Ministry of Electronics & IT
“India Sets Guinness World Record with more than 2.5 lakh AI Responsibility Pledges in 24 Hours at India AI Impact Summit 2026” announces Union Minister Shri. Ashwini Vaishnaw
18 FEB 2026 4:09PM by PIB Delhi
Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister for Electronics and Information Technology, today announced that India has successfully achieved the Guinness World Records title for the “Most pledges received for an AI responsibility campaign in 24 hours,” with a staggering 250,946 valid pledges received during the 24-hour period from February 16–17.
The announcement was made during the India AI Impact Summit 2026 at Bharat Mandapam, New Delhi, in the presence of Shri S. Krishnan, Secretary, Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY); Shri Abhishek Singh, Additional Secretary, MeitY, CEO, IndiaAI Mission and DG, NIC; Ms. Kavita Bhatia, COO, IndiaAI; Mr. Srinivasan Iyengar, SVP and GM, Central Engineering Group, Intel; and Mr. Pravin Patel, Guinness World Records Adjudicator, who officially verified the achievement.
The nationwide AI Responsibility Pledge campaign, launched under the IndiaAI Mission in collaboration with Intel India on February 16, sought to mobilise citizens across the country to commit to the ethical, inclusive, and responsible use of Artificial Intelligence through the dedicated portal, aipledge.indiaai.gov.in. The initiative encouraged participants to reflect on key principles such as data privacy, accountability, transparency, and combating misinformation through scenario-based questions, thereby reinforcing India’s vision of building a trustworthy and human-centric AI ecosystem. Participants who completed the pledge received a digital badge and access to AI learning pathways.
Addressing the media, Shri Vaishnaw hailed Prime Minister Narendra Modi’s vision of engaging youth in the responsible and ethical use of AI. “It is his vision that inspired us to reach out to colleges, engage with faculty members, and encourage students to take this pledge to use AI as a tool for the good of society — as a technology that improves our lives — and to ensure it is used responsibly. A special round of applause to the 250,000 students who have taken this pledge. This is truly a proud day for the country. This is the direction in which the nation must move — towards a future where AI is embraced with responsibility.”
The Minister highlighted that the record-setting participation — far exceeding the initial target of 5,000 pledges — reflects strong public engagement and growing awareness around responsible AI adoption. He noted that the campaign represents a significant milestone in citizen-led digital responsibility and demonstrates India’s commitment to shaping the global AI discourse with a focus on inclusion, ethics, and public trust.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ইণ্ডিয়া এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত ২৪ ঘন্টাৰ ভিতৰত ২.৫ লাখতকৈ অধিক এআইৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ভাৰতে গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড গঢ়িলে: কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে
18 FEB 2026 4:09PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে আজি ঘোষণা কৰে যে ভাৰতে ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত এআইৰ দায়বদ্ধতা অভিযানৰ বাবে বাবে সৰ্বাধিক প্ৰতিশ্ৰুতি লাভ কৰাৰ বাবে সফলতাৰে গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড অৰ্জন কৰিছে। এই ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত (১৬-১৭ ফেব্ৰুৱাৰী) মুঠ ২,৫০,৯৪৬ টা বৈধ প্ৰতিশ্ৰুতি লাভ কৰা হৈছে।
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপত অনুষ্ঠিত ইণ্ডিয়া এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ সময়ত এই ঘোষণা কৰা হয়। ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী এছ কৃষ্ণন; ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত সচিব, ভাৰত এআই মিছনৰ চিইঅ’, আৰু এনআইচিৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী অভিষেক সিং; ভাৰত এআইৰ চি অ’ অ’ শ্ৰীমতী কবিতা ভাটিয়া; ইণ্টেলৰ চেণ্ট্ৰেল ইঞ্জিনিয়াৰিং গ্ৰুপৰ এছভিপি আৰু জিএম শ্ৰী শ্ৰীনিবাসন আয়েংগাৰ; আৰু এই কৃতিত্ব আনুষ্ঠানিকভাৱে পৰীক্ষা কৰা গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ডছৰ বিচাৰক প্ৰবীণ পেটেল ডাঙৰীয়াই।
ইণ্টেল ইণ্ডিয়াৰ সহযোগত ১৬ ফেব্ৰুৱাৰীত ভাৰত এআই মিছনৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় এআই দায়িত্বৰ প্ৰতিশ্ৰুতি অভিযানৰ উদ্দেশ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা প'ৰ্টেল aipledge.indiaai.gov.in. কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ নৈতিক, সৰ্বাংগীন আৰু দায়বদ্ধ ব্যৱহাৰৰ প্ৰতি আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই কাৰ্যসূচীয়ে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক তথ্যৰ গোপনীয়তা, জবাবদিহিতা, স্বচ্ছতা আৰু ভুল তথ্যৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ দৰে মূল নীতিসমূহৰ ওপৰত চিন্তা কৰিবলৈ প্ৰেক্ষাপটভিত্তিক প্ৰশ্নৰ জৰিয়তে উৎসাহিত কৰে, যাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্য আৰু মানৱ কেন্দ্ৰিক এআই পৰিবেশতন্ত্ৰ নিৰ্মাণৰ দৃষ্টিভংগী শক্তিশালী কৰা হয়। প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক ডিজিটেল বেজ আৰু এআই শিক্ষাৰ মাৰ্গ প্ৰদান কৰা হয়।
সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰি শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ শলাগ লয় য'ত যুৱ প্ৰজন্মক এআইৰ দায়িত্বশীল আৰু নৈতিক ব্যৱহাৰৰ সৈতে জড়িত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, "এই দৃষ্টিভংগীয়ে আমাক কলেজসমূহলৈ হাত আগবঢ়াবলৈ, শিক্ষাবিদসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিবলৈ, আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এই প্ৰতিশ্ৰুতি ল’বলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে, যাতে তেওঁলোকে এআইক সমাজৰ কল্যাণৰ এক সঁজুলি হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰে, এনে এক প্ৰযুক্তি হিচাপে যি আমাৰ জীৱনক উন্নত কৰে আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰ দায়িত্বসহকাৰে হোৱাটো নিশ্চিত কৰে। এই প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰা ২৫০,০০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী বিশেষভাৱে প্ৰশংসাৰ যোগ্য। এয়া দেশৰ বাবে প্ৰকৃততে গৌৰৱৰ দিন। এয়াই সেই দিশ য'ৰ দিশে দেশখন আগুৱাই যাব লাগে, এনে এটা ভৱিষ্যতৰ দিশে য'ত এআইক দায়িত্বসহকাৰে গ্ৰহণ কৰা হ'ব।
শ্ৰী বৈষ্ণৱে উল্লেখ কৰে যে ৫,০০০ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰাৰম্ভিক লক্ষ্যক বহু পিছ পেলাই দিয়া এই অভিলেখ ভংগকাৰী অংশগ্ৰহণে শক্তিশালী জন অংশগ্ৰহণ আৰু দায়বদ্ধ এআই গ্ৰহণৰ প্ৰতি ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা সজাগতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই অভিযানে নাগৰিকৰ নেতৃত্বত ডিজিটেল দায়িত্বৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য প্ৰদৰ্শন কৰিছে আৰু অন্তৰ্ভুক্তি, নৈতিকতা আৰু জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বিশ্বব্যাপী এআই আলোচনাৰ আকাৰ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।