Prime Minister's Office
India – France Joint Statement
17 FEB 2026 11:08PM by PIB Delhi
At the invitation of Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, President of the French Republic H.E. Mr. Emmanuel Macron paid an official visit to India from 17 to 19 February 2026 and participated in the Artificial Intelligence Impact Summit 2026. During the visit, the two leaders held bilateral talks and jointly inaugurated the 2026 India-France Year of Innovation in Mumbai on 17 February. This is President Macron’s 4th visit to India and it follows Prime Minister Modi’s visit to France in February 2025.
On this occasion, both leaders agreed to elevate relations to a "Special Global Strategic Partnership” to guide bilateral cooperation in the coming decades. The upgrading of relations reflects the growing ambitions and vision shared by the two leaders on India-France relationship, to act as a force for global good that can help build not only prosperity and resilience in their economies and advance their countries’ security, but also work collectively towards addressing challenges in an increasingly uncertain global environment and, thus, help build a stable rules-based international order. Both countries celebrated the 25th anniversary of the Strategic Partnership in 2023, on the occasion of which they adopted the Horizon 2047 Roadmap to set the course for the bilateral relationship up to 2047, the centenary year of India's independence, the centenary of diplomatic relations between the two countries and 50 years of Strategic Partnership. The leaders established an annual Foreign Ministers Comprehensive Dialogue for regularly reviewing the progress of bilateral cooperation and implementation of the elevated partnership, and the Horizon 2047, in particular, in the areas of economic security, global issues and people to people exchanges.
India and France have a long history of collaboration in defence and security which has only deepened with a focus on co-design, co-development and co-production of defence platforms and France has emerged as India's one of the foremost defence partners in the world. Both countries have deepened collaboration in civil nuclear energy, through fruitful discussions on potential collaborations in both large capacity nuclear power plants and emerging areas such as Small Modular Reactors and Advanced Modular Reactors. Both countries have long-standing cooperation in the domain of space, including in areas such as joint satellite development, launchers and human flight programs. Both countries have expanded and diversified cooperation in areas such as artificial intelligence, innovation, research, technology, digital and cyber space, health, culture, economy, educational links and people to people exchanges. Trade and investment links between the two countries have deepened and both countries are cooperating on building trusted, reliable and resilient supply chains, as well as safeguarding their economic security. Through the establishment of a Special Global Strategic Partnership, India and France are committed to deeper cooperation and coordination at bilateral, regional and global levels, guided by the India-France Horizon 2047 Roadmap.
Both Leaders, acknowledging the importance of advancing scientific knowledge, research and innovation, and the long and enduring engagement between India and France in these areas, jointly inaugurated the 2026 India-France Year of Innovation. This year will feature a series of high-impact collaborations in India and France spanning diverse sectors such as Innovation, Science and Technology, Cyberspace and Artificial Intelligence, Healthcare, Sustainable Development, Cultural and Creative Economy, and Research and Education. These engagements aim to enrich existing collaborations and foster new collaborations between startups, academic institutions, research bodies and industry, showcasing the shared commitment of India and France to co-develop solutions for a smarter, more sustainable future.
President Macron congratulated Prime Minister Modi on India’s successful organization of AI Impact Summit. The summit, while addressing the risks, also highlighted the opportunities offered by AI and built on the progress made in the AI Action Summit, hosted by France and co-chaired by President Macron and Prime Minister Modi in Paris in February 2025. Recalling the India-France Declaration on Artificial Intelligence, both leaders expressed their commitment towards a secure and trustworthy AI serving people, public interest, planet and the progress of our peoples. Both sides also affirmed democratizing AI resources through openness and bridging the global AI divide as important principles. France also contributed significantly as a co-chair of the Working Group on Resilience, Innovation and Efficiency.
President Macron extended an invitation to Prime Minister Narendra Modi to participate in the G7 Summit to be hosted by France in 2026 and invited India to participate actively in the discussions and preparatory work ahead of the Summit, mainly on the key issues of tackling global macroeconomic imbalances and defining a new paradigm for international partnerships and solidarity. Prime Minister Modi warmly welcomed the invitation, noting India’s longstanding partnership with the G7 and its commitment to contributing constructively to global discussions on addressing global economic imbalances, development financing, international partnership, economic security, resilient supply chains, climate action and international security. Both leaders expressed confidence that India’s participation would further strengthen collective efforts to address global challenges and promote a more balanced, inclusive, and resilient international order. Both leaders stressed the importance of collective efforts in order to address together global challenges, especially macroeconomic issues.
President Macron recalled the invitation extended jointly with President Ruto to Prime Minister Modi to participate in the "Africa Forward: Partnerships between Africa and France for Innovation and Growth” Summit, to be held on May 11 and 12, 2026, in Nairobi, Kenya. Considering India’s longstanding and friendly engagement with both France and African countries, Prime Minister Modi thanked for the invitation and reaffirmed support in areas of mutual interest, in particular energy transition, artificial intelligence, health, agriculture and blue economy.
The two Leaders reaffirmed their commitment to a rules-based order in the Indo-Pacific region and beyond. The elevation of the relationship will strengthen cooperation between the two countries in sectors of the future, so as to reinforce their sovereignty and decision-making autonomy, and to respond together to the major challenges confronting our world, including through cooperation between India and the European Union.
They reiterated their call for reformed and effective multilateralism to sustain an equitable and peaceful international order, address pressing global challenges and prepare the world for emerging developments, including in the technological and economic domains. The two leaders stressed, in particular, the urgent need for the reform of the United Nations Security Council. They agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters, and pledged to continue their efforts to conclude intergovernmental negotiations on the reform of the United Nations Security Council. France reiterated its firm support for India’s permanent membership of the United Nations Security Council. They agreed to strengthen conversations on regulation of use of the veto in cases of mass atrocities. They held extensive discussions on long-term global challenges and current international developments and agreed to intensify their engagement.
Both leaders also underlined the key importance of strengthening EU-India relations and welcomed the historic summit between India and the EU, during which the negotiations of the India-EU Free Trade Agreement were concluded. The FTA will open opportunities for further economic collaboration between India, France and Europe, strengthening the competitiveness of our businesses, ushering in a new era of sustainable prosperity and resilient value chains. Both leaders welcomed the conclusion of the Security and Defense Partnership, which will contribute to the strategic autonomy of the EU and India, and will provide a framework for in-depth exchanges and cooperation on common security challenges such as maritime security, cybersecurity, hybrid threats, space and counterterrorism, and for promoting mutually beneficial defence industrial collaboration.
The two leaders reiterated their concern over the war in Ukraine, which continues to cause immense human suffering and negative global consequences. They stressed the importance of cessation of hostilities and expressed support for a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine through dialogue and diplomacy in accordance with the principles of the UN Charter and international law, including independence, sovereignty and territorial integrity.
The two sides discussed the recent developments of concern in Iran and the region. They underscored the importance of dialogue and diplomacy in resolving issues in a peaceful manner.
Both Leaders expressed their support to the implementation of the Peace Plan for Gaza in accordance with the Resolution 2803 adopted by the United Nations Security Council and principles enshrined in the New York Declaration. They encouraged all parties to implement the resolution in its entirety. Both sides restated their readiness to support efforts towards just and durable peace and stressed the need for rapid, safe and unimpeded aid delivery throughout the Gaza strip. Both Leaders reiterated the commitment of India and France for a just and lasting solution, based on the implementation of the two-state solution, through dialogue and diplomacy.
I. Partnership for Security and Sovereignty
Recalling the deep and long-standing defence cooperation between France and India, Prime Minister Modi and President Macron agreed to intensify joint research, co-design, co-development and co-production of advanced defence platforms, including in the field of air, naval and land systems, and emerging dual-use technologies, in line with the ambitious Defence Industrial Roadmap agreed in 2024. They looked forward to the convening of the Annual Defence Dialogue between the Ministers of Defence of both countries during this visit. They also welcomed the signing of a Technical Arrangement for cooperation in defence technologies between DGA and DRDO in November 2025 that will provide a platform for research and development partnerships between the two agencies. Building on the existing trust in high technology collaboration between India and France, both leaders agreed to constitute a Joint Advanced Technology Development Group to explore opportunities to co-develop emerging and critical technologies in identified niche areas to retain a competitive military edge, and mitigate supply chain vulnerabilities.
They welcomed ongoing discussions on furthering defence cooperation in helicopter and jet engines and the excellent cooperation between the relevant entities on both sides. In particular, both leaders commended the contract to procure 26 Rafale-Marine fighter jets. They expressed their wish to further strengthen their partnership in defence aeronautics, especially in the field of manufacturing of fighter aircraft and combat aircraft engines under the Make in India initiative, and welcomed recent positive developments in this regard. They noted the excellent cooperation between the relevant entities in the Safran group and their Indian counterparts. They appreciated the ongoing partnership between Safran and HAL for the development of the Indian Multi Role Helicopter (IMRH). Both sides welcomed the inauguration of Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) facility for LEAP engine, the establishment of MRO facility for M-88 engines mounted on Rafale aircrafts and the Joint Venture with Bharat Electronics Limited to produce the HAMMER Missiles in India. Both leaders also jointly inaugurated the H125 Final Assembly Line, a first of its kind private sector helicopter manufacturing facility in India, a historic make in India milestone, that will combine the strength of TATA Advanced Systems and Airbus to serve India’s growing market and export to third countries. Prime Minister Modi appreciated the growing interest on the French side in India’s Pinaka MBRL.
Both leaders highlighted the success of the made-in-India Scorpène program (P75 – Kalvari), whose 6th submarine was delivered on January 15, 2025 to the Indian Navy, and welcomed the continuation of the cooperation in Submarines.
Both leaders appreciated the regular conduct of bilateral military exercises in all domains, with three major bilateral exercises held in 2025 (Varuna, Shakti and Garuda), as well as both sides’ participation in multilateral exercises, including India's participation in French Space Military Exercises. They also welcomed conduct of regular port calls between the two countries. The two leaders also welcomed the deployment of officers in our respective armies in 2026, which will contribute to strengthening the mutual knowledge between our armed forces. The two leaders looked forward to increasing operational engagements between the armed forces of the two countries.
The two leaders reaffirmed their commitment to deepen bilateral cooperation in the field of defense space, in line with the Letter of Intent signed in January, 2024. The Technical Arrangement between DRDO and DGA which includes the field of defense space in its scope provides a framework for innovative state-level and industrial cooperation of mutual interest.
Recognizing the key role of critical minerals in supporting a green and digital economy, emerging technologies and advanced manufacturing, the two leaders agreed to deepen cooperation in exploration, extraction, processing and recycling technologies of critical minerals and rare earths in order to create diversified, sustainable, responsible and resilient supply chains. In this regard, both sides welcomed the Joint Declaration of Intent on cooperation in the field of critical minerals between France and India.
Both leaders reaffirmed their commitment to cooperate on the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC), recognizing its transformational potential in reshaping and promoting global trade, connectivity and prosperity. Appreciating the preliminary discussions around the project, they encouraged the first IMEC Ministerial Meeting to take concrete steps for advancing this initiative in 2026.
They appreciated the cooperation in trilateral formats with Australia and the United Arab Emirates and directed their concerned officials infuse new ambition to work together with officials from the Governments of Australia and United Arab Emirates to implement the mutually identified areas of work under these initiatives.
They reaffirmed their commitment to a free, open, prosperous and rules-based Indo-Pacific region and called for closer collaboration in the Indo-Pacific region, in line with their ‘Joint Strategic Vision of India-France Cooperation in the Indian Ocean Region’ of 2018 and ‘India-France Indo-Pacific Roadmap’ of 2023. They also looked forward to enhanced engagement under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) and to strengthening cooperation in the Indian Ocean Rim Association under India’s Chairship. They welcomed the latest development of joint initiatives in the region, including recent new solar energy trainings in countries in the Indo-Pacific region through the International Solar Alliance (ISA) with both Indian and French fundings, as well as the signing of a Memorandum of Understanding between the Coalition for Disaster Resilient Infrastructures (CDRI) and the AFD Group to reinforce disaster resilience in third countries. They appreciated the progress on the Indo-Pacific Triangular Development Cooperation (IPTDC) aimed at supporting climate and SDG focused projects from third countries of the Indo-Pacific, with the two sides having jointly identified projects in the fields of Digital Startups, Health, and Digital Public Infrastructure to be implemented together.
In the space sector, they commended the strength of the partnership between CNES and ISRO and supported the development of deeper collaborations between their space industries. Taking note of the substantial contribution of the first two sessions of the India-France Strategic Space Dialogue to further this objective, they called for early convening of the third session in 2026. Building on the Letter of Intent on cooperation on defence space, inter alia, both leaders agreed to strengthen their synergies in terms of sovereign access to space and enhancing space situational awareness. India welcomed the organization by France of the International Space Summit in July 2026, for strengthening multilateralism in space, and confirmed participation.
The two leaders also stressed the importance of deepening cooperation between their major oceanographic institutions and developing synergies in the Ocean-Space nexus, notably through strengthened collaboration between CNES and INCOIS to improve ocean observation in relation to oceanographic fleets and support sustainable management, which reconciles prosperity and protection of the Ocean.
In the cyber sector, both leaders commended the strong bilateral partnership, based on the development of synergies between Indian and French industries. Both sides emphasized strengthening of cyber cooperation through regular bilateral cyber dialogue and engagements. They called for the next dialogue to take place in 2026. The two leaders reiterated the strategic significance of cyberspace and their wish to strengthen their coordination at the United Nations regarding the application of international law and the implementation of the framework for responsible State behaviour in cyberspace, as well as the need to address issues arising from the proliferation of malicious cyber tools and practices.
The two leaders unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations including cross border terrorism. President Macron strongly condemned the April 2025 Pahalgam terror attack and expressed support to India’s right to defend itself against terrorism. He also condemned the November 2025 terror incident near Red Fort, New Delhi. The leaders reiterated their commitment to cooperate in the fight against terrorists and terrorist groups and their affiliates including those listed by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. Both sides also called upon all countries to continue to work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as to disrupt terrorist networks and combat the financing of terrorism, consistent with the Financial Action Task Force (FATF). Both countries reiterated their commitment to work together in UN, FATF and other multilateral platforms. India expressed support to France’s hosting of the next No Money For Terror (NMFT) Conference that will be held in Paris in May 2026.
Both Leaders appreciated the signing of a Letter of Intent for cooperation on counter terrorism between the National Security Guard (NSG) of India and the Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) in November 2025. They appreciated mutual support between the two countries in organization of MILIPOL exhibitions in each other’s countries in the year 2025, and looked forward to the successful organization of MILIPOL 2027 in New Delhi and Paris, respectively. The two leaders welcomed the outcomes of the counter-terrorism dialogue held in September 2025, reflecting the growing India-France counter-terrorism and intelligence cooperation.
II. Partnership for the Planet
Both leaders recognized the worsening impacts of climate change — marked by the increasing intensity and frequency of extreme weather events — and reaffirmed the importance of the Paris Agreement and promoting sustainable lifestyles. They agreed to cooperate closely for its effective implementation and to join forces to raise global ambition, including by holding the increase in the global average temperature to well below 2°C above pre-industrial levels and pursuing efforts to limit the temperature increase to 1.5°C above pre-industrial levels. France and India reaffirmed their determination to defend the role of science as the basis of climate action, and support the work of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). They welcomed the bilateral cooperation carried out in multilateral fora, within the framework of the Franco-Indian presidencies of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) since 2024 and the International Solar Alliance (ISA) since 2018. They reiterated their commitment to these two organizations based in New Delhi, reflected in the hosting in France, as co-president, of the international conference of the CDRI in 2025 and the concrete support of India and France to both organizations. They also welcomed the ongoing discussions for establishment of a European office of the International Solar Alliance in Paris. They will engage for decarbonization and resilience of the buildings sector, notably through the Declaration de Chaillot and its Intergovernmental Council for Buildings and Climate and support efforts to decarbonise hard-to-abate sectors, including through the Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) initiative.
Both leaders commended the strong bilateral cooperation between India and France on climate and environment issues. They welcomed the renewal of the Memorandum of Understanding between the Ministry of New and Renewable Energy and the Ministry of Economies, Finance and Industrial and Digital Sovereignty on renewable energy cooperation. They expressed appreciation at the bilateral cooperation in projects in urban mobility, energy transition, green finance, biodiversity preservation and disaster management in India with involvement of the AFD Group. They noted the progress in discussions on the Statement of Intent between Niti Aayog and the AFD Group to develop jointly a new macroeconomic modelling of the impacts of the energy transition in India.
Both leaders welcomed the success of the United Nations Ocean Conference (UNOC-3) held in Nice in June 2025. France and India welcomed the entry into force of the Agreement on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biodiversity in Areas Beyond National Jurisdiction (BBNJ Treaty), which is one of the pillars of an inclusive and comprehensive international ocean governance. Aware of the major breakthrough that the agreement offers for multilateralism, science and future generations, the Leaders agreed on the importance of the ratification by the largest number of States to ensure effective implementation starting from the first Conference of the Parties. Convinced of the crucial importance of protecting the Ocean biodiversity, France and India called for the expansion of marine protected areas worldwide. India and France also reaffirmed their commitment to the full and effective implementation of the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. France and India reaffirmed their commitment to strengthen their cooperation in the exploration and observation of the Ocean, to support the generation and sharing of reliable scientific data for the implementation of the Treaty on the High Seas, the strengthening of governance of international marine spaces and the development of new marine protected areas.
Recognizing the complementarity between all low carbon energies among which nuclear energy would be important for strengthening energy security and transitioning towards a low-carbon economy, President Macron lauded India’s ambitious target to achieve 100 GW nuclear power capacity by 2047 and India’s recent reforms of its nuclear sector, including the allowing of private investment in this sector. The leaders agreed to deepen India-France cooperation in nuclear energy across the value chain from research, skills development to industrial applications, and explore possibilities to collaborate, for making it a major pillar in India's energy mix. They also noted the regular meetings of the Special Task Force on civil nuclear energy, including the evolving discussions on the Jaitapur Nuclear Power Plant Project. In the same context, they expressed satisfaction over the participation of Indian companies and industry delegates in the 6th World Nuclear Exhibition (WNE) held in Paris in 2025 and the forthcoming participation of India in the second World Nuclear Energy Summit in France in cooperation with the IAEA.
In this regard, the leaders welcomed the longstanding relationship between Department of Atomic Energy (DAE) and Commissariat a l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (CEA) and called for a renewed and strengthened cooperation in the field of Nuclear Science and Technology for peaceful purposes. Furthermore, both Leaders agreed to explore possibility of strengthening cooperation between their respective regulatory bodies.
Recalling the Declaration of Intent (DoI) for establishing cooperation on Small and Advanced Modular Reactors (SMR/AMR) between India and France signed in 2025 and their commitment to apply the highest standards of safety, security and non-proliferation, the two leaders noted efforts from both sides to strengthen cooperation between French start-up companies and relevant Indian companies in this sector. Separately, within the framework of this DoI, the two sides agreed to explore the possibility of establishing cooperation in research and development on SMR/AMR between the French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA) and India’s Department of Atomic Energy (DAE).
The Leaders welcomed the sustained growth in bilateral trade and the strong two-way investments between the countries. They reaffirmed their commitment to fully realizing untapped economic potential, including through MSMEs, startups, digitalization, AI and innovation-driven enterprises. In this context, both leaders expressed happiness at the holding of the India-France CEO Forum during this visit. They also shared a commitment of holding the Economic and Financial Dialogue this year. The leaders expressed happiness at the deepening of business ties between companies of both countries, especially in the areas of aerospace, energy and logistics, agri-food, telecoms and tech sectors. The CEO Forum being held tomorrow will take further the agenda of business partnerships between the two countries.
The Leaders also welcomed the signature of the amendment to the bilateral tax treaty, which will secure economic activity for French and Indian businesses and pave the way for greater investments and collaborations between the two countries.
Both leaders expressed their satisfaction over continuous progress made by UPI in France, the first European country to offer UPI. Several flagship stores already accept UPI, making Paris a more attractive destination for Indian tourists. Both leaders agreed to work towards greater acceptance of secure and efficient digital payment methods in order to improve payments made by tourists.
Both leaders welcomed cooperation in the railway sector and expressed their intent to collaborate across a wide range of domains, including operations and maintenance, passenger amenities, sustainability and environmental impact management, training and upskilling of railway personnel, construction technologies such as high-speed rail, infrastructures, as well as manufacturing technologies, including hydrogen-powered trains. In this regard, they looked forward to the signing of a Joint Declaration of Intent on cooperation on railway and high-speed railway development in India.
III. Partnership for the People
Recalling the rich history of India-France cooperation in science and technology, the leaders emphasized the need to further deepen the cooperation in this field, especially in the context of the India-France Year of Innovation 2026. They welcomed the progress in existing bilateral cooperation on critical and emerging technologies, including on space, civil nuclear energy, cyber and AI, and encouraged to go further in technology cooperation. They welcomed the launch of the India-France Innovation Network to bring together the innovation ecosystems of France and India through a digital network, by connecting key stakeholders including innovators, start-ups, businesses and incubators of both countries.
Following the success of the ten Indian startups at Station F last year, the leaders welcomed ongoing discussions on further startup incubation and greater interactions of Indian and French startup ecosystems and the LoI signed between T-Hub and Nord France Invest for collaboration between the two startup ecosystems. In this context, the French side also expressed its commitment to bring VivaTech, Europe’s largest tech fair, to India, in partnership with the Bangalore Tech Summit. Taking forward the existing strong scientific partnership on multiple projects, the two leaders also welcomed the announcement on the opening of a binational center on digital sciences and technology in India between lnstitut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA) and the Department of Science and Technology (DST) towards which both sides have signed a Joint Declaration of Intent, and the renewal of the Memorandum of Understanding for Scientific Collaboration between The Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) and DST as well as Letter of Intent between DST and CNRS to establish a Joint Center for Advanced Materials. They called for early finalization of the joint call for projects by ANR and DST in the field of AI and applied mathematics.
In line with their objective of deepening bilateral cooperation in civil aviation, both parties welcomed the recent signing of a declaration of intent in the field of civil aviation. They welcomed the launch of a new airline route between Saint-Denis de la Réunion and Chennai, which will help develop economic and cultural exchanges between La Réunion and India. Both Leaders welcomed signing of the Letter of Intent for establishment of a National Centre of Excellence in Aeronautics and allied sectors at the National Skill Training Institute (NSTI), Kanpur, and underscored the importance of further strengthening bilateral cooperation under the existing Memorandum of Understanding in the fields of skill development, vocational education, and training, with a focus on enhancing skilling outcomes.
India and France welcomed the unprecedented dynamism in the field of Health cooperation. Following the signing of the Declaration of Intent for Cooperation in the Field of Health and Medicine during the last presidential visit in New Delhi in January 2024, India and France have placed AI and digital health at the core of this strategic cooperation. In furtherance of this, both leaders look forward to the launch of a unique research Centre dedicated to AI in healthcare during the visit, involving a collaboration between Sorbonne University, All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi, and the Paris Brain Institute. Promising Indo-French cooperation in the field of digital health will strengthen this dynamic, including partnerships between PariSanté Campus and the C-CAMP (Centre for Cellular and Molecular Platforms), and between Health Data Hub and ICMR (Indian Council of Medical Research). The two leaders also hailed the progress and ambition of the French-Indian Campus on Life Sciences for Health, a flagship project bringing together over 22 prestigious higher education and research institutions in both countries to address major global health challenges. They both welcomed the signing of a Letter of Intent on India-France Collaboration to promote Research and Development on Infectious Diseases and Global Health Research.
Building on the long-standing cultural collaboration between the two nations, both leaders reaffirmed their commitment to deepening cultural ties, particularly in the context of the India–France Year of Innovation 2026, by organizing a series of cultural events in both countries, aimed at celebrating and promoting the rich cultural heritage shared by India and France. Both leaders acknowledged the importance of the reciprocal ‘Villa Swagatam’ residency network to foster cultural exchanges.
Recalling the signing of the Agreement between the National Museum in Delhi and France Muséums Développement in December 2024, both Leaders commended the progress made in establishing the Yuge Yugeen Bharat Museum as a global cultural landmark. Both leaders also welcomed progress in discussions for cooperation on the National Maritime Heritage Complex in Lothal. They welcomed the announcement of a cultural year dedicated to India at the French National Museum of Asian Arts (Guimet Museum) in 2028 and an exhibition dedicated to contemporary Indian photography at the Musée du Quai Branly – Jacques Chirac to celebrate the 30th anniversary of the Franco-Indian strategic partnership in 2028. The exhibition "Ce qui se trame” / "Textile Matters”, devoted to the textile expertise of both countries, which was presented at the Mobilier National at the end of 2025, will soon be shown in India.
Both France and India, with their rich cultural and creative traditions, announce their wish to cooperate in promoting cultural and creative industries (CCIs) aimed at encouraging new collaborations and sharing of best practices.
Building on the success of the reciprocal invitation of India to the Paris Book Festival 2022 and of France to the New Delhi World Book Fair 2023, France and India intend to strengthen their cooperation in fields of books and literature by encouraging reciprocal invitations of professionals, two-way translation flows and collaborative ventures.
Building on the success of Namaste France in 2023, both leaders agreed to celebrate the next edition of Namaste France to mark the 30 years of strategic partnership in the year 2028 and to make it as a regular feature of bilateral cultural cooperation.
They hailed the work accomplished by the Alliance française network in India and the Indian cultural Centre in La Réunion. They welcomed the opening of the Indian Cultural Centre in Paris (Swami Vivekananda Cultural Centre – SVCC) and further directed their officials to conclude a bilateral agreement in order to acknowledge the specific missions of the Indian Cultural Centre in Paris and the Alliance française network in India. In this context, both sides remain committed to the goal of expanding the teaching of the French language in secondary schools, universities and vocational education centers in India, including through the French for All, French for a Better Future program.
Both leaders reaffirmed the priority given to strengthen educational cooperation and student mobility. To this end, they appreciated the International Classes initiative, which facilitates access to French universities for students from the Indian secondary school system by offering them dedicated linguistic and methodological training. This will promote student mobility with the objective to meet the target of welcoming 30,000 Indian students to France by 2030 from the present 10,000. Both leaders welcomed the establishment of a hub in Mumbai that will bring together ESSEC Business School and CentraleSupélec engineering school. The two leaders welcomed the upcoming revision of the agreement on Mutual Recognition of Academic Qualifications.
Both Leaders commended the growth of Academic and Scientific cooperation and the success of the High Level Academic and Scientific Meetings hosted by AIIMS in New Delhi on the 18th and the 19th of February. These high-level meetings brought together more than 200 universities and research institutes and scientific organisations from both countries and highlighted the vibrant cooperation between the leading universities and academic institutions on both sides including double and joint degree arrangements. In the field of social sciences, both leaders expressed their appreciation and support to the work accomplished by CEFIPRA in promoting and funding bilateral scientific research.
With a view to expanding mutually beneficial skills and talent mobility between the countries, both leaders emphasised the importance of the India-France Migration and Mobility Partnership Agreement (MMPA) and Young Professional Scheme (YPS). Both leaders welcomed the signing of Memorandum of Understanding on cooperation in the fields of skill development, vocational education and training that would strengthen opportunities for mobility of youth and professionals and strengthen people-to-people bonds between India and France. In this spirit, the leaders welcomed the announcement of the upcoming visa free transit of Indian nationals through French airports, which will be reviewed after a six month pilot period.
Both leaders welcomed the inaugural Mediterranean Edition of Raisina Dialogue, held in Marseille, to foster high-level dialogue involving representatives of governments, industry leaders, experts on trade and connectivity issues and other relevant stakeholders with an aim to enhance trade and connectivity between the Mediterranean and the Indo-Pacific regions and noted that it will further enhance bilateral exchanges between the academics and think-tanks of both sides as well as with those of the countries in the Mediterranean region. In this regard, both leaders are looking forward to the upcoming edition of this Forum.
The establishment of the India-France Special Global Strategic Partnership opens a new chapter in the India-France relationship creating further opportunities for the peoples of the two countries and advancing international peace, stability and prosperity.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ যুটীয়া বিবৃতি
17 FEB 2026 11:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণত ২০২৬ চনৰ ১৭ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ১৯ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰন আনুষ্ঠানিক ভাৰত ভ্ৰমণত আহে। এই ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁ ২০২৬ চনৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰভাৱ শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। মেক্ৰন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয় আৰু ১৭ ফেব্ৰুৱাৰীত মুম্বাইত ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষ ২০২৬ যৌথভাৱে উদ্বোধন কৰে। এয়া ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনৰ চতুৰ্থটো ভাৰত ভ্ৰমণ, আনহাতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ কৰিছিল।
অনাগত দশকসমূহত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ দুয়োগৰাকী নেতাই এই সম্পৰ্কক "বিশেষ গ্ল'বেল ষ্ট্ৰেটেজিক পাৰ্টনাৰশ্বিপ"লৈ উন্নীত কৰাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। এই উচ্চতাই ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সম্পৰ্কৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান উচ্চাকাংক্ষা আৰু ভাগ-বতৰা কৰা দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে, যি বিশ্বৰ মংগলৰ বাবে এক শক্তি হিচাপে কাম কৰাৰ, কেৱল তেওঁলোকৰ অৰ্থনীতিলৈ সমৃদ্ধি আৰু শক্তি কঢ়িয়াই অনা বা তেওঁলোকৰ দেশৰ নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰাই নহয়, দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত আৰু অনিশ্চিত গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহো সামূহিকভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ লক্ষ্যৰে অগ্ৰসক হৈছে। ই এক সুস্থিৰ আৰু নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাত অৰিহণা যোগোৱাৰ দিশত এক পদক্ষেপ। ২০৪৭ চনলৈকে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ গতিপথ চিত্ৰিত কৰিবলৈ ভিজন ২০৪৭ৰ ৰূপৰেখা গ্ৰহণ কৰি ২০২৩ চনত দুয়োখন দেশৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব। বিশেষকৈ অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা, বিশ্ব প্ৰত্যাহ্বান আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা আৰু বৰ্ধিত অংশীদাৰিত্বৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ভিজন ২০৪৭ ৰূপায়ণৰ নিয়মিত পৰ্যালোচনাৰ বাবে এক বিস্তৃত বৈদেশিক মন্ত্ৰী আলোচনা স্থাপনৰ বাবে সন্মত হয়।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা খণ্ডত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ সহযোগিতাৰ এক দীঘলীয়া ইতিহাস আছে। এই সহযোগিতা গভীৰ হোৱাৰ লগতে প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চৰ সহ-ডিজাইন, সহ-বিকাশ, আৰু সহ-উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। বিশ্বজুৰি ভাৰতৰ অন্যতম আগশাৰীৰ প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰ দেশ ফ্ৰান্স। বৃহৎ ক্ষমতাসম্পন্ন পাৰমাণৱিক শক্তি কেন্দ্ৰ আৰু উদীয়মান অঞ্চল, যেনে- সৰু মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰ আৰু উন্নত মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰত সম্ভাব্য সহযোগিতাৰ ওপৰত অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনাকে ধৰি দুয়োখন দেশে অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিছে। মহাকাশ খণ্ডত দুয়োখন দেশৰ যৌথ উপগ্ৰহ উন্নয়ন, উৎক্ষেপণ বাহন, মানৱ উৰণ কাৰ্যসূচী আদি ক্ষেত্ৰকে ধৰি দীৰ্ঘদিনীয়া সহযোগিতা আছে। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, উদ্ভাৱন, গৱেষণা, প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল আৰু চাইবাৰস্পেচ, স্বাস্থ্য, সংস্কৃতি, অৰ্থনীতি, শৈক্ষিক সম্পৰ্ক আৰু মানুহৰ মাজত আদান-প্ৰদান আদি ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ হৈছে। দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী হৈছে আৰু দুয়োখন দেশেই নিৰ্ভৰযোগ্য, বিশ্বাসযোগ্য আৰু শক্তিশালী যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলা আৰু নিজৰ অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। বিশেষ বিশ্বজোৰা কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব স্থাপনৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ভাৰত-ফ্ৰান্স ভিজন ২০৪৭ৰ ৰূপৰেখা নিৰ্দেশনাত দ্বিপাক্ষিক, আঞ্চলিক আৰু বিশ্ব পৰ্যায়ত সহযোগিতা আৰু সমন্বয় গভীৰ কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
বৈজ্ঞানিক জ্ঞান, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বক উৎসাহিত কৰি এই ক্ষেত্ৰসমূহত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু শক্তিশালী সম্পৰ্কক স্বীকৃতি দি দুয়োগৰাকী নেতাই যৌথভাৱে ২০২৬ চনৰ ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এইবাৰ ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, চাইবাৰ স্পেচ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, স্বাস্থ্যসেৱা, বহনক্ষম উন্নয়ন, সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি, গৱেষণা আৰু শিক্ষা আদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বহুতো প্ৰভাৱশালী সহযোগিতামূলক অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিব। এই অনুষ্ঠানসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে- বৰ্তমানৰ সহযোগিতাসমূহক সমৃদ্ধ কৰা আৰু ষ্টাৰ্টআপ, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, গৱেষণা সংস্থা আৰু উদ্যোগৰ মাজত নতুন সহযোগিতাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ এক স্মাৰ্ট আৰু অধিক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ সমাধান বিকশিত কৰাৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক এ আই ইমপেক্ট ছামিটৰ সফল আয়োজনৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। এই শীৰ্ষ সন্মিলনত এ আইৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়, লগতে ইয়াৰ দ্বাৰা উপলব্ধ সুযোগসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হয়। তদুপৰি ২০২৫ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত পেৰিছত ফ্ৰান্সে আয়োজন কৰা এ আই একচন ছামিটত ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সহ-অধ্যক্ষতাত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰতো আলোচনা কৰা হৈছে। ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ঘোষণাৰ কথা মনত পেলাই দুয়োগৰাকী নেতাই মানুহৰ, জনহিতাৰ্থে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ উন্নতিৰ বাবে সুৰক্ষিত আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য এ আইৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে। উভয় পক্ষই মুকলিমূৰীয়াকৈ এ আই সম্পদৰ গণতান্ত্ৰিককৰণ আৰু গোলকীয় এ আই বিভাজনৰ সেতুবন্ধনক মূল নীতি হিচাপে পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতাৰ ওপৰত কৰ্মগোটৰ সহ-অধ্যক্ষ হিচাপেও ফ্ৰান্সে উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছিল।
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে ২০২৬ চনত ফ্ৰান্সে আয়োজন কৰিবলগীয়া জি-৭ শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁলোকে শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পূৰ্বৰ আলোচনা আৰু প্ৰস্তুতিত ভাৰতক সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়, মূলতঃ বিশ্বৰ সামূহিক অৰ্থনৈতিক ভাৰসাম্যহীনতা দূৰ কৰা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব আৰু সংহতিৰ বাবে এক নতুন আৰ্হি নিৰ্ধাৰণ কৰা আদি মূল বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই আমন্ত্ৰণক উষ্ম আদৰণি জনাই জি-৭ দেশসমূহৰ সৈতে ভাৰতৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অংশীদাৰিত্ব আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক ভাৰসাম্যহীনতা, উন্নয়নৰ বিত্তীয় সাহায্য, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব, অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা, স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ দৰে বিষয়সমূহৰ ওপৰত গোলকীয় আলোচনাত গঠনমূলকভাৱে অৰিহণা যোগোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণে বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব আৰু অধিক সুষম, সৰ্বাংগীন আৰু শক্তিশালী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰিত কৰিব। দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ বিশেষকৈ সামূহিক অৰ্থনৈতিক বিষয়সমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে ৰাষ্ট্ৰপতি ৰুটোৰ সৈতে যুটীয়াভাৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক ২০২৬ চনৰ ১১-১২ মে’ত কেনিয়াৰ নাইৰোবিত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া “আফ্ৰিকা ফৰৱাৰ্ড : পাৰ্টনাৰশ্বিপ ফৰ ইনোভেচন এণ্ড গ্ৰ’থ বিয়ং আফ্ৰিকা এণ্ড ফ্ৰান্স” শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ বাবে প্ৰদান কৰা আমন্ত্ৰণৰ কথা স্মৰণ কৰে। বিশেষকৈ এই সন্মিলনত শক্তি পৰিৱৰ্তন, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, স্বাস্থ্য, কৃষি আৰু সাগৰীয় অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক আগ্ৰহৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু ইয়াৰ বাহিৰত নিয়মভিত্তিক ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। এই সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰণে ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব, তেওঁলোকৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ স্বায়ত্ত শাসন শক্তিশালী কৰিব আৰু ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত সহযোগিতাকে ধৰি বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ যৌথভাৱে মোকাবিলা কৰিব।
তেওঁলোকে ন্যায়সংগত আৰু শান্তিপূৰ্ণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা বজাই ৰাখিবলৈ, বিশ্ব প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু প্ৰযুক্তিগত তথা অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰকে ধৰি উদীয়মান পৰিৱৰ্তনৰ বাবে বিশ্বক প্ৰস্তুত কৰিবলৈ সংস্কাৰিত আৰু ফলপ্ৰসূ বহুপক্ষীয়তাৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহকে ধৰি বহুপক্ষীয় মঞ্চসমূহত ঘনিষ্ঠ সমন্বয় বজাই ৰাখিবলৈ সন্মত হয় আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদ সংস্কাৰৰ আন্তঃচৰকাৰী আলোচনা সমাপ্ত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰে। ফ্ৰান্সে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ প্ৰতি দৃঢ় সমৰ্থন পুনৰ প্ৰকাশ কৰে। গণ অত্যাচাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভেটোৰ ব্যৱহাৰৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ ওপৰত আলোচনা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। দীৰ্ঘম্যাদী বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বান আৰু সাম্প্ৰতিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ ওপৰত বিস্তৃত আলোচনাত মিলিত হয় আৰু তেওঁলোকৰ সহযোগিতা আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ইউৰোপীয় ইউনিয়ন আৰু ভাৰতৰ মাজৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মাজত হোৱা ঐতিহাসিক শীৰ্ষ সন্মিলনক ​​আদৰণি জনায়, য’ত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ আলোচনা সমাপ্ত হয়। মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিয়ে ভাৰত, ফ্ৰান্স আৰু ইউৰোপৰ মাজত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰিব, আমাৰ ব্যৱসায়ৰ প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰিব, আৰু বহনক্ষম সমৃদ্ধি আৰু শক্তিশালী মূল্য শৃংখলৰ নতুন যুগৰ সূচনা কৰিব। দুয়োগৰাকী নেতাই নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনায়, যি ইউৰোপীয় ইউনিয়ন আৰু ভাৰতৰ কৌশলগত স্বায়ত্তশাসনত অৰিহণা যোগাব আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা, চাইবাৰ সুৰক্ষা, হাইব্ৰিড ভাবুকি, মহাকাশ আৰু সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আদি ভাগ-বতৰা কৰা নিৰাপত্তা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত গভীৰ বিনিময় আৰু সহযোগিতাৰ কাঠামো প্ৰদান কৰাৰ লগতে পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰ ঘটাব।
ইউক্ৰেইনত চলি থকা যুদ্ধই বৃহতসংখ্যক মানুহৰ দুখ-কষ্টৰ সৃষ্টি কৰা আৰু বিশ্বজুৰি গুৰুতৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলোৱা যুদ্ধক লৈ দুয়োগৰাকী নেতাই গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে সংঘাতৰ অন্ত পেলোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ মৌলিক নীতি অনুসৰি ইউক্ৰেইনত আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ বাবে সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত স্বাধীনতা, সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতা আদিও অন্তৰ্ভুক্ত।
ইৰাণ আৰু অঞ্চলটোৰ শেহতীয়া উদ্বেগজনক পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে দুয়োপক্ষই আলোচনা কৰে। আলোচনা আৰু কূটনৈতিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে শান্তিপূৰ্ণ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু গুৰুত্বৰ ওপৰত তেওঁলোকে আলোকপাত কৰে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদে গ্ৰহণ কৰা ২৮০৩ নং প্ৰস্তাৱ আৰু নিউয়ৰ্ক ঘোষণাপত্ৰত উল্লেখ কৰা নীতি অনুসৰি গাজা শান্তি পৰিকল্পনা ৰূপায়ণৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে সকলো পক্ষকে এই প্ৰস্তাৱ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। দুয়োপক্ষই ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ প্ৰচেষ্টাত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সাজু হোৱাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি গাজা ষ্ট্ৰিপলৈ তৎকালীন, নিৰাপদ আৰু বাধাহীন সাহায্য প্ৰদানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে দুখন ৰাষ্ট্ৰৰ সমাধান ৰূপায়ণৰ ভিত্তিত ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী সমাধানৰ প্ৰতি ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ দায়বদ্ধতা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
I. নিৰাপত্তা আৰু সাৰ্বভৌমত্বৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব :
ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতৰ মাজত গভীৰ আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ কথা মনত পেলাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে ২০২৪ চনত অনুমোদিত অভিলাষী প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰূপৰেখাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি উন্নত প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চ আৰু উদীয়মান দ্বৈত ব্যৱহাৰৰ প্ৰযুক্তিকে ধৰি উন্নত প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চ আৰু উদীয়মান দ্বৈত ব্যৱহাৰৰ প্ৰযুক্তিৰ সহ-উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই ভ্ৰমণৰ সময়ত দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ মাজত বাৰ্ষিক প্ৰতিৰক্ষা আলোচনাৰ বাবে তেওঁলোকে আশা প্ৰকাশ কৰে। ২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ডি জি এ আৰু ডি আৰ ডি অ’ৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে কাৰিকৰী চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাটোও তেওঁলোকে আদৰণি জনায়, যি দুয়োটা সংস্থাৰ মাজত গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰিব। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ সহযোগিতাৰ ওপৰত থকা আস্থাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিযোগিতামূলক সামৰিক সুবিধা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু যোগান শৃংখলৰ দুৰ্বলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ চিনাক্ত কৰা নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰত উদীয়মান আৰু জটিল প্ৰযুক্তিৰ সহ-বিকাশৰ সুযোগ বিচাৰি উলিয়াবলৈ যুটীয়া উন্নত প্ৰযুক্তি উন্নয়ন গোট গঠন কৰিবলৈ সন্মত হয়।
হেলিকপ্টাৰ আৰু জেট ইঞ্জিনৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে অব্যাহত আলোচনা আৰু দুয়োপক্ষৰ সংশ্লিষ্ট সত্তাৰ মাজত উৎকৃষ্ট সহযোগিতাক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। বিশেষকৈ ২৬খন ৰাফেল-মেৰিন যুঁজাৰু বিমান ক্ৰয়ৰ চুক্তিৰ প্ৰশংসা কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ পদক্ষেপৰ অধীনত প্ৰতিৰক্ষা বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষকৈ যুদ্ধ বিমান আৰু যুদ্ধ বিমানৰ ইঞ্জিন নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে আৰু এই ক্ষেত্ৰত শেহতীয়াকৈ হোৱা ইতিবাচক উন্নয়নক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ছাফৰাণ গ্ৰুপৰ সংশ্লিষ্ট সত্তা আৰু ভাৰতীয় সমকক্ষসকলৰ মাজত উৎকৃষ্ট সহযোগিতাক স্বীকাৰ কৰে। ভাৰতীয় বহু ভূমিকা হেলিকপ্টাৰ (আই এম আৰ এইচ)ৰ বিকাশৰ বাবে ছাফৰাণ আৰু এইচ এ এলৰ মাজত চলি থকা অংশীদাৰিত্বক তেওঁলোকে প্ৰশংসা কৰে। লিপ ইঞ্জিনৰ বাবে মেইণ্টেনেন্স, মেৰামতি, আৰু অভাৰহ’ল (এম আৰ অ’) সুবিধা উদ্বোধন, ৰাফেল বিমানত ফিট কৰা এম-৮৮ ইঞ্জিনৰ বাবে এম আৰ অ’ৰ সুবিধা স্থাপন, ভাৰত ইলেক্ট্ৰনিকছ লিমিটেডৰ সৈতে ভাৰতত হামাৰ মিছাইল উৎপাদনৰ বাবে যৌথ উদ্যোগক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই যৌথভাৱে এইচ ১২৫ৰ চূড়ান্ত বিধান লাইন উদ্বোধন কৰে। ভাৰতৰ এই ধৰণৰ প্ৰথমটো ব্যক্তিগত খণ্ডৰ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কাৰখানা। ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বজাৰ আৰু তৃতীয় দেশলৈ ৰপ্তানিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে টাটা এডভান্সড ছিষ্টেমছ আৰু এয়াৰবাছৰ শক্তিসমূহ একত্ৰিত কৰি ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ পদক্ষেপৰ এক ল্যাণ্ডমাৰ্ক কৃতিত্ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ পিনাক এম বি আৰ এলৰ প্ৰতি ফ্ৰান্সৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আগ্ৰহৰ শলাগ লয়।
২০২৫ চনৰ ১৫ জানুৱাৰীত ভাৰতত নিৰ্মিত স্কোৰ্পিন প্ৰগ্ৰেম (পি ৭৫ কালভাৰী)ৰ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে দুগৰাকী নেতাই। ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ নৌসেনালৈ ষষ্ঠখন ছাবমেৰিন প্ৰেৰণ কৰা হয় ২০২৫ চনৰ ১৫ জানুৱাৰীত।
২০২৫ চনত হ’বলগীয়া তিনিটা ডাঙৰ দ্বিপাক্ষিক অনুশীলন (বৰুণ, শক্তি আৰু গড়ুদা)কে ধৰি সকলো ক্ষেত্ৰতে নিয়মীয়াকৈ দ্বিপাক্ষিক সামৰিক অনুশীলন চলোৱাৰ প্ৰশংসা কৰে দুয়োপক্ষই। নিয়মীয়া বন্দৰ অনুশীলনকো আদৰণি জনায়। ২০২৬ চনত নিজ নিজ সেনাবাহিনীত বিষয়া নিয়োগ কৰাটোকো দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়, যি আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মাজত পাৰস্পৰিক জ্ঞান শক্তিশালী কৰাত অৰিহণা যোগাব। দুয়োজন নেতাই দুয়োখন দেশৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মাজত কাৰ্যকৰী সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ আশা প্ৰকাশ কৰে।
২০২৪ চনৰ জানুৱাৰী মাহত স্বাক্ষৰিত উদ্দেশ্য পত্ৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰতিৰক্ষা মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি তেওঁলোকে পুনৰ দৃঢ় কৰে। ডি আৰ ডি অ’ আৰু ডি জি এৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা মহাকাশ খণ্ডক সামৰি লোৱা কাৰিকৰী চুক্তিখনে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ উদ্ভাৱনীমূলক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ আৰু ঔদ্যোগিক সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক সংগঠিত কাঠামো প্ৰদান কৰে।
সেউজ আৰু ডিজিটেল অৰ্থনীতি, উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু উন্নত উৎপাদনক সমৰ্থন কৰাত জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ মূল ভূমিকাক স্বীকৃতি দি দুয়োগৰাকী নেতাই বৈচিত্ৰ্যময়, বহনক্ষম, দায়িত্বশীল আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল নিৰ্মাণৰ বাবে জটিল খনিজ আৰু আপুৰুগীয়া পৃথিৱীৰ ধাতুৰ অন্বেষণ, নিষ্কাশন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পুনঃব্যৱহাৰ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতৰ মাজত জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ যুটীয়া উদ্দেশ্য ঘোষণাক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডোৰত সহযোগিতাৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰে আৰু বিশ্ব বাণিজ্য, সংযোগ আৰু সমৃদ্ধিৰ উত্থান তথা পুনৰ গঠনৰ বাবে কৰিডোৰৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাৰ শলাগ লয়। প্ৰকল্পটোৰ সন্দৰ্ভত প্ৰাৰম্ভিক আলোচনাৰ শলাগ লৈ তেওঁলোকে ২০২৬ চনত এই বিষয়ত প্ৰথমখন মন্ত্ৰীসভাৰ বৈঠকক এই পদক্ষেপক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
তেওঁলোকে অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু সংযুক্ত আৰব আমিৰশ্বাহীৰ সৈতে ত্ৰিপাক্ষিক আৰ্হিত সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু এই পদক্ষেপসমূহৰ অধীনত পাৰস্পৰিকভাৱে চিনাক্ত কৰা কাৰ্যক্ষেত্ৰসমূহ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ইউ এ ই চৰকাৰৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ নতুন দিশ আৰু উচ্চাকাংক্ষা গঢ়ি তুলিবলৈ নিজৰ নিজৰ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে।
তেওঁলোকে মুক্ত, মুকলি, সমৃদ্ধিশালী আৰু নিয়মভিত্তিক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰি ২০১৮ চনৰ ‘ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত ভাৰত-ফ্ৰান্স সহযোগিতাৰ বাবে যুটীয়া কৌশলগত দৃষ্টিভংগী’ আৰু ২০২৩ চনৰ ‘ভাৰত-ফ্ৰান্স ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ৰোডমেপ’ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অধিক ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপৰ অধীনত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত ভাৰত মহাসাগৰীয় ৰিম এছ’চিয়েশ্যনত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ আশা প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ পুঁজিৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট (আই এছ এ)ৰ জৰিয়তে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশসমূহত শেহতীয়াকৈ নতুন সৌৰশক্তি প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰাৰ লগতে তৃতীয় দেশসমূহত দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট (চি ডি আৰ আই) আৰু এ এফ ডি গ্ৰুপৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাকে ধৰি অঞ্চলটোৰ যৌথ পদক্ষেপৰ শেহতীয়া উন্নয়নক আদৰণি জনায়। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ তৃতীয় দেশৰ পৰা জলবায়ু আৰু এছডিজি কেন্দ্ৰিক প্ৰকল্পসমূহক সহায় কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ত্ৰিকোণীয় উন্নয়ন সহযোগিতা (আইপিটিডিচি)ৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে। দুয়োপক্ষই যৌথভাৱে ডিজিটেল ষ্টাৰ্টআপ, স্বাস্থ্য, আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে ৰূপায়ণ কৰিবলগীয়া প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰিছে।
মহাকাশ খণ্ডত তেওঁলোকে চিএনইএছ আৰু ইছৰোৰ মাজত শক্তিশালী অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু দুয়োটা মহাকাশ উদ্যোগৰ মাজত গভীৰ সহযোগিতা গঢ়ি তোলাত সহায় কৰে। এই উদ্দেশ্যক আগুৱাই নিয়াত ভাৰত-ফ্ৰান্স কৌশলগত মহাকাশ আলোচনাৰ প্ৰথম দুটা অধিবেশনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ কথা লক্ষ্য কৰি তেওঁলোকে ২০২৬ চনত তৃতীয় অধিবেশনৰ আগতীয়াকৈ আহ্বান জনায়। প্ৰতিৰক্ষা মহাকাশত সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্যপত্ৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই সাৰ্বভৌম মহাকাশ প্ৰৱেশৰ প্ৰেক্ষাপটত নিজৰ সমন্বয় শক্তিশালী আৰু মহাকাশ পৰিস্থিতি সম্পৰ্কীয় সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মত হয়। মহাকাশত বহুপক্ষীয়তাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ২০২৬ চনৰ জুলাই মাহত ফ্ৰান্সে আয়োজন কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ সন্মিলনত ভাৰতে অংশগ্ৰহণ কৰাটো আদৰণি জনাইছে আৰু নিশ্চিত কৰিছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই তেওঁলোকৰ আগশাৰীৰ সাগৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে বিশেষকৈ চিএনইএছ আৰু ইনক’আইএছৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সাগৰ আৰু মহাকাশৰ সৈতে জড়িত ক্ষেত্ৰসমূহত সমন্বয় গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে- সাগৰীয় পৰ্যবেক্ষণক আগুৱাই নিয়া আৰু সাগৰীয় বহৰৰ বহনক্ষম ব্যৱস্থাপনাক প্ৰসাৰ কৰা, যাৰ ফলত সাগৰীয় সম্পদৰ বৃদ্ধি আৰু সংৰক্ষণৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা।
ছাইবাৰ খণ্ডত দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ উদ্যোগৰ মাজত সহযোগিতা বিকাশৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ়ি উঠা শক্তিশালী দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বক প্ৰশংসা কৰে। নিয়মীয়াকৈ দ্বিপাক্ষিক ছাইবাৰ আলোচনা আৰু বৈঠকৰ জৰিয়তে ছাইবাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাত দুয়োপক্ষই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে ২০২৬ চনত পৰৱৰ্তী আলোচনাৰ আহ্বান জনায়। ছাইবাৰ ডমেইনৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন প্ৰয়োগ আৰু ছাইবাৰ ডমেইনত দায়িত্বশীল ৰাষ্ট্ৰ আচৰণৰ কাঠামো ৰূপায়ণৰ সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰসংঘত তেওঁলোকৰ সমন্বয় শক্তিশালী কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে, লগতে ক্ষতিকাৰক ছাইবাৰ সঁজুলি আৰু প্ৰথাৰ প্ৰসাৰৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সমস্যাসমূহৰ সমাধান কৰে।
সীমা অতিক্ৰম কৰা সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশক নিৰ্দ্বিধাই আৰু তীব্ৰ ভাষাৰে গৰিহণা দিয়ে দুয়োগৰাকী নেতাই। ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পেহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক তীব্ৰ গৰিহণা দি ভাৰতৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আত্মৰক্ষাৰ অধিকাৰৰ প্ৰতি সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। ২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত দিল্লীৰ লালকিল্লাৰ সমীপত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ডকো গৰিহণা দিয়ে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতিৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন আৰু তেওঁলোকৰ সংযুক্ত সংগঠনসমূহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও নেতাসকলে পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। দুয়োপক্ষই সকলো দেশকে সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মূল, সন্ত্ৰাসবাদী নেটৱৰ্কত ব্যাঘাত জন্মা, সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰতিহত কৰাৰ দিশত বিত্তীয় কাৰ্যকৰী টাস্ক ফ’ৰ্চ (এফ এ টি এফ) অনুসৰি কাম কৰি যাবলৈ আহ্বান জনায়। দুয়োখন দেশেই ৰাষ্ট্ৰসংঘ, এফ এ টি এফ আৰু অন্যান্য বহুপক্ষীয় মঞ্চত একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। ২০২৬ চনৰ মে’ মাহত পেৰিছত ফ্ৰান্সে পৰৱৰ্তী ৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সন্মিলন (এনএমএফটি) আয়োজন কৰাৰ বাবে ভাৰতে সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।
২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ভাৰতৰ নেশ্যনেল ছিকিউৰিটি গাৰ্ড (এন এছ জি) আৰু নেশ্যনেল জেণ্ডাৰমেৰী ইন্টাৰভেনচন গ্ৰুপ (জি আই জি এন)ৰ মাজত সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী সহযোগিতাৰ বাবে স্বাক্ষৰিত হোৱা এখন লেটাৰ অব ইনটেণ্টক আদৰণি জনায় ২০২৭ চনত ক্ৰমে নতুন দিল্লী আৰু পেৰিছত। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী আৰু চোৰাংচোৱা সহযোগিতাৰ প্ৰতিফলন ঘটা ২০২৫ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী আলোচনাৰ ফলাফলক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
II. গ্ৰহৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব
ক্ৰমান্বয়ে তীব্ৰ আৰু সঘনাই হোৱা চৰম বতৰৰ পৰিঘটনাত প্ৰকাশ পোৱা জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ অধিক বেয়া প্ৰভাৱ স্বীকাৰ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। তেওঁলোকে পেৰিছ চুক্তিৰ গুৰুত্ব আৰু বহনক্ষম জীৱনশৈলীক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে তেওঁলোকে ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰিবলৈ আৰু বিশ্বৰ গড় উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ পৰিমাণ প্ৰাক-ঔদ্যোগিক স্তৰৰ পৰা ২ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছৰ বহু তললৈ সীমিত কৰা আৰু প্ৰাক-ঔদ্যোগিক স্তৰৰ পৰা ১.৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছলৈ উষ্ণতা বৃদ্ধি সীমিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখাকে ধৰি বিশ্বৰ উচ্চাকাংক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতে জলবায়ু কাৰ্য্যৰ ভিত্তি হিচাপে বিজ্ঞানৰ ভূমিকা সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ আন্তঃচৰকাৰী পেনেল (আই পি চি চি)ৰ কাম-কাজত সহায় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। ২০২৪ চনৰ পৰা দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট (চিডিআৰআই)ৰ পৰিকাঠামো আৰু ২০১৮ চনৰ পৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ (আইএছএ) ফ্ৰান্স-ভাৰত অধ্যক্ষতাকে ধৰি বহুপক্ষীয় মঞ্চত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায় আৰু দুয়োটা সংগঠনক ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ প্ৰবল সমৰ্থন। পেৰিছত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ ইউৰোপীয় কাৰ্যালয় স্থাপনৰ বাবে চলি থকা আলোচনাকো আদৰণি জনায়। বিশেষকৈ ডিক্লেৰেশ্যন ডি চাইল’ট আৰু বিল্ডিং আৰু জলবায়ুৰ আন্তঃচৰকাৰী পৰিষদৰ জৰিয়তে বিল্ডিং খণ্ডৰ ডিকাৰ্বনাইজেচন আৰু স্থিতিস্থাপকতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ থাকিব। তদুপৰি, তেওঁলোকে লিডাৰশ্বিপ গ্ৰুপ ফৰ ইণ্ডাষ্ট্ৰী ট্ৰেঞ্জিচন (লিডআইটি) পদক্ষেপকে ধৰি এনে খণ্ডসমূহৰ ডিকাৰ্বনাইজেচনৰ দিশত প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিব।
জলবায়ু আৰু পৰিৱেশ বিষয়ত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত শক্তিশালী দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। নৱ আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু অৰ্থনীতি, বিত্ত, ঔদ্যোগিক আৰু ডিজিটেল সাৰ্বভৌমত্ব মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত নবীকৰণযোগ্য শক্তি সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ নবীকৰণক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ভাৰতত নগৰীয়া পৰিবহণ, শক্তি পৰিৱৰ্তন, সেউজ বিত্ত, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ আৰু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰকল্পত এ এফ ডি গোটৰ অংশগ্ৰহণকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰে। ভাৰতত শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱৰ মূল্যায়নৰ বাবে নতুন সামূহিক অৰ্থনৈতিক আৰ্হিৰ যৌথ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত নিটি আয়োগ আৰু এ এফ ডি গোটৰ মাজত আলোচনাৰ অগ্ৰগতি স্বীকাৰ কৰে।
২০২৫ চনৰ জুন মাহত নাইচত অনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসাগৰ সন্মিলন (UNOC-3)ৰ সফলতাক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ বাহিৰৰ অঞ্চলত সামুদ্ৰিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰ সম্পৰ্কীয় চুক্তি (BBNJ Convention) বলৱৎ হোৱাক আদৰণি জনায়, যিখন সৰ্বাংগীন আৰু সৰ্বাংগীন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাসাগৰীয় শাসনৰ অন্যতম স্তম্ভ। এই চুক্তিখনে বহুপক্ষীয়তাবাদ, বিজ্ঞান আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে কঢ়িয়াই অনা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লক্ষ্য কৰি নেতাসকলে পক্ষসমূহৰ প্ৰথম সন্মিলনৰ পৰাই ইয়াৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ যিমান পাৰি সিমান দেশে ইয়াক অনুমোদনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত সহমত প্ৰকাশ কৰে। সামুদ্ৰিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সুৰক্ষাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতে সাগৰীয় সংৰক্ষিত অঞ্চলসমূহ বিশ্বজুৰি সম্প্ৰসাৰণৰ আহ্বান জনায়। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে কুনমিং-মণ্ট্ৰিয়েল গ্ল’বেল বায়’ডাইভাৰচিটি ফ্ৰেমৱৰ্ক সম্পূৰ্ণ আৰু ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে। ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতেও সাগৰীয় অন্বেষণ আৰু পৰ্যবেক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উচ্চ সাগৰৰ সন্ধি ৰূপায়ণৰ বাবে নিৰ্ভৰযোগ্য বৈজ্ঞানিক তথ্য সৃষ্টি আৰু ভাগ-বতৰা কৰাত সহায় কৰা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সাগৰতলীৰ অঞ্চলসমূহৰ শাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা, আৰু নতুন সামুদ্ৰিক সংৰক্ষিত অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। শক্তিৰ সুৰক্ষা আৰু কম কাৰ্বনযুক্ত অৰ্থনীতিৰ দিশত অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগোৱা সকলো কম কাৰ্বন শক্তিৰ উৎসৰ মাজত একত্ৰীকৰণৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১০০ গিগাৱাট পাৰমাণৱিক শক্তি ক্ষমতা লাভ কৰাৰ ভাৰতৰ অভিলাষী লক্ষ্যক প্ৰশংসা কৰে।ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক খণ্ডত শেহতীয়া সংস্কাৰ, যেনে ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ অনুমতি দিয়া আদিও প্ৰশংসা কৰে। গৱেষণা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ঔদ্যোগিক প্ৰয়োগলৈকে সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলত পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ শক্তি মিশ্ৰণৰ মূল স্তম্ভ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ নেতাসকলে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। জয়তাপুৰ পাৰমাণৱিক শক্তি কেন্দ্ৰ প্ৰকল্পৰ ওপৰত চলি থকা আলোচনাকে ধৰি অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তিৰ বিশেষ টাস্ক ফ’ৰ্চৰ নিয়মীয়া বৈঠকসমূহো তেওঁলোকে লক্ষ্য কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে ২০২৫ চনত পেৰিছত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ষষ্ঠ বিশ্ব পাৰমাণৱিক প্ৰদৰ্শনী (WNE)ত ভাৰতীয় কোম্পানী আৰু উদ্যোগ প্ৰতিনিধিৰ অংশগ্ৰহণ আৰু আই ই এৰ সহযোগত ফ্ৰান্সত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া দ্বিতীয় বিশ্ব পাৰমাণৱিক শক্তি সন্মিলনত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগ (ডি এ ই) আৰু বিকল্প পাৰমাণৱিক শক্তি আয়োগৰ (চি ই এ)ৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্কক আদৰণি জনাই শান্তিপূৰ্ণ উদ্দেশ্যৰ বাবে পাৰমাণৱিক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা নবীকৰণ আৰু শক্তিশালী কৰাৰ আহ্বান জনায়। তদুপৰি দুয়োগৰাকী নেতাই নিজ নিজ নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে ২০২৫ চনত ক্ষুদ্ৰ আৰু উন্নত মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ (এছএমআৰ/এএমআৰ)ৰ ওপৰত সহযোগিতা স্থাপনৰ বাবে উদ্দেশ্য ঘোষণাপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত দুয়োখন দেশে সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু অপ্ৰসাৰণৰ উচ্চতম মানদণ্ডৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। এই ক্ষেত্ৰত ফ্ৰান্সৰ ষ্টাৰ্টআপ কোম্পানী আৰু আনুষংগিক ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দুয়োপক্ষই কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। তদুপৰি এই ডি অ’ আইৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত দুয়োপক্ষই ফ্ৰান্সৰ বিকল্প পাৰমাণৱিক শক্তি আয়োগ (চি ই এ) আৰু ভাৰতীয় পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগ (ডি এ ই)ৰ মাজত এছ এম আৰ/এ এম আৰ সম্পৰ্কীয় গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাসমূহ যৌথভাৱে অধ্যয়ন কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ অবিৰত বৃদ্ধি আৰু শক্তিশালী দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগক আদৰণি জনায় দুয়োগৰাকী নেতাই। তেওঁলোকে অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ, ষ্টাৰ্টআপ, ডিজিটেলাইজেচন, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু উদ্ভাৱন ভিত্তিক উদ্যোগকে ধৰি অনাবৃত অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাক সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধি কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত দুয়োগৰাকী নেতাই এই ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰত-ফ্ৰান্স চিইঅ’ ফ’ৰাম আহ্বান কৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। এই বছৰ অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও তেওঁলোকে ভাগ-বতৰা কৰে। বিশেষকৈ মহাকাশ, শক্তি আৰু লজিষ্টিক, কৃষি খাদ্য, দূৰসংযোগ, প্ৰযুক্তি খণ্ডত দুয়োখন দেশৰ কোম্পানীসমূহৰ মাজত ব্যৱসায়িক সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত হোৱাত নেতাসকলে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। কাইলৈ ​​অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া চিইঅ’ ফ’ৰামে দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়িক অংশীদাৰিত্বৰ এজেণ্ডাও আগুৱাই নিব।
দ্বিপাক্ষিক কৰ সন্ধিৰ সংশোধনী স্বাক্ষৰিত হোৱাটো নেতাসকলে আদৰণি জনায়। ইয়াৰ দ্বাৰা ফৰাচী আৰু ভাৰতীয় ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ সুনিশ্চিত হ’ব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত অধিক বিনিয়োগ আৰু সহযোগিতাৰ পথ মুকলি হ’ব। ফ্ৰান্সত ইউ পি আইৰ অবিৰত অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। ইউ পি আই সেৱা আগবঢ়োৱা ইউৰোপৰ প্ৰথমখন দেশ হল ফ্ৰান্স। বহুতো ডাঙৰ ডাঙৰ ষ্ট’ৰে ইতিমধ্যে ইউ পি আই গ্ৰহণ কৰে, যাৰ ফলত পেৰিছ ভাৰতীয় পৰ্যটকৰ বাবে অধিক আকৰ্ষণীয় গন্তব্যস্থল হৈ পৰিছে। পৰ্যটকৰ ধন পৰিশোধৰ উন্নতিৰ বাবে সুৰক্ষিত আৰু কাৰ্যক্ষম ডিজিটেল পেমেণ্ট পদ্ধতিৰ ব্যাপক গ্ৰহণৰ দিশত কাম কৰিবলৈ দুয়োগৰাকী নেতাই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰে’ল খণ্ডত সহযোগিতাক আদৰণি জনাই পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ, যাত্ৰীসকলৰ সুবিধা, বহনক্ষমতা আৰু পৰিৱেশ প্ৰভাৱ ব্যৱস্থাপনা, ৰে’লৱে কৰ্মীসকলৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু দক্ষতা বিকাশ, নিৰ্মাণ প্ৰযুক্তি যেনে দ্ৰুতবেগী ৰে’ল আৰু আন্তঃগাঁথনি, হাইড্ৰ’জেন-চালিত ৰে’লকে ধৰি উৎপাদন প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ উদ্দেশ্য প্ৰকাশ কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে ভাৰতত ৰে’ল আৰু দ্ৰুতবেগী ৰে’ল উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে যুটীয়া উদ্দেশ্য ঘোষণাপত্ৰত স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ আশাও প্ৰকাশ কৰে।
III. জনসাধাৰণৰ অংশীদাৰিত্ব
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সহযোগিতাৰ চহকী ইতিহাসক স্মৰণ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষ ২০২৬ৰ প্ৰেক্ষাপটত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে মহাকাশ, নাগৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি, চাইবাৰ, আৰু এ আইকে ধৰি জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্তমানৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতাক আৰু অধিক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতীয় উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰত ডিজিটেল নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে উদ্ভাৱক, ষ্টাৰ্ট-আপ, ব্যৱসায়, আৰু ইনকিউবেটৰকে ধৰি মূল অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন নেটৱৰ্ক মুকলি কৰাটোক আদৰণি জনায়।
যোৱা বছৰ ষ্টেচন-এফত দহটা ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ সফলতাৰ পিছত ভাৰতীয় আৰু ফ্ৰান্সৰ ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেমৰ মাজত ষ্টাৰ্টআপ ইনকিউবেচন আৰু সমন্বয়ৰ প্ৰসাৰৰ ওপৰত চলি থকা আলোচনা আৰু ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম দুটাৰ মাজত সহযোগিতাৰ বাবে টি-হাব আৰু নৰ্ড ফ্ৰান্স ইনভেষ্টৰ মাজত লেটাৰ অৱ ইনটেণ্ট (এল অ’ আই) স্বাক্ষৰিত হোৱা আলোচনাক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। এই প্ৰেক্ষাপটত ফ্ৰান্সেও বেংগালুৰু প্ৰযুক্তি সন্মিলনৰ অংশীদাৰিত্বৰে ভাৰতত ইউৰোপৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰযুক্তি মেলা ভিভাটেক আয়োজন কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে। ইন্সটিটিউট নেশ্যনেল ডি ৰিচাৰ্চ এন ইনফৰ্মেটিকছ এট এন অটোমেটিক (আইএনআৰআইএ) আৰু বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ (ডিএছটি)ৰ মাজত ভাৰতত ডিজিটেল বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ দ্বিপাক্ষিক কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰাৰ ঘোষণাকো আদৰণি জনায়, যি কেইবাটাও প্ৰকল্পত বৰ্তমানৰ বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাক আগুৱাই লৈ যায়। এই সহযোগিতাৰ বাবে দুয়োপক্ষই যুটীয়াভাৱে অভিপ্ৰায় ঘোষণাপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰিছে। চেণ্টাৰ নেচনেল ডি লা ৰিচাৰ্চ চাইন্টিফিক (চিএনআৰএছ) আৰু ডিএছটিৰ মাজত বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ নবীকৰণৰ লগতে ডিএছটি আৰু চিএনআৰএছৰ মাজত উন্নত সামগ্ৰীৰ বাবে যৌথ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ উদ্দেশ্য পত্ৰকো আদৰণি জনোৱা হয়। এ আই আৰু প্ৰায়োগিক গণিতৰ ক্ষেত্ৰত চিএনআৰএছ আৰু ডিএছটিৰ প্ৰকল্পসমূহ আগতীয়াকৈ চূড়ান্ত কৰাৰ আহ্বান দুয়োগৰাকী নেতাই।
শেহতীয়াকৈ অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত এক উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত স্মাৰকপত্ৰ স্বাক্ষৰ কৰা আৰু চেণ্ট ডেনিছ ডি লা ৰিয়নিয়ন আৰু চেন্নাইৰ মাজত নতুন বিমান পথ মুকলি কৰাক আদৰণি জনায়, যি লা ৰিয়নিয়ন আৰু ভাৰতৰ মাজত অৰ্থনৈতিক আৰু সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদান বৃদ্ধি কৰিব। কানপুৰত ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (এন এছ টি আই)ত এৰ’নটিক্স আৰু সংশ্লিষ্ট এলেকাত ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ উদ্দেশ্যে এখন স্মাৰকপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায় আৰু দক্ষতা বিকাশৰ ফলাফল বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি বৰ্তমানৰ বুজাবুজি চুক্তিৰ অধীনত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সে স্বাস্থ্যখণ্ডত অভূতপূৰ্ব সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। ২০২৪ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসা খণ্ডত সহযোগিতাৰ বাবে এখন উদ্দেশ্য পত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাৰ পিছত দুয়োখন দেশে এই কৌশলগত সহযোগিতাৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত এ আই আৰু ডিজিটেল স্বাস্থ্যক স্থান দিছে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই ছৰবন বিশ্ববিদ্যালয়, অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদিক ছায়েন্স (এইমছ), নতুন দিল্লী, আৰু পেৰিছ ব্ৰেইন ইনষ্টিটিউটৰ সহযোগত স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত এ আইৰ ওপৰত এক নিবেদিত গৱেষণা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ আশা প্ৰকাশ কৰে। ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সহযোগিতাই এই গতিবেগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব, য’ত পেৰিছাণ্টে কেম্পাছ আৰু চি-কেম্প (চেণ্টাৰ ফৰ চেলুলাৰ এণ্ড মলিকুলাৰ প্লেটফৰ্ম) আৰু হেল্থ ডাটা হাব আৰু আইচিএমআৰ (ইণ্ডিয়ান কাউন্সিল অৱ মেডিকেল ৰিচাৰ্চ)ৰ মাজত অংশীদাৰিত্বও অন্তৰ্ভুক্ত। ফ্ৰেঞ্চ-ইণ্ডিয়ান কেম্পাছ অন লাইফ ছায়েন্সেছ ফৰ হেল্থৰ অগ্ৰগতি আৰু উচ্চাকাংক্ষাকো প্ৰশংসা কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। এই ধ্বজাবাহী প্ৰকল্পটোৱে দুয়োখন দেশৰ ২২খনতকৈও অধিক প্ৰতিষ্ঠিত উচ্চ শিক্ষা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানক একত্ৰিত কৰি বিশ্বৰ স্বাস্থ্যৰ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰে। সংক্ৰামক ৰোগ আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য গৱেষণাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে ভাৰত-ফ্ৰান্স সহযোগিতাৰ বাবে এখন উদ্দেশ্য পত্ৰ স্বাক্ষৰ কৰাক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আৰু অধিক সুদৃঢ় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষ ২০২৬ৰ প্ৰেক্ষাপটত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক প্ৰচাৰৰ লক্ষ্যৰে এক বহল ধাৰাবাহিক সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিবলৈ দুয়োখন দেশে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানৰ প্ৰসাৰৰ বাবে পাৰস্পৰিক ‘ভিলা স্বাগতম’ আৱাস নেটৱৰ্কৰ গুৰুত্বও স্বীকাৰ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই।
২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত দিল্লীৰ নেশ্যনেল মিউজিয়াম আৰু ফ্ৰান্স মিউজিয়াম ডেভেলপমেণ্টৰ মাজত স্বাক্ষৰিত চুক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতীয় যুগসমূহৰ সংগ্ৰহালয়ক গোলকীয় সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত হোৱা অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে। লগতে দুয়োগৰাকী নেতাই লোথালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স সন্দৰ্ভত সহযোগিতাৰ বাবে অব্যাহত আলোচনাৰ অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়। ২০২৮ চনত ফ্ৰান্সৰ নেচনেল মিউজিয়াম অব এছিয়ান আৰ্ট (গুইমেট মিউজিয়াম)ত ভাৰতৰ বাবে উৎসৰ্গিত সাংস্কৃতিক বৰ্ষৰ ঘোষণা আৰু ২০২৮ চনত ফ্ৰান্স-ভাৰতীয় কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ৩০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে Musée du Quai Branly - Jacques Chiracত সমসাময়িক ভাৰতীয় ফটোগ্ৰাফীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত প্ৰদৰ্শনীৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায়। ২০২৫ চনৰ শেষৰ ফালে Mobilière National ত উপস্থাপন কৰা দুয়োখন দেশৰ বস্ত্ৰ বিশেষজ্ঞতাৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত "Se qui se traîme"/"Textile Matters" প্ৰদৰ্শনী অতি সোনকালে ভাৰতত প্ৰদৰ্শিত হ'ব।
চহকী সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল পৰম্পৰাৰ সৈতে ফ্ৰান্স আৰু ভাৰত দুয়োখনেই সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগ (চিচিআই)ৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে, যাৰ লক্ষ্য আছিল নতুন সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰা আৰু উত্তম পদ্ধতিসমূহ ভাগ-বতৰা কৰা।
২০২২ চনৰ পেৰিছ গ্ৰন্থ মহোৎসৱত ভাৰত আৰু ২০২৩ চনৰ নতুন দিল্লী বিশ্ব গ্ৰন্থমেলাত ফ্ৰান্সলৈ পাৰস্পৰিক আমন্ত্ৰণৰ সফলতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পেছাদাৰীসকলৰ পাৰস্পৰিক আমন্ত্ৰণ, দুমুখীয়া অনুবাদৰ প্ৰবাহ আৰু সহযোগিতামূলক প্ৰকল্পক উৎসাহিত কৰি গ্ৰন্থ আৰু সাহিত্যৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ মনস্থ কৰিছে ৩০ বছৰীয়া কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ স্মৃতিত আৰু ইয়াক দ্বিপাক্ষিক সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ নিয়মীয়া অনুষ্ঠান হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ২০২৮ চনত নমস্তে ফ্ৰান্স পৰৱৰ্তী সংস্কৰণ।
ভাৰতত সংহত ফ্ৰান্সেজ নেটৱৰ্ক আৰু লা ৰেইউনিয়নৰ ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰই কৰা কামক তেওঁলোকে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে পেৰিছত ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ (স্বামী বিবেকানন্দ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ– এছ ভি চি চি) উদ্বোধনক আদৰণি জনাই পেৰিছত থকা ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ আৰু ভাৰতত এলায়েন্স ফ্ৰান্সেজ নেটৱৰ্কৰ নিৰ্দিষ্ট অভিযানক স্বীকৃতি দি দ্বিপাক্ষিক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে। এই প্ৰেক্ষাপটত ‘ফ্ৰেঞ্চ ফৰ অল, ফ্ৰেঞ্চ ফৰ এ বেটাৰ ফিউচাৰ’ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা কেন্দ্ৰসমূহত ফৰাচী ভাষাৰ পাঠদান সম্প্ৰসাৰণৰ লক্ষ্যত দুয়োপক্ষই প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
দুয়োগৰাকী নেতাই শৈক্ষিক সহযোগিতা আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ গতিশীলতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অগ্ৰাধিকাৰ পুনৰ দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে "আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰেণী" পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে, যি ভাৰতীয় মাধ্যমিক বিদ্যালয় ব্যৱস্থাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক নিবেদিত ভাষিক আৰু পদ্ধতিগত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰি ফৰাচী বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত নামভৰ্তিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ ফলত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ গতিশীলতা বৃদ্ধি পাব, যাৰ লক্ষ্য হ’ব ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ফ্ৰান্সলৈ ৩০ হাজাৰ ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক আদৰণি জনোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা, যিটো বৰ্তমানৰ ১০ হাজাৰৰ তুলনাত অধিক। মুম্বাইত ই এছ এছ ই চি বিজনেছ স্কুল আৰু চেণ্ট্ৰেলছুপেলেক ইঞ্জিনিয়াৰিং স্কুলক একত্ৰিত কৰিব পৰা এটা কেন্দ্ৰ স্থাপনক আদৰণি জনায় দুয়োগৰাকী নেতাই। তদুপৰি শৈক্ষিক অৰ্হতাৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি চুক্তিৰ আগন্তুক সংশোধনীক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই শৈক্ষিক আৰু বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাৰ বৃদ্ধি আৰু ১৮-১৯ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত এইমছে আয়োজন কৰা উচ্চ পৰ্যায়ৰ শৈক্ষিক আৰু বৈজ্ঞানিক সভাৰ সফলতাক প্ৰশংসা কৰে। এই উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকসমূহে দুয়োখন দেশৰ ২০০ৰো অধিক বিশ্ববিদ্যালয় আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু বৈজ্ঞানিক সংস্থাক একত্ৰিত কৰি উভয় পক্ষৰ আগশাৰীৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত দ্বৈত আৰু যৌথ ডিগ্ৰীৰ ব্যৱস্থাকে ধৰি সক্ৰিয় সহযোগিতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। সমাজ বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োজন নেতাই দ্বিপাক্ষিক বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ প্ৰসাৰ আৰু পুঁজিৰ ক্ষেত্ৰত সম্পন্ন কৰা কামৰ প্ৰশংসা আৰু সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক দক্ষতা আৰু প্ৰতিভা বিকাশ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ফ্ৰান্স প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (এমএমপিএ) আৰু যুৱ পেছাদাৰী আঁচনি (ৱাইপিএছ)ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে দক্ষতা বিকাশ, বৃত্তিমূলক শিক্ষা, আৰু প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়, যি যুৱক-যুৱতী আৰু পেছাদাৰীসকলৰ আন্দোলনৰ সুযোগ শক্তিশালী কৰিব আৰু ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিব। এই মনোভাৱেৰে দুয়োগৰাকী নেতাই ফ্ৰান্সৰ বিমানবন্দৰৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ বাবে আগন্তুক ভিছামুক্ত প্ৰব্ৰজনৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায়, যিটো ছমাহৰ নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ পিছত পুনৰীক্ষণ কৰা হ’ব।
মাৰ্চেইলত অনুষ্ঠিত ৰেইচিনা ডাইলগৰ প্ৰথমটো ভূমধ্য সাগৰীয় সংস্কৰণক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়, যাৰ লক্ষ্য হৈছে চৰকাৰী প্ৰতিনিধি, ব্যৱসায়িক নেতা, বাণিজ্য আৰু সংযোগৰ বিষয়ৰ বিশেষজ্ঞ আৰু অন্যান্য প্ৰাসংগিক অংশীদাৰসকলক লৈ উচ্চ পৰ্যায়ৰ আলোচনাক প্ৰসাৰ কৰা। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ভূমধ্য সাগৰীয় আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ মাজত বাণিজ্য আৰু সংযোগ বৃদ্ধি কৰা। তেওঁলোকে লগতে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ ফলত দুয়োপক্ষৰ শিক্ষাবিদ আৰু চিন্তাবিদৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক আদান-প্ৰদানৰ লগতে ভূমধ্য সাগৰীয় অঞ্চলৰ শিক্ষাবিদ আৰু চিন্তাবিদসকলৰ মাজতো দ্বিপাক্ষিক আদান-প্ৰদান অধিক প্ৰসাৰিত হ’ব। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই এই মঞ্চৰ আগন্তুক সংস্কৰণলৈ আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰিছে।
ভাৰত-ফ্ৰান্স বিশেষ গোলকীয় কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব স্থাপনে ভাৰত-ফ্ৰান্স সম্পৰ্কত এক নতুন অধ্যায় মুকলি কৰে, যাৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে অধিক সুযোগৰ সৃষ্টি হয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটে।