Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with students during Pariksha Pe Charcha 2026
Listen to everyone’s advice, but change your pattern only when you want to: PM
PM advises teachers to inform students in advance to create curiosity and improve understanding
Goals should be within reach but not easily achievable - Aim and Act: PM
Plough the mind, then connect the mind, and then place the subjects of study, this will help you succeed: PM
Balancing studies, skills, rest and hobbies is the key to growth: PM
Books impart knowledge, but only practice makes you professionally skilled: PM
Don’t waste time dwelling on the past, think of living what lies ahead: PM
Education is not only for exams but for life, exams are meant to examine oneself: PM
Aspire, not to be, but to do: PM
The Present is God’s greatest ‘Present’ - Live here and now: PM
The more involved you are in a moment, the longer you remember it: PM
Collaborative learning helps everyone improve: PM
Revise and become wise: PM
Strengthen your foundation in school, competitive exams will follow in time: PM
PM advises parents to allow children to blossom according to their capacity, ability, and interest
Turn your hobbies into practical products and share them for free, Feedback fuels new ideas and success: PM
Discover Yourself, Experience all that life offers: PM
Exams are like Festivals, celebrate them: PM
Real confidence comes from inner truth, Be true to who you are: PM
Comfort zones don’t shape life - your way of living does: PM
Not having a dream is a crime - have a dream always: PM
Be your own anchor, celebrate your strengths: PM
Dream big, fear less - read biographies: PM
Maintaining Cleanliness is the foremost priority and our duty: PM
Technology is a great teacher, embrace it, AI increases our capabilities: PM
Harness AI wisely, boost your wisdom: PM
06 FEB 2026 1:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with students today during the 9th edition of Pariksha Pe Charcha (PPC). The Prime Minister had an informal interaction with Exam Warriors, at his residence in Delhi.
Your Style, Your Pace
A Student from Gujarat asked that while parents worry for them and teachers support them, the issue arises when teachers suggest one study pattern, parents insist on another, and students follow a different trend, leaving them confused about which pattern is correct. The Prime Minister remarked that this continues throughout life, noting that even as Prime Minister people advise him differently. He highlighted that just as siblings at home have different eating patterns—some starting with vegetables, some with dal, some mixing everything together—everyone has their own way. He emphasized that enjoyment comes from following one’s own pattern. Shri Modi explained that some prefer studying at night, others early in the morning, and each has their own rhythm. He cautioned against dishonesty, mentioning how some students tell their mothers they will study in the morning but then avoid it. He stressed that students must trust their own pattern, listen carefully to suggestions, and add improvements only through personal experience, not merely because someone says so. He highlighted that when he began Pariksha Pe Charcha there was one pattern, but over time he improved it, even conducting sessions in different states, changing the format while retaining the core. Students noted that the Prime Minister’s nature was very friendly and that he mingled easily with them, explaining that everyone should listen to different patterns, take good qualities from each, focus on their own, and gradually strengthen it.
Interacting with the Prime Minister, another student who asked that often students cannot match the speed of school or teachers, and in trying to cover what is missed, they lose track of further chapters and fall behind. Shri Modi highlighted that teachers should keep their speed just one step ahead of the students, not too much, with the goal being within reach but not easily achievable. When the student recalled Exam Warrior mantra 26, “goal should be within reach but not easily achievable,” the Prime Minister praised the memory. He explained that if teachers go fifty steps ahead, students will give up, but like a farmer ploughs the field, teachers must plough the minds of students. He suggested that teachers should announce in advance the chapters to be taught in each week, so students can begin reading, asking, or searching online before the lesson. He emphasized that when the actual teaching happens, curiosity will arise, understanding will deepen, and focus will improve. He noted that if a chapter is very interesting, students will want to explore more, making revision stronger. The Prime Minister remarked that this is a simple method, and asked whether then the problem of teacher’s speed would remain. When the student replied yes, Shri Modi corrected, saying it would not, as students would no longer feel left behind because they had moved one step ahead of the teacher. He concluded, “Plough the mind, then connect the mind, and then place the subjects of study. You will always find students successful.” Students expressed that not everyone gets the opportunity to sit face-to-face with the Prime Minister, ask questions, and share conversations, and highlighted that he advised them to stay two steps ahead of teachers rather than two steps behind, ensuring they never fall behind.
A musical moment
A Student from Sikkim shared that she had composed a song in three languages—Hindi, Nepali, and Bengali—titled ‘Hamara Bharat Bhumi’, a patriotic song. The Prime Minister remarked with delight, asked if she enjoyed writing poetry, and upon her confirmation, encouraged her to recite. He lauded her and remarked on how she spoke of the unity of the nation—Ek Bharat, Shreshtha Bharat. Shri Modi then asked another student, Mansi, to sing. Mansi presented a song written by her mother, dedicated to students. The Prime Minister lauded her and asked to convey his congratulations to your mother. The student shared that she runs a YouTube channel, Facebook page, and Instagram account, with 1.5 lakh followers on Facebook. The Prime Minister expressed surprise and appreciation, and remarked that it was a matter of pride to meet such talented youth.
Shri Modi then welcomed all students, explaining that he had greeted them with Assam’s Gamosa, which he described as his most cherished possession. He highlighted that the Gamosa is a symbol of women’s empowerment in Assam and the North East, crafted at home by the region’s women, reflecting their strength and contribution. He said it was his heartfelt desire to gift the children the Gamosa as a mark of respect.
Preparation with Purpose
Student Sabavat Venkatesh then asked the Prime Minister whether skill or marks are more important, noting the confusion and fear among students. The Prime Minister remarked that balance is essential in life, whether between eating and sleeping, studying and playing, or skills and marks. He emphasized that leaning too far one way leads to imbalance, while proper balance ensures stability. He explained that skills are of two types—life skills and professional skills—and both are equally important. He stressed that no skill can develop without knowledge, observation, and study, and that skill begins with knowledge.
Shri Modi illustrated with examples: without life skills, one may struggle even in daily tasks like cooking or buying a ticket at a railway station. He emphasized that life skills must be fully achieved, including discipline, confidence, and adaptability. On professional skills, he explained that doctors must constantly update their skills, as books alone cannot make one a heart specialist—real skill comes from working with patients. Similarly, lawyers must practice under seniors to develop courtroom skills beyond knowing constitutional provisions. He underscored that professional skills require continuous learning and adaptation to new technologies, even at age 40, as advancements in medicine and other fields demand constant updating. He underlined that education and skill are twin siblings, inseparable, and that skill is indispensable in life.
Beyond marks and education as a medium
Further, a student from Sainik School, Imphal, Manipur, expressed admiration for Prime Minister Shri Narendra Modi, noting that his birthday coincides with the Prime Minister’s. Responding, Shri Modi remarked that he does not count the years that have passed but focuses on those that remain, urging students not to waste time dwelling on the past but to think of living what lies ahead.
When asked about exam preparation strategies based on past years’ questions, the Prime Minister highlighted that students often struggle when papers feel tough, not because they are outside the syllabus, but because focus is limited to repeated patterns. He noted that this issue existed even during his own student days and is sometimes perpetuated by teachers aiming only for marks. Shri Modi emphasized that good teachers ensure holistic development by covering the full syllabus and explaining its relevance to life. Using the example of a bowler in cricket, he explained that strengthening only shoulder muscles is insufficient; one must exercise, do yoga, strengthen the whole body and mind, adjust diet, and sleep properly. He stressed that education, similarly, is not only for exams but for life, and exams are meant to examine oneself. Marks are not the ultimate goal; complete development of life is. He advised that focusing solely on ten questions or patterns is limiting, and while they can be practiced, they should form only a small part of preparation, with the majority effort directed towards overall learning.
In response to a question on balancing study pressures, especially during pre-boards, the Prime Minister remarked that this is a common concern. He emphasized that education should not be seen as compulsion or burden but requires total involvement. Without full engagement, incomplete education cannot lead to success. He cautioned against the obsession with marks, asking whether anyone remembers the name of a student who scored highest marks last year in boards. When the student replied no, Shri Modi underscored that even if such achievements are praised briefly, they are soon forgotten, showing how little importance marks hold. He advised students not to tie their minds to marks but to focus on where their life is heading, continuously testing themselves not only in classrooms or exam halls but in life itself.
Less Pressure, More Learning
Continuing the interactive session, a student asked Prime Minister Modi how to remain calm and focused while studying, as many distracting thoughts arise and lessons are quickly forgotten. The Prime Minister responded by giving an example: “Just as you have come here today, even after 25 years if someone asks you about this program, will you forget or remember?” The student replied it would always be remembered as a special moment. Shri Modi explained that this is because the student is fully involved, thinking about the present, which ensures lasting memory.
He highlighted that memories remain when one is completely involved and when experiences are shared with friends. He advised students to make friends with those less confident and teach them, while also seeking guidance from brighter peers for a few minutes to validate their own understanding. He emphasized that this double benefit brings new ideas, opens the mind, and strengthens focus.
Another student from Punjab interacted and greeted Prime Minister Modi and asked about the challenge faced by Class 12 students who prepare simultaneously for board examinations and competitive exams, given their differing patterns and overlapping schedules. The Prime Minister acknowledged the concern, likening it to playing cricket and football at the same time, and emphasized that priority must be given to the Class 12 boards. He remarked that if students thoroughly absorb their syllabus, competitive exams will become a by-product without requiring separate effort. He further advised parents to allow children to blossom according to their capacity, ability, and interest.
Balancing marks, games and laughter
A student raised a question about pursuing a future in gaming despite societal pressure to focus only on studies. The Prime Minister explained that parents often discourage initially, but once success is achieved, they take pride and celebrate it. He encouraged the student to channel interest in gaming productively by creating games based on India’s rich stories such as Panchatantra or mythological events, and to share them on social media platforms to gain recognition. He highlighted that gaming is a skill requiring speed and alertness, which contributes to self-development, and advised focusing on building expertise in high-quality games. He cautioned against gambling in gaming, noting that laws have been enacted to prevent such practices, and stressed that gaming should be pursued as a constructive skill.
Students expressed excitement at visiting the Prime Minister’s residence, noting his friendly manner, genuine interest in their questions, and the thoughtful answers he provided.
Turning Fear into strength - managing stress, time & confidence
The students shared how reading Exam Warrior transformed their approach to examinations. One student remarked that earlier exams caused stress and fear, but after reading the book, exams had become a friend. Another highlighted that previously they felt anxious comparing themselves to others, but realized their own technique was unique and effective. A student noted that time management had always been a struggle, but after learning from Exam Warrior, they resolved to wake up early and manage tasks better.
Prime Minister Modi advised a simple method for time management: writing tasks in a diary before sleeping, tallying them the next day, and analyzing why some tasks were left incomplete. He emphasized that learning to use time productively removes pressure and fatigue, sharing that his own habit of proper time use keeps him stress-free despite numerous responsibilities.
Students expressed how their fear of subjects like mathematics had turned into interest, with one noting that maths was once a ghost but now had become a passion. The Prime Minister encouraged exploring Vedic Mathematics, describing it as enjoyable and magical, and suggested sharing such methods with friends to increase interest.
Another student shared that exam dates once caused fear, but the book’s mantra of treating exams as a celebration brought motivation. The Prime Minister advised that lessons from Pariksha Pe Charcha should also be shared with family members, as they can benefit equally.
Students reflected on how they overcame fear of low marks, realizing that marks are not everything and citing Dr. APJ Abdul Kalam’s example of persistence despite failures. The Prime Minister emphasized that reduced tension opens the mind to learning new skills such as singing, painting, or writing poems, and praised students who had begun creative pursuits.
Confidence gained from the book also helped students overcome fear of presentations. The Prime Minister explained that confidence comes from truth and experience, just as ordinary people can speak clearly when narrating events they witnessed. He stressed that students’ confidence arises from the truth of their own efforts and achievements.
One student shared that lengthy literature papers once caused panic, but now they practice writing faster and improving handwriting. The Prime Minister advised techniques such as pausing for 30 seconds, taking deep breaths, and resetting the mind before tackling papers, noting that mistakes occur not because of lack of knowledge but due to haste. He concluded that with proper techniques and confidence, students can overcome exam fear and succeed.
Holding on through the noise
A student asked how to study amidst household noise and lack of parental support. The Prime Minister recalled a video of a child reading atop a bullock cart loaded with goods, emphasizing that comfort is not essential for success. He highlighted that many top scorers in board exams come from small villages without luxuries, and shared the inspiring story of blind girls who won in cricket despite hardships. He remarked that life is shaped not by comfort zones but by the way one lives.
Another student from Tamil Nadu, raised the issue of guests disrupting exam preparation. The Prime Minister advised turning the situation around by asking guests about their own childhood experiences, thereby shifting the focus and easing pressure.
Big Dreams, Bigger Actions
A student from Ladakh asked whether children should dream big and how to begin fulfilling those dreams. The Prime Minister stated that not dreaming is a crime, but dreams must be backed by action. He explained that aspirations like becoming an astronaut require study, biographies, and focused interest, while cautioning against making dreams public to avoid ridicule. He encouraged students to write down their dreams and nurture them privately.
Responding to another query on daily habits to achieve big dreams, Shri Modi suggested reading biographies of great personalities. He explained that understanding their struggles and early steps helps students relate and gain confidence, showing them how to progress step by step.
A student then recited a heartfelt poem dedicated to the Prime Minister, describing him as the pride of India, a servant of humanity, and a leader carrying forward the dreams of the nation. The Prime Minister praised the poem warmly and lauded the student.
When PM became a teacher
Prime Minister Modi remarked that he envisions a developed India by 2047, coinciding with the centenary of independence, and emphasized that the youth, then aged 35 to 45, will be at the most crucial stage of their lives to reap the benefits of this vision. He highlighted that Mahatma Gandhi returned from Africa in 1915 and led the freedom struggle until 1947, and that sacrifices by leaders like Bhagat Singh inspired generations to fight for independence. He stressed that if such a monumental freedom could be achieved, then through collective effort a developed India can certainly be realized.
The Prime Minister urged students to write down their personal commitments towards developed India and asked them to identify five actions they could take, noting their responses on skill development, self-confidence, and use of indigenous products. He highlighted that adopting Swadeshi begins with preparing the mind and shedding the colonial mentality, pointing out how fascination with foreign goods persists even in schools. He directed students to list all items they use daily, identify foreign-made products, and gradually replace them with Indian alternatives, ensuring that within a year their households are filled with Indian goods. He asserted that if Indians themselves do not take pride in their own products, the world will not. He criticized the tendency to blame “Indian time” for delays, remarking that such attitudes demean the nation, and called for adherence to duty beginning with cleanliness. He stressed that developed nations appear clean not because of cleaners but because citizens do not litter, and urged that Indians must resolve never to compromise on cleanliness, even picking up litter themselves to instill shame in those who discard it. He underlined that maintaining health is also a duty, and if citizens fulfill such responsibilities, no force can stop India from becoming developed, with the youth enjoying the greatest benefits when they reach maturity. He asked whether work that yields fruit for them should be done, and students affirmed. He then highlighted the vast opportunities available to the current generation, particularly in technology, and remarked that while his era lacked such opportunities, today’s youth must use Artificial Intelligence wisely. He explained that using AI merely to summarize biographies adds little value, but asking AI to recommend biographies based on age and interests, then reading those books, leads to genuine development. He stressed that AI should be a tool to enhance strength and wisdom, not just entertainment. Students expressed appreciation for his guidance on AI usage, noting its relevance to their own technological pursuits.
The Prime Minister listened to a student’s flute performance in Carnatic classical style and praised it. He appreciated a handmade bouquet presented by a student, noting its traditional Uttarakhand significance during Basant Panchami, acknowledged references to Tripura traditions, and commended organic tea and Assamese gamocha gifted by students, encouraging them to continue writing poetry. He extended warm thanks and best wishes to all.
Sharing glimpses from the upcoming episode of Pariksha Pe Charcha, the PM remarked that many students had suggested holding “Pariksha Pe Charcha” across different parts of the country, which was reflected in this special episode. He emphasized that within families, one should learn from the good qualities of siblings, and that aspiring to greatness is not wrong but should not be tied to comparisons. He highlighted the importance of education in both personal and social life, while also stressing that sports must be an essential part of life. He invited students to share their thoughts and experiences openly.
The next episode will be aired on 9th February 2026 at 10 AM.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পরিক্ষা পে চর্চা ২০২৬তা মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
মীয়ামগী পাউতাক তাবীয়ু অদুবু অদোম্না পাম্লবা মতমদা খক্তা অদোমগী পেত্তর্ন অদু হোংদোকপীয়ু: পি.এম.
পি.এম.না ওজাশিংদা খঙনীংবা পোকহন্নবা অমসুং খঙবা হেনগৎহন্নবা মাংজৌননা মহৈরোইশিংদা খঙহন্নবা পাউতাক পীখ্রে
পান্দমশিং অসি য়ৌবা ঙম্বা ওইগদবনি অদুবু লায়না ফংবদি ওইরোইদবনি – পান্দম থম্মু অমসুং থবক তৌ: পি.এম.
ৱাখল ফগৎহল্লু, অদুগা ৱাখলগা শম্নহল্লু অমসুং স্তদী তৌগদবা হীরম অদু থম্মু মদুনা অদোম্না মাইপাকপদা মতেং পাংগনি: পি.এম.
স্তদীশিং, স্কিলশিং, পোত্থাবা অমসুং হোবীশিং খল কাইদনা থম্বা অসি চাউখৎনবা মরু ওই: পি.এম.
লাইরিকশিংনা লৌশিং হেনগৎহল্লি অদুবু প্রেক্তিস খক্তনা অদোমবু প্রোফেস্নেল স্কিল লৈহল্লি: পি.এম.
হৌখ্রবা মতমবু খন্দুনা মতম মাংহনগনু, মাংদা লৈরিবা অদু খল্লগা হিংবীয়ু: পি.এম.
এজুকেসন অসি শুপ্নগী পরিক্ষাগীদমক্তা নত্তে পুন্সিগীদমক্তনি, পরিক্ষাশিং অসি ইশাবু খঙজনবগীনি: পি.এম.
ওইনবগীদমক আশা শাগৎকনু, পাংথোক্নবগীদমক আশা শাগৎপীয়ু: পি.এম.
হৌজিক হায়বা অসি ঈশ্বরগী অথোইবা ‘খুদোল’নি – মসিদা অমসুং হৌজিক্কী মীকুপতা হিংবীয়ু: পি.এম.
মীকুপ অমদা অদোম্না হেন্না পুক্নিং চংলবদি মদুবু হেন্না শাংনা নীংশিংবা ঙম্মি: পি,এম.
কোল্লাবোরেতিব লর্নিংনা মীপুং খুদিংমক ফগৎহনবদা মতেং পাংই: পি.এম.
রিভাইজ তৌ অমসুং শীংগৎলু: পি.এম.
স্কুলদা অদোমগী ফাউন্দেসন অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লু, কম্পিতিতিব একজামশিং তুংদা শোইদনা লাক্কনি: পি.এম.
পি.এম.না মমা-মপাশিংদা অঙাংশিংবু মখোয়গী তৌবা ঙম্বা, মতিং অমসুং অপাম্বগী মতুং ইন্না শাহৌ লৈহনবদা অয়াবা পীনবা পাউতাক পীখ্রে
অদোমগী হোবীশিংবু প্রেক্তিকেল ওইবা প্রদক্তশিংদা ওন্থোকউ অমসুং ফ্রীদা মদু শেয়র তৌ, ফিদবেকনা অনৌবা আইদিয়া অমসুং মাইপাকপদা শাহৌ পীবনি: পি.এম.
ইশাবু খঙনবা হোৎনৌ, পুন্সিনা পীরিবা পুম্নমক এক্সপরিয়েন্স তৌ: পি.এম.
পরিক্ষা হায়বা অসি কুহ্মৈগুম্বনি, মখোয়বু পালন তৌবীয়ু: পি.এম.
অশেংবা থাজবা অসি নুংদা লৈরিবা অশেংবা-অচুম্বদগী হৌরকই, অদোম্না ওইরিবা অদু অদুমক ওইদুনা লৈবীয়ু: পি.এম.
কম্ফর্ত জোনশিংনা পুন্সি শেমদে – অদোমগী হিংবগী মওংনা পুন্সি শেম্মি: পি.এম.
মঙলান অমা লৈতবা অসি ক্রাইম অমনি – মতম চুপ্পদা মঙলান অমা লৈবীয়ু: পি.এম.
অদোম ইশানা লমজিংজৌ, অদোমগী মপাঙ্গলবু থৌগৎলু: পি.এম.
অচৌবা মঙলান শাগৎপীয়ু, অকিবা হন্থহল্লু – বাইওগ্রাফীশিং পাবীয়ু: পি.এম.
লুনান্না লৈবা হায়বা অসি খ্বাইদগী মরু ওইবা অমসুং ঐখোয়গী থৌদাংনি: পি.এম.
তেক্নোলোজী অসি অফবা ওজা অমনি, মসিবু লৌশিল্লু, এ.আই.না ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহল্লি: পি.এম.
এ.আই. হৈশীংনা শীজিন্নৌ, অদোমগী লৌশিং হেনগৎহল্লু: পি.এম.
06 FEB 2026 1:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পরিক্ষা পে চর্চা (পি.পি.সি.) গী ৯শুবা এদিসনগী মনুংদা মহৈরোইশিংগা ৱারী শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লীদা লৈবা মহাক্কী ময়ুমদা একজাম ৱারিয়রশিংগা লোয়ননা ইনফোর্মেল ওইনা ৱারী শানখি।
অদোমগী স্তাইল, অদোমগী খোঙজেল
গুজরাতকী মহৈরোই অমনা হায়খি মদুদি মমা মপাশিংনা মখোয়গীদমক খনবা অমসুং ওজাশিংনা মখোয়বু মতেং পাংবগা লোয়ননা, ইসু অসি ওজাশিংনা নৈনবগী মওং অমা হায়বা, মমা মপাশিংনা অতোপ্পা অমা হায়বা, অমসুং মহৈরোইশিংনা তোঙানবা মওং অমদা চৎপা মতমদা থোকই, মসিনা মখোয়বু করম্বা মওংদু চুম্বগে হায়বগী মতাংদা ৱাখল চিংশিনহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি মসি পুন্সি চুপ্পদা লেপ্তনা চৎথরি। প্রধান মন্ত্রী ওইরিঙৈদসু মীয়াম্না তোঙানবা মওংদা মহাক্কী মফমদা পাউতাক পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়ুমদা লৈবা ইচিল-ইনাওশিংনা তোঙান-তোঙানবা চিঞ্জাক্কী পেতর্নশিং লৈবগুম্না - কনাগুম্বা খরনা মহি-মনাইশিংগা লোয়ননা হৌই, কনাগুম্বা খরনা দালগা লোয়ননা হৌই, কনাগুম্বা খরনা পুম্নমক পুনশিন্নৈ - মীপুম খুদিংমক্কী মখোয়গী মশাগী ওইবা মওং-মতৌ লৈ। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি নুংঙাইবা অসি মশাগী পেতর্ন অদুগী মতুং ইন্না চৎপদগী লাকপনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কনাগুম্বা খরনা নুমিদাংৱাইরমদা, অতোপ্পশিংনা অঙনবা অয়ুক্কী মতমদা পাবা পাম্মি অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী মশাগী ওইবা মতম লৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি মহৈরোই খরনা মখোয়গী মমাশিংদা অয়ুক্তা লাইরিক পাগনি হায়না হায়রবসু মদুগী মতুংদা লাইরিক পামদে, মসিগী পুকচেল শেংদবা অসি তৌরোইদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংনা মখোয়গী মশাগী পেতর্ন অদুদা থাজবা থমগদবনি, সজেসনশিং অদু পুক্নিং চঙনা তাগদবনি, অমসুং কনাগুম্বা অমনা হায়রকদগী নত্তবা মখোয় মশানা থেংনবদগী হেন্না ফগৎহনগদবনি। মহাক্না পরিক্ষা পে চর্চা হৌরকপা মতমদা মওং অমা লৈরম্মি, অদুবু মতমগী মতুং ইন্না মহাক্না মসিবু ফগৎহনখি, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা সেসনশিং পাংথোকখি, মওংশিং অদু হোংদোকখি অমসুং মরু ওইবা অদু ঙাকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহৈরোইশিংনা প্রধান মন্ত্রীগী মওং-মতৌ অদু য়াম্না ফ্রেন্দলী ওই অমসুং মখোয়গা য়াম্না লায়না পুনবা ঙম্বা ওই হায়না পনখি। মখোয়না হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না তোঙান-তোঙানবা মওং-মতৌশিংগী মতাংদা তাগদবনি, মীপুম খুদিংদগী অফবা মগুনশিং লৌগদবনি, মখোয় মশাগী মওং-মতৌদা মীৎয়েং থমগদবনি অমসুং তপ্না তপ্না মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানবদা অতোপ্পা মহৈরোই অমনা হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংনা স্কুল নৎত্রগা ওজাশিংগা স্পীদতা চাংদম্নবা ঙমদে, অমসুং মাংখিবা অদু কভর তৌনবা হোৎনবদা, মখোয়না মখা তাবা চেপ্তরশিংগী ত্রেক অদু মাংই অমসুং শোত্থরগা লৈহৌই। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ওজাশিংনা মখোয়গী খোঙজেল অসি মহৈরোইশিংদগী খোঙথাং অমা খক্তমক হেন্না চৎকদবনি, য়াম্না হেন্না নত্তে, পান্দম অসি ফংবা ঙম্বা চাং অদুবু য়াম্না লায়না ফংবা ঙম্বা ওইরোইদবনি। মহৈরোই অদুনা একজাম ৱারিয়রগী মন্ত্র ২৬ অসিবু নীংশিংলকপদা প্রধান মন্ত্রীনা মদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা ওজাশিংনা খোঙথাং ৫০ মাংজিল থাবা তারবদি মহৈরোইশিংনা তোকখিগনি, অদুবু লৌমী অমনা লৌবুক্তা লৌ উবা মতৌগুম্না ওজাশিংনা মহৈরোইশিংগী ৱাখল্লোনশিং ফগৎহনবা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি মদুদি ওজাশিংনা চয়োল খুদিংগী তাক্কদৌরিবা চেপ্তরশিং অদু মাংজৌননা লাউথোক্কদবনি, মসিনা মহৈরোইশিংনা লাইরিক তম্বা, ৱাহং হংনবা, নৎত্রগা ওনলাইনদা থিজিনবা হৌবা ঙম্মি। তশেংনা তাকপী তম্বগী থৌওং অসি পাংথোকপা মতমদা, খঙনীংবা পোকলক্কনি, খঙ-হৈবগী মওং-মতৌ অদু হেন্না মমুৎ তানা খঙবা ঙমগনি, অমসুং মীৎয়েং চংবগী মওং অদু ফগৎলগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা চেপ্তর অমা য়াম্না নুংঙাইবা ওইরবদি, মহৈরোইশিংনা হেন্না নৈনবা পামগনি, রিভিজনবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি অচম্বা পাম্বৈ অমনি, অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইরগা ওজাশিংগী খোঙজেলগী প্রোব্লেম অসি লেপ্তনা লৈগদ্রা। মহৈরোই অদুনা হোয় হায়না পাউখুম পীরকপদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লাল্লি, মরমদি মহৈরোইশিংনা মখোয়না ওজাদগী শোত্থনা লৌররোই। মহাক্না ৱারোইশিন পীখি, ৱাখল ফগৎহনবিয়ু, মতুংদা ৱাখলবু শম্নহনবিয়ু, অমসুং নৈননবা হীরমশিং থমবিয়ু। নহাক্না মহৈরোইশিংবু মায় পাকপা উগনি।” মহৈরোইশিংনা হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না প্রধান মন্ত্রীগা থেংনদুনা ৱা ঙাংবা, ৱাহং হংনবা অমসুং ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংদে। মহাক্না মখোয়দা ওজাশিংদগী খোঙথাং অনি তুংদা লৈহৌবগী মহুত্তা খোঙথাং অনি মাংলোমদা চংশিনবনা ফৈ, মসিনা মখোয়বু কৈদৌনুংদা শোত্থনা লৈহল্লোই হায়না মখোয়দা মাংলোমদা চংশিন্নবা পাউতাক পীখি।
ঈশৈগী মীকুপ অমা
সিক্কিমগী মহৈরোই অমনা হায়খি মদুদি মহাক্না হন্দী, নেপালি অমসুং বঙ্গালীগী লোন অহুমদা পেত্রিওতিক ওইবা ঈশৈ অমা 'হামারা ভারত ভূমি' হায়না মিংথোনবা ঈশৈ অমা শৈরেংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোংদোকখি, মহাক্না শৈরেং ইবদা নুংঙাইবা ফাওবরা হায়না হংখি, অমসুং মহাক্কী পাউখুম পীরকপদগী, মহাকপু শৈরেং থীনবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না মহাকপু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্না জাতিগী অপুনবগী মতাংদা করম্না ঙাংখিবগে হায়বদু পনখি। শ্রী মোদীনা অতোপ্পা মহৈরোই মানসীদা ঈশৈ শক্নবা হায়খি। মানসীনা মহৈরোইশিংদা কত্থোকপা মহাক্কী মমানা ইবা ঈশৈ অমা খুদোল তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাকপু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং নহাক্কী মমাদা মহাক্কী মাইকৈদগী নুংঙাইবা ফোংদোক্নবা হায়খি। মহৈরোই অসিনা মহাক্না য়ু.ত্যুব চেনেল, ফেসবুক পেজ অমসুং ইন্সতাগ্রাম একাউন্ত অমা চলাইরি হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা হৈ-শিংলবা নহাশিং অসিগা উনবা অসি চাউথোকচনিংঙাইনি।
শ্রী মোদীনা মহৈরোই পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি। মহাক্না মখোয়বু অসামগী গামোসাগা লোয়ননা তরাম্না ওকখি। গামোসা অসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী নুপীশিংদা শক্তি অমসুং থৌদাং পীরদুনা লমদম অসিগী নুপীশিংনা ময়ুমদা শাজবা অসিনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাংশিংদা গামোসা অসি ইকায় খুম্নবা উৎনবগীদমক্তা খুদোল ওইনা পীনবা মহাক্কী থম্মোয়গী অপাম্বনি।
পান্দমগা লোয়ননা শেম শাবা
মহৈরোই সবাবত ভেঙ্কতেসনা প্রধান মন্ত্রীদা মহৈরোইশিংগী মরক্তা ৱাখল চমম্নবা অমসুং চীংনবা লৈরে হায়না পল্লদুনা স্কিল নৎত্রগা মার্কশিং অসি করম্বনা হেন্না মরু ওইবরা হায়না হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পুন্সিদা খল থম্বা হায়বসি তঙাইফদে, মসি চাবা অমসুং তুম্বগী মরক্তা ওইরবসু, তম্বা অমসুং শান্নবগী মরক্তা ওইরবসু, নত্ত্রগা স্কিল অমসুং মার্কশিংগী মরক্তা ওইরবসু। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অমা খক্তদা কা হেন্না চংশিনবনা খল কাইহল্লি, অদুগা চপ চাবা খলনা অচেৎপা ওইহল্লগনি। মহাক্না তাক্লম্মী মদুদি স্কিলশিং অসি মখল অনিগী ওই - লাইফ স্কিলশিং অমসুং প্রোফেস্নেল স্কিলশিং - অমসুং অনিমক চপ মান্ননা মরু ওই। লৌশিং, ওবজর্বেসন, অমসুং স্তদী য়াওদনা হৈশিংবা অমত্তা লৈতে, অমসুং হৈশিংবা অসি লৌশিংদগী হৌই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা খুদমশিং পীরদুনা হায়খি মদুদি পুন্সিগী ওইবা স্কিলশিং লৈতবা মীওই অমনা চাক থোংবা নত্ত্রগা রেলৱে স্তেসনদা তিকেৎ অমা ককপ গী নুমিৎ খুদিংগী তৌবা থবকশিংদা খুদোংচাদবা মায়োক্নগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিসিপ্লিন, কনফিদেন্স অমসুং এদাপ্তেবিলিতী য়াওনা পুন্সিগী ওইবা স্কিলশিং মপুং ফানা ফংগদবনি। প্রোফেস্নেল স্কিলশিংগী মতাংদা মহাক্না হায়খি মদুদি দোক্তরশিংনা মখোয়গী স্কিলশিং লেপ্তনা অপদেৎ তৌগদবনি, মরমদি লাইরিক খক্তনা কার্দিওলোজিস্ত অমা ওইহল্লোই। রিয়েল স্কিল অসি পেসেন্তশিংগা থবক তৌবদগী লাকপনি। মতৌ অসুম্না, কন্সতিত্যুস্নেল প্রোভিজনশিং খঙবতা নত্তনা কোর্তরুমগী স্কিলশিং শেমগৎনবগীদমক্তা ওর্দরশিংনা সেনিয়রশিংগী মখাদা প্রেক্টিস তৌগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মেদিসিন অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপনা লেপ্পা লৈতনা অনৌবা তেক্নোলোজীদা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা প্রোফেস্নেল স্কিলশিং অসি তপ্না তপ্না তম্বগী মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি মদুদি এজুকেসন অমসুং স্কিল অসি ফাইপোকগুম্বনি, তৎন-থানবা য়াদবা ওই অমসুং স্কিল অসি পুন্সিদা য়াম্না মরু ওই।
মার্কশিংগী ৱাংমদা অমসুং মিদিয়ম অমা ওইনা এজুকেসন
মখা তানা, মনিপুরগী ইম্ফালদা লৈবা সৈনিক স্কুলগী মহৈরোই অমনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্কী মপোক নুমিৎ অসি প্রধান মন্ত্রীগী মপোক নুমিৎকা চপ মান্নৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিগী পাউখুম পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না হৌখ্রবা চহিশিং অদু মশিং থীবা নত্তে অদুবু মহাক্না লেমহৌরিবা অদুদা মীৎয়েং থম্মী। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মমাংগী হৌখ্রবা অদুদা মতম মাংহন্দনবা অমসুং মাংলোমদা চংশিনবা হায়না তকশিনখি।
মমাংগী চহিগী ৱাহংশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা একজামিনেসনগী শেম-শাবা স্ত্রেতেজীগী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংনা পেপরশিং অসি য়াম্না লুবা ওইনা খল্লবদি, মখোয় অসি সেলেবস খঙদবগী নত্তে, অদুবু পেতর্নশিং হঞ্জিন-হঞ্জিন পাংথোকপদা মীৎয়েং চঙবনা মরম ওইদুনা অয়াম্বা মতমদা অৱাবা ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি ইশু অসি মহাক্না মহৈরোই ওইরিঙৈ মতমদসু লৈরম্মি অমসুং করিগুম্বা মতমদা ওজাশিংনা মার্কশিং খক্তদা পুক্নিং চিংশিনবদগী লৈহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অফবা ওজাশিংনা মপুংফাবা সেলেবস কভর তৌদুনা অমসুং পুন্সিগা মরী লৈনবা তাকপী-তম্বীদুনা অপুনবা চাউখৎপা ফংহনগনি। মহাক্না ক্রিকেৎকী বোল্লর অমগী খুদম শীজিন্নদুনা শম্লপ্না তাকখি মদুদি লেংজুমগী মসল ফগৎহনবা খক্তনা মতিক চাদে। মী অমনা এক্সরসাইজ তৌগদবনি, য়োগ তৌগদবনি, হকচাং অমসুং ৱাখল ফনা থমগদবনি, দাইত শেমদোক্কদবনি, অমসুং মতিক চানা তুমগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি, চপ মান্ননা, এজুকেসন অসি একজামিনেসনগীদমক্তা নত্তে অদুবু পুন্সিগীদমক্তনি, অমসুং একজামিনেসন অসি মশামকপু চাংয়েং তৌনবগীদমক্তনি। মার্কশিং অসি অরোইবা পান্দম নত্তে, পুন্সিগী মপুং ফাবা চাউখৎপা অদুনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাহং নত্ত্রগা পেত্তর্ন ১০ খক্তদা মীৎয়েং থম্বা অসি অকক্নবা ওইগনি, অমসুং মখোয়শিং অসি থবক ওইনা পাংথোকপা য়ারবসু, মখোয়শিং অসি শেম-শাবগী অপীকপা শরুক অমা খক্তমক ওইগদবনি, অমসুং অয়াম্বা হোৎনরিবশিং অসি অপুনবা তম্বগী মায়কৈদা চংশিনগদবনি।
মরুওইনা প্রি-বোর্দকী মতমদা, নৈনবগী প্রেসরশিংবু খল কাইদনা থম্বগী মতাংদা হংলকপা ৱাহং অমগী পাউখুম ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি ঐখোয়গী অপুনবা খন্ননিংঙাই ওইবা অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি এজুকেসন অসি তঙাইফদবা নৎত্রগা পোৎলুম অমনি হায়না লৌরোইদবনি অদুবু মপুং ফানা শরুক য়াবা মথৌ তাই। মপুং ফানা শরুক য়াদ্রবদি, মপুং ফাদবা এজুকেসন অসিনা মায় পাকপা পুরকপা ঙম্লোই। মহাক্না মার্কশিংদা পুক্নিং চিংশিনবগী মায়োক্তা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হংখি মদুদি মমাং চহিদা বোর্দশিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা মার্ক ফংখিবা মহৈরোই অমগী মিং কনাগুম্বা অমনা নীংশিংলব্রা হায়না। মহৈরোই অদুনা নীংশিংদে হায়না পাউখুম পীরকপদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা এচিবমেন্তশিং অসি অতেনবা মতমগী ওইনা থাগৎপা ফোংদোক্লবসু, মখোয় অসি থুন্না কাওথোকই। মসিনা তাক্লি মদুদি মার্কশিং অসি কৈসু মরুওইদে। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অসি মার্কশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা থমদনবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি অসি করম্বা মায়কৈদা চংশিল্লিবগে হায়বদুদা মীৎয়েং চংনবা অমসুং ক্লাসরুম নৎত্রগা একজামিনেসন হোলদা নত্তনা পুন্সি মশামক্তা লেপ্পা লৈতনা চাংয়েং তৌনবা পাউতাক পীখি।
প্রেসর হন্থবা, হেন্না তম্বা
ৱারী ৱাতাই শাবগী সেসন মখা চত্থরকপদা, মহৈরোই অমনা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা হংখি মদুদি করিগুম্বা ৱাখল চোইথোক্নবা ৱাখল্লোন কয়া লাকপা অমসুং তমখিবা পরাশিং থুনা কাওথোকপা অসিদা লাইরিক পাবদা পুক্নিং চংনবা করম্না পুক্নিং ফাথনা অমসুং ফোকেস লৈনা লৈগদগে। প্রধান মন্ত্রীনা খুদম অমা পীরদুনা পাউখুম পীখি: "ঙসি অদোম্না মফম অসিদা লাকখিবগুম্না, চহি ২৫গী মতুংদা কনাগুম্বা অমনা অদোমদা মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী মরমদা হংলক্লবদি, অদোম্না কাওগদ্রা নত্ত্রগা নীংশিংগদ্রা?" মহৈরোই অদুনা হায়খি মদুদি মতম পুম্নমক্তা অখন্নবা তাঙ্কক অমা ওইনা নীংশিংদুনা লৈগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসি মহৈরোইনা মপুং ফানা শরুক য়াবা, হৌজিক্কী মতমগী মরমদা খন্নবনা মরম ওইদুনা মতম শাংনা নীংশিংবা ঙমহল্লি।
মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা মীওই অমনা মপুং ফানা শরুক য়াবা মতমদা অমসুং মরুপশিংগা পুন্না এক্সপরিয়েন্সশিং শেয়র তৌবা মতমদা মহাক্কী নীংশিংবশিং অদু লেংদনা লৈ। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয় মশাদা থাজবা লৈতবশিংগা মরুপ-মপাং ওইনবা অমসুং মখোয়বু তাকপী-তম্বীনবা অমসুং মখোয় মশাগী খঙ-হৈবশিংবু চুম্মী হায়না উৎনবগীদমক মীকুপ খরগী ওইনা হেন্না মঙাল লৈবা মরুপশিংদগী লমজিং-লমতাক লৌনবা পাউতাক পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী কান্নবা অনি অসিনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুরকই, ৱাখল পাকথোক চাউথোকহল্লি অমসুং মীৎয়েং চঙবা হেনগৎহল্লি।
পঞ্জাবকী অতোপ্পা মহৈরোই অমনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু তরাম্না ওকখি অমসুং তোঙান তোঙানবা মওং-মতৌশিং অমসুং অমগা অমগা মান্নদবা সেদ্যুলশিং লৈবনা মরম ওইদুনা বোর্দ একজামিনেসন অমসুং কম্পিতিতিব একজামিনেসনগীদমক মতম অমত্তদা শেম-শারিবা ক্লাস ১২গী মহৈরোইশিংনা থেংনরিবা শিংনবশিংগী মতাংদা হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা খন্ন-নৈনবগী ৱাফম অসিবু মশক খঙলদুনা মসি মতম অমত্তদা ক্রিকেৎ অমসুং ফুতবোল শান্নবগা মান্নহল্লি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ক্লাস ১২গী বোর্দশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা মহৈরোইশিংনা মখোয়গী সেলেবস অসি মপুং ফানা লৌশিনলবদি, কম্পিতিতিব একজামিনেসন অসি তোঙানবা হোৎনবগী মথৌ তাদনা সাইদ-প্রদক্ত অমা ওইগনি। মহাক্না মখা তানা মমা-মপাশিংদা অঙাংশিংবু মখোয়গী তৌবা ঙম্বা, হৈশিংবা অমসুং অপাম্বগী মতুং ইন্না চাউখৎহনবগীদমক অয়াবা পীখি।
মার্কশিং, গেমশিং অমসুং নুংঙাইববু খল কাইদনা থম্বা
মহৈরোই অমনা, মহৈ-মশিং তম্বা খক্তদা মীৎয়েং চংনবা খুন্নাইগী প্রেসর লৈরবসু গেমিংদা মাংজিল থানা চংশিনবগী মতাংদা ৱাহং অমা হংখি। মমা-মপাশিংনা অহানবদা পুক্নিং হন্থরকই, অদুবু মায় পাকপা ঙম্লবা মতুংদা মখোয়না চাউথোকচবা অমসুং নুংঙাইবা ফাওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মহৈরোইশিংবু ভারতকী পাঞ্চাতন্ত্র নৎত্রগা পুৱারীগী থৌদোকশিংদা য়ুম্ফম ওইবা গেমশিং শেমদুনা অমসুং মখোয়বু সোসিএল মীদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা শন্দোক্তুনা মশক খঙহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গেমিং অসি মশানা মশাবু চাউখৎহনবদা মতেং পাংলিবা, খোঙজেল য়াংবা অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা মথৌ তাবা স্কিল অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অৱাংবা থাক্কী গেমশিংদা এক্সপর্সিতী শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগদবনি। গেমিংদা গেমব্লিং তৌবগী মায়োক্তা মহাক্না চেকশিন ৱা থমখি। অসিগুম্বা থবকশিং অসি থিংনবা আইনশিং শেমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমসুং গেমিং অসি কন্সত্রক্তিব স্কিল অমা ওইনা চংশিনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীগী ময়ুমদা চৎপদা মহৈরোইশিংনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মখোয়না প্রধান মন্ত্রীগী নুংশিরবা মওং-মতৌ, মখোয়গী ৱাহংশিংদা তশেংনা পুক্নিং চংবিবা অমসুং মহাক্না পীরকপা ৱাখল লৈবা পাউখুমশিং অদু উখি।
অকিববু মপাঙ্গলদা ওন্থোকপা – স্ত্রেস, মতম অমসুং কনফিদেন্স মেনেজ তৌবা
একজাম ৱারিয়রগী লাইরিক অসিনা মতৌ করম্না মখোয়গী একজামিনেসনগী থৌওংদা অহোংবা পুরকখিবগে হায়বদু মহৈরোইশিংনা শন্দোক্না তাকখি। মহৈরোই অমনা হায়খি মদুদি মমাংদা একজামশিং অসিনা স্ত্রেস অমসুং অকিবা পোকহল্লি, অদুবু লাইরিক অসি পারবা মতুংদা, একজামশিং অসি মরুপ অমা ওইরকখি। অতোপ্পা মীওই অমনা হায়খি মদুদি মমাংদা মখোয়না মখোয় মশাবু অতোপ্পগা চাংদম্নবদা অৱাবা ফাওখি, অদুবু মখোয় মশাগী তেক্নিক অসি তোপ-তোপ্পা অমসুং ইফেক্তিব ওই হায়বা খঙখি। মহৈরোই অমনা হায়খি মদুদি মতমগী মেনেজমেন্ত অসি মতম পুম্নমক্তা লান্থেংনি, অদুবু একজাম ৱারিয়রদগী তম্লবা মতুংদা, মখোয়না ঙন্না হৌগৎনবা অমসুং থবকশিংবু হেন্না ফজনা মেনেজ তৌনবা ৱারেপ লৌখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মতম মেনেজমেন্তকীদমক অচম্বা পাম্বৈ অমা পনখি: নুমিদাং তুমদ্রিঙৈদা অদু দাইরী অমদা থবকশিং ইবা, মথংগী নুমিৎতা মখোয়শিং অদু পাংথোকপা, অমসুং করিগীদমক থবক খরদি মপুং ফাদ্রিবনো হায়বদু নৈনবগী থৌরাং তৌখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মতমবু কান্নবা মওংদা শীজিন্নবনা তম্বনা প্রেসর অমসুং অৱাববু কোকহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতমবু মতিক চানা শীজিন্নবগী মহাক্কী হৈনবীনা মহাক্কী মশীং য়াম্লবা থৌদাং কয়া লৈজরবসু মহাকপু স্ত্রেসতগী লাপথোকহল্লি।
মহৈরোইশিংনা মেথমেতিক্সকুম্বা হীরমশিংদা মখোয়না করম্না অকিবা পোক্লকপগে হায়বদু ফোংদোকখি। মখোয়শিংগী মনুংদা অমনা মেথমেতিক্স অসি হান্নদি অকিবা পোক্নরম্মি অদুবু হৌজিক্তি পুক্নিং চিংশিনবা অমা ওইরে হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা বেদিক মেথমেতিক্স এক্সপ্লোর তৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি। মসি নুংঙাইবা অমসুং মেজিক ওইবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
অতোপ্পা মহৈরোই অমনা হায়খি মদুদি একজামগী তাংশিংনা মতম অমদা মীপুম খুদিংমক্তা অৱাবা পোকহল্লি, অদুবু লাইরিক অসিনা একজামশিংবু সেলেব্রেসন অমা ওইনা লৌবগী মন্ত্রনা পুক্নিং থৌগৎলি। পরিক্ষা পে চর্চাদগী লৌরকপা মহৈশিং অসি ইমুং মনুংগী মীওইশিংদসু শরুক য়ামিন্নগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মরমদি মখোয়না চপ মান্ননা কান্নবা ফংগনি।
মহৈরোইশিংনা মতৌ করম্না মখোয়না অৱাংবা মার্কশিংগী অৱাবা মায়োক্নখিবগে হায়বদু য়েংখি। মখোয়না খঙখি মদুদি মার্কশিং অসি পুম্নমক নত্তে। এ.পি.জে. অব্দুল কালামনা মায়থীবা পীরবসু লেপচবগী খুদম অমা পীখি। তেন্সন হন্থবনা ঈশৈ শকপা, পেন্তিং তৌবা, নৎত্রগা শৈরেং ইবা অসিনচিংবা অনৌবা স্কিলশিং তম্নবগী ৱাখল্লোন অদু হাংদোকহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ক্রিএতিব ওইবা থবকশিং পায়খৎলিবা মহৈরোইশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
লাইরিক অসিদগী ফংলকপা থাজবা অসিনা মহৈরোইশিংবু প্রজেন্তেসন তৌবদা অকিবা হন্থহনবদা মতেং পাংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীচম প্রজাশিংনা মখোয়না উখিবা থৌদোকশিং অদু শন্দোক্না তাকপদা ময়েক শেংনা ঙাংবা ঙম্বা অদুগুম্না, থাজবা অসি অচুম্বা অমসুং এক্সপরিয়েন্সতগী লাকপনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংগী থাজবা অসি মখোয় মশাগী হোৎনরিবশিং অমসুং মায় পাকপশিং অদুগী অচুম্বদগী লাকপনি।
মহৈরোই অমনা হায়খি মদুদি মতম অমদা অশাংবা লাইরিক্কী পেপরশিংনা পেনিক থোকহল্লি, অদুবু হৌজিক্তি মখোয়না হেন্না থুনা ইবা অমসুং খুৎই ফগৎহনবগী থবক তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নিকশিং হায়বদি সেকেন্দ ৩০ লেপ্নবা, শ্বর শাংনা হোনবা, অমসুং পেপরশিং লৌখৎত্রিঙৈগী মমাংদা ৱাখল অমুক হন্না শেমগৎনবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অশোয়বা অসি লৌশিং লৈতবনা নত্তে, খোংজেল য়াংনা তৌবনা থোকই। মতিক চাবা তেক্নিকশিং অমসুং থাজবগা লোয়ননা মহৈরোইশিংনা পরিক্ষাগী অকিবা হন্থবা ঙমগনি অমসুং মায় পাকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
অরাংবা মরক্তা পুক্নিং চংবা
মহৈরোই অমনা ইমুংগী লাংবা অমসুং মমা-মপাগী মতেং লৈতবগা লোয়ননা মতৌ করম্না মহৈ তম্বা ঙমগনি হায়না হংখি। পোৎলমশিং য়াওবা থেল্লা গারী অমগী মথক্তা অঙাং অমনা লাইরিক পাবা ভিদিও অমা প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌনা নীংশিংখি। মায় পাক্নবগীদমক নুংঙাইবা অসি তঙাইফদবা নত্তে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বোর্দ একজামিনেসনদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা স্কোরর কয়ানা নুংঙাইবা য়াওদবা অপীকপা খুঙ্গংশিংদগী লাকপনি। মহাক্না খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবসু ক্রিকেৎতা মায় পাকখিবা মীৎ উবা ঙমদবা নুপীমচাশিংগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ৱারীশিং শন্দোক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুন্সি অসি কমফোর্ৎ জোনশিংনা শেম্বদি নত্তে অদুবু মীওই অমনা হিংলিবা মওংদা শেম্বনি।
তামিল নাদুগী অতোপ্পা মহৈরোই অমনা, মীথুংলেনশিং লাকপনা একজামিনেসনগী শেম-শাবা অপনবা ওইবগী ৱাফম পুখৎলকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মীথুংলেনশিংবু মখোয়গী অঙাং ওইরিঙৈগী এক্সপরিয়েন্সশিংগী মতাংদা হংদুনা ফোকস হোংহন্দনা অমসুং প্রেসর হন্থহনবা ফিভম অমদা হোংদোক্নবা খঙহনখি।
অচৌবা মঙলান, অচৌবা এক্সনশিং
লদাখতগী মহৈরোই অমনা অঙাংশিংনা অচৌবা মঙলানশিং শাগৎপা অমসুং মখোয়শিং অদু করম্না মঙলানশিং অদু মঙফাওনহনগদগে হায়না হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মঙলান শাগৎতবা হায়বা ক্রাইম অমনি, অদুবু ৱাখল খনবা হায়বসি থবকনা ঙাকলৌ পীগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি এস্ত্রোনাউত অমা ওইবগীদমক্তা এস্পিরেসনশিং অসি স্তদী, বাইওগ্রাফী, অমসুং মীৎয়েং চঙবা মথৌ তাই, অদুবু মহাক্কী মঙলানশিং মীয়ামদা খঙহন্দনবা হায়খি মসিনা তুংদা করেম্নবদগী ঙাকথোকপা ঙমহনগনি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয়গী মঙলানশিং অদু ইদুনা থম্নবা অমসুং মখোয়বু লোৎনা থমদুনা মখোয়বু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
অচৌবা মঙলানশিং ফংনবগীদমক নুমিৎ খুদিংগী তৌগদবা থবকশিংগী মতাংদা হংলকপা অতোপ্পা ৱাহং অমগী পাউখুম পীরদুনা, শ্রী মোদীনা শক্নাইরবা মীওইশিংগী পুন্সি ৱারীশিং পানবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী লান্থেং অমসুং অহানবা খোঙথাংশিং অদু খঙবা অসিনা মহৈরোইশিংদা মখোয়গা মরী লৈনবা অমসুং থাজবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংই, মখোয়দা খোঙথাং খুদিংদা মতৌ করম্না খুমাং চাউশিল্লকপা য়াবগে হায়বদু উৎলি।
মহৈরোই অমনা প্রধান মন্ত্রীদা কত্থোকপা নুংশিরবা শৈরেং অমা থিখি, মদুদা মহাকপু ভারতকী চাউথোকচবা, মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌরিবা, অমসুং লৈবাক অসিগী মঙলান পুখৎলিবা লুচিংবা অমনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা শৈরেং অদু শীংথাখি অমসুং মহৈরোই অদুবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
পি.এম.না ওজা অমা ওইরক্লবা মতমদা
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নীংতম্বা চহি ১০০ শুরকপগা লোয়ননা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনবা মহাক্না পান্দম থম্লি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অদুদা চহি ৩৫দগী ৪৫ ফাওবগী মনুংদা লৈবা নহাশিংনা মখোয়গী পুন্সিগী খ্বাইদগী মরুওইবা তাঙ্কক অমদা লৈদুনা মসিগী পান্দম অসিগী কান্নবা ফংগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাত্মা গান্ধী ইং ১৯১৫দা অফ্রিকাদগী হল্লকখি অমসুং ইং ১৯৪৭ ফাওবা নীংতম লানগী লুচিংখি। ভগৎ সিংহগুম্বা লুচিংবশিংগী কত্থোকপশিংনা নীংতম লানগীদমক লানবদা চহী কয়া পুক্নিং থৌগৎখি। অসিগুম্বা চাউরবা নীংতম্বা অসি ফংলবদি, অপুনবা হোৎনবশিংগী মতেংনা চাউখৎলবা ভারত অমা শাগৎপা ঙমগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোইশিংদা চাউখৎলবা ভারতকীদমক মখোয় মশাগী ওইবা অচেৎপা ৱাফমশিং ইদুনা থম্নবা খঙহনখি। মহাক্না মখোয়দা স্কিল দিবেলপমেন্ত, মশানা মশাদা থাজবা অমসুং লমদমসিগী পোত্থোকশিং শীজিন্নবগী মতাংদা মখোয়না পীখিবা পাউখুমশিং অদু পল্লদুনা মখোয়না লৌখৎপা য়াবা থবক মঙা মশক খঙদোক্নবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্বদেশী শীজিন্নবা হায়বসি ৱাখল শেম-শাবা অমসুং কোলোনিএলগী ৱাখল্লোন থাদোকপদগী হৌই। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কুলদা ফাওবদা মপানগী পোৎলমশিং পাম্নবা অসি লৈরি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নরিবা পোৎলমশিং অদু ইথোক্নবা, মপান লৈবাক্তগী পুথোকপা পোৎলমশিং খঙদোকপা অমসুং তপ্না তপ্না মখোয়বু ভারতকী পোৎলমশিংগা মহুৎ শিনবা, চহি অমগী মনুংদা মখোয়গী য়ুমশিং অসি ভারতকী পোৎলমশিংনা মপুং ফাহননবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত মচাশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং অসিদা চাউথোকচবা পোক্ত্রবদি, মালেমনা চাউথোকচবা পোক্তে। মহাক্না থিন্থনবগীদমক 'ইন্দিয়ন তাইম'বু মরাল শিন্নবগী চৎনবী অদু য়ানিংদবা ফোংদোকখি অমসুং অসিগুম্বা মওং-মতৌ অসিনা লৈবাক অসিবু শোত্থহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎলবা লৈবাকশিং অসি ক্লিনরশিংনা মরম ওইদুনা নত্তে, অদুবু নাগরিকশিংনা মোৎশিনদবা অসিনা মরম ওইদুনা ক্লিন ওইনা উবা ফংই। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত মচাশিংনা লুনানবগী মতাংদা করিগুম্বা অমত্তদা কম্প্রোমাইজ তৌদনবা ৱারেপ লৌগদবনি, মোৎশিল্লিবা মীওই অদু ইকাইবা পীনবা মখোয় মশামক্কী মমাংদা অমোৎপা অদু খুনগৎকদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হকশেল ফনা থম্বা অসিসু থৌদাং অমনি। অমসুং নাগরিকশিংনা অসিগুম্বা থৌদাংশিং অসি পাংথোক্লবদি, ভারত অসি চাউখৎপদা থিংবা ঙম্লোই। মখোয়না মপুং ফারকপা মতমদা নহাশিংনা খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংগনি। মহাক্না মহৈ-য়ানগদবা থবক অসি পাংথোক্কদ্রা হায়না হংখি, অমসুং মহৈরোইশিংনা য়াখি। তুংদা মহাক্না হৌজিক্কী জেনরেসন, মরুওইনা তেক্নোলোজীদা ফংলিবা অচৌবা খুদোংচাবশিং অদু ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী মতম অসিদদি অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি লৈরমদে, অদুবু ঙসিগী নহাশিংনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সপু হৈথোই-শিংথোইনা শীজিন্নগদবনি। মহাক্না শন্দোক্না হায়খি মদুদি বাইওগ্রাফীশিংবু পুথোক্নবগীদমক্তা এ.আই শীজিন্নবসি কান্নবা খরা পীদে, অদুবু চহি অমসুং অপাম্বগী মতুং ইন্না বাইওগ্রাফীশিংবু রিকমেন্দ তৌনবা এ.আইদা হায়জবা, অদুগা লাইরিকশিং অদু পাবা অসিনা অশেংবা দিবেলপমেন্ত অমা পুরক্কনি। মহাক্না হায়খি মদুদি এ.আই. অসি এন্তর্তেনমেন্ত খক্তা নত্তনা শক্তি অমসুং লৌশিং হেনগৎহন্নবা খুৎলাই অমা ওইগদবনি। মহৈরোইশিংনা মখোয়গী তেক্নোলোজিকেলগী থবকশিংগা মরী লৈনবা এ.আই. শীজিন্নবগী মতাংদা মহাক্কী লমজিং-লমতাকপীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোই অমনা কর্নাতিক ক্লাসিকেল স্তাইলদা বাসি খোঙখিবা অদু তাখি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মহৈরোই অমনা খুৎনা শাবা লৈ পীরকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। বসন্ত পঞ্চমীগী মনুংদা মসিগী ত্রেদিস্নেল উত্তরাখন্দগী মরুওইবা অদু মহাক্না পনখি। ত্রিপুরাগী চৎনবীশিংবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মহৈরোইশিংনা খুদোল ওইনা পীরকপা ওর্গানিক চা অমসুং অসামীজ গামোচাবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীখি।
লাক্কদৌরিবা পরিক্ষা পে চর্চাগী ইপিসোদ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৈরোই কয়ানা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা 'পরিক্ষা পে চর্চা' পাংথোক্নবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ইমুং মনুংগী মনুংদা, মীওই অমনা মচিল-মনাওশিংগী অফবা মগুনশিংদগী তমজগদবনি, অমসুং অচৌবা ওইববু পামজবা হায়বসি অরানবা নত্তে অদুবু চাংদম্নবগা মরী লৈনহন্দবা তাই হায়না মরুওইনা ফোংদোকখি। মহাক্না ইশাগী অমসুং খুন্নাইগী পুন্সিদা এজুকেসনগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না মসিসু পনখি মদুদি স্পোর্তস অসি পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইগদবনি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং থম্মোয় শেংনা শেয়র তৌনবা হায়খি।
মথংগী এপিসোদ অসি ফেব্রুৱারী ৯, ২০২৬কী অয়ুক্কী পুং ১০দা শন্দোক্কনি।
A wonderful discussion with students on approaching exams with confidence and positivity. Do watch this very special episode of Pariksha Pe Charcha!#ParikshaPeCharcha26 https://t.co/k7IN79qvek
— Narendra Modi (@narendramodi) February 6, 2026