Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ET Now Global Business Summit
13 FEB 2026 9:59PM by PIB Delhi
You are all welcome to this Global Business Summit; I extend my greetings to each one of you. We are here to discuss the theme “A Decade of Disruption, A Century of Change.” After listening to Vineet ji’s speech, I feel my task has become much easier. But let me make a small request-since you know so much, it should sometimes also be reflected in ET.
Friends,
The past decade of the 21st century has been one of unprecedented disruption. The world has witnessed a global pandemic, tensions and wars in different regions, and supply chain breakdowns that shook the global balance, all within a single decade. But friends, it is said that the true strength of a nation is revealed in times of crisis, and I take great pride in the fact that amid so many disruptions, this decade has been one of unprecedented development for India, marked by remarkable delivery and the strengthening of democracy. When the previous decade began, India was the eleventh-largest economy. Amid such turbulence, there were strong apprehensions that India might slip further down. But today, India is moving rapidly toward becoming the world’s third-largest economy. And the “Century of Change” that you speak of will, I say with great responsibility, rest significantly on India. Today, India contributes more than 16 percent to global growth, and I am confident that in every coming year of this century, our contribution will keep increasing steadily. I have not come here like an astrologer making predictions. India will drive global growth; it will emerge as the new engine of the world economy.
Friends,
After the Second World War, a new global order took shape. But after seven decades, that system is breaking down. The world is moving toward a new world order. Why is this happening? It happened because the foundation of the earlier system was based on a “One Size Fits All” approach. It was believed that the world economy would be centered in the core and that supply chains would become strong and dependable. Nations were seen merely as contributors within that framework. But today, this model is being challenged and is losing its relevance. Every country now realizes that it must build its own resilience.
Friends,
What the world is discussing today, India made part of its policy as early as 2015, ten years ago. When NITI Aayog was established, its founding document clearly articulated India’s vision: India would not import a single development model from any other country. We would pursue an Indian approach to India’s development. This policy gave India the confidence to make decisions according to its own requirements and in its own national interest. That is a key reason why, even during a decade of disruption, India’s economy did not weaken but continued to grow stronger.
Friends,
In this decade of the 21st century, India is riding on a Reform Express. The greatest feature of this Reform Express is that we are accelerating it not out of compulsion but with conviction, and with a commitment to reform. Many distinguished experts and stalwarts of the economic world are present here. You have seen the period before 2014. Reforms were undertaken only when circumstances forced them, when crises struck, when no other option remained. The reforms of 1991 happened when the country faced the danger of bankruptcy and had to pledge its gold. That was the approach of earlier governments-they undertook reforms only out of compulsion. After the 26/11 terrorist attack, when the Congress government’s weaknesses were exposed, the NIA was formed. When the power sector collapsed and grids began to fail, only then did reforms in the power sector occur out of necessity.
Friends,
There is a long list of examples reminding us that when reforms are made under compulsion, neither the correct results nor the desired national outcomes are achieved.
Friends,
I am proud that in the last eleven years, we have carried out reforms with complete conviction-reforms in policy, in process, in delivery, and even in mindset. Because if policy changes but processes remain the same, if the mindset remains unchanged, and if delivery does not improve, reforms remain merely pieces of paper. Therefore, we have made sincere efforts to transform the entire system.
Friends,
Let me speak about processes. A simple yet crucial process is that of Cabinet notes. Many here would know that earlier, it would take months just to prepare a Cabinet note. How could a nation develop at that speed? So we changed this process. We made decision-making time-bound and technology-driven. We ensured that a Cabinet note would not remain on any officer’s desk beyond a fixed number of hours-either reject it or take a decision. The nation is witnessing the results today.
Friends,
Let me also give the example of approvals for railway overbridges. Earlier, it would take several years to get a single design approved. Multiple clearances were required, and letters had to be written at various levels-and I am speaking not about the private sector, but about the government. We changed this as well. Today, see the pace at which road and railway infrastructure is being built. Vineet ji elaborated on this extensively.
Friends,
Another interesting example is border infrastructure, which is directly linked to national security. There was a time when even constructing a simple road in border areas required permissions from Delhi. At the district level, there was practically no authority empowered to make decisions; there were wall upon walls, and no one could take responsibility. That is why, even decades later, border infrastructure remained in poor condition. After 2014, we reformed this process, empowered local administration, and today we are witnessing rapid development in border infrastructure.
Friends,
One reform in the past decade that has created a stir worldwide is UPI, India’s digital payment system. It is not merely an app; it represents an extraordinary convergence of policy, process, and delivery. Those who could never even imagine accessing banking and financial services are now being served by UPI. Digital India, the digital payment system, the Jan Dhan-Aadhaar-Mobile trinity-these reforms were not born of compulsion but of conviction. Our conviction was to ensure the inclusion of citizens whom previous governments had never reached. Those who were never cared for, Modi honors and empowers. That is why these reforms were undertaken, and our government continues to move forward with this same spirit.
Friends,
This new mindset of India is also reflected in our Budget. Earlier, when the Budget was discussed, the focus was only on outlay-how much money was allocated, what became cheaper or costlier. On television, budget discussions would revolve almost entirely around whether income tax had increased or decreased, as if nothing beyond that existed in the country. The number of new trains announced would dominate headlines, and later no one would ask what happened to those announcements. Therefore, we transformed the Budget from being merely outlay-centric to being outcome-centric.
Friends,
Another significant change in the Budget discourse is this: before 2014, there was extensive discussion about off-budget borrowing. Now, there is the discussion about off-budget reforms. Beyond the Budget framework, we implemented next-generation GST reforms, replaced the Planning Commission with NITI Aayog, removed Article 370, enacted legislation against triple talaq, and passed the Nari Shakti Vandan Act.
Friends,
Whether announced within the Budget or beyond it, the Reform Express continues to gather speed. In just the past year, we have carried out reforms in the ports and maritime sector, taken numerous initiatives for the shipbuilding industry, advanced reforms under the Jan Vishwas Act, enacted the Shanti Act for energy security, implemented labor law reforms, introduced the Bharatiya Nyaya Sanhita, reformed the Waqf law, and introduced a new GRAM G Act to promote rural employment. Numerous such reforms have been undertaken throughout the year.
Friends,
This year’s Budget has propelled the Reform Express even further. While the Budget has many dimensions, I will speak about two important factors-Capex and Technology. As in previous years, infrastructure spending has been increased to nearly ₹17 lakh crore in this Budget as well. You are aware of the significant multiplier effect of capex; it enhances the nation’s capacity and productivity and generates large-scale employment across numerous sectors. The construction of five university townships, the creation of city economic regions in Tier-2 and Tier-3 cities, and seven new high-speed rail corridors, such Budget announcements are, in the truest sense, investments in our youth and in the nation’s future.
Friends,
Over the past decade, we have regarded technology and innovation as core drivers of growth. With this vision, we promoted a start-up culture and a hackathon culture across the country. Today, India has more than two lakh registered start-ups operating across diverse sectors. We encouraged our youth and fostered a spirit that rewards risk-taking. The results are evident before us. This year’s Budget further strengthens this priority. Significant announcements have been made, particularly for sectors such as biopharma, semiconductors, and AI.
Friends,
As the country’s economic strength has grown, we have also empowered the States proportionately. Let me share another figure. Between 2004 and 2014, over ten years, the States received around ₹18 lakh crore as tax devolution. In contrast, from 2014 to 2025, States have been given ₹84 lakh crore. If I add the approximately ₹14 lakh crore proposed in this year’s Budget, the total tax devolution to States under our government will reach nearly ₹100 lakh crore. This amount has been transferred by the Union Government to various State governments to advance development initiatives in their respective regions.
Friends,
These days, there is considerable discussion about India’s FTAs-Free Trade Agreements. As I entered here, the conversations had already begun, and analyses are taking place across the world. Today, however, let me present another interesting perspective-perhaps not the angle the media seeks, but one that may be useful. I firmly believe that what I am about to say may not have crossed your minds either. Have you ever wondered why such extensive free trade deals with developed nations did not materialize before 2014? The country was the same, the youthful energy was the same, the government system was the same-so what changed? The change came in the government’s vision, in its policy and intent, and in India’s capabilities.
Friends,
Reflect for a moment-when India was labeled among the “Fragile Five” economies, who would have engaged with us? In a village, would a wealthy family agree to marry their daughter into an impoverished household? They would look down upon it. That was our situation in the world. When the country was gripped by policy paralysis, surrounded by scams and corruption, who could have placed their trust in India? Before 2014, India’s manufacturing base was extremely weak. Earlier governments were hesitant; hardly anyone approached India, and even if efforts were made, they feared that deals with developed nations would result in those countries flooding our markets and capturing them. In that atmosphere of despair, before 2014, the UPA government managed comprehensive trade agreements with only four countries. In contrast, the trade deals concluded by India over the past decade cover 38 countries across different regions of the world. Today, we are entering trade agreements because India is confident. Today’s India is prepared to compete globally. Over the past eleven years, India has built a robust manufacturing ecosystem. Therefore, India today is capable and empowered, and that is why the world trusts us. This transformation forms the foundation of the paradigm shift in our trade policy, and this paradigm shift has become an essential pillar in our journey toward a Developed India.
Friends,
Our government is working with full sensitivity to ensure that every citizen participates in development. Those left behind in the race for progress are being prioritized. Previous governments only made announcements for persons with disabilities; we too could have continued that path. But sensitivity defines governance. The example I am about to give may seem small to some of you. Just as our country has linguistic diversity, sign language too was fragmented-one form in Tamil Nadu, another in Uttar Pradesh, a third in Gujarat, a fourth in Assam. If a differently-abled person from one state travelled to another, communication became difficult. This may not appear to be a major task, but a sensitive government does not consider such matters trivial. For the first time, India has institutionalized and standardized Indian Sign Language. Similarly, the transgender community had long struggled for their rights; we enacted legislation granting them dignity and protection. In the past decade, millions of women were freed from the regressive practice of triple talaq, and reservation for women in the Lok Sabha and State Assemblies was ensured.
Friends,
The mindset within the government machinery has also transformed, becoming more sensitive. This difference in thinking is visible even in schemes like providing free food grains to the needy. Some in the opposition mock us; certain newspapers amplify such mockery. They ask why free rations are given when 250 million people have supposedly risen out of poverty. It is a peculiar question. When a patient is discharged from a hospital, does the doctor not still advise precautions for several days? Yes, the person has come out of poverty, but that does not mean support should immediately cease. Those with narrow thinking fail to understand that lifting someone out of poverty is not sufficient; we must ensure that those who have entered the neo-middle class do not slip back into poverty. That is why continued support in the form of free food grains remains necessary. Over the past years, the Central Government has spent lakhs of crores on this scheme, providing immense support to the poor and the neo-middle class.
Friends,
We also observe a difference in thinking in another context. Some people question why I speak of 2047. They ask whether a Developed India will truly materialize by then, and whether it matters if we ourselves are not present at that time. This, too, is a prevalent mindset.
Friends,
Those who fought for India’s independence endured lathi charges, imprisonment in Cellular Jail, and even mounted the gallows. Had they thought that independence might not come in their lifetime and questioned why they should suffer for it, would India ever have attained freedom? When the nation comes first, when national interest is paramount, every decision and every policy is shaped for the country. Our vision is clear-we must continue working tirelessly to build a Developed India. Whether we are present in 2047 or not, the nation will endure, and future generations will live on. Therefore, we must dedicate our present so that their tomorrow is secure and bright. I sow today so that the generations of tomorrow may reap the harvest.
Friends,
The world must now prepare to live with disruption. Its nature may evolve over time, but rapid change in systems is inevitable. You can already witness the disruption brought by AI. In the coming years, AI will usher in even more revolutionary transformations, and India is prepared. In a few days, India will host the Global AI Impact Summit. Nations and technology leaders from across the world will gather here. Together with all of them, we will continue striving to build a better world. With this confidence, I once again extend my best wishes to all of you for this Summit.
Thank you very much.
Vande Mataram.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଟି ନାଓ ଗ୍ଲୋବାଲ ବ୍ୟାପାର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 FEB 2026 9:59PM by PIB Bhubaneswar
ଏହି ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ; ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ‘ବିଘ୍ନର ଏକଦଶନ୍ଧି, ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆମେମାନେ ଏଠାରେ ଅଛୁ । ବିନୀତ ଜୀଙ୍କ ଭାଷଣ ଶୁଣିବା ପରେ,ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏକ ଛୋଟ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି - ଯେହେତୁ ଆପଣ ବହୁତ କିଛି ଜାଣନ୍ତି, ଏହା କେତେକ ସମୟରେ ଇଟି ରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଉଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଅଭୂତପୂର୍ବ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବିଶ୍ୱ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ମହାମାରୀ, ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉତ୍ତେଜନା, ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଭାଙ୍ଗିପଡ଼ିଥିବା ଦେଖିଛି ଯାହା ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ସନ୍ତୁଳନକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଛି । ବନ୍ଧୁଗଣ, କୁହାଯାଏ ଯେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ ଏବଂ ମୁଁ ଏହି କଥାରେ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏତେ ବାଧା ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ହୋଇଛି,ଯାହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ । ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ ଏକାଦଶ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଥିଲା । ଏପରି ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଆହୁରି ତଳକୁ ଖସିପାରେ ବୋଲି ବଡ଼ ଆଶଙ୍କା ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଏବଂ ଆପଣ ଯେଉଁ ‘ପରିବର୍ତ୍ତନର ଶତାବ୍ଦୀ’ କଥେ କହୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ କହୁଛି, ତାହା ଭାରତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନିର୍ଭର କରିବ । ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ୧୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅବଦାନ ରଖିଛି, ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଆମର ଅବଦାନ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ମୁଁ ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରୁଥିବା ଜ୍ୟୋତିଷ ପରି ଏଠାକୁ ଆସିନାହିଁ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ; ଏହା ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ନୂତନ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବେ ଉଭା ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ପରେ, ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆକାର ଗ୍ରହଣ କଲା । କିନ୍ତୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ୁଛି । ବିଶ୍ୱ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି । ଏହା କାହିଁକି ଘଟୁଛି? ଏହା ଘଟିବାର କାରଣ ପୂର୍ବ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୂଳଦୁଆ ‘ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଆକାର ଫିଟ କରେ’ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା । ଏହା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ମୂଳରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେବ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ହେବ । ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ସେହି ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନକାରୀ ଭାବେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଏହି ମଡେଲକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ହରାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଏବେ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏହାକୁ ନିଜର ସ୍ଥିରତା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଯାହା ଆଲୋଚନା କରୁଛି, ଭାରତ ଦଶବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ଏହାର ନୀତିର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ନୀତି ଆୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା,ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଡକୁ୍ୟମେଣ୍ଟ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲା: ଭାରତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶରୁ ଗୋଟିଏ ବିକାଶ ମଡେଲ ଆମଦାନୀ କରିବ ନାହିଁ । ଆମେ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଭାରତୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରିବ । ଏହି ନୀତି ଭାରତକୁ ନିଜସ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏବଂ ନିଜସ୍ୱ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଥିଲା । ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଯେ, ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ବାଧାବିଘ୍ନ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଦୁର୍ବଳ ହୋଇନଥିଲା ବରଂ ଆହୁରି ମଜବୁତ ହୋଇ ଚାଲିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ, ଭାରତ ଏକ ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଚଢ଼ି ଚାଲିଛି । ଏହି ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଏହାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛୁ । ଅର୍ଥନୈତିକ ଜଗତର ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ସମୟ ଦେଖିଛନ୍ତି । ସଂସ୍କାର କେବଳ ସେତେବେଳେ କରାଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି ସେମାନଙ୍କୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସଙ୍କଟ ଆସିଲା,ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ରହିଲା ନାହିଁ । ୧୯୯୧ର ସଂସ୍କାର ସେତେବେଳେ ଘଟିଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଦେବାଳିଆ ହେବାର ବିପଦର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାକୁ ନିଜର ସୁନା ବନ୍ଧକ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । ଏହା ପୂର୍ବ ସରକାର ମାନଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଥିଲା - ସେମାନେ କେବଳ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବରେ ସଂସ୍କାର କରିଥିଲେ । ୨୬/୧୧ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ଯେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ଦୁର୍ବଳତା ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା, ଏନଆଇଏ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଲା ଏବଂ ଗ୍ରୀଡ଼ ବିଫଳ ହେବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ହୋଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରି ଉଦାହରଣର ଏକ ଲମ୍ବା ତାଲିକା ଅଛି ଯାହା ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ସଂସ୍କାର କରାଯାଏ,ନା ସଠିକ ଫଳାଫଳ ମିଳେ ନା ଇଚ୍ଛିତ ଜାତୀୟ ଫଳାଫଳ ହାସଲ ହୁଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ନୀତିରେ, ଆମେ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ,ପ୍ରଦାନରେ ଏବଂ ମାନସିକତାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ । କାରଣ ଯଦି ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ କିନ୍ତୁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମାନ ରହିଥାଏ, ଯଦି ମାନସିକତା ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହେ,ଏବଂ ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ନ ହୁଏ, ତେବେ ସଂସ୍କାର କେବଳ କାଗଜ ଖଣ୍ଡ ହୋଇ ରହିଥାଏ । ତେଣୁ ଆମେ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ଏକ ସରଳ କିନ୍ତୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେଉଛି କ୍ୟାବିନେଟ ନୋଟ୍ । ଏଠାରେ ଅନେକ ଲୋକ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, କେବଳ ଏକ କ୍ୟାବିନେଟ ନୋଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବକୁ ମାସ ମାସ ଲାଗିଥାଏ । ଏକ ଦେଶ କିପରି ସେହି ଗତିରେ ବିକାଶ କରିପାରିବ? ତେଣୁ ଆମେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ । ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସମୟସୀମା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା- ଚାଳିତ କରିଛୁ । ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ଏକ କ୍ୟାବିନେଟ ନୋଟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ କୌଣସି ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଡେସ୍କରେ ରହିବ ନାହିଁ - ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରନ୍ତୁ କିମ୍ବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ । ଦେଶ ଆଜି ଫଳାଫଳ ଦେଖୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ରେଳ ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି । ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ଡିଜାଇନ ମଂଜୁର ହେବା ପାଇଁ ଅନେକବର୍ଷ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଅନେକ ମଂଜୁରୀ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଚିଠି ଲେଖିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା - ଏବଂ ମୁଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସରକାରଙ୍କ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ଆମେ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ । ଆଜି, ଦେଖନ୍ତୁ ଯେ କେଉଁ ଗତିରେ ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ବିନୀତ ଜୀ ଏହାକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି,ଯାହା ସିଧାସଳଖ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ସରଳ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଅନୁମତି ନେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ କୌଣସି ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଉନଥିଲା; କାନ୍ଥ ଉପରେ କାନ୍ଥ ଥିଲା,ଏବଂ କେହି ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇପାରୁନଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ, ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖରାପ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଲା । ୨୦୧୪ ପରେ, ଆମେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଲୁ, ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ସଶକ୍ତ କଲୁ, ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦେଖୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏକ ସଂସ୍କାର ଯାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ହଇଚଇ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ତାହା ହେଉଛି ୟୁପିଆଇ; ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ । ଏହା କେବଳ ଏକ ଆପ୍ ନୁହେଁ, ଏହା ନୀତି, ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ବିତରଣର ଏକ ଅସାଧାରଣ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଯେଉଁମାନେ କେବେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବା ପାଇବାର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରୁନଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ୟୁପିଆଇ ଦ୍ୱାରା ସେବା ପାଉଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ, ଜନ ଧନ- ଆଧାର- ମୋବାଇଲ ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି - ଏହି ସଂସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସରୁ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲା । ଆମର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ପୂର୍ବ ସରକାର ଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଖରେ କେବେ ପହଞ୍ଚି ନଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ଯେଉଁମାନଙ୍କର କେବେ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଇନଥିଲା,ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଏହି ସଂସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଆମର ସରକାର ଏହି ସମାନ ମନୋଭାବ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଏହି ନୂତନ ମାନସିକତା ଆମର ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ବଜେଟ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେବଳ ବ୍ୟୟବରାଦ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା - କେତେକ ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା, କ’ଣ ଶସ୍ତା କିମ୍ବା ମହଙ୍ଗା ହୋଇଥିଲା । ଟେଲିଭିଜନରେ, ବଜେଟ ଆଲୋଚନା ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଆୟକର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି କି ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯେପରି ଦେଶରେ ଏହା ବ୍ୟତୀତ କିଛି ନାହିଁ । ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ଟ୍ରେନ ସଂଖ୍ୟା ମୁଖ୍ୟ ଖବର ହେବ, ଏବଂ ପରେ କେହି ପଚାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ସେହି ଘୋଷଣା ଗୁଡ଼ିକର କ’ଣ ହେଲା? ତେଣୁ ଆମେ ବଜେଟକୁ କେବଳ ବ୍ୟୟ-କୈନ୍ଦ୍ରିକରୁ ଫଳାଫଳ-କୈନ୍ଦ୍ରିକରେ ପରିଣତ କରିଥିଲୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବଜେଟ ଆଲୋଚନାରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି: ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ବଜେଟ ବାହାରେ ଋଣ ନେବା ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଏବେ ବଜେଟ ବାହାରେ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ବଜେଟ ଢାଞ୍ଚା ବାହାରେ, ଆମେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କଲୁ, ଯୋଜନା କମିଶନକୁ ନୀତି ଆୟୋଗ ସହ ବଦଳାଇଲୁ, ଧାରା ୩୭୦ ହଟାଇଲୁ, ତିନି ତଲାକ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କଲୁ ଏବଂ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଇନ ପାସ୍ କଲୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବଜେଟ ମଧ୍ୟରେ ଘୋଷଣା ହେଉ କିମ୍ବା ଏହା ବାହାରେ, ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଗତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ବନ୍ଦର ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ. ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ, ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ସଂସ୍କାରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛୁ, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ, ଶ୍ରମ ଆଇନ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ, ୱାକଫ୍ ଆଇନରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଗ୍ରାମ ଜି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ । ବର୍ଷସାରା ଏପରି ଅନେକ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟ ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି । ବଜେଟର ଅନେକ ଦିଗ ଥିବା ବେଳେ ମୁଁ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ବିଷୟରେ କହିବି - ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା । ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକ ପରି, ଏହି ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରାୟ ୧୭ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଆପଣ ପୁଞ୍ଜିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁଣକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି; ଏହା ଦେଶର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ଧରଣର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ । ପାଞ୍ଚଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଟାଉନସିପ ନିର୍ମାଣ, ଟାୟାର- ୨ ଏବଂ ଟାୟାର-୩ ସହରରେ ସହର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି, ଏବଂ ସାତଟି ନୂତନ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡର, ଏହିପରି ବଜେଟ ଘୋଷଣା ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ, ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନିବେଶ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମୁଖ୍ୟ ବାହକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛୁ । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଏକ ହାକାଥନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ । ଆଜି, ଭାରତରେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଂଜିକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ଆମର ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛୁ ଏବଂ ବିପଦ ଗ୍ରହଣକୁ ପୁରସ୍କାର ଦେଉଥିବା ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ । ଫଳାଫଳ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ସ୍ପଷ୍ଟ । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଏହି ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ୍ କରୁଛି । ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି,ବିଶେଷ କରି ବାୟୋଫାର୍ମା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଏଆଇ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଆମେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ସମାନୁପାତିକ ଭାବେ ସଶକ୍ତ କରିଛୁ । ମୁଁ ଆଉ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ସେୟାର କରୁଛି । ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ, ଦଶ ବର୍ଷ ଭିତରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୧୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟିକସ ବିକ୍ରୟ ଭାବରେ ପାଇଥିଲେ । ଅପରପକ୍ଷରେ, ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ୮୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ଯଦି ମୁଁ ଏହି ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରାୟ ୧୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଯୋଡ଼େ, ତେବେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ଟିକସ ବିକ୍ରୟ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଏହି ପରିମାଣ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିକାଲି ଭାରତର ଏଫଟିଏ- ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ବିଷୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ମୁଁ ଏଠାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ମାତ୍ରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି, ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ ହେଉଛି । ତଥାପି, ଆଜି ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି - ହୁଏତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଯେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଖୋଜୁଛି ତାହା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଯାହା ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରେ । ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୁଁ ଯାହା କହିବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା ହୁଏତ ଆପଣଙ୍କ ମନକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇନଥିବ । ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି କାହିଁକି ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ? ଦେଶ ସମାନ ଥିଲା, ଯୁବଶକ୍ତି ସମାନ ଥିଲା, ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମାନ ଥିଲା - ତେବେ କ’ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଲା ? ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ, ନୀତି ଏବଂ ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଏବଂ ଭାରତର କ୍ଷମତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ - ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ‘ଭୀରୁଣ ପାଞ୍ଚ’ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ନାମିତ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ସହିତ କିଏ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥାନ୍ତା? ଏକ ଗାଁରେ କ’ଣ ଏକ ଧନୀ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ଝିଅକୁ ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରେ ବିବାହ କରିବାକୁ ରାଜି ହେବ? ସେମାନେ ଏହାକୁ ହୀନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଥିଲେ । ବିଶ୍ୱରେ ଆମ ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନୀତିଗତ ପକ୍ଷାଘାତ ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ, ଦୁର୍ନୀତିରେ ଘେି ରହିଥିଲା,ସେତେବେଳେ କିଏ ଭାରତ ଉପରେ ଭରସା କରିପାରିଥାଆନ୍ତା? ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ବଳ ଥିଲା । ପୂର୍ବ ସରକାର ଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱିଧାଗ୍ରସ୍ତ ଥିଲେ; କ୍ୱଚିତ କେହି ଭାରତକୁ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥିଲେ, ଏବଂ ଯଦି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଭୟ କରୁଥିଲେ ଯେ,ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଚୁକ୍ତି ଫଳରେ ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଆମର ବଜାରଗୁଡ଼ିକୁ ଭିଡ଼ କରି ସେମାନଙ୍କୁ କବଜା କରିବେ । ହତାଶାର ସେହି ପରିବେଶରେ, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ୟୁପିଏ ସରକାର କେବଳ ଚାରୋଟି ଦେଶ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ପରିଚାଳନା କରିଥିଲା । ଅପରପକ୍ଷରେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପନ୍ନ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ୩୮ଟି ଦେଶକୁ ପରିସୀମାକୁ ଆଣିପାରିଛି । ଆଜି, ଆମେ ବାଣିଜ୍ୟଚୁକ୍ତିରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛୁ, କାରଣ ଭାରତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ । ଆଜିର ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏକ ଦୃଢ଼ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ତେଣୁ, ଭାରତ ଆଜି ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସଶକ୍ତ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଆମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତିରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଏବଂ ଏହି ଉଦାହରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଆମର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସ୍ତମ୍ଭ ପାଲଟିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବିକାଶରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରଗତି ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ପୂର୍ବ ସରକାର ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ; ଆମେ ମଧ୍ୟ ସେହି ପଥକୁ ଜାରି ରଖିପାରିଥାନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଶାସନକୁ ପରିଭାଷିତ କରେ । ମୁଁ ଯେଉଁ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଛୋଟ ଲାଗିପାରେ । ଯେପରି ଆମ ଦେଶରେ ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା ରହିଛି, ସେହିପରି ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ଖଣ୍ଡିତ ହୋଇଥିଲା - ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଗୋଟିଏ ରୂପ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଅନ୍ୟ ଏକ, ଗୁଜରାଟରେ ତୃତୀୟ, ଆସାମରେ ଚତୁର୍ଥ । ଯଦି ଜଣେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତି ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି, ତେବେ ଯୋଗାଯୋଗ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼େ । ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟ ପରି ମନେ ହେଉନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ଏପରି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ତୁଚ୍ଛ ମନେ କରେ ନାହିଁ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଭାରତ ଭାରତୀୟ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ଓ ମାନକୀକରଣ କରିଛି । ସେହିପରି, ଟାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ; ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲୁ । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ତିନି ତଲାକର ପ୍ରତିଗାମୀ ପ୍ରଥାରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା,ଏବଂ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଭିତରେ ମାନସିକତା ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି, ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇଛି । ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଏହି ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ଭଳି ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ । ବିରୋଧୀ ଦଳରେ କିଛି ଲୋକ ଆମକୁ ଉପହାସ କରନ୍ତି; କିଛି ଖବରକାଗଜ ଏପରି ଉପହାସକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି । ସେମାନେ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ଉଠିଥିବା ବେଳେ ମାଗଣା ରାସନ କାହିଁକି ଦିଆଯାଏ । ଏହା ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ପ୍ରଶ୍ନ । ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ହସପିଟାଲରୁ ଡିସଚାର୍ଜ କରାଯାଏ, ଡାକ୍ତର କ’ଣ କିଛି ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ? ହଁ, ବ୍ୟକ୍ତି ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ସହାୟତା ତୁରନ୍ତ ବନ୍ଦ ହେବା ଉଚିତ । ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିବା ଲୋକମାନେ ବୁଝିପାରୁନାହାନ୍ତି ଯେ, ଜଣଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ; ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ନବ- ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ପୁଣି ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ଫସି ନଯାଆନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆକାରରେ ନିରନ୍ତର ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ । ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ଗରିବ ଓ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗକୁ ପ୍ରଚୁର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ମଧ୍ୟ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ । କିଛି ଲୋକ ପ୍ରଶ୍ନ କରନ୍ତି ଯେ ମୁଁ କାହିଁକି ୨୦୪୭ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ସେମାନେ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସେତେବେଳେ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରକୃତରେ ବାସ୍ତବରେ ସାକାର ହେବ କି ନାହିଁ, ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ନିଜେ ସେହି ସମୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ନଥାଉ ତେବେ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କି ନାହିଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରଚଳିତ ମାନସିକତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଲଢ଼ିଥିଲେ, ସେମାନେ ଲାଠିଚାର୍ଜ, ସେଲୁଲାର ଜେଲରେ ଜେଲଦଣ୍ଡ ସହ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଫାଶୀଖୁଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଚଢ଼ିଥିଲେ । ଯଦି ସେମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକାଳରେ ଆସିପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ କାହିଁକି ଦୁଃଖ ଭୋଗ କରିବେ, ତେବେ ଭାରତ କ’ଣ କେବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଥାନ୍ତା? ଯେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ ଆସେ, ଯେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସର୍ବୋପରି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି ଦେଶ ପାଇଁ ଗଠନ ହୁଏ । ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସ୍ପଷ୍ଟ - ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଭାବରେ ପରିଶ୍ରମ କରିଚାଲିବା ଉଚିତ । ଆମେ ୨୦୪୭ରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥାଉ କି ନଥାଉ, ରାଷ୍ଟ୍ର ସହ୍ୟ କରିବ, ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ବଂଚି ରହିବେ । ତେଣୁ ଆମକୁ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଆସନ୍ତାକାଲି ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ । ମୁଁ ଆଜି ବୁଣେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆସନ୍ତାକାଲି ପିଢ଼ି ଫସଲ କାଟିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱକୁ ଏବେ ବିଭ୍ରାଟ ସହିତ ବଂଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସମୟ ସହିତ ଏହାର ପ୍ରକୃତି ବିକଶିତ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ । ଆପଣ ପୂର୍ବରୁ ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ଆଗତ ବାଧା ଦେଖିପାରିବେ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ, ଏଆଇ ଆହୁରି ଅଧିକ ବୈପ୍ଲବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ, ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ । କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିବ । ସାରା ବିଶ୍ୱର ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନେତାମାନେ ଏଠାରେ ଏକତ୍ର ହେବେ । ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ଆମେ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବୁ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।