Ministry of Electronics & IT
From States to Summit: Regional AI Conferences Power India’s AI Vision
State-driven innovation and on-ground AI solutions feed into national outcomes for the India AI Impact Summit
Bring Local Priorities to the National AI Agenda
09 FEB 2026 5:49PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• Seven Regional AI Conferences conducted across Meghalaya, Gujarat, Odisha, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan and Kerala
• Organised under the IndiaAI Mission in partnership with State Governments, premier academic institutions andCentral Ministries
• Focused on practical AI applications across governance, healthcare, agriculture, education, skilling, language technologies and public service delivery
• Brought together policymakers, industry leaders, startups, researchers, academia, civil society and local communities
• Emphasis on responsible, inclusive and trusted AI, aligned with regional priorities and citizen needs
• Insights and recommendations from the regional conferences will directly inform the agenda and outcomes of the India AI Impact Summit 2026
India’s preparations for the India AI Impact Summit 2026 have gathered nationwide momentum through seven Regional AI Conferences held across Meghalaya, Gujarat, Odisha, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan and Kerala.
Organised under the IndiaAI Mission, in partnership with State Governments, premier academic institutions and thematic Central Ministries, these conferences served as high-level, outcome-oriented engagements leading up to the India AI Impact Summit, scheduled to be held in New Delhi from February 16–20, 2026.
Each conference, held between October 2025 and January 2026, addressed region-specific priorities while aligning with the national vision of using AI for good governance, economic growth, social empowerment and improved public service delivery. Discussions focused on practical AI applications across governance, healthcare, agriculture, education, language technologies, skilling, innovation and digital infrastructure.The regional engagements brought together policymakers, industry leaders, startups, researchers, academia, civil society and local communities, ensuring that India’s AI roadmap is grounded in regional realities and citizen needs. Insights from these conferences will directly inform the agenda and outcomes of the India AI Impact Summit 2026.
Key Voices from the Regional AI Conferences
“The Prime Minister has a clear mission to democratize technology so that intelligence powered by AI reaches every individual, every household, and every enterprise, rather than remaining confined to a select few. In line with this mission, a programme has been launched to train one million young people in AI skills, ensuring that India’s youth are fully prepared for this new technological era.”- Shri Ashwini Vaishnaw, Minister for Electronics & IT, Government of India
“The government has committed an investment of ₹10,000 crore under the India AI Mission to leverage AI across sectors with an objective to enhance citizens’ incomes, improve ease of living, and boost the overall productivity of the nation through responsible and inclusive use of AI.”- Shri Jitin Prasada, Minister of State (MoS) for Electronics & IT, Government of India
“Every pregnant woman in Meghalaya is digitally tracked, enabling early identification of high-risk cases and timely interventions. This data-driven approach has helped reduce maternal mortality by 50 percent.”-Shri Conrad K. Sangma, Chief Minister of Meghalaya
“Regional AI Conferences are crucial platforms to ensure that AI-driven development reaches every district and every language. These forums help turn ideas into action and improve lives on the ground.”- Shri Bhupendrabhai Rajnikant Patel, Chief Minister of Gujarat
“Artificial intelligence represents the next major phase in our country’s journey. Through AI and machine learning, public service delivery can be made faster, more transparent and more citizen-centric.”- Shri Bhajan Lal Sharma, Chief Minister of Rajasthan
“The Madhya Pradesh government believes that AI can benefit administration, citizens and industries alike. We are committed to policy support that maximises efficiency and accelerates AI-led growth across sectors.”-Dr. Mohan Yadav, Chief Minister of Madhya Pradesh
“In a large and sensitive state like Uttar Pradesh, addressing challenges at scale requires a timely, technology-driven and responsive model. Artificial Intelligence will play a pivotal role in this transformation.”- Shri Yogi Adityanath, Chief Minister of Uttar Pradesh
“Artificial Intelligence is no longer a technology of the future. The real challenge is not whether we adopt AI, but how we adopt it. Technology must strengthen democracy, protect dignity and serve the common citizen.”-Shri A.N. Shamseer, Speaker of the Kerala Legislative Assembly
Announcements at a Glance | Regional AI Conferences
1. Million Youth to be trained in AI Skills under a national AI skilling programme, YUVA AI for All, to build future-ready workforce
2. Expansion of India AI Data & AI Labs across states, including new labs in ITIs, polytechnics and technical institutions to strengthen hands-on AI education
3. Launch of Rajasthan AI/ML Policy 2026 along with a dedicated Rajasthan AI Portal to boost governance, innovation and employment, and Rajasthan AVGC-XR Portal to strengthen Animation, VFX, Gaming, Comics, and Extended Reality ecosystem in the state
4. Announcement of Uttar Pradesh AI Mission, backed by state funding, to build a large-scale AI ecosystem aligned with national priorities
5. Launch of Madhya Pradesh SpaceTech Policy 2026, integrating AI with space and geospatial technologies for public service delivery
6. Signing of multiple MoUs between India AI Mission, State Governments, academia and industry to advance AI research, skilling and innovation
7. Rollout of AI Stacks and Cloud Adoption Frameworks to support scalable, secure and citizen-centric AI deployment at the state level
8. Launch of AI-enabled digital portals and governance platforms to improve efficiency and citizen service delivery
9. Showcasing of state-led AI use cases, startups and innovation challenges, including hackathons and competitions to promote local talent
10. Regional recommendations to feed directly into the India AI Impact Summit 2026 agenda and outcomes
11. Memorandum of Understanding (MoU) signed with Google, IIT Delhi, National Law University, Jodhpur, and the Skill Development Network (Wadhwani Foundation) in Rajasthan to advance AI research, skilling, ethical frameworks, and innovation ecosystems

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ৰাজ্যৰ পৰা শীৰ্ষ সন্মিলনলৈ: আঞ্চলিক এআই সন্মিলনে ভাৰতৰ এআই দৃষ্টিভংগীক শক্তিসমৃদ্ধ কৰিছে
ৰাষ্ট্ৰ-সঞ্চালিত উদ্ভাৱন আৰু বাস্তৱক্ষেত্ৰৰ এআই সমাধানে ‘ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিট’-ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিণামত সহযোগিতা আগবঢ়াইছে
ৰাষ্ট্ৰীয় এ আই কাৰ্যক্ৰমত স্থানীয় প্ৰথমিকতামূহ অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হ’ব
09 FEB 2026 5:49PM by PIB Guwahati
উল্লেখনীয় মূল প্ৰসংগসমূহ:
মেঘালয়, গুজৰাট, ওড়িশা, মধ্যপ্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ, ৰাজস্থান আৰু কেৰালাত সাতখন আঞ্চলিক এ আই সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰা হয়
ৰাজ্য চৰকাৰ, প্ৰধান শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহৰ অংশীদাৰিত্বৰে ভাৰতএআই মিছন-ৰ অধীনত আয়োজন
শাসন, স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি, শিক্ষা, দক্ষতা, ভাষা প্ৰযুক্তি আৰু জনসেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰিক এআই প্ৰয়োগ সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব
নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ নেতা, ষ্টাৰ্টআপ, গৱেষক, শিক্ষাবিদ, নাগৰিক সমাজ আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়সমূহক একত্ৰিত কৰা
আঞ্চলিক প্ৰাথমিকতা আৰু নাগৰিকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংগতি থকা দায়িত্বশীল, সমাৱেশী আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই-ত গুৰুত্ব দিয়া
আঞ্চলিক সন্মিলনসমূহৰ অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু পৰামৰ্শই ভাৰত এআই প্ৰভাৱ শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ৰ কাৰ্যসূচী আৰু ফলাফলৰ বিষয়ে প্ৰত্যক্ষভাৱে অৱগত কৰিব
ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬-ৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰস্তুতিয়ে মেঘালয়, গুজৰাট, ওড়িশা, মধ্যপ্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ, ৰাজস্থান আৰু কেৰেলাত অনুষ্ঠিত সাতখন আঞ্চলিক এ আই সন্মিলনৰ জৰিয়তে দেশজুৰি গতি লাভ কৰিছে।
ইণ্ডিয়াএআই মিছন-ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰ, প্ৰধান শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিষয়ভিত্তিক কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ৰ অংশীদাৰিত্বৰে আয়োজিত এই সন্মিলনসমূহে ২০২৬ চনৰ ১৬ৰ পৰা ২০ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ পূৰ্বে উচ্চ পৰ্যায়ৰ, ফলপ্ৰসূ সংযোগ হিচাপে কাম কৰিছিল।
২০২৫ চনৰ অক্টোবৰৰ পৰা ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহৰ ভিতৰত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰতিখন সন্মিলনে সুশাসন, অৰ্থনৈতিক বিকাশ, সামাজিক সৱলীকৰণ আৰু উন্নত জনসেৱা প্ৰদানৰ বাবে এআই ব্যৱহাৰ কৰাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অঞ্চল নিৰ্দিষ্ট প্ৰাথমিকতাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিল। আলোচনাসমূহে শাসন, স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি, শিক্ষা, ভাষা প্ৰযুক্তি, দক্ষতা, উদ্ভাৱন আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ মাজেৰে ব্যৱহাৰিক এআই-ৰ প্ৰয়োগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। আঞ্চলিক সংযোগসমূহে নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ নেতা, ষ্টাৰ্টআপ, গৱেষক, শিক্ষাবিদ, নাগৰিক সমাজ আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়সমূহক একত্ৰিত কৰিছিল, যাতে ভাৰতৰ এআই ৰোডমেপ আঞ্চলিক বাস্তৱতা আৰু নাগৰিকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ভিত্তিত গঢ়ি তোলাটো নিশ্চিত হয়। এই সন্মিলনসমূহৰ পৰা পোৱা অন্তৰ্দৃষ্টিয়ে ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ কাৰ্যসূচী আৰু ফলাফলৰ বিষয়ে পোনপটীয়াকৈ অৱগত কৰিব।
আঞ্চলিক এআই সন্মিলনসমূহৰ মূল কণ্ঠস্বৰসমূহ
“প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এটা স্পষ্ট মিছন আছে যে প্ৰযুক্তিবিদ্যাক গণতান্ত্ৰিক কৰি তোলা হৈছে যাতে এআই-ৰ দ্বাৰা চালিত বুদ্ধিমত্তাৰ তথ্য নিৰ্বাচিত কেইজনমানৰ মাজতে আবদ্ধ হৈ থকাতকৈ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তি, প্ৰতিটো ঘৰ, আৰু প্ৰতিটো উদ্যোগৰ কাষলৈ যায়। এই অভিযানৰ লগত সংগতি ৰাখি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এই নতুন প্ৰযুক্তিগত যুগৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হোৱাটো নিশ্চিত কৰি দহ লাখ যুৱক-যুৱতীক এআই দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ এক কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছে।’- ভাৰত চৰকাৰৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
“নাগৰিকসকলৰ আয় বৃদ্ধি, জীৱন-যাপনৰ সহজতা উন্নত কৰা, আৰু এআই-ৰ দায়িত্বশীল আৰু সমগ্ৰিক ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে দেশৰ সামগ্ৰিক উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যে ভাৰত এআই মিছন-ৰ অধীনত ১০,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।”- ভাৰত চৰকাৰৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু আই টিৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (এম অ’ এছ) শ্ৰী জিতিন প্ৰসাদ
"মেঘালয়ৰ প্ৰতিগৰাকী গৰ্ভৱতী মহিলাক ডিজিটেলভাৱে অনুসৰণ কৰা হয়, যাৰ ফলত উচ্চ বিপদাশংকাযুক্ত ৰোগীসকলৰ আগতীয়া চিনাক্তকৰণ আৰু সময়মতে চিকিত্সাৰ দিহা কৰাটো সম্ভৱ হয়। এই তথ্য-চালিত পদ্ধতিয়ে মাতৃসকলৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৫০ শতাংশ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিছে।"-মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড কে চাংমা
“আঞ্চলিক এ আই সন্মিলনসমূহ হৈছে এআই-চালিত উন্নয়ন যাতে প্ৰতিখন জিলা আৰু প্ৰতিটো ভাষাত প্ৰৱেশ কৰে তাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ। এই মঞ্চসমূহে ধাৰণাসমূহক কৰ্মলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত সহায় কৰে আৰু বাস্তৱক্ষেত্ৰত জীৱন উন্নত কৰাত সহায় কৰে।”- গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই ৰজনীকান্ত পেটেল
“কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই আমাৰ দেশৰ যাত্ৰাৰ পৰৱৰ্তী বৃহৎ পৰ্যায়ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। এআই আৰু মেচিন লাৰ্নিং-ৰ জৰিয়তে জনসেৱা প্ৰদানক দ্ৰুত, অধিক স্বচ্ছ আৰু অধিক নাগৰিককেন্দ্ৰিক কৰি তুলিব পাৰি।”- ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজন লাল শৰ্মা
"মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰে বিশ্বাস কৰে যে এআই-য়ে প্ৰশাসন, নাগৰিক আৰু উদ্যোগসমূহক একেদৰেই উপকৃত কৰিব পাৰে। আমি নীতিগত সমৰ্থনৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যিয়ে দক্ষতা সৰ্বাধিক কৰে আৰু বিভিন্ন খণ্ডত এআই-নেতৃত্বাধীন বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰে।"-মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° মোহন যাদৱ
“উত্তৰ প্ৰদেশৰ দৰে বৃহৎ আৰু স্পৰ্শকাতৰ ৰাজ্যত পৰিসৰত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ সময়োপযোগী, প্ৰযুক্তি-চালিত আৰু সঁহাৰি জনোৱা আৰ্হিৰ প্ৰয়োজন। এই পৰিৱৰ্তনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।”- উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ
"কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা এতিয়া আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি নহয়। আচল প্ৰত্যাহ্বান আমি এআই গ্ৰহণ কৰো নে নাই সেইটো নহয়, কিন্তু আমি ইয়াক কেনেকৈ গ্ৰহণ কৰো সেইটোহে। প্ৰযুক্তিয়ে গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিব লাগিব, মৰ্যাদা ৰক্ষা কৰিব লাগিব আৰু সাধাৰণ নাগৰিকসকলৰ সেৱা কৰিব লাগিব।"-কেৰালা বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী এ এন শ্বামছীৰ
পলকতে ঘোষণাসমূহ | আঞ্চলিক এআই সন্মিলন
১) ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰ্মবাহিনী গঢ়ি তুলিবলৈ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক ৰাষ্ট্ৰীয় এআই দক্ষতা কাৰ্যসূচী, যুৱা এআই ফৰ অল-ৰ অধীনত এআই দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ’ব
২) হাতে কামে কৰা এআই শিক্ষা শক্তিশালী কৰিবলৈ আই টি আই, পলিটেকনিক আৰু কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহত নতুন লেবৰেটৰীকে ধৰি ৰাজ্যজুৰি ভাৰত এ আই ডাটা এণ্ড এ আই লেব-ৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ’ব
৩) শাসন, উদ্ভাৱন আৰু নিয়োগ বৃদ্ধিৰ বাবে এটা উচৰ্গিত ৰাজস্থান এআই পৰ্টেল-ৰ লগতে ৰাজস্থান এআই/এমএল নীতি ২০২৬ আৰম্ভ কৰা, আৰু ৰাজ্যখনত এনিমেশ্যন, ভিএফএক্স, গে’মিং, কমিক্স, আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটী পৰিতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰিবলৈ ৰাজস্থান এভিজিচি-এক্সআৰ পৰ্টেল যুগুতোৱা হ’ব
৪) ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাথমিকতাসমূহৰ সৈতে মিল থকা বৃহৎ পৰিসৰৰ এ আই পৰিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ ৰাজ্যিক পুঁজিৰ সহায়ত উত্তৰ প্ৰদেশ এ আই মিছন-ৰ ঘোষণা
৫) ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰদানৰ বাবে মহাকাশ আৰু ভূ-স্থানীয় প্ৰযুক্তিৰ সৈতে এআই-ক একত্ৰিত কৰি মধ্যপ্ৰদেশ স্পেচটেক নীতি ২০২৬ আৰম্ভ কৰা
৬) এ আই গৱেষণা, দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ভাৰত এ আই মিছন, ৰাজ্য চৰকাৰ, শিক্ষাবিদ আৰু উদ্যোগৰ মাজত একাধিক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা
7. ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত পৰিমাপযোগ্য, সুৰক্ষিত আৰু নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক এআই মোতায়েন সমৰ্থন কৰিবলৈ এআই ষ্টেকসমূহ আৰু ক্লাউড অভিগ্ৰহণ কাঠামোসমূহ মুকলি কৰা
৮) দক্ষতা আৰু নাগৰিক সেৱা প্ৰদানৰ উন্নতিৰ বাবে এআই সক্ষম ডিজিটেল পৰ্টেল আৰু শাসন মঞ্চ আৰম্ভ কৰা
৯) স্থানীয় প্ৰতিভাসমূহৰ প্ৰচাৰৰ বাবে হেকাথন আৰু প্ৰতিযোগিতাকে ধৰি ৰাজ্যসমূহৰ নেতৃত্বত এআই ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্ভাৱন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা
১০) ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ কাৰ্যসূচী আৰু ফলাফলত পোনপটীয়াকৈ সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ আঞ্চলিক পৰামৰ্শ
১১) এআই গৱেষণা, দক্ষতা, নৈতিক কাঠামো, আৰু উদ্ভাৱন পৰিতন্ত্ৰক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে গুগল, আই আই টি দিল্লী, নেচশ্যনেল ল ইউনিভাৰ্চিটী, যোধপুৰ, আৰু ৰাজস্থানৰ স্কিল ডেভেলপমেণ্ট নেটৱৰ্ক (ৱাধৱানী ফাউণ্ডেশ্যন)ৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ (এম অ’ ইউ) স্বাক্ষৰ।