Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah delivers keynote address at National Conference on “Tackling Cyber-Enabled Frauds & Dismantling the Ecosystem” in New Delhi
Home Minister inaugurated New Cybercrime Branch of CBI and launched State Cyber Crime Coordination Centre (S4C) dashboard of I4C
All agencies of the Modi government are working in coordination to prevent and reduce cybercrimes
Rise in number of internet users and the connectivity of Parliament to Panchayats through BharatNet is a remarkable achievement of Digital India
India has set new records in digital transactions and every second digital transaction in the world is happening in India
I want to tell the police across the country that you should have sufficient call handlers at your 1930 call centres
Freezing ₹8,189 crore out of ₹20,000 crore in cyber fraud and returning it to the victims is a very big achievement, Congratulations to I4C, CBI and all related organizations for this
Mule Account Hunter software developed jointly by the Govt. of India and RBI should be adopted by the entire banking sector
MHA has cancelled 12 lakh SIM cards for cyber security, blocked IMEI of 3 lakh mobiles, and arrested 20,853 accused till December 2025
I4C is increasing coordination with more than 795 institutions connected to banks, fintech, NBFCs and e-commerce platforms
62 banks and financial institutions of the country have already been onboarded on I4C, MHA’s aim is to onboard all including cooperative banks by December 2026
Government is working on a strategy of real-time reporting of cybercrimes, FSL network, capacity building, R&D, awareness and ensuring cyber hygiene in cyberspace
I4C has taken steps for coordination between agencies, development of cyber infrastructure and effective action against cybercriminals
With 100 crore internet users, more than 181 billion UPI transactions, and 57 crore Jan Dhan accounts, India is rapidly moving forward in the direction of becoming a cyber success society
10 FEB 2026 8:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah delivered keynote address at National Conference on “Tackling Cyber-Enabled Frauds & Dismantling the Ecosystem” in New Delhi, today. The Home Minister presided over an Investiture Ceremony of CBI Officers and inaugurated the New Cybercrime Branch of the Central Bureau of Investigation (CBI). Shri Amit Shah also launched State Cyber Crime Coordination Centre (S4C) dashboard of Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C), Ministry of Home Affairs. On this occasion, Union Home Secretary, Secretary, Department of Personnel and Training (DOPT), Director, Intelligence Bureau (IB), Director, CBI and other senior officers were present.
In his key note address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah congratulated the CBI and the I4C for organizing this important conference. He said that multiple government agencies are working together in a coordinated manner to prevent cybercrime. Shri Shah said that I4C, State Police forces, the CBI, the National Investigation Agency (NIA), the Enforcement Directorate (ED), the Department of Telecommunications, the banking sector, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), the Reserve Bank of India (RBI), and the judiciary are collectively making every possible effort to curb cybercrime. He emphasized that each institution has a critical role and responsibility, and that close coordination among all stakeholders is essential to achieve the desired outcomes. Shri Shah said that the initiative by the CBI and I4C as extremely significant, adding that it will help connect various government departments and agencies with one another and ensure effective implementation of their efforts, which will lead to the expected success.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the journey of ‘Digital India’ over the past 11 years has been remarkable. He pointed out that 11 years ago, the country had only 250 million internet users, whereas today India has crossed 1 billion internet users, reaching new heights in the digital domain. Broadband connections have increased nearly 16 times and have also surpassed the 1-billion mark. Shri Shah said that the cost of one gigabyte of data has declined by 97 percent, which has significantly expanded both internet access and usage. He said that the rise in number of internet users and the connectivity of Parliament to Panchayats through BharatNet is a remarkable achievement of Digital India. Under the BharatNet project, only 546 village panchayats were connected 11 years ago, while today more than 200,000 village panchayats have been brought under the project. He also informed about the unprecedented growth in UPI transactions, stating that in 2024 alone, India recorded more than 181 billion digital transactions with a total value exceeding ₹233 trillion.
Shri Amit Shah said that prior to the launch of UPI, comparison about digital transactions was not possible, but in 2024 more than 181 billion digital transactions were carried out. Ensuring the security of these transactions rests on a strong system which is being steadily strengthened. He said that if we look at it from a global perspective, India has set new records in digital transactions and every second digital transaction in the world is taking place in India. It underscores the need to further strengthen and secure the country’s digital payment ecosystem at the global level. The Home Minister added that in 2024 alone, 97 percent of all payment system transactions were conducted through digital modes, and in terms of volume, this figure reached 99 percent. Securing these transactions is our highest priority.
Union Home Minister and Minister of Cooperation also highlighted progress in the area of financial inclusion. Earlier, around 600 million people in the country belonged to families without a single bank account. However, as of February 2026, more than 570 million Jan Dhan accounts have been opened. Similarly, the number of RuPay debit cards has reached 39 crore 81 lakh, and by December 2026, this figure is expected to cross approximately 50 crore. Shri Shah said that along with these massive digital transactions, the government has directly transferred more than ₹48 lakh crore to the accounts of nearly 176 crore beneficiaries through Direct Benefit Transfer (DBT). He said that the GeM portal, Open Market, and other government platforms are also part of this same digital ecosystem. With 100 crore internet users, more than 181 billion UPI transactions, and 57 crore Jan Dhan accounts, India is rapidly advancing towards becoming a cyber success society.
Shri Amit Shah said that cyber security is no longer limited to economic security but now it has become an integral part of national security. Home Minister said that therefore safeguarding economic, social, administrative, and national security dimensions, while continuing to advance the digital revolution is a collective responsibility of all stakeholders.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that since its establishment in January 2019, the I4C under the Ministry of Home Affairs has successfully created a strong and comprehensive cyber infrastructure across the country. He noted that I4C has also established effective and seamless coordination among various government agencies. He said that essential cyber infrastructure has been developed in different parts of the country, enabling the initiation of timely, effective, and decisive action against cyber criminals. Home Minister said that the time has now come to build upon these achievements and attain the desired level of success. He added that in terms of action against cybercriminals, criminal justice processes, and money recovery cases, we have definitely made progress, but there is still a need to strengthen many dimensions more effectively.
Shri Amit Shah said that cybercrime, which was earlier carried out at an individual level, is now being executed in an institutionalized manner. Cyber criminals are continuously evolving their methods by using various kinds of advanced technologies. He said that it is the collective responsibility of representatives of all agencies and departments engaged in combating cybercrime to deeply understand their challenges and commit to minimizing vulnerabilities at every possible level. Home Minister called for concrete and coordinated efforts to make the fight against cybercrime more effective.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Ministry of Home Affairs has adopted a comprehensive and multi-dimensional strategy to combat cybercrime. The key pillars of this strategy include real-time reporting of cybercrime, a robust network of forensic laboratories, capacity building, research and development, promotion of cyber awareness in society, and ensuring cyber hygiene in cyberspace. He said that our goal is to bring together all relevant stakeholders including the CBI, NIA, RBI, state police forces, other investigating agencies, and government departments, to create a coordinated and highly secure ecosystem. Shri Shah said that such coordination essential to effectively combat cybercrime and to make India’s digital ecosystem safe and trustworthy.
Shri Amit Shah said that from January 2020 to 30 November 2025, the I4C reporting portal has been accessed over 230 million times. This clearly reflects the platform’s widespread acceptance and importance. As of 30 November 2025, more than 8.2 million cybercrime-related complaints had been registered on the portal, of which 184,000 were converted into FIRs, and a large number of complaints were effectively resolved. Shri Shah said that by 31 December 2025, around 62 banks and financial institutions had joined this mechanism. He said that the Ministry of Home Affairs has set a clear target to onboard all banking and financial institutions, including cooperative banks, fully into the system before December 2026.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that through 361,000 cyber fraud complaints, the government has successfully safeguarded ₹8,189 crore, which is a significant achievement. He said that the according to estimates, the total amount of fraud was around ₹20,000 crore, out of which we have frozen or returned ₹8,189 crore to the victims. He congratulated I4C, CBI and all related organizations for this achievement. Shri Shah said that whenever a cyber fraud complaint is reported, the first natural question asked is what the government is doing about this. He said that by December 2025, the Ministry of Home Affairs had cancelled more than 12 lakh suspicious SIM cards and blocked the IMEI numbers of over 3 lakh mobile devices. He informed that till now, 20,853 accused persons have been arrested in cybercrime cases.
The Home Minister said that for an effective prevention of cybercrime, we require nationwide awareness, a strong national mindset, and unwavering determination at all levels. Shri Shah said that as digital transactions have grown rapidly, the associated risks have also increased. Cyber criminals, who once relied on simple manual hacking, are now using complex automated techniques. What were once isolated “lone wolf” attacks have evolved into organized and systematic criminal operations. He added that cybercrime has now become an industry where accounts are bought and sold as a service. Since criminals continuously adopt new technologies, he said that there is need for collective and sustained efforts to stay two steps ahead by moving beyond traditional approaches.
Shri Amit Shah said that the helpline 1930 has proved to be an effective tool in saving victims of cyber fraud. He requested all police units across the country to ensure that a sufficient number of call handlers are deployed at the 1930 call centres. If a victim’s call is not answered even after ringing several times, by then their money is gone, and it places a serious question mark on the credibility of 1930. He further stated that similarly, all private, public, and cooperative banks should immediately adopt the Mule Account Hunter software jointly developed by the Government of India and the Reserve Bank. Until all banks completely clean their accounts using this software, it will not be possible to provide full protection to consumers.
Shri Amit Shah informed about the critical role of the CBI and NIA in preventing cybercrime, particularly crimes originating from outside the country. He stressed the importance of strong communication and coordination among all institutions. He also highlighted that lapses in the “chain of custody” of digital evidence often prevent conviction, posing a major obstacle to justice. The Home Minister said that if we do not have taken adequate steps, cyber fraud would not have remained just an ordinary crime, but would have turned into a national crisis. Therefore, all stakeholders must act simultaneously and urgently whether it is identifying call centers operating domestically or abroad, conducting awareness campaigns, strengthening the 1930 helpline, reducing call response times, or improving coordination between banks and I4C.
The Home Minister said that 795 institutions, including banks, fintech companies, NBFCs, and e-commerce platforms, are currently connected with I4C. He said that these institutions must treat I4C as a priority and ensure swift responses to its calls. He said that many times banks prioritize reducing NPAs (Non-Performing Assets), which is also correct, but the security of customers should be an equally important priority. Shri Shah said initiatives such as the appointment of Cyber Warriors, the launch of the large online training program ‘CyTrain,’ and the establishment of cybercrime forensic training laboratories in several states. He expressed confidence that the two-day workshop would align all efforts in one direction, make them more result-oriented, and strengthen a culture of timely action. Shri Shah added that timely prevention of cyber fraud is the most powerful weapon, and this requires collective awareness, coordination, and firm resolve from all stakeholders.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi had run cybercrime awareness campaign and strengthened infrastructure. The Prime Minister has repeatedly addressed cybercrime awareness through the “Mann Ki Baat” program. However, Shri Shah stressed that this challenge cannot be addressed by the Prime Minister’s efforts alone. He said that we must work together to enhance awareness and maintain sustained action to keep the nation safe from the growing threat of cybercrime.
On the occasion, the Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah presented Medals for Distinguished and Meritorious Service and Kendriya Grihmantri Dakshata Padak to the following CBI officers:
1. President’s Medal for Distinguished Service (Republic Day-2025) was presented to Shri Ghanshyam Upadhyay, IPS (OR:99), JD/Head of Zone (EO Zone), CBI, New Delhi; Shri Tejpal Singh, Assistant Inspector General, Complaint & Coordination Cell, CBI, Policy Division, New Delhi; Shri Bhani Singh Rathore, Sub-Inspector of Police, CBI, ACB, Jaipur and Shri Aikodan Balkrishnan, Assistant Sub-Inspector, CBI, ACB, Goa.
2. Shri Pradip Kumar, IPS (TN-2003), Joint Director/ Head of Zone, ACHQ Zone, CBI, New Delhi was presented Police Medal for Meritorious Service (Republic Day-2022) and Shri Kuldeep Dwivedi, IPS (JH-2005), Joint Director (Pers), CBI, Head Office, New Delhi was presented Police Medal for Meritorious Service (Republic Day-2025).
3. Kendriya Grihmantri Dakshata Padak-2024 (Investigation) was presented to Shri Prabhat Kumar Ambastha, Inspector, CBI, BSFB, Kolkata and Smt. Savita, Inspector, CBI, AC-III, New Delhi.
The two-day conference is being organized by the CBI in collaboration with the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C), Ministry of Home Affairs. On first of the conference following sessions were held:
Session 1: Cyber-Enabled Fraud Ecosystem: Trends, Magnitude and Challenges
Session 2: Mule Accounts & Financial Laundering in Cyber Fraud: Investigations and Role of AI
Session 3: SIM/eSIM & Telecom Infrastructure: Misuse in Cyber Frauds and Regulatory Framework
The Conference witnessed broad and representative participation from stakeholders across the law enforcement, financial, regulatory, technological, and academic ecosystems. A total of 362 delegates attended the conference physically. This included 97 delegates from States/UTs (State Police units), 19 from I4C, 14 from Telecom Service Providers, 30 from Central Law Enforcement Agencies, 27 from PSU Banks including RBI, RBIH and NABARD, 52 from Private Banks including AU Small Finance Bank, 49 from State Cooperative Banks, 19 from Urban Co-operative Banks and related institutions, 01 from Crypto Currency Exchanges, 09 from Payment Aggregators, 05 from IT/Social Media Intermediaries, 08 from Stakeholder Ministries, 21 from Private Companies, 04 from Academia, and 07 from NTRO, NATGRID, CERT-IN and C-DAC (Hyderabad).
In addition to physical participation, the conference was telecast live to 2,356 locations, covering all State Police units and all CBI branches across the country. This enabled officers and officials at field formations to join the proceedings in real time, ensuring nationwide outreach and institutional engagement on issues relating to cyber-enabled frauds and coordinated response mechanism.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ‘ଟ୍ରାକିଂ ସାଇବର-ଏନାବଲ୍ଡ ଫ୍ରଡ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଡିସମାଣ୍ଟଲିଂ ଦି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍’ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
10 FEB 2026 8:32PM by PIB Bhubaneswar
• ସିବିଆଇର ନୂତନ ସାଇବର ଅପରାଧ ଶାଖା ଉଦଘାଟନ; I4ସି ରାଜ୍ୟ ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏସ4ସି) ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
• ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ସାଇବର ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
• ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂସଦରୁ ପଞ୍ଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଭାରତନେଟ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା
୧୦.୦୨.୨୦୨୬ : କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ "ଟ୍ରାକିଂ ସାଇବର-ଏନାବଲ୍‌ଡ ଫ୍ରଡ୍‌ସ ଆଣ୍ଡ ଡିସମାଣ୍ଟଲିଂ ଦି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍’’ ଶୀର୍ଷକ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ) ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅଳଙ୍କରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟୁରୋର ନୂତନ ସାଇବର ଅପରାଧ ଶାଖାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭାରତୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (I4ସି)ର ରାଜ୍ୟ ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏସ4ସି) ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, କାର୍ମିକ ଏବଂ ତାଲିମ ବିଭାଗର ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ସିବିଆଇ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଭାଷଣରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସିବିଆଇ ଏବଂ I4ସିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ I4ସି, ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ, ସିବିଆଇ, ଜାତୀୟ ତଦନ୍ତ ସଂସ୍ଥା (ଏନଆଇଏ), ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଇଡି), ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ, ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବିଭାଗ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ) ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍ଥାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି, ଏବଂ ଇଚ୍ଛିତ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ଜରୁରୀ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ସିବିଆଇ ଏବଂ I4ସି ର ପ୍ରୟାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଇଚ୍ଛିତ ସଫଳତା ଆଣିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଯାତ୍ରା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କେବଳ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଥିଲେ, ଏବଂ ଆଜି ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସହିତ, ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ। ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଲିୟନ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଗିଗାବାଇଟ୍ ଡାଟାର ମୂଲ୍ୟ ୯୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ଉଭୟରେ ବ୍ୟାପକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂସଦରୁ ପଞ୍ଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କର ଭାରତନେଟ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା। ଏଗାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଭାରତନେଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ କେବଳ ୫୪୬ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ୨୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି। ସେହିପରି, ୟୁପିଆଇ କାରବାରରେ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ଘଟିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ, ଆମେ ୧୮୧ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର କରିବୁ, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ଟ.୨୩୩ ଟ୍ରିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପିଆଇ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ଅତୁଳନୀୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ୨୦୨୪ ରେ ୧୮୧ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସମସ୍ତ କାରବାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମେ ଧୀରେ ଧୀରେ ବିକଶିତ କରୁଥିବା ଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦେଖିଲେ, ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାରରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି, ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ଭାରତରେ ହେଉଛି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଆମର ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମଜବୁତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୪ ରେ, ମୋଟ ପେମେଣ୍ଟ କାରବାରର ୯୭ ପ୍ରତିଶତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ପରିମାଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୯୯ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି କାରବାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୬୦୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କ ପରିବାରରେ ଗୋଟିଏ ବି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା। ତଥାପି, ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୫୭୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ସେହିପରି, ରୁପେ ଡେବିଟ୍ କାର୍ଡ ସଂଖ୍ୟା ୩୯୮.୧ ନିୟୁତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୫୦୦ ନିୟୁତ ଅତିକ୍ରମ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶାଳ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ସହିତ, ସରକାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୧.୭୬ ବିଲିୟନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟ.୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍, ଖୋଲା ବଜାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଏକ ଅଂଶ। ବିଲିୟନ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଭୋକ୍ତା, ୧୮୧ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ୟୁପିଆଇ କାରବାର ଏବଂ ୫୭୦ ନିୟୁତ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ସହିତ, ଭାରତ ଏକ ସାଇବର-ସଫଳ ସମାଜ ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଆଉ କେବଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ; ଏହା ଏବେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଜଡିତ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତେଣୁ ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ, ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୧୯ ରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରଠାରୁ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭାରତୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (I4ସି) ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି। I4ସି ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସୁଗମ ସମନ୍ୱୟ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସାଇବର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମୟୋଚିତ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଫଳତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବା ଏବଂ ଇଚ୍ଛିତ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ଫୌଜଦାରୀ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଟଙ୍କା ଆଦାୟରେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ, ତଥାପି ଅନେକ ଦିଗକୁ ଆହୁରି ସମନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ହେଉଥିବା ସାଇବର ଅପରାଧ ଏବେ ସାଂଗଠନିକ ରୂପ ନେଉଛି। ଅପରାଧୀମାନେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାହାଯ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧ ମୁକାବିଲାରେ ସାମିଲ ଥିବା ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ବିଭାଗର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଲିକେଜ୍ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧ ବିରୋଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ବିରୋଧରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏହି ରଣନୀତିର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସାଇବର ଅପରାଧର ବାସ୍ତବ-ସମୟ ରିପୋର୍ଟିଂ, ଫୋରେନସିକ୍ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର ଏକ ଦୃଢ଼ ନେଟୱାର୍କ, ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ସମାଜରେ ସାଇବର ସଚେତନତା ପ୍ରସାର ଏବଂ ସାଇବର ସ୍ପେସରେ ସାଇବର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସିବିଆଇ, ଏନଆଇଏ, ଆରବିଆଇ, ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ କରି ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁରକ୍ଷିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା। କେବଳ ଏହି ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସାଇବର ଅପରାଧ ସହିତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଲଢ଼ିପାରିବୁ ଏବଂ ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ କରିପାରିବୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୦ ରୁ ନଭେମ୍ବର ୩୦, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, I4ସି ରିପୋର୍ଟିଂ ପୋର୍ଟାଲକୁ ୨୩୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଥର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରହଣୀୟତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନଭେମ୍ବର ୩୦, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ୮.୨ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ସାଇବର ଅପରାଧ ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୧୮୪,୦୦୦ ଅଭିଯୋଗକୁ ଏଫଆଇଆରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଅଭିଯୋଗର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ, ଡିସେମ୍ବର ୩୧, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୬୨ ଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶ ହୋଇସାରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୬ ପୂର୍ବରୁ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସାମିଲ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୩୬୧,୦୦୦ ଅଭିଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଟ.୮୧୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଉଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ, ଯାହା ଏକ ବିରାଟ ସଫଳତା। ଆକଳନରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ ମୋଟ ଠକେଇ ପରିମାଣ ପ୍ରାୟ ଟ.୨୦,୦୦୦ କୋଟି ଥିଲା, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଆମେ ପୀଡିତମାନଙ୍କୁ ଟ.୮୧୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଫ୍ରିଜ୍ କିମ୍ବା ଫେରସ୍ତ କରିଛୁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ଠକେଇ ଅଭିଯୋଗ ପାଇବାର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହେଉଛି ସରକାର କ'ଣ କରୁଛି ତାହା ପଚାରିବା। ତଥାପି, ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧.୨ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ସିମ୍ କାର୍ଡ ବାତିଲ କରିଛି ଏବଂ ୩୦୦,୦୦୦ ମୋବାଇଲ୍ ଡିଭାଇସର ଆଇଏମଇଆଇ ବ୍ଲକ୍ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୦,୮୫୩ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧ ବିରୋଧରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନିବାରଣ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଚେତନତା, ଏକ ଦୃଢ଼ ଜାତୀୟ ମାନସିକତା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଦୃଢ଼ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଆମର ଡିଜିଟାଲ କାରବାରର ପରିମାଣ ଏବଂ ହାରକୁ ବିଚାର କଲେ, ସାଇବର ଅପରାଧର ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରକୃତରେ ଭୟଙ୍କର। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତି ୩୭ ସେକେଣ୍ଡରେ ଜଣେ ସାଇବର ଅପରାଧର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତି ଘଣ୍ଟାରେ ହାରାହାରି ୧୦୦ ଜଣ ଲୋକ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଅନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୧ ରେ ୫୨,୦୦୦ ଅଭିଯୋଗ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବର୍ତ୍ତମାନ ୮୬,୦୦୦ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆମେ ତଦନ୍ତର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ, ତଥାପି ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ବାକି ଅଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାରୁ, ବିପଦ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଅପରାଧୀମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସରଳ ମାନୁଆଲ୍ ହ୍ୟାକିଂର ଆଶ୍ରୟ ନେଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେମାନେ ଜଟିଳ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ହ୍ୟାକିଂ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ, ଏହା ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ସଂଗଠିତ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଅପରାଧ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ସାଇବର ଅପରାଧ ଦୁନିଆରେ, ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସେବା ଭାବରେ କିଣାବିକା କରାଯାଉଛି। ଅପରାଧୀମାନେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆମକୁ ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତି ପରିତ୍ୟାଗ କରି ଦୁଇ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ୧୯୩୦ ସାଇବର ଠକେଇରୁ ପୀଡିତମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପୋଲିସ ୟୁନିଟ୍‌କୁ ୧୯୩୦ କଲ୍ ସେଣ୍ଟରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଂଖ୍ୟକ କଲ୍ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲର୍ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଯଦି ଜଣେ ପୀଡିତଙ୍କ ଅନେକ କଲ୍ ପରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ନଷ୍ଟ ହୁଏ ଏବଂ ୧୯୩୦ର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେହିପରି, ସମସ୍ତ ଘରୋଇ, ସରକାରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ତୁରନ୍ତ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ମ୍ୟୁଲ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ହଣ୍ଟର୍ ସଫ୍ଟୱେର୍ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏହି ସଫ୍ଟୱେର୍ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫା ନକରନ୍ତି, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସମ୍ଭବ ହେବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ଅପରାଧ ରୋକିବାରେ ସିବିଆଇ ଏବଂ ଏନଆଇଏ ର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଦେଶ ବାହାରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସାଇବର ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ଦୃଢ଼ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଜରୁରୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରମାଣର ହେପାଜତ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ତ୍ରୁଟି ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବାରେ ବିଫଳତା ଆଣିପାରେ, ଯାହା ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆ ନ ଯାଏ, ତେବେ ସାଇବର ଠକେଇ ଆଉ ଏକ ସାଧାରଣ ଅପରାଧ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଜାତୀୟ ସଙ୍କଟ ହେବ। ତେଣୁ, ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର - ଦେଶ ଭିତରେ କିମ୍ବା ବାହାରେ ଥିବା କଲ୍ ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ, ୧୯୩୦ କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା, କଲ୍ ଉପସ୍ଥାନ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ I4ସି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ - ମିଳିତ ଭାବରେ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ୭୯୫ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ I4ସି ରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଫିନଟେକ୍ କମ୍ପାନୀ, ଏନବିଏଫସି ଏବଂ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ତଥାପି, ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ I4ସି କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ I4ସି କଲ୍ ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ କେତେକ ସମୟରେ ଏନପିଏ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି, ଯାହା ଠିକ୍, କିନ୍ତୁ ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସାଇବର ୱାରିଅର୍ସଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛୁ, ସାଇଟ୍ରେନ୍ ନାମକ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅନଲାଇନ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ସାଇବର ଅପରାଧ ଫୋରେନସିକ୍ ତାଲିମ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ କର୍ମଶାଳା ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଫଳାଫଳ-ମୁଖୀ କରିବ ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତାର ମନୋଭାବକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ଠକେଇର ସମୟୋଚିତ ପ୍ରତିରୋଧ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କଠାରୁ ସାମୂହିକ ସଚେତନତା, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ "ମନ କି ବାତ" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାଇବର ଅପରାଧ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବାରମ୍ବାର ଜନସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଆସିଛି। ତଥାପି, କେବଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏହା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ। କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶକୁ ସାଇବର ଅପରାଧର ବିପଦରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବୁ।
ଏହି ଅବସରରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସିବିଆଇ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା, ମେରିଟୋରିଆସ୍ ସେବା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦକ୍ଷତା ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ:
1. ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ (ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ୨୦୨୫) – ଶ୍ରୀ ଘନଶ୍ୟାମ ଉପାଧ୍ୟାୟ, ଆଇପିଏସ୍ (ଓଡିଶା: 99), ଜେଡି/ଜୋନ୍ ମୁଖ୍ୟ (ଇଓ ଜୋନ୍), ସିବିଆଇ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ; ଶ୍ରୀ ତେଜପାଳ ସିଂହ, ସହକାରୀ ନିରୀକ୍ଷକ, ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ, ସିବିଆଇ, ନୀତି ବିଭାଗ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ; ଶ୍ରୀ ଭାନି ସିଂହ ରାଠୋର, ପୋଲିସ ସବ-ଇନ୍ସପେକ୍ଟର, ସିବିଆଇ, ଏସିବି, ଜୟପୁର; ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଆଇକୋଦନ ବାଲକ୍ରିଷ୍ଣନ, ସହକାରୀ ଉପ-ଇନ୍ସପେକ୍ଟର, ସିବିଆଇ, ଏସିବି, ଗୋଆ।
୨. ଶ୍ରୀ ପ୍ରଦୀପ କୁମାର, ଆଇପିଏସ (ତାମିଲନାଡୁ-୨୦୦୩), ଯୁଗ୍ମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ/ଜୋନ୍ ମୁଖ୍ୟ, ଏସିଏଚକ୍ୟୁ ଜୋନ୍, ସିବିଆଇ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ପଦକ (ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ-୨୦୨୨) ଏବଂ ଶ୍ରୀ କୁଲଦୀପ ଦ୍ୱିବେଦୀ, ଆଇପିଏସ (ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ-୨୦୦୫), ଯୁଗ୍ମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (କାର୍ମିକ), ସିବିଆଇ, ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ପଦକ (ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ-୨୦୨୫) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
୩. ଶ୍ରୀ ପ୍ରଭାତ କୁମାର ଅମ୍ବାସ୍ଥ, ଇନ୍ସପେକ୍ଟର, ସିବିଆଇ, ବିଏସଏଫବି, କୋଲକାତା ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ସବିତା, ସବ-ଇନ୍ସପେକ୍ଟର, ସିବିଆଇ, ଏସି-III, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ପଦକ-୨୦୨୪ (ତଦନ୍ତ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ) ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭାରତୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇ୪ସି) ସହଯୋଗରେ ଆୟୋଜିତ ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ତିନୋଟି ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା:
ଅଧିବେଶନ ୧: ସାଇବର-ସକ୍ଷମ ଠକେଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମ: ଧାରା, ପରିମାଣ ଏବଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ
ଅଧିବେଶନ ୨: ସାଇବର ଠକେଇରେ ମ୍ୟୁଲ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ସ ଏବଂ ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ: ତଦନ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଏଆଇର ଭୂମିକା
ଅଧିବେଶନ ୩: ସିମ୍/ଇ-ସିମ୍ ଏବଂ ଟେଲିକମ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି: ସାଇବର ଠକେଇ ଏବଂ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚାରେ ଅପବ୍ୟବହାର
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ, ଆର୍ଥିକ, ନିୟାମକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୋଟ ୩୬୨ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ୟୁନିଟ୍) ରୁ ୯୭ ଜଣ, I4ସି ରୁ ୧୯ ଜଣ, ଟେଲିକମ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କଠାରୁ ୧୪ ଜଣ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସିରୁ ୩୦ ଜଣ, ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ, ଆରବିଆଇଏଚ୍ ଏବଂ ନାବାର୍ଡ଼ ସମେତ) ରୁ ୨୭ ଜଣ, ଘରୋଇ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ୫୨ ଜଣ (ଏୟୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ), ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ୪୯ ଜଣ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରୁ ୧୯ ଜଣ, କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜରୁ ଜଣ, ପେମେଣ୍ଟ ଏଗ୍ରିଗେଟରରୁ ଜଣ, ଆଇଟି/ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟସ୍ଥତାରୁ ଜଣ, ଷ୍ଟେକହୋଲ୍ଡର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରୁ ଜଣ, ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀରୁ ୨୧ ଜଣ, ଏକାଡେମିୟାରୁ ଜଣ ଏବଂ ଏନଟିଆରଓ, ନାଟଗ୍ରିଡ୍, ସିଇଆରଟି-ଆଇଏନ୍ ଏବଂ ସି-ଡିଏସି (ହାଇଦ୍ରାବାଦ) ରୁ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି ସାମିଲ ଥିଲେ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସିବିଆଇ ଶାଖା ସମେତ ଦେଶର ୨୩୫୬ ସ୍ଥାନରେ ସିଧା ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରୀୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ-ସମୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସାଇବର-ସକ୍ଷମ ଠକେଇ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ସାଂସ୍ଥାଗତ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା।