Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the groundbreaking ceremony of HCL-Foxconn Semiconductor Unit in Uttar Pradesh via Video Conferencing
The establishment of the HCL-Foxconn semiconductor facility in Uttar Pradesh is a step towards technological self-reliance, will boost India’s presence in the global chip ecosystem: PM
India is advancing simultaneously in both Software and Hardware; Uttar Pradesh is set to emerge as a major hub for the nation’s Semiconductor Ecosystem: PM
This new factory of HCL and Foxconn will further strengthen UP’s new identity as a technology powerhouse: PM
This decade is India’s Techade; India’s technological strides today will form the foundation of our strength in the 21st Century: PM
India aims for self-reliance in chip manufacturing; focus remains on building a robust domestic Semiconductor Ecosystem: PM
Democratic India is a trusted global partner; our participation increases the resilience of global value chains: PM
Today the world is looking at India as the centre of the tech future: PM
21 FEB 2026 8:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today, participated in the groundbreaking ceremony of HCL-Foxconn Semiconductor Unit in Uttar Pradesh, via video conferencing. The ceremony marks a historic milestone in India’s journey toward becoming a global semiconductor hub, following closely on the heels of the Global AI Impact Summit held in New Delhi.
Addressing the gathering, the Prime Minister emphasized that India is working towards the aim of Viksit Bharat rapidly. "I have said from the ramparts of the Red Fort, India has no time to stop or pause. Since the beginning of 2026, India has accelerated its pace," the Prime Minister remarked. Shri Modi cited the recent milestones such as the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, National Startup Day which energized the start up revolution in India, and the India Energy Summit through which India's strength caught the attention of the world.
Prime Minister noted that the Budget for Viksit Bharat has injected fresh momentum into the nation's progress, making this a truly historic week for India. He highlighted that at the Global AI Impact Summit, world leaders, heads of state, and tech giants gathered to witness India’s AI capabilities, ultimately recognizing and praising the country’s strategic vision. He remarked that immediately following the conclusion of the AI summit yesterday, the nation is already moving forward today with this massive program to strengthen India’s semiconductor ecosystem. “India is now striving to stand alongside the world’s top nations in providing the processing power required to run the modern world and is working simultaneously on software and hardware aspects”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister reiterated his vision of the current decade as India’s Techade, stating that investments in Green Energy, Space Tech, Digital Technology, and AI will form the foundation of 21st-century capability. He further stated that India is making unprecedented investments today in every technology that will determine the future of humanity and development of this robust semiconductor ecosystem in India is a prime example of this.
Highlighting the strategic importance of chips, the Prime Minister compared their value in the 21st century to oil in the 20th century. "During the Corona pandemic, the world saw the fragility of the chip supply chain. When supply hit a brake, global economies faltered”, Shri Modi noted. He highlighted that India learned from that crisis to turn it into an opportunity and decided that India must become self-reliant in chip manufacturing. “Today’s programme is a reflection of this vision”, Shri Modi emphasised.
Prime Minister Modi stated that "Made-in-India" chips are the backbone of a Viksit Bharat, powering critical sectors from AI and 6G to Defense and EVs. To support this vision, he highlighted the Chips to Startup initiative, set to train 85,000 specialists, alongside Budget-led advancements like the Semiconductor Mission’s second phase and the establishment of Rare Earth Corridors for end-to-end R&D and manufacturing support.
As a Member of Parliament from Uttar Pradesh, the Prime Minister expressed immense pride in the state's transformation. “UP is becoming a major center for the semiconductor ecosystem, which will bring design houses, R&D centers, and startup ecosystems to the region, creating vast employment opportunities for the youth”, Shri Modi noted.
Prime Minister underscored that in the last 11 years, India has witnessed a monumental shift in its industrial landscape, with electronics manufacturing growing six-fold. “This growth is most evident in the mobile revolution, where domestic production has increased 28-fold and exports have surged by a staggering 100-fold”, he added. Shri Modi remarked that Uttar Pradesh has emerged as a powerhouse and a strong pillar in this success story, currently accounting for more than half of all mobile phones manufactured in the country. This transformation marks a significant milestone in India’s journey toward becoming a global manufacturing hub.
The Prime Minister credited the "Double-Engine Government" for changing the identity of Uttar Pradesh from a state once associated with crime and migration to one known for Expressways, Defense Corridors, and world-class infrastructure like the Jewar International Airport and Dedicated Freight Corridors."Global investors are coming to UP because they know their investment is guaranteed a fantastic return," the Prime Minister said. Shri Modi also announced that he would be inaugurating the Delhi-Meerut Namo Bharat Train Corridor tomorrow, further boosting the region's connectivity.
Concluding his address, the Prime Minister thanked HCL Technologies Chairperson Roshni Nadar and Foxconn Semiconductor Business Group President Bob Chen for their partnership. He noted that Foxconn’s presence sends a global message: "A democratic India is a trusted partner. Our participation in the value chain increases its resilience, a win-win for India and the world."

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে উত্তৰপ্ৰদেশত এইচচিএল-ফক্সকনৰ অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
উত্তৰপ্ৰদেশত এইচচিএল-ফক্সকন অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্প স্থাপন কৰাটো প্ৰযুক্তিগত স্বনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এক পদক্ষেপ, ই বিশ্ব চিপ ব্যৱস্থাত ভাৰতৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ছফ্টৱেৰ আৰু হাৰ্ডৱেৰ উভয়তে ভাৰতে একে সময়তে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে; উত্তৰপ্ৰদেশ দেশৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ সাজু হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এইচচিএল আৰু ফক্সকনৰ এই নতুন কাৰখানাই প্ৰযুক্তিৰ শক্তি হিচাপে ইউপিৰ নতুন পৰিচয়ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই দশকটো হৈছে ভাৰতৰ টেকেড; ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতিয়ে একবিংশ শতিকাত আমাৰ শক্তিৰ ভেটি গঢ় দিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
চিপ উৎপাদনত স্বনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ লক্ষ্য ভাৰতৰ; এক শক্তিশালী ঘৰুৱা অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
গণতান্ত্ৰিক ভাৰত এখন বিশ্বস্ত বিশ্ব অংশীদাৰ; আমাৰ অংশগ্ৰহণে বৈশ্বিক মূল্য শৃংখলাৰ সুস্থিৰতা বৃদ্ধি কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি বিশ্বই ভাৰতক ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
21 FEB 2026 8:05PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে উত্তৰপ্ৰদেশত এইচচিএল-ফক্সকনৰ অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত বিশ্ব এআই ইম্পেক্ট ছামিটৰ পিছত এই অনুষ্ঠানটো ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী ক্ষেত্ৰৰ এক বিশ্ব কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ যাত্ৰাত এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে দ্ৰুতগতিত বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ লক্ষ্যৰে কাম কৰি আছে। "মই লালকিল্লাৰ পৰা কৈছো, ভাৰতৰ এতিয়া থমকি ৰোৱাৰ সময় নাই। ২০২৬ৰ আৰম্ভণিৰ পৰা ভাৰতে ইয়াৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে সাম্প্ৰতিক মাইলৰ খুঁটিসমূহ যেনে- বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা সন্মিলন, ভাৰতত ষ্টাৰ্ট-আপ বিপ্লৱক সৱলীকৰণ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ষ্টাৰ্ট-আপ দিৱস আৰু ভাৰতৰ শক্তি সন্মিলনৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিকশিত ভাৰত বাজেটে দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে আৰু এই সপ্তাহটো ভাৰতৰ বাবে এক ঐতিহাসিক সপ্তাহ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গ্ল'বেল এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনত বিশ্বৰ নেতা, ৰাষ্ট্ৰৰ মুৰব্বী আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ভাৰতৰ এআই ক্ষমতাৰ সাক্ষী হোৱাৰ বাবে একত্ৰিত হৈছিল আৰু অৱশেষত দেশৰ কৌশলগত দৃষ্টিভংগীক স্বীকৃতি আৰু প্ৰশংসা কৰিছিল। তেওঁ কয় যে কালি এআই সন্মিলন সামৰণি পৰাৰ লগে লগে, ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দেশখনে এই বৃহৎ কাৰ্যসূচী লৈ আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে বৰ্তমান বিশ্বৰ শীৰ্ষ দেশসমূহৰ সৈতে আধুনিক বিশ্ব পৰিচালনাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে আৰু একে সময়তে ছফ্টৱেৰ আৰু হাৰ্ডৱেৰ দিশতো কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দশকটোক ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিৰ দশক হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সপোনৰ কথা দোঁহাৰে আৰু কয় যে সেউজ শক্তি, মহাকাশ প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু এআইত বিনিয়োগে একবিংশ শতিকাৰ সামৰ্থ্যৰ ভেটি গঠন কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে মানৱতাৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ কৰিব পৰা প্ৰতিটো প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰি আছে আৰু ভাৰতত এই শক্তিশালী অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিকাশ ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ।
চিপছৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে একবিংশ শতিকাত চিপছৰ মূল্য বিংশ শতিকাৰ তেলৰ সৈতে তুলনা কৰিব পাৰি। "ক'ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত, বিশ্বই চিপছ যোগান শৃংখলাৰ ভঙ্গুৰতা দেখিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া যোগান বন্ধ হয়, তেতিয়া বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ অৱস্থা শোচনীয় হৈ পৰে। তেওঁ এই কথাও উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে এই সংকটৰ পৰা শিক্ষা লৈ ইয়াক এক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে আৰু সিদ্ধান্ত লৈছে যে ভাৰতে চিপ উৎপাদনত আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'ব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজিৰ কাৰ্যসূচী এই দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে "মেড ইন ইণ্ডিয়া" চিপছ হৈছে বিকশিত ভাৰতৰ মেৰুদণ্ড, যিয়ে এআই আৰু ৬জিৰ পৰা প্ৰতিৰক্ষা আৰু ইভিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহক শক্তি প্ৰদান কৰিব। এই দৃষ্টিভংগীৰ সমৰ্থনৰ বাবে তেওঁ চিপছ টু ষ্টাৰ্টআপৰ উদ্যোগৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে ৮৫,০০০ বিশেষজ্ঞক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব। তদুপৰি, অৰ্ধপৰিবাহী মিছনৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় আৰু এণ্ড-টু-এণ্ড গৱেষণা আৰু বিকাশ আৰু নিৰ্মাণৰ সমৰ্থনৰ বাবে ৰেয়াৰ আৰ্থ কৰিড'ৰ স্থাপনৰ দৰে বাজেট-নেতৃত্বাধীন অগ্ৰগতিৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
উত্তৰপ্ৰদেশৰ এজন সাংসদ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশে অৰ্ধপৰিবাহী ইকোছিষ্টেমৰ বাবে এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ উঠিছে, যিয়ে অঞ্চলটোত ডিজাইন হাউচ, গৱেষণা আৰু বিকাশ কেন্দ্ৰ আৰু ষ্টাৰ্টআপ ইকোছিষ্টেম আনিব, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ব্যাপক নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ১১ বছৰত ভাৰতে ইয়াৰ ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰখনত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন দেখিবলৈ পাইছে, য'ত ইলেক্ট্ৰনিক্স নিৰ্মাণৰ পৰিমাণ ৬ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই বৃদ্ধি ম'বাইল বিপ্লৱত অধিক স্পষ্ট হৈ পৰিছে, য'ত ঘৰুৱা উৎপাদন ২৮ গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ৰপ্তানি ১০০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে উত্তৰপ্ৰদেশে এই সফলতাৰ ক্ষেত্ৰত এক শক্তিশালী স্তম্ভ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু বৰ্তমানে দেশত উৎপাদিত মুঠ ম'বাইল ফোনৰ অৰ্ধেকৰো অধিক উত্তৰপ্ৰদেশে উৎপাদন কৰিছে। এই পৰিৱৰ্তন ভাৰতৰ বিশ্ব নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ হোৱাৰ যাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে "ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ"ক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰি কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰপ্ৰদেশৰ পৰিচয় ক্ৰমে অপৰাধ আৰু প্ৰব্ৰজনৰ সৈতে জড়িত হৈ থকা ৰাজ্যখনৰ পৰা এক্সপ্ৰেছৱে, প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ আৰু জেৱাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আৰু ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ দৰে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে পৰিচিত হৈছে। বিশ্ব বিনিয়োগকাৰীসকল উত্তৰপ্ৰদেশলৈ আহিছে, কাৰণ তেওঁলোকে জানে যে তেওঁলোকৰ বিনিয়োগৰ পৰা তেওঁলোকে সুন্দৰ লাভ পাব। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে ঘোষণা কৰে যে তেওঁ কাইলৈ দিল্লী-মীৰাচ নমো ভাৰত ৰে'ল কৰিড'ৰ উদ্বোধন কৰিব, যাৰ জৰিয়তে এই অঞ্চলৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু অধিক উন্নত হ'ব।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইচচিএল টেকন'লজিছৰ অধ্যক্ষ ৰোশনি নাডাৰ আৰু ফক্সকনৰ অৰ্ধপৰিবাহী বিজনেছ গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ বব চেনৰ সহযোগিতাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ফক্সকনৰ উপস্থিতিয়ে এক বিশ্বজনীন বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছেঃ "গণতান্ত্ৰিক ভাৰত এখন বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ। মূল্য শৃংখলাত আমাৰ অংশগ্ৰহণে ইয়াৰ সুস্থিৰতা বৃদ্ধি কৰে, যিটো ভাৰত আৰু বিশ্বৰ বাবে এক জয়জয়-ময়ময় সময়।