Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at India AI Impact Summit 2026
19 FEB 2026 12:36PM by PIB Delhi
Excellencies, Honourable Ministers, Industry Leaders, Innovators, Entrepreneurs, Researchers, Delegates, distinguished guests, ladies and gentlemen - Namaste!
A heartfelt welcome to all of you at the world’s largest and historic AI Impact Summit. This summit is being held in India, a nation that represents one-sixth of humanity. India is home to the world’s largest youth population, the biggest pool of tech talent, and one of the most expansive tech-enabled ecosystems. India not only creates new technologies but also adopts them at an unprecedented pace. On behalf of 1.4 billion Indians who are eager to embrace innovation, I extend a warm welcome to all Heads of Government, leaders of the global AI ecosystem, and innovators present here. I express my deepest gratitude for your presence.
The fact that this summit is being hosted in India is a matter of pride not only for India but for the entire Global South. The who’s who of the AI world are here today. With representation from over 100 countries and distinguished participants from across the globe, this summit is reaching new heights of success. The strong presence of the younger generation instills fresh confidence. Normally, new technologies are met with skepticism in their early stages. Yet, the speed and trust with which the world’s youth are embracing AI, taking ownership of it, and using it, is truly extraordinary. The exhibition at this summit has also generated immense enthusiasm, especially among young talent who have come in large numbers. The solutions presented here - in agriculture, security, assistance for persons with disabilities, and addressing the needs of multilingual populations - are powerful examples of Made in India strength and India’s innovative capabilities.
Friends,
In human history, every few centuries a turning point arrives - one that resets the direction of civilization, changes the pace of development, and transforms the paradigms of how we think, understand, and work. The fascinating part is that when we are living through such a transformation, we rarely grasp its true impact. When sparks were first struck from stone, no one imagined that this would become the foundation of civilization. When speech was first turned into script, no one foresaw that written knowledge would become the backbone of future systems. When signals were first transmitted wirelessly, no one could have imagined that one day the entire world would be connected in real time.
Friends,
Artificial Intelligence is such a transformation in human history. What we see today, what we predict today, are only the early signs of its impact. AI is making machines intelligent, but more importantly, it is multiplying human capability many times over. The difference this time is that both the speed and the scale are unprecedented. Earlier, it took decades for technology to show its impact. Today, the journey from machine learning to learning machines is faster, deeper, and broader. Therefore, our vision must be equally expansive, and our responsibility equally profound. Alongside the present generation, we must also consider what form of AI we will hand over to future generations. The real question is not what Artificial Intelligence can do in the future, but what we choose to do with it today. Humanity has faced such questions before. The most powerful example is nuclear power - we have seen its destructive force, and we have seen its positive contributions. AI too is a transformative power: if directionless, it leads to disruption; if guided rightly, it becomes a solution. How to make AI human-centric rather than machine-centric, sensitive and responsible rather than reckless - this is the core purpose of the Global AI Impact Summit.
Friends,
India’s perspective on AI is clearly reflected in the theme of this summit: Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya - Welfare for all, Happiness for all. This is our benchmark. AI must not reduce human beings to mere data points or raw material. Therefore, AI must be democratized. It must become a medium of inclusion and empowerment, especially across the Global South.
Friends,
We must give AI the open sky, but keep the command in our own hands. Just like GPS - it suggests the route, but the final decision of direction is ours. The path we choose for AI today will determine the future we create tomorrow.
Friends,
At the New Delhi AI Impact Summit, I present India’s vision for AI - M.A.N.A.V. (MANAV), meaning human. The MANAV vision stands for: M – Moral and Ethical Systems: means AI must be built on ethical guidelines. A – Accountable Governance: means Transparent rules and robust oversight. N – National Sovereignty: means Data belongs to those who generate it. A – means Accessible and Inclusive: AI must not be a monopoly, but a multiplier. V – means Valid and Legitimate: AI must be lawful and verifiable. India’s MANAV Vision will be a vital link for human welfare in the AI-driven world of the 21st century.
Friends,
Decades ago, when the internet began, no one imagined how many jobs it would create. The same is true for AI. Today, it is difficult to predict what kinds of jobs will emerge in this field. The future of work is not pre-defined; it will depend on our decisions and our course of action. I believe the future of work is a new opportunity. This is the era of humans and intelligent systems working together. “We are entering an era where humans and intelligent systems co-create, co-work, and co-evolve.” AI will make our work smarter, more efficient, and more impactful. We will design better, build faster, and make stronger decisions. More people will find higher-value, creative, and meaningful roles. This is a great opportunity for innovation, entrepreneurship, and new industries. Therefore, skilling, reskilling, and lifelong learning must become a mass movement.
Friends,
The future of work will be inclusive, trusted, and human-centric. If we move forward together, Artificial Intelligence will elevate the capacity of humanity to new heights.
Friends,
It is said: “Sunlight is the best disinfectant.” means Transparency is the greatest safeguard. Some countries and companies believe AI is a “strategic asset” and must be developed confidentially. But India thinks differently. We believe AI will benefit the world only when it is shared. When codes are open and shared, millions of young minds can make them safer and better. Therefore, let us resolve to develop AI as a Global Common Good.
Friends,
Another urgent need today is to establish global standards. Deepfakes and fabricated content are destabilizing open societies. In the physical world, we see nutrition labels on food so we know what we are consuming. Similarly, in the digital world, content must carry authenticity labels so people know what is real and what is AI-generated. As AI produces more text, images, and videos, the need for watermarking and clear source standards grows. That is why trust must be built into technology from the very beginning.
Friends,
We must become even more vigilant about children’s safety. Just as a school syllabus is carefully curated, the AI space too must be child-safe and family-guided.
Friends,
Today, the world is divided into two kinds of people: those who see fear in AI - and speak only of that fear - and those who see fortune in AI.
And friends,
I say this with responsibility and with pride: India does not see fear in AI. India sees fortune in AI. India sees the future in AI. We have the talent, we have the energy and capacity, and we have policy clarity. I am delighted to share that during this summit, three Indian companies have launched their own AI models and apps. These models showcase the talent of our youth and reflect the depth and diversity of the solutions India is offering.
Friends,
India is building a resilient ecosystem - from semiconductors and chip-making to quantum computing. Secure data centers, a strong IT backbone, and a dynamic startup ecosystem make India a natural hub for affordable, scalable, and secure AI solutions. India has diversity, demography, and democracy. Any AI model that succeeds in India can be deployed globally. Therefore, I invite all of you: Design and Develop in India. Deliver to the World. Deliver to Humanity. Once again, I extend my warmest wishes to all of you.
Thank you!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলন ২০২৬ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ মূল পাঠ
19 FEB 2026 12:36PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় মন্ত্ৰীসকল, উদ্যোগ জগতৰ নেতাসকল, উদ্ভাৱকসকল, উদ্যোগীসকল, গৱেষকসকল, প্ৰতিনিধিসকল তথা ভদ্ৰ মহিলা আৰু পুৰুষসকল! নমস্কাৰ!
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু ঐতিহাসিক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলনত আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হোৱা ভাৰতে মানৱতাৰ এক ষষ্ঠাংশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ যুৱ জনসংখ্যাৰ বাসস্থান ভাৰতত সৰ্ববৃহৎ প্ৰযুক্তিগত প্ৰতিভাৰ স্থান, যি সৰ্ববৃহৎ প্ৰযুক্তি-সক্ষম পৰিৱেশ-প্ৰণালীৰ উদাহৰণ। ভাৰতে নতুন প্ৰযুক্তিও সৃষ্টি কৰে আৰু অভূতপূৰ্ব দ্ৰুততাৰে ইয়াক গ্ৰহণ কৰে। নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি আগ্ৰহী ১.৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ ফালৰ পৰা, মই চৰকাৰৰ মুৰব্বীসকল, বিশ্বৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা পৰিৱেশ-প্ৰণালীৰ নেতাসকল আৰু উদ্ভাৱকসকলক এই সন্মিলনলৈ স্বাগতম জনাইছো।
ভাৰতত এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হোৱাটো ভাৰতৰ লগতে সমগ্ৰ গোলকীয় দক্ষিণৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এই সন্মিলনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা জগতৰ কোন কোন ইয়াত আছে। বিশ্বৰ ১০০ৰো অধিক দেশৰ প্ৰতিনিধিত্ব আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা ইয়ালৈ অহা গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলে ইয়াৰ সফলতাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। ইয়াত আমি দেখা পোৱা যুৱ প্ৰজন্মৰ উপস্থিতিয়ে এক নতুন আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছে। সাধাৰণতে নতুন প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে কিছু প্ৰাৰম্ভিক সন্দেহ আছে, কিন্তু বিশ্বৰ যুৱ প্ৰজন্মই যি গতি আৰু আত্মবিশ্বাসৰে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা গ্ৰহণ কৰিছে, ইয়াৰ স্বত্বাধিকাৰ গ্ৰহণ কৰিছে, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ব্যৱহাৰ কৰিছে, সেয়া অভূতপূৰ্ব। ইয়াত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সন্মিলন প্ৰদৰ্শনীক লৈও যথেষ্ট উত্তেজনাৰ সৃষ্টি হৈছে। বিশেষকৈ যুৱ প্ৰতিভা বৃহৎ সংখ্যাত আহিছে। ইয়াত উপস্থাপন কৰা সমাধানসমূহ এই ক্ষেত্ৰত 'মেড ইন ইণ্ডিয়া’ৰ শক্তি আৰু কৃষি, নিৰাপত্তা, বিশেষভাৱে সক্ষম লোকসকলক সহায় কৰা, বহুভাষিক জনসংখ্যাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ভাৰতৰ উদ্ভাৱনীমূলক সামৰ্থ্যৰ এক উত্তম উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
মানৱ ইতিহাসত প্ৰতি কেইবা শতিকাৰ মূৰে মূৰে এটা পৰিৱৰ্তন বিন্দু আহে আৰু সেই পৰিৱৰ্তনে সভ্যতাৰ গতিপথ পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰে। ইয়াৰ পৰাই বিকাশৰ গতি সলনি হয়, চিন্তা, বোধগম্যতা আৰু অভিনয়ৰ দৃষ্টান্ত সলনি হয়। আকৰ্ষণীয়ভাৱে, যেতিয়া আমি পৰিৱৰ্তনৰ সেই পৰ্যায়ত থাকো, আমি ইয়াৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱৰ বিষয়ে ধাৰণাও নাপাওঁ। যেতিয়া শিলবোৰৰ পৰা প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্ফুলিঙ্গ ওলাইছিল, তেতিয়া কোনেও ভবা নাছিল যে সেই একেই স্ফুলিঙ্গ সভ্যতাৰ ভেটি হৈ পৰিব। যেতিয়া উপভাষাটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে এখন লিপিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছিল, তেতিয়া কোনেও নাজানিছিল যে লিখিত জ্ঞানে ভৱিষ্যতৰ ব্যৱস্থাৰ মেৰুদণ্ড গঠন কৰিব। যেতিয়া সংকেতবোৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে তাঁৰবিহীনভাৱে প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল, তেতিয়া কোনেও কল্পনা কৰা নাছিল যে এদিন সমগ্ৰ বিশ্ব বাস্তৱ-সময়ত সংযুক্ত হ'ব।
বন্ধুসকল,
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা হৈছে মানৱ ইতিহাসৰ এনেকুৱাই এক পৰিৱৰ্তন। আজি আমি যি দেখিছোঁ, আমি যি ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিছো, সেয়া ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ এটা প্ৰাৰম্ভিক ইংগিতহে। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই যন্ত্ৰবোৰক বুদ্ধিমান কৰি তুলিছে, কিন্তু তাতকৈও বেছি, মানুহৰ সামৰ্থ্য বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে। পাৰ্থক্য মাত্ৰ এটা, এইবাৰ গতিও অভূতপূৰ্ব আৰু মাপটোও অপ্ৰত্যাশিত। আগতে, প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ দেখুৱাবলৈ কেইবা দশক সময় লাগিছিল, আজি যন্ত্ৰ শিক্ষণৰ পৰা শিক্ষণ যন্ত্ৰলৈ যাত্ৰা দ্ৰুত, গভীৰ আৰু বিস্তৃত। সেয়েহে, আমি দৃষ্টিভংগীক ডাঙৰ আৰু দায়িত্বকো সমানে ডাঙৰ কৰি ৰাখিব লাগিব। বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ লগতে, আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ কি ধৰণৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰেৰণ কৰিম সেই বিষয়েও চিন্তা কৰিব লাগিব। সেয়েহে, আজিৰ প্ৰকৃত প্ৰশ্নটো ভৱিষ্যতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই কি কৰিব পাৰে সেইটো নহয়, প্ৰশ্নটো হ'ল আমি বৰ্তমান কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সৈতে কি কৰিম। এনে ধৰণৰ প্ৰশ্নবোৰ আগতেও উত্থাপিত হৈছে। ইয়াৰ সবাতোকৈ শক্তিশালী উদাহৰণ হ’ল পাৰমাণৱিক শক্তি, আমি ইয়াৰ ধ্বংস দেখিছো আৰু আমি ইয়াৰ ইতিবাচক অৱদান দেখিছো। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাও এক পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি। দিশহীনতা হৈছে এক ব্যাঘাত, সঠিক দিশ হৈছে এক সমাধান। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক কেনেকৈ যন্ত্ৰ-কেন্দ্ৰিকৰ পৰা মানৱ-কেন্দ্ৰিক কৰি তুলিব পাৰি, ইয়াক কেনেদৰে সংবেদনশীল আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াশীল কৰি তুলিব পাৰি সেয়া হৈছে এই বিশ্ব কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলনৰ মূল উদ্দেশ্য।
বন্ধুসকল,
সন্মিলনখনৰ বিষয়বস্তু হৈছে ভাৰতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক কেনেদৰে প্ৰত্যক্ষ কৰে তাৰ স্পষ্ট প্ৰতিফলন-সৰ্বজন হিতে, সৰ্বজন সুখে! সকলোৰে কল্যাণ, সকলোৰে সুখ। এয়া আমাৰ মান। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে, মানুহ কেৱল তথ্য বিন্দু হ’ব নালাগে, মানুহ কেৱল কেঁচা সামগ্ৰীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে, সেয়েহে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক গণতান্ত্ৰিক কৰিব লাগিব। ই অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সবলীকৰণৰ বাবে এক বাহন হ'ব লাগিব, বিশেষকৈ গোলকীয় দক্ষিণত।
বন্ধুসকল,
আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক মুকলি আকাশ দিব লাগিব আৰু আদেশ আমাৰ হাতত ৰাখিব লাগিব। জি পি এছ-ব্যৱস্থাত এনেকুৱা হয়। জি পি এছ-এ আমাক পথৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, কিন্তু কোন দিশত যাব লাগে তাৰ চূড়ান্ত সিদ্ধান্ত আমাৰ হাতত থাকে। আজি আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক যিটো দিশত গ্ৰহণ কৰিছো, সেই দিশটোৱে আমাৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি নতুন দিল্লীৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলনত মই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে এম এ এন এ ভি (MANAV)ৰ দৃ্ষ্টিভঙ্গী উপস্থাপন কৰিছো। মানৱ দৃ্ষ্টিভঙ্গী হৈছে- এম(M)-সদাচাৰ আৰু নৈতিক প্ৰণালী, অৰ্থাৎ নৈতিক নিৰ্দেশনাৰ ওপৰত আধাৰিত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা বুলি কয়। এ (A)-দায়বদ্ধ প্ৰশাসন, অৰ্থাৎ স্বচ্ছ নিয়ম, শক্তিশালী নিৰীক্ষণ। এন(N)-ৰাষ্ট্ৰীয় সাৰ্বভৌমত্ব অৰ্থাৎ তথ্যৰ অধিকাৰ। এ (A)-সুগম্য আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক অৰ্থাৎ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা একচেটিয়া নহয়, বহুগুণিত হৈ পৰে। ভি (V)-বৈধ আৰু ন্যয়সংগত অৰ্থাৎ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা বৈধ আৰু পৰীক্ষা কৰিব পৰা। ভাৰতৰ এই 'মানৱ' দৃষ্টিভংগী একবিংশ শতিকাৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা-আধাৰিত বিশ্বত মানৱতাৰ কল্যাণৰ মূল চাবিকাঠি হ'ব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ইণ্টাৰনেট কেইবা দশকৰো আগতে আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল যে ই কিমান চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব, যিটো কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰতো একেই। আজি, সমাগত সময়ত এই ক্ষেত্ৰত কি ধৰণৰ চাকৰি সৃষ্টি হ'ব সেয়া কল্পনা কৰাটো কঠিন। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ কামৰ ভৱিষ্যত পূৰ্ব-নিৰ্ধাৰিত নহয়, ই আমাৰ সিদ্ধান্তৰ ওপৰত, আমাৰ পদক্ষেপৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব। মই ভাবো যে কামৰ ভৱিষ্যত আমাৰ বাবে এক নতুন সুযোগ। এয়া হৈছে মানুহ আৰু বুদ্ধিমান প্ৰণালীৰ সৈতে একেলগে কাম কৰাৰ যুগ। আমি এনে এটা যুগত প্ৰৱেশ কৰিছো যত মানুহ আৰু বুদ্ধিমান প্ৰণালীবোৰে একেলগে-সৃষ্টি কৰে, একেলগে-কাম কৰে আৰু একেলগে-বিকশিত হয়। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই আমাৰ কামক অধিক স্মাৰ্ট, দক্ষ আৰু প্ৰভাৱশালী কৰি তুলিব। আমি ভালদৰে ডিজাইন কৰিম, দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ কৰিম আৰু উন্নত সিদ্ধান্ত ল'ম। ই অধিক সংখ্যক লোকক উচ্চ মূল্য, সৃষ্টিশীল আৰু অৰ্থপূৰ্ণ ভূমিকাও প্ৰদান কৰিব। উদ্ভাৱন, উদ্যোগশীলতা আৰু নতুন উদ্যোগৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সুযোগ। সেয়েহে, আমি দক্ষতা, পুনৰ দক্ষতা আৰু জীৱনজোৰা শিক্ষণক এক গণ আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
কামৰ ভৱিষ্যত অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, বিশ্বাসী আৰু মানৱ-কেন্দ্ৰিক হ’ব। যদি আমি একেলগে আগবাঢ়ি যাওঁ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই সমগ্ৰ মানৱ সমাজৰ ক্ষমতাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
কোৱা হয় যে সূৰ্য্যৰ পোহৰ হৈছে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ জীবাণুনাশক, অৰ্থাৎ পাৰদৰ্শিতাই হৈছে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সুৰক্ষা। কিছুমান দেশ আৰু কোম্পানীয়ে বিশ্বাস কৰে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা হৈছে এক "কৌশলগত সম্পদ", সেয়েহে ইয়াক গোপনীয়ভাৱে বিকশিত কৰা উচিত, কিন্তু ভাৰতৰ চিন্তাধাৰা বেলেগ। আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দৰে প্ৰযুক্তি বিশ্বৰ বাবে তেতিয়াহে লাভজনক হ'ব যেতিয়া ইয়াক শ্বেয়াৰ কৰা হ'ব, যেতিয়া ক'ডবোৰ খোলা হ'ব আৰু শ্বেয়াৰ কৰা হ'ব, তেতিয়াহে আমাৰ লাখ লাখ যুৱ মনবোৰে তেওঁলোকক উন্নত আৰু সুৰক্ষিত কৰি তুলিব পাৰিব। সেয়েহে, আমি সংকল্প লওঁ যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক এক বিশ্বজনীন কল্যাণৰ হকে বিকশিত কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এটা অতি ডাঙৰ প্ৰয়োজন হৈছে গোলকীয় মান সৃষ্টি কৰা। ডিপ ফেক আৰু মনোগ্ৰাহী সমলসমূহে মুক্ত সমাজক অস্থিৰ কৰি তুলিছে। ভৌতিক পৃথিৱীত আমি খাদ্যত পুষ্টিৰ লেবেল দেখিছোঁ, সেয়েহে আমি জানো যে আমি কি খাওঁ। একেদৰে, ডিজিটেল পৃথিৱীৰ সমলবোৰতো প্ৰমাণীকৰণ লেবেল থাকিব লাগে, যাতে মানুহে জানিব পাৰে যে প্ৰকৃত কি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সৈতে কি সৃষ্টি কৰা হৈছে। যিহেতু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই অধিক লিখনী, ছবি আৰু ভিডিঅ’ সৃষ্টি কৰে, সেয়েহে এই উদ্যোগত ৱাটাৰ মাৰ্কিং আৰু স্পষ্ট উৎসৰ মানৰ প্ৰয়োজনীয়তা বৃদ্ধি পাইছে। সেয়েহে, এই বিশ্বাস আৰম্ভণিৰে পৰাই প্ৰযুক্তিৰ সৈতে অন্তৰ্ভুক্ত হোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আমি শিশুৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি অধিক সচেতন হ'ব লাগিব। বিদ্যালয়ৰ পাঠ্যক্ৰম নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ দৰেই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ স্থানো শিশু-সুৰক্ষিত আৰু পৰিয়াল-নিৰ্দেশিত হ’ব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বত দুই ধৰণৰ লোক আছে, এজন যিয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে ভীতিগ্ৰস্ত হয়, তেওঁলোকে সদায় একেই কথা কয় আৰু আনজন হৈছে যিয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাত ভাগ্য দেখে।
বন্ধুসকল,
মই এইটো দায়িত্বৰে কৈছোঁ, মই ইয়াক গৌৰৱেৰে কৈছোঁ, আমি ভয় নকৰোঁ, ভাৰতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাত ভাগ্য দেখে, ভাৰতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাত ভৱিষ্যত দেখে। আমাৰ প্ৰতিভা, শক্তি ক্ষমতা আৰু নীতিৰ স্পষ্টতা আছে। মই আপোনালোকক ক’বলৈ পাই সুখী যে এই সন্মিলনত ৩টা ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে তেওঁলোকৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ মডেল আৰু এপ মুকলি কৰিছে। এই মডেলসমূহে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে ভাৰতে আগবঢ়োৱা সমাধানসমূহৰ গভীৰতা আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতিফলন ঘটায়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে ছেমি-কণ্ডাক্টৰ আৰু চিপ নিৰ্মাণৰ পৰা কোৱাণ্টাম কম্পিউটিংলৈকে এক স্থিতিস্থাপক পৰিৱেশ-প্ৰণালী গঢ়ি তুলিছে। সুৰক্ষিত তথ্য কেন্দ্ৰ, শক্তিশালী তথ্য প্ৰযুক্তিৰ মেৰুদণ্ড, গতিশীল ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ-প্ৰণালীয়ে ভাৰতক সুলভ, পৰিসৰযোগ্য আৰু সুৰক্ষিত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সমাধানৰ এক প্ৰাকৃতিক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। ভাৰততো বৈচিত্ৰ্য, জনগাঁথনি আৰু গণতন্ত্ৰ আছে। ভাৰতত সফল হোৱা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ মডেলটো বিশ্বব্যাপী প্ৰয়োগ কৰিব পাৰি। সেয়েহে, মই আপোনালোক সকলোকে আমন্ত্ৰণ জনাইছো- ভাৰতত ডিজাইন আৰু বিকাশ কৰক। পৃথিৱীলৈ প্ৰেৰণ কৰক। মানৱজাতিক প্ৰদান কৰক। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
ধন্যবাদ।