Ministry of Finance
Union Budget 2026-27 lays emphasis on Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors
To develop India as a global Biopharma manufacturing hub, the Budget proposes Biopharma SHAKTI with an outlay of ₹ 10,000 crores over next 5 years
India Semiconductor Mission 2.0 announced to produce equipment and materials, design full-stack Indian IP, and fortify supply chains
For Electronics Components Manufacturing Scheme, the Union Budget proposes to increase the outlay to ₹40,000 crore
To support mineral-rich States of Odisha, Kerala, Andhra Pradesh and Tamil Nadu, dedicated Rare Earth Corridors to be established to promote mining, processing, research and manufacturing
A Scheme proposed to support States in establishing 3 dedicated Chemical Parks, through challenge route, on a cluster-based plug-and-play model
Budget proposes a Scheme for Container Manufacturing to create a globally competitive container manufacturing ecosystem with a budgetary allocation of ₹10,000 crore over a 5 year period
An Integrated Programme with 5 components for development of textile sector announced
Mega Textile Parks to be set up in challenge mode
“Mahatma Gandhi Gram Swaraj” initiative to strengthen khadi, handloom and handicrafts and to help in global market linkage and branding
A dedicated initiative for sports goods to promote manufacturing, research and innovation in equipment design as well as material sciences
01 FEB 2026 1:05PM by PIB Delhi
The Union Budget 2026-27 lays emphasis on Scaling up manufacturing in 7 strategic and frontier sectors. While presenting the Union Budget 2026-27 in Parliament today, Union Minister of Finance & Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman said that the proposed interventions forms part of six areas under ‘First Kartavya’ in the Budget.
To develop India as a global Biopharma manufacturing hub, the Budget proposes Biopharma SHAKTI with an outlay of ₹ 10,000 crores over the next 5 years. This will build the ecosystem for domestic production of biologics and biosimilars. The Strategy as envisaged in the Budget will include a Biopharma-focused network with 3 new National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) and upgrading 7 existing ones. It will also create a network of over 1000 accredited India Clinical Trials sites. The Union Budget proposes to strengthen the Central Drugs Standard Control Organisation to meet global standards and approval timeframes through a dedicated scientific review cadre and specialists.
For expanding India’s semiconductor sector capabilities and building on India Semiconductor Mission (ISM) 1.0, the Union Budget proposes to launch ISM 2.0 to produce equipment and materials, design fullstack Indian IP, and fortify supply chains. Smt Sitharaman said that the focus will be on industry-led research and training centres to develop technology and skilled workforce.
The Electronics Components Manufacturing Scheme, launched in April 2025 has an outlay of ₹22,919 crore. The Union Budget 2026-27 proposes to increase the outlay to ₹40,000 crore to capitalise on the momentum.
On a Scheme for Rare Earth Permanent Magnets, the Union Budget proposes to support the mineral-rich States of Odisha, Kerala, Andhra Pradesh and Tamil Nadu for establishing dedicated Rare Earth Corridors to promote mining, processing, research and manufacturing.
To enhance domestic chemical production and reduce import-dependency, the Union Minister proposed to launch a Scheme to support States in establishing 3 dedicated Chemical Parks, through challenge route, on a cluster-based plug-and-play model.
In her Budget speech, Smt. Nirmala Sitharaman stated that Strong capital goods capability is a determinant of productivity and quality across different sectors. Towards building this capacity, the Union Budget proposes Hi-Tech Tool Rooms to be established by CPSEs at 2 locations as digitally enabled automated service bureaus that locally design, test, and manufacture high-precision components at scale and at lower cost. A Scheme for Enhancement of Construction and Infrastructure Equipment (CIE) will be introduced to strengthen domestic manufacturing of high-value and technologically-advanced CIE. This can range from lifts in a multi-story apartment, fire-fighting equipment, large and small, to tunnel-boring equipment for building metros and high-altitude roads. The Budget also proposes a Scheme for Container Manufacturing to create a globally competitive container manufacturing ecosystem, with a budgetary allocation of ₹10,000 crore over a 5 year period.
For the labour-intensive Textile Sector, it proposes that an Integrated Programme with 5 sub-parts; firstly, the National Fibre Scheme for self-reliance in natural fibres such as silk, wool and jute, man-made fibres, and new-age fibres; secondly, Textile Expansion and Employment Scheme to modernise traditional clusters with capital support for machinery, technology upgradation and common testing and certification centres; thirdly, a National Handloom and Handicraft programme to integrate and strengthen existing schemes and ensure targeted support for weavers and artisans; fourthly, Tex-Eco Initiative to promote globally competitive and sustainable textiles and apparels; fifthly, Samarth 2.0 to modernize and upgrade the textile skilling ecosystem through collaboration with industry and academic institutions.
With a focus on bringing value addition to technical textiles, the Union Budget proposes to set up Mega Textile Parks in challenge mode.
Further the Union Budget proposes to launch the Mahatma Gandhi Gram Swaraj initiative to strengthen khadi, handloom and handicrafts. This will help in global market linkage and branding. The budget specifies that it will streamline and support training, skilling, quality of process and production. This will benefit our weavers, village industries, One - District – One - Product initiative and rural youth, the Budget added.
During the presentation of the budget, Smt Sitharaman said that India has the potential to emerge as a global hub for high quality, affordable sports goods. In this endeavour, the Budget proposes a dedicated initiative for sports goods that will promote manufacturing, research and innovation in equipment design as well as material sciences.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৬-২৭না স্ত্রেতেজিক অমসুং ফ্রন্তিয়র সেক্তর ৭তা মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং থমখ্রে
ভারতপু গ্লোবেল বাইওফার্মা মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইনা শেমগৎনবা বজেৎনা মথংগী চহি ৫দ লুপা করোর ১০,০০০গী আউৎলে অমগা লোয়ননা বাইওফার্মা শক্তি প্রপোজ তৌখ্রে
ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেতরিএলশিং পুথোক্নবা, ফুল-স্তেক ইন্দিয়ন আই.পি. দিজাইন তৌনবা অমসুং সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন ২.০ লাউথোকখ্রে
ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্তস মেন্যুফেকচরিং স্কিমগীদমক কেন্দ্রগী বজেৎনা লুপা করোর ৪০,০০০গী আউৎলে হেনগৎহন্নবা প্রপোজ তৌখ্রে
মাইনিং, প্রোসেসিং, রিসর্চ অমসুং মেন্যুফেকচরিং প্রমোৎ তৌনবা ওরিশা, কেরালা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুগী মিনেল মরাং কাইনা ফংবা রাজ্যশিংদা সপ্পোর্ত তৌনবা দেদিকেতেদ রিয়র আর্থ কোরিদোরশিং লিংখৎকনি
ক্লস্তর-বেজ প্লগ-এন্দ-প্লে মোদেল অমদা চেলেঞ্জ রুতকী খুত্থাংদা দেদিকেতেদ কেমিকেল পার্ক ৩ লিংখৎনবা রাজ্যশিং সপ্পোর্ত তৌনবা স্কিম অমা প্রপোজ তৌখ্রে
চহি ৫গী মতমগী ওইনা লুপা করোর ১০,০০০গী বজেতরী এল্লোকেসন অমগা লোয়ননা মালেমগী ওইনা কম্পিতিতিব কন্তেনর মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা স্কিম ফোর কন্তেনর মেন্যুফেকরিং অমা বজেৎ অসিনা প্রপোজ তৌখ্রে
তেক্সতাইল সেক্তরগী দিবেলপমেন্তগীদমক কম্পোনেন্ত ৫ য়াওবা ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম অমা লাউথোকখ্রে
চেলেঞ্জ মোদতা মেগা তেক্সতাইল পার্কশিং লিংখৎকনি
খাদি, হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ্তশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং গ্লোবেল মার্কেৎ লিঙ্কেজ অমসুং ব্রান্দিংদা মতেং পাংনবা “মহাত্মা গান্ধি গ্রাম স্বারাজ” ইনিসিএতিব
ইক্বিপমেন্ত দিজাইন লোয়ননা মেতরিএল সাইন্সেসতা মেন্যুফেকচরিং, রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন প্রমোৎ তৌনবা স্পোর্তস গুদশিংগীদমক দেদিকেতেদ ইনিসিএতিব অমা
01 FEB 2026 1:05PM by PIB Imphal
২০২৬-২৭গী কেন্দ্রগী বজেত্তা স্ত্রেতেজিক অমসুং ফ্রন্তিয়র সেক্তর তরেৎতা মেনুফেকচরিং হেনগৎহনবদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্মি। ঙসি সংসদতা ২০২৬-২৭গী কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোক্লদুনা, কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারমননা হায়খি মদুদি প্রপোজ তৌরিবা ইন্তর্ভেন্সনশিং অসি বজেৎ অসিদা য়াওরিবা 'অহানবা কর্তাব্য'গী মখাদা হীরম তরুক্কী শরুক অমনি।
ভারতপু মালেমগী বাইওফার্মা মেনুফেকচরিং হব অমা ওইনা শেমগৎনবা, চহি ৫গী মনুংদা লুপা করোর ১০,০০০গী শেনফমগা লোয়ননা বাইওফার্মা শক্তি শেমগৎনবা বজেৎ অসিনা প্রপোজ তৌরি। মসিনা বাইওলোজিকেল অমসুং বাইওসিমিলরশিংগী দোমেস্তিক প্রদক্সনগী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি। বজেৎ অসিদা পান্দম থম্লিবা স্ত্রেতেজী অসিদা অনৌবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফার্মাসিওতিকল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ (এন.আই.পি.ই.আর.) ৩ অমসুং হৌজিক লৈরিবা ৭ অসি অপগ্রেদ তৌদুনা বাইওফার্মা-ফোকস তৌরবা নেতৱার্ক অমা য়াওরি। মসিনা ভারতকী এক্রেদিতেদ ক্লিনিকেল ত্রাইএল সাইত ১০০০ হেনবগী নেৎৱার্ক অমসু শেমগনি। সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসনবু মালেমগী থাক্তা অমসুং অয়াবা পীনবগী মতমগী মতুং ইন্না মপুং ফাহন্নবগীদমক সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কেন্দ্রগী বজেৎনা থৌরাং তৌরি।
ভারতকী সেমিকন্দক্তর সেক্তরগী তৌবা ঙম্বশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন (আই.এস.এম.) ১.০দা য়ুম্ফম ওইদুনা, ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেতরিএলশিং পুথোক্নবা, মপুংফাবা ভারতকী আই.পি. দিজাইন তৌনবা অমসুং সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা আই.এস.এম. ২.০ হৌদোক্নবা কেন্দ্রগী বজেৎনা থৌরাং তৌরি। তেক্নোলোজী অমসুং স্কিল লৈবা ৱার্কফোর্স শেমগৎনবা ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা রিসর্স অমসুং ত্রেনিং সেন্তরশিংদা মীৎয়েং থমগনি হায়না শ্রীমতি সীতারমননা হায়খি।
এপ্রিল ২০২৫দা হৌদোকখিবা ইলেক্ত্রোনিক্স কম্পোনেন্তস মেনুফেকচরিং স্কিম অসিদা লুপা করোর ২২,৯১৯গী শেনফম থাদগনি। ২০২৬-২৭গী য়ুনিয়ন বজেৎনা শেনফম অসি লুপা করোর ৪০,০০০দা হেনগৎহন্নবা ৱাফম থম্লি।
রিয়র আর্থ পর্মেনেন্ত মেগনেৎশিংগী স্কিমগী মতাংদা, কেন্দ্রগী বজেৎনা মিনরেল মরাং কাইবা ওরিশা, কেরালা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুগী রাজ্যশিংদা মাইনিং, প্রোসেসিং, রিসর্চ অমসুং মেন্যুফেকচরিং প্রমোৎ তৌনবা দিদিকেতেদ রিয়র আর্থ কোরিদোরশিং লিংখৎনবা মতেং পীনবা প্রপোজ তৌরি।
দোমেস্তিক কেমিকেল প্রদক্সন হেঙ্গৎহন্নবা অমসুং ইম্পোর্তকী মখা পোনবা হন্থহন্নবা, কেন্দ্র মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা চেলেঞ্জ রুতকী খুত্থাংদা, ক্লস্তর-বেজ প্লগ-এন্দ-প্লে মোদেলদা দিদিকেতেদ কেমিকেল পার্ক অহুম লিংখৎপদা মতেং পাংনবা স্কিম অমা হৌদোক্নবা ৱাফম থমখি।
মহাক্কী বজেৎকী ৱা ঙাংবদা শ্রীমতী মোদীনা হায়খি। শিংথানীংঙাই ওইবা কেপিতেল গুদস কেপাসিতি অসি তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা প্রদক্তিবিতী অমসুং ক্বালিতীগী দিতিরমিনেন্ত অমনি হায়না নির্মলা সিতারমননা ফোংদোকখি। মসিগী কেপাসিতী অসি শেমগৎনবগীদমক, কেন্দ্রগী বজেৎনা হায়-তেক তুল রুমশিং সি.পি.এস.ই.শিংনা মফম অনিদা দিজিতেলগী মওংদা থবক তৌবা ওতোমেতেদ সর্বিস ব্যুরোশিং ওইনা লিংখৎনবা ৱাফম থম্লি। মখোয়না মফম অদুদা পাক-শন্না অমসুং মমল হন্থনা অখন্নবা পোৎলমশিং দিজাইন তৌবা, চাংয়েং তৌবা অমসুং পুথোকপা ঙমগনি। কন্সত্রক্সন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ইক্বিপমেন্ত (সি.আই.ই.) হেনগৎহন্নবা স্কিম অমা হৌদোক্লগনি। মসিনা অৱাংবা ভেল্যু লৈবা অমসুং তেক্নোলোজিকেল্লি এদভান্স ওইরবা সি.আই.ই.গী দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসি মথোল কয়াগী য়ুমদা লৈবা লিফ্তশিং, অচৌবা অমসুং অপীকপা মৈ চাকপগী খুৎলাইশিংদগী হৌদুনা মেত্রো অমসুং অৱাংবা থাক্তা লম্বী শাবদা শিজিন্নবা তনেল থানবা খুৎলাইশিং ফাওবা ওইগনি। চহি ৫গী মনুংদা লুপা করোর ১০,০০০গী বজেৎ এলোকেসনগা লোয়ননা মালেমগী থাক্তা কম্পিতিতিব ওইবা কন্তেনর মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা বজেৎ অসিনা কন্তেনর মেন্যুফেকচরিংগী স্কিম অমসু প্রপোজ তৌরি।
লেবর-ইন্তেন্সিভ ওইবা তেক্সতাইল সেক্তরগীদমক্তা, মচাক-মথুম ৫ য়াওবা ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম অমা শেম্নবা মহাক্না হায়খি। অহানবদা, মহৌশাগী ফাইবরশিং হায়বদি মুগা, শামতু অমসুং লিমোন, মেন-মেদ ফাইবরশিং অমসুং ন্যু এজ ফাইবরশিংদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা নেস্নেল ফাইবর স্কিম; অনিশুবদা, তেক্সতাইল এক্সপান্সন অমসুং এমপ্লোয়মেন্ত স্কিম অসি মেছিনরী, তেক্নোলোজী অপগ্রেদেসন অমসুং কমন তেস্তিং অমসুং সর্তিফিকেসন সেন্তরশিংগীদমক কেপিতেল সপোর্তকী খুত্থাংদা ত্রেদিস্নেল ক্লস্তরশিং মোদর্নাইজ তৌনবা; অহুমশুবদা, হন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফকী নেস্নেল স্কিম অসি ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ফী শাবশিং অমসুং আর্তিসানশিংগীদমক পান্দম থম্বদুনা সপোর্ত তৌবা; মরিশুবদা, মালেমগী থাক্তা কম্পিতিতিব অমসুং সস্তেনেবল ওইবা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল প্রমোৎ তৌনবা তেক্স-ইকো ইনিসিএতিব অমসুং মঙাশুবদা, ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা তেক্সতিল স্কিলিং ইকোসিস্তেম মোদর্নাইজ অমসুং অপগ্রেদ তৌনবা সমার্থ ২.০।
তেক্নিকেল তেক্সতাইলশিংদা ভেল্যু এদিসন পুরকপদা মীৎয়েং থমদুনা, কেন্দ্রগী বজেৎনা চেলেঞ্জ মোদতা মেগা তেক্সতাইল পার্কশিং লিংখৎনবা থৌরাং তৌরি।
মখা তানা কেন্দ্রগী বজেৎ অসিনা খাদি, হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ্তশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাত্মা গান্ধী গ্রাম স্বরাজ ইনিসিয়েতিব হৌদোক্নবা ৱাফম থম্লি। মসিনা গ্লোবেল মার্কেত লিঙ্কেজ অমসুং ব্রান্দিংদা মতেং পাংগনি। বজেৎ অসিনা ত্রেনিং, স্কিলিং, প্রোসেস অমসুং প্রদক্সনগী ক্বালিতী অসি স্ত্রাইলাইজ তৌগনি অমসুং সপোর্ত তৌগনি হায়না পনখি। মসিনা ঐখোয়গী ৱিভরশিং, খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীশিং, ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত ইনিসিয়েতিব অমসুং খুঙ্গংগী নহারোলশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি হায়না বজেৎ অসিনা মখা তাখি।
বজেৎ পুথোকপগী থৌরম অদুদা শ্রীমতি সিতারমননা হায়খি মদুদি ভারত অসি অৱাংবা থাক্কী, মমল হোংবা স্পোর্তস গুদশিংগী মালেমগী হব অমা ওইনবগী পোতেন্সিএল লৈ। মসিগী পান্দম অসিদা, শান্ন-খোৎনবগী পোৎলমশিংগীদমক্তা অখন্নবা খোংথাং অমা শেম্নবা বজেৎ অসিনা থৌরাং তৌরি। মসিনা পোৎলমশিং দিজাইন তৌবদা অমসুং মেতিরিএল সাইন্সতা মেনুফেকচরিং, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনবু পুক্নিং থৌগৎকনি।