Prime Minister's Office
India - Malaysia Joint Statement on the occasion of the Official visit by Prime minister of India to Malaysia
08 FEB 2026 11:00AM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister of Malaysia, His Excellency, Dato’ Seri Anwar Ibrahim, His Excellency, Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, undertook an official visit to Malaysia from 7 to 8 February 2026. The visit reflected the deep-rooted friendship and enduring people-to-people ties, based on civilizational connections between the two countries. It reaffirmed the shared commitment of the two Leaders to further consolidate and expand the India–Malaysia Comprehensive Strategic Partnership.
Since the establishment of diplomatic relations in 1957, Malaysia and India have built a partnership based on mutual respect and shared values, which was elevated to a Comprehensive Strategic Partnership (CSP) in August 2024.
During the visit, Prime Minister Modi was accorded an official welcoming ceremony at the Perdana Putra Complex, Putrajaya. The Leaders then held official bilateral meetings on 8 February 2026, reaffirming the CSP. The Prime Ministers held extensive and productive discussions in a warm and cordial atmosphere, covering the full spectrum of bilateral relations, including political engagement, defence and security cooperation, maritime cooperation, trade and investment, digital economy, science and technology, energy, agriculture, health, education, culture, tourism, youth exchanges and people-to-people contacts, in addition to regional and global developments of mutual interest. Prime Minister Anwar Ibrahim also hosted an official luncheon in honour of Prime Minister Modi. They also witnessed the exchange of a number of bilateral documents, aimed at further strengthening institutional cooperation.
The two Leaders reaffirmed that the deep historical links, millenia old contacts, shared cultural heritage and democratic values, between the two countries and the presence of a vibrant Indian community in Malaysia constitute a unique, strong and enduring foundation for the bilateral relationship, and continue to enrich its multi-dimensional character.
Political Cooperation
The Leaders agreed that regular dialogue and exchanges, including high-level visits, have strengthened mutual understanding and coordination across various areas of bilateral cooperation. They reaffirmed the importance of sustaining engagement on bilateral and multilateral issues of mutual interest. In this regard, the Foreign Office Consultations (FOC) and Joint Commission Meetings (JCM) remain key platforms underpinning Malaysia–India relations.
Guided by their shared commitment to parliamentary democracy, the Leaders encouraged enhanced parliamentary cooperation and exchanges, noting that such engagement has strengthened institutional linkages and deepened mutual understanding. They expressed satisfaction at the recently concluded visit of the Speaker of House of Representatives of Malaysia, Tan Sri Dato’ Dr. Johari Abdul, to India for the 28th Conference of Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth (CSPOC) from 13-16 January 2026, in addition to the visit of Indian Parliamentary delegation to Malaysia in September 2025 for the 46th General Assembly of ASEAN Inter-Parliamentary Assembly (AIPA); and the visit of the All-Party Parliamentary Delegation to Malaysia from 31 May – 03 June 2025.
Trade and Investment Cooperation
Recognising India as a vital global economic partner, Malaysia appreciates the growth in bilateral trade. Both Leaders underscored that this partnership is one of mutual value and strategic synergy. In the spirit of balanced cooperation, both Leaders agreed to enhance trade facilitation and explore expanded potential in diverse areas, including semiconductors, digital economy, and industrial collaboration.
The Leaders emphasized the importance of the Malaysia-India Comprehensive Economic Cooperation Agreement (MICECA) and the ASEAN-India Trade in Goods Agreement (AITIGA). Both leaders welcomed the ongoing review of AITIGA to make it mutually beneficial, trade facilitative and relevant to current global trading practices. Both Leaders also appreciated MICECA for its potential for deepening economic relations and encouraged its optimum utilization.
The two Prime Ministers welcomed the growing bilateral investments and encouraged greater cooperation and investments across priority sectors including in Infrastructure, Energy, including Renewable Energy, Advanced Manufacturing, Semiconductors, Healthcare, Digital economy, Fintech, Startups, Artificial Intelligence, Hospitality, Green Technologies and other high value sectors. Prime Minister Modi highlighted India’s role as a key investment destination for Malaysian companies, while Prime Minister Anwar Ibrahim welcomed the significant presence of Indian manufacturing and technology firms, which have contributed to high-skilled job creation in Malaysia.
The two Prime Ministers welcomed the convening of the tenth (10th) meeting of the India-Malaysia CEO Forum, in Kuala Lumpur on 7 February 2026. The leaders also noted the outcome document of the CEOs Forum, and expressed hope that the Forum would continue to complement efforts to further strengthen trade and investment relations between the two countries.
Both Prime Ministers appreciated the continued collaboration between Reserve Bank of India and Bank Negara Malaysia to promote usage of local currency settlement in bilateral trade and investments, and encouraged industries on both sides to further facilitate the invoicing and settlement of trade in local currencies, i.e., Indian Rupee and Malaysian Ringgit.
The Leaders acknowledged that connectivity is a key determinant and enabler for enhanced economic cooperation. In this regard, they appreciated the growing air and maritime connectivity between the countries and agreed to strengthen it further.
Food Security and Agri-commodity Cooperation
Both Leaders agreed to deepen cooperation in food security and nutrition, particularly in the trade of staple commodities, while respecting each country’s domestic policies. They emphasized the importance of ensuring stable, resilient, and sustainable supply chains to safeguard the food security and nutritional needs of their populations. The Leaders encouraged regular dialogue, information exchange, and collaborative measures to anticipate and mitigate potential disruptions in agricultural production and trade.
Prime Minister Anwar Ibrahim also reaffirmed Malaysia’s commitment to remain a reliable supplier of sustainable palm oil. In this regard, the Leaders encouraged deeper collaboration in oil palm cultivation. Furthermore, both sides also agreed for collaboration in value chain development of palm oil, including downstream, higher value-added palm-based products. Both sides also agreed for structured engagement on timely resolution of market access matters.
Digital and Financial Cooperation
The Leaders applauded the formalisation of the Malaysia–India Digital Council (MIDC), recognising its potential as a key platform to advance digital cooperation, foster innovation, and explore collaborative projects in areas such as fintech, e-governance, cybersecurity, artificial intelligence, Digital Public Infrastructure (DPI), and emerging technologies. Both Leaders emphasised that MIDC will serve as a strategic mechanism to strengthen bilateral digital engagement and support the digital transformation agendas of both countries.
The Leaders welcomed the collaboration between NPCI International Limited (NIPL) and PayNet Malaysia to establish bilateral payment linkages. They noted that this integration will significantly enhance the ease of doing business and provide seamless, low-cost remittance and payment solutions for tourists, students, and small businesses, thereby enabling closer economic and people-to-people connectivity between Malaysia and India.
Energy and Semiconductor Cooperation
In the energy sector, the Leaders noted the significant strides made by PETRONAS and Gentari in India’s renewable energy and green hydrogen landscape. In this regard, both Leaders emphasized the vast potential for further collaboration in large scale solar energy initiatives, leveraging Malaysia’s expertise to drive clean energy solutions and achieve mutual net-zero ambitions. Malaysia appreciates India’s initiative in establishing the International Solar Alliance (ISA).
The Leaders acknowledged the strategic importance of the semiconductor industry to the global technology landscape and underlined the mutual benefit of strengthening bilateral synergy in this sector. They emphasized the importance of deepening cooperation to strengthen the semiconductor value chain focusing on technological innovation, workforce development, and supply chain stability to build a resilient and competitive ecosystem. The Prime Ministers commended the cooperation initiatives underway, including cooperation between IIT- Madras Global and Advanced Semiconductor Academy of Malaysia and between the Indian Electronics and Semiconductor Association (IESA) and Malaysia Semiconductor Industry Association (MSIA).
Defence and Security Cooperation
The Leaders expressed satisfaction with the robust defence relationship between Malaysia and India, underscored by the regular exchanges, visits, staff talks, exercises, training courses and defence industry collaboration. They welcomed the successful outcomes of the Malaysia-India Defence Cooperation Committee (MIDCOM) and its subcommittees, including the Terms of Reference on establishment of a Strategic Affairs Working Group (SAWG) and Su-30 Forum.
Both Leaders appreciated India's steadfast engagement in the ASEAN Defence Ministers' Meeting Plus framework and welcomed the co-chairmanship with Malaysia of the Counter-Terrorism Working Group for the 2024-2027 term. The Leaders extended an invitation to all ADMM-Plus members to participate in the forthcoming Expert Working Group on Counter Terrorism Table-Top Exercise (EWG CT TTX), co-chaired by India and Malaysia, and scheduled to be hosted by Malaysia in 2026.
The Leaders also took note of the regular participation of their defence delegations and companies in defence exhibitions, including in the Aero India 2025 and Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition (LIMA 2025).
The Leaders expressed satisfaction at the conduct of the fifth (5th) edition of the India-Malaysia Joint Military Exercise, Harimau Shakti, between Indian Army and the Royal Malaysian Army, during 05-18 December 2025, in Rajasthan, India.
The Prime Ministers encouraged the growing maritime cooperation between India and Malaysia, including through regular goodwill and operational deployments. In this regard, they appreciated the visit of INS Sahyadri to Kemaman, Malaysia in October 2025 and of hydrographic vessel INS Sandhayak to Port Klang, Malaysia in July 2025. The leaders also welcomed the regular navy-to-navy interactions between the countries, including under bilateral and multilateral naval exercises such as ‘Samudra Laksamana’, MILAN and ASEAN-India Maritime Exercise (AIME).
The Leaders also expressed satisfaction with the establishment of cooperation between the Government of Malaysia and the Government of the Republic of India under the Inaugural Malaysia-India Security Dialogue, platform to discuss cooperation and mutual assistance on security matters.
The two Prime Ministers unequivocally and strongly condemned terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They called for zero tolerance of terrorism and for concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner. They agreed to counter radicalisation and violent extremism; combat financing of terrorism; prevent use of new and emerging technologies for terrorist purposes, through cooperation in information and knowledge sharing, exchange of best practices and capacity building. Recognising the linkages between terrorism and transnational organised crime, the two leaders agreed to cooperate in the area of transnational organised crime, including through sharing of information and best practices. The two Leaders reaffirmed commitment to strengthen bilateral and multilateral cooperation in countering terrorism, including in the UN and FATF.
Education and Skill Development
Both Leaders noted the presence of a large number of students in each other’s countries and the ongoing programmes under the Malaysia Technical Cooperation Programme (MTCP) and Indian Technical and Economic Cooperation Programme (ITEC). They encouraged the two sides to facilitate greater student and faculty exchanges and cooperation between educational institutions. Prime Minister Modi also invited Malaysian students to avail the opportunities offered by India under the ‘Study in India’ Programme.
The Leaders also highlighted the importance of enhancing cooperation in Technical and Vocational Education and Training (TVET) to develop a skilled workforce aligned with the evolving needs of both countries. They encouraged joint initiatives, knowledge-sharing, and exchange programmes to strengthen vocational training, promote employability, and support sustainable economic growth through skill development.
Culture, Tourism and People-to-People
The two Prime Ministers agreed to further streamline the mobility of workers and professionals between the two countries, in view of the strong people-to-people connect.
The Leaders reaffirmed tourism as a key pillar of bilateral cooperation and an important driver of people-to-people ties between Malaysia and India. In this regard, India welcomed Visit Malaysia 2026 campaign, whereas Malaysia appreciated the ‘Incredible India’ tourism campaign. Both sides underscored the importance of sustainable and inclusive tourism in supporting economic growth and mutual understanding. Both Leaders expressed their shared commitment to further deepening tourism cooperation and enhancing two-way visitor flows between the two countries.
Acknowledging the vibrant people-to-people ties, the Leaders welcomed the ongoing visa liberalisation, which has bolstered tourist arrivals and business travel.
Both Leaders reaffirmed their commitment to strengthening air connectivity between Malaysia and India in the spirit of mutual trust, mutual benefit and win-win cooperation. Recognising the continued growth in passenger demand and the importance of enhanced connectivity for tourism, trade and people-to-people exchanges, both Governments agreed to further deepen cooperation in the field of civil aviation.
In this context, the Malaysian side proposed to further enhance existing air traffic rights. The Indian side took note of the request.
The two Leaders appreciated the operationalization of the Thiruvalluvar Chair of Indian Studies at the prestigious Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur and welcomed the establishment of Thiruvalluvar Center at Universiti Malaya. Prime Minister Anwar welcomed the announcement of Thiruvalluvar Scholarships for Malaysian nationals.
Healthcare Cooperation
Both Leaders reaffirmed the partnership in Healthcare and Traditional Medicine. Both Leaders committed to exploring health initiatives to address critical medical needs across the region.
Malaysia remains committed to addressing the necessary arrangements to enable the future deployment of Traditional Indian Medicine (TIM) experts to Malaysia under the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme, and is engaging in active consultations with India. This will facilitate the resumption of TIM services at selected Ministry of Health hospitals, complementing allopathic medicine as we move towards an integrated and holistic model of care.
The Leaders noted the ongoing bilateral cooperation in the area of affordable healthcare and medicine, and welcomed the discussions between both sides on cooperation in the area of drug regulation, recognition of pharmacopoeia and recognition of nursing services.
The two Leaders welcomed the signing of the Memorandum of Understanding (MoU) between the Central Council for Research in Homeopathy (CCRH), India and the University of Cyberjaya (UoC), Malaysia in October 2025, which promotes research collaboration, training and academic exchanges in homeopathy.
Cooperation in Sustainable Development
The Leaders underscored their shared dedication to biodiversity conservation, highlighting Malaysia’s role as a founding member of the International Big Cat Alliance (IBCA). Both Leaders reaffirmed their commitment to protecting and conserving the big cat species of the world including in Malaysia and India through enhanced bilateral cooperation in areas such as research and development, capacity building, technology transfer and the sharing of best practices.
Recognising the vulnerability of both countries to natural and man-made disasters, the Leaders stressed on the need to strengthen disaster cooperation. This includes sharing of expertise, training of personnel in disaster management and search-and-rescue techniques, and conducting joint exercises. Such efforts will be pursued under the Memorandum of Understanding (MoU) on Cooperation in Disaster Management between the National Disaster Management Authorities of both countries. The Leaders acknowledged the importance of relevant regional and international initiatives, including the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), in promoting international cooperation in disaster risk reduction and resilience.
Regional and Multilateral Cooperation
The Leaders exchanged views on pressing regional and global issues. They emphasised the need for peaceful resolution of conflicts through dialogue and diplomacy.
Malaysia welcomed India’s 2026 BRICS Chairmanship, while India reaffirmed its commitment in supporting Malaysia’s role as a BRICS Partner Country and noted the aspiration of Malaysia to become a member of BRICS. Both Leaders recognized this cooperation as a strategic milestone toward enhancing a more balanced and representative international order. Both Leaders also shared the view that such engagements provide vital platforms for economies to contribute constructively to equitable global governance and sustainable development.
Both Prime Ministers agreed to strengthen cooperation in multilateral fora, including United Nations, and support reforms of international institutions. They pledged to work together to enhance multilateralism, reflective of contemporary realities so as to make international organisations, including the UNSC, more representative. Reflecting the strong spirit of mutual support in multilateral forums, the two Leaders discussed mutual support for various international candidatures. India deeply appreciated Malaysia’s support for India’s permanent membership in a reformed UNSC.
Both Leaders welcomed the signing of the Memorandum of Understanding (MoU) on Cooperation in Combating and Preventing Corruption; MoU on Disaster Management; MoC on Cooperation in promoting Social Security Programs and Activities for Indian citizens as Insured Persons in Malaysia; as well as the Agreement on Audio-Visual Co-Production. The Leaders also witnessed the Exchange of Notes between Malaysia and India on Cooperation in the fields of Semiconductors; Healthcare; National Security; and Vocational Education and Training (TVET). In addition, the Leaders noted the Exchange of Letters (EoL) on the renewal of the MoU on United Nations Peacekeeping Cooperation and the ratification by Malaysia of the Framework Agreement on the International Big Cats Alliance (IBCA).
The two Leaders reiterated their commitment to respecting freedom of navigation and overflight, and unimpeded lawful commerce, based on the principles of international law, as reflected notably in the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. The two Leaders urged all parties to resolve disputes through peaceful means in accordance with the universally recognised principles of international law, including UNCLOS 1982.
Prime Minister Anwar Ibrahim welcomed India’s full and consistent support for ASEAN Unity and ASEAN Centrality. Prime Minister Modi appreciated Malaysia’s successful Chairmanship of ASEAN in 2025 and thanked Malaysia and other ASEAN Member States for their support in jointly strengthening ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership.
Both the leaders reaffirmed their commitment to promoting a free, open, rules-based, peaceful and prosperous Indo-Pacific. Both sides welcomed deepening of efforts to implement the ‘ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) for Peace, Stability and Prosperity in the Region’ through enhanced cooperation between the AOIP and India’s Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI), including concrete initiatives towards implementing the AOIP’s areas of cooperation.
Prime Minister Narendra Modi expressed his profound gratitude to Prime Minister Anwar Ibrahim and the people of Malaysia for the warm welcome and gracious hospitality extended to him and his delegation during the visit. Prime Minister Modi extended a cordial invitation to Prime Minister Anwar Ibrahim to visit India in the near future.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মালয়েছিয়া ভ্ৰমণ উপলক্ষে ভাৰত-মালয়েছিয়াৰ যুটীয়া বিবৃতি
08 FEB 2026 11:00AM by PIB Guwahati
মালয়েছিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম দাটো’ ছেৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমৰ আমন্ত্ৰণত ভাৰত গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ৭ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ৮ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ মালয়েছিয়া ভ্ৰমণ কৰে। এই ভ্ৰমণে দুয়োখন দেশৰ মাজত সভ্যতাৰ সম্পৰ্কৰ ওপৰত আধাৰিত গভীৰ বন্ধুত্ব আৰু স্থায়ী জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্কক প্ৰতিফলিত কৰিছিল। ই ভাৰত-মালয়েছিয়াৰ সৰ্বাংগীণ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অধিক শক্তিশালী আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
১৯৫৭ চনত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ পিছৰে পৰা মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতে পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু অংশীদাৰী মূল্যবোধৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি অংশীদাৰিত্ব লাভ গঢ়ি তুলিছে। এই অংশীদাৰিত্ব ২০২৪ চনৰ আগষ্ট মাহত বিস্তৃত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব (চিএছপি)লৈ উন্নীত কৰা হৈছিল।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক পুত্ৰজায়াৰ পেৰদানা পুত্ৰ কমপ্লেক্সত আনুষ্ঠানিকভাৱে আদৰণি জনোৱা হয়। ইয়াৰ পাছতে ২০২৬ চনৰ ৮ ফেব্ৰুৱাৰীত দুয়োগৰাকী নেতাই আনুষ্ঠানিক দ্বিপাক্ষিক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি চি এছ পিক পুনৰ দৃঢ় কৰে। ৰাজনৈতিক সংযোগ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা, সামুদ্ৰিক সহযোগিতা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, শক্তি, কৃষি, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, সংস্কৃতি, পৰ্যটন, যুৱক-যুৱতীৰ আদান-প্ৰদান, আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত যোগাযোগকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সকলো দিশকে সামৰি লৈ দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তৰিক পৰিৱেশত বিস্তৃত আৰু উৎপাদনশীল আলোচনাত মিলিত হয়। পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় উন্নয়নৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সন্মানত প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমে আনুষ্ঠানিক ভোজমেলৰ আয়োজন কৰে। তেওঁলোকে প্ৰাতিষ্ঠানিক সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেইবাখনো দ্বিপাক্ষিক নথি-পত্ৰৰ আদান-প্ৰদানৰ সাক্ষী হৈ পৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে দুয়োখন দেশৰ মাজত গভীৰ ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক, শতিকা পুৰণি যোগাযোগ, সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ বিনিময় আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ তথা মালয়েছিয়াত এক সজীৱ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ উপস্থিতিয়ে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ বাবে এক অনন্য, শক্তিশালী আৰু চিৰস্থায়ী ভেটি হিচাপে কাম কৰে আৰু ইয়াৰ বহুমুখী চৰিত্ৰক সমৃদ্ধ কৰি আহিছে।
ৰাজনৈতিক সহযোগিতা
উচচ পৰ্যায়ৰ ভ্ৰমণকে ধৰি নিয়মীয়া আলোচনা আৰু আদান-প্ৰদানৰ ফলত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু সমন্বয় শক্তিশালী হৈছে বুলি দুয়োগৰাকী নেতাই ঐকমত্য প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় বিষয়সমূহত অবিৰতভাৱে জড়িত হোৱাৰ গুৰুত্ব পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। এই সন্দৰ্ভত বৈদেশিক কাৰ্যালয়ৰ পৰামৰ্শ (এফ অ’ চি) আৰু যুটীয়া আয়োগৰ বৈঠক (জে চি এম) মালয়েছিয়া-ভাৰত সম্পৰ্কৰ আধাৰত মূল মঞ্চ হৈয়েই আছে।
সংসদীয় গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা বিনিময়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ দুয়োগৰাকী নেতাই সংসদীয় সহযোগিতা আৰু আদান-প্ৰদানক উৎসাহিত কৰি কয় যে এনে সংযোগে প্ৰতিষ্ঠানিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিছে আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজি গভীৰ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ ২০২৬ চনৰ ১৩-১৬ জানুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হোৱা কমনৱেলথ অব্ নেচনছ (চি ডব্লিউ অ’)ৰ ২৮সংখ্যক অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং অফিচাৰৰ সন্মিলনৰ বাবে মালয়েছিয়াৰ প্ৰতিনিধি সদনৰ অধ্যক্ষ টান শ্ৰী দাটো’ ড০ জোহাৰী আব্দুলৰ ভাৰত ভ্ৰমণত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তদুপৰি ২০২৫ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত আছিয়ান আন্তঃসংসদীয় পৰিষদৰ (এআইপিএ) ৪৬ সংখ্যক সাধাৰণ পৰিষদৰ বাবে ভাৰতীয় সংসদীয় প্ৰতিনিধি দলে মালয়েছিয়া ভ্ৰমণ কৰাৰ উপৰি ২০২৫ চনৰ ৩১ মে’ৰ পৰা ৩ জুনলৈকে সৰ্বদলীয় সংসদীয় প্ৰতিনিধি দলৰ মালয়েছিয়া ভ্ৰমণ উল্লেখযোগ্য।
বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সহযোগিতা
ভাৰতক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্ব অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰ বুলি স্বীকৃতি দি মালয়েছিয়াই দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ শলাগ লৈছে। দুয়োগৰাকী নেতাই এই অংশীদাৰিত্ব পাৰস্পৰিক গুৰুত্ব আৰু কৌশলগত সহযোগিতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে বুলি আলোকপাত কৰে। সুষম সহযোগিতাৰ মনোভাৱেৰে দুয়োগৰাকী নেতাই বাণিজ্যৰ সুবিধা বৃদ্ধি আৰু অৰ্ধপৰিবাহী, ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু ঔদ্যোগিক সহযোগিতাকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডত সম্প্ৰসাৰিত সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
নেতাসকলে মালয়েছিয়া-ভাৰত সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি (এমআইচিইচিএ) আৰু আছিয়ান-ভাৰত সামগ্ৰী বাণিজ্য চুক্তি (এআইটিআইজিএ)ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োজন নেতাই আইটিজিএক পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক, বাণিজ্যিক সুবিধালব্ধ আৰু বৰ্তমানৰ গোলকীয়া বাণিজ্য ব্যৱস্থাৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ কৰি তুলিবলৈ চলি থকা পৰ্যালোচনাক আদৰণি জনায়। দুয়োজন নেতাই অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ বাবে এমচিচেকাৰ সম্ভাৱনাৰ শলাগ লয় আৰু ইয়াৰ অনুকূল ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰমবৰ্ধমান দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগক আদৰণি জনাই আন্তঃগাঁথনি, শক্তি (নবীকৰণযোগ্য শক্তিকে ধৰি), উন্নত উৎপাদন, অৰ্ধপৰিবাহী, স্বাস্থ্যসেৱা, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, ফিনটেক, ষ্টাৰ্টআপ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, আতিথ্য, সেউজ প্ৰযুক্তি আৰু অন্যান্য উচ্চ মূল্যৰ খণ্ডকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহত অধিক সহযোগিতা আৰু বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মালয়েছিয়াৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে ভাৰতক এখন ডাঙৰ বিনিয়োগৰ গন্তব্যস্থান হিচাপে লোৱা ভূমিকাক উল্লেখ কৰাৰ বিপৰীতে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমে মালয়েছিয়াত উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন চাকৰি সৃষ্টিত অৰিহণা যোগোৱা ভাৰতীয় উৎপাদন আৰু প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ উল্লেখযোগ্য উপস্থিতিক আদৰণি জনায়।
২০২৬ চনৰ ৭ ফেব্ৰুৱাৰীত কুৱালালামপুৰত অনুষ্ঠিত ভাৰত-মালয়েছিয়া চিইঅ’ ফ’ৰামৰ দশম বৈঠকক দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আদৰণি জনায়। নেতাসকলে চিইঅ’ ফ’ৰামৰ ফলাফলৰ নথি-পত্ৰ লক্ষ্য কৰি দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক মঞ্চখনে সহায় কৰি যাব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু বেংক নেগাৰা মালয়েছিয়াৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগত স্থানীয় মুদ্ৰা নিষ্পত্তিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে অবিৰত সহযোগিতাৰ শলাগ লৈ দুয়োপক্ষৰ উদ্যোগসমূহক স্থানীয় মুদ্ৰা অৰ্থাৎ ভাৰতীয় টকা আৰু মালয়েছিয়ান ৰিংগিটৰ বাণিজ্যিক চালান আৰু ব্যৱসায়িক নিষ্পত্তি অধিক সহজ কৰি তুলিবলৈ দুয়োপক্ষৰ উদ্যোগসমূহক উৎসাহিত কৰে।
নেতাসকলে স্বীকাৰ কৰে যে সংযোগ হল বৰ্ধিত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ বাবে এক মূল নিৰ্ণায়ক আৰু সক্ষমকাৰী। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মাজত বৰ্ধিত বায়ু আৰু সামুদ্ৰিক সংযোগৰ শলাগ লৈ ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
খাদ্য সুৰক্ষা আৰু কৃষি পণ্যৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা
দুয়োগৰাকী নেতাই নিজ নিজ দেশৰ ঘৰুৱা নীতিক সন্মান জনাই খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষকৈ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ ব্যৱসায়ত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে নিজৰ জনসংখ্যাৰ খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টিৰ প্ৰয়োজনীয়তা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ সুস্থিৰ, স্থিতিস্থাপক আৰু বহনক্ষম যোগান শৃংখল নিশ্চিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নেতাসকলে কৃষি উৎপাদন আৰু বাণিজ্যৰ সম্ভাৱ্য ব্যাঘাতৰ আগজাননী আৰু লাঘৱ কৰিবলৈ নিয়মীয়া আলোচনা, তথ্য বিনিময়, আৰু সহযোগিতামূলক ব্যৱস্থাক উৎসাহিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমে মালয়েছিয়াৰ বহনক্ষম পাম তেলৰ নিৰ্ভৰযোগ্য যোগানকাৰী হৈ থকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। এই সন্দৰ্ভত নেতাসকলে তৈলপাম খেতিৰ ক্ষেত্ৰত গভীৰ সহযোগিতাৰ বাবে উৎসাহিত কৰে। তদুপৰি, অধিক মূল্য সংযোজিত পাম ভিত্তিক সামগ্ৰীকে ধৰি পাম তেলৰ মূল্য শৃংখল বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োপক্ষই সহমতত উপনীত হয়। বজাৰ প্ৰৱেশৰ সমস্যাসমূহ সময়মতে সমাধানৰ বাবেও দুয়োপক্ষই পদ্ধতিগত সহযোগিতাৰ ওপৰত সহমতত উপনীত হয়।
ডিজিটেল আৰু বিত্তীয় সহযোগিতা
নেতাসকলে মালয়েছিয়া-ভাৰত ডিজিটেল কাউন্সিল (এমআইডিচি)ৰ আনুষ্ঠানিক প্ৰতিষ্ঠাক প্ৰশংসা কৰে আৰু ডিজিটেল সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়া, উদ্ভাৱনক প্ৰতিপালন কৰা আৰু ফিনটেক, ই-গভৰ্নেন্স, চাইবাৰ সুৰক্ষা, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই), আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সহযোগিতামূলক প্ৰকল্পৰ সন্ধানৰ বাবে এক মূল মঞ্চ হিচাপে ইয়াৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এম আই ডি চিয়ে দ্বিপাক্ষিক ডিজিটেল সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কৌশলগত ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰিব আৰু দুয়োখন দেশৰ ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ এজেণ্ডাক সমৰ্থন কৰিব।
নেতাসকলে এনপিচিআই ইণ্টাৰনেশ্যনেল লিমিটেড (এনআইপিএল) আৰু পে-নেট মালয়েছিয়াৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক পেমেণ্ট সংযোগ স্থাপনৰ সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এই সংহতিয়ে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰ্যটক, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন, কম খৰচী ৰেমিটেন্স আৰু পেমেণ্ট সমাধান প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত ঘনিষ্ঠ অৰ্থনৈতিক আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা সম্ভৱ হ’ব।
শক্তি আৰু অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা
শক্তি খণ্ডত দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু সেউজ হাইড্ৰ’জেন খণ্ডত পেট্ৰ’নাছ আৰু জেণ্টাৰীয়ে লাভ কৰা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই বৃহৎ পৰিসৰৰ সৌৰশক্তিৰ পদক্ষেপত অধিক সহযোগিতাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত মালয়েছিয়াৰ বিশেষজ্ঞতাৰ সহায় লৈ স্বচ্ছ শক্তি সমাধানৰ প্ৰসাৰ আৰু পাৰস্পৰিক নেট-জিৰ’ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটোও অন্তৰ্ভুক্ত। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট (আই এছ এ) প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পদক্ষেপক মালয়েছিয়াই শলাগ লয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্ব প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱেশত অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ কৌশলগত গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে আৰু এই ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ পাৰস্পৰিক লাভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে অৰ্ধপৰিবাহী মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন, কৰ্মশক্তিৰ বিকাশ আৰু যোগান শৃংখলৰ বহনক্ষমতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এক স্থিতিস্থাপক আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে আই আই টি-মাদ্ৰাছ গ্ল’বেল আৰু মালয়েছিয়াৰ এডভান্সড ছেমিকণ্ডাক্টৰ একাডেমীৰ মাজত আৰু ইণ্ডিয়ান ইলেক্ট্ৰনিকছ এণ্ড ছেমিকণ্ডাক্টৰ এছ’চিয়েশ্যন (আই ই এছ এ) আৰু মালয়েছিয়া ছেমিকণ্ডাক্টৰ ইণ্ডাষ্ট্ৰী এছ’চিয়েশ্যন (এম এছ আই এ)ৰ মাজত চলি থকা সহযোগিতাৰ পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা:
নিয়মীয়া আদান-প্ৰদান, ভ্ৰমণ, কৰ্মচাৰীৰ আলোচনা, অনুশীলন, প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰম, আৰু প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ সহযোগিতাৰ দ্বাৰা আলোকপাত কৰা মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত থকা শক্তিশালী প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্কত নেতাসকলে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে মালয়েছিয়া-ভাৰত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা সমিতি (এম আই ডি চি অ’ এম) আৰু ইয়াৰ উপসমিতিসমূহৰ সফল ফলাফলক আদৰণি জনায়, য’ত কৌশলগত পৰিক্ৰমা কৰ্মী গোট (এছ এ ডব্লিউ জি) আৰু এছ ইউ-৩০ মঞ্চ স্থাপনৰ কাৰ্যভাৰৰ চৰ্ত অন্তৰ্ভুক্ত।
দুয়োগৰাকী নেতাই আছিয়ানৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকত ভাৰতৰ অবিৰত অংশগ্ৰহণৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু ২০২৪-২০২৭ চনৰ কাৰ্যকালৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কৰ্মগোটৰ সহ-অধ্যক্ষতা হিচাপে মালয়েছিয়াৰ সৈতে ভাৰতৰ অৱদানক আদৰণি জনায়। ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ সহ-অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত হবলগীয়া সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী বিশেষজ্ঞ কাৰ্য্যগোষ্ঠী (ই ডব্লিউ জি চি টি টি টি এক্স) টেবুল টপ এক্সাৰচাইজত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ নেতাসকলে এডিএমএমৰ সকলো সদস্যক আমন্ত্ৰণ জনায়। এই অনুশীলন ২০২৬ চনত মালয়েছিয়াত অনুষ্ঠিত হোৱাৰ কথা।
নেতাসকলে এৰো ইণ্ডিয়া ২০২৫ আৰু লংকাৱী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক আৰু মহাকাশ প্ৰদৰ্শনী (লিমা ২০২৫)কে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা প্ৰদৰ্শনীত তেওঁলোকৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰতিনিধি দল আৰু কোম্পানীসমূহে নিয়মীয়াকৈ অংশগ্ৰহণৰ বিষয়েও গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভাৰতৰ ৰাজস্থানত ২০২৫ চনৰ ৫ ডিচেম্বৰৰ পৰা ১৮ ডিচেম্বৰলৈ ভাৰতীয় সেনা আৰু ৰয়েল মালয়েছিয়ান সেনাৰ মাজত অনুষ্ঠিত ভাৰত-মালয়েছিয়াৰ যৌথ সামৰিক অনুশীলন হাৰিমৌ শক্তিৰ পঞ্চম সংস্কৰণ সফলভাৱে অনুষ্ঠিত হোৱাত নেতাসকলে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ বাবে উৎসাহিত কৰে। এই সহযোগিতাৰ ভিতৰত নিয়মীয়া সদিচ্ছা আৰু কাৰ্য্যকৰী নিয়োগ অন্তৰ্ভুক্ত। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰ মাহত মালয়েছিয়াৰ কেমামানলৈ আই এন এছ সহ্যাদ্ৰীৰ ভ্ৰমণ আৰু ২০২৫ চনৰ জুলাই মাহত কৰ্ভেট আই এন এছ সন্ধ্যাকৰ মালয়েছিয়াৰ প’ৰ্ট ক্লাং ভ্ৰমণৰ প্ৰশংসা কৰে। নেতাদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত নিয়মীয়া নৌসেনাৰ পৰা নৌসেনালৈ হোৱা পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপক আদৰণি জনায়, য’ত ‘সমুদ্ৰা লক্ষ্মণ’, মিলান, আৰু এছ ই এ এন-ইণ্ডিয়া আদি দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় নৌসেনাৰ অনুশীলনকে ধৰি সামুদ্ৰিক অনুশীলন অন্তৰ্ভুক্ত।
নিৰাপত্তা বিষয়ত সহযোগিতা আৰু পাৰস্পৰিক সহায়ৰ আলোচনাৰ মঞ্চ মালয়েছিয়া-ভাৰত নিৰাপত্তা আলোচনাৰ উদ্বোধৰ অধীনত মালয়েছিয়া চৰকাৰ আৰু ভাৰত গণৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত প্ৰতিষ্ঠিত সহযোগিতাৰ ওপৰত নেতাসকলে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশভংগীৰ সন্ত্ৰাসবাদক নিৰ্দ্বিধাই আৰু কঠোৰভাৱে গৰিহণা দিয়ে। সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাৰ আহ্বান জনোৱাৰ লগতে ব্যাপক আৰু স্থায়ীভাৱে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰ সমন্বয় সাধন কৰে। তেওঁলোকে উগ্ৰবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক প্ৰতিহত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল; সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰতিহত কৰা; তথ্য আৰু জ্ঞান বিনিময়, উত্তম পদ্ধতিৰ বিনিময়, আৰু সামৰ্থ্য গঠনত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ মাজৰ সম্পৰ্কক স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই তথ্য আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সন্মত হয়। ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু এফ এ টি এফৰ জৰিয়তেকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই।
শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ
দুয়োগৰাকী নেতাই ইজনে সিজনৰ দেশত বৃহৎসংখ্যক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ উপস্থিতি আৰু মালয়েছিয়া কাৰিকৰী সহযোগিতা কাৰ্যসূচী (এমটিচিপি) আৰু ভাৰতীয় কাৰিকৰী আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা কাৰ্যসূচী (আইটিইচি)ৰ অধীনত চলি থকা কাৰ্যসূচীসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু অধ্যাপকৰ আদান-প্ৰদান আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োপক্ষক উৎসাহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মালয়েছিয়াৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলকো ‘ভাৰতত অধ্যয়ন’ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ভাৰতে প্ৰদান কৰা সুযোগৰ সুবিধা ল’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
দুয়োখন দেশৰ পৰিৱৰ্তিত প্ৰয়োজন অনুসৰি দক্ষ কৰ্মশক্তি গঢ়ি তুলিবলৈ কাৰিকৰী আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ (টিভিইটি)ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বত নেতাসকলে আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ শক্তিশালী কৰিবলৈ, নিয়োগযোগ্যতা বৃদ্ধি, আৰু দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ বাবে যৌথ পদক্ষেপ, জ্ঞান-বিনিময়, আৰু বিনিময় কাৰ্যসূচীক উৎসাহিত কৰে।
সংস্কৃতি, পৰ্যটন, আৰু মানুহৰ পৰা মানুহলৈ যোগাযোগ
জনসাধাৰণৰ মাজত থকা শক্তিশালী সম্পৰ্কৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দুয়োখন দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰমিক আৰু পেছাদাৰীসকলৰ গতিশীলতা আৰু অধিক সুশৃংখলিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
নেতাসকলে পৰ্যটনক দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ এক মূল স্তম্ভ আৰু মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম হিচাপে অভিহিত কৰে। এই সন্দৰ্ভত ভাৰতে "ভিজিট মালয়েছিয়া ২০২৬" অভিযানক আদৰণি জনোৱাৰ বিপৰীতে মালয়েছিয়াই "অবিশ্বাস্য ভাৰত" পৰ্যটন অভিযানক প্ৰশংসা কৰে। দুয়োপক্ষই অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজিৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত বহনক্ষম আৰু সৰ্বাংগীন পৰ্যটনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োজন নেতাই পৰ্যটন সহযোগিতা আৰু অধিক গভীৰ কৰাৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ মাজত পৰ্যটকৰ যাতায়াত বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে।
জনসাধাৰণৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্কক স্বীকৃতি দি নেতাদ্বয়ে অবিৰত ভিছা উদাৰীকৰণ প্ৰক্ৰিয়াক আদৰণি জনায়, যাৰ ফলত পৰ্যটকৰ আগমন আৰু ব্যৱসায়িক ভ্ৰমণৰ উন্নীত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰস্পৰিক বিশ্বাস, পাৰস্পৰিক লাভালাভ আৰু পাৰস্পৰিক লাভজনক সহযোগিতাৰ মনোভাৱেৰে মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত বিমান সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। যাত্ৰীৰ চাহিদাৰ অবিৰত বৃদ্ধি আৰু পৰ্যটন, বাণিজ্য তথা মানুহৰ মাজত যোগাযোগৰ বাবে সংযোগ উন্নত কৰাৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দুয়োখন দেশৰ চৰকাৰে অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আৰু অধিক গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
এই প্ৰেক্ষাপটত মালয়েছিয়াৰ পক্ষই বৰ্তমানৰ বিমান পৰিবহণৰ অধিকাৰ অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। ভাৰতীয় পক্ষই এই অনুৰোধৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখে।
দুয়োগৰাকী নেতাই কুৱালালামপুৰৰ প্ৰতিষ্ঠিত ইউনিভাৰ্চিটি মালয় (ইউ এম)ত ভাৰতীয় অধ্যয়নৰ তিৰুভাল্লুভাৰ অধ্যক্ষ প্ৰতিষ্ঠাক প্ৰশংসা কৰে আৰু ইউনিভাৰ্চিটি মালয়ত তিৰুভাল্লুভাৰ কেন্দ্ৰ স্থাপনক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰে মালয়েছিয়াৰ নাগৰিকৰ বাবে থিৰুভাল্লুভাৰ বৃত্তি ঘোষণাক আদৰণি জনায়।
স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা:
দুয়োগৰাকী নেতাই স্বাস্থ্যসেৱা আৰু পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ জটিল চিকিৎসা প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণৰ বাবে স্বাস্থ্য পদক্ষেপসমূহ অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে।
মালয়েছিয়াই ভাৰতীয় কাৰিকৰী আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা (আই টি ই চি) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত পৰম্পৰাগত ভাৰতীয় চিকিৎসা (টি আই এম) বিশেষজ্ঞসকলক ভৱিষ্যতে নিয়োগ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু ভাৰতৰ সৈতে সক্ৰিয় আলোচনা অব্যাহত আছে। ইয়াৰ ফলত স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্বাচিত চিকিৎসালয়সমূহত টি আই এম সেৱা পুনৰ আৰম্ভ কৰাত সহায়ক হ’ব। ই এলোপেথিক চিকিৎসাৰ পৰিপূৰক হোৱাৰ বাবে এক সংহত আৰু সামগ্ৰিক যত্ন আৰ্হিৰ দিশে আগবাঢ়িব।
সুলভ মূল্যৰ স্বাস্থ্যসেৱা আৰু চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ কথা উল্লেখ কৰি নেতাদ্বয়ে ঔষধ নিয়ন্ত্ৰণ, ফাৰ্মাক’লজিকেল ক’ড স্বীকৃতি, নাৰ্চিং সেৱাৰ স্বীকৃতিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কে দুয়োপক্ষৰ মাজত হোৱা আলোচনাক আদৰণি জনায়।
২০২৫ চনৰ অক্টোবৰ মাহত ভাৰতৰ চেণ্ট্ৰেল কাউন্সিল ফৰ ৰিচাৰ্চ ইন হোমিঅ’পেথী (চিচিআৰএইচ) আৰু মালয়েছিয়াৰ চাইবাৰজায়া বিশ্ববিদ্যালয় (ইউঅ’চি)ৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। ইয়াৰ ফলত হোমিঅ’পেথীৰ গৱেষণামূলক সহযোগিতা, প্ৰশিক্ষণ আৰু শৈক্ষিক বিনিময়ৰ প্ৰসাৰ ঘটিব।
বহনক্ষম উন্নয়নত সহযোগিতা:
নেতাসকলে জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্স (আই বি চি এ)ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য হিচাপে মালয়েছিয়াৰ ভূমিকাত আলোকপাত কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, সামৰ্থ্য বিকাশ, প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰ আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ ভাগ-বতৰা আদি ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰি মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজৰ মেকুৰী প্ৰজাতিসমূহকে ধৰি বিশ্বৰ ডাঙৰ মেকুৰী প্ৰজাতিসমূহক সুৰক্ষা আৰু সংৰক্ষণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ দৃঢ় কৰে।
প্ৰাকৃতিক আৰু মানৱসৃষ্ট দুৰ্যোগৰ প্ৰতি দুয়োখন দেশৰ দুৰ্বলতাক স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে দুৰ্যোগৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত বিশেষজ্ঞ জ্ঞানৰ বিনিময়, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আৰু অনুসন্ধান তথা উদ্ধাৰ কৌশলৰ কৰ্মীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়া আৰু যুটীয়া অনুশীলন চলোৱা আদি অন্তৰ্ভুক্ত। দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তিৰ অধীনত এনে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ব। নেতাসকলে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে ক’লিচন ফৰ ডিজেষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চিডিআৰআই)কে ধৰি প্ৰাসংগিক আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে।
আঞ্চলিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা
নেতাসকলে আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ ওপৰত মত বিনিময় কৰে। আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মালয়েছিয়াই ২০২৬ চনত ভাৰতৰ ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষতাক আদৰণি জনোৱাৰ বিপৰীতে ভাৰতে ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰ দেশ হিচাপে মালয়েছিয়াৰ ভূমিকাক সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে আৰু মালয়েছিয়াৰ ব্ৰিকছৰ সদস্য হোৱাৰ আকাংক্ষাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োজন নেতাই এই সহযোগিতাক অধিক সুষম আৰু প্ৰতিনিধিত্বমূলক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা প্ৰসাৰিত কৰাৰ দিশত এক কৌশলগত কৃতিত্ব বুলি গণ্য কৰে। দুয়োজন নেতাই এইটোও স্বীকাৰ কৰে যে এনে অংশীদাৰিত্বই অৰ্থনীতিসমূহে সমতাপূৰ্ণ বিশ্ব শাসন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নত গঠনমূলকভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘকে ধৰি বহুপক্ষীয় মঞ্চত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰৰ সমৰ্থনত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে সমসাময়িক বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰা বহুপক্ষীয়তাবাদক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ সংকল্প লয়, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহত অধিক প্ৰতিনিধিত্ব নিশ্চিত কৰে। বহুপক্ষীয় মঞ্চত পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ শক্তিশালী মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাৰ্থীৰ পাৰস্পৰিক সমৰ্থনৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। সংস্কাৰৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত ভাৰতক স্থায়ী সদস্য হিচাপে লোৱাৰ বাবে মালয়েছিয়াই দিয়া সমৰ্থনৰ শলাগ লয় ভাৰতে।
দুয়োগৰাকী নেতাই দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া আৰু প্ৰতিৰোধৰ সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ, মালয়েছিয়াত বীমাকৃত ব্যক্তি হিচাপে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষা কাৰ্যসূচী আৰু কাৰ্যকলাপ প্ৰসাৰত সহযোগিতাৰ স্মাৰকপত্ৰৰ লগতে মালয়েছিয়াত দৃশ্য-শ্ৰব্য সহযোগিতামূলক চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায়। নেতাদ্বয়ে মালয়েছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত অৰ্ধপৰিবাহী, স্বাস্থ্যসেৱা, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা, আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ (টিভিইটি)ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ওপৰত টোকা বিনিময়ৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তদুপৰি, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেটছ এলায়েন্স (আই বি চি এ)ৰ কাঠামো চুক্তি মালয়েছিয়াই অনুমোদন জনোৱাৰ সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা সহযোগিতা আৰু পত্ৰ বিনিময়ৰ বুজাবুজিৰ নবীকৰণৰ কথাতো নেতাদ্বয়ে গুৰুত্ব দিয়ে।
১৯৮২ চনৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সম্পৰ্কীয় সন্ধি (ইউএনচিএলঅ’এছ)ত ১৯৮২ত প্ৰতিফলিত হোৱা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নেভিগেচন আৰু অভাৰফ্লাইটৰ স্বাধীনতাক আৰু নিৰাপদ বৈধ বাণিজ্যক সন্মান জনোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই সকলো পক্ষকে ইউএনচিএলঅ’এছ ১৯৮২কে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সাৰ্বজনীনভাৱে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত নীতি অনুসৰি শান্তিপূৰ্ণ উপায়েৰে বিবাদ নিষ্পত্তি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমে আছিয়ান ঐক্য আৰু আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ পূৰ্ণ আৰু অবিৰত সমৰ্থনক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৫ চনত আছিয়ানৰ সফল অধ্যক্ষতাৰ বাবে মালয়েছিয়াক প্ৰশংসা কৰে আৰু আছিয়ান-ভাৰত সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক যৌথভাৱে শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মালয়েছিয়া আৰু অন্যান্য আছিয়ান সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহক সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই বিনামূলীয়া, মুকলি, নিয়মভিত্তিক, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰসাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। দুয়োপক্ষই "অঞ্চলটোত শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় (এঅ'আইপি)ৰ আছিয়ান দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত সহযোগিতাৰ ওপৰত আছিয়ান-ভাৰতৰ যৌথ বিবৃতি" কাৰ্যকৰী কৰাৰ প্ৰচেষ্টা গভীৰ হোৱাক আদৰণি জনায়। ইয়াৰ ভিতৰত এ অ’ আই পি আৰু ভাৰতৰ ভাৰতীয় প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপ (আই পি অ’ আই)ৰ মাজত সহযোগিতা প্ৰসাৰ কৰাৰ লগতে এ অ’ আই পিৰ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাৰ দিশত সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিম আৰু মালয়েছিয়াৰ জনসাধাৰণক এই ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁক আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলটোক আগবঢ়োৱা উষ্ম আদৰণি আৰু উদাৰ আতিথ্যৰ বাবে গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অদূৰ ভৱিষ্যতে ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনৱাৰ ইব্ৰাহিমক আন্তৰিকতাৰে আমন্ত্ৰণ জনায়।