Ministry of Tourism
Developmental Projects of Tourism in Assam
08 FEB 2026 6:00PM by PIB Delhi
Development of tourism destinations and products is primarily undertaken by the concerned State Government (SG)/Union Territory Administration (UTA). However, the Ministry of Tourism through its central sector schemes of ‘Swadesh Darshan (SD)’, ‘Swadesh Darshan 2.0 (SD2.0)’, ‘Challenge Based Destination Development (CBDD)’ –a sub-scheme of SD2.0, and ‘Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive (PRASHAD)’ complements the efforts of tourism infrastructure development by extending financial assistance to the State Governments/UT Administrations; subject to adherence to scheme guidelines, submission of Detailed Project Reports (DPRs), availability of funds, inter-se priority etc.
In addition, Government of India under its initiative for ‘Special Assistance to States for Capital Investment (SASCI)-Development of Iconic Tourist Centres to Global Scale’ has also sanctioned projects with the primary objective to comprehensively develop iconic tourist centres in the country, branding and marketing them at global scale.
While receiving proposals from the State Governments/UT Administrations for financial assistance for tourism projects under applicable schemes is an ongoing process, the Government of India has already sanctioned projects under SD, SD2.0, CBDD, SASCI and PRASHAD schemes in the state of Assam, the details of which is annexed.
This information was given by Union Minister for Tourism and Culture Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Rajya Sabha on 5th February 2026.
****
Sunil Kumar Tiwari
ANNEXURE
Details of the projects sanctioned under Swadesh Darshan (SD), SD2.0, CBDD, SASCI and PRASHAD schemes in the state of Assam:
(Amount in ₹Crore)
Scheme/
Sub-scheme
S. No.
Name of the Project/ Experience
Circuit/ Destination
Year of sanction
Amount sanctioned
Swadesh Darshan (SD)
1
Development of Manas– Probitora– Nameri– Kaziranga– Dibru– Saikhowa
Wildlife Circuit
2015-16
94.68
2.
Development of Tezpur – Majuli – Sibsagar
Heritage Circuit
2016-17
90.98
SD2.0
3.
Kokrajhar Wetland Experience
Kokrajhar
2023-24
26.68
4.
Reimagining Cinnamara Tea Estate
Jorhat
2023- 24
23.88
CBDD
5.
Panidhing Bird Sanctuary (under Eco-tourism and Amrit Dharohar category)
Sivasagar
2024-25
9.99
SASCI
6.
Assam State Zoo Cum Botanical Garden in Guwahati
Guwahati
2024-25
97.12
7.
Beautification of Rang Ghar in Sivasagar
Sivasagar
2024-25
94.76
PRASHAD
8.
Development of Kamakhya Temple and Pilgrimage Destination in and around Guwahati
Guwahati
2015-16
29.80

তুরিজম মন্ত্রালয়
অসমদা তুরিজম শেমগৎপা
08 FEB 2026 6:00PM by PIB Imphal
তুরিজম দেস্তিনেসনশিং অমসুং পোত্থোকশিং শেমগৎপগী থবকশিং অসি মরু ওইনা রাজ্য সরকার (এস.জি.) /য়ুনিয়ন তেরিতোরী এদমিনিস্ত্রেসন (য়ু.তি.এ.) না পায়খৎলি। অদুম ওইনমক, তুরিজম মন্ত্রালয়না মসিগী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিংগী খুত্থাংদা 'স্বাদেশ দর্শন (এস.দি.) 'স্বাদেশ দর্শন ২.০ (এস.দি.২.০)' 'চেলেঞ্জ বেজ দেস্তিনেসন দিবেলপমেন্ত (সি.বি.দি.দি.)' এস.দি. ২.০গী সব-স্কিম অমসুং পিলগ্রিমেজ রিজ্যুভেনেসন এন্দ স্পিরিচুয়েল, হেরিতেজ ওগমেন্তেসন দ্রাইব (প্রশাদ) না রাজ্য সরকার/য়ুতি এদমিনিস্ত্রেসনদা স্কিমগী গাইদলাইনশিং ঙাক্না চৎপা, প্রোজেক্ত রিপোর্ত (দি.পি.আর.এস.) সবমিৎ তৌবা, ফন্দ লৈবগী চাং, ইন্তর-সে প্রাইরিতী অসিনচিংবগী মতুং ইন্না তুরিজম শেমগৎলিবশিংদা মতেং পীরি।
মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারনা "কেপিতেল ইনবেস্তমেন্ত (এস.এ.এস.সি.আই.) গীদমক রাজ্যশিংদা অখন্নবা মতেং-গ্লোবেল স্কেলদা আইকোনিক তুরিস্ত সেন্তরশিং দিবেলপমেন্ত"গী খোঙথাং অসিগী মখাদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা আইকোনিক তুরিস্ত সেন্তরশিং মপুং ফানা দিবেলপ তৌনবা, মালেমগী থাক্তা মখোয়বু ব্রান্দিং তৌনবা অমসুং মার্কেতিং তৌনবা মরুওইবা পান্দমগা লোয়ননা প্রোজেক্তশিংসু অয়াবা পীখ্রে।
রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি.এদমিনিস্ত্রেসনশিংদগী তুরিজম প্রোজেক্তশিংগীদমক শেলগী তেংবাং পীনবা প্রোপোজেলশিং ফংবগা লোইননা চৎনগদবা স্কিমশিংগী মখাদা চত্থরিবা থৌওং অমনি। ভারত সরকারনা এস.দি., এস.দি.২.০, সিবি.দি.দি., এস.এ.এস.সি.আই. অমসুং প্রসাদ স্কিমশিংগী মখাদা অসাম রাজ্যদা প্রোজেক্তশিং হান্ননা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী অকুপ্পা মরোলশিং অসি এনেক্স তৌরি।
মসিগী পাউজেল অসি তুরিজম অমসুং কলচরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম অমদা পীখি।
ANNEXURE
আসাম রাজ্যদা স্বদেশ দর্শন (এস.দি.), এস.দি.২.০, সিবি.দি.দি., এস.এ.এস.সি.আই. অমসুং প্রসাদ স্কিমশিংগী মখাদা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিংগী অকুপ্পা মরোল:
(শেনফম অসি লুপা করোরদনি)
স্কিম/
সিরিএল নম্বর
প্রোজেক্ত/এক্সপিরিএন্সকী মমিং
সর্ক্যুট/ দেষ্টিনেসন
কাইথখিবা চহি
কাইথখিবা শেনফম
সব-স্কিম
স্বদেশ দর্শন (এস.দি.)
1
মানস - প্রোবিটোরা - নামেরি --কাজিরাঙ্গা - দিব্রু - সাইখোভা শেমগৎপা
ৱাইল্ডলাইফ সর্কিৎ
2015-16
94.68
2.
তেজপুর - মাজুলী - সিবসাগর শেমগৎপা
হেরিতেজ সর্কিৎ
2016-17
90.98
SD2.0
3.
কোকরাঝার ৱেটলেন্দ এক্সপরিয়েন্স
কোক্রাঝার
2023-24
26.68
4.
সিনমারা তি ইস্তেৎপু অমুক হন্না শেমগৎপা
জোরহাৎ
2023- 24
23.88
সিবিদিদি
5.
পানধিং বার্দ সেঙ্কচুঅরি (ইকো-তুরিজম অমসুং অমৃত ধারোহর কেটেগোরিগী মখাদা)
শিবাসাগর
2024-25
9.99
SASCI
6.
গুৱাহাতিদা লৈবা আসাম স্তেত জু কম বোতানিকেল গার্দেন
গুৱাহাতি
2024-25
97.12
7.
শিবসাগরদা লৈবা রংঘরগী ফজবা শেমগৎপা
শিবাসাগর
2024-25
94.76
PRASHAD
8.
গুৱাহাতি অমসুং মসিগী অকোয়বদা লৈবা কামাখ্যা লাইশঙ অমসুং লাই খুরুমফমগী মফম চাউখৎহনবা
গুৱাহাতি
2015-16
29.80