Ministry of Finance
UNION BUDGET 2026-27 PROPOSES A SCHEME TO SUPPORT STATES IN ESTABLISHING FIVE REGIONAL MEDICAL HUBS TO PROMOTE MEDICAL TOURISM
NATIONAL INSTITUTE OF HOSPITALITY PROPOSED TO BE SET UP BY UPGRADING THE EXISTING NATIONAL COUNCIL FOR HOTEL MANAGEMENT AND CATERING TECHNOLOGY
PILOT SCHEME PROPOSED FOR UPSKILLING 10,000 GUIDES IN 20 ICONIC TOURIST SITES THROUGH A STANDARDIZED, HIGH-QUALITY 12-WEEK TRAINING COURSE
15 ARCHAEOLOGICAL SITES PROPOSED TO BE DEVELOPED; EXCAVATED LANDSCAPES WILL BE OPENED TO THE PUBLIC THROUGH CURATED WALKWAYS
SCHEME FOR DEVELOPMENT OF BUDDHIST CIRCUITS IN ARUNACHAL PRADESH, SIKKIM, ASSAM, MANIPUR, MIZORAM AND TRIPURA PROPOSED IN THE BUDGET
01 FEB 2026 12:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2026-27 in Parliament said, “To promote India as a hub for medical tourism services, I propose to launch a Scheme to support States in establishing five Regional Medical Hubs, in partnership with the private sector.”
Smt. Nirmala Sitharaman stated that these Hubs will serve as integrated healthcare complexes that combine medical, educational and research facilities. She also added “They will have AYUSH Centres, Medical Value Tourism Facilitation Centres and infrastructure for diagnostics, post-care and rehabilitation. These Hubs will provide diverse job opportunities for health professionals including doctors and AHPs.”
Tourism
The Finance Minister said, “The Tourism sector has the potential to play a large role in employment generation, forex earnings and expanding the local economy.”
Para 90-89,71-65,55_Expanding Economy through Strengthening Tourism english 01.jpg
She said, “I propose to set up a National Institute of Hospitality by upgrading the existing National Council for Hotel Management and Catering Technology. It will function as a bridge between academia, industry and the Government.”
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman proposed a pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 iconic tourist sites through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode, in collaboration with an Indian Institute of Management.”
She also stated, “A National Destination Digital Knowledge Grid will be established to digitally document all places of significance—cultural, spiritual and heritage. This initiative will create a new ecosystem of jobs for local researchers, historians, content creators and technology partners.”
The Finance Minister said, “India has the potential and opportunity to offer world-class trekking and hiking experience. We will develop ecologically sustainable (i) Mountain trails in Himachal Pradesh, Uttarakhand and Jammu and Kashmir; Araku Valley in the Eastern Ghats and Podhigai Malai in the Western Ghats. (ii) Turtle Trails along key nesting sites in the coastal areas 14 of Odisha, Karnataka and Kerala; and (iii) Bird watching trails along the Pulikat lake in Andhra Pradesh and Tamil Nadu.”
She further said, “Under the visionary leadership of Honorable Prime Minister, we established the International Big Cat Alliance in 2024. This year, India is hosting the first ever Global Big Cat Summit, where heads of governments and ministers from 95 range countries will deliberate on collective strategies for conservation.”
Heritage and Culture Tourism
Speaking on the theme of Heritage and Culture Tourism, Smt. Nirmala Sitharaman proposed to develop 15 archaeological sites including Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, Adichanallur, Sarnath, Hastinapur, and Leh Palace into vibrant, experiential cultural destinations”.
She further said “Excavated landscapes will be opened to the public through curated walkways. Immersive storytelling skills and technologies will be introduced to help conservation labs, interpretation centres, and guides.”
Para 90-89,71-65,55_Expanding Economy through Strengthening Tourism english 02.jpg
Focus on the Purvodaya States and the North-Eastern Region
Speaking on Purvodaya Smt. Nirmala Sitharaman stated, “I propose the development of an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses.”
Speaking about Buddhist Sites in North-Eastern Region, she said that the North-Eastern Region is a civilizational confluence of Theravada and 18 Mahayana/Vajrayana traditions.
The Finance Minister further proposed to launch a Scheme for Development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura. The Scheme will cover preservation of temples and monasteries, pilgrimage interpretation centers, connectivity and pilgrim amenities.”

वित्त मन्त्रालय
केन्द्रिय बजेट 2026-27 मा चिकित्सा पर्यटनलाई प्रोत्साहित गर्न पाँचवटा मेडिकल हब स्थापित गर्न राज्यहरूलाई सहयोग गर्ने योजना प्रस्तावित
विद्यमान राष्ट्रिय होटल प्रबन्धन एवं क्याटरिङ प्रविधि परिषद्को उन्नयन गरी राष्ट्रिय आतिथ्य संस्थान स्थापित गर्न प्रस्थावित
मानक, उच्च गुणस्तरीय 12 हप्ताको प्रशिक्षण पाठ्यक्रमको माध्यमद्वारा 12 वटा प्रसिद्ध पर्यटन स्थलमा 10,000 गाइड्सको कौशल उन्नयन गर्न प्रायोगिक योजना प्रस्तावित
15 वटा पुरात्त्व स्थललाई विकसित गर्न चयनित, खोजिएका प्राकृततिक परिदृश्य स्थललाई पैदल मार्गको माध्यमद्वारा दर्शनका लागि आम जनताको निम्ति खोलिनेछ
अरुणाचल प्रदेश, सिक्किम, आसम, मणिपुर, मिजोरम र त्रिपुरामा बौद्ध परिचक्रको विकासका लागि बजेटमा योजना प्रस्तावित
01 FEB 2026 12:46PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 01 फेब्रुअरी 2026।
केन्द्रिय वित्त एवं करपोरेट कार्यमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले आज संसदमा केन्द्रिय बजेट 2026-27 प्रस्तुत गर्दै, “भारतलाई चिकित्सा पर्यटनको एउटा प्रमुख केन्द्रका रूपमा स्थापित गर्ने उद्देश्यका साथ म देशमा निजी क्षेत्रको भागीदारीका साथ पाँचवटा क्षेत्रीय चिकित्सा केन्द्र स्थापना गर्न राज्यहरूलाई सहायता प्रदान गर्न केन्द्रिय बजेट 2026-27 मा एउटा योजना प्रस्तावित गर्न चाहन्छु” भनी बताइन्।
यी केन्द्रहरूले संयुक्त रूपमा चिकित्सा, शिक्षा अनि अनुसन्धान सुविधा प्रदान गर्नका साथै एकिकृत स्वास्थ्य सेवा सुविधा प्रदान गर्ने परिसरका रूपमा काम गर्ने श्रीमती सीतारमणले अवगत गराइन्। यस्ता संस्थानमा आयुष केन्द्र, चिकित्सा पर्यटन सेवा केन्द्र र जाँच, उपचारपछिको हेरचाह अनि पुनर्वासको सुविधा उपलब्ध रहनेछन्। यी केन्द्रहरूले चिकित्सक अनि सम्बद्ध स्वास्थ्य विशेषज्ञहरूसहित स्वास्थ्य क्षेत्रमा काम गर्ने अलग-अलग प्रकारका पेशेवरलाई फरक-फरक क्षेत्रमा रोजगारको अवसर उपलब्ध गराउनेछन्।
पर्यटन
देशमा रोजगारका अवसरहरूको सिर्जना, विदेशी मुद्रामा आमदानी र स्थानीय अर्थव्यवस्थालाई बढावा दिन पर्यटन क्षेत्रमा अपार सम्भावना निहित रहेको उनले बताइन्। विद्यमान राष्ट्रिय होटल प्रबन्धन एवं क्याटरिङ प्रविधि परिषदलाई उन्नत बनाउनका साथै राष्ट्रिय आतिथ्य संस्थानको स्थापना गर्ने पनि उनले प्रस्तावित गरिन्। यसले दुवै शैक्षणिक अनि औद्योगिक निकायहरू लगायत सरकारबीच सेतुका रूपमा काम गर्नेछ।
भारतीय प्रबन्धन संस्थानको सहयोगमा हाइब्रिड मोडमा विशिष्ट एवं उच्च गुणस्तरको 12 हप्ताको प्रशिक्षण कार्यक्रमको माध्यमद्वारा 20 प्रमुख पर्यटन स्थलमा 10 हजार गाइडलाई कौशलयुक्त बनाउने उद्देश्यका साथ एउटा प्रायोगिक योजना पनि केन्द्रिय मन्त्री श्रीमती सीतारमणले प्रस्तावित गरिन्।
सांस्कृतिक, आध्यात्मिक अनि विरासतको महत्त्व बोक्ने सबै प्रमुख स्थलको डिजिटल दस्तावेज तयार गर्ने उद्देश्यका साथ एउटा नेशनल डेस्टिनेशन डिजिटल नलेज ग्रिड स्थापना गर्ने पनि केन्द्रिय वित्त मन्त्रीले जानकारी दिइन्। यस पहलले स्थानीय शोधार्थी, इतिहिसविद, कन्टेन्ट क्रिएटर अनि प्रौद्योगिकी हितधारकहरूका लागि रोजगार उपलब्ध गराउन एउटा नयाँ परितन्त्र निर्माण गर्नेछ।
भारतसँग विश्व स्तरीय ट्रेकिङ र हाइकिङको अनभव प्रदान गर्ने क्षमताका साथै अनेकौं अवसर रहेको उनले जानकारी दिइन्। हामी सतत परिस्थितिकी तन्त्र विकसित गर्नेछौं, जसमा (1) हिमाचल प्रदेश, उत्तराखण्ड अनि जम्मू-कश्मीर, पूर्वी घाटमा अराकु घाटी तथा पश्चिमी घाटमा पोढीगई मलाईका पाहाडहरूमा चढ्ने, (2) केरल, कर्नाटक अनि ओडिशामा 14 तटीय इलाकाका प्रमुख दर्शनीय स्थलका साथ टर्टल ट्रेल अनि (3) तमिल नाडु अनि आन्ध्र प्रदेशमा पुलिकट झीलका साथ पक्षी बिहार स्थल सामेल छन्।
माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको व्यापक नेतृत्त्वमा वर्ष 2024 मा ठूला बिरालोका लागि इन्टरनेशनल बिग क्याट एलायन्स स्थापना गरिएको अवगत गराउँदै यस वर्ष भारतले वैश्विक बिग क्याट शिखर सम्मेलन आयोजन गरिरहेको जानकारी पनि श्रीमती सीतारमणले दिइन्। यसमा 95 देशका सरकार प्रमुख अनि मन्त्रीगणले संयुक्त रणनीति बनाउनका साथै भावी योजनाहरूमाथि विचार-विमर्श गर्नेछन्।
विरासत एवं संस्कृति
विरासत एवं संस्कृति पर्यटनबारे उल्लेख गर्दै धौलावीरा, राखीगढी, अदचनाल्लुर, सारनाथ, हस्तिनापुर र लेह राजदरबार जस्ता 15 पुरातात्त्विक स्थललाई जीवन्त अनि अनुभवजन्य सांस्कृतिक गन्तव्यका रूपमा विकसित गरिने पनि श्रीमती सीतारमणले प्रस्तावित गरिन्।
उत्खनित स्थलहरूलाई विशेष पैदल मार्गको माध्यमद्वारा दर्शनको निम्ति आम जनताका लागि खोलिने उल्लेख गर्दै संरक्षण प्रयोगशाला, व्याख्यान केन्द्र अनि गाइडको सहायताद्वारा उनीहरूलाई तल्लीन बनाउने कथा भन्ने कौशल अनि प्रौद्योगिकीसँग परिचित गराइने पनि केन्द्रिय वित्त मन्त्रीले बताइन्।
पूर्वोदय राज्य अनि पूर्वोत्तर क्षेत्रमाथि विशेष ध्यान
पूर्वोदयमाथि आफ्नो विचार राख्दै केन्द्रिय मन्त्री श्रीमती सीतारमणले एकिकृत पूर्व तटीय औद्योगिक करिडोरको विकास गर्ने प्रस्तावित गरिन्, जसबाट दुर्गापुर राम्ररी जोडिनेछ। यस पहल अन्तर्गत पाँच पूर्वोदय राज्यमा पाँच पर्यटन स्थलको स्थापना लगायत 4,000 ई-बस सेवा पनि परिचालन गरिनेछ।
पूर्वोत्तर क्षेत्रमा बौद्ध स्थलहरूबारे बोल्दै यी इलाकाहरूमा थेरावाडा अनि 18 महायान/ वज्रयान परम्पराको अद्भूत सङ्गम रहेको उल्लेख गरिन्।
अरुणाचल प्रदेश, सिक्किम, आसम, मणिपुर, मिजोरम अनि त्रिपुरामा बौद्ध परिचक्रको विकासका लागि एउटा योजना केन्द्रिय मन्त्री श्रीमती सीतारमणले प्रस्तावित गरिन्। यो योजना मन्दिर अनि मठहरूको संरक्षण, तीर्थ स्थलहरूमा दोभाषे केन्द्रको सम्पर्क स्थापना था तीर्थसँग जोडिएका मूलभूत सुविधाहरू उपलब्ध गराउन सहायक सिद्ध हुनेछ।