Ministry of Electronics & IT
Sovereign AI Key to India’s Transition from Consumer to Global AI Creator
India AI Impact Summit 2026 Session on “Scaling Impact from India’s Sovereign AI and Data” Explores Pathways to Global AI Leadership
Sovereign AI Means Control, Inclusion and Solutions for India’s Real Challenges: Shri Abhishek Singh, Additional Secretary, MeitY
Leaders Call for Long-Term Research Ecosystem and National Collaboration
17 FEB 2026 4:29PM by PIB Delhi
The session titled “Scaling Impact from India’s Sovereign AI and Data” at the India AI Impact Summit 2026 focused on how India can move from being primarily a consumer of Artificial Intelligence (AI) to becoming a creator of AI systems with global relevance.
The discussion highlighted the need to address gaps in deep research talent and long-term innovation investment. The panel emphasised that true AI capacity is built through sustained research ecosystems and strong mentorship, rather than through short-term interventions. Speakers underlined three key pillars of AI sovereignty: development of indigenous models adapted to Indian languages and social contexts; creation of resilient domestic infrastructure; and strengthening of foundational research.
The session also linked advanced AI research to national priorities such as financial inclusion, agriculture, healthcare, and education. The speakers noted that AI must be aligned with India’s development goals to deliver meaningful and inclusive outcomes.
Shri Abhishek Singh, Director General, National Informatics Centre (NIC) and Additional Secretary, Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), stated that sovereign AI does not mean working in isolation. He said that sovereignty in AI means having control over how AI systems are designed, deployed, and governed. He emphasised that AI must be used to solve real challenges in healthcare, education, agriculture, and financial inclusion so that citizens can access services in their own languages and improve their quality of life.
Shri Rishi Bal, Chief Executive Officer, BharatGen, said that AI adoption will take place across sectors but must be phased and carefully implemented, beginning with priority and sensitive areas such as governance, citizen services, and finance. He described AI development as a continuous journey rather than a sector-by-sector deployment exercise. He stressed the importance of building shared digital infrastructure, including common models, inference architectures, and components that enable innovators to build faster and safer solutions. He added that AI sovereignty requires the creation of a national ecosystem of models and infrastructure that can be widely used, while also enabling startups to innovate. He noted that such an ecosystem requires collaborative efforts across the country.
Shri Rajiv Ratan Chetwani, Director, Directorate of Information Systems and Management (DISM), Indian Space Research Organisation (ISRO), highlighted the strategic importance of AI. He stated that for ISRO, sovereign AI is a strategic necessity and a critical infrastructure for space observation and national autonomy. He emphasised that AI systems used in strategic sectors must operate offline without direct internet dependence and must be transparent and auditable. He underlined the need for explainable models, clear data lineage, and training pipelines aligned with national legal frameworks. He added that India’s vast geospatial data resources can be leveraged through AI to strengthen agriculture, disaster management, climate prediction, and urban planning, thereby delivering both security and societal benefits.
The session contributed to the overall focus of the India AI Impact Summit 2026 on strengthening India’s AI ecosystem through sustained research, infrastructure development, and institutional collaboration. The discussions reflected a shared commitment to building long-term capacity to support innovation and advance national priorities.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
কঞ্জুমরদগী গ্লোবেল এ.আই.ক্রিয়েতরদা ভারতকি ত্রাঞ্জিসনগী সোভরেন এ.আই. কি
“ভারতকি সোভরেন এ.আই. অমসুং দেতাদগী ইম্পেক্ত স্কেলিং”গী মতাংদা ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সমীৎকী সেসন
সোভরেন এ.আই.না ভারতকি তশেংবা শিংনবশিংগীদমক কন্ত্রোল, ইনক্লুজন অমসুং শোলুসনশিং: শ্রী অভিষেক সিংহ, এদিস্নেল সেক্রেতরি, মৈতী
লুচিংবশিংনা লোং-তর্ম রিসর্চ ইকোসিস্তেম অমসুং নেস্নেল কোলাবোরেসনগীদমক হায়রি
17 FEB 2026 4:29PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সমীৎ লিশিং অনিগা কুন তরুক্তা ভাতরকী সোভরেন এ.আই. অমসুং দেতাদগী স্কেলিং হেনগৎহনবা” হায়না কৌবা সেসন অসিদা ভারত অসি মতৌ করম্না অখন্নবা মওংদা আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স(এ.আই.) গী কঞ্জুমর ওইবদগী অহেনবা মওংদা মালেমগা মরি লৈনবা এ.আই. সিস্তেমগী ক্রিয়েতর ওইগদগে হায়বসিদা ফোকস তৌখি।
খন্ন-নৈনবা অসিদা লুনা রিসর্চ তেলেন্ত অমসুং লোং তর্ম ইনোবেসন ইনভেস্তমেন্তকি গেপশিং কোকহনবগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোকখি। পেনেল অসিনা অকনবা এ.আই.গী কেপাসিতি অসি অতেনবা মতমগী ইন্তরভেন্সনশিংগী খুত্থাংদা নত্তনা, সস্তেনেবল রিসর্চ ইকোসিস্তেম অমসুং অচেৎপা মেন্তরসিপকি খুত্থাংদা শেমগৎপনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। ৱাঙাংলোইশিংনা এ.আই.গী সোভরেন্তিগী মরুওইবা য়ুম্বী অহুম পনখি: ভারতকি লোলশিং অমসুং খুন্নাইগী কন্তেক্সতা চুশিন্নরবা ইন্দিজেনস মোদেলশিং সেমগৎপা; রেসিলিয়েন্ত দোমেশ্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বা; অমসুং ফাওন্দেস্নেল রিসর্চ মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মতাংদা ফোংদোকখি।
সেসন অসিনা এদভান্স এ.আই.গী রিসর্চ অসি ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন, এগৃকলচর, হেল্থকেয়র, অমসুং এজুকেসনগুম্বা লৈবাক্কী মরু ওইবশিংগা শম্নহনখি। ৱাঙাংলোইশিংনা নোৎ তৌখি মদুদি এ.আই. অসি ৱাহন্থোক লৈবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা মহৈশিং লৈহন্নবগীদমক্তা ভারতকী চাউখৎনবগী পান্দমগা চাং মান্ননা লৈহনগদবনি।
নেস্নেল ইনফোরমেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.)গী দাইরেক্তর জেনেরেল অমসুং ইলেক্ৎরোনিক্স অমসুং ইনফোরমেসন তেক্নোলোজি মন্ত্রালয় (মেইতিৱাই)গী এদিস্নেল সেক্রেতরি শ্রী অভিসেক সিংহনা হায়খি মদুদি সোভরেন এ.আই. মহাক্না হায়খি মদুদি এ.আই.দা সোভরেন্তি হায়বসি এ.আই. মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি এ.আই. অসি আইসোলেসন্দা থবক তৌ হায়বা নত্তে। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি এ.আই. দা সোভরেন্তী হায়বদি সিস্তেম অসি মতৌ করম্না দিজাইন, দিপ্লোই অমসুং গবর্ন তৌগদগে, মসিদা কন্ত্রোল লৈগদবনি। মহাক্না নাগরিকশিংনা মাগী-মাগী মরোলদা সর্ভিসেস এক্সপ্রেসেস তৌবা ঙম্নবা অমসুং অফবা পুন্সি মহিং হিংবা ঙম্নবগীদমক্তা এ.আই. অসি হেল্থকেয়র, এজুকেসন, এগৃকলচর অমসুং ফাইনান্সিএল ইনবক্লুজনদা অশেংবা শিংনবশিং অসিগী সোলুসন পুরক্নবগীদমক্তা তৌগদবনি।
ভারতজেনগী চিফ এগজিক্যুতিব ওফিসর শ্রী রিসি বালনা হায়খি মদুদি এ.আই. এদোপ্সন অসি সেক্তরশিংদদা নত্তনা গবর্নান্স, সিতিজেন সর্ভিসশিং, অমসুং শেল-থুমগী ওইবনচিংবদা মরু ওইনা লৌরগা তাঙ্কক নাইনা অমসুং চেকশিন্না ইম্পিমেন্ত তৌগনি। মহাক্না এ.আই.গী দিভেলপ তৌবা অসি অসি সেক্তর-সেক্তরদা দিপ্লোইমেন্ত এক্সরসাইজ অমগী মহুত্তা লেপ্তনা চত্থবা খোঙচৎ অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না কমন মোদেলশিং, ইনফেন্স আর্কিতেকচরশিং, অমসুং ইনোবেতরশিংনা য়াম্না থুনা অমসুং হেন্না শাফবা শোলুসনশিং শেমগৎপা ঙমহল্লীবা কম্পোনেন্তশিং য়াওনা সেয়র তৌরবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি এ.আই.গী সোভরেন্তি অসি পাক শন্না ​​শিজিন্নবা য়াবা মোদেলশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী নেস্নেল ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী মথৌ তাই, মসিগা লোয়ননা স্তার্তঅপশিংনা অনৌবা পুথোকপা ঙমহনবগীসু মথৌ তাই। অসিগুম্বা ইকোসিস্তেম অসি লৈবাক শিনবা থুংনা পুন্না হোৎনমীন্নবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না পনখি।
ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওরগনাইজেসন (আই.এস.আর.ও.)গী দাইরেক্তোরেৎ ওফ ইনফোর্মেসন সিস্তেমস এন্দ মেনেজমেন্ত (দি.আই.এস.এম.)গী দাইরেক্তর শ্রী রাজিব রতন চেতৱানিনা এ.আই.গী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইসরোগী ওইনদি সোভরেন এ.আই.না স্ত্রেতেজিক ওইবা তঙাইফদবা অমনি অমসুং স্পেস ওবজর্বেসন অমসুং নেস্নেল ওতোনোমীগীদমক মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিংদা শিজিন্নরিবা এ.আই. মহাক্না ময়েক শেংবা মোদেলশিং, ময়েক শেংবা দেতা লাইনিএজ অমসুং নেস্নেল লিগেল ফ্রেমৱার্কশিংগা মান্নবা ত্রেনিং পায়পলায়নশিংগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ভারতকি পাক চাওরবা জিওস্পেসিএল দেতা রিসোর্রসশিং অসি এ.আই.গী খুত্থাংদা এগৃকলচর, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, ক্লাইমেৎ প্রিদিক্সন, অমসুং অর্বান প্লানিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াই, মদুনা সেক্যুরিতি অমসুং সোসাইতিগী কান্নবা অনিমক ফংহনবা ঙমগনি।
সেসন অসিনা ইন্দিয়া এ.আই.ইম্পেক্ত সমীৎ লিশিং অনিগা কুন তরুক্কি অপুনবা মীৎয়েংদা থৌদাং লৌরিবা অসিদা লেপ্তনা রিসর্চ, ইন্ফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেলগী মতেংদগী ইন্দিয়া এ.আই. ইকোসিস্তেম অসি ফগৎহনবসু য়াওরি। খন্ন-নৈনবশিং অদুদা ইনোবেসন্দা মতেং পাংনবা অমসুং লৈবাক্কী মরু ওইবশিং মাংলোমদা পুখৎনবা লোং তর্ম কেপাসিতি শেমগৎনবা সেয়র তৌরবা ৱাশক অদু উৎখি।