Prime Minister's Office
India – France Joint Statement
17 FEB 2026 11:08PM by PIB Delhi
At the invitation of Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, President of the French Republic H.E. Mr. Emmanuel Macron paid an official visit to India from 17 to 19 February 2026 and participated in the Artificial Intelligence Impact Summit 2026. During the visit, the two leaders held bilateral talks and jointly inaugurated the 2026 India-France Year of Innovation in Mumbai on 17 February. This is President Macron’s 4th visit to India and it follows Prime Minister Modi’s visit to France in February 2025.
On this occasion, both leaders agreed to elevate relations to a "Special Global Strategic Partnership” to guide bilateral cooperation in the coming decades. The upgrading of relations reflects the growing ambitions and vision shared by the two leaders on India-France relationship, to act as a force for global good that can help build not only prosperity and resilience in their economies and advance their countries’ security, but also work collectively towards addressing challenges in an increasingly uncertain global environment and, thus, help build a stable rules-based international order. Both countries celebrated the 25th anniversary of the Strategic Partnership in 2023, on the occasion of which they adopted the Horizon 2047 Roadmap to set the course for the bilateral relationship up to 2047, the centenary year of India's independence, the centenary of diplomatic relations between the two countries and 50 years of Strategic Partnership. The leaders established an annual Foreign Ministers Comprehensive Dialogue for regularly reviewing the progress of bilateral cooperation and implementation of the elevated partnership, and the Horizon 2047, in particular, in the areas of economic security, global issues and people to people exchanges.
India and France have a long history of collaboration in defence and security which has only deepened with a focus on co-design, co-development and co-production of defence platforms and France has emerged as India's one of the foremost defence partners in the world. Both countries have deepened collaboration in civil nuclear energy, through fruitful discussions on potential collaborations in both large capacity nuclear power plants and emerging areas such as Small Modular Reactors and Advanced Modular Reactors. Both countries have long-standing cooperation in the domain of space, including in areas such as joint satellite development, launchers and human flight programs. Both countries have expanded and diversified cooperation in areas such as artificial intelligence, innovation, research, technology, digital and cyber space, health, culture, economy, educational links and people to people exchanges. Trade and investment links between the two countries have deepened and both countries are cooperating on building trusted, reliable and resilient supply chains, as well as safeguarding their economic security. Through the establishment of a Special Global Strategic Partnership, India and France are committed to deeper cooperation and coordination at bilateral, regional and global levels, guided by the India-France Horizon 2047 Roadmap.
Both Leaders, acknowledging the importance of advancing scientific knowledge, research and innovation, and the long and enduring engagement between India and France in these areas, jointly inaugurated the 2026 India-France Year of Innovation. This year will feature a series of high-impact collaborations in India and France spanning diverse sectors such as Innovation, Science and Technology, Cyberspace and Artificial Intelligence, Healthcare, Sustainable Development, Cultural and Creative Economy, and Research and Education. These engagements aim to enrich existing collaborations and foster new collaborations between startups, academic institutions, research bodies and industry, showcasing the shared commitment of India and France to co-develop solutions for a smarter, more sustainable future.
President Macron congratulated Prime Minister Modi on India’s successful organization of AI Impact Summit. The summit, while addressing the risks, also highlighted the opportunities offered by AI and built on the progress made in the AI Action Summit, hosted by France and co-chaired by President Macron and Prime Minister Modi in Paris in February 2025. Recalling the India-France Declaration on Artificial Intelligence, both leaders expressed their commitment towards a secure and trustworthy AI serving people, public interest, planet and the progress of our peoples. Both sides also affirmed democratizing AI resources through openness and bridging the global AI divide as important principles. France also contributed significantly as a co-chair of the Working Group on Resilience, Innovation and Efficiency.
President Macron extended an invitation to Prime Minister Narendra Modi to participate in the G7 Summit to be hosted by France in 2026 and invited India to participate actively in the discussions and preparatory work ahead of the Summit, mainly on the key issues of tackling global macroeconomic imbalances and defining a new paradigm for international partnerships and solidarity. Prime Minister Modi warmly welcomed the invitation, noting India’s longstanding partnership with the G7 and its commitment to contributing constructively to global discussions on addressing global economic imbalances, development financing, international partnership, economic security, resilient supply chains, climate action and international security. Both leaders expressed confidence that India’s participation would further strengthen collective efforts to address global challenges and promote a more balanced, inclusive, and resilient international order. Both leaders stressed the importance of collective efforts in order to address together global challenges, especially macroeconomic issues.
President Macron recalled the invitation extended jointly with President Ruto to Prime Minister Modi to participate in the "Africa Forward: Partnerships between Africa and France for Innovation and Growth” Summit, to be held on May 11 and 12, 2026, in Nairobi, Kenya. Considering India’s longstanding and friendly engagement with both France and African countries, Prime Minister Modi thanked for the invitation and reaffirmed support in areas of mutual interest, in particular energy transition, artificial intelligence, health, agriculture and blue economy.
The two Leaders reaffirmed their commitment to a rules-based order in the Indo-Pacific region and beyond. The elevation of the relationship will strengthen cooperation between the two countries in sectors of the future, so as to reinforce their sovereignty and decision-making autonomy, and to respond together to the major challenges confronting our world, including through cooperation between India and the European Union.
They reiterated their call for reformed and effective multilateralism to sustain an equitable and peaceful international order, address pressing global challenges and prepare the world for emerging developments, including in the technological and economic domains. The two leaders stressed, in particular, the urgent need for the reform of the United Nations Security Council. They agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters, and pledged to continue their efforts to conclude intergovernmental negotiations on the reform of the United Nations Security Council. France reiterated its firm support for India’s permanent membership of the United Nations Security Council. They agreed to strengthen conversations on regulation of use of the veto in cases of mass atrocities. They held extensive discussions on long-term global challenges and current international developments and agreed to intensify their engagement.
Both leaders also underlined the key importance of strengthening EU-India relations and welcomed the historic summit between India and the EU, during which the negotiations of the India-EU Free Trade Agreement were concluded. The FTA will open opportunities for further economic collaboration between India, France and Europe, strengthening the competitiveness of our businesses, ushering in a new era of sustainable prosperity and resilient value chains. Both leaders welcomed the conclusion of the Security and Defense Partnership, which will contribute to the strategic autonomy of the EU and India, and will provide a framework for in-depth exchanges and cooperation on common security challenges such as maritime security, cybersecurity, hybrid threats, space and counterterrorism, and for promoting mutually beneficial defence industrial collaboration.
The two leaders reiterated their concern over the war in Ukraine, which continues to cause immense human suffering and negative global consequences. They stressed the importance of cessation of hostilities and expressed support for a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine through dialogue and diplomacy in accordance with the principles of the UN Charter and international law, including independence, sovereignty and territorial integrity.
The two sides discussed the recent developments of concern in Iran and the region. They underscored the importance of dialogue and diplomacy in resolving issues in a peaceful manner.
Both Leaders expressed their support to the implementation of the Peace Plan for Gaza in accordance with the Resolution 2803 adopted by the United Nations Security Council and principles enshrined in the New York Declaration. They encouraged all parties to implement the resolution in its entirety. Both sides restated their readiness to support efforts towards just and durable peace and stressed the need for rapid, safe and unimpeded aid delivery throughout the Gaza strip. Both Leaders reiterated the commitment of India and France for a just and lasting solution, based on the implementation of the two-state solution, through dialogue and diplomacy.
I. Partnership for Security and Sovereignty
Recalling the deep and long-standing defence cooperation between France and India, Prime Minister Modi and President Macron agreed to intensify joint research, co-design, co-development and co-production of advanced defence platforms, including in the field of air, naval and land systems, and emerging dual-use technologies, in line with the ambitious Defence Industrial Roadmap agreed in 2024. They looked forward to the convening of the Annual Defence Dialogue between the Ministers of Defence of both countries during this visit. They also welcomed the signing of a Technical Arrangement for cooperation in defence technologies between DGA and DRDO in November 2025 that will provide a platform for research and development partnerships between the two agencies. Building on the existing trust in high technology collaboration between India and France, both leaders agreed to constitute a Joint Advanced Technology Development Group to explore opportunities to co-develop emerging and critical technologies in identified niche areas to retain a competitive military edge, and mitigate supply chain vulnerabilities.
They welcomed ongoing discussions on furthering defence cooperation in helicopter and jet engines and the excellent cooperation between the relevant entities on both sides. In particular, both leaders commended the contract to procure 26 Rafale-Marine fighter jets. They expressed their wish to further strengthen their partnership in defence aeronautics, especially in the field of manufacturing of fighter aircraft and combat aircraft engines under the Make in India initiative, and welcomed recent positive developments in this regard. They noted the excellent cooperation between the relevant entities in the Safran group and their Indian counterparts. They appreciated the ongoing partnership between Safran and HAL for the development of the Indian Multi Role Helicopter (IMRH). Both sides welcomed the inauguration of Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) facility for LEAP engine, the establishment of MRO facility for M-88 engines mounted on Rafale aircrafts and the Joint Venture with Bharat Electronics Limited to produce the HAMMER Missiles in India. Both leaders also jointly inaugurated the H125 Final Assembly Line, a first of its kind private sector helicopter manufacturing facility in India, a historic make in India milestone, that will combine the strength of TATA Advanced Systems and Airbus to serve India’s growing market and export to third countries. Prime Minister Modi appreciated the growing interest on the French side in India’s Pinaka MBRL.
Both leaders highlighted the success of the made-in-India Scorpène program (P75 – Kalvari), whose 6th submarine was delivered on January 15, 2025 to the Indian Navy, and welcomed the continuation of the cooperation in Submarines.
Both leaders appreciated the regular conduct of bilateral military exercises in all domains, with three major bilateral exercises held in 2025 (Varuna, Shakti and Garuda), as well as both sides’ participation in multilateral exercises, including India's participation in French Space Military Exercises. They also welcomed conduct of regular port calls between the two countries. The two leaders also welcomed the deployment of officers in our respective armies in 2026, which will contribute to strengthening the mutual knowledge between our armed forces. The two leaders looked forward to increasing operational engagements between the armed forces of the two countries.
The two leaders reaffirmed their commitment to deepen bilateral cooperation in the field of defense space, in line with the Letter of Intent signed in January, 2024. The Technical Arrangement between DRDO and DGA which includes the field of defense space in its scope provides a framework for innovative state-level and industrial cooperation of mutual interest.
Recognizing the key role of critical minerals in supporting a green and digital economy, emerging technologies and advanced manufacturing, the two leaders agreed to deepen cooperation in exploration, extraction, processing and recycling technologies of critical minerals and rare earths in order to create diversified, sustainable, responsible and resilient supply chains. In this regard, both sides welcomed the Joint Declaration of Intent on cooperation in the field of critical minerals between France and India.
Both leaders reaffirmed their commitment to cooperate on the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC), recognizing its transformational potential in reshaping and promoting global trade, connectivity and prosperity. Appreciating the preliminary discussions around the project, they encouraged the first IMEC Ministerial Meeting to take concrete steps for advancing this initiative in 2026.
They appreciated the cooperation in trilateral formats with Australia and the United Arab Emirates and directed their concerned officials infuse new ambition to work together with officials from the Governments of Australia and United Arab Emirates to implement the mutually identified areas of work under these initiatives.
They reaffirmed their commitment to a free, open, prosperous and rules-based Indo-Pacific region and called for closer collaboration in the Indo-Pacific region, in line with their ‘Joint Strategic Vision of India-France Cooperation in the Indian Ocean Region’ of 2018 and ‘India-France Indo-Pacific Roadmap’ of 2023. They also looked forward to enhanced engagement under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) and to strengthening cooperation in the Indian Ocean Rim Association under India’s Chairship. They welcomed the latest development of joint initiatives in the region, including recent new solar energy trainings in countries in the Indo-Pacific region through the International Solar Alliance (ISA) with both Indian and French fundings, as well as the signing of a Memorandum of Understanding between the Coalition for Disaster Resilient Infrastructures (CDRI) and the AFD Group to reinforce disaster resilience in third countries. They appreciated the progress on the Indo-Pacific Triangular Development Cooperation (IPTDC) aimed at supporting climate and SDG focused projects from third countries of the Indo-Pacific, with the two sides having jointly identified projects in the fields of Digital Startups, Health, and Digital Public Infrastructure to be implemented together.
In the space sector, they commended the strength of the partnership between CNES and ISRO and supported the development of deeper collaborations between their space industries. Taking note of the substantial contribution of the first two sessions of the India-France Strategic Space Dialogue to further this objective, they called for early convening of the third session in 2026. Building on the Letter of Intent on cooperation on defence space, inter alia, both leaders agreed to strengthen their synergies in terms of sovereign access to space and enhancing space situational awareness. India welcomed the organization by France of the International Space Summit in July 2026, for strengthening multilateralism in space, and confirmed participation.
The two leaders also stressed the importance of deepening cooperation between their major oceanographic institutions and developing synergies in the Ocean-Space nexus, notably through strengthened collaboration between CNES and INCOIS to improve ocean observation in relation to oceanographic fleets and support sustainable management, which reconciles prosperity and protection of the Ocean.
In the cyber sector, both leaders commended the strong bilateral partnership, based on the development of synergies between Indian and French industries. Both sides emphasized strengthening of cyber cooperation through regular bilateral cyber dialogue and engagements. They called for the next dialogue to take place in 2026. The two leaders reiterated the strategic significance of cyberspace and their wish to strengthen their coordination at the United Nations regarding the application of international law and the implementation of the framework for responsible State behaviour in cyberspace, as well as the need to address issues arising from the proliferation of malicious cyber tools and practices.
The two leaders unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations including cross border terrorism. President Macron strongly condemned the April 2025 Pahalgam terror attack and expressed support to India’s right to defend itself against terrorism. He also condemned the November 2025 terror incident near Red Fort, New Delhi. The leaders reiterated their commitment to cooperate in the fight against terrorists and terrorist groups and their affiliates including those listed by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. Both sides also called upon all countries to continue to work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as to disrupt terrorist networks and combat the financing of terrorism, consistent with the Financial Action Task Force (FATF). Both countries reiterated their commitment to work together in UN, FATF and other multilateral platforms. India expressed support to France’s hosting of the next No Money For Terror (NMFT) Conference that will be held in Paris in May 2026.
Both Leaders appreciated the signing of a Letter of Intent for cooperation on counter terrorism between the National Security Guard (NSG) of India and the Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) in November 2025. They appreciated mutual support between the two countries in organization of MILIPOL exhibitions in each other’s countries in the year 2025, and looked forward to the successful organization of MILIPOL 2027 in New Delhi and Paris, respectively. The two leaders welcomed the outcomes of the counter-terrorism dialogue held in September 2025, reflecting the growing India-France counter-terrorism and intelligence cooperation.
II. Partnership for the Planet
Both leaders recognized the worsening impacts of climate change — marked by the increasing intensity and frequency of extreme weather events — and reaffirmed the importance of the Paris Agreement and promoting sustainable lifestyles. They agreed to cooperate closely for its effective implementation and to join forces to raise global ambition, including by holding the increase in the global average temperature to well below 2°C above pre-industrial levels and pursuing efforts to limit the temperature increase to 1.5°C above pre-industrial levels. France and India reaffirmed their determination to defend the role of science as the basis of climate action, and support the work of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). They welcomed the bilateral cooperation carried out in multilateral fora, within the framework of the Franco-Indian presidencies of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) since 2024 and the International Solar Alliance (ISA) since 2018. They reiterated their commitment to these two organizations based in New Delhi, reflected in the hosting in France, as co-president, of the international conference of the CDRI in 2025 and the concrete support of India and France to both organizations. They also welcomed the ongoing discussions for establishment of a European office of the International Solar Alliance in Paris. They will engage for decarbonization and resilience of the buildings sector, notably through the Declaration de Chaillot and its Intergovernmental Council for Buildings and Climate and support efforts to decarbonise hard-to-abate sectors, including through the Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) initiative.
Both leaders commended the strong bilateral cooperation between India and France on climate and environment issues. They welcomed the renewal of the Memorandum of Understanding between the Ministry of New and Renewable Energy and the Ministry of Economies, Finance and Industrial and Digital Sovereignty on renewable energy cooperation. They expressed appreciation at the bilateral cooperation in projects in urban mobility, energy transition, green finance, biodiversity preservation and disaster management in India with involvement of the AFD Group. They noted the progress in discussions on the Statement of Intent between Niti Aayog and the AFD Group to develop jointly a new macroeconomic modelling of the impacts of the energy transition in India.
Both leaders welcomed the success of the United Nations Ocean Conference (UNOC-3) held in Nice in June 2025. France and India welcomed the entry into force of the Agreement on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biodiversity in Areas Beyond National Jurisdiction (BBNJ Treaty), which is one of the pillars of an inclusive and comprehensive international ocean governance. Aware of the major breakthrough that the agreement offers for multilateralism, science and future generations, the Leaders agreed on the importance of the ratification by the largest number of States to ensure effective implementation starting from the first Conference of the Parties. Convinced of the crucial importance of protecting the Ocean biodiversity, France and India called for the expansion of marine protected areas worldwide. India and France also reaffirmed their commitment to the full and effective implementation of the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. France and India reaffirmed their commitment to strengthen their cooperation in the exploration and observation of the Ocean, to support the generation and sharing of reliable scientific data for the implementation of the Treaty on the High Seas, the strengthening of governance of international marine spaces and the development of new marine protected areas.
Recognizing the complementarity between all low carbon energies among which nuclear energy would be important for strengthening energy security and transitioning towards a low-carbon economy, President Macron lauded India’s ambitious target to achieve 100 GW nuclear power capacity by 2047 and India’s recent reforms of its nuclear sector, including the allowing of private investment in this sector. The leaders agreed to deepen India-France cooperation in nuclear energy across the value chain from research, skills development to industrial applications, and explore possibilities to collaborate, for making it a major pillar in India's energy mix. They also noted the regular meetings of the Special Task Force on civil nuclear energy, including the evolving discussions on the Jaitapur Nuclear Power Plant Project. In the same context, they expressed satisfaction over the participation of Indian companies and industry delegates in the 6th World Nuclear Exhibition (WNE) held in Paris in 2025 and the forthcoming participation of India in the second World Nuclear Energy Summit in France in cooperation with the IAEA.
In this regard, the leaders welcomed the longstanding relationship between Department of Atomic Energy (DAE) and Commissariat a l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (CEA) and called for a renewed and strengthened cooperation in the field of Nuclear Science and Technology for peaceful purposes. Furthermore, both Leaders agreed to explore possibility of strengthening cooperation between their respective regulatory bodies.
Recalling the Declaration of Intent (DoI) for establishing cooperation on Small and Advanced Modular Reactors (SMR/AMR) between India and France signed in 2025 and their commitment to apply the highest standards of safety, security and non-proliferation, the two leaders noted efforts from both sides to strengthen cooperation between French start-up companies and relevant Indian companies in this sector. Separately, within the framework of this DoI, the two sides agreed to explore the possibility of establishing cooperation in research and development on SMR/AMR between the French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA) and India’s Department of Atomic Energy (DAE).
The Leaders welcomed the sustained growth in bilateral trade and the strong two-way investments between the countries. They reaffirmed their commitment to fully realizing untapped economic potential, including through MSMEs, startups, digitalization, AI and innovation-driven enterprises. In this context, both leaders expressed happiness at the holding of the India-France CEO Forum during this visit. They also shared a commitment of holding the Economic and Financial Dialogue this year. The leaders expressed happiness at the deepening of business ties between companies of both countries, especially in the areas of aerospace, energy and logistics, agri-food, telecoms and tech sectors. The CEO Forum being held tomorrow will take further the agenda of business partnerships between the two countries.
The Leaders also welcomed the signature of the amendment to the bilateral tax treaty, which will secure economic activity for French and Indian businesses and pave the way for greater investments and collaborations between the two countries.
Both leaders expressed their satisfaction over continuous progress made by UPI in France, the first European country to offer UPI. Several flagship stores already accept UPI, making Paris a more attractive destination for Indian tourists. Both leaders agreed to work towards greater acceptance of secure and efficient digital payment methods in order to improve payments made by tourists.
Both leaders welcomed cooperation in the railway sector and expressed their intent to collaborate across a wide range of domains, including operations and maintenance, passenger amenities, sustainability and environmental impact management, training and upskilling of railway personnel, construction technologies such as high-speed rail, infrastructures, as well as manufacturing technologies, including hydrogen-powered trains. In this regard, they looked forward to the signing of a Joint Declaration of Intent on cooperation on railway and high-speed railway development in India.
III. Partnership for the People
Recalling the rich history of India-France cooperation in science and technology, the leaders emphasized the need to further deepen the cooperation in this field, especially in the context of the India-France Year of Innovation 2026. They welcomed the progress in existing bilateral cooperation on critical and emerging technologies, including on space, civil nuclear energy, cyber and AI, and encouraged to go further in technology cooperation. They welcomed the launch of the India-France Innovation Network to bring together the innovation ecosystems of France and India through a digital network, by connecting key stakeholders including innovators, start-ups, businesses and incubators of both countries.
Following the success of the ten Indian startups at Station F last year, the leaders welcomed ongoing discussions on further startup incubation and greater interactions of Indian and French startup ecosystems and the LoI signed between T-Hub and Nord France Invest for collaboration between the two startup ecosystems. In this context, the French side also expressed its commitment to bring VivaTech, Europe’s largest tech fair, to India, in partnership with the Bangalore Tech Summit. Taking forward the existing strong scientific partnership on multiple projects, the two leaders also welcomed the announcement on the opening of a binational center on digital sciences and technology in India between lnstitut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA) and the Department of Science and Technology (DST) towards which both sides have signed a Joint Declaration of Intent, and the renewal of the Memorandum of Understanding for Scientific Collaboration between The Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) and DST as well as Letter of Intent between DST and CNRS to establish a Joint Center for Advanced Materials. They called for early finalization of the joint call for projects by ANR and DST in the field of AI and applied mathematics.
In line with their objective of deepening bilateral cooperation in civil aviation, both parties welcomed the recent signing of a declaration of intent in the field of civil aviation. They welcomed the launch of a new airline route between Saint-Denis de la Réunion and Chennai, which will help develop economic and cultural exchanges between La Réunion and India. Both Leaders welcomed signing of the Letter of Intent for establishment of a National Centre of Excellence in Aeronautics and allied sectors at the National Skill Training Institute (NSTI), Kanpur, and underscored the importance of further strengthening bilateral cooperation under the existing Memorandum of Understanding in the fields of skill development, vocational education, and training, with a focus on enhancing skilling outcomes.
India and France welcomed the unprecedented dynamism in the field of Health cooperation. Following the signing of the Declaration of Intent for Cooperation in the Field of Health and Medicine during the last presidential visit in New Delhi in January 2024, India and France have placed AI and digital health at the core of this strategic cooperation. In furtherance of this, both leaders look forward to the launch of a unique research Centre dedicated to AI in healthcare during the visit, involving a collaboration between Sorbonne University, All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi, and the Paris Brain Institute. Promising Indo-French cooperation in the field of digital health will strengthen this dynamic, including partnerships between PariSanté Campus and the C-CAMP (Centre for Cellular and Molecular Platforms), and between Health Data Hub and ICMR (Indian Council of Medical Research). The two leaders also hailed the progress and ambition of the French-Indian Campus on Life Sciences for Health, a flagship project bringing together over 22 prestigious higher education and research institutions in both countries to address major global health challenges. They both welcomed the signing of a Letter of Intent on India-France Collaboration to promote Research and Development on Infectious Diseases and Global Health Research.
Building on the long-standing cultural collaboration between the two nations, both leaders reaffirmed their commitment to deepening cultural ties, particularly in the context of the India–France Year of Innovation 2026, by organizing a series of cultural events in both countries, aimed at celebrating and promoting the rich cultural heritage shared by India and France. Both leaders acknowledged the importance of the reciprocal ‘Villa Swagatam’ residency network to foster cultural exchanges.
Recalling the signing of the Agreement between the National Museum in Delhi and France Muséums Développement in December 2024, both Leaders commended the progress made in establishing the Yuge Yugeen Bharat Museum as a global cultural landmark. Both leaders also welcomed progress in discussions for cooperation on the National Maritime Heritage Complex in Lothal. They welcomed the announcement of a cultural year dedicated to India at the French National Museum of Asian Arts (Guimet Museum) in 2028 and an exhibition dedicated to contemporary Indian photography at the Musée du Quai Branly – Jacques Chirac to celebrate the 30th anniversary of the Franco-Indian strategic partnership in 2028. The exhibition "Ce qui se trame” / "Textile Matters”, devoted to the textile expertise of both countries, which was presented at the Mobilier National at the end of 2025, will soon be shown in India.
Both France and India, with their rich cultural and creative traditions, announce their wish to cooperate in promoting cultural and creative industries (CCIs) aimed at encouraging new collaborations and sharing of best practices.
Building on the success of the reciprocal invitation of India to the Paris Book Festival 2022 and of France to the New Delhi World Book Fair 2023, France and India intend to strengthen their cooperation in fields of books and literature by encouraging reciprocal invitations of professionals, two-way translation flows and collaborative ventures.
Building on the success of Namaste France in 2023, both leaders agreed to celebrate the next edition of Namaste France to mark the 30 years of strategic partnership in the year 2028 and to make it as a regular feature of bilateral cultural cooperation.
They hailed the work accomplished by the Alliance française network in India and the Indian cultural Centre in La Réunion. They welcomed the opening of the Indian Cultural Centre in Paris (Swami Vivekananda Cultural Centre – SVCC) and further directed their officials to conclude a bilateral agreement in order to acknowledge the specific missions of the Indian Cultural Centre in Paris and the Alliance française network in India. In this context, both sides remain committed to the goal of expanding the teaching of the French language in secondary schools, universities and vocational education centers in India, including through the French for All, French for a Better Future program.
Both leaders reaffirmed the priority given to strengthen educational cooperation and student mobility. To this end, they appreciated the International Classes initiative, which facilitates access to French universities for students from the Indian secondary school system by offering them dedicated linguistic and methodological training. This will promote student mobility with the objective to meet the target of welcoming 30,000 Indian students to France by 2030 from the present 10,000. Both leaders welcomed the establishment of a hub in Mumbai that will bring together ESSEC Business School and CentraleSupélec engineering school. The two leaders welcomed the upcoming revision of the agreement on Mutual Recognition of Academic Qualifications.
Both Leaders commended the growth of Academic and Scientific cooperation and the success of the High Level Academic and Scientific Meetings hosted by AIIMS in New Delhi on the 18th and the 19th of February. These high-level meetings brought together more than 200 universities and research institutes and scientific organisations from both countries and highlighted the vibrant cooperation between the leading universities and academic institutions on both sides including double and joint degree arrangements. In the field of social sciences, both leaders expressed their appreciation and support to the work accomplished by CEFIPRA in promoting and funding bilateral scientific research.
With a view to expanding mutually beneficial skills and talent mobility between the countries, both leaders emphasised the importance of the India-France Migration and Mobility Partnership Agreement (MMPA) and Young Professional Scheme (YPS). Both leaders welcomed the signing of Memorandum of Understanding on cooperation in the fields of skill development, vocational education and training that would strengthen opportunities for mobility of youth and professionals and strengthen people-to-people bonds between India and France. In this spirit, the leaders welcomed the announcement of the upcoming visa free transit of Indian nationals through French airports, which will be reviewed after a six month pilot period.
Both leaders welcomed the inaugural Mediterranean Edition of Raisina Dialogue, held in Marseille, to foster high-level dialogue involving representatives of governments, industry leaders, experts on trade and connectivity issues and other relevant stakeholders with an aim to enhance trade and connectivity between the Mediterranean and the Indo-Pacific regions and noted that it will further enhance bilateral exchanges between the academics and think-tanks of both sides as well as with those of the countries in the Mediterranean region. In this regard, both leaders are looking forward to the upcoming edition of this Forum.
The establishment of the India-France Special Global Strategic Partnership opens a new chapter in the India-France relationship creating further opportunities for the peoples of the two countries and advancing international peace, stability and prosperity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ମିଳିତ ବିବୃତି
17 FEB 2026 11:08PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ଫ୍ରାନ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରନ ୧୭ ରୁ ୧୯ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୭ ଫେବୃଆରୀରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ୨୦୨୬ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହା ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନଙ୍କର ଚତୁର୍ଥ ଭାରତ ଗସ୍ତ। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ପରେ ପରେ ମାକ୍ରନ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଉଭୟ ନେତା ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପର୍କକୁ "ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଶ୍ୱିକ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗିତା" ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସମ୍ପର୍କର ଏହି ଉନ୍ନତି ମିଳିତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉଭୟ ନେତାଙ୍କ ଉଚ୍ଚଭିଳାଷ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ବିଶ୍ୱର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସ୍ଥିରତା ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଦିନକୁ ଦିନ ବଢୁଥିବା ଅନିଶ୍ଚିତ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ସହିତ ଏକ ସ୍ଥିର ନିୟମ-ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରିବେଶ ଗଠନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଉଭୟ ଦେଶ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତାର ପଞ୍ଚବିଂଶ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେମାନେ ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ମାର୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ହରାଇଜନ ୨୦୪୭ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ୨୦୪୭ ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଓ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତାର ୫୦ତମ ବର୍ଷ। ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଅଗ୍ରଗତି ଓ ଉନ୍ନତ ସହଭାଗୀତାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ହରାଇଜନ୍ ୨୦୪୭ ବିଶେଷ କରି ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା, ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ନେଇ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଇତିହାସ ରହିଛି। ଏହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସହ-ଡିଜାଇନ୍, ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆହୁରି ଗଭୀର ହୋଇଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ବୃହତ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର ଭଳି ଆଗାମୀ ଦିନର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଦେଶ ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘଦିନରୁ ସହଯୋଗ ରହିଆସିଛି। ଏଥିରେ ରହିଛି ମିଳିତ ଉପଗ୍ରହ ବିକାଶ, ଲଞ୍ଚର ଏବଂ ମାନବ ଉଡ଼ାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ଉଭୟ ଦେଶ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ନବସୃଜନ, ଗବେଷଣା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ସାଇବର ସ୍ପେସ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ଅର୍ଥନୀତି, ଶିକ୍ଷାଗତ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରସ୍ପରର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ଓ ବହୁମୁଖୀ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ସହଯୋଗ ଗଭୀର ହୋଇଛି ଓ ଉଭୟ ଦେଶ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ପରସ୍ପରକୁ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗିତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମାଧ୍ୟମରେ ଓ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ହରାଇଜନ ୨୦୪୭ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଅନୁସାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଗଭୀର ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଭାବରେ ୨୦୨୬ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବର୍ଷ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଇବର ସ୍ପେସ୍ ଓ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ଏବଂ ଗବେଷଣା ତଥା ଶିକ୍ଷା ଭଳି ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସହଯୋଗର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ଏହି ସହଯୋଗର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ଏହା ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ତଥା ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତର ସମାଧାନ ସହ-ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତର ସଫଳ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ। ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ସବୁ ସମସ୍ୟା ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଛି, ତାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା ହେବା ସହିତ ଏଆଇ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ସବୁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସେ ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ୟାରିସରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏଆଇ ଆକ୍ସନ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସର କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଘୋଷଣାନାମାକୁ ମନେ ପକାଇ ଉଭୟ ନେତା ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏଆଇ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯାହାକି ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବ, ସମୂହ ଜନସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ତଥା ଆମ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଗତିର ସେବା କରିବ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଖୋଲା ହୃଦୟରେ ଏଆଇ ସମ୍ବଳର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ ବିଭେଦକୁ ଦୂର କରବାର ଏହା ଯେମିତି ଏକ ସେତୁ ଭାବେ କାମ କରିବ, ସେ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ। ସ୍ଥିରତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରହିଛି।
୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯାଉଥିବା G7 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ହେବା ଆଗରୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ବିଶ୍ୱ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତିର ଅସନ୍ତୁଳନର ସମାଧାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗୀତା ତଥା ସଂହତି ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ। ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଜି-ସେଭେନ୍ ସହିତ ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଭାଗୀତା, ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଅସନ୍ତୁଳନ, ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗୀତା, ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱ ଆଲୋଚନାରେ ଭାରତର ଗଠନମୂଳକ ଯୋଗଦାନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମାକ୍ରନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ। ଉଭୟ ନେତା ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବ ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ସନ୍ତୁଳିତ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ତଥା ସ୍ଥିର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଉଭୟ ନେତା ବୈଶ୍ୱିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ବିଶେଷ କରି ମାକ୍ରୋଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁର ମିଳିତ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ।
କେନିଆର ନାଇରୋବିରେ ୨୦୨୬ ମେ ୧୧ ଓ ୧୨ରେ ହେବାକୁ ଥିବା "ଆଫ୍ରିକା ଫରୱାର୍ଡ: ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଫ୍ରିକା ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା" ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରୁଟୋଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ। ଫ୍ରାନ୍ସ ଓ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କକୁ ବିଚାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ପାରସ୍ପରିକ ହିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ କରି ଶକ୍ତି ପରିବହନ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି ଏବଂ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇ ଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ।
ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଏହାର ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଉଭୟ ନେତା। ଦୁଇ ଦେଶର ସମ୍ପର୍କରେ ଆସିଥିବା ଉନ୍ନତି ଭବିଷ୍ୟତର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ଉଭୟ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସ୍ୱାୟତ୍ତତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବ ଏବଂ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଜରିଆରେ ଆମ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରିବ।
ଏକ ସମାନୁପାତ ଓ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଜାୟ ରଖିବା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ତଥା ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଆଗାମୀ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସଂସ୍କାରିତ ଓ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବହୁପାକ୍ଷିକତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା। ବିଶେଷ କରି ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାରର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସମେତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାର ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସରକାର ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ନିଜର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲା। ଗଣ ଅତ୍ୟାଚାର ମାମଲାରେ ଭିଟୋ ବ୍ୟବହାର ନେଇ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ୟୁରୋପୀୟ -ଭାରତ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା ଓ ସେମାନେ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଐତିହାସିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠି ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଆଲୋଚନା ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏହି ମୁକ୍ତବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା। ଆମର ବ୍ୟବସାୟର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ କରି ସ୍ଥାୟୀ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ କରିବ। ଉଭୟ ନେତା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାକ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଓ ଭାରତର ରଣନୀତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାକୁ ମଜଭୁତକରିବ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବିପଦ, ମହାକାଶ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତିରୋଧ ଭଳି ସାଧାରଣ ସୁରକ୍ଷା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ଗଭୀର ସହଯୋଗର ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ ତଥା ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଉଭୟ ନେତା ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ନେଇ ସେମାନଙ୍କର ଉଦବେଗକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ବହୁ ଧନଜୀବନ ହାନୀ କରିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିରେ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି। ଶତ୍ରୁତା ବନ୍ଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଦୁଇ ନେତା ଓ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁକ୍ରେନରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛି ସ୍ୱାଧୀନତା, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଇରାନ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ।
ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ପ୍ରସ୍ତାବ ୨୮୦୩ ଏବଂ ନ୍ୟୁୟର୍କ ଘୋଷଣାନାମାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଗାଜା ଶାନ୍ତି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷକୁ କହିଥିଲେ। ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇ ଦୁଇ ନେତା ସମଗ୍ର ଗାଜା ଷ୍ଟ୍ରିପରେ ଦ୍ରୁତ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଅବାଧ ସହାୟତା ବିତରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ।
୧.ସୁରକ୍ଷା ଓ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପାଇଁ ସହଭାଗିତା
ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଗଭୀର ଓ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ ୨୦୨୪ ରେ ସହମତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟାପକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ବାୟୁ,ନୌସେନା ଓ ସ୍ଥଳସେନା ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନର ଦ୍ୱୈତ-ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା, ସହ-ଡିଜାଇନ୍, ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ସହ-ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଜଭୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେମାନେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ଡିଜିଏ ଓ ଡିଆରଡିଓ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବୈଷୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା ଯାହା ଦୁଇ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି, ଉଭୟ ନେତା ଏକ ମିଳିତ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗାମୀ ଦିନର ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହ-ବିକଶିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଖୋଜା ଯାଇପାରିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସାମରିକ କ୍ଷମତା ବଜାୟ ରହିବ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ।
ସେମାନେ ହେଲିକପ୍ଟର ଏବଂ ଜେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଓ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି ଉଭୟ ନେତା ୨୬ଟି ରାଫେଲ-ମରିନ୍ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଇଞ୍ଜିନ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସକାରାତ୍ମକ ବିକାଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସଫ୍ରାନ୍ ଗୋଷ୍ଠୀର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିପକ୍ଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସହଯୋଗ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଇଣ୍ଡିଆନ ମଲ୍ଟି ରୋଲ୍ ହେଲିକପ୍ଟର (ଆଇଏମ୍ଆର୍‌ଏଚ୍‌ ) ବିକାଶ ପାଇଁ ସାଫ୍ରନ ଓ ହାଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଦୁଇ ନେତା। ଉଭୟ ପକ୍ଷ LEAP ଇଞ୍ଜିନର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ଓଭରହଲ୍ (ଏମ୍ଆର୍‌ଓ) ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ, ରାଫେଲ୍ ବିମାନରେ ସ୍ଥାପିତ M-88 ଇଞ୍ଜିନ୍ ପାଇଁ MRO ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଭାରତରେ ହାମର୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ସହିତ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଭାବରେ H125 ଫାଇନାଲ୍ ଆସେମ୍ଲି ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ହେଲିକପ୍ଟର ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧା ଯାହାକି ଏକ ଐତିହାସିକ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହା ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବଜାର ଏବଂ ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ TATA ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ସ ଏବଂ ଏୟାରବସ୍ ର ଶକ୍ତିକୁ ମିଶ୍ରଣ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ପିନାକା MBRL ପ୍ରତି ଫ୍ରାନ୍ସର ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସ୍କୋର୍ପିନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ(P75 – କଲଭାରୀ)ର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହାର ଷଷ୍ଠ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ୧୫ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ନେଇ ଜାରି ରହିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାମରିକ ଅଭ୍ୟାସର ନିୟମିତ ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ରହିଛି ୨୦୨୫ ର ତିନିଟି ପ୍ରମୁଖ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅଭ୍ୟାସ (ବରୁଣ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗରୁଡ଼) ଓ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଅଭ୍ୟାସରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଅଂଶଗ୍ରହଣ। ଏଥିରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ମହାକାଶ ସାମରିକ ଅଭ୍ୟାସରେ ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଉଭୟ ନେତା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ବନ୍ଦର କଲ୍ ଆୟୋଜନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଆମ ନିଜ ନିଜ ସେନାରେ ପରସ୍ପରର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଉଭୟ ନେତା ଦୁଇ ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସାମରିକ ଅପରେସନ ସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ପତ୍ର ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ନେତା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଡିଆର୍‌ଡିଓ ଓ ଡିଜିଏ ମଧ୍ୟରେ ବୈଷୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏହାର ପରିସରରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପରସ୍ପର ହିତ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଦୁଇ ନେତା ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଏକ ସବୁଜ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି, ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଦୁଇ ନେତା । ବିବିଧ, ସ୍ଥାୟୀ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ବିରଳ ଧାତୁର ଅନୁସନ୍ଧାନ, ନିଷ୍କାସନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମିଳିତ ଆଗ୍ରହ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମ୍‌ଇସି) ଉପରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ, ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେବାରେ ଏହାର କ୍ଷମତା ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏହାର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେମାନେ ୨୦୨୬ ରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କଠିନ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରଥମ IMEC ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ସେମାନେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ସହିତ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ଫର୍ମାଟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
ସେମାନେ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଲେ ଏବଂ ୨୦୧୮ ମସିହାରେ 'ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଯୋଗର ମିଳିତ ରଣନୀତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ' ଏବଂ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ 'ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ରୋଡ୍‌ମ୍ୟାପ' ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କଲେ । ସେମାନେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ (ଆଇପିଓଆଇ) ଅଧୀନରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଭାରତ ମହାସାଗର ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଶା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପର ସଦ୍ୟତମ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ରହିଛି ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଦେଶର ମିଳିତ ପାଣ୍ଠିର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ- ଆଇଏସ୍‌ଏ) ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଦେଶରେ ସମ୍ପ୍ରତି ନୂତନ ସୌର ଶକ୍ତି ତାଲିମ, ଗରିବ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନିରୋଧୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଣ୍ଟ(ଡିସାଷ୍ଟର ରେସିଜିଏଣ୍ଟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର, ସିଡିଆର୍‌ଆଇ) ଏବଂ ଏଏଫ୍‌ଡି ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର। ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ତ୍ରିକୋଣୀୟ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ( ଇଣ୍ଡୋ ପ୍ୟାସିଫିକ୍ ଟ୍ରାଇଏଙ୍ଗୁଲାର ଡଫଲପମେଣ୍ଟ କୋଅପରେସନ-ଆଇପିଟିଡିସି)ରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ସଂଗଠନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଗରିବ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ଏସ୍‌ଡିଜି କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସହଯୋଗ କରିବା। ଏଥିରେ ରହିଛି ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଡିଜିଟାଲ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ଏକାଠି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସିଏନ୍‌ଇଏସ୍‌ ଓ ଇସ୍ରୋ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସହଭାଗିତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା ଓ ଦୁଇ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଗଭୀର ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୀତିକ ମହାକାଶ ଆଲୋଚନାର ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ଅଧିବେଶନର ଯଥେଷ୍ଟ ଅବଦାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେ ୨୦୨୬ ରେ ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନକୁ ଶୀଘ୍ର ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମହାକାଶରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ ଉଭୟ ନେତା ମହାକାଶକୁ ସାର୍ବଭୌମ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ମହାକାଶ ପରିସ୍ଥିତିଗତ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଭାରତ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲା। ଏହା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା ଓ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା।
ଉଭୟ ନେତା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ସମୁଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବା ଓ ମହାସାଗର-ମହାକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ସମନ୍ୱୟ ବିକାଶ କରିବା ଉପରେ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ। ବିଶେଷକରି ସିଏନ୍‌ଇଏସ୍‌ ଓ ଆଇଏନ୍‌ସିଓଆଇଏସ୍‌ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୁଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ନୌବାହିନୀ ସମ୍ପର୍କରେ ସମୁଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଓ ଏହାର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉପରେ ଉଭୟେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମହାସାଗରର ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସୁରକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ।
ସାଇବର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫରାସୀ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଦୃଢ଼ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଅଛି, ତାକୁ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସର ଏହି ଦୃଢ଼ ସଂପର୍କ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ନିୟମିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାଇବର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଇବର ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆଲୋଚନା ୨୦୨୬ରେ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ସେମାନେ। ଦୁଇ ନେତା ସାଇବର ସ୍ପେସର ରଣନୀତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ପ୍ରୟୋଗ ଓ ସାଇବର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆଚରଣ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ସେମାନଙ୍କର ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଇଚ୍ଛାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଏହା ସହିତ କ୍ଷତିକାରକ ସାଇବର ଉପକରଣ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସର ପ୍ରସାରରୁ ଉପୁଜିଥିବା ସମସ୍ୟା ସବୁର ସମାଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ସେମାନେ।
ଉଭୟ ନେତା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଓ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ କଡ଼ା ଭାଷାରେ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଆତ୍ମରକ୍ଷା ଅଧିକାରକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲା ନିକଟରେ ଘଟିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାକୁ ମଧ୍ୟ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ । ଆତଙ୍କବାଦୀ ଓ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗୀ ସଂଗଠନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥଇଲେ। ଏଥିରେ ରହିଛି ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ୧୨୬୭ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ସଂଗଠନ। ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ ସବୁ ଦେଶକୁ ଉଭୟ ଫ୍ରାନ୍ସ ଓ ଭାରତ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ନେଟୱାର୍କକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ନେତା ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ଫାଇନାନସିଆଲ୍ ଆକ୍ସନ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ, ଏଫ୍‌ଏଟିଏଫ୍ ସହିତ ସମାନ।
ଉଭୟ ଦେଶ ଜାତିସଂଘ, ଏଫ୍‌ଏଟିଏଫ୍ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକାଠି କାମ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ୨୦୨୬ ମେ ମାସରେ ପ୍ୟାରିସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ "ନୋ ମନି ଫର୍ ଟେରରସ୍" (ନୋ ମନି ଫର୍ ଟେରର୍ – ଏନ୍‌ଏମ୍‌ଏଫ୍‌ଟି )ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଆୟୋଜନ କରୁଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି।
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଗାର୍ଡ (ଏନ୍ଏସ୍‌ଜି ) ଏବଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଡି'ଇଣ୍ଟରଭେନ୍ସନ୍ ଡେ ଲା ଜେଣ୍ଡାରମେରି ନ୍ୟାସନାଲ୍ (ଜିଆଇଜିଏନ୍ ) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ୨୦୨୫ ନଭେମ୍ୱରରେ ଦୁଇ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ଲେଟର୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟକୁ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ପରସ୍ପର ଦେଶରେ ଏମ୍‌ଆଇଏଲ୍‌ଆଇପିଓଏଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନକୁ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସରେ ଯଥାକ୍ରମେ ଏମ୍‌ଆଇଏଲ୍‌ଆଇପିଓଏଲ୍ ୨୦୨୭ ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଆଲୋଚନାର ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
୨- ଗ୍ରହ ପାଇଁ ସହଭାଗିତା
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯେଉଁ ସଂକଟ ଆଣିବ, ତାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଭାବିକ ପାଣିପାଗରେ ଓଲଟପାଲଟ ତଥା ବାରମ୍ୱାର ଏପରି ହେଉଥିବାରୁ ଜଳବାୟୁରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଥିବା ସ୍ପଷ୍ଟ ହେଉଛି। ଏହା କୁପ୍ରଭାବକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ସପକ୍ଷରେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଉଭୟ ନେତା। ସେମାନେ ଏହାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ରହିଛି ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଏହା ହେଲା ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧିକୁ ଶିଳ୍ପବିପ୍ଲବ ସ୍ତରଠାରୁ ୨ ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ୍ ରଖିବା ଓ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧିକୁ ପୂର୍ବ-ଶିଳ୍ପ ସ୍ତରଠାରୁ ୧.୫ ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବା। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ରୋକିବାର ଆଧାର ବାବେ ବିଜ୍ଞାନର ଭୂମିକାକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଇଣ୍ଟରଗଭର୍ମେଣ୍ଟାଲ ପ୍ୟାନେଲ ଅନ୍ କ୍ଲାଇମେଟ ଚେଞ୍ଜ (ଆଇପିସିସି )ର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ୨୦୨୪ ମସିହାରୁ କୋଅଲିସେନ୍ ଫର୍ ଡିସାଷ୍ଟର ରେଜିଲିଏଣ୍ଟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ସିଡିଆର୍‌ଆଇ) ଏବଂ ୨୦୧୮ ରୁ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ (ଆଇଏସ୍‌ଏ) ର ଫ୍ରାଙ୍କୋ-ଭାରତୀୟ ସଭାପତିତ୍ୱର ଢାଞ୍ଚାରେ ହୋଇଥିବା ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଏହି ଦୁଇଟି ସଂଗଠନ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା। ୨୦୨୫ରେ ସିଡିଆର୍‌ଆଇର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ସହ-ସଭାପତି ଭାବରେ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଉଭୟ ସଂଗଠନକୁ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଠୋସ୍ ସମର୍ଥନରେ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ୟାରିସରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଆଲାଏନ୍ସର ଏକ ୟୁରୋପୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଡିକାର୍ବନାଇଜେସନ୍ ଏବଂ କୋଠା କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ବିଶେଷକରି ଡିକ୍ଲାରେସନ୍ ଡି ଚାଇଲୋଟ୍ ଏବଂ ଏହାର ଆନ୍ତଃସରକାରୀ କୋଠା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିଷଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ଲିଡରସିପ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ଫର୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଟ୍ରାଞ୍ଜିସନ୍ (LeadIT) ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ କଷ୍ଟକର କ୍ଷେତ୍ରର ଡିକାର୍ବନାଇଜେସନ୍ କରିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ।
ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୃଢ଼ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା। ସେମାନେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ ଉପରେ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ନବୀକରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ ଉପରେ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ନବୀକରଣକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏଏଫ୍‌ଡି ଗୋଷ୍ଠୀର ସମ୍ପୃକ୍ତି ସହିତ ଭାରତରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତା, ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସବୁଜ ଆର୍ଥିକ, ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବର ମିଳିତ ଭାବରେ ଏକ ନୂତନ ମାକ୍ରୋଇକୋନୋମିକ୍ ମଡେଲିଂ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ଆୟୋଗ ଏବଂ ଏଏଫ୍‌ଡି ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାର ପ୍ରଗତି ସଂପର୍କରେ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଜୁନ ୨୦୨୫ ରେ ନିସ୍‌ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ମହାସାଗର ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନ୍‌ଓସି-୩)ର ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଉଭୟ ନେତା। ଏଗ୍ରିମେଣ୍ଟ ଅନ୍ ଦି କନଜରଭେସନ ସସ୍‌ଷ୍ଟେନେବୁଲ ୟୁଜ୍ଅଫ୍ ମରିନ୍ ଡାଇଭରସିଟି ଇନ୍ ଏରିଆ ବିୟଣ୍ଡ ନ୍ୟାସନାଲ ଜୁରିଡିକ୍‌ସନ (ବିବିଏନ୍‌ଜେ ଟ୍ରିଟି ) କୁ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାସାଗର ଗଭର୍ଣ୍ଣାସ୍ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ବହୁପାକ୍ଷିକତା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ବୋଲି ଅବଗତ ହେବା ପରେ ପ୍ରଥମ ପକ୍ଷ ସମ୍ମିଳନୀରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ମହାସାଗର ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରତି ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂରକ୍ଷିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟ କୁନମିଂ-ମଣ୍ଟ୍ରିଆଲ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ବିବିଧତା ଫ୍ରେମୱାର୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଉଚ୍ଚ ସମୁଦ୍ର ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ଥାନର ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂରକ୍ଷିତ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେମାନେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
କମ୍ କାର୍ବନ ସଂପନ୍ନ ଯେତେ ସବୁ ଶକ୍ତିର ସ୍ରୋତ ଅଛନ୍ତି, ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ସବୁଠୁ କମ୍ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ କରିଥା। ଏହାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଛନ୍ତି ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ। ତେଣୁ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାରେ ଆଣବିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିବ। ତେଣୁ କମ୍ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ୧୦୦ ଗିଗାଓ୍ୱାଟର ଯେଉଁ ଆଣବିକ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଓ ସେଥିପାଇଁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସାଂପ୍ରକିତ ସଂସ୍ଥାର ତଥା ଆଣିବକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ନିବେଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ। ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୟୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ବେସାମରିକ ଆଣବିକ ଶକ୍ତିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟାସ୍କଫୋର୍ସର ନିୟମିତ ବୈଠକ ଓ ଜୈତାପୁର ଆଣିବକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ନିୟମିତ ବୈଠକ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସମାନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ପ୍ୟାରିସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଷଷ୍ଠ ବିଶ୍ୱ ପରମାଣୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ (ଡବ୍ଲୁଏନ୍‌ଇ) ରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଆଇଏଇଏ ସହଯୋଗରେ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ଆଗାମୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ନେତା ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ (ଡିଏଇ) ଏବଂ କମିଶନିସାରିଆଟ୍ ଏ ଲ'ଏନର୍ଜି ଆଟୋମିକ୍ ଏଟ୍ ଅକ୍ସ ଏନର୍ଜିଜ୍ ଅଲଟରନେଟିଭ୍ସ (ସିଇଏ) ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପରମାଣୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନବୀକରଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଉଭୟ ନେତା ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ନିୟାମକ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟର (ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌/ଏଏମ୍‌ଆର୍) ଉପରେ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଘୋଷଣାନାମା (ଡିଓଆଇ) ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅପ୍ରସାରର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମନେ ପକାଇ ଦୁଇ ନେତା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଫରାସୀ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପ୍ରୟାସ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପୃଥକ ଭାବରେ, ଏହି ଡିଓଆଇ ର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଫରାସୀ ବିକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କମିଶନ (ସିଇଏ) ଏବଂ ଭାରତର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ (ଡିଏଇ) ମଧ୍ୟରେ ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଆର/ଏଏମ୍‌ଆର୍ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜିବାକୁ ଉଭୟେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଦୁଇ ନେତା। ସେମାନେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍, ଏଆଇ ଏବଂ ନବସୃଜନ-ଚାଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ଅବ୍ୟବହୃତ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସିଇଓ ଫୋରମ୍ ଆୟୋଜନରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା ।
ସେମାନେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ଦେଶର କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷ କରି ମହାକାଶ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, କୃଷି-ଖାଦ୍ୟ, ଟେଲିକମ୍ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କ ଗଭୀର ହେବାରେ ନେତାମାନେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଆସନ୍ତାକାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ସିଇଓ ଫୋରମ୍ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଭାଗୀତାର ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବ।
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଟିକସ ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ସଂଶୋଧନ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଫରାସୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ନିବେଶ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ।
ୟୁପିଆଇ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ପ୍ରଥମ ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ୟୁପିଆଇ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଅନେକ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ଷ୍ଟୋର ପୂର୍ବରୁ ୟୁପିଆଇକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ୟାରିସକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ କରିଛି। ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଦେୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପଦ୍ଧତିର ଅଧିକ ଗ୍ରହଣୀୟତା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବ ପରିଚାଳନା, ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ଉଚ୍ଚ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ଭଳି ନିର୍ମାଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଚାଳିତ ଟ୍ରେନ୍ ସମେତ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିପ୍ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେମାନେ ଭାରତରେ ରେଳ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ଆଗ୍ରହ ଘୋଷଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
୩-ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସହଭାଗିତା
ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଯୋଗର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସକୁ ମନେ ପକାଇ ଉଭୟ ନେତା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷ ୨୦୨୬ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସେମାନେ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ। ମହାକାଶ,ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି, ସାଇବର ଏବଂ ଏଆଇ ସମେତ ଯେଉଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସହଯୋଗ ଅଛି ତଥା ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ ବୋଲି ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତର ନବସୃଜନ ପରିବେଶକୁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ନେଟୱାର୍କର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଉଭୟ ଦେଶର ଉଦ୍ଭାବକ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେଟର ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବ।
ଗତ ବର୍ଷ ଷ୍ଟେସନ F ରେ ଦଶଟି ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ର ସଫଳତା ପରେ ଦୁଇ ନେତା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଫରାସୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ଏବଂ ଅଧିକ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ T-Hub ଏବଂ Nord France Invest ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ LoI କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଫରାସୀ ପକ୍ଷ ବାଙ୍ଗାଲୋର ଟେକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ସହଭାଗୀତାରେ ୟୁରୋପର ସର୍ବବୃହତ ଟେକ୍ ମେଳା VivaTech କୁ ଭାରତରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଥିବା ଦୃଢ଼ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଡି ରିଚେର୍ଚେ ଏନ୍ ଇନଫର୍ମେଟିକ୍ ଏଟ୍ ଏନ୍ ଅଟୋମାଟିକ୍ (INRIA) ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ (DST) ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଜ୍ଞାନ ତଥା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଏକ ଦ୍ୱିରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ଘୋଷଣାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମିଳିତ ଘୋଷଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ। ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଦି ସେଣ୍ଟର ନ୍ୟାସନାଲ ଡେ ଲା ରିଚେର୍ଚେ ସାଇଣ୍ଟିଫିକ୍ (CNRS) ଏବଂ DST ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ନବୀକରଣ ସହିତ ଏକ ମିଳିତ ଆଡଭାନ୍ସ ମଟେରିଆଲ୍ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଲେଟର୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏଆଇ ଓ ପ୍ରାୟୋଗିକ ଗଣିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ANR ଏବଂ DST ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମିଳିତ କାମ ପାଇଁ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ନେତା ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଏକ ଲେଟର ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ଘୋଷଣାନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେଣ୍ଟ-ଡେନିସ୍ ଡେ ଲା ରିୟୁନିଅନ୍ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ବିମାନ ମାର୍ଗ ଆରମ୍ଭକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ନୂଆ ଆକାଶ ମାର୍ଗ ଲା ରିୟୁନିଅନ୍ ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ତଥା ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। କାନପୁର ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଟିଆଇ)ରେ ବିମାନ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଲେଟର୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବର ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅନୁଯାୟୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର୍ ଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନେ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି।
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଶେଷ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଲେଟର୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବା ପରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏହି ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗର ମୂଳରେ ଏଆଇ ଓ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ଥାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଏଆଇ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସୋରବୋନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ (AIMS), ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ୍ ବ୍ରେନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ଏହି ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ। ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଯୋଗର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଏହି ଗତିଶୀଳତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ପାରିସାଣ୍ଟେ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଏବଂ ସି-କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ( ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ସେଲ୍ୟୁଲାର୍ ଏବଂ ମଲିକ୍ୟୁଲାର୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମସ୍) ଏବଂ ହେଲ୍‌ଥ ଡାଟା ହବ୍ ଏବଂ ICMR (ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ) ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ରହିଛି। ଫରାସୀ-ଭାରତୀୟ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଲାଇଫ୍ ସାଇନ୍ସେସ୍ ଫର୍ ହେଲ୍‌ଥ ର ପ୍ରଗତି ଓ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷକୁ ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର ୨୨ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଏକାଠି କରିବ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ। ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଓ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସହଯୋଗର ଏକ ଲେଟର୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗକୁ ଆଧାର କରି ଉଭୟ ନେତା ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣି ଦୋହରାଇଥିଲେ। ବିଶେଷକରି ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷ ୨୦୨୬ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ମିଳିତ ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ଦେଶରେ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆୟୋଜନ କରି ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ। ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ 'ଭିଲ୍ଲା ସ୍ୱାଗତମ୍' ରେସିଡେନ୍ସୀ ନେଟୱାର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ମନେ ପକାଇ ଉଭୟ ନେତା ଯୁଗେ ଯୁଗୀନ୍ ଭାରତ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଲୋଥାଲରେ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କଂପ୍ଲେକ୍ସ ଉପରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆଲୋଚନାରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
୨୦୨୮ ମସିହାରେରେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ନ୍ୟାସନାଲ ମ୍ୟୁଜିଅମ୍ ଅଫ୍ ଏସିଏନ୍ ଆର୍ଟ (ଗୁଇମେଟ ମ୍ୟୁଜିଅମ)ରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ବର୍ଷ ଭାରତକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିବାର ଘୋଷଣାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ଫ୍ରାନ୍ସ-ଭାରତୀୟ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତାର ୩୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ମୁସି ଡୁ କ୍ୱାଇ ବ୍ରାନ୍ଲି - ଜ୍ୟାକ୍ ଚିରାକରେ ସମସାମୟିକ ଭାରତୀୟ ଫଟୋଗ୍ରାଫିକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଘୋଷଣାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ୨୦୨୫ ଶେଷ ଆଡ଼କୁ ମୋବିଲିଅର୍ ନ୍ୟାସନାଲ୍‌ରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ଉଭୟ ଦେଶର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ "Ce qui se trame" / "Textile Matters" ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଭାରତରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ଉଭୟ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ପରମ୍ପରା ସହିତ ନୂତନ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପରମ୍ପରାକୁ ବାଣ୍ଟିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପ (କଲଚରାଲ ଆଣ୍ଡ କ୍ରିଏଟିଭ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି-ସିସିସିଆଇ) କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
୨୦୨୨ ପ୍ୟାରିସ ପୁସ୍ତକ ମହୋତ୍ସବକୁ ଭାରତକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଓ ୨୦୨୩ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱ ପୁସ୍ତକ ମେଳାକୁ ଫ୍ରାନ୍ସକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣର ପାରସ୍ପରିକ ସଫଳତାକୁ ଆଧାର କରି ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ପୁସ୍ତକ ଓ ସାହିତ୍ୟ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ରହିଛି ଉଭୟ ଦେଶର ପେସାଦାର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ଦ୍ୱାରା ନିମନ୍ତ୍ରଣ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅନୁବାଦ ପ୍ରବାହ ଏବଂ ସହଯୋଗମୂଳକ ଉଦ୍ୟମ।
୨୦୨୩ ମସିହାର ନମସ୍ତେ ଫ୍ରାନ୍ସର ସଫଳତାକୁ ଆଧାର କରି ଉଭୟ ନେତା ୨୦୨୮ ମସିହାରେ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତାର ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଇଁ ନମସ୍ତେ ଫ୍ରାନ୍ସର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂସ୍କରଣ ପାଳନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗର ଏକ ନିୟମିତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଭାରତରେ ଆଲାଏନ୍ସ ଫ୍ରାନ୍ସାଇଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଲା ରିୟୁନିଅନରେ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପାଦିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ପ୍ୟାରିସରେ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର (ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର - SVCC) ଖୋଲିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସରେ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଭାରତରେ ଆଲାଏନ୍ସ ଫ୍ରାନ୍ସାଇଜ୍ ନେଟୱାର୍କର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମିଶନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତରେ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଫରାସୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏଥିରେ ରହିଛି ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫର୍ ଅଲ୍, ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫର୍ ଏ ବେଟର ଫ୍ୟୁଚର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ।
ଉଭୟ ନେତା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ। ଏଦିଗରେ ସେମାନେ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ କ୍ଲାସେସ୍ ଇନିସିଏଟିଭକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଭାରତୀୟ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଭାଷାଗତ ଓ ପଦ୍ଧତିଗତ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଫ୍ରାନ୍ସର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ପାଠ ପଢ଼ିବାର ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏହା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ୧୦ ହଜାର ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପାଠ ପଢୁଥିବା ବେଳେ ୨୦୩୦ ଏହାକୁ ୩୦ ହଜାର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଉଭୟ ନେତା ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ESSEC ବିଜନେସ୍ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲସୁପେଲେକ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସ୍କୁଲକୁ ଏକାଠି କରିବ। ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତାର ପରସ୍ପରର ସ୍ୱୀକୃତି ଉପରେ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଆଗାମୀ ସଂଶୋଧନକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷାଗତ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୮ ତଥା ୧୯ ଫେବୃଆରୀରେ AIIMS ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷାଗତ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ବୈଠକର ସଫଳତାକୁ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଉଭୟ ଦେଶର ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ସଂଗଠନ। ଦୁଇ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ଦ୍ୱୈତ ଓ ଯୁଗ୍ମ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ଗବେଷଣାକୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଓ ଏହାର ପ୍ରସାର ପ୍ରଚାର ପାଇଁ CEFIPRA କରିଥିବା କାମ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ସହଯୋଗ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପରସ୍ପରର ହିତର କୌଶଳ ଓ ପ୍ରତିଭା ବିନିମୟର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ମାଇଗ୍ରେସନ ଆଣ୍ଡ ମୋବିଲିଟି ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଏଗ୍ରିମେଣ୍ଟ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ପିଏ) ଓ ୟଙ୍ଗ୍ ପ୍ରଫେସ୍ନାଲ ସ୍କିମ (ଓ୍ୱାଇପିଏସ୍)ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। କୌଶଳ ବିକାଶ, ପେସାଦାର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶମ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଯୁବ ବର୍ଗ ଓ ପେସାଦାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହା ସହିତ ଫ୍ରାନ୍ସ ଓ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଂପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ମଜଭୁତ କରିବ।
ଏହି ମନୋଭାବରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦର ଦେଇ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଗମନାଗମନକୁ ଭିସାମୁକ୍ତ କରାଯିବ ବୋଲି ଯେଉଁ ଘୋଷଣା ହୋଇଛି, ତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା। ୬ ମାସ ପରେ ଏହି ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବ।
ମାର୍ସିଲେରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ରାଇସିନା ଆଲୋଚନାର ପ୍ରଥମ ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ସଂସ୍କରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଉଭୟ ନେତା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ଓ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ତଥା ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି, ଶିଳ୍ପପତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ଏହା ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ଚିନ୍ତନ-ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ନେତା ଏହି ଫୋରମର ଆଗାମୀ ସଂସ୍କରଣକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଖୋଲିଛି। ଏହା ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆହୁରି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ତଥା ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ନେବ।