Ministry of Finance
Customs Integrated System will be rolled out in 2 years as a single, integrated and scalable platform
Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone or on the High Seas will be made free of duty
01 FEB 2026 12:55PM by PIB Delhi
The Government will roll out Customs Integrated System (CIS) in 2 years as a single, integrated and scalable platform for all the customs processes.
Announcing this while presenting the Union Budget 2026-27 in Parliament today, Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman said that utilization of non-intrusive scanning with advanced imaging and AI technology for risk assessment will be expanded in a phased manner with the objective to scan every container across all the major ports.
The Union Minister further said that approvals required for cargo clearance from various Government agencies will be seamlessly processed through a single and interconnected digital window by the end of the financial year. She said that processes involved in clearance of food, drugs, plant, animal & wild life products, accounting for around 70 percent of interdicted cargo, will be operationalised on this system by April 2026 itself.
The Union Minister further said that for goods not having any compliance requirement, clearance will be done by Customs immediately after online registration is completed by the importer, subject to the payment of duty.
New export opportunities: The Finance Minister also said that the following measures will be taken to support Indian fishermen to fully harness the economic value of marine resources beyond our territorial waters:
a. Fish catch by an Indian fishing vessel in Exclusive Economic Zone (EEZ) or on the High Seas will be made free of duty.
b. Landing of such fish on foreign port will be treated as export of goods.
She also said that safeguards will be put in place to prevent misuse during fish catch, transit and transshipment.
The Finance Minister further announced a complete removal of the current value cap of ₹10 lakh per consignment on courier exports to support aspirations of India’s small businesses, artisans and start-ups to access global markets through e-commerce. In addition, handling of rejected and returned consignments will be improved with effective use of technology for identifying such consignments, she added.
The Finance Minister further said that there are honest taxpayers who are willing to settle disputes by paying all their dues, but they get deterred due to negative connotation associated with penalty. They will now be able close cases by paying an additional amount in lieu of penalty, she added.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
শুল্ক সংহত ব্যৱস্থা ২ বছৰৰ ভিতৰত একক, সংহত আৰু পৰিসৰযোগ্য মঞ্চ হিচাপে আৰম্ভ কৰা হ'ব
বিশেষ অৰ্থনৈতিক অঞ্চল বা মুক্ত সাগৰত ভাৰতীয় মাছমৰীয়া জাহাজে ধৰা মাছ শুল্কমুক্ত হ’ব
01 FEB 2026 12:55PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে ২ বছৰৰ ভিতৰত সকলো শুল্ক প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে একক, সংহত আৰু পৰিসৰযোগ্য মঞ্চ হিচাপে শুল্ক সংহত ব্যৱস্থা (চিআইএছ) ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব।
আজি সংসদত ২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰাৰ সময়ত এই কথা ঘোষণা কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এই কথা ঘোষণা কৰি কয় যে সকলো মুখ্য বন্দৰত প্ৰতিটো কণ্টেইনাৰ স্কেন কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে বিপদাশংকা মূল্যায়নৰ বাবে উন্নত ইমেজিং আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰযুক্তিৰ সৈতে ক্ষয় প্ৰতিৰোধী স্কেনিঙৰ ব্যৱহাৰ পৰ্য্যায়ক্ৰমে সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে বিভিন্ন চৰকাৰী সংস্থাৰ পৰা কাৰ্গো অনুমতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে একক আৰু আন্তঃসংযুক্ত ডিজিটেল উইণ্ড'ৰ জৰিয়তে নিৰবচ্ছিন্নভাৱে সম্পন্ন কৰা হ' ব। তেওঁ কয় যে বাধা-নিষেধ থকা সামগ্ৰীৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ খাদ্য, ঔষধ, উদ্ভিদ, পশু আৰু বন্যপ্ৰাণীজাত সামগ্ৰীৰ অনুমতিৰ সৈতে এই প্ৰক্ৰিয়া জড়িত, যিবোৰ ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ ভিতৰতে কাৰ্যকৰী হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে কোনো অনুমতিৰ প্ৰয়োজনীয়তা নথকা সামগ্ৰীৰ বাবে আমদানিকাৰীয়ে অনলাইন পঞ্জীয়ন সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগে লগে শুল্ক পৰিশোধ সাপেক্ষে শুল্ক বিভাগৰ দ্বাৰা অনুমোদন দিয়া হ’ব।
নতুন ৰপ্তানিৰ সুযোগঃ বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতীয় মাছমৰীয়াসকলক আমাৰ ভূখণ্ডৰ পানীৰ বাহিৰত সামুদ্ৰিক সম্পদৰ অৰ্থনৈতিক মূল্য সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰাত সহায় কৰিবলৈ নিম্নলিখিত ব্যৱস্থাসমূহ গ্ৰহণ কৰা হ’বঃ
(ক) বিশেষ অৰ্থনৈতিক মণ্ডল (ই ই জেড) বা মুক্ত সাগৰত ভাৰতীয় মাছমৰীয়া জাহাজে ধৰা মাছ শুল্ক মুক্ত হ’ব।
(খ) বিদেশী বন্দৰত এনে মাছ নমোৱাটো সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব।
তেওঁ লগতে কয় যে মাছ ধৰা, পৰিবহন আৰু আন্তঃপৰিবহনৰ সময়ত অপব্যৱহাৰ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ সুৰক্ষা ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি ই-কমাৰ্চৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়, শিল্পী আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ আকাংক্ষাক সমৰ্থন কৰিবলৈ কুৰিয়াৰ ৰপ্তানিৰ ওপৰত প্ৰতিটো সামগ্ৰীৰ বৰ্তমানৰ মূল্যৰ সীমা ১০ লাখ টকা সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। ইয়াৰ উপৰি, এনে সামগ্ৰীসমূহ চিনাক্ত কৰাৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰৰ সৈতে প্ৰত্যাখ্যান কৰা আৰু ঘূৰাই দিয়া সামগ্ৰীসমূহৰ পৰিচালনা উন্নত কৰা হ'ব, তেওঁ লগতে কয়।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে সৎ কৰদাতা আছে যিয়ে তেওঁলোকৰ সকলো বকেয়া পৰিশোধ কৰি বিবাদ নিষ্পত্তি কৰিবলৈ ইচ্ছুক, কিন্তু জৰিমনাৰ সৈতে জড়িত নেতিবাচক অৰ্থৰ বাবে তেওঁলোক বিচলিত হয়। তেওঁলোকে এতিয়া জৰিমনাৰ সলনি অতিৰিক্ত ধন পৰিশোধ কৰি গোচৰসমূহ বন্ধ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব, তেওঁ লগতে কয়।