Ministry of Finance
MICRO, SMALL, AND MEDIUM ENTERPRISES FORM THE BACKBONE OF INDIA’S INDUSTRIAL ECONOMY: ECONOMIC SURVEY 2025-26
MSMEs ACCOUNT FOR 35.4 PER CENT OF MANUFACTURING, 48.58 PER CENT OF EXPORTS, AND 31.1 PER CENT OF GDP
MSME CREDIT REMAINED THE PRIMARY DRIVER OF INDUSTRIAL CREDIT GROWTH DURING H1FY26
THE SELF-RELIANT INDIA FUND, ASSISTS 682 MSMEs BY WAY OF INVESTMENT WORTH ₹15,442 CRORE, AS OF 30th NOVEMBER 2025
FOR INDIA, A CALIBRATED DEEPENING OF PARTICIPATION IN GLOBAL SUPPLY CHAINS HOLDS POTENTIAL FOR ADVANCING JOB-RICH INDUSTRIALISATION WITHIN BROADER VIKSIT BHARAT@2047 GROWTH TRAJECTORY: ECONOMIC SURVEY 2025-26
29 JAN 2026 2:08PM by PIB Delhi
Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) form the backbone of India’s industrial economy, says the Economic Survey 2025-26 tabled in Parliament by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Minister, Smt. Nirmala Sitharaman today. The Survey mentions that it accounts for approximately 35.4 per cent of manufacturing, around 48.58 per cent of exports, and 31.1 per cent of GDP in the country. With over 7.47 crore enterprises employing over 32.82 crore persons, the sector holds its position as the second-largest employer after agriculture. Globally, MSMEs make up about 90 per cent of businesses and are responsible for over 50 per cent of the total global employment. With India’s manufacturing sector positioned for greater global integration, MSME sector’s role is critical in enabling effective supply-chain participation, fostering local value addition, and supporting inclusive regional growth, the Survey states.
The Survey pertinently adds that MSME credit has maintained a positive trajectory in recent times, bolstered by several government interventions aimed at enhancing credit flow to the sector.
The Survey mentions, MSME credit remained the primary driver of industrial credit growth during H1FY26. The overall MSME credit growth year-on-year (Y-o-Y) has significantly outpaced the Y-o-Y growth observed in large industry credit.
The SME public markets have also witnessed a dramatic expansion over the past two years, driven by buoyant market conditions and digital retail participation.
The Self-Reliant India (SRI) Fund, launched to infuse ₹50,000 crore as equity funding in MSMEs, has assisted 682 MSMEs by way of investment worth ₹15,442 crore, as of 30th November 2025. Innovation is also being institutionalised through the MSME-Innovative component, which facilitates incubation, design interventions, and the protection of IPR
India accounted for an estimated 2.9 per cent of the global manufacturing GVA and 1.8 per cent of global merchandise exports in 2024, indicating considerable potential for expanding its global manufacturing footprint.
For India, a calibrated deepening of participation in global supply chains — particularly in labour-intensive and assembly-linked sectors — represents a potential avenue for advancing job-rich industrialisation within the broader Viksit Bharat@2047 growth trajectory.
From the perspective of advanced manufacturing strategy which includes India’s R&D intensive, innovative technology would help improve and enhance competitiveness, the survey notes. It optimistically points towards the quintessential role of growth drivers and comprehensive eco system; thereby leading to full exposure to global competition, uncompromising quality standards along with thin margins with dynamic delivery standards. Other growth drivers—such as infrastructure, capital markets, digital governance, and services exports—can raise income, the economic survey asserts. In this context, the economic survey emphasizes to focus upon India’s national manufacturing mission strategy to build upon capability and efficiency at a sustained scale.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড হিচাপে অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মধ্যমীয়া উদ্যোগসমূহঃ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬
এম এছ এম ই-ৰ একাউণ্ট প্ৰতি বছৰে ৩৫.৪ শতাংশ উৎপাদনৰ, ৪৮.৫৮ শতাংশ প্ৰতি বছৰে ৰপ্তানি আৰু ৩১.১শতাংশ প্ৰতি বছৰে মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদন
এম এছ এম ই ক্ৰেডিটে ২৬-ৰ প্ৰথমাৰ্ধৰ সময়ছোৱাত ঔদ্যোগিক ক্ৰেডিট বৃদ্ধিৰ প্ৰাথমিক চালক হিচাপে পুনৰ স্থান লাভ কৰিছে
আত্ম-বিশ্বাসী ভাৰত পুঁজি, সহায়কাৰী ৬৮২ টা এম এছ এম ই-ৰ বিনিয়োগ মূল্য ২০২৫ চনৰ ৩০ নৱেম্বৰলৈকে ১৫,৪৪২ কোটি টকা
ভাৰতৰ বাবে, বিস্তৃত বিকশিত ভাৰত@2047 বৃদ্ধিৰ গতিপথৰ ভিতৰত চাকৰি-সমৃদ্ধ উদ্যোগৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে গোলকীয় যোগান শৃংখলাত অংশগ্ৰহণৰ এক গভীৰ সম্ভাৱনা আছেঃ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬
29 JAN 2026 2:08PM by PIB Guwahati
অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহে (এম এছ এম ই) ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড গঠন কৰে বুলি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণৰ দ্বাৰা সংসদত দাখিল কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬ ত কোৱা হৈছে। আজি সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ই দেশৰ উৎপাদনৰ প্ৰায় ৩৫.৪ শতাংশ, ৰপ্তানিৰ প্ৰায় ৪৮.৫৮ শতাংশ আৰু মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ৩১.১ শতাংশ। ৭.৪৭ কোটিৰো অধিক উদ্যোগীয় ১ কোটিৰো অধিক লোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰাৰ লগে লগে এই খণ্ডটোৱে কৃষিৰ পিছত দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ নিয়োগকৰ্তা হিচাপে স্থান লাভ কৰিছে। বিশ্বব্যাপী, এম এছ এম ইসমূহে প্ৰায় ৯০ শতাংশ ব্যৱসায় গঠন কৰে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ মুঠ নিযুক্তিৰ ৫০ শতাংশতকৈ অধিকৰ বাবে দায়বদ্ধ। ভাৰতৰ উৎপাদন খণ্ড অধিক গোলকীয় একত্ৰীকৰণৰ বাবে স্থিত হোৱাৰ লগে লগে, ফলপ্ৰসূ যোগান শৃংখলাত অংশগ্ৰহণ সক্ষম কৰা, স্থানীয় মূল্য সংযোজন বৃদ্ধি কৰা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আঞ্চলিক বিকাশক সমৰ্থন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এম এছ এম ই খণ্ডৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে।
জৰীপটোৱে প্ৰাসংগিকভাৱে যোগ কৰিছে যে এম এছ এম ই ঋণে শেহতীয়া সময়ত এক ইতিবাচক গতিপথ বজাই ৰাখিছে, যিটোৱে এই খণ্ডটোত ঋণৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেইবাটাও চৰকাৰী হস্তক্ষেপৰ দ্বাৰা শক্তিশালী হৈছে।
সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে, এম এছ এম ই ঋণ ২৬-ৰ প্ৰথমাৰ্ধৰ সময়ত ঔদ্যোগিক ঋণ বৃদ্ধিৰ প্ৰাথমিক চালক হৈ আছিল। সামগ্ৰিক এম এছ এম ই ঋণ বৃদ্ধি বছৰে বছৰি বৃহৎ উদ্যোগৰ ঋণৰ ক্ষেত্ৰত দেখা বছৰি বৃদ্ধিক উল্লেখযোগ্যভাৱে অতিক্ৰম কৰিছে
বজাৰৰ উদীয়মান পৰিস্থিতি আৰু ডিজিটেল খুচুৰা অংশগ্ৰহণৰ দ্বাৰা চালিত হৈ বিগত দুবছৰত এছ এম ই ৰাজহুৱা বজাৰসমূহেও নাটকীয় সম্প্ৰসাৰণ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে।
এম এছ এম ইসমূহত ইকুইটি পুঁজি হিচাপে ৫০,০০০ কোটি টকাৰ যোগান ধৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা আত্ম-নিৰ্ভৰশীল ভাৰত (এছআৰআই) পুঁজিয়ে ২০২৫ চনৰ ৩০ নৱেম্বৰলৈকে ১৫,৪৪২ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ জৰিয়তে ৬৮২ টা এম এছ এম ইক সহায় কৰিছে। এম এছ এম ই-উদ্ভাৱনীমূলক উপাদানৰ জৰিয়তে উদ্ভাৱনকো প্ৰতিষ্ঠানিক কৰা হৈছে, যিয়ে ইনকিউবেচন, ডিজাইন হস্তক্ষেপ আৰু আইপিআৰৰ সুৰক্ষাত সহায় কৰে
২০২৪ চনত গোলকীয় উৎপাদন জিভিএৰ আনুমানিক ২.৯ শতাংশ আৰু গোলকীয় পণ্য সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ ১.৮ শতাংশ ভাৰতৰ আছিল, যি ইয়াৰ গোলকীয় উৎপাদন পদচিহ্ন সম্প্ৰসাৰণৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনাৰ ইংগিত দিয়ে।
ভাৰতৰ বাবে, গোলকীয় যোগান শৃংখলাত অংশগ্ৰহণৰ এক কেলিব্রেটেড গভীৰতা-বিশেষকৈ শ্ৰম-নিবিড় আৰু বিশেষ সামগ্ৰীৰ চূড়ান্ত-সংযোজন কৰা খণ্ডবোৰে-বিস্তৃত বিকশিত ভাৰত@2047 উন্নয়নৰ গতিপথৰ ভিতৰত চাকৰি-সমৃদ্ধ ঔদ্যোগিকৰণক আগুৱাই নিয়াৰ এক সম্ভাৱ্য পথ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
উন্নত উৎপাদন কৌশলৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা য’ত ভাৰতৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন নিবিড়, উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰযুক্তিয়ে প্ৰতিযোগিতামূলকতা উন্নত আৰু বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব। ই আশাবাদীভাৱে বিকাশৰ চালক আৰু ব্যাপক পৰিৱেশ প্ৰণালীৰ উৎকৃষ্ট ভূমিকাৰ ফালে আঙুলিয়াই দিয়ে; যাৰ ফলত গতিশীল ডেলিভাৰী ষ্টেণ্ডাৰ্ডৰ সৈতে আপোচহীন মান গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাৰ সম্পূৰ্ণ সংস্পৰ্শলৈ আহে । অৰ্থনৈতিক জৰীপটোৱে দৃঢ়তাৰে কয় যে অন্যান্য বিকাশৰ চালক-যেনে আন্তঃগাঁথনি, মূলধনী বজাৰ, ডিজিটেল প্ৰশাসন আৰু সেৱা ৰপ্তানিয়ে আয় বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। এই সন্দৰ্ভত, অৰ্থনৈতিক জৰীপটোৱে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযানৰ কৌশলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বহনক্ষম পৰিসৰত সামৰ্থ্য আৰু দক্ষতা গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।