Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the inaugural event of Seva Teerth and Kartavya Bhavan-1 & 2 in New Delhi
Seva Teerth and Kartavya Bhavan have been built to fulfil the aspirations of the people of India: PM
As we move towards a Viksit Bharat, it is vital that India sheds every trace of colonial mindset: PM
Race Course Road was renamed Lok Kalyan Marg, this was not merely a change of name, it was an effort to transform the mindset of power into a spirit of service: PM
The new Prime Minister's Office has been named Seva Teerth; Seva, or the spirit of service, is the soul of India, it is the identity of India: PM
13 FEB 2026 7:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the inaugural event of Seva Teerth and Kartavya Bhavan-1 & 2 in New Delhi today. Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that today all are witnessing the making of a new history. He highlighted that on Vikram Samvat 2082, during Phalgun Krishna Paksha, on the auspicious occasion of Vijaya Ekadashi, on Magh 24, and on Shaka Samvat 1947, which in the present calendar is 13 February 2026, the day has become a witness to a new beginning in India’s development journey. He emphasized that in the scriptures, Vijaya Ekadashi has held great significance, as the resolve taken on this day always leads to victory. Shri Modi stated that today, with the resolve of a developed India, all are entering the Seva Teerth and Kartavya Bhavan. He underlined that the divine blessings for victory in this goal are with them. He extended congratulations to everyone, including the PMO team, the Cabinet Secretariat, and employees of various departments, on Seva Teerth and the new buildings. He expressed gratitude to all engineers and worker colleagues associated with their construction.
Highlighting that after Independence, many important decisions and policies for the nation were made from buildings such as South Block and North Block, the Prime Minister remarked that these structures, however, were built as symbols of the British Empire, intended to keep India chained in slavery for centuries.
Shri Modi recalled that Kolkata once served as the capital of the country, but during the 1905 Bengal Partition, it had become a strong center of anti-British movements. Therefore, in 1911, the British shifted the capital from Kolkata to Delhi. He noted that subsequently, keeping in mind the needs and mindset of colonial rule, the construction of North Block and South Block began. The Prime Minister pointed out that when the buildings on Raisina Hills were inaugurated, the then Viceroy had said that the new structures were built in accordance with the wishes of the British monarch, meaning they were a medium to impose the thinking of Britain’s king on the soil of enslaved India. He emphasized that Raisina Hills was chosen so that these buildings would stand above all others, allowing none to be equal. Shri Modi contrasted this with the new Seva Teerth complex, which is not on a hill but more connected to the ground. Underlining that while South Block and North Block were constructed to implement the colonial mindset, the Prime Minister exclaimed that today, Seva Teerth and Kartavya Bhavan have been built to fulfill the aspirations of the people of India. He stressed that the decisions taken here will not reflect the thinking of any monarch but will serve as the foundation to advance the expectations of 140 crore citizens. With this spirit, the Prime Minister dedicated Seva Teerth and Kartavya Bhavan to the people of India.
The Prime Minister remarked that the first quarter of the 21st century has now been completed, and it is essential that the vision of a developed India is reflected not only in policies and schemes but also in workplaces and buildings. He emphasized that the places from where the nation is governed must be effective and inspiring, impressive and motivating. He highlighted that with new technologies rapidly emerging, the old buildings were proving inadequate for expanding facilities and adopting new tools. Shri Modi pointed out that South Block and North Block faced space constraints and limited amenities, and being nearly a hundred years old, they were deteriorating from within, along with several other challenges. The Prime Minister stated that it is important to continuously inform the nation about these challenges, noting that even decades after Independence, numerous ministries of the Government of India were functioning from more than 50 different locations in Delhi. He underlined that every year, ₹1,500 crore was being spent on rent for these ministry buildings, while daily logistics costs were incurred for 8,000 to 10,000 employees moving between offices. He stressed that with the construction of Seva Teerth and Kartavya Bhavan, these expenses will reduce and employees’ time will be saved.
Shri Modi acknowledged that amidst this change, memories of years spent in the old buildings will remain, as many important decisions were taken there, giving new direction to the nation and initiating reforms. He affirmed that those premises are an immortal part of India’s history. Therefore, Prime Minister announced the decision to dedicate the old building as a museum for the nation, making it part of the Yuge Yugeen Bharat Museum. He underlined that the building will serve as a center of inspiration for future generations, and when young people visit, the historical legacy will guide them.
The Prime Minister emphasized that in the journey of a developed India, it is vital to move forward free from the colonial mindset. He remarked that unfortunately, even after Independence, symbols of colonial rule continued to be carried. He pointed out that the Prime Minister’s residence was once called Race Course Road, the Vice President had no designated residence, and the road leading to Rashtrapati Bhavan was called Rajpath in a democracy. He highlighted that independent India had no memorial for soldiers who sacrificed their lives, nor for police personnel who laid down their lives. Shri Modi underlined that the capital of a free nation remained deeply entangled in colonial mentality, with Delhi’s buildings, public places, and historical sites filled with such symbols. The Prime Minister stated that time never remains the same, and in 2014 the country resolved that the colonial mindset would no longer continue. He noted that a campaign was launched to change this mindset, leading to the creation of the National War Memorial in honor of martyrs, and the Police Memorial to recognize police bravery. He recalled that Race Course Road was renamed Lok Kalyan Marg, which was not merely a change of name but an effort to transform the attitude of power into a spirit of service.
The Prime Minister stressed that behind these decisions lay a deep sentiment and vision, connecting India’s present, past, and future with national pride. He explained that the place once known as Rajpath lacked adequate facilities and arrangements for common citizens, and was redeveloped as Kartavya Path, which today has become a vibrant public space for families, children, and citizens. He highlighted that in this very complex, a grand statue of Netaji Subhas Chandra Bose has been installed, ensuring that the capital now honors great heroes and inspires the new generation. Shri Modi added that changes were also made in the Rashtrapati Bhavan complex, with Mughal Gardens renamed Amrit Udyan. He remarked that when the new Parliament building was constructed, the old building was not forgotten but given a new identity as ‘Samvidhan Sadan.’ He noted that when ministries were brought together in one complex, the buildings were named ‘Kartavya Bhavan.’ He underlined that these initiatives of renaming are not mere changes of words, but reflect a consistent ideological thread—an independent India with its own identity, free from colonial imprints.
The Prime Minister remarked that the new Prime Minister’s Office has been named Seva Teerth, underscoring that the spirit of service is the soul of India and its true identity. He recalled the words of Shri Ramakrishna Paramhans Ji, who said that serving humanity with the knowledge of Shiva is not merely a spiritual thought but a philosophy of nation-building. He emphasized that this building will constantly remind everyone that governance means service and responsibility means dedication. Highlighting the scriptural teaching, “Seva Paramo Dharmah,” meaning service is the highest duty, Shri Modi affirmed that this is the vision of the Prime Minister’s Office and the government. He stated that Seva Teerth is not just a name but a resolve—a sacred place through service to citizens, a site to carry the pledge of service to fulfillment. He explained that the meaning of Teerth as one which has the capacity to liberate and help achieve goals, and today India too has the goals of becoming a developed nation, achieving self-reliance, freeing millions from poverty, and liberating the country from the colonial mindset, all of which will be accomplished through the power of service.
The Prime Minister highlighted that as India rides the Reform Express, writing a new chapter in international relations, opening new doors through trade agreements, and moving rapidly towards saturation targets, the new pace of work and renewed confidence in Seva Teerth and Kartavya Bhavans will play a major role in achieving national goals.
Underlining that Indian culture teaches that before every auspicious work there must be a resolve for welfare, guided by noble thoughts flowing from all directions, Shri Modi stressed that this should be the soul of the building, as in India’s great democracy, the thoughts of the people are the true strength, their dreams the real capital, their expectations the priority, and their aspirations the guiding light. He stated that there must be no wall and no distance between these sentiments and the building, as policies become alive only when the dreams of the people are understood, and decisions become effective only when their aspirations are felt.
The Prime Minister noted that in the past eleven years, a new model of governance has emerged, where the citizen is at the center of decision-making. He emphasized that “Nagrik Devo Bhava” is not just a phrase but the working culture, which must be embraced as officials enter these new buildings. Shri Modi declared that every decision taken in Seva Teerth, every file moved, and every moment spent must be dedicated to improving the lives of 140 crore citizens. He urged every officer, employee, and karmayogi to pause whenever they step into the building and ask themselves whether their work that day will make the lives of millions of citizens easier, stressing that this self-reflection will become the greatest strength of this place.
Emphasising that we have come not to display authority but to fulfill responsibility, Shri Modi said when governance is driven by the spirit of service, the results are extraordinary. He highlighted that this is how 25 crore people have risen out of poverty and how the economy has gained new momentum.
The Prime Minister underlined that Developed India 2047 is not merely a goal but India’s pledge before the world, and therefore every policy and decision made here must be inspired by the continuous spirit of service. He remarked that one day, when officials retire or move on from this building, they will look back and recall their days here, finding solace in knowing that every moment in Seva Teerth and Kartavya Bhavan was dedicated to serving citizens and every decision was taken in the national interest, which will be their greatest achievement and personal capital, filling their lives with pride.
Recalling Mahatma Gandhi’s belief that the foundation of duty builds the grand edifice of rights, the Prime Minister remarked that when duty is performed, even the greatest challenges can be confronted and resolved. He stressed that this is why the framers of the Constitution placed strong emphasis on duty, reminding that the dreams of crores of citizens rest on this foundation. Shri Modi elaborated that duty is the beginning, the lifeblood of a living nation, bound by compassion and diligence, the hope of resolutions, the pinnacle of effort, the solution to every problem, the trust of a developed India. He declared that duty is equality, duty is affection, duty is universal and all-encompassing, woven into the spirit of “Sabka Saath, Sabka Vikas.” He described duty as the sentiment of dedication to the nation, the willpower that lights every life, the joy of self-reliant India, the guarantee of a bright future for coming generations, the flagbearer of Mother India’s energy, and the awakened path of “Nagrik Devo Bhava.” He urged that with this supreme spirit of duty, all must enter Seva Teerth and the newly built complexes.
Emphasising that India is advancing rapidly towards new heights and a new era, Shri Modi remarked that in the coming years, the nation’s identity will not be defined only by its economy but by the quality of governance, the clarity of policies, and the dedication of karmayogis. He stressed that every decision taken in Seva Teerth and Kartavya Bhavan will not be just a file’s approval but will shape the direction of Developed India 2047. He reminded that 2047 is not just a date but the timeline of 140 crore dreams, where every institution, every officer, every employee, and every karmayogi is significant. The Prime Minister expressed his vision that Seva Teerth should become a symbol of sensitive governance and a role model of citizen-centric administration, a place where service is visible instead of power, commitment instead of position, responsibility instead of authority. He affirmed his confidence that this resolve will write history and the collective effort will guide generations. He recalled his words from the Red Fort that “this is the time, the right time,” urging everyone to use every moment in the spirit of Nation First, so that future centuries will say this was the time when India redefined its destiny and took the first step towards a thousand years of bright future. With this conviction, he concluded by extending his best wishes once again to all.
Union Ministers, Parliamentarians and officials of the Government of India were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier in the day unveiled the name of the building complex Seva Teerth. He, thereafter formally inaugurated Seva Teerth and Kartavya Bhavan-1 & 2.
The inauguration marks a transformative milestone in India’s administrative governance architecture and reflects the Prime Minister’s commitment to building a modern, efficient, accessible and citizen-centric governance ecosystem.
For decades, several key government offices and ministries functioned from fragmented and ageing infrastructure spread across multiple locations in the Central Vista area. This dispersion led to operational inefficiencies, coordination challenges, escalating maintenance costs and sub-optimal working environments. The new building complexes address these issues by consolidating administrative functions within modern, future-ready facilities.
Seva Teerth houses the Prime Minister’s Office, the National Security Council Secretariat, the Cabinet Secretariat, all of which were previously located across different locations.
Kartavya Bhavan-1 & 2 accommodate several key ministries, including the Ministry of Finance, Ministry of Defence, Ministry of Health & Family Welfare, Ministry of Corporate Affairs, Ministry of Education, Ministry of Culture, Ministry of Law & Justice, Ministry of Information & Broadcasting, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Ministry of Chemicals & Fertilizers and Ministry of Tribal Affairs.
Both building complexes feature digitally integrated offices, structured public interface zones and centralized reception facilities. These features will foster collaboration, efficiency, seamless governance, improved citizen engagement and enhanced employee well-being. Designed in accordance with 4-Star GRIHA standards, the complexes incorporate renewable energy systems, water conservation measures, waste management solutions and high-performance building envelopes. These measures significantly reduce environmental impact while enhancing operational efficiency. The building complexes also include comprehensive safety and security frameworks, such as smart access control systems, surveillance networks and advanced emergency response infrastructure, ensuring a secure and accessible environment for officials and visitors.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীত সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠান সম্বোধন কৰে
সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন ভাৰতবাসীৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি বিকশিত ভাৰতৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত ভাৰতে ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ প্ৰতিটো লেখ-জোখ পৰিহাৰ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰেচ কোৰ্চ ৰোডৰ নাম সলনি কৰা হ’ল লোক কল্যাণ মাৰ্গলৈ, এয়া কেৱল নাম সলনিয়ে নহয়, ক্ষমতাৰ মানসিকতাক সেৱাৰ মনোভাবলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰো প্ৰয়াস : প্ৰধানমন্ত্ৰী
নতুন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ নাম দিয়া হৈছে সেৱা তীৰ্থ; সেৱা বা সেৱাৰ মনোভাব ভাৰতৰ মনোভাব, ই ভাৰতৰ পৰিচয় : প্ৰধানমন্ত্ৰী
13 FEB 2026 7:32PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি সকলোৱে এক নতুন ইতিহাস ৰচনাৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। তেওঁ এই কথা আলোকপাত কৰে যে ২০৮২ চনৰ বিক্ৰম শকাব্দত, ফাগুন কৃষ্ণ পক্ষৰ সময়ত, বিজয় একাদশীৰ শুভ উপলক্ষত ২৪ মাহৰ দিনা আৰু ১৯৪৭ চনৰ শকাব্দত, যিটো বৰ্তমানৰ কেলেণ্ডাৰত ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬ তাৰিখে, ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ নতুন আৰম্ভণিৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে শাস্ত্ৰত বিজয় একাদশীৰ তাৎপৰ্য অতিশয় বেছি, কিয়নো এই দিনটোত লোৱা সংকল্পই সদায় জয়ৰ দিশত আগুৱাই লৈ যায়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি এখন বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰে সকলোৱে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱনত প্ৰৱেশ কৰিছে। এই লক্ষ্যত জয়ৰ বাবে ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদ তেওঁলোকৰ লগত আছে বুলি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ পিএমঅ’ৰ দল, কেবিনেট সচিবালয় আৰু বিভিন্ন বিভাগৰ কৰ্মচাৰীকে ধৰি সকলোকে সমৰি লোৱাৰ লগতে সেৱা তীৰ্থ আৰু নতুন অট্টালিকাসমূহৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত সকলো অভিযন্তা আৰু শ্ৰমিক সহকৰ্মীক তেওঁ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
স্বাধীনতাৰ পিছত ছাউথ ব্লক আৰু নৰ্থ ব্লকৰ দৰে অট্টালিকাৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত আৰু নীতি লোৱা হৈছিল বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই গঠনসমূহ অৱশ্যে ব্ৰিটিছ সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰতীক হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, যাৰ উদ্দেশ্য আছিল ভাৰতক শতিকাজুৰি দাসত্বৰ শিকলিৰে বান্ধি ৰখা।
শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে কলকাতাই এসময়ত দেশৰ ৰাজধানী হিচাপে কাম কৰিছিল যদিও ১৯০৫ চনৰ বংগ বিভাজনৰ সময়ত ই ব্ৰিটিছবিৰোধী আন্দোলনৰ এক শক্তিশালী কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছিল। সেয়েহে ১৯১১ চনত ইংৰাজে ৰাজধানী কলকাতাৰ পৰা দিল্লীলৈ স্থানান্তৰিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পৰৱৰ্তী সময়ত ঔপনিৱেশিক শাসনৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু মানসিকতা মনত ৰাখি নৰ্থ ব্লক আৰু ছাউথ ব্লকৰ নিৰ্মাণ আৰম্ভ হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ৰাইচিনা পাহাৰৰ অট্টালিকাসমূহ উদ্বোধন কৰাৰ সময়ত তেতিয়াৰ ভাইচৰয়ে কৈছিল যে নতুন গঠনসমূহ ব্ৰিটিছ ৰজাৰ ইচ্ছা অনুসৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, অৰ্থাৎ এইবোৰ ব্ৰিটেইনৰ ৰজাৰ চিন্তাধাৰাক দাসত্বত পৰি থকা ভাৰতৰ মাটিত আৰোপিতৰ একোটা মাধ্যম। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৰাইচিনা হিলছক এনেদৰে বাছি লোৱা হৈছে যাতে এই অট্টালিকাসমূহ আন সকলোতকৈ উচ্চতাত থিয় হৈ থাকে, যাতে কোনোটোৱেই ইয়াৰ সমান হ’ব নোৱাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ইয়াৰ বিপৰীতে নতুন সেৱা তীৰ্থ চৌহদ, যিটো পাহাৰৰ ওপৰত নহয়, মাটিৰ সৈতে অধিক সংযুক্ত তাক নতুনকৈ নিৰ্মাণৰ পোষকতা কৰে। ঔপনিৱেশিক মানসিকতা কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ দক্ষিণ ব্লক আৰু উত্তৰ ব্লক নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল যদিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াত লোৱা সিদ্ধান্তসমূহে কোনো ৰজাৰ চিন্তাধাৰা প্ৰতিফলিত নকৰে বৰঞ্চ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ আশাক আগুৱাই নিয়াৰ ভেটি হিচাপে কাম কৰিব। এই মনোভাৱেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন ভাৰতবাসীৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম চতুৰ্থাংশ এতিয়া সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী কেৱল নীতি আৰু আঁচনিতে নহয়, কৰ্মক্ষেত্ৰ আৰু অট্টালিকাতো প্ৰতিফলিত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে য’ৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰখন শাসন কৰা হয়, সেইবোৰ স্থান ফলপ্ৰসূ আৰু প্ৰেৰণাদায়ক, আকৰ্ষণীয় আৰু প্ৰেৰণাদায়ক হ’ব লাগিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে নতুন প্ৰযুক্তিৰ দ্ৰুত উত্থানৰ লগে লগে পুৰণি অট্টালিকাসমূহ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ আৰু নতুন সঁজুলি গ্ৰহণৰ বাবে অপৰ্যাপ্ত বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিলে যে ছাউথ ব্লক আৰু নৰ্থ ব্লক স্থানৰ অভাৱ আৰু সীমিত সুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছে, আৰু প্ৰায় এশ বছৰ পুৰণি হোৱাৰ বাবে ইয়াৰ ভিতৰৰ পৰা অৱনতি ঘটিছে, লগতে আন কেইবাটাও প্ৰত্যাহ্বানেো আছে। স্বাধীনতাৰ দশক দশক পিছতো দিল্লীৰ ৫০টাতকৈও অধিক ভিন্ন স্থানৰ পৰা ভাৰত চৰকাৰৰ অসংখ্য মন্ত্ৰালয়ে কাম কৰি আছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে জাতিটোক অহৰহ অৱগত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে প্ৰতি বছৰে এই মন্ত্ৰালয়ৰ ভৱনসমূহৰ ভাড়াৰ বাবে ১৫০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছিল, আনহাতে কাৰ্যালয়ৰ মাজত চলাচল কৰা ৮,০০০ৰ পৰা ১০,০০০ কৰ্মচাৰীৰ বাবে দৈনিক লজিষ্টিক খৰচ বহন কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন নিৰ্মাণৰ লগে লগে এই খৰচ কমি যাব আৰু কৰ্মচাৰীৰ সময় ৰাহি হ’ব।
শ্ৰী মোদীয়ে স্বীকাৰ কৰে যে এই পৰিৱৰ্তনৰ মাজতে পুৰণি অট্টালিকাসমূহত কটোৱা বছৰবোৰৰ স্মৃতি থাকিব, কিয়নো তাত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল, ৰাষ্ট্ৰখনক নতুন দিশ দিয়া আৰু সংস্কাৰৰ সূচনা কৰা হৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সেই চৌহদসমূহ ভাৰতৰ ইতিহাসৰ এক অমৰ অংশ। সেয়েহে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুৰণি ভৱনটোক যুগে যুগে ভাৰত সংগ্ৰহালয়ৰ অংশ কৰি ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সংগ্ৰহালয় হিচাপে উছৰ্গা কৰাৰ সিদ্ধান্ত ঘোষণা কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই ভৱনটোৱে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব আৰু যেতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলে ভ্ৰমণ কৰিব, তেতিয়া ঐতিহাসিক উত্তৰাধিকাৰে তেওঁলোকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এখন বিকশিত ভাৰতৰ যাত্ৰাত ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত হৈ আগবাঢ়ি যোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে স্বাধীনতাৰ পিছতো ঔপনিৱেশিক শাসনৰ প্ৰতীকসমূহ কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাসগৃহৰ নাম এসময়ত ৰেচ কোৰ্চ ৰোড আছিল, উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ কোনো নিৰ্দিষ্ট বাসগৃহ নাছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনলৈ যোৱা পথটোক গণতন্ত্ৰত ৰাজপথ বুলি কোৱা হৈছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে স্বাধীন ভাৰতত প্ৰাণ আহুতি দিয়া সৈনিকৰ বাবে কোনো স্মৃতিসৌধ নাই, প্ৰাণ আহুতি দিয়া আৰক্ষী কৰ্মীৰ বাবেও কোনো স্মৃতিসৌধ নাই। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিছিল যে মুক্ত ৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজধানী ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ মাজত গভীৰভাৱে জড়িত হৈ আছে, দিল্লীৰ অট্টালিকা, ৰাজহুৱা স্থান, ঐতিহাসিক স্থানসমূহ এনে প্ৰতীকেৰে ভৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সময় কেতিয়াও আগৰ দৰে নাথাকে, আৰু ২০১৪ চনত দেশখনে সংকল্প লৈছিল যে ঔপনিৱেশিক মানসিকতা আৰু চলি নাথাকিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই মানসিকতা সলনি কৰিবলৈ এক অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত শ্বহীদৰ সন্মানত ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰক আৰু আৰক্ষীৰ বীৰত্বক স্বীকৃতি দিবলৈ আৰক্ষী স্মাৰক সৃষ্টি কৰা হৈছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে ৰেচ কোৰ্চ ৰোডৰ নাম সলনি কৰা হৈছিল লোক কল্যাণ মাৰ্গ, যিটো কেৱল নাম সলনি কৰাই নহয়, ক্ষমতাৰ মনোভাৱক সেৱাৰ মনোভাৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰয়াস আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সিদ্ধান্তসমূহৰ আঁৰত গভীৰ আৱেগ আৰু দৃষ্টিভংগী নিহিত হৈ আছে, যিয়ে ভাৰতৰ বৰ্তমান, অতীত আৰু ভৱিষ্যতক জাতীয় গৌৰৱৰ সৈতে সংযোগ কৰে। তেওঁ বুজাই দিলে যে এসময়ত ৰাজপথ নামেৰে জনাজাত ঠাইখনত সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে পৰ্যাপ্ত সুবিধা আৰু ব্যৱস্থাৰ অভাৱ আছিল আৰু ইয়াক কৰ্তব্য পথ হিচাপে পুনৰ উন্নয়ন কৰা হৈছিল, যিটো আজি পৰিয়াল, শিশু আৰু নাগৰিকৰ বাবে এক সজীৱ ৰাজহুৱা স্থানত পৰিণত হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই অতি জটিলতাত মাজতে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ এক ভৱিষ্যৎ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৰাজধানীখনে এতিয়া মহান বীৰসকলক সন্মান জনোৱাৰ লগতে নতুন প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱন চৌহদতো পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে, মোগল উদ্যানৰ নাম অমৃত উদ্যান ৰখা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া নতুন সংসদ ভৱনটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, তেতিয়া পুৰণি ভৱনটোক পাহৰি যোৱা নাছিল বৰঞ্চ ‘সমবিধান সদন’ হিচাপে নতুন পৰিচয় দিয়া হৈছিল। তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে যেতিয়া মন্ত্ৰালয়সমূহক এটা চৌহদত একত্ৰিত কৰা হৈছিল, তেতিয়া অট্টালিকাসমূহৰ নাম ৰখা হৈছিল ‘কৰ্তব্য ভৱন।’
সেৱাৰ মনোভাব ভাৰতৰ মনোভাব আৰু ইয়াৰ প্ৰকৃত পৰিচয় বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নতুন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ নাম সেৱা তীৰ্থ ৰখা হৈছে বুলি মন্তব্য কৰে। শিৱৰ জ্ঞানেৰে মানৱতাৰ সেৱা কৰাটো কেৱল আধ্যাত্মিক চিন্তা নহয়, ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ দৰ্শন বুলি কোৱা শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ পৰমহংসজীৰ কথাও তেওঁ স্মৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে এই ভৱনে সকলোকে অহৰহ সোঁৱৰাই দিব যে শাসন মানে সেৱা আৰু দায়িত্ব মানে সমৰ্পণ। “সেৱপৰমো ধৰ্ম” অৰ্থাৎ সেৱাৰ সৰ্বোচ্চ কৰ্তব্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয় আৰু চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী। তেওঁ কয় যে সেৱা তীৰ্থ কেৱল এটা নাম নহয় বৰঞ্চ এটা সংকল্প— নাগৰিক সেৱাৰ জৰিয়তে এক পৱিত্ৰ স্থান, সেৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ দিশত অগ্ৰসৰ হোৱাৰ স্থান। তেওঁ বুজাই দিয়ে যে তীৰ্থৰ অৰ্থ ৰূপে মুক্ত কৰাৰ ক্ষমতা আৰু লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰাৰ ক্ষমতা আছে, সি আজি ভাৰতকো উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ লক্ষ্য দিছে, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা লাভ কৰা, লাখ লাখ লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰা আৰু দেশখনক ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত কৰা, যিবোৰ সকলো সেৱাৰ শক্তিৰ জৰিয়তে সম্পন্ন কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত উঠি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্কত নতুন অধ্যায় লিখি, বাণিজ্য চুক্তিৰ জৰিয়তে নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰাৰ লগতে চেচুৰেচন লক্ষ্যৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱনসমূহৰ ওপৰত কামৰ নতুন গতি আৰু নৱীকৃত আস্থাই ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিব।
ভাৰতীয় সংস্কৃতিয়ে শিকায় যে প্ৰতিটো শুভ কামৰ আগত সকলো দিশৰ পৰা বৈ অহা উন্নত চিন্তাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত কল্যাণৰ সংকল্প থাকিব লাগিব, সেই কথা আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ মহান গণতন্ত্ৰৰ দৰে এইটোৱেই হ’ব লাগে অট্টালিকাৰ আত্মা, যেনেকৈ ভাৰতৰ মহান গণতন্ত্ৰত জনসাধাৰণৰ চিন্তাই প্ৰকৃত শক্তি, তেওঁলোকৰ সপোনেই প্ৰকৃত মূলধন, তেওঁলোকৰ আশাক অগ্ৰাধিকাৰ আৰু তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাই পথ প্ৰদৰ্শক পোহৰ। তেওঁ কয় যে এই আৱেগ আৰু অট্টালিকাৰ মাজত কোনো দেৱাল বা দূৰত্ব থাকিব নালাগে, কিয়নো নীতিসমূহ জনসাধাৰণৰ সপোন বুজি পালেহে সজীৱ হৈ উঠে আৰু তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা অনুভৱ হ’লেহে সিদ্ধান্ত ফলপ্ৰসূ হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত এঘাৰ বছৰত শাসন ব্যৱস্থাৰ এক নতুন আৰ্হিৰ উন্মেষ ঘটিছে, য’ত নাগৰিকজনেই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। তেওঁ গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে “নাগৰিকদেৱো ভৱ” কেৱল এটা বাক্যাংশ নহয়, বৰঞ্চ ই কৰ্ম সংস্কৃতি, যি এই নতুন অট্টালিকাসমূহত বিষয়াসকলে প্ৰৱেশ কৰাৰ লগে লগে আঁকোৱালি ল’ব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰিছিল যে সেৱা তীৰ্থত লোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, স্থানান্তৰিত প্ৰতিটো ফাইল আৰু ব্যয় কৰা প্ৰতিটো মুহূৰ্ত ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে উৎসৰ্গিত হ’ব লাগিব। তেওঁ প্ৰতিজন বিষয়া, কৰ্মচাৰী, কৰ্মযোগীক যেতিয়াই অট্টালিকাটোত ভৰি দিয়ে তেতিয়াই থমকি ৰৈ নিজকে সুধিবলৈ আহ্বান জনায় যে সেইদিনা তেওঁলোকৰ কামে লাখ লাখ নাগৰিকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব নেকি, এই আত্মচিন্তা এই ঠাইখনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰিব।
আমি কৰ্তৃত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ নহয়, দায়িত্ব পালন কৰিবলৈহে আহিছোঁ বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া শাসন ব্যৱস্থা সেৱাৰ মনোভাবেৰে পৰিচালিত হয়, তেতিয়া ইয়াৰ ফলাফল অসাধাৰণ হয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এইদৰেই ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু অৰ্থনীতিয়ে কেনেকৈ নতুন গতি লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিকশিত ভাৰত-২০৪৭ কেৱল এটা লক্ষ্য নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বৰ সন্মুখত ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু সেয়েহে এই সন্দৰ্ভত লোৱা প্ৰতিটো নীতি আৰু সিদ্ধান্ত সেৱাৰ নিৰন্তৰ মনোভাৱৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হ’ব লাগিব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এদিন যেতিয়া বিষয়াসকলে এই ভৱনৰ পৰা অৱসৰ ল’ব বা আগবাঢ়ি যাব, তেতিয়া তেওঁলোকে পিছলৈ ঘূৰি চাব আৰু ইয়াত থকা দিনবোৰৰ কথা মনত পেলাব, এই কথা জানি সান্ত্বনা পাব যে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত নাগৰিক সেৱাৰ বাবে উৎসৰ্গিত আছিল আৰু প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত জাতীয় স্বাৰ্থত লোৱা হৈছিল, যিটো তেওঁলোকৰ সৰ্ববৃহৎ কৃতিত্ব আৰু ব্যক্তিগত মূলধন হ’ব, তেওঁলোকৰ জীৱন গৌৰৱেৰে ভৰাই তুলিব।
কৰ্তব্যৰ ভেটিয়েই অধিকাৰৰ ভৱিষ্যৎ নিৰ্মাণ কৰে বুলি মহাত্মা গান্ধীৰ বিশ্বাসক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া কৰ্তব্য পালন কৰা হয় তেতিয়া বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰে আৰু সমাধান কৰিব পৰা যায়। কোটি কোটি নাগৰিকৰ সপোন এই ভেটিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বুলি সোঁৱৰাই দি সংবিধান প্ৰণয়কসকলে এই কাৰণেই কৰ্তব্যৰ ওপৰত তীব্ৰ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল বুলি তেওঁ দৃঢ়তা প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বিশদভাৱে কয় যে কৰ্তব্য হৈছে আৰম্ভণি, সহমৰ্মিতা আৰু অধ্যৱসায়েৰে বান্ধ খাই থকা এখন জীৱন্ত ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰাণ, সংকল্পৰ আশা, প্ৰচেষ্টাৰ শিখৰ, প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান, বিকশিত ভাৰতৰ আস্থা। তেওঁ ঘোষণা কৰিছিল যে কৰ্তব্য হৈছে “সবকা সাথ, সবকা বিকাশ”ৰ মনোভাৱত বোৱা সমতা, কৰ্তব্য হৈছে স্নেহ, কৰ্তব্য সাৰ্বজনীন আৰু সৰ্বাংগীন। তেওঁ কৰ্তব্যক ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ আৱেগ, প্ৰতিটো জীৱন পোহৰাই তোলা ইচ্ছাশক্তি, স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ আনন্দ, আগন্তুক প্ৰজন্মৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ নিশ্চয়তা, ভাৰত মাতৃৰ শক্তিৰ পতাকাধাৰী, আৰু “নাগৰিকদেৱো ভৱ”ৰ জাগ্ৰত পথ বুলি অভিহিত কৰে। এই পৰম কৰ্তব্যৰ মনোভাবেৰে সকলোৱে সেৱা তীৰ্থ আৰু নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা চৌহদসমূহত প্ৰৱেশ কৰিব লাগিব বুলি তেওঁ আহ্বান জনায়।
ভাৰত নতুন উচ্চতালৈ আৰু নতুন যুগৰ দিশে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে অনাগত বছৰবোৰত ৰাষ্ট্ৰৰ পৰিচয় কেৱল ইয়াৰ অৰ্থনীতিৰ দ্বাৰা নহয়, বৰঞ্চ শাসন ব্যৱস্থাৰ মান, নীতিৰ স্পষ্টতা, কৰ্মযোগীসকলৰ নিষ্ঠাৰ দ্বাৰাহে সংজ্ঞায়িত হ’ব। তেওঁ গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱনত লোৱা প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত কেৱল ফাইলৰ অনুমোদন নহয়, বৰঞ্চ ই বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ৰ দিশ গঢ় দিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিজৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰকাশ কৰি কয় যে সেৱা তীৰ্থ স্পৰ্শকাতৰ শাসনৰ প্ৰতীক আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক প্ৰশাসনৰ আদৰ্শ, ক্ষমতাৰ বিকল্প সেৱা, পদৰ সলনি দায়বদ্ধতা, কৰ্তৃত্বৰ পৰিৱৰ্তে দায়িত্ব দেখা পোৱা ঠাই হ’ব লাগে। এই সংকল্পই ইতিহাস ৰচনা কৰিব আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাই প্ৰজন্মৰ পাছত প্ৰজন্মক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব বুলি তেওঁ নিজৰ আস্থা প্ৰকট কৰে। তেওঁ লালকিল্লাৰ পৰা তেওঁৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে “এইটোৱেই সময়, সঠিক সময়,” সকলোকে প্ৰতিটো মুহূৰ্তক ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম মনোভাৱেৰে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাতে ভৱিষ্যতৰ শতিকাবোৰে ক’ব যে এইটোৱেই সেই সময় যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ ভাগ্যক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিছিল আৰু হাজাৰ বছৰৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশত প্ৰথম পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল। এই দৃঢ়তাৰে তেওঁ সকলোকে পুনৰবাৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি সামৰণি মাৰে।
এই অনুষ্ঠানত অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ লগতে কেন্দ্রীয় মন্ত্রী, সংসদ সদস্য আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে৷
পটভূমি
ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিল্ডিং কমপ্লেক্স সেৱা তীৰ্থৰ নাম উন্মোচন কৰে। তেওঁ তাৰ পিছত সেৱা তীৰ্থ আৰু কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰে।
এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠান ভাৰতৰ প্ৰশাসনিক শাসন স্থাপত্যত এক পৰিৱৰ্তনশীল মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰে আৰু ই আধুনিক, দক্ষ, সুলভ তথা নাগৰিককেন্দ্ৰিক শাসন পৰিৱেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
দশক দশক ধৰি কেইবাটাও মূল চৰকাৰী কাৰ্যালয় আৰু মন্ত্ৰালয়ে চেণ্ট্ৰেল ভিষ্টা অঞ্চলৰ একাধিক স্থানত বিয়পি পৰা খণ্ডিত আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা কাম কৰিছিল। এই বিক্ষিপ্ততাই কাৰ্য্কৰী অদক্ষতা, সমন্বয়ৰ প্ৰত্যাহ্বান, ৰক্ষণাবেক্ষণৰ খৰচ বৃদ্ধি আৰু উপ-অনুকূল কৰ্ম পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছিল। নতুন বিল্ডিং কমপ্লেক্সসমূহে আধুনিক, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সুবিধাসমূহৰ ভিতৰত প্ৰশাসনিক কাম-কাজসমূহ একত্ৰিত কৰি এই সমস্যাসমূহৰ সমাধান কৰে।
সেৱা তীৰ্থত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সচিবালয়, কেবিনেট সচিবালয়- এই সকলোবোৰ পূৰ্বতে বিভিন্ন স্থানত আছিল।
কৰ্তব্য ভৱন ১ আৰু ২ত বিত্ত মন্ত্ৰালয়, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, শিক্ষা মন্ত্ৰালয়, সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়, আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়, কৃষি তথা কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়কে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ মন্ত্ৰালয়ৰ সুবিধা উপলব্ধ।
দুয়োটা অট্টালিকা চৌহতে ডিজিটেলভাৱে সংহত কাৰ্যালয়, গঠনমূলক ৰাজহুৱা আন্তঃপৃষ্ঠ অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীভূত অভ্যৰ্থনাৰ সুবিধা আছে। এই বৈশিষ্ট্যসমূহে সহযোগিতা, দক্ষতা, নিৰৱচ্ছিন্ন শাসন, উন্নত নাগৰিক সংযোগ আৰু কৰ্মচাৰীৰ কল্যাণৰ উন্নতি সাধন কৰিব। ৪-ষ্টাৰ গ্ৰীগ মানদণ্ড অনুসৰি আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা এই চৌহদবোৰত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ব্যৱস্থা, পানী সংৰক্ষণ ব্যৱস্থা, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা সমাধান আৰু উচ্চ কাৰ্যক্ষম বিল্ডিং সুবিধা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাসমূহে পৰিৱেশৰ প্ৰভাৱ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰাৰ লগতে কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। বিল্ডিং কমপ্লেক্সসমূহত বিস্তৃত সুৰক্ষা আৰু সুৰক্ষাৰ কাঠামো, যেনে- স্মাৰ্ট প্ৰৱেশ নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা, চোৱাচিতা নেটৱৰ্ক আৰু উন্নত জৰুৰীকালীন সঁহাৰি আন্তঃগাঁথনিও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যি বিষয়া আৰু দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে এক সুৰক্ষিত আৰু সুলভ পৰিৱেশ নিশ্চিত কৰে।