Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during inauguration of India-France Innovation Forum in Mumbai
18 FEB 2026 12:07PM by PIB Delhi
Your Excellency, my dear friend President Macron, innovators from both nations, greetings! Bonjour!
Today, two of the world’s great innovation hubs are coming together. When we speak of India and France, our relationship is not only about innovation but also about trust and shared values. With this spirit, President Macron and I have decided to celebrate the year 2026 as the India–France Year of Innovation. This is not just a celebration; it is our shared commitment - a commitment to innovate, a commitment to lead.
Friends,
India and France have worked together across many strategic technology sectors. The trust built through this collaboration has elevated our ties to the level of a Special Global Strategic Partnership. In the years ahead, our collective creativity across every sector will help secure a brighter future for the entire world.
Friends,
Throughout thousands of years of its journey, India has innovated for human welfare in fields such as mathematics, medicine, metallurgy, and architecture. In the 21st century, India’s youth are carrying forward this tradition with the motto “Innovate for Global Good.” From India’s vibrant startup ecosystem to our world-class research laboratories, a new can-do optimism is emerging. In just a decade, the Startup India program has made India the world’s third-largest startup ecosystem. In 2014, India had only four unicorns; today, we have more than 120, with a combined valuation exceeding 350 billion dollars - nearly 300 billion euros. Today, almost every major global technology company is connected in some way with India’s startups and innovations.
Friends,
Over the past decade, we have built a conducive ecosystem for innovation - from schools to industries. From Atal Tinkering Labs in schools to mentorship, scholarships, and startup capital, a strong network now exists. India today hosts one of the world’s largest hackathon ecosystems. Private sector research innovation schemes provide direct support, while Startup India 2.0 mobilizes capital for deep-tech innovation.
Friends,
Our Atal Innovation Mission will complete a decade on 24 February. In this short span, it has become one of the world’s largest grassroots innovation missions. More than 10,000 tinkering labs are engaging over 10 million students and innovators. The mission has also nurtured over 100 incubators and many deep-tech startups. I urge all industry leaders present here to actively engage with the Atal Innovation Mission.
Friends,
The journey of a Viksit Bharat - a developed India - needs innovation as its engine. That is why this year’s budget has emphasized strengthening the innovation ecosystem. To boost content creation, labs will be established in 15,000 schools and 500 colleges. We are working in mission mode in areas such as AI, quantum technologies, biotechnology, semiconductors, and clean energy. Alongside, we will promote innovation in textiles, chemicals, sports goods, precision tools, electronics, infrastructure - in every sector.
Friends,
We take great pride in the fact that India is becoming a shining example of women-led research and innovation. Today, nearly 50 percent of startups have at least one woman director. A large number of young women are graduating in STEM fields. Whether in agriculture, healthcare, or space missions - women are leading everywhere.
Friends,
When India’s speed and scale combine with France’s strength, new pathways open for the world. Today, the best minds from both countries have come together. Both nations are welcoming each other’s talent with open hearts. France has set a goal of hosting 30,000 Indian students by 2030. This is a remarkable effort to harness the synergy of young energy and young minds.
Friends,
The year 2026 is a truly special one for India–France relations. It will deepen people-to-people exchanges and expand industry-to-industry partnerships. Just as we are gathered here in India today, in June 2026 we will showcase India’s finest tech startups in France under “Bharat Innovates 2026.” These startups are creating solutions to global challenges such as health, climate, and security.
Friends,
I warmly invite leaders, CEOs, investors, and universities from France and across the world. Let us join hands with India to build a future where technology serves humanity and progress is inclusive. With this spirit, I extend my heartfelt best wishes to all of you. I am deeply grateful to my friend - for the time he has given, for the thoughtful words he has spoken, and for the trust he has expressed in the India–France relationship. As a true friend and as a symbol of the strong friendship between India and France, I convey my sincere gratitude. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মুম্বাইদা ইন্দিয়া-ফ্রান্স ইন্নোবেসন ফোরম হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
18 FEB 2026 12:07PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, ঐগী মরুপ রাষ্ট্রপতি মেক্রোন, লৈবাক অনিমক্কী ইন্নোবেতরশিং, তরাম্না ওকচরি!
বোঞ্জোর!
ঙসি, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইন্নোবেসন হব অনি মফম অসিদা পুল্লে। ঐখোয়না ভারত অমসুং ফান্সকী ৱারি শানবা মতমদা, ঐখোয়গী মরী অসি ইন্নোবেসন খক্তগী নত্তে, থাজনবা অমসুং শরুক য়ামিন্নরিবা গুনশিংগী মতাংদসুনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, চহি ২০২৬ অসি ইন্দিয়া-ফ্রান্স এয়র ওফ ইন্নোবেসন হায়না থৌরম পাংথোক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। মসি থৌরম অমা পাংথোকপা খক নত্তনা, মসি অনৌবা থবক পাংথোক্নবা, লমজিংনবা থাজবা অমনি-ঐখোয়গী থাজবা পীনবনি।
মরুপশিং,
মরুওইবা তেক্নোলোজিগী হিরম কয়াদা ভারত অমসুং ফ্রান্স পুন্না থবক তৌমিন্নরি। পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা শেমগৎলিবা থাজনবা অসিনা ঐখোয়গী মরীশিং স্পিসিএল গ্লোবেল ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমগী থাক্কী পুখৎলে। লাক্লিবা চহিশিংদা, হিরম কয়াদা ঐখোয়গী অপুনবা থবকশিংনা মালেম শীনবা থুংবগী অফবা তুংলমচৎ অমা পুরকপদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী চহি লিশিং কয়াগী খোঙচৎ শীনবা থুংনা, অঙ্ক, মেদিসিন, ধাতু শেম-শাবা অমসুং য়ুমশারোলগুম্বা হিরমশিংদা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা ভারতনা অনৌবা থবকশিং পুথোকখ্রে। ২১শুবা চহিচাদা, “মালেমগী য়াইফনবা অনৌবা থবক পায়খৎপা” হায়বা পান্দম অসিগা লোয়ননা ভারতকী নহারোলশিংনা চৎনবী অসি মাঙলোমদা পুখৎলি। ভারতকী অফবা ষ্টার্দঅপকী থবকশিংদগী হৌরগা মালেম থাক্কী থিজিনবগী লেবোরেতোরিশিং ফাওবদা, অনৌবা অমা পাংথোকপা ঙম্বগী থাজবা লৈরে। চহি ১০ দা, ভারতনা শেমগৎখিবা ইন্দিয়া ষ্টার্দঅপ প্রোগ্রাম মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ষ্টার্দঅপকী থবক ওইরে। ২০১৪ দা, ভারতকী য়ুনিকোর্ন মরি খক লৈখি; ঙসিদি, বিল্লিয়ন দোল্লার ৩৫০ হেনবগী য়ুনিকোর্ন ১২০ হেন্না ঐখোয়গী লৈরে। ঙসিদি, করিগুম্বা লম্বী অমদা হেক্ত মালেমগী অচৌবা তেক্নোলোজি কম্পেনি খুদিংমক ভারতকী ষ্টার্দঅপশিং অমসুং ইন্নোবেসনগা মরী লৈনরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, স্কুলশিংদগী হৌরগা উদ্যোগশিং ফাওবদা, ইন্নোবেসনগী ঐখোয়গী অফবা ফিবম অমা লৈরে। স্কুলশিংদা অতল তিনকরিং লেবশিং, মেন্তরসিপ, স্কোলারশিপ অমসুং ষ্টার্দঅপ কেপিতেলগী অকনবা নেতৱার্ক অমা হৌজিক লৈরে। ঙসিগী ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা হেক্কথোন ইকোসিষ্টেমশিং লৈরে। প্রাইভেদ সেক্তর রিছার্স ইন্নোবেসন স্কিমশিংনা হকথেংননা মতেং পাংলে, লোয়ননা অরুবা তেক্নোলোজিগী ইন্নোবেসনগীদমক ষ্টার্দঅপ ইন্দিয়া ২.০ না কেপিতেল থৌরাং তৌরে।
মরুপশিং,
ফেব্রুৱারি ২৪ দা ঐখোয়গী অতল ইন্নোবেসন মিসন চহি ১০ মপুংফারগনি। অতেনবা মফম অসিদা, মসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইন্নোবেসন মিসনশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। মহৈরোয় অমসুং ইন্নোবেতর মিল্লিয়ন ১০ হেনবগা লোয়ননা তিনকরিং লেব ১০,০০০ হেন্না থবক তৌরি। মিসন অসিনা ইনকুবেতর ১০০ অমসুং অরুবা তেক্নোলোজিগী ষ্টার্দঅপশিংসু য়োকখৎলি। অতল ইন্নোবেসন মিসনগা লোয়ননা থৱায় য়াওনা থবক তৌমিন্ননবা মফম অসিদা তিল্লিবা উদ্যোগকী লুচিংবশিংদা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমগী খোঙচত্ত মসিগী ইঞ্জিন ওইনা ইন্নোবেসন দরকার ওই। মরম অদুনা চহি অসিগী বজেত্ত ইন্নোবেসনগী থবকশিং ফগৎনবা মীৎয়েং চঙলিবনি। কন্তেন্ত ক্রিয়েসন ফগৎনবা, স্কুল ১৫,০০০ অমসুং কোলেজ ৫০০ দা লেবশিং লিংখৎকনি। এ.আই, ক্বান্তম তেক্নোলোজিশিং, বাইওতেক্নোলোজি, সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং ক্লিন ইনর্জিগুম্বা হিরমশিংদা মিসনগী মওংদা ঐখোয় থবক পায়খৎলি। মসিগা লোয়ননা, তেক্সতাইলশিং, কেমিকেলশিং, শান্নবা পোৎলমশিং, অরুবা খুৎলায়শিং, ইলেক্ত্রোনিক্স, ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা ঐখোয়না ইন্নোবেসন য়োকখৎকনি।
মরুপশিং,
নুপীশিংনা লুচিংদুনা থিজিনবা অমসুং ইন্নোবেসনগী থবকশিংদা ভারতনা অফবা খুদম অমা ওইরকপদা ঐখোয় য়াম্না চাউথোকচৈ। ঙসি, ষ্টার্দঅপশিংগী চাদা ৫০ রোম য়ামদ্রবদা নুপী অমনা দিরেক্তর ওইরে। মশিং য়াম্লবা নুপীশিং ষ্টেম হিরমশিংদা গ্রেজুয়েত লোইরে। লৌউ-শিংউ, অনা-লাইয়েং নত্ত্রগা স্পেস মিসনশিংদা ওইবা য়াই- মফম খুদিংমক্ত নুপীশিংনা লুচিংলে।
মরুপশিং,
ভারতকী খোঙজেল য়াংবা অমসুং পাক-চাউবগা ফ্রান্সকী মপাঙ্গলগা পুনশিনবা মতমদা, মালেমগী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্লে। ঙসি, লৈবাক অনিমক্কী খ্বাইদগী ফবা মীওইশিং পুল্লে। লৈবাক অনিমক্না পুকচেল চাউনা অমনা অমগী হৈথোই-শিংথোইবশিং তরাম্না ওক্লি। ২০৩০ ফাওবদা ভারতকী মহৈরোয় ৩০,০০০ তরাম্না ওক্নবা ফ্রান্সনা পান্দম অমা থম্লে। মসি নহারোলগী মপাঙ্গল অমসুং নহারোলশিংগী ৱাখলশিংগী থৌনা শীজিন্ননবা শিংথানিঙাই ওইরবা থবক অমনি।
মরুপশিং,
২০২৬ অসি ভারত-ফ্রান্স মরীশিংগী তশেংনা অখন্নবা অমনি। চহি অসিদা মীগা-মীগা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা অমসুং উদ্যোগকা-উদ্যোগকা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনগনি। ঙসি ঐখোয় ভারত্ত পুল্লিবা অসিগুম্না, “ভারত ইন্নোবেতস ২০২৬” গী মখাদা জুন ২০২৬ দা ফ্রান্সতা ঐখোয়না ভারতকী খ্বাইদগী ফবা তেক্নোলোজি ষ্টার্দঅপশিং উৎকনি। হায়রিবা ষ্টার্দঅপশিং অসিনা হকশেল, ক্লাইমেত অমসুং সেকুরিতিগুম্বা হিরমশিংদা মালেম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী পাম্বৈশিং শেমগৎলি।
মরুপশিং,
ফ্রান্স অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী লুচিংবশিং, সি.ই.ওশিং, ইনভেষ্টরশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিং ঐনা চেপাউ পীজরি। তেক্নোলোজিনা মীওইবা খুন্নাইগী থবক তৌবা অমসুং চাউখৎপগী কান্নবা মীওই খুদিংমক ফংহনবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা ঐখোয় ভারতক লোয়ননা চৎমিন্নরসি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐনা অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। মহাক্কী মতম পীখিবা, মহাক্না কান্নরবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখিবা অমসুং ভারত-ফ্রান্সকী মরীদা মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখিবগীদমক ঐনা ঐগী মরুপ থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অশেংবা মরুপ অমা ওইনা অমসুং ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্ত লৈনরিবা অচেৎপা মরুপ-মপাংগী মরীগী খুদম অমা ওইনা, ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।