Ministry of Commerce & Industry
UNITED STATES-INDIA JOINT STATEMENT
07 FEB 2026 4:29AM by PIB Delhi
The United States of America (United States) and India are pleased to announce that they have reached a framework for an Interim Agreement regarding reciprocal and mutually beneficial trade (Interim Agreement). Today’s framework reaffirms the countries’ commitment to the broader U.S.-India Bilateral Trade Agreement (BTA) negotiations, launched by President Donald J. Trump and Prime Minister Narendra Modi on February 13, 2025, which will include additional market access commitments and support more resilient supply chains. The Interim Agreement between the United States and India will represent a historic milestone in our countries’ partnership, demonstrating a common commitment to reciprocal and balanced trade based on mutual interests and concrete outcomes.
Key terms of the Interim Agreement between the United States and India will include:
• India will eliminate or reduce tariffs on all U.S. industrial goods and a wide range of U.S. food and agricultural products, including dried distillers’ grains (DDGs), red sorghum for animal feed, tree nuts, fresh and processed fruit, soybean oil, wine and spirits, and additional products.
• The United States will apply a reciprocal tariff rate of 18 percent under Executive Order 14257 of April 2, 2025 (Regulating Imports With a Reciprocal Tariff to Rectify Trade Practices That Contribute to Large and Persistent Annual United States Goods Trade Deficits), as amended, on originating goods of India, including textile and apparel, leather and footwear, plastic and rubber, organic chemicals, home décor, artisanal products, and certain machinery, and, subject to the successful conclusion of the Interim Agreement, will remove the reciprocal tariff on a wide range of goods identified in the Potential Tariff Adjustments for Aligned Partners Annex to Executive Order 14346 of September 5, 2025 (Modifying the Scope of Reciprocal Tariffs and Establishing Procedures for Implementing Trade and Security Agreements), as amended, including generic pharmaceuticals, gems and diamonds, and aircraft parts.
• The United States will also remove tariffs on certain aircraft and aircraft parts of India imposed to eliminate threats to national security found in Proclamation 9704 of March 8, 2018 (Adjusting Imports of Aluminum Into the United States), as amended; Proclamation 9705 of March 8, 2018 (Adjusting Imports of Steel Into the United States), as amended; and Proclamation 10962 of July 30, 2025 (Adjusting Imports of Copper Into the United States). Similarly, consistent with U.S. national security requirements, India will receive a preferential tariff rate quota for automotive parts subject to the tariff imposed to eliminate threats to national security found in Proclamation 9888 of May 17, 2019 (Adjusting Imports of Automobiles and Automobile Parts Into the United States), as amended. Contingent on the findings of the U.S. Section 232 investigation of pharmaceuticals and pharmaceutical ingredients, India will receive negotiated outcomes with respect to generic pharmaceuticals and ingredients.
• The United States and India commit to provide each other preferential market access in sectors of respective interest on a sustained basis.
• The United States and India will establish rules of origin that ensure that the benefits of the Agreement accrue predominately to the United States and India.
• The United States and India will address non-tariff barriers that affect bilateral trade. India agrees to address long-standing barriers to the trade in U.S. medical devices; eliminate restrictive import licensing procedures that delay market access for, or impose quantitative restrictions on, U.S. Information and Communication Technology (ICT) goods; and determine, with a view towards a positive outcome, within six months of entry into force of the Agreement whether U.S.-developed or international standards, including testing requirements, are acceptable for the purposes of U.S. exports entering the Indian market in identified sectors. Recognizing the importance of working together to resolve long-standing concerns, India also agrees to address long-standing non-tariff barriers to the trade in U.S. food and agricultural products.
• For the purposes of enhancing ease of compliance with applicable technical regulations, the United States and India intend to discuss their respective standards and conformity assessment procedures for mutually agreed sectors.
• In the event of any changes to the agreed upon tariffs of either country, the United States and India agree that the other country may modify its commitments.
• The United States and India will work towards further expanding market access opportunities through the negotiations of the BTA. The United States affirms that it intends to take into consideration, during the negotiations of the BTA, India’s request that the United States continue to work to lower tariffs on Indian goods.
• The United States and India agree to strengthen economic security alignment to enhance supply chain resilience and innovation through complementary actions to address non- market policies of third parties, as well as cooperation on inbound and outbound investment reviews and export controls.
• India intends to purchase $500 billion of U.S. energy products, aircraft and aircraft parts, precious metals, technology products, and coking coal over the next 5 years. India and the United States will significantly increase trade in technology products, including Graphics Processing Units (GPUs) and other goods used in data centers, and expand joint technology cooperation.
• The United States and India commit to address discriminatory or burdensome practices and other barriers to digital trade and to set a clear pathway to achieve robust, ambitious, and mutually beneficial digital trade rules as part of the BTA.
The United States and India will promptly implement this framework and work towards finalizing the Interim Agreement with a view to concluding a mutually beneficial BTA consistent with the roadmap agreed in the Terms of Reference.

বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
যুক্তৰাষ্ট্ৰ-ভাৰতৰ যুটীয়া বিবৃতি
07 FEB 2026 4:29AM by PIB Guwahati
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ (USA) আৰু ভাৰতে উমৈহতীয়া আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক বাণিজ্য (অন্তৱৰ্তীকালীন চুক্তি) সম্পৰ্কে অন্তৱৰ্তীকালীন চুক্তিৰ কাঠামোত উপনীত হোৱা বুলি ঘোষণা কৰি আনন্দিত হৈছে। আজিৰ এই কাঠামোয়ে ২০২৫-ৰ ১৩ ফেব্ৰুৱাৰীত ৰাষ্ট্ৰপতি ড’নাল্ড জে. ট্ৰাম্প আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শুভাৰম্ভ কৰা বিস্তৃত যুক্তৰাষ্ট্ৰ-ভাৰতৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য চুক্তি (BTA) সম্পৰ্কে আলোচনাৰ প্ৰতি দেশ দুখনৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰিছে। ইয়াত অতিৰিক্ত বজাৰ প্ৰৱেশৰ অংগীকাৰ অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব আৰু ই অধিক স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখলক সমৰ্থন কৰিব। যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতৰ মাজৰ অন্তৱৰ্তীকালীন চুক্তিখনে আমাৰ দেশসমূহৰ অংশীদাৰিত্বৰ এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি স্থাপনক সূচিত কৰিব, যিয়ে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থ আৰু সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফলৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পাৰস্পৰিক আৰু সুষম বাণিজ্যৰ প্ৰতি এক উমৈহতীয়া অংগীকাৰক প্ৰদৰ্শিত কৰিব।
যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতৰ মাজৰ অন্তৱৰ্তীকালীন চুক্তিৰ মূল চৰ্তসমূহ হৈছেঃ
• ভাৰতে যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সকলো ঔদ্যোগিক সামগ্ৰী আৰু শুকান ডিষ্টিলাৰ শস্য (DDG), পশু খাদ্যৰ বাবে ৰঙা জোৱাৰ, ট্ৰী নাট, সতেজ আৰু সংসাধিত ফল, সৰিয়হৰ তেল, ৱাইন আৰু স্পিৰিট তথা অতিৰিক্ত সামগ্ৰীকে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক আমেৰিকান খাদ্য আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ ওপৰত শুল্ক শূন্য বা হ্ৰাস কৰিব।
• যুক্তৰাষ্ট্ৰই ২০২৫-ৰ ২ এপ্ৰিলৰ কাৰ্য্যবাহী আদেশ ১৪২৫৭-ৰ অধীনত (এক পাৰস্পৰিক শুল্কৰে আমদানি নিয়ন্ত্ৰণ কৰা যিয়ে বৃহৎ আৰু স্থায়ী বাৰ্ষিক যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সামগ্ৰীৰ ব্যৱসায়ৰ ঘাটিত অৰিহণা যোগোৱা বাণিজ্যিক পদ্ধতিসমূহ সংশোধন কৰে) এটি ১৮ শতাংশ পাৰস্পৰিক শুল্কৰ হাৰ প্ৰয়োগ কৰিব। সংশোধিতভাৱে ভাৰতত উৎপত্তি হোৱা সামগ্ৰীৰ ওপৰত ১৮ শতাংশ পাৰস্পৰিক শুল্কৰ হাৰ প্ৰয়োগ কৰিব। ইয়াত বস্ত্ৰ আৰু পোছাক, চামৰা আৰু ফুটৱেৰ, প্লাষ্টিক আৰু ৰবৰ, জৈৱিক ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, গৃহ সজ্জা, শিল্পজাত সামগ্ৰী আৰু কিছুমান বিশেষ যন্ত্ৰপাতি আছে। অন্তৱৰ্তীকালীন চুক্তিৰ সফল সমাপ্তি সাপেক্ষে ২০২৫-ৰ ৫ ছেপ্টেম্বৰৰ কাৰ্য্যবাহী আদেশ ১৪৩৪৬-ৰ (পাৰস্পৰিক শুল্কৰ পৰিসৰ পৰিৱৰ্তন কৰা আৰু বাণিজ্য তথা নিৰাপত্তা চুক্তিসমূহ ৰূপায়ণৰ বাবে পদ্ধতি স্থাপন কৰা) পৰিশিষ্টত অংশীদাৰৰ বাবে সম্ভাৱ্য শুল্ক যুক্তিসংগতকৰণত চিনাক্ত কৰা সামগ্ৰীৰ বিস্তৃত পৰিসৰৰ ওপৰত পাৰস্পৰিক শুল্ক আঁতৰ কৰা হ'ব। এই সংশোধনত জেনেৰিক ঔষধ, ৰত্ন আৰু হীৰা তথা বিমানৰ অংশ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
• ২০১৮-ৰ ৮ মাৰ্চৰ ঘোষণা ৯৭০৪ (যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ এলুমিনিয়ামৰ আমদানিক যুক্তিসংগত কৰা)-ত সংশোধিত ৰূপত লাভ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ভাবুকি দূৰ কৰিবলৈ ভাৰতৰ কেতবোৰ বিমান আৰু বিমানৰ অংশৰ ওপৰতো যুক্তৰাষ্ট্ৰই শুল্ক দূৰ কৰিব; ২০১৮-ৰ ৮ মাৰ্চৰ ঘোষণা ৯৭০৫ (যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ তীখাৰ আমদানিক যুক্তিসংগত কৰা)-ত সংশোধিত আৰু ২০২৫-ৰ ৩০ জুলাইৰ ঘোষণা ১০৯৬২ (যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ তামৰ আমদানিক যুক্তিসংগত কৰা)-ৰ ক্ষেত্ৰটো একে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব। একেদৰে যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণভাৱে ভাৰতে ২০১৯-ৰ ১৭ মে’ৰ ঘোষণা ৯৮৮৮ (যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ অট’ম’বাইল আৰু অট’ম’বাইল অংশৰ আমদানিক যুক্তিসংগত কৰা)-ত পোৱা শুল্কৰ অধীনত অট’ম’টিভ অংশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ শুল্ক হাৰৰ কোটা লাভ কৰিব। ঔষধ আৰু ঔষধ উপাদানৰ যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ অনুচ্ছেদ ২৩২ তদন্তৰ তথ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ভাৰতে জেনেৰিক ঔষধ আৰু উপাদানৰ ক্ষেত্ৰত আলোচনাৰ ভিত্তিত ফলাফল লাভ কৰিব।
• যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে স্থায়ী ভিত্তিত নিজ-নিজ স্বাৰ্থৰ খণ্ডত পৰস্পৰে-পৰস্পৰক অগ্ৰাধিকাৰমূলক বজাৰ প্ৰৱেশ প্ৰদান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
• যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে উৎপত্তিৰ নিয়ম প্ৰণয়ন কৰিব যিয়ে চুক্তিখনৰ সুবিধাসমূহ প্ৰধানকৈ যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতৰ বাবে উপযোগী হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব।
• যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যত প্ৰভাৱ পেলোৱা অ-শুল্ক বাধাসমূহ দূৰ কৰিব। ভাৰত যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ চিকিৎসা সঁজুলিৰ বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘদিনীয়া বাধাসমূহ সমাধান কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। একেদৰে যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তি (ICT) সামগ্ৰীৰ বাবে বজাৰত প্ৰৱেশত বিলম্ব কৰা বা পৰিমাণগত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা নিষিদ্ধ আমদানি অনুজ্ঞাপত্ৰ পদ্ধতিসমূহ আঁতৰ কৰিব। একেদৰে ইতিবাচক ফলাফলৰ দিশত চুক্তিখন বলবৎ হোৱাৰ ছমাহৰ ভিতৰত চিনাক্তকৃত খণ্ডসমূহত ভাৰতীয় বজাৰত প্ৰৱেশ কৰা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰপ্তানিৰ উদ্দেশ্যে পৰীক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাকে ধৰি যুক্তৰাষ্ট্ৰই বিকশিত কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ড গ্ৰহণযোগ্য হয় নে নহয় সেয়া নিৰ্ণয় কৰা হ’ব। দীৰ্ঘদিনীয়া উদ্বেগ সমাধানৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি ভাৰত যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ খাদ্য আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘদিনীয়া অ-শুল্ক বাধাসমূহ সমাধান কৰিবলৈয়ো সন্মত হৈছে।
• প্ৰযোজ্য কাৰিকৰী নিয়মসমূহৰ সৈতে অনুপালন বৃদ্ধিৰ উদ্দেশ্যে যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে পাৰস্পৰিকভাৱে চুক্তিবদ্ধ খণ্ডসমূহৰ বাবে নিজ-নিজ মানদণ্ড আৰু অনুকূলতা মূল্যায়ন পদ্ধতিসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ মনস্থ কৰিছে।
• যিকোনো এখন দেশৰ চুক্তিবদ্ধ শুল্কৰ কোনো পৰিৱৰ্তন হ’লে যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি সলনি কৰাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে।
• যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে বিটিএ-ৰ আলোচনাৰ জৰিয়তে বজাৰ প্ৰৱেশৰ সুযোগ অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ দিশত কাম কৰিব। যুক্তৰাষ্ট্ৰই দৃঢ়তাৰে কয় যে বিটিএ-ৰ আলোচনাৰ সময়ত ভাৰতে ভাৰতৰ সামগ্ৰীৰ ওপৰত শুল্ক হ্ৰাস কৰাৰ বাবে যুক্তৰাষ্ট্ৰই কাম কৰি যাবলৈ কৰা অনুৰোধক বিবেচনা কৰাৰ মনস্থ কৰিছে।
• তৃতীয় পক্ষৰ অ-বজাৰ নীতিসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ পৰিপূৰক কাৰ্য্যৰ জৰিয়তে যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু উদ্ভাৱন বৃদ্ধিৰ বাবে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ সংহতি গভীৰ কৰাৰ লগতে ইনবাউণ্ড আৰু আউটবাউণ্ড বিনিয়োগ পৰ্য্যালোচনা আৰু ৰপ্তানি নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে।
• ভাৰতে অহা ৫ বছৰত ৫০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ শক্তি সামগ্ৰী, বিমান আৰু বিমানৰ অংশ, বহুমূলীয়া ধাতু, প্ৰযুক্তি সামগ্ৰী আৰু ককিং কয়লা ক্ৰয় কৰাৰ মনস্থ কৰিছে। ভাৰত আৰু যুক্তৰাষ্ট্ৰই গ্রাফিক্স প্ৰচেছিং ইউনিট (GPU) আৰু ডাটা চেন্টাৰত ব্যৱহৃত আন-আন সামগ্ৰীকে প্ৰমুখ্য কৰি প্ৰযুক্তিগত সামগ্ৰীৰ বাণিজ্য যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব আৰু যৌথ প্ৰযুক্তি সহযোগিতাক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব।
• যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰত বৈষম্যমূলক পদ্ধতি আৰু ডিজিটেল বাণিজ্যৰ অন্যান্য বাধাসমূহেৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ তথা বিটিএ-ৰ অংশ হিচাপে শক্তিশালী, অভিলাষী আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ডিজিটেল বাণিজ্যৰ নিয়মসমূহ প্ৰণয়নৰ এক স্পষ্ট পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে এই কাঠামো তৎকালীনভাৱে কাৰ্য্যকৰী কৰিব। একেদৰে টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্সত চুক্তিবদ্ধ হোৱা ৰোডমেপৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণভাৱে পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক বিটিএ সমাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে অন্তৱৰ্তীকালীন চুক্তিখন চূড়ান্ত কৰাৰ দিশত কাম কৰিব।