Prime Minister's Office
Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurates India’s first Namo Bharat RRTS and dedicates Delhi–Meerut Namo Bharat Corridor to the Nation
Today, Uttar Pradesh and the entire country are witnessing a new era of world-class infrastructure : PM
The inauguration of the Meerut Metro, Namo Bharat train, and the new section of the Regional Rapid Transit System will make the lives of people in the NCR even simpler, smoother, and more convenient: PM
Our work culture is such that once the foundation stone of a task is laid, day and night are merged to complete it, that is why now projects do not remain pending like before: PM
Be it Namo Bharat or the metro service, I had the opportunity to lay the foundation stone for both, and today I have also been fortunate to inaugurate them: PM
It is happening for the first time in the country that Namo Bharat and Metro rail will operate on the same station and on the same track: PM
From the very same platform, one will be able to travel within the city, and from that same station, one can also commute directly to and from Delhi: PM
Many developed countries of the world are today signing trade agreements with India: PM
Today, developed countries are eager to partner with India. This is because they see their own future in India’s development and they see hope in India’s youth power: PM
Today, the world feels that India is that power which can provide solutions to the challenges of the 21st century: PM
The Meerut-Hapur region and the surrounding areas have witnessed Chaudhary Charan Singh ji's vision from the very beginning, and it has been the good fortune of our government that we got the privilege of conferring the Bharat Ratna upon Chaudhary Charan Singh ji: PM
22 FEB 2026 4:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Namo Bharat Rapid Rail and the Meerut Metro route today in Meerut, describing the project as a new surge of energy for a ‘Viksit Uttar Pradesh’ and a ‘Viksit Bharat’. This event marks the first time in India that both a rapid rail and a metro service have been launched from a single platform on the same day.
The Prime Minister stated that this project provides a magnificent glimpse of what connectivity will look like in a Developed India. The integrated system utilizes the Metro for intra-city travel and the Namo Bharat trains to accelerate the "Twin Cities" vision. Highlighting the work culture of the Double-Engine government, the Prime Minister noted that projects no longer hang in limbo. He emphasized that his government completes the work for which it lays the foundation stone, having personally led both the foundation and the inauguration of these services.
During his visit, the Prime Minister traveled on the Meerut Metro and interacted with students and passengers. The Prime Minister lauded the project as a symbol of ‘Nari-Shakti,’ noting that most train operators and station control staff are women. He congratulated the people of Uttar Pradesh on the country's first Namo Bharat Rapid Rail service.
Recalling his special bond with Meerut, the Prime Minister noted that his national election campaigns in 2014, 2019, and 2024 all began from this revolutionary land. He thanked the farmers, artisans, and entrepreneurs of the region for their consistent blessings. ”Before 2014, metro services reached only 5 cities, but now metros are running in more than 25 cities, making India the third-largest network in the world”, Shri Modi noted. “A unique feature of the project is the integration of Indian Railways, Metro, and bus stands at Sarai Kale Khan, Anand Vihar, Ghaziabad, and Meerut. For the first time in India, Namo Bharat and Metro rail will run on the same track and station”, Shri Modi highlighted. The Prime Minister noted that this integration allows commuters to travel within the city or go directly to Delhi, thus ending the compulsion for many workers and students to live in rented houses in Delhi.
“The government’s investment in modern infrastructure—including expressways, freight corridors, and the Jewar International Airport is creating vast employment opportunities. These projects attract new industries and business to the region”, the Prime Minister stated.
Describing Uttar Pradesh as a land of labor and creation, the Prime Minister said that the state’s farmers and artisans are successfully realizing the mantra of heritage and development. He noted that as India’s global strength grows, developed nations are eager to sign trade agreements to tap into India’s youth power. “Today, the world views India as a powerhouse capable of solving 21st-century challenges, directly benefiting the citizens of Uttar Pradesh”, Shri Modi remarked.
Addressing the MSME sector, the Prime Minister highlighted a 10,000 crore rupee special fund in this year’s union budget which will make loans easier for MSMEs. He also mentioned the Mahatma Gandhi Gram Swaraj Yojana to help weavers reach global markets. The 10-lakh limit on sending goods via courier has been removed. This allows small entrepreneurs in Meerut and across UP to sell directly to customers in the US and Europe via online apps”, the Prime Minister announced.
“To honor the vision of Chaudhary Charan Singh ji, the government awarded him the Bharat Ratna. Inspired by him, the double-engine government is working to increase farmers' income through food processing and the PM Kisan Samman Nidhi. Under this scheme, nearly 95,000 crore rupees have already been provided to the farmers of Uttar Pradesh”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister emphasized that UP's development is paramount, noting the shift from an era of riots and crime to today's recognition for Brahmos, mobile manufacturing, and tourism. He stated that today, the criminals are in jail, the dignity of daughters is protected, and improved law and order has triggered a major economic surge and manufacturing boom.
“UP is being transformed into a manufacturing hub, and recently the foundation for the state's first semiconductor factory was laid. A developed Uttar Pradesh is essential for a developed India”, the Prime Minister concluded.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ প্ৰথমখন নমো ভাৰত আৰ আৰ টি এছ উদ্বোধন কৰে আৰু দিল্লী–মীৰাট নমো ভাৰত কৰিডৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে
আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ লগতে সমগ্ৰ দেশ বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনিৰ এক নতুন যুগৰ সাক্ষী হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
মীৰাট মেট্ৰ’, নমো ভাৰত ৰে’ল আৰু আঞ্চলিক ৰেপিড ট্ৰেনজিট ব্যৱস্থাৰ নতুন অংশৰ উদ্বোধনে এন চি আৰত থকা লোকসকলৰ জীৱন আৰু অধিক সহজ, মসৃণ তথা অধিক সুবিধাজনক কৰি তুলিব : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ কৰ্ম-সংস্কৃতি এনেকুৱা যে এবাৰ এটা কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন হ’লেই দিন-ৰাতি একাকাৰ কৰি সেইটো সম্পূৰ্ণ কৰা হয়, সেইবাবেই এতিয়া প্ৰকল্পবোৰ আগৰ দৰে আধৰুৱা হৈ নাথাকে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
নমো ভাৰতেই হওক বা মেট্ৰ’ সেৱাই হওক, মই দুয়োটাৰে আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ আৰু আজি ময়েই ইয়াক উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো : প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে নমো ভাৰত আৰু মেট্ৰ’ ৰে’ল একেটা ষ্টেচনৰ পৰা আৰু একেটা ট্ৰেকতে চলাটো নিশ্চিত হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
এজন যাত্ৰীয়ে একেটা প্লেটফৰ্মৰ পৰাই চহৰখন ভ্ৰমণ কৰিব পাৰিব আৰু সেই একেটা ষ্টেচনৰ পৰাই দিল্লীলৈ পোনে পোনে অহা-যোৱা কৰিব পাৰিব : প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বৰ বহু উন্নত দেশেই আজি ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি উন্নত দেশসমূহ ভাৰতৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিবলৈ আগ্ৰহী। কাৰণ তেওঁলোকে ভাৰতৰ উন্নয়নত নিজৰ ভৱিষ্যত দেখিছে আৰু ভাৰতৰ যুৱ শক্তিত আশাৰ ৰেঙনি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি বিশ্বই অনুভৱ কৰিছে যে ভাৰত হৈছে সেই শক্তি, যি একবিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান দিব পাৰে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৌধুৰী চৰণ সিংজীৰ দৃষ্টিভংগী মীৰাট-হাপুৰ অঞ্চলৰ লগতে ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলসমূহে আৰম্ভণিৰে পৰা প্ৰত্যক্ষ কৰি আহিছে আৰু আমাৰ চৰকাৰৰ সৌভাগ্য যে আমি চৌধুৰী চৰণ সিংজীক ভাৰতৰত্ন প্ৰদানৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো : প্ৰধানমন্ত্ৰীক
22 FEB 2026 4:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মীৰাটত নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেল আৰু মীৰাট মেট্ৰ’ পথ উদ্বোধন কৰি এই প্ৰকল্পটোক ‘বিকশিত উত্তৰ প্ৰদেশ’ আৰু ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে শক্তিৰ নতুন উত্থান বুলি অভিহিত কৰে। এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে একেদিনাই একেটা প্লেটফৰ্মৰ পৰা ৰেপিড ৰেল আৰু মেট্ৰ’ সেৱাৰ সূচনা হল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰকল্পই উন্নত ভাৰতত যোগাযোগ ব্যৱস্থা কেনেকুৱা হ’ব তাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আভাস দিয়ে। সংহত ব্যৱস্থাটোৱে চহৰৰ ভিতৰত ভ্ৰমণৰ বাবে মেট্ৰ' আৰু "টুইন চিটী" দৃষ্টিভংগী ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নমো ভাৰত ৰে'ল ব্যৱহাৰ কৰিছে। ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰকল্পসমূহ এতিয়া অনিশ্চয়তাত ওলমি নাথাকে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে যিটো কামৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, ব্যক্তিগতভাৱে এই সেৱাসমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী দুয়োটা কামৰ নেতৃত্ব দি সেই কাম সম্পূৰ্ণ কৰে।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মীৰাট মেট্ৰ’ত যাত্ৰা কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু যাত্ৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই প্ৰকল্পটোক ‘নাৰী-শক্তি’ৰ প্ৰতীক হিচাপে প্ৰশংসা কৰি উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ বেছিভাগ ৰে’ল পৰিচালক আৰু ষ্টেচন নিয়ন্ত্ৰণ কৰ্মচাৰীয়ে মহিলা। দেশৰ প্ৰথম নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেলসেৱাৰ বাবে তেওঁ উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
মীৰাটৰ সৈতে তেওঁৰ বিশেষ সম্পৰ্কৰ কথা মনত পেলাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪, ২০১৯ আৰু ২০২৪ চনত তেওঁৰ সংসদীয় নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰাভিযান এই বিপ্লৱী ভূমিৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছিল। তেওঁ অঞ্চলটোৰ কৃষক, শিপিনী, উদ্যোগীসকলক তেওঁলোকৰ ধাৰাবাহিক আশীৰ্বাদৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়। "২০১৪ চনৰ আগতে মেট্ৰ’ সেৱা মাত্ৰ ৫খন চহৰতহে উপনীত হৈছিল, কিন্তু এতিয়া ২৫খনতকৈও অধিক চহৰত মেট্ৰ’সেৱা চলি আছে, যাৰ ফলত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম নেটৱৰ্ক হৈ পৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে। "প্ৰকল্পটোৰ এটা অনন্য বৈশিষ্ট্য হৈছে ভাৰতীয় ৰে'ল, মেট্ৰ' আৰু শৰাই কালে খান, আনন্দ বিহাৰ, গাজিয়াবাদ আৰু মীৰাটৰ বাছ আস্থানৰ একত্ৰিকৰণ। ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে নমো ভাৰত আৰু মেট্ৰ' ৰে'ল একেটা ট্ৰেক আৰু ষ্টেচনতে চলিব", শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই সংহতিৰ ফলত যাত্ৰীসকলে চহৰৰ ভিতৰত যাত্ৰা কৰিব পাৰে বা পোনপটীয়াকৈ দিল্লীলৈ যাব পাৰিব, যাৰ ফলত বহু শ্ৰমিক আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে দিল্লীৰ ভাড়াঘৰত বসবাস কৰাৰ বাধ্যবাধকতাৰ অন্ত পৰিব।
"এক্সপ্ৰেছ ৱে, মালবাহী কৰিডৰ আৰু জেৱাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰকে ধৰি বিভিন্ন আধুনিক আন্তঃগাঁথনিত চৰকাৰৰ বিনিয়োগে বিস্তৃত নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোলৈ নতুন উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়ক আকৰ্ষণ কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
উত্তৰ প্ৰদেশক শ্ৰম আৰু সৃষ্টিৰ ভূমি বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৰাজ্যৰ কৃষক আৰু শিপিনীসকলে ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ মন্ত্ৰ সফলতাৰে উপলব্ধি কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ গোলকীয় শক্তি বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহে ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ বাণিজ্যিক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিবলৈ আগ্ৰহী হৈছে। “আজি বিশ্বই ভাৰতক একবিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধান কৰিব পৰা শক্তিশালী দেশ হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু ইয়াৰ পৰা উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণ প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
এম এছ এম ই খণ্ডক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইবাৰৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিশেষ পুঁজিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যি এম এছ এম ইসমূহৰ বাবে ঋণ সুলভ কৰি তুলিব। তেওঁ শিপিনীসকলক গোলকীয় বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাত সহায় কৰিবলৈ মহাত্মা গান্ধী গ্ৰাম স্বৰাজ যোজনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। কুৰিয়ৰৰ জৰিয়তে সামগ্ৰী প্ৰেৰণৰ ১০ লাখৰ সীমা আঁতৰোৱা হৈছে। ইয়াৰ ফলত মীৰাট আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলে অনলাইন এপৰ জৰিয়তে আমেৰিকা আৰু ইউৰোপৰ গ্ৰাহকক পোনপটীয়াকৈ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব পাৰিব- প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে।
“চৌধুৰী চৰণ সিংজীৰ দৃষ্টিভংগীক সন্মান জনাই চৰকাৰে তেওঁক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰিছে। তেওঁৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পি এম কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰি আছে। এই আঁচনিৰ অধীনত ইতিমধ্যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ কৃষকসকলক প্ৰায় ৯৫ হাজাৰ কোটি টকা যোগান ধৰা হৈছে”, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সংঘৰ্ষ আৰু অপৰাধৰ যুগৰ পৰা আজি ব্ৰাহ্মোছ, মোবাইল উৎপাদন আৰু পৰ্যটনৰ স্বীকৃতিলৈ পৰিৱৰ্তিত হোৱালৈ লক্ষ্য কৰি উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়ন সৰ্বাধিক বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে আজি অপৰাধীসকল জেলত আছে, কন্যাৰ মৰ্যাদা সুৰক্ষিত হৈছে আৰু আইন-শৃংখলাৰ উন্নতিয়ে এক বৃহৎ অৰ্থনৈতিক উত্থান তথা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰিছে।
“উত্তৰ প্ৰদেশক উৎপাদন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে আৰু শেহতীয়াকৈ ৰাজ্যখনৰ প্ৰথমটো অৰ্ধপৰিবাহী কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে এখন উন্নত উত্তৰ প্ৰদেশ অপৰিহাৰ্য”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই মন্তব্যৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।