Ministry of Finance
STATE LEVEL INNOVATIONS IN AGRICULTURAL GOVERNANCE LEADING TO POSITIVE OUTCOMES: ECONOMIC SURVEY
INNOVATIONS IN A RANGE OF SECTORS INCLUDING LAND AND RESOURCE GOVERNANCE, MARKET REFORMS, WATER MANAGEMENT AND TECHNOLOGY AND DIGITAL AGRICULTURE
29 JAN 2026 2:00PM by PIB Delhi
Several Indian states have undertaken targeted agricultural reforms in recent years, encompassing land governance, markets, water management, technology adoption, and crop diversification. These initiatives have improved farm outcomes states the Economic Survey 2025-26 tabled in Parliament today by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman.
Certain key initiatives undertaken by various states and outcomes of the governance and scheme-based initiatives are as follows:
Land and Resource Governance: Andhra Pradesh implemented the Andhra Pradesh Resurvey Project (2021) using drones, Continuously Operating Reference Station (CORS), and GIS to issue tamper-proof digital land titles. As of 2025, 6,901 villages have been covered, with 81 lakh land parcels resurveyed and approximately 86,000 boundary disputes resolved.
Bihar launched the Mukhyamantri Samekit Chaur Vikas Yojana (2025) to develop chaur lands for aquaculture, bringing over 1,933 hectares under fish-based production across 22 districts.
Market Reforms: Madhya Pradesh’s Souda Patrak initiative (2021) enabled direct MSP based purchases from farmers through a digital platform, reducing mandi congestion and improving payment transparency. By December 2025, over 1.03 lakh transactions had been facilitated.
Andhra Pradesh’s e-Farmarket platform connected farmers and traders via Rythu Bharosa Kendras.
Water Management: Assam State Irrigation Plan (2022) aimed to expand irrigation coverage through new schemes and solar pumps, increasing gross irrigated area to 24.28 per cent of agricultural land by 2024–25.
Uttar Pradesh Ground Water Rules (2020) strengthened regulation of extraction, with groundwater recharge rising marginally by 2025, although extraction intensity also increased.
Technology and Digital Agriculture: Karnataka’s FRUITS platform (2020) created a unified farmer database supporting DBT, MSP procurement, and crop surveys, covering over 55 lakh farmers and multiple schemes.
Jharkhand launched a GIS-based Climate Smart Agriculture and Agri Stack Scheme (2024) to enable farm-level tracking and climate-informed planning, with outcome indicators still in development. Fourth Agriculture Roadmap of Bihar (2023–28) builds on earlier roadmaps, which have already led to significant increases in fish and milk production.
The above examples exhibit how the Indian Agriculture growth story is being driven by state level innovations in Agricultural Governance leading to positive outcomes.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউগী লমদা রাজ্যগী থাক্ত অনৌবা থবকশিং পায়খৎপগী অফবা ফলশিং উবা ফংলে: ইকোনোমি সর্ভে
লম অমসুং শেন-থুমগী লৈঙাক, কৈথেলগী অওনবশিং, ঈশিং ফংহনবা অমসুং লৌউ-শিংদা তেক্নোলোজি অমসুং দিজিতেল য়াওনা হিরম কয়াদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে
29 JAN 2026 2:00PM by PIB Imphal
লম অমসুং শেন-থুমগী লৈঙাক, কৈথেলগী অওনবশিং, ঈশিং ফংহনবা অমসুং লৌউ-শিংদা তেক্নোলোজি অমসুং দিজিতেল শীজিন্নবা অমসুং মখল কয়াগী মহৈ-মরোং থাবা য়াওনা চহি খর অসিদা ভারতকী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংনা লৌউ-শিংউগী লমদা নৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৌউবুক্কী পোৎথোকশিং হেনগৎহল্লে হাবনা ঙসি সংসদতা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রীমতি সিতারমন্না পুথোকখিবা ইকোনোমিক সর্ভে ২০২৫-২৬ না ফোঙদোকখ্রে।
রাজ্যশিংনা পায়খৎখিবা মরুওইবা থবক খর অমসুং লৈঙাক্কী থবক অমসুং স্কিমশিংদা য়ুম্ফম ওইবা থবকশিংগী ফলশিং মখাদা পীরি:
লম অমসুং রিছোর্সকী থবক: অন্ধ্র প্রদেস সরকারনা দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা অন্ধ্র প্রদেস রিসর্ভে প্রোজেক্ত(২০২১) পায়খৎলে, শেমদোক-শাদোকপা ঙমদবা দিজিতেল লেন্দ তাইতলশিং পীনবা কন্তিন্যুসলি ওপরেতিং রিফেন্স ষ্টেসন(সি ও আর এস) অমসুং জি.আই.এস শীজিন্নরে। ২০২৫ ফাওবদা, লমগী শরুক লাখ ৮১ রিসর্ভে পাংথোক্তুনা খুঙ্গং ৬,৯০১ কোনশিনখ্রে অমসুং চাউরাক্না ঙমখৈগী য়ানদবা ৮৬,০০০০ রোম য়ানবা পুরকখ্রে।
এক্বাকলচরগীদমক চৌর লমশিং শেমগৎনবা বিহারদা মুখ্যমন্ত্রী সমেকিত চৌর বিকাস য়োজনা(২০২৫) হৌদোকখ্রে, জিলা ২২ শীনবা থুংনা লম হেক্তর ১,৯৩৩ হেনবদা ঙা পুথোকপগী থবক পায়খৎলে।
কৈথেলগী অওনবশিং: মধ্য প্রদেস সৌদা পত্রক (২০২১) না দিজিতেল প্লেতোফোর্মশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংদগী হকথেংননা এম.এস.পিদা পোৎথোকশিং লৈরে, মন্দিদা চিনবা হন্থহল্লে অমসুং শেন পীবদা অরোন-অথুপ লৈহন্দ্রে। দিশেম্বর ২০২৫ ফাওবদা, ত্রান্সসেক্সন লাখ ১.০৩ হেন্না পাংথোকখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেসকী ই-ফারমার্কেত প্লেতফোর্মনা রাইতু ভারোসা কেন্দ্রশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিং অমসুং ললোনবা মীওইশিংগা শম্নহল্লে।
ঈশিং ফংহনবা: অনৌবা স্কিমশিং অমসুং সোলার পম্পশিংগী খুৎথাংদা ঈশিং ফংহনবা হেনগৎহন্নবা অসাম ষ্টেৎ ইরিগেসন প্লান(২০২২) না পান্দম থম্লি, ২০২৪-২৫ ফাওবদা ইথৈ ফংলবা লৌবুক চাদা ২৪.২৮ হেনগৎলে।
উত্তর প্রদেরস গ্রাউন্দ ৱাতর রুলস(২০২০) না লৈনুঙদগী ঈশিং চিংথোকপী নিয়মশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, লোয়ননা ঈশিং চিংথোকপা হেনগৎলবসু, ২০২৫ ফাওবদা লৈনুঙগী ঈশিং তপ্ন তপ্না হেনগৎলক্লে।
লৌউ-শিংউদা তেক্নোলোজি অমসুং দিজিতেল: কর্নাতকাগী ফ্রতস প্লেতফোম(২০২০) না লৌমীশিংগী অপুনবা দেতাবেজ অমা শেমদুনা দি.বি.তি, এম.এস.পিদা লৈবা অমসুং মহৈ-মরোং সর্ভে পাংথোকপা ঙমহল্লে, মসিনা লৌমী লাখ ৫৫ হেন্না অমসুং স্কিম কয়া কোনশিল্লে।
লৌবুকশিং খোঙ্গুল লিনবা অমসুং নোংজু-নুংশাদা য়ুম্ফম ওইদুনা থৌরাং শেম-শানবা ঝারখন্দনা জি.আই.এস-বেজ ক্লাইমেত স্মার্দ এগ্রিকলচর এন্দ এগ্রি ষ্টেক স্কিম (২০২৪) হৌদোক্লে, মসিগী অফবা ফলশিং উবা ফংলে। মমাঙগী রোদমেপশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমখিবা মরিশুবা বিহারগী এগ্রিকচরল রোদমেপ(২০২৩-২৮) না ঙা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা শিংথাবা য়ানা হেনগৎহল্লে।
লৌউ-শিংউগী লমদা রাজ্যগী থাক্ত অনৌবা থবকশিং পায়খৎপদগী কমদৌনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী থবকশিং চাউখৎলকপগে হায়বা মথক্কী খুদমশিং অসিনা উৎলে।