Ministry of Electronics & IT
Inclusive and Resilient Food Systems Take Centre Stage at India AI Impact Summit 2026
Data, Digital Infrastructure and Global Cooperation Seen as Keys to Climate-Resilient Agriculture
Experts Call for Transparent, Interoperable AI to Bridge Food Access and Distribution Gaps
From Pilot Projects to Scalable Solutions: Industry and Governments Urged to Drive Commercialisation
20 FEB 2026 5:43PM by PIB Delhi
The session “AI for Inclusive and Resilient Agricultural Food Systems” at the India AI Impact Summit 2026 focused on how artificial intelligence can address one of the most persistent global challenges which is the gap between food production, distribution and access. Deliberations examined the role of data, digital infrastructure and cross-border cooperation in enabling climate-resilient agriculture, strengthening supply chains and ensuring that farmers are fully integrated into emerging digital ecosystems.
Speakers highlighted that the real opportunity lies not only in higher yields, but in building intelligent, connected food systems that can respond in real time to demand, reduce wastage and improve market access. Achieving this, they noted, will require interoperable data governance, transparent AI systems, and clear pathways for innovation to move from pilots to large-scale deployment with the participation of industry, governments and multilateral institutions.
Ambassador of the Netherlands to India, Harry Verweij, highlighted the strategic importance of AI-enabled agriculture for both sustainability and national resilience. Noting the rapid pace of digital adoption in the sector, he said it offers “clear opportunities to increase productivity and the sustainability of global food production, improve nature conservation, and foster climate resilience in an inclusive way,” adding that these advances ultimately contribute to “the autonomy and stability of nations.”
Dejan Jakovljević, Chief Information Officer and Director, Food and Agriculture Organization (FAO), warned that digital exclusion now directly translates into economic and social exclusion. Observing that participation in digital systems has become unavoidable, he said that if farmers or communities are left out, “they are effectively excluded from every ecosystem,” adding that the rise of AI makes it imperative to ensure “equal opportunity within our digital ecosystems.”
Distinguished Fellow, NITI Frontier Hub, Debjani Ghosh, drew attention to the structural imbalance in global food distribution, noting that while the world produces enough to feed its population, gaps in access and logistics continue to drive both hunger and wastage. Emphasising the need for industry-led scale, she said the priority is to clearly define problem statements and create “a clear route to market and commercialization,” advocating dedicated Centres of Excellence and innovation hubs to solve these complex challenges.
Sara Rendtorff Smith from Applied Research Lead for Data-driven Governance and AI Policy, Massachusetts Institute of Technology, underscored the importance of transparency and interoperable governance frameworks for scaling AI across global food supply chains. Pointing to the complexity created by fragmented regulatory systems, she said that “farmers and regulators need transparency in how AI systems make their decisions,” and stressed that stronger interoperability is essential for enabling trade traceability and resilient cross-border agricultural networks.
The session also highlighted that AI-driven agricultural systems can move beyond productivity gains to enable climate-resilient farming, intelligent supply chains and inclusive market access. By linking digital infrastructure with transparent governance, private-sector innovation and international cooperation, speakers emphasised that AI can help build food systems that are not only more efficient, but also more equitable and resilient.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত বিশেষভাৱে সমাৱেশী আৰু সুস্থিৰ খাদ্য ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ
তথ্য, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, আৰু বিশ্ব সহযোগিতাক জলবায়ু-সুস্থিৰ কৃষিৰ মূল চাবিকাঠি হিচাপে দেখা গৈছিল
বিশেষজ্ঞসকলে খাদ্যৰ প্ৰৱেশ আৰু বিতৰণৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ স্বচ্ছ আৰু আন্তঃকাৰ্য্যকৰী এআইৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ
পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা বৃহৎ পৰিসৰৰ সমাধানলৈকে: উদ্যোগ আৰু চৰকাৰসমূহে বাণিজ্যিকীকৰণক আগুৱাই নিবলৈ আহ্বান
20 FEB 2026 5:43PM by PIB Guwahati
ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত "এআই ফৰ ইনক্লুছিভ এণ্ড ৰেজিলিয়েণ্ট এগ্ৰি-ফুড ছিষ্টেমছ" শীৰ্ষক অধিবেশনত খাদ্য উৎপাদন, বিতৰণ আৰু প্ৰৱেশৰ ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘদিনীয়া বিশ্ব বৈষম্য দূৰ কৰাত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই কেনেদৰে সহায় কৰিব পাৰে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। আলোচনাত জলবায়ু-সুস্থিৰ আৰু স্থিতিস্থাপক কৃষি সক্ষম, যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰা আৰু উদীয়মান ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সৈতে কৃষকসকলক সম্পূৰ্ণৰূপে একত্ৰিত কৰাত তথ্য, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰি সহযোগিতাৰ ভূমিকা পৰীক্ষা কৰা হয়।
বক্তাসকলে দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰকৃত সুযোগ কেৱল উৎপাদন বৃদ্ধিতেই নহয়, বৰঞ্চ বুদ্ধিমত্তাসম্পন্ন আৰু আন্তঃসংযোগী খাদ্য ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাতহে নিহিত হৈ আছে, যিয়ে চাহিদাৰ প্ৰতি বাস্তৱ সময়ত সঁহাৰি জনাব পাৰে, আৱৰ্জনা হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু বজাৰত প্ৰৱেশ উন্নত কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে লগতে উল্লেখ কৰে যে ইয়াক লাভ কৰিবলৈ হ’লে আন্তঃকাৰ্য্যকৰী তথ্য শাসন, স্বচ্ছ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ব্যৱস্থা আৰু পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা বৃহৎ পৰিসৰৰ ৰূপায়ণলৈ উদ্ভাৱনক লৈ যোৱাৰ বাবে স্পষ্ট পথৰ প্ৰয়োজন, য’ত উদ্যোগ, চৰকাৰ আৰু বহুপক্ষীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ অংশগ্ৰহণ জড়িত হৈ থাকে।
ভাৰতত নেদাৰলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হেৰী ভাৰৱেইজে এআই সক্ষম কৃষিৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ই বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সুস্থিৰতা দুয়োটাৰে বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই খণ্ডত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ দ্ৰুত গ্ৰহণৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ই “উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি, বিশ্ব খাদ্য উৎপাদনৰ বহনক্ষমতা নিশ্চিত, প্ৰকৃতি সংৰক্ষণ উন্নত আৰু জলবায়ুৰ সুস্থিৰতাক সৰ্বাংগীনভাৱে প্ৰসাৰিত কৰাৰ স্পষ্ট সুযোগ প্ৰদান কৰে।” তেওঁ লগতে কয় যে এনে উন্নতিয়ে শেষত “জাতিসমূহৰ স্বায়ত্তশাসন আৰু স্থিতিশীলতাত অৰিহণা যোগায়।”
খাদ্য আৰু কৃষি সংস্থাৰ মুখ্য তথ্য বিষয়া তথা সঞ্চালক ডেজান ইয়াকোভলিয়েভিচে সকীয়াই দিছে যে ডিজিটেল বৰ্জন এতিয়া প্ৰত্যক্ষভাৱে অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক বৰ্জনলৈ পৰিণত হৈছে। তেওঁ কয় যে ডিজিটেল ব্যৱস্থাত অংশগ্ৰহণ অনিবাৰ্য হৈ পৰিছে আৰু যদি কৃষক বা সম্প্ৰদায়ক বাদ দিয়া হয়, তেন্তে “তেওঁলোকক ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰতিটো পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ পৰা বাদ দিয়া হয়।” তেওঁ লগতে কয় যে এআইৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰভাৱৰ লগে লগে আমাৰ ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত সকলোৰে বাবে সম সুযোগ নিশ্চিত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
পলিচি ফ্ৰণ্টিয়াৰ হাবৰ বিশিষ্ট ব্যক্তি দেৱযানী ঘোষে বিশ্ব খাদ্য বিতৰণৰ গাঁথনিগত ভাৰসাম্যহীনতাৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি কয় যে যদিও বিশ্বই নিজৰ জনসংখ্যাক খাদ্য যোগান ধৰিব পৰাকৈ পৰ্যাপ্ত উৎপাদন কৰে, তথাপিও প্ৰৱেশ আৰু লজিষ্টিকছৰ অভাৱৰ বাবে ক্ষুধা আৰু খাদ্য অপচয় দুয়োটা অব্যাহত আছে। উদ্যোগৰ নেতৃত্বত সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে সমস্যাসমূহ স্পষ্টভাৱে চিনাক্ত কৰা আৰু “বজাৰ আৰু বাণিজ্যিকীকৰণৰ স্পষ্ট পথ” সৃষ্টি কৰাটোৱেই অগ্ৰাধিকাৰ। এই জটিল প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে উৎসৰ্গিত উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ আৰু উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ পোষকতা কৰিছিল।
মেছাচুচেটছ ইনষ্টিটিউট অৱ টেকন’লজিৰ ডাটা-ড্ৰাইভন গভৰ্নেন্স আৰু এআই পলিচিৰ এপ্লাইড ৰিচাৰ্চ লিড চাৰা ৰেণ্ডটৰ্ফ স্মিথে বিশ্ব খাদ্য যোগান শৃংখলত এআইৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে স্বচ্ছতা আৰু আন্তঃকাৰ্য্যকৰী শাসন কাঠামোৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। খণ্ডিত নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা জটিলতাৰ কথা আঙুলিয়াই দি তেওঁ কয়, “এআই ব্যৱস্থাই কেনেকৈ সিদ্ধান্ত লয় সেয়া বুজিবলৈ কৃষক আৰু নিয়ন্ত্ৰকসকলক স্বচ্ছতাৰ প্ৰয়োজন।” তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বাণিজ্যিক অনুসন্ধানযোগ্যতা আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰি শক্তিশালী কৃষি নেটৱৰ্ক সক্ষম কৰিবলৈ শক্তিশালী আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতা অতি প্ৰয়োজনীয়।
অধিবেশনত এই কথাও আলোকপাত কৰা হয় যে এআই-চালিত কৃষি ব্যৱস্থাসমূহ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিত সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ জলবায়ুৰ প্ৰতি স্থিতিস্থাপক কৃষি, বিচক্ষণ যোগান শৃংখল আৰু সৰ্বাংগীন বজাৰত প্ৰৱেশৰ সুবিধাও কৰিব পাৰে। ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে স্বচ্ছ শাসন, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ উদ্ভাৱন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ সংমিশ্ৰণ ঘটাই বক্তাসকলে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এআইয়ে এনে খাদ্য ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব পাৰে যি কেৱল অধিক কাৰ্যক্ষম নহয়, বৰঞ্চ অধিক সমতাপূৰ্ণ আৰু স্থিতিস্থাপক।