Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at India AI Impact Summit 2026
19 FEB 2026 12:36PM by PIB Delhi
Excellencies, Honourable Ministers, Industry Leaders, Innovators, Entrepreneurs, Researchers, Delegates, distinguished guests, ladies and gentlemen - Namaste!
A heartfelt welcome to all of you at the world’s largest and historic AI Impact Summit. This summit is being held in India, a nation that represents one-sixth of humanity. India is home to the world’s largest youth population, the biggest pool of tech talent, and one of the most expansive tech-enabled ecosystems. India not only creates new technologies but also adopts them at an unprecedented pace. On behalf of 1.4 billion Indians who are eager to embrace innovation, I extend a warm welcome to all Heads of Government, leaders of the global AI ecosystem, and innovators present here. I express my deepest gratitude for your presence.
The fact that this summit is being hosted in India is a matter of pride not only for India but for the entire Global South. The who’s who of the AI world are here today. With representation from over 100 countries and distinguished participants from across the globe, this summit is reaching new heights of success. The strong presence of the younger generation instills fresh confidence. Normally, new technologies are met with skepticism in their early stages. Yet, the speed and trust with which the world’s youth are embracing AI, taking ownership of it, and using it, is truly extraordinary. The exhibition at this summit has also generated immense enthusiasm, especially among young talent who have come in large numbers. The solutions presented here - in agriculture, security, assistance for persons with disabilities, and addressing the needs of multilingual populations - are powerful examples of Made in India strength and India’s innovative capabilities.
Friends,
In human history, every few centuries a turning point arrives - one that resets the direction of civilization, changes the pace of development, and transforms the paradigms of how we think, understand, and work. The fascinating part is that when we are living through such a transformation, we rarely grasp its true impact. When sparks were first struck from stone, no one imagined that this would become the foundation of civilization. When speech was first turned into script, no one foresaw that written knowledge would become the backbone of future systems. When signals were first transmitted wirelessly, no one could have imagined that one day the entire world would be connected in real time.
Friends,
Artificial Intelligence is such a transformation in human history. What we see today, what we predict today, are only the early signs of its impact. AI is making machines intelligent, but more importantly, it is multiplying human capability many times over. The difference this time is that both the speed and the scale are unprecedented. Earlier, it took decades for technology to show its impact. Today, the journey from machine learning to learning machines is faster, deeper, and broader. Therefore, our vision must be equally expansive, and our responsibility equally profound. Alongside the present generation, we must also consider what form of AI we will hand over to future generations. The real question is not what Artificial Intelligence can do in the future, but what we choose to do with it today. Humanity has faced such questions before. The most powerful example is nuclear power - we have seen its destructive force, and we have seen its positive contributions. AI too is a transformative power: if directionless, it leads to disruption; if guided rightly, it becomes a solution. How to make AI human-centric rather than machine-centric, sensitive and responsible rather than reckless - this is the core purpose of the Global AI Impact Summit.
Friends,
India’s perspective on AI is clearly reflected in the theme of this summit: Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya - Welfare for all, Happiness for all. This is our benchmark. AI must not reduce human beings to mere data points or raw material. Therefore, AI must be democratized. It must become a medium of inclusion and empowerment, especially across the Global South.
Friends,
We must give AI the open sky, but keep the command in our own hands. Just like GPS - it suggests the route, but the final decision of direction is ours. The path we choose for AI today will determine the future we create tomorrow.
Friends,
At the New Delhi AI Impact Summit, I present India’s vision for AI - M.A.N.A.V. (MANAV), meaning human. The MANAV vision stands for: M – Moral and Ethical Systems: means AI must be built on ethical guidelines. A – Accountable Governance: means Transparent rules and robust oversight. N – National Sovereignty: means Data belongs to those who generate it. A – means Accessible and Inclusive: AI must not be a monopoly, but a multiplier. V – means Valid and Legitimate: AI must be lawful and verifiable. India’s MANAV Vision will be a vital link for human welfare in the AI-driven world of the 21st century.
Friends,
Decades ago, when the internet began, no one imagined how many jobs it would create. The same is true for AI. Today, it is difficult to predict what kinds of jobs will emerge in this field. The future of work is not pre-defined; it will depend on our decisions and our course of action. I believe the future of work is a new opportunity. This is the era of humans and intelligent systems working together. “We are entering an era where humans and intelligent systems co-create, co-work, and co-evolve.” AI will make our work smarter, more efficient, and more impactful. We will design better, build faster, and make stronger decisions. More people will find higher-value, creative, and meaningful roles. This is a great opportunity for innovation, entrepreneurship, and new industries. Therefore, skilling, reskilling, and lifelong learning must become a mass movement.
Friends,
The future of work will be inclusive, trusted, and human-centric. If we move forward together, Artificial Intelligence will elevate the capacity of humanity to new heights.
Friends,
It is said: “Sunlight is the best disinfectant.” means Transparency is the greatest safeguard. Some countries and companies believe AI is a “strategic asset” and must be developed confidentially. But India thinks differently. We believe AI will benefit the world only when it is shared. When codes are open and shared, millions of young minds can make them safer and better. Therefore, let us resolve to develop AI as a Global Common Good.
Friends,
Another urgent need today is to establish global standards. Deepfakes and fabricated content are destabilizing open societies. In the physical world, we see nutrition labels on food so we know what we are consuming. Similarly, in the digital world, content must carry authenticity labels so people know what is real and what is AI-generated. As AI produces more text, images, and videos, the need for watermarking and clear source standards grows. That is why trust must be built into technology from the very beginning.
Friends,
We must become even more vigilant about children’s safety. Just as a school syllabus is carefully curated, the AI space too must be child-safe and family-guided.
Friends,
Today, the world is divided into two kinds of people: those who see fear in AI - and speak only of that fear - and those who see fortune in AI.
And friends,
I say this with responsibility and with pride: India does not see fear in AI. India sees fortune in AI. India sees the future in AI. We have the talent, we have the energy and capacity, and we have policy clarity. I am delighted to share that during this summit, three Indian companies have launched their own AI models and apps. These models showcase the talent of our youth and reflect the depth and diversity of the solutions India is offering.
Friends,
India is building a resilient ecosystem - from semiconductors and chip-making to quantum computing. Secure data centers, a strong IT backbone, and a dynamic startup ecosystem make India a natural hub for affordable, scalable, and secure AI solutions. India has diversity, demography, and democracy. Any AI model that succeeds in India can be deployed globally. Therefore, I invite all of you: Design and Develop in India. Deliver to the World. Deliver to Humanity. Once again, I extend my warmest wishes to all of you.
Thank you!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ 2026 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 FEB 2026 12:36PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ , ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ , ଶିଳ୍ପ ନେତା, ଉଦ୍ଭାବକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଗବେଷକ, ପ୍ରତିନିଧିଗଣ , ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି , ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ! ନମସ୍କାର !
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ କରୁଛି। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଯେଉଁ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି , ସେହି ଭାରତ ମାନବତାର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ । ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଦେଶ , ସର୍ବବୃହତ ଟେକ୍ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ଏବଂ ସର୍ବବୃହତ ଟେକ୍-ସକ୍ଷମ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଏକ ଉଦାହରଣ। ଭାରତ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ୧୪୦କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ,ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ, ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି , ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା, ଭାରତ ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏଆଇ ଜଗତର କିଏ କିଏ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଦେଶରୁ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ, ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଆସିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହାର ସଫଳତାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁକୁ ନେଇ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ। କିଛି ଲୋକ ସାଧାରଣତଃ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ସନ୍ଦେହବାଦୀ ଥିବାବେଳେ, ବିଶ୍ୱର ଯୁବ ପିଢ଼ି ଯେଉଁ ଗତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏଆଇ କୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାର ମାଲିକାନା ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଦେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। କୃଷି, ସୁରକ୍ଷା, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଏବଂ ବହୁଭାଷୀ ଜନସଂଖ୍ୟାର ବିଭିନ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର ଅଭିନବ କ୍ଷମତାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାନବ ଇତିହାସରେ ପ୍ରତି କିଛି ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ, ଏକ ମୋଡ଼ ଆସିଥାଏ, ଏବଂ ସେହି ମୋଡ଼ ସଭ୍ୟତାର ଦିଗକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥାଏ , ଏବଂ ସେହିଠାରୁ ବିକାଶର ଗତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ, ଚିନ୍ତାଧାରା, ବୁଝାମଣା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଢାଞ୍ଚା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ। ଏବଂ ମଜାଦାର କଥା ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସେହି ସମୟରେ ଅଛୁ, ଆମେ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଭାବ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବା ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ପଥରରୁ ପ୍ରଥମଥର ଚିଙ୍ଗାରୀ ବାହାରିଥିଲା, କେହି କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ଯେ ସେହି ଚିଙ୍ଗାରୀ ସଭ୍ୟତାର ମୂଳଦୁଆ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଭାଷାକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲିପିରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥିଲା, କେହି ଜାଣିନଥିଲେ ଯେ ଲିଖିତ ଜ୍ଞାନ ଭବିଷ୍ୟତର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମେରୁଦଣ୍ଡ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମଥର ବେତାର ସଂକେତ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା, କେହି କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ସଂଯୋଗ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ହେଉଛି ମାନବ ଇତିହାସରେ ଏପରି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଆଜି ଆମେ ଯାହା ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରୁଛୁ ତାହା ଏହାର ପ୍ରଭାବର ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର। ଏଆଇ ମେସିନଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଦ୍ଧିମାନ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ, ଏହା ମାନବ ଦକ୍ଷତାକୁ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ପାର୍ଥକ୍ୟ କେବଳ ହେଉଛି, ଏଥର ଗତି ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ପରିମାଣ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ । ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ଦଶନ୍ଧି ଲାଗିଯାଉଥିଲା, ଆଜି, ମେସିନ୍ ଶିକ୍ଷଣ ରୁ ଶିକ୍ଷଣ ମେସିନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଦ୍ରୁତ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଗଭୀର ରହିଛି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ତେଣୁ, ଆମର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିବା ଉଚିତ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେତିକି ବ୍ୟାପକ ଦାୟିତ୍ୱ ବହନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଢ଼ି ସହିତ ଆମେ ସେହି କଥା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଆମେ ଏଆଇର କଣ ସ୍ବରୁପ ଛାଡିଯିବୁ। ସେଥିପାଇଁ, ଆଜି ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ। ସେଥିପାଇଁ , ଆଜିର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଶ୍ନ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା କ'ଣ କରିପାରିବ, ତାହା ନୁହେଁ, ବରଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ସହିତ କ'ଣ କରୁଛୁ । ମାନବଜାତି ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ପ୍ରଶ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି। ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି; ଆମେ ଏହାର ବିନାଶ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଅବଦାନ ଦେଖିଛୁ। ଏଆଇ ମଧ୍ୟ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି । ଯଦି ଏହା ଦିଗହୀନ, ତେବେ ଏହା ବିଭ୍ରାଟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ; ଯଦି ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ସମାଧାନ ଆଡ଼କୁ ନେଇପାରିବ। ଏଆଇ କୁ ମେସିନ-କେନ୍ଦ୍ରିକରୁ ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରିକରେ କିପରି ପରିଣତ କରାଯିବ, ଏହାକୁ କିପରି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ କରାଯିବ, ଏହା ହେଉଛି ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ମୌଳିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଏଆଇ କୁ କେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନେଇ ଦେଖୁଛି, ଏହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି : "ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖୟ !" ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଖୁସି। ଏହା ହେଉଛି ଆମର ମାନଦଣ୍ଡ। ମଣିଷ କେବଳ ଏଆଇ ପାଇଁ ତଥ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ ନୁହେଁ, କେବଳ କଞ୍ଚାମାଲ ନୁହେଁ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏଆଇ କୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଦକ୍ଷିଣରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଏଆଇ କୁ ମୁକ୍ତ ଆକାଶ ମଧ୍ୟ ଦେବା ଉଚିତ୍ , ଏବଂ ଆମ ହାତରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା ଦୟୀତ୍ବ ମଧ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍। ଜିପିଏସ୍ ପରି, ଏହା ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ, କିନ୍ତୁ କେଉଁ ଦିଗରେ ନିଆଯିବ ତାହାର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆମର ହେବା ଉଚିତ୍ । ଆଜି ଆମେ ଏଆଇ କୁ କେଉଁ ଦିଗରେ ନେବୁ ତାହା ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀରେ, ମୁଁ ଏଆଇ ପାଇଁ ଏମ୍.ଏ.ଏନ୍.ଏ.ଭି. ମାନବ ମାନବ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ମାନବ ର ଅର୍ଥହେଉଛି - ହ୍ୟମାନ, ମାନବ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କହୁଛି – ନୈତିକ ଏବଂ ଉଚିତ୍ ଅନୁଚିତ୍ ବିଚାର ପ୍ରଣାଳୀ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏଆଇ ନୈତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ। ଏ -ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନ, ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନିୟମ, ଦୃଢ଼ ତଦାରଖ। ଏନ୍ - ଜାତୀୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ଅର୍ଥାତ୍ ଯାହାର ତଥ୍ୟ, ତାହାର ଅଧିକାର। ଏ - ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏଆଇ ଏକ ଗୁଣକ ହେବା ଉଚିତ, ଏକାଧିକ ନୁହେଁ। ଭି - ବୈଧ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଂଗତ , ଅର୍ଥାତ୍ ଏଆଇ ଆଇନଗତ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଭାରତର ଏହି 'ମାନବ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏଆଇ -ଆଧାରିତ ବିଶ୍ୱରେ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ହୋଇଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରି ନଥିଲେ ଯେ ଏଇତରୁ କେତେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏଆଇ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ କଥା। ଆଜି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କି ପ୍ରକାରର ଚାକିରି ଆସିବ ତାହା କଳ୍ପନା କରିବା କଷ୍ଟକର। ଏଆଇ ରେ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ପୂର୍ବ-ନିର୍ଭାଷିତ ନୁହେଁ; ଏହା ଆମର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ। ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ , କାମ ର ଭବିଷ୍ୟତ , ଆମ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ। ଏହା ମଣିଷ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକାଠି କାମ କରିବାର ଏକ ଯୁଗ। "ଆମେ ଏପରି ଏକ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ-ସୃଷ୍ଟି, ସହ-କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସହ-ବିକଶିତ ହେବ।" ଏଆଇ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ସ୍ମାର୍ଟ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବ। ଆମେ ଭଲ ଡିଜାଇନ୍ କରିବୁ, ଦ୍ରୁତ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ ଏବଂ ଭଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବୁ। ଏହା ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ, ସୃଜନଶୀଳ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ନବସୃଜନ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ସୁଯୋଗ। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ଏକ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ – ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ , ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ହେବ। ଯଦି ଆମେ ଏକାଠି କାମ କରିବା, ତେବେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୁହାଯାଏ ଯେ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଜୀବାଣୁନାଶକ, ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁରକ୍ଷା। କିଛି ଦେଶ ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଏଆଇ ଏକ "ରଣନୈତିକ ସମ୍ପତ୍ତି" ତେଣୁ ଏହାକୁ ଗୋପନୀୟ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରା ଭିନ୍ନ। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ, ଏଆଇ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେବଳ ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱକୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ , ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ ସେୟାର କରାଯିବ। ଯେତେବେଳେ କୋଡ୍ ଖୋଲାରହିବ ଏବଂ ସେୟାର କରାଯିବ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବଗୋଷ୍ଠି ମନଖୋଲି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କରିପାରିବେ । ତେଣୁ, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏଆଇ କୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସାଧାରଣ ଭଲ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବା । ଡିପ୍-ଫେକ୍ ଏବଂ ତିଆରି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଖୋଲା ସମାଜକୁ ଅସ୍ଥିର କରୁଛି। ଭୌତିକ ଜଗତରେ, ଆମେ ଖାଦ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଲେବଲ୍ ଦେଖୁ , ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଜାଣିପାରୁ ଯେ ଆମେ କ'ଣ ଖାଉଛୁ। ସେହିପରି, ଡିଜିଟାଲ୍ ଦୁନିଆରେ, ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାମାଣିକତା ଲେବଲ୍ ରହିବା ଉଚିତ। ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ପ୍ରକୃତ ଏବଂ ଏଆଇ -ସୃଷ୍ଟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିପାରିବେ। ଯେହେତୁ ଏଆଇ ଅଧିକ ପାଠ୍ୟ, ପ୍ରତିଛବି ଏବଂ ଭିଡିଓ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଶିଳ୍ପକୁ ୱାଟରମାର୍କିଂ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉତ୍ସମାନକ ଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ତେଣୁ, ଆରମ୍ଭରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଅଧିକ ସଚେତନ ହେବାକୁ ପଡିବ। ଯେପରି ସ୍କୁଲ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ସେହିପରି ଏଆଇ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଶିଶୁ-ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପରିବାର-ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ହେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଜଣେ ଯେଉଁମାନେ ଏଆଇ ରେ ଭୟ ଦେଖାନ୍ତି, ସେମାନେ ସର୍ବଦା ଏପରି କଥା କୁହନ୍ତି, ଏପରି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଏଆଇ ରେ ଭୟ ଦେଖନ୍ତି, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଯେଉଁମାନେ ଏଆଇ ରେ ଭାଗ୍ୟ ଦେଖନ୍ତି।
ଏବଂ ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଦାୟିତ୍ୱର ସହ କହୁଛି, ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି, ଆମେ ଏହାକୁ ଭୟ ନୁହେଁ , ଭାରତକୁ ଏଆଇ ରେ ଭାଗ୍ୟ ଦେଖୁଛି , ଭାରତ ଏଆଇ ରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖେ। ଆମର ନିକଟରେ ପ୍ରତିଭା , ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ନୀତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହି ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ତିନୋଟି ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ସେମାନଙ୍କର ଏଆଇ ମଡେଲ ଏବଂ ଆପ୍ ଲଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ମଡେଲଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତ ଯେଉଁ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି,ତାହାର ଗଭୀରତା ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଚିପ୍ ତିଆରି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସ୍ଥିର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ସୁରକ୍ଷିତ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ,ଏକ ଦୃଢ଼ IT ମେରୁଦଣ୍ଡ , ଏକ ଗତିଶୀଳ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ , ଭାରତକୁ ସୁଲଭ, ସ୍କେଲେବଲ୍ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଏଆଇ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର କରିଥାଏ । ଭାରତ ନିକଟରେ ବିବିଧତା ଅଛି, ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଭାରତରେ ସଫଳ ହେଉଥିବା ଯେକୌଣସି ଏଆଇ ମଡେଲକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକାଶ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ତାହା ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ। ମାନବତାକୁ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ। ପୁଣିଥରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ!