Ministry of Development of North-East Region
NEST Cluster
04 FEB 2026 2:25PM by PIB Delhi
A project for establishment of North Eastern Science & Technology Cluster (NEST) for promoting research, innovation and skill development was sanctioned at a cost of 22.98 crore on 4thJuly, 2025 for funding under Schemes of North Eastern Council, Ministry of Development of North Eastern Region and for implementation by the Indian Institute of Technology, Guwahati for a duration of five years.
The project is designed to operate through four thematic verticals, selected based on emerging technologies, regional needs, and future growth potential:
1. Innovation Hub on Grassroot Technologies;
2. Technology Hub for Semiconductor and Artificial Intelligence;
3. Centre of Excellence for Innovation in Bamboo-Based Technology, Entrepreneurial Promotion & Skill Development; and
4. Skill Development and Innovation Centre on Biodegradable and Ecofriendly Plastics
The specific objectives of the NEST clusters include:
1. Empowerment of young people in the North Eastern Region (NER) with emphasis on SC, ST, women, and Divyangjan to consider self-employment or entrepreneurship among the career options.
2. Promotion of new enterprises by handholding from ideation to commercialization, capacity building of existing MSMEs and inculcating entrepreneurial culture in the NER in priority areas.
3. Providing assistance to the training of youth and institutions through Hub and Spoke model throughout NER by providing Research and Innovation support for creation/ strengthening of infrastructure and support for conducting training-cum-enterprise ecosystem.
4. Strengthening the existing grassroot practices through scientific interventions by their standardization and certification and using approach of industry 4.0 to make efficient product and process commercialization.
The key components of the Project include:
• Training Programs for technology creation and start-ups;
• Incubation and Tinkering Laboratories;
• Technology transfer, commercialization and product marketing support; and
• Development of enabling infrastructure for research, innovation and skill development.
The NEST cluster essentially works as a hub and spoke model to connect academia, industry, research and Govt. agencies to promote R&D interventions to reach the common man through skill development and entrepreneur development of rural youth and women. Institutions so far identified to act as ‘Spokes’ include:North East Cane & Bamboo Development Council, Assam; North Eastern Regional Institute of Science and Technology, Arunachal Pradesh; Eight National Institutes of Technology (NITs) at Agartala, Meghalaya, Manipur, Silchar, Mizoram, Nagaland, Arunachal Pradesh and Sikkim as well as Indian Institute of Management, Shillong; Indian Institute of Information Technology, Guwahati; Tezpur University, Assam; Council of Scientific and Industrial Research, North East Institute of Science and Technology, Jorhat; Indian Institute of Information Technology, Senapati, Manipur; and Central Institute of Technology, Kokrajhar.
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Lok Sabha today.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
নেষ্ট ক্লাষ্টাৰ
04 FEB 2026 2:25PM by PIB Guwahati
গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰচাৰৰ অৰ্থে উত্তৰ-পূব বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি গোট (NEST) স্থাপন কৰিবলৈ ২০২৫ বৰ্ষৰ ৪ জুলাইত উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ-পূব পৰিষদে ২২.৯৮ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে এটা প্ৰকল্প ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান, গুৱাহাটীৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰিবলৈ পাঁচ বছৰৰ বাবে অনুমোদন জনাইছিল।
উদীয়মান প্ৰযুক্তি, আঞ্চলিক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু ভৱিষ্যতৰ বিকাশৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি বাছনি কৰা চাৰিটা বিষয়গত ক্ষেত্ৰৰ জৰিয়তে কাম কৰিবলৈ এই প্ৰকল্পটো ডিজাইন কৰা হৈছেঃ
1. তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰযুক্তিৰ উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ;
2. ছেমিকণ্ডাক্টৰ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰ;
3. বাঁহ ভিত্তিক প্ৰযুক্তি, উদ্যোগশীলতাৰ প্ৰচাৰ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ উদ্ভাৱনৰ বাবে উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ; আৰু
• iv. প্ৰাকৃতিকভাৱে পচনশীল আৰু পৰিৱেশ অনুকূল প্লাষ্টিকৰ দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ
নেষ্ট গোটসমূহৰ মূল উদ্দেশ্যসমূহ হ’লঃ
1. পেছাৰ বিকল্পসমূহৰ ভিতৰত আত্ম-নিযুক্তি বা উদ্যোগশীলতাৰ কথা বিবেচনা কৰিবলৈ অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, মহিলা আৰু দিব্যাঙ্গজনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ (এন ই আৰ) যুৱক-যুৱতীসকলৰ সবলীকৰণ।
2. ধাৰণাৰ পৰা বাণিজ্যিকীকৰণলৈ নতুন উদ্যোগৰ প্ৰচাৰ, বিদ্যমান এমএছএমইৰ ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত উদ্যোগশীলতা সংস্কৃতি গঢ়ি তোলা।
3. সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত হাব এণ্ড স্পোক মডেলৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতী আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰশিক্ষণত সহায় আগবঢ়োৱা আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি/শক্তিশালীকৰণৰ বাবে গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন সমৰ্থন প্ৰদান কৰাৰ লগতে প্ৰশিক্ষণ তথা উদ্যোগ পৰিৱেশতন্ত্ৰ পৰিচালনাৰ বাবে সমৰ্থন আগবঢ়োৱা।
4. বৈজ্ঞানিক হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ প্ৰমাণীকৰণ আৰু প্ৰমাণপত্ৰৰ জৰিয়তে দক্ষ সামগ্ৰী আৰু প্ৰক্ৰিয়াৰ বাণিজ্যিকীকৰণৰ বাবে উদ্যোগ ৪.০ৰ দৃষ্টিভংগী ব্যৱহাৰ কৰি বিদ্যমান তৃণমূল অনুশীলনবোৰ শক্তিশালী কৰা।
এই প্ৰকল্পৰ মূল উপাদানসমূহ হ'লঃ
• প্ৰযুক্তি সৃষ্টি আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী;
• ইনকিউবেচন আৰু টিঙ্কাৰিং গৱেষণাগাৰ;
• প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰ, বাণিজ্যিকীকৰণ আৰু সামগ্ৰীৰ বিপণন সমৰ্থন; আৰু
• গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা বিকাশৰ বাবে সক্ষম আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ।
নেষ্ট গোটে মূলতঃ শিক্ষা, উদ্যোগ, গৱেষণা আৰু চৰকাৰক সংযোগ কৰাৰ বাবে এক হাব আৰু স্পোক মডেল হিচাপে কাম কৰে। গ্ৰাম্য যুৱ আৰু মহিলাৰ দক্ষতা বিকাশ তথা উদ্যোগী বিকাশৰ জৰিয়তে সাধাৰণ মানুহৰ কাষ চাপিবলৈ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ হস্তক্ষেপৰ প্ৰচাৰ কৰা সংস্থাসমূহ চিনাক্ত কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে 'স্পোক মডেল' হিচাপে কাম কৰিবলৈ চিনাক্ত কৰা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ভিতৰত আছেঃ উত্তৰ-পূব বেত আৰু বাঁহ উন্নয়ন পৰিষদ, অসম; উত্তৰ-পূব আঞ্চলিক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান, অৰুণাচল প্ৰদেশ; আগৰতলা, মেঘালয়, মণিপুৰ, শিলচৰ, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু ছিকিমত আঠটা ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান (এন আই টি); লগতে ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মেনেজমেণ্ট, শ্বিলং; ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ইনফৰমেচন টেকন'লজি, গুৱাহাটী; তেজপুৰ বিশ্ববিদ্যালয়, অসম; বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ, উত্তৰ-পূব বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান, যোৰহাট; ভাৰতীয় তথ্য প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান, সেনাপতি, মণিপুৰ; আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান, কোকৰাঝাৰ।
আজি লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী ডঃ সুকান্ত মজূমদাৰে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।