Ministry of Finance
UNION BUDGET 2026-27 PROPOSES A SCHEME TO SUPPORT STATES IN ESTABLISHING FIVE REGIONAL MEDICAL HUBS TO PROMOTE MEDICAL TOURISM
NATIONAL INSTITUTE OF HOSPITALITY PROPOSED TO BE SET UP BY UPGRADING THE EXISTING NATIONAL COUNCIL FOR HOTEL MANAGEMENT AND CATERING TECHNOLOGY
PILOT SCHEME PROPOSED FOR UPSKILLING 10,000 GUIDES IN 20 ICONIC TOURIST SITES THROUGH A STANDARDIZED, HIGH-QUALITY 12-WEEK TRAINING COURSE
15 ARCHAEOLOGICAL SITES PROPOSED TO BE DEVELOPED; EXCAVATED LANDSCAPES WILL BE OPENED TO THE PUBLIC THROUGH CURATED WALKWAYS
SCHEME FOR DEVELOPMENT OF BUDDHIST CIRCUITS IN ARUNACHAL PRADESH, SIKKIM, ASSAM, MANIPUR, MIZORAM AND TRIPURA PROPOSED IN THE BUDGET
01 FEB 2026 12:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2026-27 in Parliament said, “To promote India as a hub for medical tourism services, I propose to launch a Scheme to support States in establishing five Regional Medical Hubs, in partnership with the private sector.”
Smt. Nirmala Sitharaman stated that these Hubs will serve as integrated healthcare complexes that combine medical, educational and research facilities. She also added “They will have AYUSH Centres, Medical Value Tourism Facilitation Centres and infrastructure for diagnostics, post-care and rehabilitation. These Hubs will provide diverse job opportunities for health professionals including doctors and AHPs.”
Tourism
The Finance Minister said, “The Tourism sector has the potential to play a large role in employment generation, forex earnings and expanding the local economy.”
Para 90-89,71-65,55_Expanding Economy through Strengthening Tourism english 01.jpg
She said, “I propose to set up a National Institute of Hospitality by upgrading the existing National Council for Hotel Management and Catering Technology. It will function as a bridge between academia, industry and the Government.”
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman proposed a pilot scheme for upskilling 10,000 guides in 20 iconic tourist sites through a standardized, high-quality 12-week training course in hybrid mode, in collaboration with an Indian Institute of Management.”
She also stated, “A National Destination Digital Knowledge Grid will be established to digitally document all places of significance—cultural, spiritual and heritage. This initiative will create a new ecosystem of jobs for local researchers, historians, content creators and technology partners.”
The Finance Minister said, “India has the potential and opportunity to offer world-class trekking and hiking experience. We will develop ecologically sustainable (i) Mountain trails in Himachal Pradesh, Uttarakhand and Jammu and Kashmir; Araku Valley in the Eastern Ghats and Podhigai Malai in the Western Ghats. (ii) Turtle Trails along key nesting sites in the coastal areas 14 of Odisha, Karnataka and Kerala; and (iii) Bird watching trails along the Pulikat lake in Andhra Pradesh and Tamil Nadu.”
She further said, “Under the visionary leadership of Honorable Prime Minister, we established the International Big Cat Alliance in 2024. This year, India is hosting the first ever Global Big Cat Summit, where heads of governments and ministers from 95 range countries will deliberate on collective strategies for conservation.”
Heritage and Culture Tourism
Speaking on the theme of Heritage and Culture Tourism, Smt. Nirmala Sitharaman proposed to develop 15 archaeological sites including Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, Adichanallur, Sarnath, Hastinapur, and Leh Palace into vibrant, experiential cultural destinations”.
She further said “Excavated landscapes will be opened to the public through curated walkways. Immersive storytelling skills and technologies will be introduced to help conservation labs, interpretation centres, and guides.”
Para 90-89,71-65,55_Expanding Economy through Strengthening Tourism english 02.jpg
Focus on the Purvodaya States and the North-Eastern Region
Speaking on Purvodaya Smt. Nirmala Sitharaman stated, “I propose the development of an integrated East Coast Industrial Corridor with a well-connected node at Durgapur, creation of 5 tourism destinations in the 5 Purvodaya States, and the provision of 4,000 e-buses.”
Speaking about Buddhist Sites in North-Eastern Region, she said that the North-Eastern Region is a civilizational confluence of Theravada and 18 Mahayana/Vajrayana traditions.
The Finance Minister further proposed to launch a Scheme for Development of Buddhist Circuits in Arunachal Pradesh, Sikkim, Assam, Manipur, Mizoram and Tripura. The Scheme will cover preservation of temples and monasteries, pilgrimage interpretation centers, connectivity and pilgrim amenities.”

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୬-୨୭: ମେଡିକାଲ୍ ଟୁରିଜିମ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ୫ ଆଞ୍ଚଳିକ ମେଡିକାଲ୍ ହବ୍
ନ୍ୟାସନାଲ କାଉନସିଲ୍ ଫର୍ ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟର ଉନ୍ନତିକରଣ; ‘ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହସ୍ପିଟାଲିଟି’ ସ୍ଥାପନ ପ୍ରସ୍ତାବ
୧୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗାଇଡ୍‌ଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୧୨-ସପ୍ତାହର ମାନକ ତାଲିମ ସହ ପାଇଲଟ୍ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତାବ
୧୫ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ବିକ ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ ପ୍ରସ୍ତାବ; କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ୱାକୱେ ଜରିଆରେ ଜନସାଧାରଣ ପାଇଁ ଖୋଲାଯିବ
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକିମ, ଆସାମ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ ବଜେଟ୍‌ରେ ଯୋଜନାର ପ୍ରସ୍ତାବ
01 FEB 2026 12:46PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୬-୨୭ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଭାରତକୁ ମେଡିକାଲ୍ ଟୁରିଜିମ୍ ସେବାର ଏକ ହବ୍ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ମୁଁ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଭାଗିତାରେ ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ମେଡିକାଲ୍ ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛି।”
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ୱିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଚିକିତ୍ସା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧାକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, “ଏଥିରେ ଆୟୁଷ କେନ୍ଦ୍ର, ମେଡିକାଲ୍ ଭାଲ୍ୟୁ ଟୁରିଜିମ୍ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରୋଗ ନିଦାନ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯତ୍ନ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରହିବ। ଏହି ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଏଏଚ୍‌ପି ସମେତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।”
ପର୍ଯ୍ୟଟନ
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି, ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଆୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି।”
ସେ କହିଛନ୍ତି, “ବର୍ତ୍ତମାନର ‘ନ୍ୟାସନାଲ କାଉନସିଲ୍ ଫର୍ ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ କ୍ୟାଟରିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି’ର ଉନ୍ନତିକରଣ କରି ମୁଁ ଏକ ‘ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହସ୍ପିଟାଲିଟି’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛି। ଏହା ଶିକ୍ଷା ଜଗତ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।”
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶର ୨୦ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀରେ ୧୦ ହଜାର ଗାଇଡ୍‍ଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଇଆଇଏମ୍‍ ସହାୟତାରେ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୨ ସପ୍ତାହ ଅବଧିର ରହିବ ଏବଂ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ମୋଡ୍‌ରେ ପରିଚାଳନା କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, “ସମସ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଲ୍ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ‘ନ୍ୟାସନାଲ ଡେଷ୍ଟିନେସନ ଡିଜିଟାଲ୍ ନଲେଜ୍ ଗ୍ରୀଡ୍’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ଥାନୀୟ ଗବେଷକ, ଐତିହାସିକ, ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ନୂତନ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।”
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଟ୍ରେକିଂ ଏବଂ ହାଇକିଂ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆମେ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପାର୍ବତ୍ୟ ପଥ; ପୂର୍ବଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ଆରାକୁ ଉପତ୍ୟକା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ପୋଥିଗାଇ ମଲାଇର ବିକାଶ କରିବୁ।
ଓଡ଼ିଶା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ କେରଳର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅଣ୍ଡାଦାନ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକରେ ‘ଟର୍ଟଲ ଟ୍ରେଲ୍ସ’ (କଇଁଛ ପଥ); ଏବଂ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ତାମିଲନାଡୁର ପୁଲିକାଟ ହ୍ରଦ କୂଳରେ ପକ୍ଷୀ ନିରୀକ୍ଷଣ ପଥ ବିକଶିତ କରିବୁ।”
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, “ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ୨୦୨୪ରେ ‘ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାୟନ୍ସ’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲୁ। ଏହି ବର୍ଷ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ‘ଗ୍ଲୋବାଲ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ସମିଟ୍’ ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ୯୫ଟି ଦେଶର ସରକାରୀ ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ରଣନୀତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ।”
ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ
ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ - ଲୋଥାଲ, ଧୋଲାଭିରା, ରାଖିଗଡ଼ି, ଆଦିଚାନଲୁର, ସାରନାଥ, ହସ୍ତିନାପୁର ଏବଂ ଲେହ ପ୍ୟାଲେସ୍ ସମେତ ୧୫ଟି ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ବିକ ସ୍ଥଳୀକୁ ‘ଜୀବନ୍ତ ତଥା ଅନୁଭୂତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ’ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, “ଖନନ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ୱାକୱେ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯିବ। ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ବାଖ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଗାଇଡ୍‌ମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ‘ଇମର୍ସିଭ୍ ଷ୍ଟୋରିଟେଲିଂ’ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବ।”
ପୂର୍ବୋଦୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ
ପୂର୍ବୋଦୟ ବିଷୟରେ କହି ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, “ମୁଁ ଦୁର୍ଗାପୁରଠାରେ ଏକ ସୁସଂଯୋଜିତ ନୋଡ୍ ସହିତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳ ଶିଳ୍ପ କରିଡରର ବିକାଶ, ୫ଟି ପୂର୍ବୋଦୟ ରାଜ୍ୟରେ ୫ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ୪,୦୦୦ ଇ-ବସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛି।”
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ବୌଦ୍ଧ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉଛି ଥେରବାଦ ଏବଂ ମହାଯାନ ବା ବଜ୍ରଯାନ ପରମ୍ପରାର ଏକ ସଭ୍ୟତାଗତ ସଙ୍ଗମ ସ୍ଥଳ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକିମ, ଆସାମ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ମଠଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପ୍ରଭୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।