Ministry of Railways
New Momentum to Northeast Development; Ashwini Vaishnaw Launches Blended Hospitality Services at Guwahati Station
Ashwini Vaishnaw Flags Off Sairang - Silchar Train, Giving Major Boost to Rail Connectivity in the Northeast
09 FEB 2026 4:31PM by PIB Delhi
Strengthening rail connectivity and giving new momentum to the development of the Northeast, the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, inaugurated blended hospitality services at Guwahati Railway Station in Assam through video conferencing today. He also flagged off a new train service between Sairang and Silchar. Shri Lalduhoma, Chief Minister of Mizoram; Shri Parimal Suklabaidya, Member of Parliament from Silchar; Shri Kanad Purkayastha, Member of the Rajya Sabha; and other dignitaries were also present on the occasion.
The Sairang - Silchar passenger train will directly connect Mizoram’s capital with Assam’s Barak Valley, improving regional integration and providing students, daily commuters, and patients with safe, fast, and comfortable travel.
At the same time, modern hospitality facilities at Guwahati railway station, including sleeping pods, a modern air-conditioned lounge, and multi-cuisine restaurants will enhance passenger comfort and provide a refined, hygienic, and customer-friendly travel experience. These facilities ensure travelers have access to safe, convenient, and restful environments, improving overall station usability.
Shri Vaishnaw, in his address said that the government has significantly increased rail funding for the region over the past decade, with a record allocation of ₹11,486 crore in the Union Budget 2026‑27 for northeastern states. He added projects worth around ₹72,468 crore are already underway in the region, underscoring a sustained push to enhance connectivity and infrastructure.
The Union Minister said that this focus reflects the Prime Minister’s belief that development of the Northeast is integral to a “Viksit Bharat” and that every region must progress together. He emphasized that rail connectivity not only facilitates passenger movement but also boosts economic activity, enabling easier movement of goods, fostering trade, and opening up markets for local products.
Shri Vaishnaw highlighted that the Bairabi–Sairang railway line, which connects Mizoram’s capital to the Indian Railways network, has been a historic and technically challenging project completed under this expanded focus. He noted that this rail link, inaugurated by the Prime Minister, will be further enhanced with additional train services, improving connectivity from Mizoram to Assam and beyond.
He pointed out that the new passenger train service between Sairang and Silchar will significantly improve regional integration, benefiting residents of southern Assam, Mizoram, and other northeastern states.
Shri Lalduhoma expressed gratitude to the Railway Minister. He highlighted various railway projects and initiatives connecting Mizoram and Assam, which will benefit the region.
Over the past decade, the Northeast’s railway map has been rapidly transformed, with long-pending projects becoming reality and state capitals steadily linking to the national network. The commissioning of Mizoram’s 51 km Bairabi–Sairang broad-gauge line last year brought Aizawl onto India’s railway map for the first time, and the extension of passenger services up to Silchar now takes this connectivity forward, improving mobility and driving growth across the region.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୌହାଟୀ ଷ୍ଟେସନରେ ଆତିଥ୍ୟ ସେବା ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶକୁ ନୂଆ ଗତି
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସାଇରାଙ୍ଗ-ସିଲଚର ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
09 FEB 2026 4:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରି ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଆସାମର ଗୌହାଟୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଆତିଥ୍ୟ ସେବାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସାଇରାଙ୍ଗ ଏବଂ ସିଲଚର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ମିଜୋରାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲାଲଦୁହୋମା, ସିଲଚରର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ପରିମଲ ଶୁକ୍ଲାବୈଦିଆ, ରାଜ୍ୟସଭା ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ କାନାଡ ପୁରକାୟସ୍ଥ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସାଇରାଙ୍ଗ-ସିଲଚର ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସିଧାସଳଖ ମିଜୋରାମର ରାଜଧାନୀକୁ ଆସାମର ବରାକ ଉପତ୍ୟକା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏକୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଛାତ୍ର, ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏଥି ସହିତ, ଗୌହାଟୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଆଧୁନିକ ଆତିଥ୍ୟ ସୁବିଧା, ଯେଉଁଥିରେ ଶୋଇବା ପଡ୍, ଏକ ଆଧୁନିକ ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଲାଉଞ୍ଜ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆରାମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏକ ପରିମାର୍ଜିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ଅନୁକୂଳ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ନିରାପଦ, ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ପରିବେଶରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ, ଯାହା ସାମଗ୍ରିକ ଷ୍ଟେସନ ବ୍ୟବହାରିକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ରେଳ ପାଣ୍ଠିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୬-୨୭ରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ୧୧,୪୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୭୨,୪୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇସାରିଛି, ଯାହା ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଫୋକସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ ଏକ "ବିକଶିତ ଭାରତ" ର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ମିଳିତ ଭାବେ ପ୍ରଗତି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରେଳ ସଂଯୋଗ କେବଳ ଯାତ୍ରୀ ଯାତାୟାତକୁ ସୁଗମ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ସାମଗ୍ରୀର ସହଜ ଗତିବିଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରେ, ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ବଜାର ଖୋଲିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ମିଜୋରାମର ରାଜଧାନୀକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବୈରାବି-ସାଇରାଙ୍ଗ ରେଳ ଲାଇନ ଏକ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହା ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଫୋକସ୍ ଅଧୀନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ ଏହି ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ଅତିରିକ୍ତ ରେଳ ସେବା ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମିଜୋରାମରୁ ଆସାମ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ।
ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସାଇରାଙ୍ଗ ଏବଂ ସିଲଚର ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆଞ୍ଚଳିକ ଏକୀକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯାହା ଦକ୍ଷିଣ ଆସାମ, ମିଜୋରାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଲାଲଦୁହୋମା ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ମିଜୋରାମ ଏବଂ ଆସାମକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ରେଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଇଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ରାଜଧାନୀଗୁଡ଼ିକ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜାତୀୟ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି। ଗତ ବର୍ଷ ମିଜୋରାମର ୫୧ କିଲୋମିଟର ବାଇରାବି-ସାଇରାଙ୍ଗ ବ୍ରଡଗେଜ ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଆଇଜଲ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ରେଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ସିଲଚର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସଂଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି, ଗତିଶୀଳତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି।