকসকলেও চৰকাৰৰ আঁচনিবোৰ কেৱল ফাইলত সীমাবদ্ধ নাৰাখি বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ লগতে প্ৰান্তীয় অঞ্চলসমূহক স্পৰ্শ কৰাৰ নীতিৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ সৈতে এই পৰম্পৰা অব্যাহত থাকিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ আৰু জনগাঁথনি আজি বিশ্বৰ বাবে এক বৃহৎ আশা আৰু গণতন্ত্ৰৰ এই মন্দিৰত, ভাৰতে শক্তিৰ বাৰ্তা, গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা আৰু গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে লোৱা সিদ্ধান্তসমূহৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰেৰণ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে- এই বাৰ্তাসমূহ আন্তৰ্জাতিকভাৱে সমাদৃত হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বৰ্তমানৰ সময় ব্যাঘাতৰ বাবে নহয়, সমাধানৰ বাবে, বাধাৰ বাবে নহয়, সংকল্পৰ বাবে। তেওঁ সংসদৰ সকলো সদস্যক সমাধানৰ যুগ ত্বৰান্বিত কৰা, সিদ্ধান্তসমূহ শক্তিশালী কৰা আৰু প্ৰান্তীয় অঞ্চলসমূহক স্পৰ্শ কৰা নীতি সফলতাৰে আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ সকলোকে আন্তৰিক ধন্যবাদ আৰু শুভেচ্ছা জনাই সামৰণি মাৰে।