Ministry of Electronics & IT
Architecting India’s AI Future - Global CEOs Emphasise Autonomy, Infrastructure and Mass Empowerment
AI Should be a Tool For Empowerment, Not For Dominance: Arthur Mensch, CEO & Co-founder, Mistral AI
AI is the Foundational Infrastructure For the Next Industrial Era, Particularly in Global Supply Chains: Rajesh Subramaniam, CEO, FedEx
If a Nation’s Energy Systems Are Fragile, Its Intelligence Systems Are Fragile: Jeet Adani, Director, Adani Digital Labs
Unless AI Benefits the Bottom Half of India’s Population, We will Not See Its True Impact: Vinod Khosla, Founder, Khosla Ventures
19 FEB 2026 8:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the India AI Impact Summit 2026 at Bharat Mandapam, New Delhi where he noted that 140 crore Indians are eager to embrace new technologies and, on their behalf, he extended a warm welcome to Heads of Governments, leaders of the global AI ecosystem, and innovators participating in the summit.
On the sidelines of India AI Impact Summit 2026, keynote addresses by Arthur Mensch, CEO & Co-founder, Mistral AI; Rajesh Subramaniam, CEO, FedEx; Jeet Adani, Director, Adani Digital Labs; and Vinod Khosla, Founder, Khosla Ventures, examined how artificial intelligence is reshaping sovereignty, global commerce, infrastructure, and access to essential services — with a strong emphasis on openness, ownership and large-scale societal impact.
Arthur Mensch, CEO & Co-founder, Mistral AI, made a compelling case for AI autonomy and open innovation. Emphasising decentralisation and digital self-reliance, he stated, “AI should be a tool for empowerment, not for dominance. Countries and regions must own their AI destiny, it is not a privilege, but a necessity for preserving digital autonomy.” Warning against excessive concentration of power, he added, “We do not want a world where three or four enormous companies own access to intelligence. The future must be built by the many, and for the many.”
Rajesh Subramaniam, CEO, FedEx, positioned AI as foundational infrastructure for the next industrial era, particularly in global supply chains. Reflecting on the company’s transformation, he said, “AI is no longer a trend — it is the next industrial system. Intelligence is not an asset, it is infrastructure.” Highlighting the scale of opportunity, he added, “Over the next 50 years, our differentiation will come from orchestrating the intelligence that governs modern commerce, predicting disruption, optimising flows and building resilient supply chains.”
Jeet Adani, Director, Adani Digital Labs, framed AI through the lens of national capability and strategic sovereignty. Outlining energy, compute and services sovereignty as three defining pillars, he remarked, “AI is written in code, but it runs on electricity. If a nation’s energy systems are fragile, its intelligence systems are fragile.” Announcing major investments in green, sovereign AI infrastructure, he added, “The question is no longer whether India will participate in the AI century. The question is whether the AI century will carry India’s imprint, in its infrastructure, its intelligence and its values.”
Vinod Khosla, Founder, Khosla Ventures, shifted the focus to immediate, large-scale applications capable of transforming lives. Advocating AI tutors, AI doctors and AI agronomy services accessible to every citizen, he said, “Unless AI benefits the bottom half of India’s population, we will not see its true impact.” Underscoring feasibility, he added, “The future is here today. What once required hundreds of billions of dollars can now be delivered at scale, cheaply — multiplying access to education, healthcare and expertise for every Indian.”
The session reflected a shared conviction that AI’s next phase must be defined not only by technological sophistication, but by ownership, accessibility and equitable deployment. From open-source autonomy and sovereign infrastructure to intelligent supply chains and universal digital services, the leaders emphasised that India stands at a decisive inflection point, with the opportunity to architect AI systems that are inclusive, resilient and globally influential.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ এআই ভৱিষ্যত গঢ় দিয়া– গ্ল’বেল চিইঅ’সকলৰ পৰা স্বায়ত্তশাসন, আন্তঃগাঁথনি আৰু গণ সৱলীকৰণৰ অগ্ৰাধিকাৰক প্ৰাধান্য দিয়া
এআই কেৱল আধিপত্যৰ বাবে নহয়, সবলীকৰণৰ আহিলা হ’ব লাগে: আৰ্থাৰ মেনচ, মিষ্ট্ৰেল এআইৰ চিইঅ’ আৰু সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক
বিশেষকৈ বিশ্বৰ যোগান শৃংখলত পৰৱৰ্তী ঔদ্যোগিক যুগৰ বাবে এআই হৈছে মূল আন্তঃগাঁথনি: ৰাজেশ সুব্ৰমণিয়াম, ফেডএক্সৰ চিইঅ’
যদি কোনো দেশৰ শক্তি ব্যৱস্থা দুৰ্বল হয়, তেন্তে ইয়াৰ চোৰাংচোৱা ব্যৱস্থা দুৰ্বল হ’ব: আদানী ডিজিটেল লেবছৰ সঞ্চালক জিত আদানী
যেতিয়ালৈকে এআইয়ে ভাৰতৰ আধা জনসংখ্যাক উপকৃত নকৰে, তেতিয়ালৈকে আমি ইয়াৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱ দেখা নাপাম: বিনোদ খোছলা, প্ৰতিষ্ঠাপক, খোছলা ভেঞ্চাৰছ
19 FEB 2026 8:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬ উদ্বোধন কৰে, য’ত তেওঁ ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই নতুন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ বাবে আগ্ৰহী বুলি কয়। এই উপলক্ষে তেওঁ বিশ্ব এআই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আৰু শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা চৰকাৰৰ মুৰব্বী, নেতা আৰু উদ্ভাৱকসকলক উষ্ম আদৰণি জনায়।
ভাৰত এআই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ সময়ত মিষ্ট্ৰল এআইৰ চিইঅ’ আৰু সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক আৰ্থাৰ মেনচ; ৰাজেশ সুব্ৰমণিয়াম, ফেডএক্সৰ চিইঅ’; আদানী ডিজিটেল লেবছৰ সঞ্চালক জিত আদানী; আৰু খোছলা ভেঞ্চাৰছৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বিনোদ খোছলাই মূল ভাষণ প্ৰদান কৰি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই কেনেকৈ সাৰ্বভৌমত্ব, বিশ্ব বাণিজ্য, আন্তঃগাঁথনি আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহৰ প্ৰৱেশৰ পুনৰ গঠন কৰিছে সেই বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ ভাষণ প্ৰসংসত স্বচ্চতা, মালিকীস্বত্ব আৰু বৃহৎ পৰিসৰৰ সামাজিক প্ৰভাৱৰ ওপৰত ব্যাপক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মিষ্ট্ৰেল এআইৰ চিইঅ’ আৰু সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক আৰ্থাৰ মেনছে এআই স্বতন্ত্ৰতা আৰু মুক্ত উদ্ভাৱনৰ বাবে এক শক্তিশালী যুক্তি দাঙি ধৰে। বিকেন্দ্ৰীকৰণ আৰু ডিজিটেল আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয়, “এআই আধিপত্য নহয়, সবলীকৰণৰ আহিলা হোৱা উচিত।দেশ আৰু অঞ্চলসমূহে নিজৰ এআই ভাগ্যৰ মালিক হ’ব লাগে, বিশেষাধিকাৰ নহয়, বৰঞ্চ ডিজিটেল স্বায়ত্তশাসন ৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা।” অত্যধিক কেন্দ্ৰীকৰণৰ বিৰুদ্ধে সকীয়াই দি তেওঁ কয়, ‘আমি এনে এখন পৃথিৱী নিবিচাৰো য’ত তিনি-চাৰিটা বিশাল কোম্পানীয়ে চোৰাংচোৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিব পাৰে।ভৱিষ্যত বহুতে আৰু বহুতৰে বাবে গঢ়ি তুলিব লাগিব।’
ফেডএক্সৰ চিইঅ’ ৰাজেশ সুব্ৰমণিয়ামে বিশেষকৈ বিশ্বৰ যোগান শৃংখলত পৰৱৰ্তী ঔদ্যোগিক যুগৰ বাবে মূল আন্তঃগাঁথনি হিচাপে এআইক স্থান দিছিল। তেওঁ কয় যে কোম্পানীটোৰ ৰূপান্তৰে সেই কথা প্ৰতিফলিত কৰিব। “এআই এতিয়া আৰু এটা ট্ৰেণ্ড নহয়—ই পৰৱৰ্তী ঔদ্যোগিক ব্যৱস্থা। চোৰাংচোৱা কোনো সম্পদ নহয়, ই আন্তঃগাঁথনি।” এই সুযোগৰ পৰিসৰৰ উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, “অহা ৫০ বছৰত আধুনিক বাণিজ্য নিয়ন্ত্ৰণ কৰা চোৰাংচোৱাক অৰ্কেষ্ট্ৰেট কৰা, বিঘিনিৰ আশা কৰা, প্ৰবাহক অনুকূল কৰি তোলা আৰু সুস্থিৰ যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ দিশত আমাৰ পাৰ্থক্য আহিব।”
আদানী ডিজিটেল লেবছৰ সঞ্চালক জিত আদানীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সামৰ্থ্য আৰু কৌশলগত সাৰ্বভৌমত্বৰ দৃষ্টিৰে এআইক ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰে। শক্তি, গণনা আৰু সেৱাৰ সাৰ্বভৌমত্বক তিনিটা সংজ্ঞায়িত স্তম্ভ হিচাপে ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে, “এআই ক’ডত লিখা হয়, কিন্তু ই বিদ্যুতৰ দ্বাৰা চলি থাকে। যদি কোনো দেশৰ শক্তি ব্যৱস্থা ভংগুৰ হয়, তেন্তে ইয়াৰ চোৰাংচোৱা ব্যৱস্থা ভংগুৰ।” সেউজ, সাৰ্বভৌম এআই আন্তঃগাঁথনিত বৃহৎ বিনিয়োগৰ কথা ঘোষণা কৰি তেওঁ লগতে কয়, ‘এআই শতিকাত ভাৰতে অংশগ্ৰহণ কৰিব নে নাই সেয়া এতিয়া প্ৰশ্ন নহয়।প্ৰশ্নটো হ’ল এআই শতিকাই ইয়াৰ আন্তঃগাঁথনিত, ইয়াৰ বুদ্ধিমত্তা আৰু ইয়াৰ মূল্যবোধত ভাৰতৰ ছাপ কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিবনে।”
খোছলা ভেঞ্চাৰছৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বিনোদ খোছলাই জীৱন পৰিৱৰ্তন কৰাৰ সম্ভাৱনা থকা তাৎক্ষণিক, বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰয়োগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে সুলভ এআই টিউটৰ, এআই চিকিৎসক আৰু এআই কৃষি বিজ্ঞান সেৱাৰ পোষকতা কৰি কয় যে, "যদিহে এআইয়ে ভাৰতৰ আধা জনসংখ্যাক উপকৃত নকৰে, আমি ইয়াৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱ দেখা নাপাম।" সম্ভাৱনীয়তাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয়, "ভৱিষ্যত আজি ইয়াত আছে। যিটো এসময়ত শ শ কোটি ডলাৰৰ প্ৰয়োজন আছিল, এতিয়া পৰিসৰত, সস্তাতে – প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু বিশেষজ্ঞতাৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰি যোগান ধৰিব পৰা যাব।"
অধিবেশনে এক উমৈহতীয়া বিশ্বাস প্ৰতিফলিত কৰিছিল যে এআইৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়টো কেৱল প্ৰযুক্তিগত কৌশলেৰে নহয়, মালিকীস্বত্ব, সুলভতা আৰু ন্যায্য নিয়োগৰ দ্বাৰাও সংজ্ঞায়িত হ’ব লাগিব। মুক্ত উৎসৰ স্বায়ত্তশাসন আৰু সাৰ্বভৌম আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বুদ্ধিমান যোগান শৃংখল আৰু সাৰ্বজনীন ডিজিটেল সেৱালৈকে ভাৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত আছে বুলি নেতাসকলে কয়, য’ত অন্তৰ্ভুক্ত, স্থিতিস্থাপক আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰভাৱশালী এআই ব্যৱস্থা গঢ় দিয়াৰ সুযোগ আছে।