Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses ET Now Global Business Summit 2026
Amid numerous disruptions, this decade has been one of unprecedented development for India, marked by strong delivery and by efforts that have strengthened our democracy: PM
In this decade of the 21st century, India is riding the Reform Express: PM
We have made the Budget not only outlay-focused but also outcome-centric: PM
Over the past decade, we have regarded technology and innovation as the core drivers of growth: PM
Today, we are entering into trade deals with the world because today's India is confident and ready to compete globally: PM
13 FEB 2026 9:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the ET Now Global Business Summit 2026 in New Delhi today. Speaking on the occasion, the Prime Minister extended greetings to all present at the Global Business Summit and remarked on the theme, - ‘A Decade of Disruption, A Century of Change’. He highlighted that the past decade of the 21st century has witnessed unprecedented disruptions, including the global pandemic, tension and wars in different regions, and supply chain breakdowns that shook global balance. He emphasized that crises reveal the true strength of a nation and expressed pride that despite these disruptions, India’s decade has been marked by remarkable development, outstanding delivery, and the strengthening of democracy. Shri Modi recalled that when the last decade began, India was the eleventh largest economy, and amidst turmoil there were fears of decline, but today India is rapidly advancing to become the world’s third largest economy. Underlining that India will be a major foundation for the Century of Change, Shri Modi noted that India currently contributes more than sixteen percent to global growth and expressed confidence that this contribution will continue to rise year after year. He affirmed that India will drive global growth and emerge as the new engine of the world economy.
The Prime Minister remarked that after the Second World War, a new global order had emerged, but seven decades later that arrangement is breaking down and the world is moving towards a new order. He questioned why this is happening and explained that the earlier system was built on a One Size Fits All approach. He noted that it was assumed the world economy would remain at the core, supply chains would stay strong and reliable, and nations would be seen only as contributors. He highlighted that this model has now been challenged and is losing relevance, with every country realizing it must build its own resilience.
Shri Modi emphasized that what the world is discussing today, India had already made part of its policy in 2015. He recalled that when NITI Aayog was established a decade ago, its founding document clearly set out India’s vision—that the country would not import a single development model from abroad but would pursue its own approach to development. He underlined that this policy gave India the confidence to take decisions according to its own requirements and interests. He stressed that this has been a major reason why, even in a decade of disruptions, India’s economy did not weaken but continued to grow stronger.
“In this decade of the 21st century, India is riding the Reform Express”, exclaimed the Prime Minister, stating that its greatest strength lies in the fact that reforms are being driven not by compulsion but by conviction and commitment. He highlighted that experts and economic leaders present have witnessed the pre-2014 era when reforms were undertaken only under crisis or compulsion. He recalled that the 1991 reforms came when the country faced bankruptcy and had to mortgage gold, and noted that earlier governments followed the same pattern—introducing reforms only when forced. Shri Modi further cited examples such as the formation of NIA after the 26/11 terror attack, reforms in the power sector only after grid failures, and the Food Security Act introduced when inflation soared and hunger spread in tribal areas, yet even then it was poorly implemented. The Prime Minister emphasized that reforms born out of compulsion never yield proper results for the nation. He expressed pride that in the past eleven years, reforms have been carried out with conviction, across policy, process, delivery, and even mindset. He stressed that if policy changes but processes and mindset remain the same, reforms remain only on paper, which is why his government worked to transform the entire system. Shri Modi elaborated on process reforms, citing the example of cabinet notes, which earlier took weeks or months to prepare, slowing development. His government made decision-making time-bound and technology-driven, ensuring that files could not remain pending indefinitely, and the results are visible today.
Citing the example of railway over-bridge approvals, which earlier took years and required multiple clearances, Shri Modi said it has now been streamlined, leading to rapid infrastructure growth. He also highlighted border infrastructure, recalling that earlier even a simple road in border areas required permissions from Delhi, creating barriers for local decision-making. Post-2014, his government empowered local administration, resulting in fast-paced border infrastructure development.
The Prime Minister underscored that one reform which has created global impact is UPI, India’s digital payment system, which is not just an app but proof of convergence of policy, process, and delivery. He noted that UPI has brought banking and financial benefits to citizens who never imagined access to such services. Shri Modi further emphasized that Digital India, the digital payment system, and the Jan Dhan-Aadhaar-Mobile trinity were not born out of compulsion but conviction, driven by the vision of including citizens who were earlier left out. He affirmed that even today, the government continues to move forward with the same conviction.
Underlining that India’s new outlook is reflected in the budget as well, the Prime Minister highlighted that earlier discussions around the budget focused only on outlay—how much money was allocated, what became cheaper or costlier, how many new trains were announced—without questioning the outcomes of those announcements. He emphasized that his government made the budget outcome-centric along with outlay-centric. Shri Modi noted another major change in Budget, stating that before 2014, off-budget borrowing dominated discussions, whereas now off-budget reforms are the focus. He recalled reforms outside the budget such as next-generation GST, the creation of NITI Aayog in place of the Planning Commission, the abrogation of Article 370, the law against triple talaq, and the enactment of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. The Prime Minister underlined that whether announced in the budget or outside it, the Reform Express continues to gain momentum. He pointed out that in just the past year, reforms were carried out in the ports and maritime sector, initiatives were taken for the shipbuilding industry, reforms were advanced under the Jan Vishwas Act, the SHANTI Act was introduced for energy security, labor law reforms were implemented, the Bharatiya Nyaya Sanhita was brought in, reforms were made in the Waqf Act, and a new Viksit Bharat G RAM G bill was enacted to generate rural employment. He stressed that numerous such reforms have been consistently undertaken throughout the year.
The Prime Minister remarked that this year’s budget has further advanced the Reform Express and emphasized two important factors—capital expenditure and technology. He highlighted that, as in previous years, infrastructure spending has been increased to nearly 17 lakh crore rupees, noting the significant multiplier effect of capex in boosting capacity, productivity, and job creation across multiple sectors. He pointed to announcements such as the construction of five university townships, the development of city economic regions for tier-2 and tier-3 cities, and seven new high-speed rail corridors, describing them as true investments in the youth and the future of the nation.
Underscoring that over the past decade, technology and innovation have been recognized as core drivers of growth, with the promotion of startup and hackathon culture, Shri Modi noted that India now has more than two lakh registered startups working across diverse sectors. He added that the government has encouraged risk-taking and rewarded innovation, with visible results. He stated that this year’s budget strengthens these priorities, particularly with significant announcements for sectors such as biopharma, semiconductors, and artificial intelligence.
The Prime Minister further remarked that as India’s economic strength has grown, the government has also empowered states. He cited figures showing that between 2004 and 2014, states received around 18 lakh crore rupees through tax devolution, whereas from 2014 to 2025, states have already received 84 lakh crore rupees. He added that with the nearly 14 lakh crore rupees proposed in this year’s budget, the total tax devolution to states under his government will reach close to 100 lakh crore rupees, enabling state governments to advance development work across the country.
The Prime Minister remarked that India’s free trade agreements are being widely discussed and analyzed globally, but he offered an important perspective on why such deals were not possible before 2014. He questioned why, despite the same country, youth power, and government system, comprehensive trade deals with developed nations were absent earlier. He explained that the change lies in the government’s vision, policy, intent, and India’s enhanced strength. He highlighted that during the period when India was counted among the Fragile Five economies, suffering from policy paralysis and surrounded by scams, no country was willing to trust India. Shri Modi noted that before 2014, India’s manufacturing base was weak, and earlier governments feared that trade deals with developed nations would lead to market capture and product dumping. He recalled that in that atmosphere of despair, the previous government managed only four comprehensive trade agreements. In contrast, he emphasized that in the past decade India has concluded trade deals covering 38 countries across diverse regions. The Prime Minister underlined that today’s India is confident, ready to compete globally, and has built a strong manufacturing ecosystem over the past eleven years. He affirmed that this strength and empowerment have earned the trust of the world, forming the basis of a paradigm shift in India’s trade policy, which has become an essential pillar of the journey towards a developed India.
Underlining that the government is working with full sensitivity to make every citizen a participant in development, prioritizing those who were left behind, Shri Modi highlighted that earlier governments only made announcements for Divyang citizens, but their government institutionalized Indian Sign Language as an example of true sensitivity. He noted that the transgender community had long struggled for rights, and their government enacted a law to provide them dignity and protection. He emphasized that in the past decade, millions of women were freed from the practice of triple talaq, and reservation for women in Lok Sabha and state assemblies was secured. The Prime Minister underlined that the mindset of government machinery has also changed, becoming more sensitive, which is evident in schemes like free ration distribution. He criticized the opposition for mocking the scheme, pointing out that while 25 crore people have come out of poverty, free ration ensures that those entering the neo-middle class do not fall back into poverty. He stated that the government has spent lakhs of crores on this scheme, providing immense support to the poor and neo-middle class.
Shri Modi further remarked on the difference in vision, noting that some question why he speaks of 2047 and developed India, dismissing it as uncertain. He countered that if freedom fighters had thought similarly, India would never have achieved independence. He stressed that when the nation comes first, every decision and policy is for the country. The Prime Minister affirmed that the government’s vision is clear—to continuously work towards making India developed. He added that whether or not today’s generation remains till 2047, the nation and its future generations will, and therefore it is the duty of the present to dedicate itself so that the future is secure and bright.
The Prime Minister remarked that the world must now be prepared to live with disruptions, noting that their nature will continue to evolve but systems will change rapidly. He highlighted the disruptions already visible due to artificial intelligence and emphasized that AI will bring even more revolutionary changes in the future, for which India is ready. Shri Modi announced that in a few days, the Global AI Impact Summit will be held in India, with participation from numerous countries and technology leaders from across the world. He concluded by affirming that together, efforts will continue to build a better world and, with this confidence, extended his best wishes for the success of the Summit.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ই টি নাও গ্ল’বেল বিজনেছ ছামিট-২০২৬ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
অসংখ্য প্ৰতিবন্ধকতাৰ মাজত শক্তিশালী ডেলিভাৰী আৰু আমাৰ গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰা প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা চিহ্নিত এই দশকটো ভাৰতৰ বাবে অভূতপূৰ্ব উন্নয়নৰ দশক : প্ৰধানমন্ত্ৰী
একবিংশ শতিকাৰ এই দশকত ভাৰতে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত আৰোহণ কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি বাজেটখন কেৱল ব্যয়কেন্দ্ৰিকেই নহয়, ফলাফলকেন্দ্ৰিকো কৰি তুলিছো : প্ৰধানমন্ত্ৰী
যোৱা দশকত আমি প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনক বিকাশৰ মূল চালক হিচাপে গণ্য কৰি আহিছো : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি আমি বিশ্বৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তিত অৱতীৰ্ণ হৈছো, কাৰণ আজিৰ ভাৰত আত্মবিশ্বাসী আৰু গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সাজু : প্ৰধানমন্ত্ৰী
13 FEB 2026 9:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ই টি নাও গ্ল’বেল বিজনেছ ছামিট-২০২৬ত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গ্ল’বেল বিজনেছ ছামিটত উপস্থিত থকা সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি, ‘এটা দশক প্ৰতিবন্ধকতা, পৰিৱৰ্তনৰ এটা শতক’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত মন্তব্য কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে একবিংশ শতিকাৰ বিগত দশকত গোলকীয় মহামাৰী, বিভিন্ন অঞ্চলত উত্তেজনা আৰু যুদ্ধ তথা যোগান শৃংখলৰ বিচ্ছিন্নতাই বিশ্বৰ ভাৰসাম্য কঁপাই তোলাকে ধৰি অভূতপূৰ্ব বিঘিনি ঘটিছে। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সংকটে এখন ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰকৃত শক্তি উন্মোচন কৰে আৰু তেওঁ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে যে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মাজতো ভাৰত এই দশকটোত উল্লেখযোগ্য উন্নয়ন, অসাধাৰণ ডেলিভাৰী আৰু গণতন্ত্ৰৰ শক্তিশালীকৰণৰ দ্বাৰা চিহ্নিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে যেতিয়া যোৱা দশক আৰম্ভ হৈছিল তেতিয়া ভাৰত একাদশ বৃহত্তম অৰ্থনীতি আছিল আৰু অস্থিৰতাৰ মাজত ইয়াৰ অৱনতি ঘটাৰ আশংকা আছিল। কিন্তু আজি ভাৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি গৈ বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। পৰিৱৰ্তিত শতিকাৰ বাবে ভাৰত এক প্ৰধান ভেটি হ’ব বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান ভাৰতে বিশ্বৰ উন্নয়নত ষোল্ল শতাংশতকৈ অধিক অৰিহণা যোগাইছে আৰু এই অৱদান বছৰৰ পিছত বছৰ ধৰি বৃদ্ধি পাই থাকিব বুলি তেওঁ বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে বিশ্বৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰসৰ হব আৰু বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ নতুন ইঞ্জিন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত এক নতুন বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ উন্মেষ ঘটিছিল, কিন্তু সাত দশকৰ পাছত সেই ব্যৱস্থা ভাঙি গৈছে আৰু সংমগ্ৰ বিশ্ব নতুন ব্যৱস্থাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। তেওঁ কিয় এনেকুৱা হৈছে বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি বুজাই দিয়ে যে পূৰ্বৰ ব্যৱস্থাটো ৱান চাইজ ফিটছ অল ​​পদ্ধতিৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্ব অৰ্থনীতি মূলত থাকিব, যোগান শৃংখল শক্তিশালী আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য হৈ থাকিব, আৰু ৰাষ্ট্ৰসমূহক কেৱল অৱদানকাৰী হিচাপেহে দেখা যাব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই আৰ্হিটোক এতিয়া প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা হৈছে আৰু ই প্ৰাসংগিকতা হেৰুৱাই পেলাইছে, প্ৰতিখন দেশেই উপলব্ধি কৰিছে যে ই নিজৰ স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তুলিব লাগিব।
শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্সহকাৰে কয় যে আজি বিশ্বই যি আলোচনা কৰিছে, ভাৰতে ইতিমধ্যে ২০১৫ চনত সেয়া নিজৰ নীতিৰ অংশ হিচাপে লৈছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে এক দশক পূৰ্বে যেতিয়া নিটি আয়োগ প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাপক নথিখনে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী স্পষ্টভাৱে উল্লেখ কৰিছিল— দেশখনে বহিঃৰাজ্যৰ পৰা এটাও উন্নয়নৰ আৰ্হি আমদানি নকৰে, কিন্তু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত নিজস্ব দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিব। এই নীতিয়ে ভাৰতক নিজৰ আৱশ্যকতা আৰু স্বাৰ্থ অনুযায়ী সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰে বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এইটোৱেই এটা ডাঙৰ কাৰণ হৈ আহিছে যে এক দশকৰ ব্যাঘাতৰ পাছতো ভাৰতৰ অৰ্থনীতি দুৰ্বল নহ’ল বৰঞ্চ শক্তিশালী হৈয়েই থাকিল।
“একবিংশ শতিকাৰ এই দশকত ভাৰত ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত উঠিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই মন্তব্য কৰি কয় যে ইয়াৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি এইটোৱেই যে সংস্কাৰ বাধ্যবাধকতাৰ দ্বাৰা নহয়, প্ৰত্যয় আৰু দায়বদ্ধতাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে উপস্থিত বিশেষজ্ঞ আৰু অৰ্থনৈতিক নেতাসকলে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ সময়ছোৱা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে মন্তব্য কৰিছিল যে সংস্কাৰ বা বাধ্যবাধকতাৰ অধীনতহে সংস্কাৰ সাধন হৈছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ১৯৯১ চনৰ সংস্কাৰবোৰ তেতিয়া আহিছিল যেতিয়া দেশখনে দেউলীয়া হোৱাৰ সন্মুখীন হৈছিল আৰু সোণ বন্ধকত ৰাখিবলগীয়া হৈছিল। আৰু লক্ষ্য কৰিছিল যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহেও একে ধৰণৰ আৰ্হি অনুসৰণ কৰিছিল— বাধ্যতামূলক হ’লেহে সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু উদাহৰণ দাঙি ধৰি কয় যে ২৬/১১ৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছত এন আই এ গঠন, গ্ৰীড বিকল হোৱাৰ পিছতহে শক্তি খণ্ডত সংস্কাৰ আৰু জনজাতীয় অঞ্চলত মুদ্ৰাস্ফীতি আকাশলংঘী আৰু ক্ষুধা বিয়পি পৰাৰ সময়ত খাদ্য সুৰক্ষা আইন প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল, তথাপি তেতিয়াও ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰা হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বাধ্যবাধকতাৰ বাবে জন্ম হোৱা সংস্কাৰে কেতিয়াও ৰাষ্ট্ৰখনৰ বাবে উপযুক্ত ফলাফল নিদিয়ে। তেওঁ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে যে যোৱা এঘাৰ বছৰত নীতি, প্ৰক্ৰিয়া, প্ৰদান, আনকি মানসিকতাৰ মাজেৰে সংস্কাৰসমূহ সুদৃঢ় কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে যদিও নীতি সলনি হয়, প্ৰক্ৰিয়া আৰু মানসিকতা যদি একেই থাকে, তেতিয়াও সংস্কাৰ কেৱল কাগজতহে আবদ্ধ থাকে, যাৰ বাবে তেওঁৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে কাম কৰিলে। শ্ৰী মোদীয়ে কেবিনেট অনুমোদনৰ উদাহৰণ দি প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰৰ বিষয়ে বিশদভাৱে কয় যে যিবোৰ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ পূৰ্বতে কেইবাসপ্তাহ বা কেইবামাহ সময় লাগিছিল, যাৰ ফলত উন্নয়ন মন্থৰ হৈ পৰিছিল। তেওঁৰ চৰকাৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ সময়সীমাবদ্ধ আৰু প্ৰযুক্তি-চালিত কৰি লৈছিল, যাতে ফাইলসমূহ অনিৰ্দিষ্টকাললৈ আবদ্ধ হৈ থাকিব নোৱাৰে আৰু ইয়াৰ ফলাফল আজি দেখা গৈছে।
ৰেলৱে অভাৰ-ব্ৰিজ অনুমোদনৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰি, যিটো আগতে বছৰ বছৰ ধৰি চলিছিল আৰু একাধিক ক্লিয়াৰেন্সৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এতিয়া ইয়াক সুশৃংখলিত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত বিকাশ হৈছে। তেওঁ সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰি স্মৰণ কৰে যে পূৰ্বে সীমান্ত অঞ্চলৰ এটা সাধাৰণ পথৰ বাবেও দিল্লীৰ পৰা অনুমতিৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, যাৰ ফলত স্থানীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত বাধাৰ সৃষ্টি হৈছিল। ২০১৪ চনৰ পিছত তেওঁৰ চৰকাৰে স্থানীয় প্ৰশাসনক এই ক্ষমতা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন দ্ৰুতগতিত সম্পন্ন হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে বিশ্বজুৰি প্ৰভাৱ পেলোৱা এটা সংস্কাৰ হৈছে ভাৰতৰ ডিজিটেল পেমেণ্ট ব্যৱস্থা- ইউপিআই, যিটো কেৱল এটা এপ নহয়, এয়া নীতি, প্ৰক্ৰিয়া আৰু ডেলিভাৰীৰ অভিসৰণৰ প্ৰমাণ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইউ পি আয়ে এনে সেৱাৰ সুবিধা কেতিয়াও কল্পনা নকৰা নাগৰিকসকলৰ বাবে বেংকিং আৰু আৰ্থিক সুবিধা কঢ়িয়াই আনিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, ডিজিটেল পেমেণ্ট ব্যৱস্থা আৰু জনধন-আধাৰ-ম’বাইল ত্ৰিত্ব বাধ্যবাধকতাৰ বাবে নহয় বৰঞ্চ প্ৰত্যয়ৰ বাবেই জন্ম হৈছিল, যিটো পূৰ্বতে বাদ দিয়া নাগৰিকসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আজিও চৰকাৰে একে দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়িছে।
ভাৰতৰ নতুন দৃষ্টিভংগী বাজেটতো প্ৰতিফলিত হৈছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বাজেটক কেন্দ্ৰ কৰি পূৰ্বৰ আলোচনাত কেৱল ব্যয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল— কিমান ধন আবণ্টন কৰা হৈছিল, কি সস্তা বা ব্যয়বহুল হ’ল, কিমানখন নতুন ৰে’ল ঘোষণা কৰা হৈছিল আদি। অথচ সেই ঘোষণাসমূহৰ ফলাফলক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা নহৈছিল। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে বাজেটখনক ব্যয়কেন্দ্ৰিক কৰাৰ লগতে ফলাফলকেন্দ্ৰিক কৰি তুলিছে। শ্ৰী মোদীয়ে বাজেটৰ আন এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন লক্ষ্য কৰি কয় যে ২০১৪ চনৰ আগতে বাজেটৰ বাহিৰত ঋণ লোৱাৰ আধিপত্য আছিল, আনহাতে এতিয়া বাজেটৰ বাহিৰৰ সংস্কাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। তেওঁ বাজেটৰ বাহিৰৰ সংস্কাৰ যেনে- পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি, পৰিকল্পনা আয়োগৰ ঠাইত নিটি আয়োগ গঠন, ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিল, তিনি তালাকৰ বিৰুদ্ধে আইন, নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়াম প্ৰণয়ন আদিৰ কথা স্মৰণ কৰে। বাজেটতে ঘোষণা হওক বা বাহিৰতে হওক, ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছৰ গতি অব্যাহত আছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে মাত্ৰ বিগত এবছৰত বন্দৰ আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডত সংস্কাৰ কৰা হৈছিল, জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগৰ বাবে উদ্যোগ লোৱা হৈছিল, জনবিশ্বাস আইনৰ অধীনত সংস্কাৰ আগবঢ়োৱা হৈছিল, শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবে শান্তি আইন প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল, শ্ৰম আইন সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল, ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা অনা হৈছিল, ৱাকফ আইনত সংস্কাৰ কৰা হৈছিল, আৰু নতুন বিকশিত প্ৰক্ৰিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল গ্ৰাম্য কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ বাবে ভাৰতত জি ৰাম জি বিধেয়ক প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে গোটেই বছৰটোত এনে অসংখ্য সংস্কাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে এইবাৰৰ বাজেটে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছক আৰু অধিক আগুৱাই লৈ গৈছে আৰু দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰকত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে— মূলধনী ব্যয় আৰু প্ৰযুক্তি। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত বছৰবোৰৰ দৰেই আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যয় প্ৰায় ১৭ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, একাধিক খণ্ডত ক্ষমতা, উৎপাদনশীলতা, আৰু চাকৰি সৃষ্টি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত কেপেক্সৰ উল্লেখযোগ্য বহুগুণক প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰি। তেওঁ পাঁচখন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ টাউনশ্বিপ নিৰ্মাণ, টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰৰ বাবে চহৰ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলৰ উন্নয়ন, আৰু সাতটা নতুন দ্ৰুতবেগী ৰেল কৰিডৰ আদি ঘোষণাৰ কথা আঙুলিয়াই দি যুৱক-যুৱতী আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰকৃত বিনিয়োগ বুলি অভিহিত কৰে।
বিগত দশকত ষ্টাৰ্টআপ আৰু হেকাথন সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰৰ লগে লগে প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনক বিকাশৰ মূল চালক হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত এতিয়া বিভিন্ন খণ্ডত কাম কৰা দুই লাখতকৈও অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্টআপ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে ৰিস্ক লোৱাক উৎসাহিত কৰিছে আৰু উদ্ভাৱনক পুৰস্কৃত কৰিছে, যাৰ দৃশ্যমান ফলাফল আছে। তেওঁ কয় যে এই বছৰৰ বাজেটে বিশেষকৈ বায়’ফাৰ্মা, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দৰে খণ্ডৰ বাবে উল্লেখযোগ্য ঘোষণাৰ জৰিয়তে এই অগ্ৰাধিকাৰসমূহক শক্তিশালী কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহকো ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ পৰিসংখ্যাৰ উদ্ধৃতি দি দেখুৱাইছে যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ৰাজ্যসমূহে কৰ বিভাজনৰ জৰিয়তে প্ৰায় ১৮ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছিল, আনহাতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে ৰাজ্যসমূহে ইতিমধ্যে ৮৪ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এইবাৰৰ বাজেটত প্ৰস্তাৱিত প্ৰায় ১৪ লাখ কোটি টকাৰ সৈতে তেওঁৰ চৰকাৰৰ অধীনত থকা ৰাজ্যসমূহলৈ মুঠ কৰ বিভাজন প্ৰায় ১০০ লাখ কোটি টকা হ’ব, যাৰ ফলত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে সমগ্ৰ দেশতে উন্নয়নমূলক কাম-কাজ আগুৱাই নিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিসমূহৰ বিষয়ে বিশ্বজুৰি ব্যাপক আলোচনা আৰু বিশ্লেষণ চলি আছে, কিন্তু ২০১৪ চনৰ আগতে এনে চুক্তি কিয় সম্ভৱ নহ’ল সেই সম্পৰ্কে তেওঁ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দৃষ্টিভংগী আগবঢ়ায়। তেওঁ বুজাই দিয়ে যে চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী, নীতি, উদ্দেশ্য আৰু ভাৰতৰ বৰ্ধিত শক্তিত পৰিৱৰ্তন নিহিত হৈ আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে যি সময়ছোৱাত ভাৰতক ভংগুৰ পাঁচটা অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হৈছিল, নীতিগত পক্ষাঘাতত ভুগিছিল আৰু কেলেংকাৰীৰে আগুৰি আছিল, সেই সময়ছোৱাত কোনো দেশেই ভাৰতক বিশ্বাস কৰিবলৈ ইচ্ছুক নাছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতৰ উৎপাদন ভিত্তি দুৰ্বল আছিল, আৰু পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে আশংকা কৰিছিল যে উন্নত দেশসমূহৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তিৰ ফলত বজাৰ দখল আৰু সামগ্ৰী জমা হ’ব। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে সেই হতাশাৰ পৰিৱেশত পূৰ্বৰ চৰকাৰে মাত্ৰ চাৰিটা ব্যাপক বাণিজ্যিক চুক্তিহে পৰিচালনা কৰিছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিগত দশকত ভাৰতে বিভিন্ন অঞ্চলৰ ৩৮খন দেশক সামৰি বাণিজ্যিক চুক্তি সম্পাদন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে আজিৰ ভাৰত আত্মবিশ্বাসী, বিশ্বজুৰি প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সাজু আৰু বিগত এঘাৰ বছৰত এক শক্তিশালী উৎপাদন পৰিৱেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই শক্তি আৰু সৱলীকৰণে বিশ্বৰ আস্থা অৰ্জন কৰিছে, ভাৰতৰ বাণিজ্য নীতিত এক পেৰাডাইম শ্বিফ্টৰ ভিত্তি গঠন কৰিছে, যিটো উন্নত ভাৰতৰ দিশত যাত্ৰাৰ এক অপৰিহাৰ্য স্তম্ভত পৰিণত হৈছে।
সংবেদনশীলতাৰে কাম কৰি আছে, পিছ পৰি ৰৈ যোৱাসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দি কাম কৰি আছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কেৱল দিব্যাংগ নাগৰিকৰ বাবেহে আঁচনি ঘোষণা কৰিছিল, কিন্তু তেওঁলোকৰ চৰকাৰে প্ৰকৃত সংবেদনশীলতাৰ উদাহৰণ হিচাপে ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষাক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তৃতীয় লিংগৰ সম্প্ৰদায়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি অধিকাৰৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰি আহিছে, আৰু তেওঁলোকৰ চৰকাৰে তেওঁলোকক মৰ্যাদা আৰু সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে আইন প্ৰণয়ন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বিগত দশকত লাখ লাখ মহিলাক তিনি তালাকৰ প্ৰথাৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে, আৰু লোকসভা আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে চৰকাৰী যন্ত্ৰপাতিৰ মানসিকতাও সলনি হৈছে, অধিক সংবেদনশীল হৈ পৰিছে, যিটো বিনামূলীয়া ৰেচন বিতৰণৰ দৰে আঁচনিত স্পষ্ট হৈ পৰিছে। তেওঁ এই আঁচনিখনক উপহাস কৰা বিৰোধীক সমালোচনা কৰি আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে যদিও বিনামূলীয়া ৰেচনে নিশ্চিত কৰে যে নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীত প্ৰৱেশ কৰাসকলে যাতে পুনৰ দৰিদ্ৰতাত নপৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে এই আঁচনিৰ বাবে লাখ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰি দৰিদ্ৰ আৰু নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক অপৰিসীম সহায় আগবঢ়াইছে।
শ্ৰী মোদীয়ে দৃষ্টিশক্তিৰ পাৰ্থক্যৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি উল্লেখ কৰে যে কিছুমানে ২০৪৭ চনৰ কথা কিয় কয় আৰু ভাৰতৰ কি উন্নতি কৰিছে বুলি প্ৰশ্ন কৰে, ইয়াক অনিশ্চিত বুলি তেওঁ উলাই কৰে। তেওঁ এনে প্ৰশ্ন প্ৰতিহত কৰি কয় যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলেও যদি একেধৰণৰ চিন্তা কৰিলেহেঁতেন তেন্তে ভাৰতে কেতিয়াও স্বাধীনতা লাভ নকৰিলেহেঁতেন। তেওঁ কয় যে যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰই প্ৰথম স্থান লাভ কৰে তেতিয়া প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত আৰু নীতি দেশৰ বাবে হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী স্পষ্ট— ভাৰতক উন্নত কৰাৰ দিশত নিৰন্তৰ কাম কৰা। তেওঁ লগতে কয় যে আজিৰ প্ৰজন্ম ২০৪৭ চনলৈকে থাকক বা নাথাকক, ৰাষ্ট্ৰ আৰু ইয়াৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম থাকিব, আৰু সেয়েহে ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত আৰু উজ্জ্বল হ’ব পৰাকৈ নিজকে উৎসৰ্গা কৰাটো বৰ্তমানৰ কৰ্তব্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে এতিয়া বিশ্বই প্ৰতিবন্ধকতাৰ সৈতে জীয়াই থাকিবলৈ সাজু হ’ব লাগিব, ইয়াৰ স্বভাৱৰ বিকাশ অব্যাহত থাকিব যদিও ব্যৱস্থাসমূহ দ্ৰুতগতিত সলনি হ’ব বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে ইতিমধ্যে দেখা বিঘিনিসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ভৱিষ্যতে এআয়ে আৰু অধিক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব, যাৰ বাবে ভাৰত সাজু। শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে কেইদিনমানৰ পিছত ভাৰতত গ্ল’বেল এ আই ইমপেক্ট ছামিট অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ অসংখ্য দেশ আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ নেতাসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব। তেওঁ সামৰণিত এই কথা দৃঢ়তাৰে কয় যে একেলগে, এখন উন্নত পৃথিৱী গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব আৰু এই আত্মবিশ্বাসেৰে শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সফলতাৰ বাবে তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
ই টি নাও গ্ল'বেল বিজনেছ ছামিটত ভাষণৰত @ETNOWlive https://t.co/iPz4ezdCA0
— নৰেন্দ্ৰ মোদী (@narendramodi) ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
অসংখ্য প্ৰতিবন্ধকতাৰ মাজত এই দশকটো ভাৰতৰ বাবে অভূতপূৰ্ব উন্নয়নৰ দশক, ই শক্তিশালী ডেলিভাৰী আৰু আমাৰ গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰা প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা চিহ্নিত। pic.twitter.com/CBAhs933Gf ৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত
— পিএমঅ’ ইণ্ডিয়া (@PMOIndia) ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
একবিংশ শতিকাৰ এই দশকত ভাৰতে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত আৰোহণ কৰিছে। pic.twitter.com/৬পিএছআৰ২অবজি৭চি
— পিএমঅ’ ইণ্ডিয়া (@PMOIndia) ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
আমি বাজেটখন কেৱল ব্যয়কেন্দ্ৰিকেই নহয়, ফলাফলকেন্দ্ৰিক কৰি তুলিছো। pic.twitter.com/Ic8lRrRuhDৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত
— পিএমঅ’ ইণ্ডিয়া (@PMOIndia) ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
আজি আমি বিশ্বৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তিত নামিছো, কাৰণ আজিৰ ভাৰত আত্মবিশ্বাসী আৰু গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সাজু। pic.twitter.com/BHrU0raO4i ৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত
— পিএমঅ’ ইণ্ডিয়া (@PMOIndia) ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬