Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri J P Nadda Virtually Inaugurates the Liver Transplant Unit & Robotic Surgery System at AIIMS Bhubaneswar
With the commissioning of the state of the art surgical robotic system, AIIMS Bhubaneswar becomes the first government institution in Odisha with a comprehensive robotic surgery program
The new liver transplant facility is a step forward for a noble cause, fully in sync with the vision of our Hon’ble Prime Minister on organ donation: Shri Nadda
“Liver transplant programme brings world-class, life-saving treatment within reach of patients in Odisha and Eastern India”
“These additions would significantly strengthen the healthcare infrastructure and elevate the quality of healthcare delivery, enabling access to advanced, world-class, life-saving treatments for patients across Odisha and neighbouring states”
23 FEB 2026 5:54PM by PIB Delhi
In a landmark development transforming the healthcare landscape of Odisha and Eastern India, AIIMS Bhubaneswar has successfully established a comprehensive Liver Transplant Programme and commissioned a state-of-the-art Surgical Robotic System. Union Minister for Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda, virtually inaugurated the Liver Transplant Unit and formally launched the Advanced Robotic Surgery System at the Institute, today. Smt. Aparajita Sarangi, Member of Parliament, Odisha and Union Health Secretary Smt. Punya Salila Srivastava were also present at the occasion.
Inaugurating the facilities, Shri Nadda stated that “it is a momentous and historic occasion, marking a proud milestone in the journey of AIIMS Bhubaneswar, which has rapidly developed into a centre of excellence in tertiary healthcare, pioneering medical research and delivering high-quality academic programmes.” He further stated that “these additions would significantly strengthen the healthcare infrastructure and elevate the quality of healthcare delivery, enabling access to advanced, world-class, life-saving treatments for patients across Odisha and neighbouring states.” Congratulating the entire team of AIIMS Bhubaneswar, the Minister noted that while the Institute has already been successfully performing kidney and bone marrow transplants, the commencement of the Liver Transplant Programme marks an important new chapter and a major milestone in strengthening advanced tertiary healthcare services in the region.
Highlighting the national priority attached to organ donation, Shri Nadda recalled the Prime Minister’s call to sensitize citizens and transform organ donation into a mass movement. He stated that the launch of the liver transplant facility immediately after this national appeal reflects the Institute’s commitment to aligning its efforts with the vision and direction of the Hon’ble Prime Minister, and represents a significant step forward in advancing the noble cause of organ donation.
Underlining the significance of the initiative, Shri Nadda stated that “the liver transplant facility will bring advanced treatment for end-stage liver disease within the reach of patients in Odisha and Eastern India, including those from West Bengal, Assam, and other neighbouring states, while enabling economically weaker and disadvantaged patients to undergo transplantation and comprehensive follow-up care without financial hardship, thereby sparing them the burden of long-distance travel and representing a major milestone in strengthening public healthcare delivery.”
The Minister further noted that the Institute has established a state-of-the-art Liver Transplant Operation Theatre and a highly advanced Intensive Care Unit equipped with modern medical technology, along with a dedicated Liver Transplant Specialty Clinic for structured post-transplant follow-up and continuity of care. He stated that the comprehensive ecosystem developed for liver transplantation ensures seamless treatment, recovery, and long-term monitoring. As a promising beginning, two successful liver transplants have already been performed, with both patients recovering well and leading normal lives, reflecting the growing clinical capabilities of the Institute.
Highlighting the collective effort behind this achievement, Shri Nadda stated that it is the result of the tireless dedication and perseverance of the surgical gastroenterologists, clinicians, nurses, technicians, and support staff, whose coordinated teamwork made the successful conduct of these complex procedures possible. He congratulated the entire medical and non-medical workforce for their unwavering commitment and professionalism.
Referring to the commissioning of the Surgical Robotic System, the Minister said that AIIMS Bhubaneswar has become the first Government Medical Institution in Odisha to operationalize a comprehensive robotic surgery programme, marking a significant leap in public sector healthcare innovation. He stated that the robotic platform will enable delivery of affordable, technology-driven, and minimally invasive surgical care, setting a new benchmark for public healthcare systems. Shri Nadda further added that the robotic surgery programme will initially cover Urology, Gynaecology, Paediatric Surgery, and other specialties, and will improve surgical precision, reduce blood loss, shorten hospital stays, promote faster recovery, and minimize the need for patients to travel outside the state for advanced procedures. He noted that the installation of the robotic system reflects a broader vision to integrate advanced medical technologies into public healthcare and democratize access to high-end surgical care.
Concluding his address, Shri Nadda expressed confidence in the Institute’s future trajectory and called upon all faculty and staff to continue their dedicated service, uphold the highest standards of patient-centric, compassionate, and quality healthcare, and sustain the momentum of excellence built over the past decade. He once again congratulated the entire team for this historic achievement and wished them continued success.
Speaking on the occasion, Smt. Aparajita Sarangi emphasized that AIIMS Bhubaneswar has emerged as a role model for other AIIMS institutions, consistently achieving new milestones in healthcare delivery, medical education, and research. He stated that the inauguration of advanced transplant and robotic surgery facilities reflects a decisive shift towards innovation-driven, technology-enabled, and patient-centric public healthcare, aligned with the Hon’ble Prime Minister’s vision of world-class healthcare for all.
Addressing the gathering, Union Health Secretary highlighted that the life-saving transplant services are being provided under the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) and Rashtriya Arogya Nidhi, ensuring that economically disadvantaged patients receive comprehensive transplant care without financial hardship. She stated that under the leadership of the Hon’ble Union Health Minister, this year is being observed as “Angdaan Jeevan Sanjeevani Abhiyaan”, and emphasized that the new transplant unit would serve as a true “Jeevan Sanjeevani” for countless patients. Recalling the Hon’ble Prime Minister’s repeated emphasis on organ donation, including his encouragement of donors through Mann Ki Baat, she expressed confidence that this inspiration would motivate citizens to come forward for organ donation and strengthen India’s organ transplant ecosystem.
Dr. Anita Saxena, President, AIIMS Bhubaneswar, Smt. Ankita Mishra Bundela, Joint Secretary, MoHFW and senior officers of the Ministry were also present on the occasion. Dr. Ashutosh Biswas, Executive Director, AIIMS Bhubaneswar and the team of AIIMS Bhubaneswar joined the event online from the institute.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ବରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ ସିଷ୍ଟମକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ଉଦ୍ଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରସାଦ ନଡ୍ଡା
ଏମ୍ସରେ ନୂତନ ଯକୃତ ପ୍ରତିରୋପଣ ସୁବିଧା ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଙ୍ଗଦାନକୁ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏକ ମହାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମନ୍ବିତ: ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ପୂର୍ବଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି
ଯକୃତ ପ୍ରତିରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତର ରୋଗୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଆଶା ସଂଚାର କରିଛି
23 FEB 2026 5:54PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଶା ଦେବା ସହିତ, ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ସଫଳତାର ସହିତ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯକୃତ ପ୍ରତିରୋପଣ(ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ୍) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ ୟୁନିଟ୍ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଉନ୍ନତ ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ ସିଷ୍ଟମକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଭୁବନେଶ୍ୱରର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀମତୀ ଅପରାଜିତା ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ପୁଣ୍ୟ ସଲିଳା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଉଦଘାଟନ କରି ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଅବସର, ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଗୌରବମୟ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଊର୍ଧ୍ବ ଯାତ୍ରାରେ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହି ଜାତୀୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗୁଣବତ୍ତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି। ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯାହା ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ, ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ।" ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଟିମ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପୂର୍ବରୁ ସଫଳତାର ସହିତ ବୃକକ୍ ଏବଂ ଅସ୍ଥି ମଜ୍ଜା ପ୍ରତିରୋପଣ କରିଆସୁଥିବା ବେଳେ, ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆରମ୍ଭ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
ଅଙ୍ଗଦାନ ସହିତ ଜଡିତ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଏବଂ ଅଙ୍ଗଦାନକୁ ଏକ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଜାତୀୟ ଆବେଦନ ପରେ ତୁରନ୍ତ ଯକୃତ ପ୍ରତିରୋପଣ ସୁବିଧାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା ସହିତ ଏହାର ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଅଙ୍ଗଦାନର ମହାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା କହିଥିଲେ ଯେ "ଯକୃତ ପ୍ରତିରୋପଣ ସୁବିଧା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଆସାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ସମେତ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତର ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଯକୃତ ରୋଗର ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ଆଣିବ, ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ କଷ୍ଟ ବିନା ପ୍ରତିରୋପଣ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଅନୁସରଣ ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଯାତ୍ରାର ବୋଝରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବ।"
ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ବିକଶିତ ବ୍ୟାପକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୁଗମ ଚିକିତ୍ସା, ଆରୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନାପୂର୍ଣ୍ଣ ଆରମ୍ଭ ଭାବରେ, ଦୁଇଟି ସଫଳ ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇଛି, ଉଭୟ ରୋଗୀ ସୁସ୍ଥ ହୋଇ ସାଧାରଣ ଜୀବନଯାପନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଲିନିକାଲ୍ କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି ସଫଳତା ପଛରେ ଥିବା ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସର୍ଜିକାଲ୍ ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋଏଣ୍ଟେରୋଲୋଜିଷ୍ଟ, କ୍ଲିନିକାଲ୍, ନର୍ସ, ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ଏବଂ ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଅଧ୍ୟବସାୟର ଫଳାଫଳ, ଯାହାଙ୍କ ସମନ୍ୱିତ ଟିମ୍‌ୱାର୍କ ଏହି ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ସଫଳ ପରିଚାଳନାକୁ ସମ୍ଭବ କରିଥିଲା। ସେ ସମଗ୍ର ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଅଣଚିକିତ୍ସା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତତା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ସର୍ଜିକାଲ୍ ରୋବୋଟିକ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ସରକାରୀ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ହୋଇଛି ଯାହା ଏକ ବ୍ୟାପକ ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି, ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନବସୃଜନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲମ୍ଫ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋବୋଟିକ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୁଲଭ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ୟୁରୋଲୋଜି, ସ୍ତ୍ରୀରୋଗ, ଶିଶୁ ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ କଭର କରିବ, ଏବଂ ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା ସଠିକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ରକ୍ତ ହ୍ରାସ ହ୍ରାସ କରିବ, ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ରହିବାକୁ କମ କରିବ, ଦ୍ରୁତ ଆରୋଗ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ବାହାରକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରୋବୋଟିକ୍ ସିଷ୍ଟମର ସ୍ଥାପନ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା ସେବାର ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ପାଇଁ ସେ ପୁଣିଥରେ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ତରୋତ୍ତର ସଫଳତା କାମନା କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଭୁବନେଶ୍ବର ଲୋକସଭା ସାଂସଦ ଶ୍ରୀମତୀ ଅପରାଜିତା ଷଢ଼ଙ୍ଗୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ, ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣାରେ ନିରନ୍ତର ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିରୋପଣ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ନବସୃଜନ-ଚାଳିତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ଏବଂ ରୋଗୀ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଦିଗରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଜେଏୱାଇ) ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଆରୋଗ୍ୟ ନିଧି ଅଧୀନରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ପ୍ରତିରୋପଣ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ପଛୁଆ ରୋଗୀମାନେ ଆର୍ଥିକ କଷ୍ଟ ବିନା ବ୍ୟାପକ ପ୍ରତିରୋପଣ ଯତ୍ନ ପାଇବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଏହି ବର୍ଷକୁ "ଅଙ୍ଗଦାନ ଜୀବନ ସଞ୍ଜୀବନୀ ଅଭିଯାନ" ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ପ୍ରତିରୋପଣ ୟୁନିଟ୍ ଅଗଣିତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକୃତ "ଜୀବନ ସଞ୍ଜୀବନୀ" ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ କି ବାତ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଙ୍ଗଦାନ ଉପରେ ବାରମ୍ବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା, ଦାତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ, ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରେରଣା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଙ୍ଗଦାନ ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ଅଙ୍ଗ ପ୍ରତିରୋପଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ।
ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଡ. ଅନୀତା ସକ୍ସେନା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଅଙ୍କିତା ମିଶ୍ର ବୁନ୍ଦେଲା ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାସ ଏପରି ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ସଫଳତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ ସହିତ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ବ ନିମନ୍ତେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେ ପି ନଡ୍ଡାଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ। ଡ. ବିଶ୍ୱାସ ଏହି ଅବସରରେ ନିଜର ଯକୃତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଦୁଇ ଦାତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ବରରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଡିନ୍ ଡ. ପି ଆର୍ ମହାପାତ୍ର, ଡ. ସତ୍ୟଜିତ ମିଶ୍ର, ଡ. ସୌଭାଗ୍ୟ କୁମାର ଜେନା, ମେଡିକାଲ ଅଧୀକ୍ଷକ ଡ. ପ୍ରଭାସ ରଂଜନ ତ୍ରିପାଠୀ, ଡିଡିଏ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ୍ କର୍ଣ୍ଣେଲ୍ ଅଭିଜିତ ସରକାର ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ବରରେ ଦଶ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ନତ ଲିଭର ଟ୍ରାନ୍ସପ୍ଲାଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟେନ୍ସିଭ୍ କେୟାର ୟୁନିଟ୍ (ଆଇସିୟୁ) ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ଓଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ। ରୋବୋଟିକ୍ ସର୍ଜରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ୟୁରୋଲୋଜି (ଜଟିଳ ଅଙ୍କୋଲୋଜିକାଲ୍ ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମେତ), ଜେନେରାଲ ସର୍ଜରୀ, ସ୍ତ୍ରୀ ରୋଗ, ଶିଶୁ ରୋଗ ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ନେଇ ଡ. ବିଶ୍ୱାସ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।