Ministry of Electronics & IT
AI Impact Summit 2026 Concludes with Adoption of New Delhi Declaration
92 countries and international organisations endorse a shared global vision for collaborative, trusted, resilient and efficient AI
Key Deliverables: Global Platforms, Principles and Collaborative Mechanisms Announced Across 7 Pillars
India leads call for “AI for All” rooted in equity, access and global cooperation
21 FEB 2026 4:21PM by PIB Delhi
The AI Impact Summit 2026, held in New Delhi on 18–19 February, concluded with the adoption of the New Delhi Declaration on AI Impact, marking a significant milestone in global cooperation on artificial intelligence.
The Declaration has been endorsed by 92 countries and international organisations, reflecting a broad-based global consensus on leveraging AI for economic growth and social good.
A Shared Global Vision for AI
Guided by the principle of “Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya” (Welfare for all, Happiness for all), the Declaration underscores that the benefits of AI must be equitably shared across humanity.
It emphasizes:
• Strengthening international cooperation and multistakeholder engagement
• Respecting national sovereignty
• Advancing AI through accessible, and trustworthy frameworks
Seven Pillars (Chakras) of Action
The Declaration is structured around seven key pillars, forming the foundation of global AI cooperation:
1. Democratizing AI Resources
2. Economic Growth & Social Good
3. Secure & Trusted AI
4. AI for Science
5. Access for Social Empowerment
6. Human Capital Development
7. Resilient, Efficient & Innovative AI Systems
Major Global Deliverables Announced
The Summit delivered a series of voluntary, collaborative global initiatives, including:
1. Charter for the Democratic Diffusion of AI
• Promotes affordable access to foundational AI resources
• Supports locally relevant innovation ecosystems
2. Global AI Impact Commons
• A platform to scale and replicate AI use cases globally
• Enables cross-country collaboration for development impact
3. Trusted AI Commons
• Repository of tools, benchmarks, and best practices
• Supports development of secure and trustworthy AI systems
4. International Network of AI for Science Institutions
• Facilitates global scientific collaboration
• Enhances AI-driven research capabilities
5. AI for Social Empowerment Platform
• Enables knowledge exchange and scalable solutions
• Focuses on equitable AI adoption
6. AI Workforce Development Playbook & Reskilling Principles
• Supports AI skilling, reskilling, and literacy
• Prepares nations for an AI-driven economy
7. Guiding Principles on Resilient & Efficient AI
• Focus on energy-efficient AI systems
• Supported by a Playbook on AI Infrastructure Resilience
Focus on Economic Growth and Efficiency
The Declaration highlights:
• The role of AI in driving economic transformation
• Importance of open-source and accessible AI ecosystems
• Need for energy-efficient AI infrastructure
• Expanding AI’s role in science, governance, and public service delivery
Strengthening Global Cooperation
Participants reaffirmed their commitment to:
• Advancing shared global priorities in AI governance
• Promoting voluntary, non-binding frameworks
• Translating vision into action through continued collaboration
The Summit is expected to catalyze long-term international partnerships and position AI as a key driver of economic growth.
The Summit declaration as endorsed by 92 countries and International Organizations is annexed.
Annexure
AI Impact Summit Declaration
New Delhi 18-19 February 2026
Preamble
Inspired by the principle of सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय” (Welfare for all, Happiness of all), we believe that AI’s promise is best realized only when its benefits are shared by humanity.
We, the participants from countries and international organizations, gathered in New Delhi on 19 February 2026 to hold the AI Impact Summit. The advent of AI marks an inflection point in the trajectory of technological evolution. The choices that we make today will shape the AI-enabled world that future generations will inherit.
This calls for further international cooperation and multistakeholder engagement across our countries along the seven Chakras (pillars) of the AI Impact Summit centred around the principles of development of human capital; broadening access for social empowerment; trustworthiness of AI systems; energy efficiency of AI systems; use of AI in science; democratizing AI resources; and use of AI for economic growth and social good. In complementarity with existing international and other initiatives, we will work to foster shared understanding, while respecting national sovereignty, on how AI could be made to serve humanity, noting the initiatives across the seven Chakras (pillars) of the Summit.
Democratizing AI Resources
Robust digital infrastructure and meaningful and affordable connectivity are prerequisites for deploying AI and unlocking its full potential. Inspired by the principle of “Vasudhaiva Kutumbakam” (the world is one family), we recognize the importance of enhancing the affordability of and access to AI resources that would be critical to enabling all countries to develop, adopt and deploy AI for the benefit of their citizens.
To this effect, we take note of the Charter for the Democratic Diffusion of AI as a voluntary and non-binding framework to promote access to foundational AI resources, support locally relevant innovation, and strengthen resilient AI ecosystems while respecting national laws.
Economic Growth and Social Good
Wide-scale adoption of AI and AI-based applications hold unprecedented potential to drive economic and social development. Open-source AI applications and other accessible AI approaches, where appropriate, and wide-scale diffusion of AI use cases can contribute to scalability, replicability, and adaptability of AI systems across sectors.
We take note of the Global AI Impact Commons as a voluntary initiative that provides a practical platform to encourage and enable the adoption, replication, and scale-up of successful AI use cases across regions.
Secure and Trusted AI
Advancing secure, trustworthy and robust AI is foundational to building trust and maximizing societal and economic benefits. Noting that deepening our understanding of the potential security aspects remains important, we recognize the importance of security in AI systems, industry-led voluntary measures, and the adoption of technical solutions, and appropriate policy frameworks that enable innovation while promoting the public interest throughout the AI’s lifecycle.
We recognize the development of the voluntary and non-binding Trusted AI Commons, a collaborative platform consolidating technical resources, tools, benchmarks and best practices that all can access and adapt to their contexts; as well as its voluntary guidance note.
Science
We recognize that removing structural barriers to and increasing availability of AI research infrastructure can promote the use of AI in scientific research and development across countries. International scientific collaborations can unlock the potential of AI in research and development by bringing unique expertise, perspectives, and resources.
We take note of the voluntary and collaborative International Network of AI for Science Institutions as a platform to connect scientific communities and pool AI research capabilities across regions among participating institutions, in order to accelerate the impactful adoption of AI.
Access for Social Empowerment
AI holds the potential to uplift all sections of society by enabling individuals to access knowledge, cross-border AI solutions, information, services, opportunities and enhancing participation in social and economic activities. We recognize the importance of collaborations that would facilitate AI adoption for social empowerment.
We take note of the development of a voluntary and collaborative platform to facilitate exchange of learning, knowledge, and scalable practices to advance AI adoption for social empowerment.
Human Capital
Realizing the full promise of AI requires equipping individuals with relevant skills by expanding AI human resource development, specific initiatives on education, AI workforce development, training of public officials, enhancing public awareness of AI capabilities, increasing AI literacy as well as upgrading vocational and training ecosystems.
While encouraging international collaboration on meaningful skilling and reskilling AI initiatives, we take note of the voluntary guiding principles for reskilling in the age of AI and the playbook on AI workforce development, which would support participants in preparation for a future AI driven economy.
Resilience, Innovation, and Efficiency
Recognizing the growing demands of AI on energy, infrastructure, and natural resources, we underscore the importance of developing energy efficient AI systems. Affordable AI systems may expand access to AI and accelerate local innovation that would advance shared developmental aspirations.
We recognize that the Voluntary Guiding Principles on Resilient, Innovative, and Efficient Artificial Intelligence would guide us towards development of resilient and efficient AI systems. We also take note of the Playbook on Advancing Resilient AI Infrastructure as a knowledge output, which is a reference resource to support resilient AI development.
Conclusion
We acknowledge that the AI Impact Summit will contribute to strengthening international cooperation and multistakeholder approach to advance shared priorities as well as voluntary and non-binding guidelines and principles, which can promote AI for ensuring a prosperous future for humanity.
We remain committed to advancing our shared aspirations for realizing the benefits of AI and look forward to continued cooperation for translating these aspirations into concrete actions for the three Sutras of the India AI Impact Summit 2026.
Endorsing countries/international organizations (as of 5th March 2026):
1. Albania
⁠28. France
⁠55. Mozambique
⁠82. Switzerland
1. ⁠Armenia
⁠29. Gambia
⁠56. Myanmar
⁠83. Tajikistan
1. ⁠Australia
⁠30. Germany
⁠57. Nepal
84. Tanzania
1. ⁠Austria
⁠31. Greece
⁠58. Netherlands
⁠85. Trinidad and Tobago
1. Bangladesh
32. Guatemala
⁠59. New Zealand
⁠86. UAE
1. ⁠Belgium
⁠33. Guyana
⁠60. Norway
⁠87. Ukraine
1. ⁠Bhutan
34. Hungary
⁠61. Oman
⁠88. UK
1. Bolivia
⁠35. Iceland
⁠62. Paraguay
⁠89. USA
1. ⁠Botswana
⁠36. India
⁠63. Peru
⁠90. Uzbekistan
1. Brazil
⁠37. Indonesia
⁠64. Philippines
91. EU
1. ⁠Bulgaria
⁠38. Iran
⁠65. Poland
92. IFAD
1. ⁠Cambodia
⁠39. Ireland
⁠66. Portugal
1. ⁠Canada
⁠40. Israel
⁠67. Romania
1. ⁠Chile
⁠41. Italy
⁠68. Russia
1. ⁠China
⁠42. Japan
⁠69. Rwanda
1. ⁠Croatia
⁠43. Kazakhstan
70. Saudi Arabia
1. Colombia
⁠44. Kenya
⁠71. Senegal
1. Costa Rica
⁠45. Kyrgyzstan
⁠72. Serbia
1. ⁠Cuba
⁠46. Latvia
⁠73. Seychelles
1. ⁠Cyprus
⁠47. Liechtenstein
74. Singapore
1. ⁠Czech Republic
⁠48. Lithuania
⁠75. Slovakia
1. ⁠Denmark
⁠49. Luxembourg
⁠76. Slovenia
1. ⁠Egypt
⁠50. Maldives
⁠77. South Korea
1. ⁠Estonia
51. Malta
⁠78. Spain
1. ⁠Ethiopia
⁠52. Mauritius
79. Sri Lanka
1. ⁠Fiji
⁠53. Mexico
80. Suriname
1. Finland
54. Morocco
⁠81. Sweden

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লী ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণেৰে এআই ইম্পেক্ট সন্মিলন ২০২৬ৰ সামৰণি
৮৮খন দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাই একত্ৰিত হৈ এক বিশ্বাসযোগ্য, শক্তিশালী আৰু দক্ষ এআইৰ বাবে সমৰ্থন কৰিলে এক বিশ্বজনীন দৃষ্টিভংগীৰ
প্ৰধান দিশসমূহ: ৭টা স্তম্ভত গ্ল'বেল প্লেটফৰ্ম, নীতি আৰু সহযোগিতামূলক প্ৰণালী ঘোষণা
ভাৰতে “সকলোৰে বাবে এআই”ৰ দাবী জনাইছে, যি সমতা, প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু বৈশ্বিক সহযোগিতাৰ ওপৰত আধাৰিত
21 FEB 2026 4:21PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লীত ১৮-১৯ ফেব্ৰুৱাৰীত এআই ইম্পেক্ট সন্মিলন ২০২৬ৰ আয়োজন কৰা হয়। এআই ইম্পেক্টৰ সন্দৰ্ভত নতুন দিল্লী ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণেৰে এই সন্মিলনৰ সামৰণি পৰে। ই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্ব সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি।
৮৮খন দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাই এই ঘোষণাক সমৰ্থন কৰিছে, যিয়ে অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু সামাজিক কল্যাণৰ বাবে এআইৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ বিশ্বজনীন সন্মতি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
এআইৰ বাবে এক বৈশ্বিক দৃষ্টিভংগী
'সৰ্বজন হিতায়ে, সৰ্বজন সুখায়' (সকলোৰ কল্যাণ, সকলোৰে সুখ) নীতিৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ এই ঘোষণাপত্ৰখনে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যে এআইৰ লাভালাভ সমানে সমানে সমগ্ৰ মানৱতাৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰা উচিত।
ইয়াত নিম্নোলিখিত দিশসমূহ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে:
• আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু বহুপাক্ষিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে জড়িততা শক্তিশালী কৰা
• ৰাষ্ট্ৰীয় সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান কৰা
• সহজলভ্য আৰু বিশ্বাসযোগ্য ফ্ৰেমৱৰ্কৰ জৰিয়তে এআইক আগবঢ়াই নিয়া
কাৰ্যৰ সাতটা স্তম্ভ
এই ঘোষণাপত্ৰ সাতটা মূল স্তম্ভৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত, যিবোৰে বিশ্ব এআই সহযোগিতাৰ ভেটি স্থাপন কৰেঃ
1. এআইৰ সম্পদৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ
2. অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু সামাজিক কল্যাণ
3. সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই
4. বিজ্ঞানৰ বাবে এআই
5. সামাজিক সৱলীকৰণৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ
6. মানৱ মূলধন বিকাশ
7. নমনীয়, দক্ষ আৰু উদ্ভাৱনী এআই ব্যৱস্থা
মূল বৈশ্বিক ফলাফলৰ ঘোষণা
সন্মিলনত বহুতো স্বেচ্ছামূলক, সহযোগিতামূলক বিশ্বজনীন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়, য'ত অন্তৰ্ভুক্ত আছেঃ
1. এআইৰ গণতান্ত্ৰিক বিতৰণৰ বাবে চনদ
• মৌলিক এআই সম্পদৰ সুলভ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰে।
• স্থানীয় পৰ্যায়ত কামৰ নতুন পৰিবেশত সমৰ্থন কৰে।
2. বিশ্বজনীন এআই প্ৰভাৱৰ সাধাৰণ দিশসমূহ
• বিশ্বজুৰি এআইৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰৰ প্ৰসাৰ আৰু প্ৰতিলিপিৰ বাবে এটা মঞ্চ।
• বিকাশৰ প্ৰভাৱৰ বাবে দেশ-বিদেশত একেলগে কাম কৰাৰ যোগ্য কৰি তোলা।
3. বিশ্বাসযোগ্য এআই সাধাৰণ বিন্দু
• সঁজুলি, মানদণ্ড আৰু উত্তম প্ৰণালীৰ ভঁৰাল
• সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই পদ্ধতিৰ বিকাশক সমৰ্থন কৰে
4. বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে এআইৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নেটৱৰ্ক
• বৈশ্বিক বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাক সহজ কৰি তোলে
• এআইচালিত গৱেষণাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।
5. সামাজিক সবলীকৰণ মঞ্চৰ বাবে এআই
• জ্ঞানৰ বিনিময় আৰু মাপনযোগ্য সমাধানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
• এআইক সমভাৱে গ্ৰহণ কৰাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে।
6. এআই শ্ৰম শক্তি বিকাশ প্লেবুক আৰু ৰিস্কিলিং তত্ত্ব
• এআইয়ে দক্ষতা বৃদ্ধি, পুনৰ দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু সাক্ষৰতাক সমৰ্থন কৰে।
• দেশসমূহক এআইৰ দ্বাৰা পৰিচালিত অৰ্থনীতিৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰে।
7. নমনীয়তা আৰু দক্ষ এআইৰ নিৰ্দেশনাৱলী
• শক্তি-দক্ষ এআই প্ৰণালীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা
• এআই আন্তঃগাঁথনিৰ নমনীয়তাৰ ওপৰত প্লেবুকৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত
অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু দক্ষতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা
এই ঘোষণাপত্ৰত কোৱা হৈছে -
• অৰ্থনৈতিক পুনৰুজ্জীৱনৰ ক্ষেত্ৰত এআইৰ ভূমিকা
• মুক্ত উৎস আৰু সহজলভ্য এআই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ গুৰুত্ব
• শক্তি-দক্ষ এআই আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা
• বিজ্ঞান, প্ৰশাসন আৰু ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰদানত এআইৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰা
বিশ্ব সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা
অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে নিম্নোক্ত বিষয়সমূহৰ প্ৰতি দোঁহাৰিলে প্ৰতিশ্ৰুতিঃ
• এআইৰ শাসন ব্যৱস্থাত এক বৈশ্বিক অগ্ৰাধিকাৰ অগ্ৰসৰ
• ঐচ্ছিক, অ-বাধ্যতামূলক ফ্ৰেমৱৰ্কৰ প্ৰচাৰ কৰা
• ধাৰাবাহিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে দৰ্শনক কাৰ্য্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা
এই সন্মিলনখনে দীৰ্ঘম্যাদী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বক উৎসাহিত কৰাৰ লগতে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে এআইক প্ৰতিষ্ঠা কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
৮৮খন দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ অনুমোদন আৰু সমৰ্থন সাপেক্ষে সন্মিলনৰ ঘোষণাপত্ৰ সংক্ষিপ্তভাৱে সংযোজনাত দিয়া হৈছে।
পৰিশিষ্ট
এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনৰ ঘোষণাপত্ৰ
নতুন দিল্লী ১৮-১৯ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৬
প্ৰস্তাৱনা
'সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়'ৰ নীতিৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি বিশ্বাস কৰো যে এআইৰ প্ৰতিশ্ৰুতি কেৱল তেতিয়াহে বাস্তৱায়িত হ'ব, যেতিয়া ইয়াৰ লাভ মানৱীয় দৃষ্টিভংগীৰে সৈতে শ্বেয়াৰ কৰা হ'ব।
আমি, দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ২০২৬ চনৰ ১৯ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনত একত্ৰিত হৈছো। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ আবিৰ্ভাৱে প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ পথত এক যুগান্তকাৰী বিন্দুৰ চিহ্নিত কৰে। আমি আজি যিবোৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো, সেইটোৱে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এআই-সক্ষম পৃথিৱী গঢ় দিব।
ইয়াৰ বাবে আমাৰ দেশসমূহত এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনৰ সাতটা স্তম্ভৰ সৈতে অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু বহুমুখী সম্পৰ্কৰ প্ৰয়োজন, যিবোৰ মানৱ সম্পদৰ বিকাশৰ নীতিৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত; সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে প্ৰৱেশযোগ্যতা বিস্তাৰ কৰা; এআই প্ৰণালীৰ বিশ্বাসযোগ্যতা; এআই প্ৰণালীৰ শক্তি দক্ষতা; বিজ্ঞানত এআইৰ ব্যৱহাৰৰ লগতে বৰ্তমানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু অন্যান্য প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সৈতে, আমি ৰাষ্ট্ৰীয় সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান জনাই, সন্মিলনৰ সাতটা স্তম্ভত গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, এআইক মানৱতাৰ সেৱাৰ অৰ্থে কিদৰে নিৰ্মাণ কৰিব পাৰি, সেই বিষয়ে এক সহযোগিতামূলক বুজাবুজিৰ প্ৰসাৰ কৰিবলৈ কাম কৰিম।
এআইৰ সম্পদৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ
শক্তিশালী ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু সাৰ্থক আৰু সুলভ যোগাযোগ ব্যৱস্থাই এআইৰ ব্যৱহাৰ আৰু ইয়াৰ পূৰ্ণ সম্ভাৱনীয়তা লাভ কৰাত সহায় কৰিব। 'ৱসুধৈৱ কুটুম্বকম' (বিশ্ব এক পৰিয়াল) নীতিৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ, আমি এআইৰ সম্পদৰ সুলভতা আৰু ইয়াৰ প্ৰৱেশযোগ্যতা বৃদ্ধিৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰিছো। সকলো দেশকে নিজৰ নাগৰিকৰ সুবিধাৰ বাবে এআই বিকাশ, গ্ৰহণ আৰু প্ৰয়োগ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব।
এই ক্ষেত্ৰত, আমি এআইৰ গণতান্ত্ৰিক বিতৰণৰ চনদলৈ লক্ষ্য কৰো। ই এক ঐচ্ছিক আৰু বাধ্যতামূলক আন্তঃগাঁথনি, যিয়ে মৌলিক এআই সম্পদৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰিব, স্থানীয়ভাৱে প্ৰাসংগিক উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰিব, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় আইনক সন্মান জনাই এআইৰ এক সুস্থিৰ পৰিবেশক শক্তিশালী কৰিব।
অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু সমাজৰ কল্যাণ
এআই আৰু এআই-আধাৰিত এপ্লিকেশ্যনসমূহৰ ব্যাপক প্ৰয়োগে অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক বিকাশৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। মুক্ত উৎসৰ এআই এপ্লিকেশ্যন আৰু আন সহজ এআই পদ্ধতি, য'ত সঠিক আৰু এআই ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপক প্ৰসাৰ, সকলো ক্ষেত্ৰতে এআই ব্যৱস্থাৰ স্কেলিবিলিটি, প্ৰতিলিপি আৰু গ্ৰহণযোগ্যতাত সহায় কৰিব পাৰে।
আমি গ্লোবেল এআই ইম্পেক্টৰ সাধাৰণ সন্মতিৰ বিন্দুসমূহক এটা ঐচ্ছিক পদক্ষেপ হিচাপে গণ্য কৰো যিয়ে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সফল এআই ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ, প্ৰতিলিপি আৰু স্কেল-আপৰ বাবে প্ৰোৎসাহিত আৰু সক্ষম কৰাৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই
নিৰাপদ, বিশ্বাসযোগ্য আৰু শক্তিশালী এআইৰ প্ৰসাৰ আস্থা গঢ়ি তোলাৰ লগতে সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক লাভালাভৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাত সহায়ক হ'ব। সম্ভাব্য সুৰক্ষাৰ দিশসমূহৰ বিষয়ে আমাৰ বোধগম্যতা গভীৰ কৰি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰি, আমি এআই ব্যৱস্থাত সুৰক্ষা, উদ্যোগৰ ঐচ্ছিক ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰযুক্তিগত সমাধান গ্ৰহণ আৰু সঠিক নীতিগত ফ্ৰেমৱৰ্কৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰো যিয়ে এআইৰ সমগ্ৰ জীৱনচক্ৰত জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থক প্ৰোৎসাহিত কৰি উদ্ভাৱনক সম্ভৱ কৰি তোলে।
আমি ঐচ্ছিক আৰু বাধ্যতামূলক নিৰ্ভৰযোগ্য এআই কমন্সৰ বিকাশক স্বীকৃতি দিছো, যি হৈছে সহযোগিতামূলক মঞ্চ। ই প্ৰযুক্তিগত সম্পদ, সঁজুলি, মানদণ্ড আৰু উত্তম পন্থাসমূহ একত্ৰিত কৰে, যিবোৰ সকলোৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ নিজা প্ৰসংগ আৰু ইচ্ছামূলক নিৰ্দেশনা নোট অনুসৰি গ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
বিজ্ঞান
আমি বিশ্বাস কৰো যে এআই গৱেষণা আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰসাৰ আৰু গাঁথনিগত বাধা আঁতৰোৱাৰ ফলত দেশসমূহে বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু বিকাশত এআইৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাই বিশেষ দক্ষতা, দৃষ্টিভংগী আৰু সম্পদসমূহ আনি গৱেষণা আৰু বিকাশত এআইৰ পূৰ্ণ সম্ভাৱনীয়তা লাভ কৰিব পাৰে।
আমি আন্তৰ্জাতিক নেটৱৰ্কত বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে স্বেচ্ছাসেৱী আৰু সহযোগিতামূলক এআইৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। ই হৈছে বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায়ক সংযোজিত কৰাৰ আৰু অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত এআই গৱেষণা সামৰ্থ্যৰ ক্ষেত্ৰীয় সংমিশ্ৰণৰ এটা মঞ্চ, যাতে এআইৰ কাৰ্যকৰী গ্ৰহণৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিব পৰা যায়।
সামাজিক সৱলীকৰণৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ
এআইৰ সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোককে জ্ঞান, আন্তঃসীমান্ত এআই সমাধান, তথ্য, সেৱা, সুযোগ আৰু সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপত অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ সামৰ্থ্য আছে। আমি সহযোগিতাৰ গুৰুত্ব বুজি পাওঁ যিয়ে সামাজিক সবলীকৰণৰ অৰ্থে এআই গ্ৰহণত সহায় কৰিব।
আমি সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে এআই গ্ৰহণৰ প্ৰক্ৰিয়াটো আগুৱাই নিয়াৰ বাবে শিক্ষণ, জ্ঞান আৰু মাপনযোগ্য অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদান সহজতৰ কৰাৰ বাবে ঐচ্ছিক আৰু সহযোগী মঞ্চৰ বিকাশত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো।
মানৱ মূলধন
এআইৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিবলৈ, এআই মানৱ সম্পদ বিকাশ, শিক্ষাৰ ওপৰত বিশেষ পদক্ষেপ, এআই শ্ৰম শক্তি বিকাশ, ৰাজহুৱা বিষয়াসকলৰ প্ৰশিক্ষণ, এআইৰ সামৰ্থ্য সম্পৰ্কে জনসাধাৰণৰ সজাগতা বৃদ্ধি, এআই সাক্ষৰতা বৃদ্ধিৰ লগতে বৃত্তিগত আৰু প্ৰশিক্ষণ পৰিবেশ উন্নত কৰি জনসাধাৰণক প্ৰাসংগিক দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰিব লাগিব।
সাৰ্থক দক্ষতা আৰু পুনৰ দক্ষতা নিৰ্ধাৰণ এআই প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাক প্ৰোৎসাহিত কৰি, আমি এআইৰ যুগত পুনৰ দক্ষতা নিৰ্ধাৰণৰ বাবে ঐচ্ছিক নিৰ্দেশনাৱলী আৰু এআই শ্ৰম শক্তি বিকাশৰ প্লেবুকৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো, যি ভৱিষ্যতৰ এআই-চালিত অৰ্থনীতিৰ প্ৰস্তুতিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক সহায় কৰিব।
সুস্থিৰতা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা
শক্তি, আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত এআইৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমি শক্তি দক্ষ এআই প্ৰণালীৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। সুলভ এআই ব্যৱস্থাই এআইৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে আৰু স্থানীয় উদ্ভাৱনক ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত সহযোগিতামূলক বিকাশৰ প্ৰত্যাশা বৃদ্ধি হ'ব।
আমি বিশ্বাস কৰো যে নমনীয়, উদ্ভাৱনীমূলক আৰু দক্ষ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ অৰ্থে ঐচ্ছিক নিৰ্দেশনাৱলীয়ে নমনীয় আৰু দক্ষ উদ্ভাৱন প্ৰণালীৰ বিকাশৰ দিশত আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। আমি ন'লেজ আউটপুট হিচাপে এআই আন্তঃগাঁথনি আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে প্লেবুকৰ ওপৰতো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো, যি এআইৰ বিকাশক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে এক প্ৰসংগভিত্তিক সম্পদ।
উপসংহাৰ
আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু বহুমুখী দৃষ্টিভংগী শক্তিশালী কৰাত অৰিহণা যোগাব, যাৰ জৰিয়তে সাধাৰণ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ লগতে স্বেচ্ছামূলক আৰু বাধ্যতামূলক নীতি-নিৰ্দেশনা আগবঢ়াই নিব পৰা যাব। ইয়ে মানৱ জাতিৰ ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে এআইক উৎসাহিত কৰিব পাৰে।
আমি এআইৰ সুবিধাসমূহ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে আমাৰ উমৈহতীয়া আকাংক্ষাসমূহক আগুৱাই নিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু ভাৰত এআই ইম্পেক্ট সন্মিলন ২০২৬ৰ তিনিটা সূত্ৰৰ বাবে এই আকাংক্ষাসমূহক দৃঢ়তাৰে কাৰ্যত পৰিণত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ সহযোগিতাৰ আশা কৰিছো।
সমৰ্থনকাৰী দেশ/আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনঃ
1. আলবেনিয়া
25. ফিনলেণ্ড
49. মৰিচাচ
73. শ্ল’ভেনিয়া
1. আৰ্মেনিয়া
26. ফ্ৰান্স
50. মেক্সিকো
74. দক্ষিণ কোৰিয়া
1. অষ্ট্ৰেলিয়া
27. গাম্বিয়া
51. মৰক্কো
75. স্পেইন
1. অষ্ট্ৰিয়া
28. জাৰ্মানী
52. মোজাম্বিক
76. শ্ৰীলংকা
1. বাংলাদেশ
29. গ্ৰীচ
53. ম্যানমাৰ
77. ছুৰিনাম
1. বেলজিয়াম
30. গায়ানা
54. নেপাল
78. ছুইডেন
1. ভূটান
31. হাংগেৰী
55. নেদাৰলেণ্ড
79. ছুইজাৰলেণ্ড
1. বলিভিয়া
32. আইচলেণ্ড
56. নিউজিলেণ্ড
80. তাজিকিস্তান
1. বটছোৱানা
33. ভাৰত
57. নৰৱে
81. তাঞ্জানিয়া
1. ব্ৰাজিল
34. ইণ্ডোনেছিয়া
58. ওমান
82. ত্ৰিনিদাদ আৰু ট’বেগো
1. বুলগেৰিয়া
35. ইৰাণ
59. পাৰাগুৱে
83. ইউএই
1. কম্বোডিয়া
36. আয়াৰলেণ্ড
60. পেৰু
84. ইউক্ৰেইন
1. কানাডা
37. ইজৰাইল
61. ফিলিপাইনছ
85. ব্ৰিটেইন
1. চিলি
38. ইটালী
62. পোলেণ্ড
86. আমেৰিকা
1. চীন
39. জাপান
63. পৰ্তুগাল
87. উজবেকিস্তান
1. ক্ৰ’ৱেছিয়া
40. কাজাখাস্তান
64. ৰোমানিয়া
88. ইইউ
1. কিউবা
41. কেনিয়া
65. ৰাছিয়া
⁠89. আইএফএডি
1. চীপৰাছ
42.কিৰ্গিস্তান
66. ৰুৱাণ্ডা
1. চেক গণৰাজ্য
43. লাটভিয়া
67. ছৌদি আৰৱ
1. ডেনমাৰ্ক
44. লিচটেনষ্টাইন
68. ছেনেগাল
1. ইজিপ্ত
45. লিথুৱানিয়া
69. ছাৰ্বিয়া
1. ইষ্টোনিয়া
46. লাক্সেমবাৰ্গ
70. ছেচিলছ
1. ইথিঅ’পিয়া
47. মালদ্বীপ
71. ছিংগাপুৰ
1. ফিজি
48. মাল্টা
72. শ্লোভাকিয়া