Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Press Statement during the Joint Press Statement with the President of France
17 FEB 2026 6:44PM by PIB Delhi
Your Excellency, My Dear Friend, President Macron,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Bonjour!
It gives me immense pleasure to welcome my dear friend, President Macron, to Mumbai. Last year, he invited me to France for the AI Action Summit.
At that time, we visited Marseille — France’s largest port and a major gateway for France and all of Europe. Marseille is the city where, during the First World War, Indian soldiers first set foot in Europe. Their bravery is still remembered across many parts of Europe.
It is also the city where freedom fighter Veer Savarkar leapt into the sea to escape British captivity. That act symbolized his unwavering resolve for India’s independence. Last year in Marseille, I had the opportunity to pay tribute to him.
This time, as President Macron visits India for the AI Impact Summit, it is our privilege to welcome him in Mumbai — India’s own gateway.
Friends,
India and France share a very special relationship. France is among India’s oldest strategic partners. Together with President Macron, we have infused unprecedented depth and energy into this partnership. Based on this trust and shared vision, today we are elevating our ties to a Special Global Strategic Partnership.
This partnership is not only strategic. In today’s turbulent times, it is a partnership for global stability and global progress.
Friends,
The inauguration of the helicopter assembly line in India today is another shining example of this deep trust. We take pride in the fact that India and France will jointly manufacture the world’s only helicopter capable of flying to the heights of Mount Everest — and export it worldwide.
Indeed, the India–France partnership knows no boundaries. It can reach from the deepest oceans to the tallest mountains.
Friends,
The year 2026 marks a turning point in India–Europe relations. Just days ago, we signed the largest and most ambitious Free Trade Agreement in India’s history with the European Union. This agreement will also bring unprecedented momentum to India–France relations.
To promote mutual investment, today we are signing an agreement to avoid double taxation for our people and companies. These initiatives will energize trade, investment, and mobility — charting a roadmap for shared prosperity.
Friends,
With the launch of the India–France Year of Innovation, we are transforming our strategic partnership into a partnership of the people. Innovation does not happen in isolation; it thrives through collaboration.
Our goal in the Year of Innovation is to strengthen people-to-people connections. Whether in defense, clean energy, space, or emerging technologies, we will connect our industries and innovators. We will build strong networks between start-ups and MSMEs, facilitate exchanges among students and researchers, and establish new joint innovation centers.
Friends,
Today we are also enhancing cooperation in critical minerals, biotechnology, and advanced materials. We are launching the Indo-French Centre for AI in Health, the Indo-French Centre for Digital Science and Technology, and the National Centre of Excellence for Skilling in Aeronautics. These are not merely institutions — they are platforms for building the future.
Friends,
The world is passing through a period of uncertainty. In such times, the India–France partnership is a force for global stability. We are combining France’s expertise with India’s scale. We are developing trusted technologies. Through the International Solar Alliance, the India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC), and joint development projects, we are ensuring human development. Through multilateralism, dialogue, and diplomacy, we will continue to strengthen efforts for stability and prosperity.
Friends,
India and France both believe in democratic values, the rule of law, and a multipolar world. We are united in our conviction that reforming global institutions is essential to address global challenges.
Whether in Ukraine, West Asia, or the Indo-Pacific, we will support all efforts for peace. Eliminating terrorism in all its forms and manifestations remains our shared commitment.
Friends,
India and France are both ancient and rich civilizations. We attach great importance to cultural and people-to-people ties. We are delighted to have collaborated in the Yuge Yugin Bharat Museum. Now, at the National Maritime Heritage Complex in Lothal, we will also work together with France.
To bring Indian culture closer to the people of France, we will soon open the Swami Vivekananda Cultural Centre in France.
Your Excellency,
Your deep commitment to the India–France partnership has always been evident. I am especially pleased that today we are together inaugurating a new chapter in our relations.
Let us work together for global stability and prosperity.
Thank you very much.
Merci beaucoup.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতি
17 FEB 2026 6:44PM by PIB Guwahati
মহামহিম, মোৰ মৰমৰ বন্ধু, ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’,
দুয়ো দেশৰ প্ৰতিনিধিবৃন্দ,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুবৰ্গ,
নমস্কাৰ!
বং জু,
মোৰ প্ৰিয় বন্ধু, ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ক মুম্বাইত আদৰণি জনাই মই আনন্দিত হৈছো। যোৱা বছৰ তেওঁ মোক ফ্ৰান্সত অনুষ্ঠিত এ আই একচন ছামিটলৈ নিমন্ত্ৰণ জনাইছিল।
সেই সময়ত আমি মাৰ্চেইলছলৈ গৈছিলো— ফ্ৰান্সৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বন্দৰ আৰু ফ্ৰান্স আৰু সমগ্ৰ ইউৰোপৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ। প্ৰথম বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত আমাৰ ভাৰতীয় সৈন্যসকলে ইউৰোপত প্ৰৱেশ কৰা চহৰখনেই হৈছে মাৰ্চেইলছ। তেওঁলোকৰ সাহসিক কাহিনী ইউৰোপৰ বহু ঠাইত এতিয়াও স্মৰণীয়।
আৰু এইখনেই সেইখন চহৰ য’ত স্বাধীনতা সংগ্ৰামী বীৰ ছাৱাৰকাৰে ইংৰাজৰ কবলৰ পৰা সাৰিবলৈ সাগৰত জাঁপ দিছিল। তেওঁৰ এই কাৰ্য্যই ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ প্ৰতি তেওঁৰ অদম্য সংকল্পৰ প্ৰতীক আছিল। যোৱা বছৰ মাৰ্চেইছলত তেওঁক স্মৰণ আৰু শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ।
এইবাৰ যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ এ আই ইমপেক্ট ছামিটৰ বাবে ভাৰতলৈ আহিছে, তেতিয়া ভাৰতৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ মুম্বাইত তেওঁক আদৰণি জনোৱাটো আমাৰ সৌভাগ্যৰ কথা।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ সম্পৰ্ক অতি বিশেষ। ফ্ৰান্স ভাৰতৰ অন্যতম পুৰণি কৌশলগত অংশীদাৰ দেশ। আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ৰ সৈতে মিলি আমি এই কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অভূতপূৰ্ব গভীৰতা আৰু শক্তি প্ৰদান কৰিছো। এই বিশ্বাস আৰু উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগীৰ ভিত্তিত আজি আমি আমাৰ সম্পৰ্কক বিশেষ বিশ্ব কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছো।
এই অংশীদাৰিত্ব কেৱল কৌশলগত নহয়। আজিৰ অশান্ত সময়ত ই বিশ্বৰ সুস্থিৰতা আৰু বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ অংশীদাৰিত্ব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত হেলিকপ্টাৰ এছেম্বলি লাইন উদ্বোধন এই গভীৰ আস্থাৰ আন এক উজ্জ্বল নিদৰ্শন। আমি গৌৰৱান্বিত যে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে যৌথভাৱে ভাৰতত মাউণ্ট এভাৰেষ্টৰ উচ্চতালৈ উৰা মাৰিব পৰা বিশ্বৰ একমাত্ৰ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কৰিব আৰু আমি ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বলৈও ৰপ্তানি কৰিম।
ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ অংশীদাৰিত্বৰ কোনো সীমা নাই; ই গভীৰ সাগৰৰ পৰা আটাইতকৈ ওখ পাহাৰলৈকে বিস্তৃত হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
২০২৬ বৰ্ষটো ভাৰত-ইউৰোপ সম্পৰ্কৰ এক টাৰ্নিং পইণ্ট। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে আমি ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে ভাৰতৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু অভিলাষী মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছিলোঁ। এই মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিয়ে ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সম্পৰ্কতো অভূতপূৰ্ব গতি প্ৰদান কৰিব।
পাৰস্পৰিক বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আমি আজি এনে এখন চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছো যাৰ ফলত আমাৰ মানুহ আৰু কোম্পানীয়ে দুগুণ কৰ দিব নালাগিব। এই সকলোবোৰ পদক্ষেপে পাৰস্পৰিক বাণিজ্য, বিনিয়োগ, আৰু গতিশীলতাক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। আৰু এইটোৱেই হৈছে উমৈহতীয়া সমৃদ্ধিৰ ৰোডমেপ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষৰ আৰম্ভণিৰ লগে লগে আমি এতিয়া আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক জনসাধাৰণৰ অংশীদাৰিত্বলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো। কাৰণ উদ্ভাৱন বিচ্ছিন্নতাৰ জৰিয়তে নহয়, সহযোগিতাৰ দ্বাৰাহে হয়।
গতিকে ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষত আমাৰ লক্ষ্য হৈছে মানুহৰ মাজত যোগাযোগ শক্তিশালী কৰা। প্ৰতিৰক্ষাই হওক, স্বচ্ছ শক্তিয়েই হওক, মহাকাশেই হওক বা উদীয়মান প্ৰযুক্তিয়েই হওক, আমি আমাৰ উদ্যোগ আৰু উদ্ভাৱকসকলক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে সংযোগ কৰিম।
আমি ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু এমএছএমইৰ মাজত শক্তিশালী নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিম। আমি আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু গৱেষকৰ মাজত আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা কৰিম। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ আমি যৌথ উদ্ভাৱনৰ বাবে নতুন কেন্দ্ৰও সৃষ্টি কৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি আমি গুৰুত্বপূ্ৰ্ণ খনিজ, জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু উন্নত সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিছো। আমি ভাৰত-ফ্ৰান্স চেণ্টাৰ ফৰ এ আই ইন হেল্থ, ভাৰত-ফ্ৰান্স চেণ্টাৰ ফৰ ডিজিটেল ছায়েন্স এণ্ড টেকন’লজী আৰু নেচনেল চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স ফৰ স্কিলিং ইন এৰ’নটিক্স আৰম্ভ কৰিছো। আৰু এইবোৰ কেৱল প্ৰতিষ্ঠান নহয়; সেইবোৰ ভৱিষ্যত নিৰ্মাণৰ মঞ্চ।
বন্ধুসকল,
আজি পৃথিৱীখনে অনিশ্চয়তাৰ সময় পাৰ কৰিছে। এনে পৰিবেশত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ অংশীদাৰিত্ব বিশ্বৰ সুস্থিৰতাৰ এক শক্তি। আমি ফ্ৰান্সৰ বিশেষজ্ঞতা আৰু ভাৰতৰ স্কেলৰ সংমিশ্ৰণ ঘটাইছো। আমি বিশ্বাসযোগ্য প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰিছো। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী, ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ (আই এম ই চি), আৰু যৌথ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে আমি মানৱ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিম। আমি বহুপক্ষীয়তাবাদ, আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰি যাম।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স দুয়োখনেই গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, আইনৰ শাসন আৰু বহুমেৰু জগতত বিশ্বাস কৰে। আমি এই কথাত একমত যে বিশ্ব প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰে গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান প্ৰদান কৰিব।
ইউক্ৰেইন, পশ্চিম এছিয়া, ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলতেই হওক, আমি প্ৰতিটো অঞ্চলতে শান্তিৰ বাবে কৰা সকলো প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰি যাম। সন্ত্ৰাসবাদক ইয়াৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশভংগীৰে নিৰ্মূল কৰাটো আমাৰ উমৈহতীয়া প্ৰতিশ্ৰুতি।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স উভয়ে প্ৰাচীন আৰু চহকী সভ্যতা। আমি আমাৰ সাংস্কৃতিক আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্কক অতি গুৰুত্ব দিওঁ। যুগ যুগ ধৰি চলি অহা ভাৰত সংগ্ৰহালয়ত সহযোগিতা কৰি আমি অতিশয় আনন্দিত হৈছো। আৰু এতিয়া আমি লোথালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্সত ফ্ৰান্সৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ ওলাইছো।
ভাৰতীয় সংস্কৃতিক ফ্ৰান্সৰ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ অনাৰ বাবে আমি অতি সোনকালে ফ্ৰান্সত স্বামী বিবেকানন্দ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিম।
মহামহিম,
ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি আপোনাৰ দায়বদ্ধতা গভীৰ। বিশেষকৈ মই আনন্দিত যে আজি আমি আমাৰ সম্পৰ্কৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ প্ৰতি অগ্ৰসৰ হৈছো।
বিশ্বৰ সুস্থিতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে আমি একেলগে কাম কৰোঁ আহক।
আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।
মেছি বাকু