Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s remarks on Union Budget 2026
This budget is the foundation for our journey towards a Viksit Bharat by 2047: PM
This year's budget will give India's Reform Express new energy and new momentum: PM
India is not content with simply being the fastest-growing economy; India wants to become the world's third-largest economy: PM
This year's budget presents an ambitious roadmap to give new momentum to the Make in India and Aatmanirbhar Bharat initiatives: PM
The support that MSMEs have received in this year's budget will give them new strength to grow from local to global: PM
This year's budget is for Yuva Shakti, the provisions made in the budget will nurture leaders, innovators and creators across various sectors: PM
This year's budget prioritises a modern ecosystem of Self-Help Groups created and run by women, the aim is to ensure that prosperity reaches every household: PM
This budget is ambitious and addresses the country's aspirations: PM
01 FEB 2026 3:15PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi shared his remarks on Union Budget 2026 via video message today. Speaking on the occasion, Prime Minister remarked that today’s budget is historic and reflects the empowered spirit of the nation’s women. He highlighted that Union Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman, as a woman finance minister, has set a new record by presenting the country’s budget for the ninth consecutive time. The Prime Minister stated that this budget is a highway of immense opportunities, one that fulfills the dreams of the present and strengthens the foundation of India’s bright future. He emphasized that the budget serves as the basis for India’s high flight towards becoming a developed nation by 2047.
Shri Modi noted that the reform express on which India is riding will gain new energy and new momentum through this budget. He underlined that the path-breaking reforms undertaken provide the aspiring, courageous, and talented youth of India with an open sky to soar. He further remarked that the budget realizes the vision of trust-based governance and a human-centric economic framework. The Prime Minister stressed that this is a unique budget, focused on reducing fiscal deficit and controlling inflation, while simultaneously ensuring high capital expenditure and high growth.
Prime Minister Modi remarked that this budget strengthens India’s global role anew. He highlighted that India’s 140 crore citizens are not satisfied with being the fastest growing economy, and the nation is determined to soon become the world’s third largest economy. He emphasized that this is the collective resolve of millions of Indians. The Prime Minister stated that India’s role as a trusted democratic partner and trusted quality supplier is continuously expanding. He underlined that the recent major trade deals India has undertaken are aimed at ensuring maximum benefit for the country’s youth and for small and medium enterprises, with significant steps taken in this budget to advance that direction.
Emphasising that the budget presents an ambitious roadmap to accelerate Make in India and the Atmanirbhar Bharat campaign, Shri Modi noted that the unprecedented support given to sunrise sectors such as the BioPharma Shakti Mission, Semiconductor Mission 2.0, Electronic Component Manufacturing Scheme, creation of a Rare Earth Corridor, strengthening critical minerals sector, new schemes in the textile sector, promotion of high-tech tool manufacturing, and preparation of champion MSMEs is futuristic and addresses both present and future needs of the nation. The Prime Minister remarked that the support extended to MSMEs, including small and cottage industries, will empower them to grow from local to global.
Shri Modi further highlighted that the budget takes several major steps to strengthen infrastructure, including a dedicated freight corridor, expansion of waterways across the country, a high-speed rail corridor, special focus on the development of tier-2 and tier-3 cities, and promotion of municipal bonds to provide stronger economic foundations for cities. He stressed that all these measures will accelerate the journey towards a developed India.
Prime Minister remarked that the greatest capital of any nation is its citizens, and in recent years the government has made unprecedented investments to enhance their capabilities. He highlighted that the continuous effort has been to strengthen skill, scale, and sustainability. Reiterating Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman’s statement that this is a youth power budget, Shri Modi emphasized that the provisions made in the budget will prepare leaders, innovators, and creators across different sectors. He noted that through the establishment of medical hubs, allied health professionals, promotion of the orange economy including audio-visuals, encouragement of gaming, tourism, and the Khelo India Mission, new opportunities will open for the youth. He remarked that a major tax concession has been announced to make India the world’s data center hub. Extending special congratulations to the youth, he said this budget will give a significant boost to the employment generation. The Prime Minister expressed happiness that concrete steps have been taken to promote tourism, particularly in the North East, and that the foundation of balanced development has been strengthened by empowering different states.
Highlighting that more than 10 crore women are associated with self-help groups, Shri Modi said the budget prioritizes building a modern ecosystem for women-led and women-run self-help groups, with the aim that every household welcomes prosperity. He noted that the campaign to build new hostels for girl students in every district will make education more accessible.
The Prime Minister stressed that agriculture, dairy, and fisheries have always been given the highest priority by the government. He pointed out that in this budget, important measures have been taken for farmers engaged in the production of coconut, cashew, cocoa, and sandalwood. He remarked that the Bharat Vistaar AI tool will greatly help farmers by providing information in their own language. He further stated that promoting entrepreneurship in fisheries and animal husbandry will create more employment and self-employment opportunities in villages. The Prime Minister concluded by saying that this budget is ambitious and addresses the aspirations of the nation. He once again congratulated Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman and her team for presenting a futuristic, sensitive budget, and a budget dedicated to the welfare of villages, the poor, and farmers.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ুনিয়ন বজেত ২০২৬ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱারোল থমখ্রে
হন্দক্কী বজেত অসি ২০৪৭ ফাওবদা বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙচৎকী য়ুম্ফমনি: প্রধান মন্ত্রী
চহি অসিগী বজেতনা ভারতকী রিফোর্ম এক্সপ্রেসতা অনৌবা থৌনা অমসুং খোঙজেল পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি ওইবদা ভারতনা পেন্থোক্তে; মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইবা ভারতনা পাম্মী: প্রধান মন্ত্রী
মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মনির্ভর ভারতকী থবকশিংদা অনৌবা ইনোৎ পীনবা চহি অসিগী বজেত্ত অশা লৈবা লম্বী অমা উৎলে: প্রধান মন্ত্রী
চহি অসিগী বজেত্ত এম.এস.এম.ইনা ফংলিবা মতেং অসিনা লমদম অসিগী মালেম শীনবা থুংনা য়ৌনবা মখোয়দা অনৌবা থৌনা পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
চহি অসিগী বজেত অসি যুব শক্তিগীনি, বজেত্ত পীরিবা খুদোংচাবশিং অসিনা লুচিংবশিং, ইন্নোবেতরশিং অমসুং হিরম শীনবা থুংনা ক্রিয়েতরশিং য়োকখৎকনি: প্রধান মন্ত্রী
নুপীশিংনা লিংখৎপা অমসুং থবক তৌবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী অনৌবা থবক অমা চহি অসিগী বজেত্ত মরুওইনা লৌরে, মসিগী পান্দমদি য়ুমথোং খুদিং নুংঙাইহনবনি: প্রধান মন্ত্রী
বজেত অসি অশা য়াম্না লৈ অমসুং লৈবাক্কী অনিংবশিং থুংহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
01 FEB 2026 3:15PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা য়ুনিয়ন বজেত ২০২৬ গী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মহাক্কী ৱারোল থমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী বজেত অসি পুৱারি ওইরে অমসুং লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী থৌনাগী মমি তারে। য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিষ্টর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন, নুপী ফাইনান্স মিনিষ্টর অমা ওইনা, থংন-থংননা ৯ লক লৈবাক অসিগী বজেত পুথোক্তুনা অনৌবা রেকোর্দ অমা থম্লে। হন্দক্কী বজেত অসি খুদোংচাবশিংগী হায়ৱে অমনি, হৌজিক্কী মঙলানশিং মঙফাওনহন্নবা বজেত অমনি অমসুং ভারতকী তুংগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। হন্দক্কী বজেত অসি ২০৪৭ ফাওবদা বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙচৎকী য়ুম্ফমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিগী বজেতনা ভারতকী রিফোর্ম এক্সপ্রেসতা অনৌবা থৌনা অমসুং খোঙজেল পীগনি। অনৌবা অওনবশিং পুরক্তুনা অহাংবা অতিয়া অমদা ৱাংনা পাইনবা হৈশিংলবা ভারতকী নহারোলশিংদা থাজবা, থৌনা পীরে। থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক অমসুং মীওইবগী খনবা শেন-থুমগী ঙাক্লৌ অমগী পান্দম বজেত অসিনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। মসি ফিসিকেল দিফিসিত হন্থহন্নবা অমসুং পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎপা লাকশিন্নবা মীৎয়েং চঙবা অঙকপা বজেত অমনি, লোয়ননা অৱাংবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমসুং চাউখৎপা পুরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বজেত অসিনা মালেমদা ভারতকী থৌদাং অমুক হন্না লৈরে। ভারতকী অপুনবা মীশিং করোর ১৪০ না য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি ওইবদা পেন্থোক্তে; মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইবা ভারতনা পাম্মী। মসি ভারতমচা করোর কয়াগী অপুনবা ৱাশক্নি। থাজবা য়াবা গনতন্ত্রগী মরুপ অমা ওইনা অমসুং থাজবা য়াবা মগুন লৈবা পোৎথোকশিং পীবা লৈবাক অমা ওইনা ভারতকী থৌদাং হেনগৎলক্লি। হন্দক ভারতনা য়ানবা পুরকখিবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং অমসুং অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা পীনবা পান্দম থম্লি অমসুং মাইকৈ অসিদা চঙশিন্নবা বজেত অসিদা মরুওইবা থবকশিং পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মনির্ভর ভারতকী থবকশিংদা অনৌবা ইনোৎ পীনবা চহি অসিগী বজেত্ত অশা লৈবা লম্বী অমা উৎলে। বাইওফার্মা শক্তি মিসন, সেমিকন্দক্তর মিসন ২.০, ইলেক্ত্রোনিক কম্পোনেন্ত মেনুফেকচরিং স্কিমগুম্বা অনৌবা হিরমশিংদা মমাঙদা অমুক্ত ওইদ্রিবা মওংদা মতেং পাংলে, রিয়ার আর্থ কোরিদোর অমা শেম্লে, ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী সেক্তর ফগৎহল্লে, তেক্সতাইল সেক্তরগী অনৌবা স্কিমশিং লৈরে, অৱাংবা তেক্নোলোজিগী তুল শাবা পুক্নিং থৌগৎলে অমসুং তুংগীদমক এম.এস.এম.ইশিং ফগৎহল্লে অমসুং লৈবাক অসিগী হৌজিক অমসুং তুংগী দরকার ওইবা অনিমক ফংহল্লে। অপীকপা অমসুং য়ুমগী উদ্যোগশিং য়াওনা এম.এস.এম.ইশিং মতেং পাংবা অসিনা মখোয় লমদম অসিদগী মালেমগী মফম কয়া য়ৌনবা শক্তি পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি দেদিকেতেৎ ফ্রেদ কোরিদোর অমা, লৈবাক শীনবা থুংনা ঈশিং লম্বীশিং ফগৎহনবা, অয়াংবা রেল কোরিদোর অমা, তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিং চাউখৎনবা অখন্নবা মীৎয়েং অমা অমসুং সহরশিংগী শেন-থুমগী অচেৎপা য়ুম্ফমশিং থোন্নবা ম্যুনিসিপাল বোন্দশিং য়োকখৎপা য়াওনা ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎনবা মরুওইবা থবক কয়া বজেত অসিনা পায়খৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙজং য়াংখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমগী খ্বাইদগী মমল য়াম্বদি লৈবাক অদুগী মীয়ামনি অমসুং মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহন্নবা হন্দক সরকারনা শেনফম কয়া থাদরে। স্কিল, স্কেল অমসুং ষ্টেনেবিলিতি হেনগৎহন্নবা মখা তানা থবক কয়া পায়খৎলি। চহি অসিগী বজেত অসি যুব শক্তিগীনি, বজেত্ত পীরিবা খুদোংচাবশিং অসিনা লুচিংবশিং, ইন্নোবেতরশিং অমসুং হিরম শীনবা থুংনা ক্রিয়েতরশিং য়োকখৎকনি। মেদিকেল হবশিং লিংখৎতুনা, এল্লাইদ হেল্থ প্রোফেসনেলশিং থবক পীদুনা, ওদিও-ভিজুয়েলশিং য়াওনা ওরেঞ্জ ইকোনোমি য়োকখৎতুনা, গেমিং, তুরিজম অমসুং খেলো ইন্দিয়া মিসন য়োকখৎতুনা, নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি। ভারত মালেমগী দেতা সেন্তর অমা ওইহন্নবা অচৌবা তেক্সকী খুদোংচাবা অমা পীনবা লাউথোক্লে। হন্দক্কী বজেত অসিনা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি। অৱাং-নোংপোক য়াওনা তুরিজম চাউখৎনবা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী ফিবম ফগৎহন্দুনা থোং মান্ননা চাউখৎনবা য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপী করোর ১০ হেন্না সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা থবক তৌরি। নুপীশিংনা লিংখৎপা অমসুং থবক তৌবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী অনৌবা থবক অমা চহি অসিগী বজেত্ত মরুওইনা লৌরে, মসিগী পান্দমদি য়ুমথোং খুদিং নুংঙাইহনবনি। জিলা খুদিংমক্ত নুপীমচা মহৈরোয়শিংগী অনৌবা হোষ্টেলশিং শানবা খোঙজং অসিনা লাইরিক-লাইশু তম্বা হেন্না ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা লৌউ-শিংউ, শঙ্গোম পুথোকপা অমসুং ঙা য়োকপদা মরুওইনা লৌরে। য়ুবী, কাজু, কোকোৱা অমসুং সেন্দলৱুদ পুথোকপা লৌমীশিংগীদমক বজেত অসিদা মরুওইবা থবকশিং পায়খৎলে। মখোয় মশাগী লোলশিংদা ই-পাউ ফংহন্দুনা ভারত ভিষ্টার এ.আই তুলনা লৌমীশিংদা চাউনা মতেং পাংগনি। ঙা য়োকপা অমসুং শা-ষন লোইবদা ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ য়োকখৎপনা খুঙ্গংশিংদা অহেনবা থবক অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা খুদোংচাবশিং পীগনি। বজেত অসি অশা য়াম্না লৈ অমসুং লৈবাক অসিগী অনিংবশিং থুংহল্লে। তুংগী উবা, মীয়ামগী খনবা অমসুং খুঙ্গংশিং, লায়রবা অমসুং লৌমীশিং য়াইফনবা কৎথোক্লবা বজেত অমা পুথোকপগীদমক মহাক্না অমুক হন্না ফাইনান্স মিনিষ্টর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।