Cabinet
Cabinet approves proposal for Transitioning from North and South Blocks to ‘Seva Teerth’ and ‘Kartavya Bhavans’: Paving the Way for the ‘Yuge Yugeen Bharat’ National Museum
14 FEB 2026 2:24PM by PIB Delhi
Today, on Vikram Samvat 2082… Phalgun Krishna Paksha… Vijaya Ekadashi… on the auspicious occasion of Magh 24, Shaka Samvat 1947…
On 13 February 2026, the Hon’ble Prime Minister dedicated to the nation the new Prime Minister’s Office, which will now be known as ‘Seva Teerth’.
North and South Blocks were constructed by the British to keep India bound in the chains of colonial rule. Although India attained freedom from colonial rule in 1947, these buildings were retained by the then government for the discharge of its functions. Since Independence, the Prime Minister’s Office has functioned from this building in South Block.
Today, we feel happy that the meeting of the Union Cabinet is being held for the last time in this chamber of South Block. This is not merely a moment of change of place; it is also a moment of the confluence of history and the future. This complex has witnessed and shaped many historic events from slavery to freedom and then of independent India. This complex has witnessed important decisions taken by Cabinets formed under the leadership of 16 Prime Ministers of the country. From Nehru Ji to Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, their footprints are on its stairs. The steps climbed on the stairs of this building have made an important contribution in taking the country to new heights.
In the past decades, in the Cabinet meetings held here, inspired by the ideals of the Constitution, the mandate received from the people and the aspirations of the nation, many important decisions have been taken. Here, India’s successes were celebrated, failures were assessed, and strong and major decisions were taken to deal with crises and challenges.
The rooms of South Block have witnessed the horror of Partition, the challenges of war and Emergency, and deliberations on policies during peacetime. They have experienced the long leap of technology from typewriters to digital governance.
Sitting here, several generations of officials took decisions that brought India out of the uncertainty immediately after Independence and moved it forward on the path of stability. It is the result of everyone’s efforts that, emerging from economic challenges and crises, today India stands as a confident nation.
Today’s India is one of the leading economies of the world. India has emerged as a secure and capable nation and is presenting its clear and effective voice on global platforms.
In the past decade, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, South Block has been the center of many historic decisions of the nation. This place became the inspiration site of Minimum Government, Maximum Governance. From here, the reform express received encouragement across the country. From here, wide-ranging reforms such as DBT, Swachh Bharat Abhiyan, campaigns related to welfare of the poor, Digital India, GST took shape. From here, courageous and sensitive decisions of social justice such as bringing down the wall of Article 370 and making a law against triple talaq were taken. From here were also taken the decisions of surgical strike, air strike and Operation Sindoor, through which India gave a clear message of its firm and confident security policy to the world.
Today, the country is moving forward with the resolve of a developed future. For this, there was a need for a modern, technological and environmentally friendly office. A workspace that increases the productivity of every karmayogi working here and encourages his resolve of service.
With this spirit, nearly 95 years after the inauguration of South Block, today on 13 February 2026, the Government of India is vacating these buildings and shifting to ‘Seva Teerth’ and ‘Kartavya Bhavans’. Symbolically, this is another step of the country from the past of slavery towards the future of ‘Developed India’. In the past years, instead of the culture of ‘power’, the culture of ‘service’ has been strengthened in the country. Today’s transition will further strengthen these values.
Today, the Cabinet also resolves that North and South Blocks be made part of the “Yuge Yugeen Bharat National Museum,” which will continue to inspire generations from our thousands of years old civilization. This museum will celebrate our timeless and eternal cultural heritage and connect our glorious past with a prosperous future.
The Union Cabinet expresses gratitude towards the Hon’ble Prime Minister’s visionary leadership for transforming the center of governance from a colonial past into the ‘Seva Teerth’ of new India.

মন্ত্রীমন্দল
নোর্থ ব্লোক অমসুং সাউথ ব্লোক ‘সেবা তির্থ’ অমসুং ‘কর্তব্য ভবনশিং’ ওন্থোক্নপদা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে: ‘য়ুগে য়ুগীন ভারত’ নেসনেল ম্যুজিয়মগী লম্বী শেম্লে
14 FEB 2026 2:24PM by PIB Imphal
ঙসি, বিক্রম সম্ভাত ২০৮২…. ফালগুন কৃষ্ণ পাকসা… বিজয় একাদসী… মাগ ২৪, সাকা সম্ভাত ১৯৪৭গী শেংলবা থৌরমদা…
ফেব্রুৱারি ১৩, ২০২৬ দা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা অনৌবা প্রধান মন্ত্রীগী ওফিস কৎথোকখ্রে, মসি হৌজিক ‘সেবা তির্থ’ হায়না খঙনরগনি।
ভারত লোয়লম লৈঙাক্কী য়োৎহিংনা পুন্দুনা থম্নবা বৃতিসনা নোর্থ ব্লোক অমসুং সাউথ ব্লোক শারমখিবনি। ভারতনা ১৯৪৭ দা লোয়লম লৈঙাক্তগী নিংতম্বা ফংলবসু, মতম অদুগী সরকারনা মখোয়গী মথৌ পাংথোক্নবা হায়রিবা শঙলেনশিং অসি মখা তানা শীজিন্নখি। নিংতম্বা হেক ফংবদগী, সাউথ ব্লোক্কী শঙলেন অসিদগী প্রধান মন্ত্রীগী ওফিস মথৌ পাংথোক্তুনা লাক্লি।
ঙসি, সাউথ ব্লোক্কী কা অসিদা অরোইবা ওইনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মীফম পাংথোকপদা ঐখোয় হরাওই। মসি মফম হোংনবগী ইচম চম্বা তাঞ্জা অমা নত্তে; মসি পুৱারি অমসুং নাৎ পুনশিনবগী তাঞ্জা অমনি। মীনাই ওইরিঙৈদগী হৌরগা নিংতম্নবা লান্থেংনখিবা অমসুং মতম অদুগী নিংতম্লবা ভারতকী পুৱারি ওইরবা থৌদোক কয়া কমপ্লেক্স অসিদা থোকখি অমসুং উবা ফংখি। কমপ্লেক্স অসিদা লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ১৬ গী লমজিং মখাদা মন্ত্রীমন্দলশিংনা মরুওইবা ৱারেপশিং লৌবা উবা ফংখ্রে। নেহরু জিদগী হৌরগা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জি ফাওবদা, মসিগী কাখৎফম থাকশিংদা মখোয়গী খোঙ্গুলগী মমিশিং তারি। শঙলেন অসিগী কাখৎফম থাকশিংনা লৈবাক অসি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
হৌখিবা চহি ১০ দা, সংবিধানগী অচুম্বা ফিদমশিংনা ইথিল পীদুনা, মন্ত্রীমন্দলগী মীফমশিং পাংথোকখ্রে, মীয়ামগী অমসুং লৈবাক্কি অনিংবশিংগী অপাম্বা খঙখি, মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌখি। মফম অসিদা, ভারতকী মাইপাকপশিং হরাওবা ফোংদোকখ্রে, মাইথিবশিং নৈনখ্রে অমসুং অৱাবশিং অমসুং খুদোংথিবশিং থেংন্নবা মরুওইবা ৱারেপশিং লৌখ্রে।
সাউথ ব্লোক্কী কাশিংদা লৈবাক অনি থোক্না খায়দোকপগী অকিবা, লাল অমসুং ইমর্জেন্সিগী খুদোংচাদবশিং অমসুং শান্তি মতমদা থৌশিলশিং খন্ন-নৈনবশিং উখ্রে। মখোয়না তাইপরাইতরশিংদগী হৌরগা দিজিতেলগী লৈবাক ঙাকপা ফাওবগী তেক্নোলোজিগী অচৌবা অহোংবা থেংনখ্রে।
মফম অসিদা ফমদুনা, তোঙান তোঙানবা সরকারগী ওফিসিএশিংনা ৱারেপশিং লৌদুনা নিংতম্লবা মতুংদা খুদক্কী তম্বা ঙমদবা ফিবমশিংদগী ভারত কনখি অমসুং তুংদু-লৈতাবগী লম্বীদা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিনখি। মসি মীওই খুদিংমক্কী থবকশিংগী অফবা ফলনি, শেন-থুমগী অৱাবশিংদগী ভারত নান্থোরকখি, ঙসিগী ভারত থাজবা য়ারবা লৈবাক অমা ওইনা লৈরি।
ঙসিগী ভারত মালেমগী অচৌবা ইকোনোমিশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। ভারত অশোই-অঙাম থোক্তবা অমসুং শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইরক্লে অমসুং মালেমগী ফম্বাকশিংদা লৈবাক অসিগী নাখৈ শেংবা অমসুং মতিক চাবা খোল্লাউ অমা লাউরি।
হৌখিবা চহি ১০ দা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, সাউথ ব্লোক্ত লৈবাক অসিগী মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌখ্রে। মফম অসি অপীকপা সরকার, অচৌবা লৈঙাক্কী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা মফমনি। মফম অসিদগী, লৈবাক শীনবা থুংবদগী রিফোর্ম এক্সপ্রেস পুক্নিং থৌগৎখি। মফম অসিদগী, দি.বি.তি,শ্বাচ্ছ ভারত অভিয়ান, লায়রবগী য়াইফনবা খোঙজংশিং, দিজিতেল ইন্দিয়া, জি.এস.তিগুম্বা অওনবা কয়া পুরকখি। মফম অসিদগী, আর্তিকল ৩৭০ গী ফক্লাং থুগায়দুনা অমসুং ত্রিপল তালাগকী মায়োক্ত অনৌবা আইন শেমদুনা খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা থৌনা ফরবা অমসুং অরুবা ৱারেপশিং লৌখি। মফম অসিদগী সর্জিকেল ষ্ট্রাইক, এয়র ষ্ট্রাইক অমসুং ওপরেসন সিন্দুরগী ৱারেপশিং লৌখি, মসিগী খুৎথাংদা মালেমদা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অমসুং থাজবা লৈরবা সেকুরিতিগী থৌশিলগী নাখৈ শেংলবা পাউজেল অমা পীখি।
ঙসি, চাউখৎলবা তুংলমচৎ অমগী ৱাশক্ক লোয়ননা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মসিগীদমক, মতমগী অনৌবা, তেক্নোলোজি শীজিন্নরবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা চুশিন্নবা ওফিস অমা দরকার ওইরে। ওফিস অমনা মফম অদু থবক শুরিবা মীওই খুদিংমক থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহল্লি অমসুং মীয়ামগী থবক তৌনবা মহাক ৱারেপ লৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, সাউথ ব্লোক শঙ্গাখিবা চহি ৯৫ রোমগী মতুংদা, ঙসি ফেব্রুৱারি ১৩,২০২৬ দা, ভারত সরকারনা শঙলেনশিং থাদোক্লে অমসুং ‘সেবা তির্থ’ অমসুং ‘কর্তব্য ভবনশিংদা’ হোংজিল্লে। মসি লৈবাক অসিনা হৌখিবা মতমদা মীনাই ওইরম্বদগী ‘বিকসিত ভারত’ গীদমক তুংদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। হৌখিবা চহি ১০ দা, লৈবাক অসিদা ‘শক্তি’ পায়নবা চৎনবী লৈরম্বদগী, মীয়ামগী থবক তৌনবা চৎনবী মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ঙসিগী অওনবা অসিনা মখা তানা হায়রিবা গুনশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
ঙসিদি, নোর্থ ব্লোক অমসুং সাউথ ব্লোক “য়ুগে য়ুগী ভারত নেসনেল ম্যুজিম” গী শরুক অমা ওইহন্নবা মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌরে, মসিনা মখা তানা চহি লিশিং কয়া শুরবনা ঐখোয়গী অরিবা সভ্যতাদগী মীরোল কয়াদা ইথিল পীগনি। ম্যুজিয়ম অসিদা মুৎপা নাইদ্রবা নাৎ অমসুং চৎনবীশিং উৎকনি অমসুং নুংঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমগীদমক ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী অফবা মতমগা শম্নহনগনি।
লৈবাক ঙাক্নবগী ময়োল অসি মমাংঙৈগী লোয়লম লৈঙাক্কী পুৱারি অমদগী অনৌবা ভারতকী ‘সেবা তির্থ’ ওন্থোক্নবা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং শানবা লুচিংবগী থবকশিংগীদমক কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা তৌবীমল খঙবা উৎখি।