Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Students in Episode 2 of “Pariskha Pe Charcha 2026” program
09 FEB 2026 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister: My dear friends, welcome to this important edition of Pariksha Pe Charcha. This time, it is a little different, a little special. Many students had suggested that Pariksha Pe Charcha should also be held in different parts of the country. So this time, I have sat with students across India to have these discussions. In this special episode, you will see exactly that. Let’s begin with Coimbatore in Tamil Nadu. The energy and curiosity of Tamil Nadu’s students impressed me greatly. Let’s take a look.
Prime Minister: Vanakkam!
Students: Vanakkam, Sir!
Prime Minister: Did you all get something to eat or not?
Students: No, Sir, we already ate.
Prime Minister: What did you have?
Students: We brought food from home.
Prime Minister: From home, very good.
Student: I couldn’t believe my eyes when I saw him.
Student: First I expected like a dynamic, dramatic entry because he is the Prime Minister after all but he is very simple, humble and down to earth..
Student: When he walked in, I got goosebumps. He was really great.
Prime Minister: For many years now, I have been interacting with students of Class 10 and 12 through Pariksha Pe Charcha. I do this not to teach, but to learn. For me, it is a great learning experience. That is why I am meeting the youth of Tamil Nadu today- to learn from you. So if any of you want to share something, I am here to listen. Who will begin?
Student: My name is Chhavi Jain. I want to start a startup. What subjects should I know about, and at the educational level, what should I do to help me with my startup?
Prime Minister: You are absolutely right. Nowadays, whenever I meet young people, they immediately talk about startups. First, you should focus on what you want to do. Some startups are about technological innovation-someone wants to build drones, someone wants to create new systems for electricity at home. You may know a few friends who are experts in technology, another who is good at finance. Form a small team of four friends and start something on the side. There is no age requirement of 25 years for a startup-you can begin anytime. Even small startups can grow. If you are interested, that is wonderful. Visit some startups, prepare a project report, and tell them honestly, “I am a school student, I am making a school project. They will not hide anything; they will share with you. Gradually, you will gain knowledge about how it can be done.
Student: Sir, I am always afraid that if I focus too much on studies, I will neglect my passion. But if I focus too much on my passion, my studies will suffer. How can I balance both?
Prime Minister: See, first of all, these are not two separate things. Why do you think so? Both are useful. For example, suppose you love art, and you are studying a science subject that talks about a laboratory and mixing chemicals. You can take a sheet of paper, draw the lab, paint it, label the bottles with the names of chemicals. Then, if the lesson says mixing two chemicals produces a certain color, you can draw that in the pot. This way, your art is done, and your lesson is remembered too. So both can be combined beautifully. Your passion for art or craft can also help relieve fatigue from studies. You can dedicate half an hour daily or twice a week to it. Education needed for society must be done, but what is useful for personal life can also be pursued alongside.
Student: Our country is going to join the ranks of developed nations by 2047. My question is: what can we, the youth, do to achieve this?
Prime Minister: I am delighted that even the students of Class 10 and 12 have the dream of a developed India by 2047. This makes me very happy. Now I am excited! What does a developed India in 2047 mean? Have you heard about Singapore? Once, it was just a small fishing village. Today, it has become so advanced. Lee Kuan Yew used to say: “If we want to become a developed country, we must adopt the habits of developed nations.” We cannot behave like a third-world country- throwing garbage anywhere, spitting anywhere. Even small things matter. For example, at a red light, stop your scooter properly. Or at home, decide that after meals, no food will be wasted. Imagine if everyone did this-how much food would be saved, how much benefit would come! As citizens, if we follow such practices, we are contributing to a developed India. Now, take Vocal for Local. I will buy products made in India. I will support Made in India. As I used to say Wed in India. Some wealthy people think of going to Dubai for weddings. Why? What is lacking in India? If we, as citizens, take responsibility for small things, we can surely contribute to building a developed India.
Student: We were shocked. Oh my god, the Prime Minister actually cared about this and told us that it’s the small steps that matter, not the big ones.
Student: My question is: when any student or person lives their life, they face many challenges. When things get difficult, our motivation to keep going often decreases. In such situations, to achieve success, do we need motivation or discipline?
Prime Minister: Both are important in life. If there is no discipline, then no matter how much inspiration you have, it won’t be useful. Imagine a farmer who feels inspired because his neighbor harvests a lot of crops. He thinks, “My land is bigger, I should earn more.” He gets inspiration from this, but when it comes to ploughing the field before the rains, he delays it, saying, “I’ll do it next week.” If he doesn’t plough before the rains, then no matter what he does later, his condition will be poor. He had inspiration, but no discipline. Discipline is essential in life; inspiration adds value to it. Without discipline, even the greatest inspiration becomes a burden and leads to disappointment.
Student: When I asked my question, it was a question that was stucked with me from so many year. Now finally, I feel great and honoured to get a clarity from a person who I have looked up too..
Student: Sir, nowadays AI is becoming more and more influential. We can see that in many companies, there are not just human employees but AI employees too. So my question is: should we be afraid of AI, and what should we keep in mind when choosing our future careers?
Prime Minister: See, in every era, whenever new technology arrives, there is always discussion. When computers came, people wondered what would happen. This has always been the case. We should not be afraid of anything. Our effort should be that we do not become slaves to it. I must remain the decision-maker in my life; technology should not become my master. For example, some children have become slaves to their mobile phones-without a phone, they cannot eat; without TV, they cannot live. That means they have become slaves. We must decide firmly: I will not be a slave. Technology should be used to our advantage. If I ask AI, “Which is the best book on this subject?” and it guides me, that is useful. But if I say, “I won’t read, you just tell me what’s inside,” then that is wrong. The nature of jobs will always change. Earlier, people traveled by bullock carts; now they travel by airplanes. Jobs changed, but life went on. We must understand technology, expand ourselves, and add value to our work with it. If we do this, then no matter how advanced technology becomes, it will always be useful to us. We don’t need to fear it.
Student: I never believed I would be the one to be chosen, to have such a gracious occasion with our Prime Minister.
Student: It was a really great experience. I am completely overwhelmed, and it felt so real.
Student: He felt more like family than a Prime Minister.
Prime Minister: Friends, our young companions in Coimbatore are very aware of AI, startups, and future technologies, along with their studies. I can say this is the youthful thinking of young India, which is giving new strength to the resolve of a developed India by 2047.
Prime Minister: Friends, the meaning of Pariksha Pe Charcha is to sit together, talk, and learn from each other. Continuing this series, after Coimbatore, our discussion reached Raipur, the capital of Chhattisgarh, a few weeks later. There too, I had very interesting conversations with the children. And I must say, it wasn’t just discussions-I also got to taste some delicious local food. You too can enjoy this.
Student: Jai Johar, Sir.
Prime Minister: Jai Johar.
Prime Minister: Did they give you something to eat?
Student: Yes, Sir.
Student: Sir, you attend so many meetings. Would you like to eat something here with us?
Prime Minister: How is it made?
Student: Sir, we shape gram flour into small circles and fry them.
Prime Minister: Oh, and?
Student: It’s savory.
Prime Minister: When do people eat this?
Student: Sir, mostly during Diwali.
Prime Minister: During Diwali, I see.
Student: Yes, mostly at Diwali time.
Prime Minister: Do you know what is this called in Maharashtra?, this is called chakli.
Students: No Sir.
Prime Minister: In Maharashtra, this is called chakli.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: And what is this?
Student: Sir, this is khurmi.
Prime Minister: Ah.
Student: It is made from jaggery, flour, and semolina.
Prime Minister: Thank you, child, for offering such wonderful food.
Student: He was given khurmi, and then he personally fed each of us one piece. It was just so amazing.
Prime Minister: You must also have some questions in mind. Today you have the chance to ask them.
Students: Yes, Sir.
Prime Minister: Go ahead.
Student: We students feel like going on vacations after exams. Could you suggest five places in India where we could go?
Prime Minister: Which tehsil are you from?
Student: Sir, I am from Raipur.
Prime Minister: From Raipur. Then make a list of what places are in your tehsil. It will take an hour or two. Then make a list of what’s in your district that you haven’t seen. Then decide what’s in your state, in Chhattisgarh, that you haven’t visited. Wherever you go, go as a student-that’s when tourism becomes enjoyable. Travel in a train compartment, carry food with you, see what the experience is like, how the crowd behaves, how people talk. It’s a joy and a learning experience in life. India is so full of diversity that even a lifetime is not enough to see it all.
Student: Sir, my question is: sometimes during exams we are unable to revise, which makes our mind restless. How can we keep our mind calm, both during exams and before entering the exam hall?
Prime Minister: Look at the week before the exam. You must have already gone through everything up and down. Believe that whatever you have heard, whatever you have studied, has not gone to waste. It is stored somewhere. Sit calmly, don’t worry, and look at the paper as it comes. Another thing: if you want to be a good student, you must have a grip on the subject. Only then will you become a good student. How does one gain grip on a subject? How does a good player become a good player?
Student: Through practice, consistency, discipline, and routine.
Prime Minister: The most important thing is that he keeps competing continuously-he falls, he gets knocked down, he loses, he wins, he keeps going. That is how he becomes a player. I’ll give you a suggestion. In your class, there must be some students who are a little weaker in studies. Make one of them your friend. This technique will help you a lot. Tell him, “Today I want to teach you maths.” To teach him maths, the effort and focus you put in will make your own maths stronger, won’t it?
Student: Yes, Sir, it will.
Student: I play taekwondo, and I want to become a sportsperson in the future. How can I balance my studies and sports?
Prime Minister: Education is needed in life, and it is needed in society. It should never be underestimated. Don’t make the mistake of thinking, “I am good at sports, so I don’t need to study.” But also don’t think that education alone will do everything. You have talent, and whatever it is, it must be developed. Playing to become a sportsperson is one subject, but having play in life is also very important. Life must have play to be saved; life must have play. You must play-if you play, you will grow. And you must study too, so that people don’t say, “He knows nothing, that’s why he stays on the field.” No, you must be powerful in studies as well as in sports.
Student: Whatever he said, I will try to implement in my life. I cannot express in words what happened today.
Student: Sir, my question is: a few years ago you started Swachh Bharat. Our new Raipur is also moving towards development. As students, how can we contribute to development or protect our environment?
Prime Minister: Protecting natural resources should be part of our nature. Gradually, we must involve people, and change will come. If we follow some rules in our own lives-for example, water. Tell me, if I am brushing my teeth and water is running, I should turn it off. Only when I wash my mouth I should use water. These are small things. Once, I visited a village. From a distance, I saw a place that looked like a forest, very green. I asked, “What is this?” They said, “This is a school.” They said the area was dry, but this school was green. There was a teacher there. He collected oil cans from petrol pumps and told the children, “Bring the water from your home that has food particles in it, in these bottles, every day.” The children brought the bottles filled with that water. He gave each child a tree to water. The food particles acted as fertilizer. Because of this, the whole school became green. One teacher brought such a big change. When we act humanely, change begins. These are small things we can easily do. The environment of society must become part of our nature.
Student: You have been leading the country for so many years. As the leader of the nation, what qualities do you expect from us, the future generation, to have as leaders?
Prime Minister: Do you want to become a leader or become fearless?
Student: Both.
Prime Minister: First, become fearless.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Decide in your mind: whether others do it or not, I will do it. When this comes, when you start with yourself, leadership will begin to emerge. For example, if there is garbage lying around, and you pick it up, the four people walking with you will also feel like picking it up. That means you became a leader, didn’t you? It is a good thing. We must always prepare ourselves for the role of a leader. It is a good belief, a good thought. But leadership does not mean contesting elections, forming a political party, giving fancy speeches. Leadership means having the quality to explain your point to ten people-not impose it, but explain it. To explain, you must first understand. Those who understand others can explain to them. Those who do not understand others cannot explain anything. Therefore, our effort must be to understand others.
Student: He explained very well that leadership qualities are present in someone if they take responsibility for something. If I would describe this whole, I would say it was a dream.
Student: I met the Prime Minister.
Student: I am very lucky.
Student: It was wonderful, an experience that very few people get in their lifetime.
Prime Minister: The experiences of exam preparation, the thoughts that come during exams, stress, and people’s expectations—all these questions continuously become part of our discussions. The purpose of Pariksha Pe Charcha is that our young friends speak openly about these issues. Pariksha Pe Charcha is not only about board exam preparations. When I hear your questions, naturally they touch my heart. I realize that many aspects of life are constantly running in the minds of our young friends. Now I will take you to Gujarat, where the children, especially my tribal children from the tribal belt, asked questions that truly amazed me.
Student: Namaste, Sir. Welcome to Dev Mogara village.
Prime Minister: Wonderful. I was told that today everyone must speak in Hindi…
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Alright.
Student: When sir came, we saw that he was wearing a koti with Warli art on it. In our tribal society, Warli art has great importance, so we felt very happy to see that.
Student: We were very excited to meet him. Any other child would have so many questions to ask him. But we are fortunate enough to be the ones talking with him.
Prime Minister: How far have you come from?
Student: We came here from Dediyapada.
Prime Minister: From Dediyapada itself. Good.
Student: I am from Mandvi, Sir.
Prime Minister: Mandvi, good. What is your name?
Student: Jai.
Prime Minister: Jai, and Abhi. You have grown so much! Did you tell them what my introduction is with you?
Student: Yes.
Prime Minister: Did everyone gain courage from them or not?
Student: Yes, Sir, we did.
Prime Minister: He had come to meet me once before too.
Prime Minister: Alright, tell me, do you want to ask something, do you want to know something?
Student: Sir, our parents told us that earlier some tribal areas were very backward. They also told us that you have a lot of affection for Gujarat’s tribal areas and you brought change there. So I want to know, where did you get the inspiration for this?
Prime Minister: Do you know about the Pal-Chitariya incident?
Student: Yes.
Prime Minister: There, the tribal society fought a great struggle for independence. Once there was a terrible famine. At that time, I stayed in that area for many days and worked there. Then I felt that education should be focused on. Later, when I got the opportunity, when I became Chief Minister, I started focusing on it. You will be surprised—once there was a time when from Umargam to Ambaji, there was not a single science school. Later, you saw—now there are two universities, science schools, engineering ITIs, a lot of change has come. It has brought great benefit.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Even today, you must know I created the PM Janman Yojana. Among tribals too, some areas and some people were still left behind. So I had to make a separate scheme for them, a separate budget. Since then, I felt that the more we emphasize education, the faster development will happen. Another thing in my mind was that I built a highway from Umargam to Ambaji. For development, infrastructure is very necessary. People start traveling, so I focused in that direction.
Student: My question is: after the Pahalgam attack, our family was discussing what would happen next. The whole country was looking towards you. Then Operation Sindoor happened and our army won. In such situations, how did you handle your stress? We only face exam stress.
Prime Minister: You people feel exam stress.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: When you recall your old exam days, if you remember old exams, you will feel—yes, at that time there was tension, but once it was done, there was nothing.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Isn’t that so?
Student: Yes, Sir, it is.
Prime Minister: The best thing for exams is to develop the habit of solving papers, of writing. Most people just read.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: If you practice like this yourself, I am certain you will never feel stress.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: What we do is read books all day. Oh, sometimes laugh too. Another very important thing that people don’t realize today is sleep. You must take good sleep. You may think, “What kind of Prime Minister is this, who came to talk about sleeping? We asked about exams.” But if you take proper sleep, then the rest of the time you will be fresh, with new thoughts, new ideas, and your mind cheerful.
Student: Yes, Sir. We want to become doctors, engineers, or officers. How should we choose our career?
Prime Minister: If in one month you say ten different things, what will your family say? “This one has no direction.” It is good that you feel inspired by someone and think, “What if I become like that?” It is not wrong to aspire to become great. But don’t compare yourself with someone who has already become great. Focus on where they started. If your attention is there, then you will say, “Yes, let me start here.” Someone may say, “I became a cricketer.” But when he was in eighth grade, he woke up at 4:00 a.m., rode his bicycle to the stadium, and practiced for two hours. Then you realize, “Oh, it takes so much effort.” Then you start. Right now, you only see, “He scored a century, his photo is in the paper.” Learn to live for dreams, build life according to dreams. But if you make noise, success will make noise.
Student: Yes.
Prime Minister: As soon as you become number one, success will make noise, won’t it?
Student: Yes, Sir, it will.
Prime Minister: The whole school will know, won’t it?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: The whole village will know, won’t it?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: So that should be our effort.
Student: Whatever Sir said, whatever I heard, I thought about it all for my life, to move forward and become something.
Prime Minister: Come.
Student: Sir, now we will show you some things related to our culture. Sir, these are Warli paintings made on cardboard. These are all things related to our culture. Sir, we also presented tribal artworks from our tribal areas—like paintings, this is Lippan art, and this one I made is Pithora art.
Prime Minister: You made it yourself?
Student: Yes, Sir. I made it for you.
Prime Minister: What is your name?
Student: Kishan.
Prime Minister: Is this your handwriting?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Oh, wonderful.
Student: Thank you, Sir.
Prime Minister: How excellent,
Student: We have made these on the walls of our house, and we also worship them.
Prime Minister: Wow, so you have become a great artist!
Student: Yes, Sir. I feel very happy that the Prime Minister of our country has taken my paintings, and Sir spoke with us in such a friendly way that it felt like we were talking with our own friends.
Student: My question to you is: what role did your teachers play in your life?
Prime Minister: A very big role, a very big role. As I mentioned, my teacher used to tell us daily to go to the library, pick one sentence from the editorial in Times of India, write it down, and then discuss it the next day. There were many such things. For example, in fitness, there was a teacher named Parmar when I was in primary school. He was very insistent on physical fitness. He taught us yoga, he taught us mallakhamb. We did not become players, but we understood that fitness is essential for the body. So every teacher plays a role in life. No matter how great a person you meet in the world, you will always find two things in their life: one, they will say their mother had a very big role in their life.
Student: Yes.
Prime Minister: And second, they will say their teacher had a very big role in their life.
Student: In every field our country is progressing. So can you tell us what contribution the tribal community can make to help our country progress further?
Prime Minister: A lot! See, the country has progressed today because of the tribal society. Today, the environment of the country is preserved because of the tribal society. They worship nature, they protect nature. Even today, in our country’s army, the majority of sons and daughters come from tribal society. Today, in every field of the country, there should be no difference. For us, there is no difference. We have sportsmen, and our tribal children can achieve a lot. Their development has brought glory to the nation. You know, recently the women’s cricket team won, right?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: There is a girl named Kranti Gaud from Madhya Pradesh. She is a tribal daughter.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: She has earned a name in sports.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: And in fact, many of our country’s players are from tribal society, and they have brought great glory. In the same way, talent! You have such great art. If you learn technology, then this capability will advance even further.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: So life cannot be only for a job.
Student: No.
Prime Minister: The dream must be that I want to live a certain kind of life, and for that, I will shape my life. If we do this, we will benefit greatly. Sing a song, come on, sing.
Student: Jangalu renari tu pahadu renari, jangalu renari tu pahadu renari… (song not fully clear)
Student: We all sang a song for him, which was about Mogi Mata—where she lives, how she lives. All of that was in the song.
Student: We had a lot of conversations with Sir—about how to always stay happy in life, how to remove stress, how to manage our time, and also how to study for exams without being afraid of them.
Student: At first, I couldn’t believe my eyes that the Prime Minister was in front of us. We didn’t even realize where the time went.
Prime Minister: Our journey of Pariksha Pe Charcha also reached Ashtalakshmi, that is, the North East. And in Guwahati, Pariksha Pe Charcha continued while sailing joyfully on the flowing Brahmaputra.
Student: Namaskar, Sir.
Prime Minister: Please sit.
Student: Pranam, Honourable Prime Minister. We all want to present you with a gamocha.
Prime Minister: Of course. In Assam, how can there be no gamocha! Wonderful.
Student: His presence was very calming, like relaxing. All the anxiety disappeared. We spoke a lot with him together.
Prime Minister: Have you ever seen the Pariksha Pe Charcha program on TV before?
Students: Yes, Sir, we have.
Prime Minister: Good. Have you ever seen that book?
Students: Yes, Sir. Exam Warrior.
Prime Minister: So after reading it or watching the program, what difference did it make compared to what you thought before exams? What benefit did you get?
Student: We don’t feel so scared of exams now. Your mantras, like celebrating exams as a festival, have reduced our fear of exams.
Prime Minister: But it is the family members who scare you, isn’t it?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Yes.
Student: They ask, “Why did you lose one mark? Where did that one mark go?”
Prime Minister: In life, if we become satisfied and say, “Enough, what more?” then progress stops.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: The desire to win must remain in the mind. For that, I gave one mantra.
Student: Sir, we should not compete with others.
Prime Minister: Bravo! Yes. I said we must continuously compete with ourselves. Someone may say, “You got 99, why not 100?” That’s their view. But you must ask yourself, “Why did this change happen in my life? Why was this lacking? What was the reason?” Good. If you have questions in your mind, please ask.
Student: My question is: I heard that in your daily life you follow a particular diet to stay healthy. So what magical diet should we students follow to stay energized and focused, and to perform our best in exams?
Prime Minister: The truth is that I don’t have any fixed diet system, because earlier I used to eat in different families’ homes. The only thing was that since I am vegetarian, I would eat vegetarian food. Whatever was available in that house, I ate. Sometimes I had to cook for myself. Sometimes I cooked khichdi. Do you eat khichdi?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Your diet should be according to your preference. It should not be like medicine that you force yourself to eat. Decide whether you want to eat to fill your stomach or to satisfy your heart.
Student: To satisfy the heart.
Prime Minister: And what usually happens is that people keep eating until someone tells them to stop. They eat grains until their stomach is full. But they don’t breathe until their chest is full. Here, it should be the opposite. Whenever you get the chance during the day, take a deep breath until your body is completely filled. If possible, hold it for a few moments and then slowly release it. What we do is eat food, but among the fifty other tasks, we give our body the last priority. The last priority. Now tell me, how many of you have made a rule that you will watch the sunrise? How many?
Prime Minister: Sunrise.
Students: We will watch, Sir!
Prime Minister: This gives freshness and energy to the body. We must make it a habit. The body should be given the first priority.
Student: Sir, often our parents compare us with our friends. But the pressure is greater when they compare us with our own siblings. In such situations, what should we do?
Prime Minister: Suppose your father says, “Look at your sister’s handwriting, how beautiful it is.” What will a good person say? He will tell his sister, “Please teach me how to improve my handwriting.” Another person will think, “My parents only like my sister. They praise her handwriting. They don’t see how hard I am working.” If in the family someone’s good quality is mentioned, we should try to learn that quality from our brother or sister. And we should tell our parents, “You pointed out something good. I don’t have this quality. Please tell me how I can develop it.” Then parents will see that you are not offended, but instead you are trying to learn. Parents should avoid comparisons. I always tell parents: please don’t praise one child so much in front of others that the other child feels neglected. If someone close to us is better at something, we should silently consider them our guru. They should not know that you consider them your guru. For example, say, “You play badminton very well. What mistake am I making? Please teach me.” Then they will not feel superior. They will think, “He wants to learn from me.” They will see you as equal.
Student: Nervousness was obviously there, but at the same time I felt very excited. I was very happy that I was going to meet Modi ji. I never thought something like this would happen to me. But when it did, I was extremely happy.
Student: Sir, often students face difficulty speaking on stage or in front of people. What advice would you give us to increase our confidence?
Prime Minister: So if you had to give advice to them, what would you say? Come, come forward, everyone come forward. If someone has to say one, two, three, how would it be?
Student: Sir, we should have confidence, yes.
Prime Minister: Confidence has two words. Which two words?
Student: Atma (soul) and Vishwas (belief).
Prime Minister: One who has belief in oneself never feels afraid. Do you have belief in yourself?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: If you have belief in yourself, you can overcome anything. What does a person with self-belief do? He studies the whole situation in his mind. Swami Vivekananda once wrote a letter after his famous speech in Chicago.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Vivekananda was highly praised.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: But he wrote to his disciple that when he had to speak in Chicago, he was very nervous. He thought, “So many great scholars, so many elders, so many ascetics—what will I say?” He wrote that he was very nervous. Then he remembered Mother Saraswati and prayed: “Mother, awaken all the strength within me. Let everything I have learned come to my tongue at once.” He prayed like this and went to the stage. When he said, “Sisters and Brothers of America,” the audience clapped for two minutes continuously. That became a turning point. He realized, “No, I am not what I thought. There is something within me.” Confidence came. In everyone’s life, even the greatest speakers, the greatest players—have you seen Sachin Tendulkar never get out for zero?
Student: He has.
Prime Minister: Did he sit holding his head in despair?
Student: No, Sir.
Prime Minister: That means we must observe the situation, assess it, and then think, “Alright, I can do it.” The word Atmavishwas (self-confidence) truly means belief in oneself. No one else will do it for us. We must do it ourselves.
Student: I would like to present a song before you.
Prime Minister: Yes, sing a song.
Student: Yes, by Dr. Bhupen Hazarika.
Prime Minister: Oh wonderful, please sing.
Student: (Song in Assamese language)
Prime Minister: Excellent.
Student: In our village, near our house, there is a….. tea estate. My mother has been supervising tea leaf plucking there for eight years.
Prime Minister: Oh, so you are from a tea garden.
Student: Yes.
Prime Minister: You study well, your mother teaches you, and she also works in the tea garden. So what have you brought?
Student: I have brought tea leaves for you.
Prime Minister: Then I must make tea. Thank you very much. Please convey my respects to your mother.
Student: I never thought that being a boy from a tea garden, I would get to meet the Prime Minister. I cannot believe that I actually met him.
Student: Even with such a generation gap, when he understands our words, it feels very good.
Prime Minister: You saw how we talked about exams, but also about local music, Assam’s tea—these too became memorable parts of Pariksha Pe Charcha. Exams are an opportunity, and a spirit of healthy competition makes our preparation even better. In all these discussions, the places were different, the students were different, the experiences were different. But the purpose of every discussion was the same: to listen to every student, to understand, and to learn something together. My best wishes to all of you. Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୬” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥୋପକଥନ
09 FEB 2026 3:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁମାନେ, ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କରଣକୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ। ଏଥର ଏହା ଟିକେ ଅଲଗା, ଟିକେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଅନେକ ଛାତ୍ର ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା ଉଚିତ। ତେଣୁ ଏଥର ମୁଁ ଏହି ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଭାରତର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ବସିଛି। ଏହି ବିଶେଷ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଆପଣ ଠିକ୍ ସେଇଆ ଦେଖିବେ। ଚାଲନ୍ତୁ ତାମିଲନାଡୁର କୋଏମ୍ବାଟୁରରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା। ତାମିଲନାଡୁର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ କୌତୁହଳ ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ଆସନ୍ତୁ ନଜର ପକାଇବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବଣକ୍କମ!
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ବଣକ୍କମ, ସାର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନେ କିଛି ଖାଇଲେଣି ନା ନାହିଁ?
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ନାହିଁ ସାର୍, ଆମେ ଆଗରୁ ଖାଇ ସାରିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନେ କ’ଣ ଖାଇଲେ?
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ଆମେ ଘରୁ ଖାଦ୍ୟ ଆଣିଥିଲୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଘରୁ, ବହୁତ ଭଲ।
ଛାତ୍ର: ତାଙ୍କୁ ଦେଖିବା ପରେ ମୁଁ ମୋ ଆଖିକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିଲି ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର: ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଏକ ଗତିଶୀଳ, ନାଟକୀୟ ପ୍ରବେଶ ଆଶା କରୁଥିଲି କାରଣ ଶେଷରେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେ ବହୁତ ସରଳ, ନମ୍ର ଏବଂ ମାଟି ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇରହିଥିବା ଜଣେ ମଣିଷ।
ଛାତ୍ର: ଯେତେବେଳେ ସେ ଭିତରକୁ ଆସିଲେ, ମୋର ରୋମାଞ୍ଚ ହେଲା। ସେ ପ୍ରକୃତରେ ମହାନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ମୁଁ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଆସୁଛି। ମୁଁ ଏହା ଶିଖାଇବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଶିଖିବା ପାଇଁ କରିଥାଏ। ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ତାମିଲନାଡୁର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭେଟୁଛି- ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବା ପାଇଁ। ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି କିଛି ସେୟାର୍ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ମୁଁ ଶୁଣିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଅଛି। କିଏ ଆରମ୍ଭ କରିବ?
ଛାତ୍ରୀ: ମୋ ନାମ ଛବି ଜୈନ। ମୁଁ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୋତେ କେଉଁ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ସ୍ତରରେ ମୋ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମୁଁ କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ୍?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ ବଢ଼ିଆ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛ। ଆଜିକାଲି ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭେଟେ, ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି। ପ୍ରଥମେ ତୁମେ କ’ଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍। କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବୈଷୟିକ ନବସୃଜନ ବିଷୟରେ- କେହି ଡ୍ରୋନ୍ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, କେହି ଘରେ ବିଜୁଳି ପାଇଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ତୁମେ କିଛି ସାଙ୍ଗଙ୍କୁ ଜାଣିଥିବ ଯେଉଁମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଯିଏ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭଲ। ଚାରିଜଣ ସାଙ୍ଗଙ୍କର ଏକ ଛୋଟ ଦଳ ଗଠନ କର ଏବଂ ପାର୍ଶ୍ୱରେ କିଛି ଆରମ୍ଭ କର। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ୨୫ ବର୍ଷର ବୟସ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ- ତୁମେ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବ। ଏପରିକି ଛୋଟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ହୋଇପାରେ। ଯଦି ତୁମେ ଆଗ୍ରହୀ, ତେବେ ଏହା ଚମତ୍କାର। କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପରିଦର୍ଶନ କର, ଏକ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଚ୍ଚୋଟ ଭାବରେ କୁହ, "ମୁଁ ଜଣେ ସ୍କୁଲ୍ ଛାତ୍ର, ମୁଁ ଏକ ସ୍କୁଲ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ କରୁଛି।" ସେମାନେ କିଛି ଲୁଚାଇବେ ନାହିଁ; ସେମାନେ ତୁମ ସହିତ ସେୟାର୍ କରିବେ। ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହା କିପରି କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ତୁମେ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିବ।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଭୟ କରେ ଯେ ଯଦି ମୁଁ ପାଠପଢ଼ାରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ, ତେବେ ମୋର ଆବେଗକୁ ଅବହେଳା କରିବି। ଆଉ ଯଦି ମୁଁ ମୋ ପ୍ୟାସନ୍ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ, ମୋର ପାଠପଢ଼ା ପ୍ରଭାବିତ ହେବ। ମୁଁ କିପରି ଉଭୟଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିପାରିବି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖ, ପ୍ରଥମ କଥା ହେଉଛି ଏହା ଦୁଇଟି ପୃଥକ ଜିନିଷ ନୁହେଁ। ତୁମେ କାହିଁକି ଏମିତି ଭାବୁଛ? ଦୁଇଟି ଯାକ ଉପଯୋଗୀ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମନେକର ତୁମେ କଳାକୁ ଭଲ ପାଅ ଏବଂ ତୁମେ ଏକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଷୟ ପଢୁଛ ଯାହା ଲାବୋରେଟୋରୀ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ମିଶ୍ରଣ ବିଷୟରେ କହୁଛି। ତୁମେ ଏକ କାଗଜ ନେଇପାରିବ, ଲ୍ୟାବ୍ ଆଙ୍କି ପାରିବ, ଏହାକୁ ରଙ୍ଗ କରିପାରିବ, ବୋତଲଗୁଡ଼ିକୁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ନାମ ସହିତ ଲେବଲ୍ କରିପାରିବ। ତା’ପରେ ଯଦି ପାଠରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଦୁଇଟି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶାଇଲେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରଙ୍ଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତେବେ ତୁମେ ପାତ୍ରରେ ସେହି ରଙ୍ଗ ଆଙ୍କି ପାରିବ। ଏହିପରି ଭାବରେ ତୁମର କଳା ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା ଏବଂ ତୁମର ପାଠ ମଧ୍ୟ ମନେ ରହିଗଲା। ତେଣୁ ଉଭୟକୁ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ଏକାଠି ଯାଇପାରିବ। କଳା କିମ୍ବା କ୍ରାଫ୍ଟ ପାଇଁ ତୁମର ଆବେଗ ପାଠପଢ଼ାର ଥକ୍କାପଣ ଦୂର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ। ତୁମେ ଏଥିପାଇଁ ଦୈନିକ ଅଧ ଘଣ୍ଟା କିମ୍ବା ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଥର ସମୟ ଦେଇପାରିବ। ସମାଜ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଶିକ୍ଷା ନିଶ୍ଚୟ କରିବାକୁ ହେବ, କିନ୍ତୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନ ପାଇଁ ଯାହା ଉପଯୋଗୀ ତାହା ମଧ୍ୟ ସାଙ୍ଗରେ ଚଳାଯାଇପାରିବ।
ଛାତ୍ର: ଆମ ଦେଶ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ଏହା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯୁବପିଢ଼ି କ’ଣ କରିପାରିବା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କର ମଧ୍ୟ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି ଜାଣି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି। ଏହା ମୋତେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଦେଉଛି। ଏବେ ମୁଁ ଉତ୍ସାହିତ! ୨୦୪୭ ରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ କ’ଣ? ତୁମେ ସିଙ୍ଗାପୁର ବିଷୟରେ ଶୁଣିଛ? ଦିନେ ଏହା କେବଳ ଏକ ଛୋଟ ମାଛଧରା ଗାଁ ଥିଲା। ଆଜି ଏହା ଏତେ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି। ଲି କୁଆନ୍ ୟୁ କହିଥିଲେ: "ଯଦି ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ଆମକୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।" ଆମେ ତୃତୀୟ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶ ପରି ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା ନାହିଁ- ଯେଉଁଠି ସେଇଠି ଅଳିଆ ଫୋପାଡ଼ିବା, ଯେଉଁଠି ସେଇଠି ଛେପ ପକାଇବା... ପ୍ରଭୃତି। ଛୋଟ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ବେଶ୍‍ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ରେଡ୍ ଲାଇଟ୍ ରେ ତୁମର ସ୍କୁଟରକୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ରଖ। କିମ୍ବା ଘରେ ସ୍ଥିର କର ଯେ ଖାଇବା ପରେ କୌଣସି ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ। କଳ୍ପନା କର ଯଦି ସମସ୍ତେ ଏହା କରନ୍ତେ- କେତେ ଖାଦ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୁଅନ୍ତା, କେତେ ଲାଭ ହୁଅନ୍ତା! ନାଗରିକ ଭାବରେ ଯଦି ଆମେ ଏଭଳି ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁସରଣ କରୁ, ତେବେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଅବଦାନ ଦେଉଛୁ। ଏବେ, ‘ଭୋକାଲ୍ ଫର ଲୋକାଲ୍’ କୁ ନିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବି। ମୁଁ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’କୁ ସମର୍ଥନ କରିବି। ଯେମିତି ମୁଁ କହୁଥିଲି ‘ୱେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’। କିଛି ଧନୀ ଲୋକ ବାହାଘର ପାଇଁ ଦୁବାଇ ଯିବା କଥା ଭାବନ୍ତି। କାହିଁକି? ଭାରତରେ କ’ଣ ଅଭାବ ଅଛି? ଯଦି ଆମେ ନାଗରିକ ଭାବରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଉ, ତେବେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଅବଦାନ ଦେଇପାରିବା।
ଛାତ୍ର: ଆମେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲୁ। ଓଃ ମାଇ ଗଡ୍, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକୃତରେ ଏଥିପାଇଁ ଚିନ୍ତା କଲେ ଏବଂ ଆମକୁ କହିଲେ ଯେ ଏହା ଛୋଟ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖିପାରେ, ତାହା ବଡ଼ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ।
ଛାତ୍ର: ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଛାତ୍ର କିମ୍ବା ବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଜିଇଁଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ କଷ୍ଟକର ହୋଇଯାଏ, ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରେରଣା ପ୍ରାୟତଃ ହ୍ରାସ ପାଏ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ) ଆବଶ୍ୟକ କି ଅନୁଶାସନ ବା ଶୃଙ୍ଖଳା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜୀବନରେ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯଦି ଅନୁଶାସନ ନାହିଁ, ତେବେ ତୁମର ଯେତେ ପ୍ରେରଣା ଥାଉ ନା କାହିଁକି, ତାହା ଉପଯୋଗୀ ହେବ ନାହିଁ। ଜଣେ କୃଷକଙ୍କ କଥା କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯିଏ ପ୍ରେରଣା ପାଆନ୍ତି କାରଣ ତାଙ୍କ ପଡ଼ୋଶୀ ବହୁତ ଫସଲ ଅମଳ କରନ୍ତି। ସେ ଭାବନ୍ତି, "ମୋ ଜମି ବଡ଼, ମୋତେ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବା ଉଚିତ।" ସେ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବର୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ବିଲ ଚାଷ କରିବା କଥା ଆସିଲେ, ସେ ଏହାକୁ ବିଳମ୍ବ କରନ୍ତି ଏବଂ କୁହନ୍ତି, "ମୁଁ ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହରେ କରିବି।" ଯଦି ସେ ବର୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ହଳ ନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ପରେ ଯାହା କଲେ ବି ତାଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଖରାପ ରହିବ। ତାଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରେରଣା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଅନୁଶାସନ ନଥିଲା। ଜୀବନରେ ଅନୁଶାସନ ଜରୁରୀ; ପ୍ରେରଣା ଏଥିରେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗ କରେ। ଅନୁଶାସନ ବିନା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ବୋଝ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ନିରାଶା ଆଣିଥାଏ।
ଛାତ୍ର: ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଲି, ଏହା ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା ଯାହା ମୋ ପାଖରେ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଏବେ ଶେଷରେ, ମୁଁ ଯାହାଙ୍କୁ ଆଦର୍ଶ ମାନି ଆସିଛି ତାଙ୍କଠାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପାଇ ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଏବଂ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଆଜିକାଲି ଏଆଇ (କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା) ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେଉଛି। ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ ଯେ ଅନେକ କମ୍ପାନୀରେ କେବଳ ମାନବ କର୍ମଚାରୀ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଏଆଇ କର୍ମଚାରୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ତେଣୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ଆମେ କ’ଣ ଏଆଇକୁ ଭୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର କ୍ୟାରିୟର୍ ବାଛିବା ସମୟରେ ଆମକୁ କ’ଣ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ଯେତେବେଳେ ବି ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆସେ, ସେଠାରେ ସବୁବେଳେ ଆଲୋଚନା ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆସିଲା, ଲୋକମାନେ ଭାବିଲେ କ’ଣ ହେବ। ଏହା ସବୁବେଳେ ଏମିତି ହୋଇ ଆସିଛି। ଆମେ କୌଣସି ଜିନିଷକୁ ଭୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆମର ଚେଷ୍ଟା ହେବା ଉଚିତ୍ ଯେ ଆମେ ଏହାର ଦାସ ନ ହେଉ। ମୁଁ ମୋ ଜୀବନରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ହୋଇ ରହିବା ଉଚିତ୍; ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମୋର ମାଲିକ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କିଛି ପିଲା ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ଦାସ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି- ଫୋନ୍ ବିନା ସେମାନେ ଖାଇପାରିବେ ନାହିଁ; ଟିଭି ବିନା ସେମାନେ ରହିପାରିବେ ନାହିଁ। ତା’ର ଅର୍ଥ ସେମାନେ ଦାସ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଆମକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ: ମୁଁ ଦାସ ହେବି ନାହିଁ। ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଆମର ସୁବିଧା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍। ଯଦି ମୁଁ ଏଆଇକୁ ପଚାରେ, "ଏହି ବିଷୟରେ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ବହି କେଉଁଟି?" ଏବଂ ଏହା ମୋତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ, ତେବେ ତାହା ଉପଯୋଗୀ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୁଁ କୁହେ, "ମୁଁ ପଢ଼ିବି ନାହିଁ, ତୁମେ ଖାଲି କୁହ ଭିତରେ କ’ଣ ଅଛି," ତେବେ ତାହା ଭୁଲ୍। ଚାକିରିର ସ୍ୱରୂପ ସବୁବେଳେ ବଦଳିବ। ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ବଳଦ ଗାଡ଼ିରେ ଯାଉଥିଲେ; ଏବେ ସେମାନେ ବିମାନରେ ଯାଉଛନ୍ତି। ଚାକିରି ବଦଳିଲା, କିନ୍ତୁ ଜୀବନ ଚାଲିଲା। ଆମକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେବ, ନିଜକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗ କରିବାକୁ ହେବ। ଯଦି ଆମେ ଏହା କରୁ, ତେବେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଯେତେ ଉନ୍ନତ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସବୁବେଳେ ଆମ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ। ଆମକୁ ଏହାକୁ ଭୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର: ମୁଁ କେବେ ବିଶ୍ୱାସ କରି ନଥିଲି ଯେ ମୋତେ ବଛାଯିବ, ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଏଭଳି ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର ପାଇଁ।
ଛାତ୍ର: ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା। ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଭୂତ, ଏବଂ ଏହା ଏତେ ବାସ୍ତବ ଅନୁଭବ ହେଲା।
ଛାତ୍ର: ସେ ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଜଣେ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ପରି ଅଧିକ ଅନୁଭବ ହେଉଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବନ୍ଧୁଗଣ, କୋଏମ୍ବାଟୁରରେ ଆମର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ସହିତ ଏଆଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଷୟରେ ବହୁତ ସଚେତନ। ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଯୁବ ଭାରତର ଯୁବ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଯାହା ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବନ୍ଧୁଗଣ, ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏକାଠି ବସିବା, କଥା ହେବା ଏବଂ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବା। ଏହି ଧାରାକୁ ଜାରି ରଖି କୋଏମ୍ବାଟୁର ପରେ କିଛି ସପ୍ତାହ ପରେ ଆମର ଆଲୋଚନା ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜଧାନୀ ରାୟପୁରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ବହୁତ କୌତୁହଳପୂର୍ଣ୍ଣ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲି। ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ କହିବି, ଏହା କେବଳ ଆଲୋଚନା ନଥିଲା- ମୋତେ କିଛି ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଚାଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ।
ଛାତ୍ର: ଜୟ ଜୋହାର, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜୟ ଜୋହାର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେମାନେ ତୁମକୁ କିଛି ଖାଇବାକୁ ଦେଲେ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଆପଣ ଅନେକ ମିଟିଂରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି। ଆପଣ ଏଠାରେ ଆମ ସହିତ କିଛି ଖାଇବାକୁ ଚାହିଁବେ କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା କିପରି ତିଆରି ହୁଏ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଆମେ ବେସନକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୋଲ୍ ଆକାର ଦେଇ ଛାଣିଥାଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଓଃ, ଆଉ?
ଛାତ୍ର: ଏହା ନମକିନ୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଲୋକମାନେ ଏହା କେବେ ଖାଆନ୍ତି?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୀପାବଳି ସମୟରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦୀପାବଳି ସମୟରେ, ବୁଝିଲି।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୀପାବଳି ସମୟରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ ଜାଣିଛ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏହାକୁ କ’ଣ କୁହନ୍ତି? ଏହାକୁ ‘ଚକଲି’ କୁହନ୍ତି।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ନାହିଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏହାକୁ ‘ଚକଲି’ କୁହନ୍ତି।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଉ ଏହା କ’ଣ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଏହା ହେଉଛି ‘ଖୁରମି’।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଃ।
ଛାତ୍ର: ଏହା ଗୁଡ଼, ଅଟା ଏବଂ ସୁଜିରୁ ତିଆରି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଧନ୍ୟବାଦ ପିଲା, ଏଭଳି ଚମତ୍କାର ଖାଦ୍ୟ ଦେଇଥିବାରୁ।
ଛାତ୍ର: ତାଙ୍କୁ ଖୁରମି ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ପରେ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଆମ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଖୁଆଇଲେ। ଏହା ବହୁତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମ ମନରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ଥିବ। ଆଜି ତୁମ ପାଖରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ପଚାରିବାର ସୁଯୋଗ ଅଛି। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଗକୁ ବଢ଼।
ଛାତ୍ର: ପରୀକ୍ଷା ପରେ ଆମ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଛୁଟିରେ ଯିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ହୁଏ। ଆପଣ ଭାରତର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ଥାନର ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରିବେ କି ଯେଉଁଠାକୁ ଆମେ ଯାଇପାରିବା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ କେଉଁ ତହସିଲର?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ମୁଁ ରାୟପୁରରୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ରାୟପୁରରୁ। ତେବେ ତୁମ ତହସିଲରେ କେଉଁ ସ୍ଥାନ ଅଛି ତାର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର। ଏଥିପାଇଁ ଏକ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ସମୟ ଲାଗିବ। ତା’ପରେ ତୁମ ଜିଲ୍ଲାରେ କ’ଣ ଅଛି ଯାହା ତୁମେ ଦେଖିନାହଁ ତାର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର। ତା’ପରେ ସ୍ଥିର କର ତୁମ ରାଜ୍ୟରେ, ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଏମିତି କ’ଣ ଅଛି ଯେଉଁଠାକୁ ତୁମେ ଯାଇନାହଁ। ଯେଉଁଠାକୁ ବି ଯାଅ, ଜଣେ ଛାତ୍ର ଭାବରେ ଯାଅ- ସେତେବେଳେ ହିଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପଭୋଗ୍ୟ ହୁଏ। ଟ୍ରେନ୍ ବଗିରେ ଯାତ୍ରା କର, ନିଜ ସାଙ୍ଗରେ ଖାଦ୍ୟ ନିଅ, ଦେଖ ଅଭିଜ୍ଞତା କିପରି, ଭିଡ଼ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରୁଛି, ଲୋକମାନେ କିପରି କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଜୀବନରେ ଏକ ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଏକ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା। ଭାରତ ବିବିଧତାରେ ଏତେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଜୀବନ କାଳ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ବେଳେବେଳେ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଆମେ ରିଭିଜନ କରିବାକୁ ଅସମର୍ଥ ହୋଇଥାଉ, ଯାହା ଆମ ମନକୁ ଅଶାନ୍ତ କରିଦିଏ। ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ହଲକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ କିପରି ନିଜ ମନକୁ ଶାନ୍ତ ରଖିପାରିବା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପରୀକ୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ସପ୍ତାହକୁ ଦେଖ। ତୁମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସବୁକିଛି ପଢ଼ି ସାରିଥିବ। ବିଶ୍ୱାସ କର ଯେ ତୁମେ ଯାହା ଶୁଣିଛ, ଯାହା ପଢ଼ିଛ, ତାହା ବୃଥା ଯାଇନାହିଁ। ଏହା କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ସାଇତା ହୋଇ ରହିଛି। ଶାନ୍ତ ହୋଇ ବସ, ଚିନ୍ତା କର ନାହିଁ ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଆସିବା ପରେ ତାହାକୁ ଦେଖ। ଅନ୍ୟ ଏକ କଥା: ଯଦି ତୁମେ ଜଣେ ଭଲ ଛାତ୍ର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛ, ତେବେ ବିଷୟ ଉପରେ ତୁମର ଦୃଢ଼ତା ରହିବା ଉଚିତ୍। ସେତେବେଳେ ହିଁ ତୁମେ ଜଣେ ଭଲ ଛାତ୍ର ହେବ। ଜଣେ ବିଷୟ ଉପରେ କିପରି ଦୃଢ଼ତା ହାସଲ କରେ? ଜଣେ ଭଲ ଖେଳାଳି କିପରି ଭଲ ଖେଳାଳି ହୁଅନ୍ତି?
ଛାତ୍ର: ଅଭ୍ୟାସ, ନିରନ୍ତରତା, ଅନୁଶାସନ ଏବଂ ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ମାଧ୍ୟମରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ସେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଜାରି ରଖନ୍ତି- ସେ ପଡ଼ନ୍ତି, ଧକ୍କା ଖାଆନ୍ତି, ହାରନ୍ତି, ଜିତନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଚାଲିଥାନ୍ତି। ସେଇମିତି ହିଁ ସେ ଜଣେ ଖେଳାଳି ହୁଅନ୍ତି। ମୁଁ ତୁମକୁ ଏକ ପରାମର୍ଶ ଦେବି। ତୁମ ଶ୍ରେଣୀରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କିଛି ଛାତ୍ର ଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ପାଠପଢ଼ାରେ ଟିକେ ଦୁର୍ବଳ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣଙ୍କୁ ତୁମର ସାଙ୍ଗ କର। ଏହି କୌଶଳ ତୁମକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ତାଙ୍କୁ କୁହ, "ଆଜି ମୁଁ ତୁମକୁ ଗଣିତ ଶିଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି।" ତାଙ୍କୁ ଗଣିତ ଶିଖାଇବା ପାଇଁ ତୁମେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ଦେବ, ତାହା ତୁମର ଗଣିତକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ, ନୁହେଁ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍, ନିଶ୍ଚୟ।
ଛାତ୍ର: ମୁଁ ତାଇକୋଣ୍ଡୋ ଖେଳେ, ଏବଂ ମୁଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଜଣେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ହେବାକୁ ଚାହେଁ। ମୁଁ କିପରି ମୋର ପାଠପଢ଼ା ଏବଂ ଖେଳକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିପାରିବି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ସମାଜରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାକୁ କେବେବି କମ୍ କରି ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। "ମୁଁ ଖେଳରେ ଭଲ, ତେଣୁ ମୋତେ ପଢ଼ିବା ଦରକାର ନାହିଁ" ବୋଲି ଭାବି ଭୁଲ୍ କର ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାବ ନାହିଁ ଯେ କେବଳ ଶିକ୍ଷା ହିଁ ସବୁକିଛି କରିଦେବ। ତୁମର ପ୍ରତିଭା ଅଛି, ଏବଂ ତାହା ଯାହା ବି ହେଉ, ତାହା ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ୍। ଜଣେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ହେବା ପାଇଁ ଖେଳିବା ଗୋଟିଏ ବିଷୟ, କିନ୍ତୁ ଜୀବନରେ ଖେଳ ରହିବା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଜୀବନକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଜୀବନରେ ଖେଳ ରହିବା ଉଚିତ୍। ତୁମକୁ ଖେଳିବାକୁ ପଡ଼ିବ- ଯଦି ତୁମେ ଖେଳିବ, ତୁମେ ବଢ଼ିବ। ଏବଂ ତୁମକୁ ପଢ଼ିବାକୁ ମଧ୍ୟ ହେବ, ଯେପରି ଲୋକମାନେ ନ କହିବେ, "ସେ କିଛି ଜାଣିନାହିଁ, ସେଥିପାଇଁ ସେ ପଡ଼ିଆରେ ରହେ।" ନା, ତୁମେ ପାଠପଢ଼ାରେ ଯେପରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ଖେଳରେ ମଧ୍ୟ ସେପରି ହେବା ଉଚିତ୍।
ଛାତ୍ର: ସେ ଯାହା ବି କହିଲେ, ମୁଁ ତାହାକୁ ମୋ ଜୀବନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି। ଆଜି କ’ଣ ହେଲା ମୁଁ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରିପାରିବି ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆପଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଆମର ନୂଆ ରାୟପୁର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି। ଛାତ୍ର ଭାବରେ, ଆମେ କିପରି ବିକାଶରେ ଅବଦାନ ଦେଇପାରିବୁ କିମ୍ବା ଆମ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇପାରିବୁ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସୁରକ୍ଷା ଆମ ସ୍ୱଭାବର ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ୍। ଧୀରେ ଧୀରେ ଆମକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ। ଯଦି ଆମେ ନିଜ ଜୀବନରେ କିଛି ନିୟମ ପାଳନ କରୁ- ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପାଣି। ମୋତେ କୁହ, ଯଦି ମୁଁ ଦାନ୍ତ ଘଷୁଛି ଏବଂ ପାଣି ବୋହି ଚାଲିଛି, ତେବେ ମୋତେ ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ୍। କେବଳ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପାଟି ଧୋଇବି ସେତେବେଳେ ପାଣି ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍। ଏଗୁଡ଼ିକ ଛୋଟ ଜିନିଷ। ଥରେ ମୁଁ ଏକ ଗାଁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲି। ଦୂରରୁ ମୁଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ଦେଖିଲି ଯାହା ଜଙ୍ଗଲ ପରି ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ବହୁତ ସବୁଜ। ମୁଁ ପଚାରିଲି, "ଏହା କ’ଣ?" ସେମାନେ କହିଲେ, "ଏହା ଏକ ସ୍କୁଲ୍।" ସେମାନେ କହିଲେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ଶୁଖିଲା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ସ୍କୁଲ୍ ସବୁଜ ଥିଲା। ସେଠାରେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ। ସେ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପରୁ ତେଲ ଡବା ସଂଗ୍ରହ କରି ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିଲେ, "ତୁମ ଘରୁ ଯେଉଁ ପାଣିରେ ଖାଦ୍ୟ କଣିକା ଅଛି, ସେହି ପାଣିକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଏହି ବୋତଲରେ ଆଣ।" ପିଲାମାନେ ସେହି ପାଣିରେ ଭର୍ତ୍ତି ବୋତଲ ଆଣିଲେ। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଗଛକୁ ପାଣି ଦେବାକୁ ଦେଲେ। ଖାଦ୍ୟ କଣିକାଗୁଡ଼ିକ ସାର ଭାବରେ କାମ କଲା। ଏହି କାରଣରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍କୁଲ୍ ସବୁଜ ହୋଇଗଲା। ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମାନବିକତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ, ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଛୋଟ ଜିନିଷ ଯାହା ଆମେ ସହଜରେ କରିପାରିବା। ସମାଜର ପରିବେଶ ଆମ ସ୍ୱଭାବର ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ୍।
ଛାତ୍ର: ଆପଣ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରନାୟକ ଭାବରେ, ଆପଣ ଆମଠାରୁ, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିରୁ ନେତା ଭାବରେ କେଉଁ ଗୁଣ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ ଜଣେ ନେତା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛ କି ନିର୍ଭୀକ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛ?
ଛାତ୍ର: ଉଭୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରଥମେ ନିର୍ଭୀକ ହୁଅ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନିଜ ମନରେ ସ୍ଥିର କର: ଅନ୍ୟମାନେ କରନ୍ତୁ ବା ନ କରନ୍ତୁ, ମୁଁ ଏହା କରିବି। ଯେତେବେଳେ ଏହା ଆସିବ, ସେତେବେଳେ ତୁମେ ନିଜଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବ, ନେତୃତ୍ୱ ଉଭା ହେବାକୁ ଲାଗିବ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯଦି ଚାରିଆଡ଼େ ଅଳିଆ ପଡ଼ିଛି, ଏବଂ ତୁମେ ତାହାକୁ ଉଠାଉଛ, ତେବେ ତୁମ ସହିତ ଚାଲୁଥିବା ଚାରିଜଣ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ତାହାକୁ ଉଠାଇବାକୁ ଅନୁଭବ କରିବେ। ତା’ର ଅର୍ଥ ତୁମେ ଜଣେ ନେତା ହେଲ, ନୁହେଁ କି? ଏହା ଏକ ଭଲ କଥା। ଆମେ ସବୁବେଳେ ଜଣେ ନେତାଙ୍କ ଭୂମିକା ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ୍। ଏହା ଏକ ଭଲ ବିଶ୍ୱାସ, ଏକ ଭଲ ଚିନ୍ତାଧାରା। କିନ୍ତୁ ନେତୃତ୍ୱର ଅର୍ଥ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବା, ଏକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଗଠନ କରିବା, ଜାକଜମକିଆ ଭାଷଣ ଦେବା ନୁହେଁ। ନେତୃତ୍ୱର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନିଜ କଥାକୁ ଦଶ ଜଣଙ୍କୁ ବୁଝାଇବା ଗୁଣ ରହିବା- ତାହାକୁ ଲଦି ଦେବା ନୁହେଁ, ବରଂ ବୁଝାଇବା। ବୁଝାଇବା ପାଇଁ, ତୁମକୁ ପ୍ରଥମେ ବୁଝିବାକୁ ହେବ। ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଝନ୍ତି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇ ପାରନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଝନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନେ କିଛି ବୁଝାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ। ତେଣୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ହେବା ଉଚିତ୍।
ଛାତ୍ର: ସେ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝାଇଲେ ଯେ ନେତୃତ୍ୱ ଗୁଣ ଜଣଙ୍କ ପାଖରେ ଥାଏ ଯଦି ସେମାନେ କୌଣସି ଜିନିଷର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଅନ୍ତି। ଯଦି ମୁଁ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କଥାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବି, ମୁଁ କହିବି ଏହା ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା।
ଛାତ୍ର: ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଲି।
ଛାତ୍ର: ମୁଁ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ।
ଛାତ୍ର: ଏହା ଚମତ୍କାର ଥିଲା, ଏକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଯାହା ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ପାଆନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଅଭିଜ୍ଞତା, ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଆସୁଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା, ଚାପ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା- ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆମ ଆଲୋଚନାର ଅଂଶ ହୋଇଯାଏ। ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ କୁହନ୍ତୁ। ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କେବଳ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ ଶୁଣେ, ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ମୋ ହୃଦୟକୁ ଛୁଇଁଯାଏ। ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଆମର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ମନରେ ଜୀବନର ଅନେକ ଦିଗ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଚାଲିଛି। ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟ ନେଇଯିବି, ଯେଉଁଠାରେ ପିଲାମାନେ, ବିଶେଷ କରି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ମୋର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ, ଏମିତି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲେ ଯାହା ମୋତେ ପ୍ରକୃତରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା।
ଛାତ୍ର: ନମସ୍ତେ, ସାର୍। ଦେବ ମୋଗରା ଗ୍ରାମକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଚମତ୍କାର। ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆଜି ସମସ୍ତେ ହିନ୍ଦୀରେ କଥା ହେବା ଉଚିତ୍…
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି।
ଛାତ୍ର: ଯେତେବେଳେ ସାର୍ ଆସିଲେ, ଆମେ ଦେଖିଲୁ ସେ ୱାର୍ଲି ଆର୍ଟ ଥିବା ଏକ କୋଟି ପିନ୍ଧିଥିଲେ। ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ୱାର୍ଲି ଆର୍ଟର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି, ତେଣୁ ତାହା ଦେଖି ଆମକୁ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା।
ଛାତ୍ର: ତାଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ଆମେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲୁ। ଯେକୌଣସି ପିଲାଙ୍କ ପାଖରେ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିବ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଆମେ ତାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେମାନେ କେତେ ଦୂରରୁ ଆସିଛ?
ଛାତ୍ର: ଆମେ ଏଠାକୁ ଦେଦିୟାପାଡ଼ାରୁ ଆସିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଦିୟାପାଡ଼ାରୁ ହିଁ। ଭଲ।
ଛାତ୍ର: ମୁଁ ମାଣ୍ଡଭିରୁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମାଣ୍ଡଭି, ଭଲ। ତୁମ ନାମ କ’ଣ?
ଛାତ୍ର: ଜୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜୟ, ଏବଂ ଅଭି। ତୁମେମାନେ କେତେ ବଡ଼ ହୋଇଗଲଣି! ତୁମେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଲ କି ତୁମ ସହିତ ମୋର ପରିଚୟ କ’ଣ?
ଛାତ୍ର: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସମସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ସାହସ ପାଇଲେ କି ନାହିଁ?
ଛାତ୍ର: ହଁ ସାର୍, ପାଇଲୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଥରେ ମୋତେ ଭେଟିବାକୁ ଆସିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି, କୁହ, ତୁମେ କିଛି ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛ କି, କିଛି ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛ କି?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଆମ ବାପାମାଆ ଆମକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ କିଛି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ବହୁତ ପଛୁଆ ଥିଲା। ସେମାନେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ବହୁତ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଅଛି ଏବଂ ଆପଣ ସେଠାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହେଁ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା କେଉଁଠୁ ମିଳିଲା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ ପାଲ୍-ଚିତାରିୟା ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଜାଣିଛ?
ଛାତ୍ର: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେଠାରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସଂଗ୍ରାମ କରିଥିଲା। ଥରେ ଏକ ଭୟଙ୍କର ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପଡ଼ିଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ଦିନ ରହି ସେଠାରେ କାମ କରିଥିଲି। ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍। ପରେ ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ମୁଁ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କଲି। ତୁମେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବ- ଥରେ ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଉମରଗାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ବି ବିଜ୍ଞାନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନଥିଲା। ପରେ, ତୁମେ ଦେଖିଲ- ଏବେ ଦୁଇଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ବିଜ୍ଞାନ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ITI ଅଛି, ବହୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ଏହା ବହୁତ ଲାଭ ଆଣିଛି।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଜି ମଧ୍ୟ, ତୁମେ ଜାଣିଥିବ ମୁଁ ‘ପିଏମ୍ ଜନମନ ଯୋଜନା’ ତିଆରି କରିଛି। ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ଏବେ ବି ପଛୁଆ ରହିଯାଇଥିଲେ। ତେଣୁ ମୋତେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ଯୋଜନା, ଏକ ପୃଥକ ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। ସେବେଠାରୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଆମେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା, ସେତେ ଶୀଘ୍ର ବିକାଶ ହେବ। ମୋ ମନରେ ଅନ୍ୟ ଏକ କଥା ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଉମରଗାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ହାଇୱେ ତିଆରି କଲି। ବିକାଶ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ଲୋକମାନେ ଯାତ୍ରା କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି ଦିଗରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଲି।
ଛାତ୍ର: ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ଆମ ପରିବାର ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କ’ଣ ହେବ? ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ଆଡ଼କୁ ଅନାଇଥିଲା। ତା’ପରେ ‘ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର’ ହେଲା ଏବଂ ଆମ ସେନା ଜିତିଲା। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ନିଜ ଚାପକୁ କିପରି ସମ୍ଭାଳିଥିଲେ? ଆମେ କେବଳ ପରୀକ୍ଷା ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେମାନେ ପରୀକ୍ଷା ଚାପ ଅନୁଭବ କରୁଛ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ତୁମର ପୁରୁଣା ପରୀକ୍ଷା ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଉଛ, ଯଦି ତୁମେ ପୁରୁଣା ପରୀକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖିବ, ତେବେ ତୁମେ ଅନୁଭବ କରିବ- ହଁ, ସେହି ସମୟରେ ଟେନସନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଥରେ ଏହା ସରିଗଲା ପରେ କିଛି ନଥିଲା।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା କ’ଣ ସତ ନୁହେଁ?
ଛାତ୍ର: ହଁ ସାର୍, ଏହା ସତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଜିନିଷ ହେଉଛି ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଲେଖିବା ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିବା। ଅଧିକାଂଶ କେବଳ ପଢ଼ନ୍ତି।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯଦି ତୁମେ ନିଜେ ଏହିପରି ଅଭ୍ୟାସ କର, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ କେବେବି ଚାପ ଅନୁଭବ କରିବ ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆମେ କ’ଣ କରୁ ଯେ ଦିନସାରା ବହି ପଢ଼ୁ। ଓଃ, ବେଳେବେଳେ ହସ ମଧ୍ୟ। ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଯାହା ଲୋକମାନେ ଆଜି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ନାହିଁ ତାହା ହେଉଛି ନିଦ। ତୁମକୁ ଭଲ ନିଦ ଶୋଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତୁମେ ଭାବୁଥିବ, "ଏହା କେମିତିକା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଯିଏ ଶୋଇବା ବିଷୟରେ କଥା ହେବାକୁ ଆସିଲେ? ଆମେ ପରୀକ୍ଷା ବିଷୟରେ ପଚାରିଲୁ।" କିନ୍ତୁ ଯଦି ତୁମେ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଶୋଇବ, ତେବେ ବାକି ସମୟ ତୁମେ ସତେଜ ରହିବ, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ କଳ୍ପନା ସହିତ, ଏବଂ ତୁମର ମନ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ରହିବ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍। ଆମେ ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର କିମ୍ବା ଅଫିସର ହେବାକୁ ଚାହୁଁ। ଆମେ କିପରି ଆମର କ୍ୟାରିୟର୍ ବାଛିବା ଉଚିତ୍?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯଦି ଏକ ମାସରେ ତୁମେ ଦଶଟି ଅଲଗା କଥା କୁହ, ତେବେ ତୁମ ପରିବାର କ’ଣ କହିବେ? "ଏହାର କୌଣସି ଦିଗ ନାହିଁ।" ଏହା ଭଲ ଯେ ତୁମେ କାହାଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଉଛ ଏବଂ ଭାବୁଛ, "ଯଦି ମୁଁ ସେମିତି ହୁଅନ୍ତି?" ମହାନ ହେବା ପାଇଁ ଆଶା ରଖିବା ଭୁଲ୍ ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ନିଜକୁ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ତୁଳନା କର ନାହିଁ ଯିଏ ଆଗରୁ ମହାନ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଅ। ଯଦି ତୁମର ଧ୍ୟାନ ସେଠାରେ ଅଛି, ତେବେ ତୁମେ କହିବ, "ହଁ, ଚାଲ ମୁଁ ଏଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରେ।" କେହି କହିପାରନ୍ତି, "ମୁଁ ଜଣେ କ୍ରିକେଟର ହେଲି।" କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସେ ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀରେ ଥିଲେ, ସେ ଭୋର ୪ଟାରେ ଉଠୁଥିଲେ, ସାଇକେଲ ଚଳାଇ ଷ୍ଟାଡିୟମକୁ ଯାଉଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ତୁମେ ଅନୁଭବ କର, "ଓଃ, ଏଥିପାଇଁ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ ଲାଗେ।" ତା’ପରେ ତୁମେ ଆରମ୍ଭ କର। ବର୍ତ୍ତମାନ, ତୁମେ କେବଳ ଦେଖୁଛ, "ସେ ଏକ ଶତକ ହାସଲ କଲେ, ଖବରକାଗଜରେ ତାଙ୍କର ଫଟୋ ଅଛି।" ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ଶିଖ, ସ୍ୱପ୍ନ ଅନୁଯାୟୀ ଜୀବନ ଗଢ଼। କିନ୍ତୁ ଯଦି ତୁମେ ହୋହଲ୍ଲା କର, ସଫଳତା କୋଳାହଳ କରିବ।
ଛାତ୍ର: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯେମିତି ତୁମେ ନମ୍ବର ୱାନ୍ ହେବ, ସଫଳତାକୁ ନେଇ କୋଳାହଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଏ, ନୁହେଁ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ ସାର୍, ହୋଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସମଗ୍ର ସ୍କୁଲ୍ ଜାଣିବ, ନୁହେଁ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସମଗ୍ର ଗାଁ ଜାଣିବ, ନୁହେଁ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ସେଇଟା ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ୍।
ଛାତ୍ର: ସାର୍ ଯାହା କହିଲେ, ମୁଁ ଯାହା ଶୁଣିଲି, ମୁଁ ମୋ ଜୀବନ ପାଇଁ, ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏବଂ କିଛି ହେବା ପାଇଁ ସେହି ସବୁ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆସ।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଏବେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ କିଛି ଜିନିଷ ଦେଖାଇବୁ। ସାର୍, ଏଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଡବୋର୍ଡରେ ତିଆରି ୱାର୍ଲି ପେଣ୍ଟିଂ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଜିନିଷ। ସାର୍, ଆମେ ଆମ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀ କଳାକୃତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ- ଯେପରିକି ପେଣ୍ଟିଂ, ଏହା ହେଉଛି ଲିପ୍ପନ କଳା (Lippan art), ଏବଂ ଏହା ଯାହା ମୁଁ ତିଆରି କରିଛି ତାହା ହେଉଛି ପିଥୋରା କଳା ବା ପିଥୋରା ଆର୍ଟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ ନିଜେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିଛ?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍। ମୁଁ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ତିଆରି କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମ ନାମ କ’ଣ?
ଛାତ୍ର: କିଶନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା କ’ଣ ତୁମର ହସ୍ତାକ୍ଷର?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଓଃ, ଚମତ୍କାର।
ଛାତ୍ର: ଧନ୍ୟବାଦ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କେତେ ସୁନ୍ଦର!
ଛାତ୍ର: ଆମେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ଘର କାନ୍ଥରେ ତିଆରି କରିଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କରୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୱାଓ, ତେବେ ତୁମେ ଜଣେ ବଡ଼ କଳାକାର ହୋଇଗଲଣି!
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍। ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋର ପେଣ୍ଟିଂ ଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ସାର୍ ଆମ ସହିତ ଏପରି ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କଥା ହେଲେ ଯେ ମନେ ହେଉଥିଲା ଯେମିତି ଆମେ ଆମ ନିଜ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଛୁ।
ଛାତ୍ର: ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଭୂମିକା କ’ଣ ଥିଲା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା, ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା। ଯେମିତି ମୁଁ କହିଲି, ମୋ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରତିଦିନ ଆମକୁ ଲାଇବ୍ରେରୀକୁ ଯିବାକୁ କହୁଥିଲେ, ‘ଟାଇମ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ସମ୍ପାଦକୀୟରୁ ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟ ବାଛିବାକୁ, ତାହାକୁ ଲେଖିବାକୁ ଏବଂ ପରଦିନ ସେହି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ କହୁଥିଲେ। ଏମିତି ଅନେକ ଜିନିଷ ଥିଲା। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଫିଟନେସରେ, ମୁଁ ପ୍ରାଇମେରୀ ସ୍କୁଲରେ ଥିବାବେଳେ ପରମାର ନାମକ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ। ସେ ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା ଉପରେ ବହୁତ ଜିଦ୍ କରୁଥିଲେ। ସେ ଆମକୁ ଯୋଗ ଶିଖାଇଥିଲେ, ସେ ଆମକୁ ‘ମଲ୍ଲଖମ୍ବ’ ଶିଖାଇଥିଲେ। ଆମେ ଖେଳାଳି ହେଲୁ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ବୁଝିଲୁ ଯେ ଶରୀର ପାଇଁ ଫିଟନେସ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିକ୍ଷକ ଜୀବନରେ ଏକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ଆପଣ ଦୁନିଆରେ ଯେତେବେଳେ ବି ଜଣେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭେଟିବେ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ପାଇବେ: ପ୍ରଥମତଃ, ସେମାନେ କହିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସେମାନଙ୍କ ମାଆଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଥିଲା।
ଛାତ୍ର: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ସେମାନେ କହିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଥିଲା।
ଛାତ୍ର: ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଦେଶ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ତେବେ ଆମ ଦେଶକୁ ଆହୁରି ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ କି ଅବଦାନ ଦେଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣ ଆମକୁ କହିପାରିବେ କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ କିଛି! ଦେଖ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ ଆଜି ଦେଶ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଆଜି ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ ଦେଶର ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ସେମାନେ ପ୍ରକୃତିକୁ ପୂଜା କରନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରକୃତିକୁ ରକ୍ଷା କରନ୍ତି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶର ସେନାରେ ଅଧିକାଂଶ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ଆଦିବାସୀ ସମାଜରୁ ଆସନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆମ ପାଇଁ କୌଣସି ପାର୍ଥକ୍ୟ ନାହିଁ। ଆମ ପାଖରେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିପାରିବେ। ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଛି। ତୁମେ ଜାଣିଛ, ନିକଟରେ ମହିଳା କ୍ରିକେଟ୍ ଦଳ ବିଜୟ ଲାଭ କରିଛି, ନୁହେଁ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କ୍ରାନ୍ତି ଗୌଡ଼ ନାମକ ଜଣେ ଝିଅ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଜଣେ ଆଦିବାସୀ କନ୍ୟା।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେ ଖେଳରେ ସୁନାମ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବଂ ପ୍ରକୃତରେ, ଆମ ଦେଶର ଅନେକ ଖେଳାଳି ଆଦିବାସୀ ସମାଜରୁ ଅଟନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନେ ବହୁତ ଗୌରବ ଆଣିଛନ୍ତି। ସେହିପରି ପ୍ରତିଭା! ତୁମ ପାଖରେ ଏତେ ବଡ଼ କଳା ଅଛି। ଯଦି ତୁମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଶିଖିବ, ତେବେ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ଜୀବନ କେବଳ ଏକ ଚାକିରି ପାଇଁ ସୀମିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର: ନା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସ୍ୱପ୍ନ ହେବା ଉଚିତ୍ ଯେ ମୁଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହେଁ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋ ଜୀବନକୁ ଗଢ଼ିବି। ଯଦି ଆମେ ଏହା କରୁ, ଆମେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବା। ଗୋଟିଏ ଗୀତ ଗାଅ, ଆସ, ଗାଅ।
ଛାତ୍ର: ଜଙ୍ଗଲୁ ରେନାରୀ ତୁ ପାହାଡୁ ରେନାରୀ, ଜଙ୍ଗଲୁ ରେନାରୀ ତୁ ପାହାଡୁ ରେନାରୀ… (ଗୀତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୁହେଁ)
ଛାତ୍ର: ଆମେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୀତ ଗାଇଲୁ, ଯାହା ମୋଗି ମାତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଥିଲା- ସେ କେଉଁଠାରେ ବାସ କରନ୍ତି, କିପରି ବାସ କରନ୍ତି। ସେହି ସବୁ ଗୀତରେ ଥିଲା।
ଛାତ୍ର: ଆମେ ସାର୍‌ଙ୍କ ସହ ଅନେକ କଥାବାର୍ତ୍ତା କଲୁ- ଜୀବନରେ କିପରି ସବୁବେଳେ ଖୁସି ରହିବା, କିପରି ଚାପ ଦୂର କରିବା, କିପରି ଆମ ସମୟ ପରିଚାଳନା କରିବା, ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଭୟ ନକରି କିପରି ପଢ଼ିବା ସେ ବିଷୟରେ।
ଛାତ୍ର: ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ମୋ ଆଖିକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିଲି ନାହିଁ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଅଛନ୍ତି। ସମୟ କୁଆଡ଼େ ଗଲା ଆମେ ଜାଣିପାରିଲୁ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ଆମର ଯାତ୍ରା ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଅର୍ଥାତ୍ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଏବଂ ଗୁଆହାଟୀରେ, ପ୍ରବାହିତ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରରେ ଆନନ୍ଦରେ ନୌକା ବିହାର ସମୟରେ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଜାରି ରହିଥିଲା।
ଛାତ୍ର: ନମସ୍କାର, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦୟାକରି ବସନ୍ତୁ।
ଛାତ୍ର: ପ୍ରଣାମ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ‘ଗାମୋଚା’ ଉପହାର ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନିଶ୍ଚୟ। ଆସାମରେ ଗାମୋଚା ନଥିବ କେମିତି! ଚମତ୍କାର।
ଛାତ୍ର: ତାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବହୁତ ଶାନ୍ତ ଥିଲା। ସବୁ ଚିନ୍ତା ଦୂର ହୋଇଗଲା। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ତାଙ୍କ ସହ ବହୁତ କଥା ହେଲୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେମାନେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଟିଭିରେ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିଛ କି?
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ହଁ ସାର୍, ଦେଖିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଭଲ। ତୁମେ କେବେ ସେହି ବହି ଦେଖିଛ କି?
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ହଁ ସାର୍। ‘ଏକ୍ସାମ୍ ୱାରିୟର୍’।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ଏହାକୁ ପଢ଼ିବା ପରେ କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିବା ପରେ, ପରୀକ୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ତୁମେ ଯାହା ଭାବୁଥିଲ ତା’ ତୁଳନାରେ କି ପାର୍ଥକ୍ୟ ହେଲା? ତୁମେ କି ଲାଭ ପାଇଲ?
ଛାତ୍ର: ଆମକୁ ଏବେ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଏତେ ଭୟ ଲାଗୁ ନାହିଁ। ପରୀକ୍ଷାକୁ ଏକ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ପରି ଆପଣଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆମର ପରୀକ୍ଷା ଭୟକୁ କମାଇ ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କିନ୍ତୁ ପରିବାର ଲୋକମାନେ ହିଁ ତୁମକୁ ଡରାନ୍ତି, ନୁହେଁ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ।
ଛାତ୍ର: ସେମାନେ ପଚାରନ୍ତି, "ତୁମେ ଗୋଟିଏ ମାର୍କ କାହିଁକି ହରାଇଲ? ସେହି ଗୋଟିଏ ମାର୍କ କୁଆଡ଼େ ଗଲା?"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜୀବନରେ ଯଦି ଆମେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉ ଏବଂ କହୁ, "ଯଥେଷ୍ଟ, ଆଉ କ’ଣ?" ତେବେ ପ୍ରଗତି ଅଟକିଯାଏ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜିତିବାର ଇଚ୍ଛା ମନରେ ରହିବା ଉଚିତ୍। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏକ ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଥିଲି।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବ୍ରାଭୋ! ହଁ। ମୁଁ କହିଥିଲି ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ନିଜ ସହ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କେହି କହିପାରନ୍ତି, "ତୁମେ ୯୯ ପାଇଲ, ୧୦୦ କାହିଁକି ନୁହେଁ?" ତାହା ସେମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ। କିନ୍ତୁ ତୁମକୁ ନିଜକୁ ପଚାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, "ମୋ ଜୀବନରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କାହିଁକି ହେଲା? ଏଥିରେ କ’ଣ ଅଭାବ ଥିଲା? ଏହାର କାରଣ କ’ଣ ଥିଲା?" ଭଲ। ଯଦି ତୁମ ମନରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି, ଦୟାକରି ପଚାର।
ଛାତ୍ର: ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି: ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଡାଏଟ୍ (ଖାଦ୍ୟପେୟ) ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି। ତେବେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଏକାଗ୍ର ରହିବା ପାଇଁ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କେଉଁ ଚମତ୍କାରୀ ଡାଏଟ୍ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉଚିତ୍?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସତ କଥା ହେଉଛି ମୋର କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଡାଏଟ୍ ସିଷ୍ଟମ ନାହିଁ, କାରଣ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ପରିବାରର ଘରେ ଖାଉଥିଲି। ଗୋଟିଏ କଥା ଥିଲା ଯେ ଯେହେତୁ ମୁଁ ଶାକାହାରୀ, ମୁଁ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିଲି। ସେହି ଘରେ ଯାହା ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା, ମୁଁ ଖାଇଲି। ବେଳେବେଳେ ମୋତେ ନିଜ ପାଇଁ ରୋଷେଇ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଖେଚୁଡ଼ି ରାନ୍ଧୁଥିଲି। ତୁମେ ଖେଚୁଡ଼ି ଖାଅ କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମର ଡାଏଟ୍ ତୁମର ପସନ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ହେବା ଉଚିତ୍। ଏହା ଔଷଧ ପରି ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯାହାକୁ ତୁମେ ନିଜକୁ ଖାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିବ। ସ୍ଥିର କର ତୁମେ ତୁମର ପେଟ ଭରିବା ପାଇଁ ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛ ନା ହୃଦୟକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ।
ଛାତ୍ର: ହୃଦୟକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବଂ ସାଧାରଣତଃ କ’ଣ ହୁଏ ଯେ ଲୋକମାନେ ଖାଇ ଚାଲିଥାନ୍ତି ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେହି ସେମାନଙ୍କୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ନ କହନ୍ତି। ସେମାନେ ପେଟ ଭରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶସ୍ୟ ଖାଆନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଛାତି ଭରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଶ୍ୱାସ ନିଅନ୍ତି ନାହିଁ। ଏଠାରେ, ଏହା ଓଲଟା ହେବା ଉଚିତ୍। ଦିନସାରା ଯେତେବେଳେ ବି ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଶରୀର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭରିଯିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଗଭୀର ନିଶ୍ୱାସ ନିଅ। ଯଦି ସମ୍ଭବ, ଏହାକୁ କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ଧରି ରଖ ଏବଂ ତା’ପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଛାଡ଼। ଆମେ କ’ଣ କରୁ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉ, କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ପଚାଶଟି କାମ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଆମ ଶରୀରକୁ ଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାଉ। ଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା। ଏବେ ମୋତେ କୁହ, ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେଜଣ ନିୟମ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତୁମେ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଦେଖିବ? କେତେଜଣ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ: ଆମେ ଦେଖିବୁ, ସାର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ଶରୀରକୁ ସତେଜତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆମକୁ ଏହାକୁ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ହେବ। ଶରୀରକୁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ପ୍ରାୟତଃ ଆମ ବାପାମାଆ ଆମକୁ ଆମ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହ ତୁଳନା କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଚାପ ଅଧିକ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆମକୁ ଆମ ନିଜ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ସହ ତୁଳନା କରନ୍ତି। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ୍?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମନେକର ତୁମ ବାପା କହୁଛନ୍ତି, "ତୁମ ଭଉଣୀଙ୍କ ହସ୍ତାକ୍ଷର ଦେଖ, ଏହା କେତେ ସୁନ୍ଦର।" ଜଣେ ଭଲ ବ୍ୟକ୍ତି କ’ଣ କହିବେ? ସେ ନିଜ ଭଉଣୀଙ୍କୁ କହିବେ, "ଦୟାକରି ମୋ ହସ୍ତାକ୍ଷର କିପରି ସୁଧାରିବି ମୋତେ ଶିଖାନ୍ତୁ।" ଅନ୍ୟ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବିବେ, "ମୋ ବାପାମାଆ କେବଳ ମୋ ଭଉଣୀକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି। ସେମାନେ ତା’ର ହସ୍ତାକ୍ଷରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି। ମୁଁ କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ସେମାନେ ଦେଖୁନାହାଁନ୍ତି।" ଯଦି ପରିବାରରେ କାହାର ଭଲ ଗୁଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଏ, ଆମେ ଆମ ଭାଇ କିମ୍ବା ଭଉଣୀଙ୍କଠାରୁ ସେହି ଗୁଣ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍। ଏବଂ ଆମେ ଆମ ବାପାମାଆଙ୍କୁ କହିବା ଉଚିତ୍, "ତୁମେ କିଛି ଭଲ କଥା କହିଲ। ମୋ ପାଖରେ ଏହି ଗୁଣ ନାହିଁ। ଦୟାକରି ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ମୁଁ କିପରି ଏହାକୁ ବିକଶିତ କରିପାରିବି।" ସେତେବେଳେ ବାପାମାଆ ଦେଖିବେ ଯେ ତୁମେ ବିରକ୍ତ ହେଉନାହଁ, ବରଂ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛ। ବାପାମାଆମାନେ ତୁଳନା କରିବା ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ୍। ମୁଁ ସବୁବେଳେ ବାପାମାଆଙ୍କୁ କହେ: ଦୟାକରି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଗୋଟିଏ ପିଲାକୁ ଏତେ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ଅନ୍ୟ ପିଲାଟି ଅବହେଳିତ ଅନୁଭବ କରେ। ଯଦି ଆମର ନିକଟତର କେହି କୌଣସି କାମରେ ଭଲ, ଆମେ ଚୁପଚାପ୍ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମର ଗୁରୁ ମାନିବା ଉଚିତ୍। ସେମାନେ ଜାଣିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯେ ତୁମେ ସେମାନଙ୍କୁ ତୁମର ଗୁରୁ ବୋଲି ମାନୁଛ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ କୁହ, "ତୁମେ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ବହୁତ ଭଲ ଖେଳୁଛ। ମୁଁ କ’ଣ ଭୁଲ୍ କରୁଛି? ଦୟାକରି ମୋତେ ଶିଖାଅ।" ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅନୁଭବ କରିବେ ନାହିଁ। ସେମାନେ ଭାବିବେ, "ସେ ମୋଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।" ସେମାନେ ତୁମକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଦେଖିବେ।
ଛାତ୍ର: ଡର ତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି। ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଥିଲି ଯେ ମୁଁ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ କେବେ ଭାବି ନଥିଲି ଯେ ମୋ ସହିତ ଏମିତି କିଛି ହେବ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏହା ହେଲା, ମୁଁ ଅତ୍ୟଧିକ ଖୁସି ଥିଲି।
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ପ୍ରାୟତଃ ଛାତ୍ରମାନେ ମଞ୍ଚରେ କିମ୍ବା ଲୋକଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ କହିବାକୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି। ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଆମକୁ କ’ଣ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ଯଦି ତୁମକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମେ କ’ଣ କହିବ? ଆସ, ଆଗକୁ ଆସ, ସମସ୍ତେ ଆଗକୁ ଆସ। ଯଦି କାହାକୁ ଏକ, ଦୁଇ, ତିନି କହିବାକୁ ପଡ଼େ, ତାହା କିପରି ହେବ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଉଚିତ୍, ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦ ଅଛି। କେଉଁ ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦ?
ଛାତ୍ର: ଆତ୍ମା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯାହାର ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ସେ କେବେବି ଭୟ ଅନୁଭବ କରେ ନାହିଁ। ତୁମର ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି କି?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯଦି ତୁମର ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ତୁମେ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବ। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି କ’ଣ କରେ? ସେ ନିଜ ମନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରେ। ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଥରେ ଚିକାଗୋରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଭାଷଣ ପରେ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲେ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବିବେକାନନ୍ଦ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଥିଲେ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କିନ୍ତୁ ସେ ତାଙ୍କ ଶିଷ୍ୟଙ୍କୁ ଲେଖିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଚିକାଗୋରେ କହିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ସେ ବହୁତ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ। ସେ ଭାବିଲେ, "ଏତେ ବଡ଼ ବିଦ୍ୱାନ, ଏତେ ବଡ଼ ବୟସ୍କ, ଏତେ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ- ମୁଁ କ’ଣ କହିବି?" ସେ ଲେଖିଥିଲେ ଯେ ସେ ବହୁତ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ। ତା’ପରେ ସେ ମାତା ସରସ୍ୱତୀଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରାର୍ଥନା କଲେ: "ମାଆ, ମୋ ଭିତରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଶକ୍ତିକୁ ଜାଗ୍ରତ କରନ୍ତୁ। ମୁଁ ଯାହା ଶିଖିଛି ତାହା ସବୁ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ମୋ ଜିଭକୁ ଆସୁ।" ସେ ଏହିପରି ପ୍ରାର୍ଥନା କଲେ ଏବଂ ମଞ୍ଚକୁ ଗଲେ। ଯେତେବେଳେ ସେ କହିଲେ, "ଆମେରିକାର ଭଉଣୀ ଓ ଭାଇମାନେ," ଦର୍ଶକମାନେ କ୍ରମାଗତ ଦୁଇ ମିନିଟ୍ ଧରି ତାଳି ମାରିଲେ। ତାହା ଏକ ମୋଡ଼ ପାଲଟିଗଲା। ସେ ଅନୁଭବ କଲେ, "ନା, ମୁଁ ଯାହା ଭାବୁଥିଲି ତାହା ନୁହେଁ। ମୋ ଭିତରେ କିଛି ଅଛି।" ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆସିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଜୀବନରେ, ଏପରିକି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବକ୍ତା, ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଖେଳାଳି- ତୁମେ କ’ଣ ସଚିନ ତେନ୍ଦୁଲକରଙ୍କୁ କେବେ ଶୂନରେ ଆଉଟ୍ ହେବାର ଦେଖିନାହଁ?
ଛାତ୍ର: ଦେଖିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେ କ’ଣ ମୁଣ୍ଡରେ ହାତ ଦେଇ ନିରାଶ ହୋଇ ବସିଲେ?
ଛାତ୍ର: ନାହିଁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତା’ର ଅର୍ଥ ଆମକୁ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖିବାକୁ ହେବ, ଏହାକୁ ଆକଳନ କରିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ତା’ପରେ ଭାବିବାକୁ ହେବ, "ଠିକ୍ ଅଛି, ମୁଁ ଏହା କରିପାରିବି।" ‘ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ’ ଶବ୍ଦର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ। ଆମ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ କେହି ଏହା କରିବେ ନାହିଁ। ଆମକୁ ନିଜେ ଏହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଛାତ୍ର: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଏକ ଗୀତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ, ଗୋଟିଏ ଗୀତ ଗାଅ।
ଛାତ୍ର: ହଁ, ଡକ୍ଟର ଭୂପେନ୍ ହଜାରିକାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଓଃ ଚମତ୍କାର, ଦୟାକରି ଗାଅ।
ଛାତ୍ର: (ଆସାମୀ ଭାଷାରେ ଗୀତ)
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଉତ୍କୃଷ୍ଟ।
ଛାତ୍ର: ଆମ ଗାଁରେ, ଆମ ଘର ପାଖରେ ଏକ ଚା’ ବଗିଚା ଅଛି। ମୋ ମାଆ ଆଠ ବର୍ଷ ଧରି ସେଠାରେ ଚା’ ପତ୍ର ତୋଳିବା କାର୍ଯ୍ୟର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଓଃ, ତେଣୁ ତୁମେ ଚା’ ବଗିଚାରୁ।
ଛାତ୍ର: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ ଭଲ ପଢ଼ୁଛ, ତୁମ ମାଆ ତୁମକୁ ପଢ଼ାଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେ ଚା’ ବଗିଚାରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରନ୍ତି। ତେବେ ତୁମେ କ’ଣ ଆଣିଛ?
ଛାତ୍ର: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଚା’ ପତ୍ର ଆଣିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ମୋତେ ଚା’ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତୁମକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ଦୟାକରି ତୁମ ମାଆଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବ।
ଛାତ୍ର: ମୁଁ କେବେ ଭାବି ନଥିଲି ଯେ ଚା’ ବଗିଚାର ଜଣେ ପୁଅ ହୋଇ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ପାଇବି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରୁ ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଲି।
ଛାତ୍ର: ଏପରି ଏକ ପିଢ଼ିର ପାର୍ଥକ୍ୟ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ସେ ଆମ କଥା ବୁଝନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତୁମେ ଦେଖିଲ ଆମେ ପରୀକ୍ଷା ବିଷୟରେ କଥା ହେଲୁ, କିନ୍ତୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସଙ୍ଗୀତ, ଆସାମର ଚା’ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ- ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ସ୍ମରଣୀୟ ଅଂଶ ହୋଇଗଲା। ପରୀକ୍ଷା ଏକ ସୁଯୋଗ, ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମନୋଭାବ ଆମ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଆହୁରି ଭଲ କରିଥାଏ। ଏହି ସମସ୍ତ ଆଲୋଚନାରେ ସ୍ଥାନ ଅଲଗା ଥିଲା, ଛାତ୍ରମାନେ ଅଲଗା ଥିଲେ, ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଲଗା ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଲୋଚନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମାନ ଥିଲା: ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା, ବୁଝିବା ଏବଂ ଏକାଠି କିଛି ଶିଖିବା। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
Release ID: 2225377