Ministry of Electronics & IT
Experts Discuss Role of Open Networks and Digital Public Infrastructure in Scaling AI at India AI Impact Summit 2026
Digital Public Infrastructure Seen as Key to Scaling AI in Healthcare, Agriculture and Public Services
Leaders Call for Affordable, Easy-to-Use and Multilingual AI for Wider Access
Panel Emphasises Need for Inclusive and Replicable AI Models for Global Impact
20 FEB 2026 1:37PM by PIB Delhi
The session “AI and Open Networks: Creating Impact at Scale” at the India AI Impact Summit 2026 set out a clear proposition: the future of AI will be determined not only by model breakthroughs, but by the digital public infrastructure and open network architectures that allow innovation to reach millions of people. Drawing on examples from healthcare, agriculture, science, and public service delivery, speakers demonstrated how India’s approach, combining consent-based data systems, interoperable platforms and open participation, has created the foundation for AI deployment at a population scale.
The session featured high-level discussions among Nandan Nilekani, Co-founder and Patron, Networks for Humanity; Kiran Mazumdar-Shaw, Chairperson, Biocon Group; Sangbu Kim, Vice President for Digital & AI, World Bank Group; Sunil Wadhwani, Founder, Wadhwani AI; and James Manyika, President, Research Labs, Technology & Society, Google & Alphabet, on how open networks and digital public infrastructure can enable AI deployment at population scale. From low-cost agricultural advisories and AI-enabled diagnostics to protein research and frontline service tools, the panel examined how reducing inference costs, simplifying user experience through agent-based interfaces and enabling multilingual access can turn AI into a mass-use technology rather than a specialist capability.
Nandan Nilekani, Co-founder and Patron, Networks for Humanity, underscored the importance of open networks in accelerating productive AI diffusion. Highlighting AI as a general-purpose technology, he said the real question is “what is the fastest way of diffusing its use in a productive way for people?” Drawing parallels with UPI’s open architecture, he emphasised that “open networks allow many actors and innovators to build applications at the edge using AI,” adding that “the real power of agents is removing complexity for the user.”
Kiran Mazumdar Shaw, Chairperson, Biocon Group, emphasised the transformative opportunity at the intersection of India’s digital health stack and AI. Highlighting the potential to build a global reference model, she said India can “immediately create a global reference model when it comes to the use of AI with the kind of health data we are connecting.” She added that the ultimate goal is “universal health coverage delivered at scale in a sustainable way.”
Sangbu Kim, Vice President for Digital & AI, World Bank Group, stressed the need for replicable and scalable models across countries. Emphasising global adaptability, he said the focus must be on “what elements can be replicated across governments and countries, and what the critical components really are,” noting that lessons from India are already being extended to multiple regions.
Sunil Wadhwani, Founder, Wadhwani AI, highlighted digital public infrastructure as the backbone of scalable AI deployment in the social sector. Emphasising practicality, he said, “You simply cannot build AI for the social sector without the kind of data and pipelines that DPI provides,” adding that without such infrastructure, large-scale deployment “would never scale to the levels we are seeing today.”
James Manyika, President, Research Labs, Technology & Society, Google & Alphabet, placed the discussion in a broader global innovation context. Highlighting the importance of access, he said, “access to AI is essential to unlock opportunities and expand the innovation capacity for people everywhere,” describing the pace of AI development as “an extraordinary opportunity to solve problems and empower people.”
The session concluded that open networks and DPI together create the institutional and technological foundation required to take AI from pilots to population-scale deployment. By combining low-cost inference, multilingual access and plug-and-play innovation frameworks, countries can build systems that are not only inclusive at home but also replicable across the globe, turning AI into a shared development capability rather than a concentrated advantage.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ইণ্ডিয়া এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত বিশেষজ্ঞসকলে এআইক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত মুক্ত নেটৱৰ্ক আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰে
স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি আৰু ৰাজহুৱা সেৱাত এআই বৃদ্ধিৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচিত হৈছে
নেতৃবৃন্দই সুলভ, সহজলভ্য আৰু বহুমুখী ভাষাৰ এ.আই.ৰ বাবে আহ্বান জনাইছে
এই পেনেলে বিশ্বজুৰি প্ৰভাৱৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্ত আৰু প্ৰতিলিপিযোগ্য এআই মডেলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
20 FEB 2026 1:37PM by PIB Guwahati
ইণ্ডিয়া এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত “এআই এণ্ড অ'পেন নেটৱৰ্কছঃ ক্ৰিয়েটিং ইমপেক্ট এট স্কেল” বিষয়ক অধিবেশনে এটা কথা স্পষ্ট হ'ল যে এআইৰ ভৱিষ্যত কেৱল মডেলৰ উদ্ভাৱনৰ দ্বাৰাই নহয়, ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আৰু মুক্ত নেটৱৰ্ক আৰ্কিটেকচাৰৰ দ্বাৰাও নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব, যিয়ে লাখ লাখ লোকৰ ওচৰলৈ উদ্ভাৱনসমূহ লৈ যোৱাত সহায় কৰিব। স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি, বিজ্ঞান আৰু জনসেৱা প্ৰদানৰ উদাহৰণ ব্যৱহাৰ কৰি বক্তাসকলে কয় যে ভাৰতৰ পদ্ধতিয়ে, সন্মতিভিত্তিক তথ্য ব্যৱস্থা, আন্তঃকাৰ্য্যকৰী মঞ্চ আৰু মুক্ত অংশগ্ৰহণৰ সংমিশ্ৰণেৰে জনসংখ্যাৰ মাজত বৃহৎ পৰিসৰৰ এআই নিয়োগৰ ভেটি কেনেকৈ স্থাপন কৰিছে।
এই অধিৱেশনত নেটৱৰ্কছ ফৰ হিউমেনিটিৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু পৰামৰ্শদাতা নন্দন নীলেকণি, বায়'কন গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ কিৰণ মজুমদাৰ-শ্ব', ৱৰ্ল্ড বেংক গ্ৰুপৰ ডিজিটেল আৰু এআইৰ উপাধ্যক্ষ সাংগবু কিম, ভাদৱানী এআইৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সুনীল ভাদৱানী আৰু গুগল আৰু আলফাবেতৰ ৰিচাৰ্ছ লেবছ, টেকন'ল'জী আৰু ছ'চাইটিৰ অধ্যক্ষ জেমছ মনিকাৰ মাজত উচ্চ পৰ্যায়ৰ বাৰ্তালাপ অনুষ্ঠিত হয়। আলোচনাত উন্মুক্ত নেটৱৰ্ক আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিয়ে জনসংখ্যাৰ বৃহৎ অংশত এআইৰ প্ৰয়োগক কেনেকৈ সহজ কৰি তুলিব পাৰে সেই বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। সুলভ কৃষি পৰামৰ্শ আৰু এআই-সক্ষম ৰোগ নিৰ্ণয়ৰ পৰা প্ৰ'টিন গৱেষণা আৰু ফ্ৰণ্টলাইন সেৱা সঁজুলিসমূহলৈ, পেনেলে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে এজেন্ট-ভিত্তিক ইন্টাৰফেছৰ জৰিয়তে ব্যৱহাৰকাৰীৰ অভিজ্ঞতা সহজ কৰি তোলা আৰু বহু ভাষাত প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰি এআইক এক বিশেষাধিকাৰযুক্ত সামৰ্থ্যৰ পৰিৱৰ্তে ব্যাপকভাৱে ব্যৱহৃত প্ৰযুক্তিলৈ কেনেকৈ ৰূপান্তৰ কৰিব পাৰি।
নেটৱৰ্কছ ফৰ হিউমেনটিৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু পৰামৰ্শদাতা নন্দন নীলেকনিয়ে উৎপাদনশীল এআইৰ প্ৰসাৰ ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মুক্ত নেটৱৰ্কৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এআইক এটা সাধাৰণ উদ্দেশ্যযুক্ত প্ৰযুক্তি বুলি অভিহিত কৰি তেওঁ কয় যে প্ৰকৃত প্ৰশ্নটো হ'ল "মানুহৰ বাবে উপযোগী উপায়েৰে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰাৰ দ্ৰুততম উপায় কি? " ইউপিআইৰ মুক্ত স্থাপত্যৰ সৈতে তুলনা কৰি তেওঁ জোৰ দি কয় যে "উন্মুক্ত নেটৱৰ্কসমূহে বহুতো অভিনেতা আৰু উদ্ভাৱকক এআই ব্যৱহাৰ কৰি এজত এপ্লিকেশ্যন নিৰ্মাণ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে" আৰু কয় যে "এজেন্টৰ প্ৰকৃত শক্তি হ'ল ব্যৱহাৰকাৰীৰ বাবে জটিলতা দূৰ কৰা।
বায়'কন গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ কিৰণ মজুমদাৰ শ্বাহে ভাৰতৰ ডিজিটেল হেল্থ ষ্টেক আৰু এআইৰ সমন্বয়ৰ জৰিয়তে পৰিৱৰ্তন সাধনৰ সুযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিশ্বজনীন প্ৰদৰ্শনী মডেল গঢ়ি তোলাৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰতে এআইৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজনীন প্ৰদৰ্শনী মডেল গঢ়ি তুলিব পাৰে, যিধৰণে আমি স্বাস্থ্য তথ্য সংযুক্ত কৰিছো। তেওঁ কয় যে অন্তিম লক্ষ্য হ'ল দীৰ্ঘম্যাদী পদ্ধতিৰে সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য কভাৰেজ প্ৰদান কৰা।
বিশ্ব বেংক গোটৰ ডিজিটেল আৰু এআইৰ উপাধ্যক্ষ ছাংবু কিমে সকলো দেশতে প্ৰতিলিপিযোগ্য আৰু স্কেলেবল মডেলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বৈশ্বিক অভিযোজনশীলতাৰ ওপৰত জোৰ দি তেওঁ কয় যে চৰকাৰ আৰু দেশসমূহে কি কি উপাদান অনুকৰণ কৰিব পাৰে আৰু প্ৰকৃততে কি কি উপাদান আৱশ্যক, তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উচিত। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ পৰা লাভ কৰা শিক্ষা ইতিমধ্যে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
ৱাধৱানী এআইৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সুনীল ৱাধৱানীয়ে সামাজিক ক্ষেত্ৰত স্কেলেবল এআইৰ প্ৰয়োগৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ব্যৱহাৰিকতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয়, "আপুনি ডিপিআইৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা তথ্য আৰু পাইপলাইনৰ অবিহনে সামাজিক ক্ষেত্ৰৰ বাবে এআই নিৰ্মাণ কৰিব নোৱাৰে", আৰু কয় যে এনে আন্তঃগাঁথনি অবিহনে, ব্যাপক প্ৰয়োগে কেতিয়াও সেই স্তৰ স্পৰ্শ কৰিব নোৱাৰিব য'ত আমি আজি দেখা পাইছো।
গুগল আৰু আলফাবেটৰ ৰিচাৰ্ছ লেবছ, টেকন'ল'জী এণ্ড ছ'চাইটিৰ অধ্যক্ষ জেমছ মনিকাই আলোচনাটো এক বৃহত্তৰ বিশ্বজনীন উদ্ভাৱন প্ৰসংগত উপস্থাপন কৰে। প্ৰৱেশযোগ্যতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, তেওঁ কয় যে এআইৰ প্ৰৱেশযোগ্যতা, সুযোগ উন্মোচন আৰু সকলো ঠাইৰ মানুহৰ উদ্ভাৱন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে অপৰিহাৰ্য্য। তেওঁ এআইৰ বিকাশৰ গতিবেগক সমস্যা সমাধান আৰু মানুহক শক্তিশালী কৰাৰ এক অসাধাৰণ সুযোগ বুলি অভিহিত কৰে।
এই অধিৱেশনৰ সমাপ্তিত এই সিদ্ধান্ত লোৱা হয় যে মুক্ত নেটৱৰ্ক আৰু ডিপিআইয়ে এআইক পাইলটৰ পৰা জনসংখ্যা-স্কেল স্থাপনত লৈ যোৱাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰতিষ্ঠানগত আৰু প্ৰযুক্তিগত ভেঁটি গঠন কৰে। কম খৰচী সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ, বহুভাষিক প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু প্লাগ-এণ্ড-প্লে উদ্ভাৱনী ফ্ৰেমৱৰ্কৰ সমন্বয়েৰে, দেশসমূহে এনে এক ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব পাৰে যি কেৱল নিজৰ দেশতে অন্তৰ্ভুক্ত নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰতিলিপিযোগ্য, যাৰ ফলত এআই এক কেন্দ্ৰীভূত লাভৰ পৰিৱৰ্তে এক ভাগ কৰা বিকাশৰ সামৰ্থ্য হৈ পৰিব।