Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of Prime Minister to Israel
26 FEB 2026 7:41PM by PIB Delhi
Sl.No Name of MoU/Agreement Description
1. MoU on co-operation in the field of geophysical exploration. The MoU enhances India–Israel cooperation in mineral exploration using advanced geophysical and AI technologies, promoting data sharing, investment, and sustainable resource development.
2. MoU for development ofNational Maritime Heritage Complex (NMHC), Lothalat Gujarat The MoU promotes India–Israel collaboration to celebrate shared maritime heritage through exhibitions, research, publications, and expertise exchange, supporting the National Maritime Heritage Complex and wider public engagement.
3. Cultural Exchange Programme for the period 2026-2029 The CEP fosters India–Israel cultural ties through exchanges in music, theatre, visual arts, dance, and other creative fields via festivals, workshops, and expert visits, deepening mutual understanding.
4. MoU between NPCI International (NIPL) and MASAV, Israel on implementation of UPI The MoU aims to enable cross-border remittances between India and Israel via the Unified Payments Interface (UPI).
5. MoU between ICAR and MASHAV on establishment of the India-Israel Innovation Centre forAgriculture (IINCA) The MoU establishes a Joint Innovation Centre at ICAR to develop next-generation agricultural technologies—such as precision farming, satellite-based irrigation, advanced machinery, and integrated pest management—and support germplasm exchange, demonstrations, post-harvest solutions, and capacity-building.
6. Declaration of Intent on cooperation in the field of Horizon Scanning The DoI fosters India–Israel collaboration in advanced horizon scanning to strengthen strategic foresight, risk assessment, and technology planning through joint research, capacity building and AI-driven tools.
7. MoU on Cooperation in the field of Fisheries and Aquaculture The MoU enhances India–Israel cooperation in sustainable, technology-driven fisheries and aquaculture—covering advanced systems, disease management, mariculture, and seaweed—through R&D, trade, training, innovation, and Centre of Excellence.
8. MoU between International Financial Services Centres Authority (IFSCA) and Israel Securities Authority (ISA) The Authorities aim to advance cooperation in financial services through information exchange, best practices, fintech and regtech collaboration, and updates on key sector developments to foster an innovation-driven ecosystem.
9. Implementation Protocol on Labour Mobility in Commerce and Services Sector The Protocol enables Indian workers to access employment in Israel through regulated channels across sectors like retail, cleaning, logistics, warehousing, food processing, hospitality, and recycling.
10. Implementation Protocol on Labour Mobility in Manufacturing Sector It covers recruitment across various manufacturing industries, including textiles, metals, electronics, chemicals, food processing, wood and paper, plastics, rubber, and other industrial sectors.
11. Implementation Protocol on Labour Mobility in Restaurant Sector It covers recruitment in restaurants, cafés, and other food preparation and sales businesses.
12. MoU on the Cooperation in advancing Education through the use of Artificial Intelligence (AI) The cooperation focuses on developing AI-powered, human-centered learning—covering innovative pedagogy, teacher development, regulatory frameworks, equitable AI access, research exchange, and integrating AI and data literacy for inclusive, future-ready education.
13. Agreement on Cooperation between Israeli Institute of Commercial Arbitration (IICA) and Indian Council of Arbitration (ICA) The Agreement promotes cooperation in arbitration and mediation through knowledge exchange, best practices, and joint training to strengthen expertise in both countries.
14. Presentation of Report of the 4th India-Israel CEO Forum The fourth CEOs Forum was held in Israel in November 2025 and a Joint Report was presented to the Governments of both sides. The Report provides insights and recommendations to align policies with industry trends, promote public-private collaboration, and support informed economic decision-making.
15. MoU between Nalanda University and the Hebrew University of Jerusalem (HUJI) The MoU establishes a framework for faculty and student exchanges between the two universities in a range of disciplines, including Buddhist studies, archaeology, mathematics, and international relations.
16. Letter of Intent on establishment of Indo-Israel Cyber Centre of Excellence in India The LoI establishes a Joint Cyber Centre of Excellence in India to showcase cybersecurity best practices, emerging technologies, and digital resilience, fostering collaboration among government, industry, and academia.
17. MoU on cooperation in Artificial Intelligence (AI) The MoU promotes collaboration in AI development and capacity building, supporting ethical AI, applications in civilian sectors, academic research, and public–private partnerships for sustainable growth.
ANNOUNCEMENTS
1. Elevation of relationship to Special Strategic Partnership
2. JCM on Science and Technology elevated to Ministerial level
3. Initiative to collaborate in Critical and Emerging Technologies led by National Security Advisors
4. Financial Dialogue
5. Tech-Gateway Initiative
6. 20 Joint Fellowships in Agricultural Research
7. Increase of contribution of both sides for the Joint Research Calls
8. Quota of up to 50,000 Indian workers over the next 5 years.
9. India-Israel Academic Cooperation Forum
10. India- Israel Parliamentary Friendship Group

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফলাফলৰ তালিকা: প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ইজৰাইল ভ্ৰমণ
26 FEB 2026 7:41PM by PIB Guwahati
ক্ৰমিক নং
বুজাবুজি চুক্তিৰ নাম/চুক্তি
বিৱৰণ
ভূ-ভৌতিক অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি।
এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে উন্নত ভূ-ভৌতিক আৰু এআই প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি খনিজ অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত–ইজৰাইলৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব, তথ্য বিনিময়, বিনিয়োগ, আৰু বহনক্ষম সম্পদ উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰিব।
২.
ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স (এনএমএইচচি), লোথালাট গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ বাবে
বুজাবুজি চুক্তিখনে ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স আৰু বহল জনসংযোগক সমৰ্থন কৰি প্ৰদৰ্শনী, গৱেষণা, প্ৰকাশন, আৰু বিশেষজ্ঞতাৰ বিনিময়ৰ জৰিয়তে ভাগ-বতৰা কৰা সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যক উদযাপন কৰিবলৈ ভাৰত–ইজৰাইলৰ সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰ ঘটাব।
২০২৬-২০২৯ চনৰ বাবে সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচী
চিইপিয়ে উৎসৱ, কৰ্মশালা, আৰু বিশেষজ্ঞ ভ্ৰমণৰ জৰিয়তে সংগীত, নাট্য, দৃশ্য কলা, নৃত্য, আৰু অন্যান্য সৃষ্টিশীল ক্ষেত্ৰত বিনিময়ৰ জৰিয়তে ভাৰত–ইজৰাইলৰ সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কক লালন-পালন কৰিব, যাৰ ফলত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি গভীৰ হ'ব।
ইউপিআই ৰূপায়ণৰ ওপৰত এনপিচিআই ইণ্টাৰনেশ্যনেল (এনআইপিএল) আৰু ইজৰাইলৰ মাছাভৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি
চুক্তিখনৰ লক্ষ্য হৈছে ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ (ইউপিআই)ৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ইজৰাইলৰ মাজত সীমা অতিক্ৰম কৰি ৰেমিটেন্স সক্ষম কৰা।
আইচিএআৰ আৰু মাছাভৰ মাজত ভাৰত-ইজৰাইল ইনোভেচন চেণ্টাৰ ফৰ এগ্ৰিকালচাৰ (আইআইএনচিএ) স্থাপনৰ বুজাবুজি চুক্তি
চুক্তিখনে আইচিএআৰত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ কৃষি প্ৰযুক্তি—যেনে নিখুঁত কৃষি, উপগ্ৰহ ভিত্তিক জলসিঞ্চন, উন্নত যন্ত্ৰপাতি, আৰু সংহত কীট ব্যৱস্থাপনা—আৰু জাৰ্মপ্লাজম বিনিময়, প্ৰদৰ্শন, চপোৱাৰ পিছৰ সমাধান, আৰু সামৰ্থ্য বিকাশক সমৰ্থন কৰিবলৈ আইচিএআৰত যৌথ উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিব।
6.
হৰাইজন স্কেনিঙৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্য ঘোষণা
ডিঅ’আইয়ে যৌথ গৱেষণা, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু এআই-চালিত সঁজুলিৰ জৰিয়তে কৌশলগত দূৰদৰ্শিতা, বিপদ মূল্যায়ন, আৰু প্ৰযুক্তি পৰিকল্পনা শক্তিশালী কৰিবলৈ উন্নত হৰাইজন স্কেনিঙৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত–ইজৰাইলৰ সহযোগিতাৰ পোষকতা কৰিছে।
মীন আৰু জলজ কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি
চুক্তিখনে অনুসন্ধান আৰু বিকাশ, বাণিজ্য, প্ৰশিক্ষণ, উদ্ভাৱন, আৰু উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে বহনক্ষম, প্ৰযুক্তি-চালিত মীন আৰু জলজ কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত–ইজৰাইলৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব—যিটোৱে উন্নত ব্যৱস্থা, ৰোগ ব্যৱস্থাপনা, সামুদ্ৰিক কৃষি, আৰু সাগৰীয় শাক-পাচলি সামৰি ল'ব।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ কৰ্তৃপক্ষ (আই এফ এছ চি এ) আৰু ইজৰাইল ছিকিউৰিটিজ কৰ্তৃপক্ষ (আই এছ এ)ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি
কৰ্তৃপক্ষসমূহে তথ্য বিনিময়, উত্তম পদ্ধতি, ফিনটেক আৰু ৰেগটেক সহযোগিতা, আৰু উদ্ভাৱন-চালিত পৰিৱেশ তন্ত্ৰক লাভান্বিত কৰিবলৈ মূল খণ্ডৰ উন্নয়নৰ ওপৰত আপডেটৰ জৰিয়তে বিত্তীয় সেৱাত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছে।
বাণিজ্য আৰু সেৱা খণ্ডত শ্ৰমিক গতিশীলতাৰ বিষয়ত ৰূপায়ণ প্ৰট’কল
প্ৰট’কলে ভাৰতীয় শ্ৰমিকসকলক খুচুৰা, চাফাই, লজিষ্টিক, গুদাম, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, আতিথ্য, আৰু পুনঃব্যৱহাৰৰ দৰে খণ্ডসমূহৰ মাজেৰে নিয়ন্ত্ৰিত মাধ্যমৰ জৰিয়তে ইজৰাইলত নিয়োগ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব।
১০
উৎপাদন খণ্ডত শ্ৰমিক গতিশীলতাৰ বিষয়ত প্ৰট’কল ৰূপায়ণ
ইয়াত বস্ত্ৰ, ধাতু, ইলেক্ট্ৰনিকছ, ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, কাঠ আৰু কাগজ, প্লাষ্টিক, ৰবৰ, আৰু অন্যান্য ঔদ্যোগিক খণ্ডকে ধৰি বিভিন্ন উৎপাদন উদ্যোগত নিযুক্তি সামৰি লোৱা হৈছে।
১১
ৰেষ্টুৰেণ্ট খণ্ডত শ্ৰমিক গতিশীলতাৰ বিষয়ত প্ৰট'কল ৰূপায়ণ
ইয়াত ৰেষ্টুৰেণ্ট, কেফে, আৰু অন্যান্য খাদ্য প্ৰস্তুত আৰু বিক্ৰী ব্যৱসায়ত নিযুক্তি সামৰি লোৱা হৈছে।
১২
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই)ৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে শিক্ষাক আগুৱাই নিয়াত সহযোগিতাৰ বিষয়ত বুজাবুজি চুক্তি
সহযোগিতাৰে এআই-চালিত, মানৱকেন্দ্ৰিক শিক্ষণ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে—ই উদ্ভাৱনীমূলক শিক্ষাবিজ্ঞান, শিক্ষক বিকাশ, নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামো, ন্যায্য এআইৰ প্ৰৱেশ, গৱেষণা বিনিময়, আৰু অন্তৰ্ভুক্ত, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু শিক্ষাৰ বাবে এআই আৰু তথ্য সাক্ষৰতাক একত্ৰিত কৰাটো সামৰি লৈছে।
১৩
ইজৰাইলী ইনষ্টিটিউট অৱ কমাৰ্চিয়েল আৰ্বিট্ৰেচন (আইআইচিএ) আৰু ইণ্ডিয়ান কাউন্সিল অৱ আৰ্বিট্ৰেচন (আইচিএ)ৰ মাজত সহযোগিতাৰ চুক্তি
এই চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশতে বিশেষজ্ঞতা শক্তিশালী কৰিবলৈ জ্ঞান বিনিময়, উত্তম পদ্ধতি, আৰু যৌথ প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে সালিসী আৰু মধ্যস্থতাত সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিব।
১৪
চতুৰ্থ ভাৰত-ইজৰাইল চিইঅ’ ফ’ৰামৰ প্ৰতিবেদন দাখিল
২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ইজৰাইলত চতুৰ্থ চিইঅ’ ফ’ৰাম অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু দুয়োপক্ষৰ চৰকাৰক এক যৌথ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰা হৈছিল। প্ৰতিবেদনখনে উদ্যোগৰ ধাৰাসমূহৰ সৈতে নীতিসমূহ সংযুক্ত কৰিবলৈ, ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ, আৰু অৱগত অৰ্থনৈতিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণক সমৰ্থন কৰিবলৈ অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিছে।
১৫
নালান্দা বিশ্ববিদ্যালয় আৰু জেৰুজালেমৰ হিব্ৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি
চুক্তিখনে বৌদ্ধ অধ্যয়ন, পুৰাতত্ত্ব, গণিত, আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্ককে ধৰি বিভিন্ন শাখাত দুয়োখন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত অধ্যাপক আৰু ছাত্ৰৰ আদান-প্ৰদানৰ বাবে এক কাঠামো গঢ়ি তুলিব।
১৬.
ভাৰতত ভাৰত-ইজৰাইল চাইবাৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ উদ্দেশ্য পত্ৰ
এল অ’ আইয়ে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ উত্তম পদ্ধতি, উদীয়মান প্ৰযুক্তি, আৰু ডিজিটেল স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ভাৰতত এক যুটীয়া চাইবাৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰে, চৰকাৰ, উদ্যোগ, আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ মাজত সহযোগিতাক লাভাৱান্বিত কৰিব।
১৭
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই)ত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি
চুক্তিখনে এআই বিকাশ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰে, নৈতিক এআই, অসামৰিক খণ্ডত প্ৰয়োগ, শৈক্ষিক গৱেষণা, আৰু বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাজহুৱা–ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বক সমৰ্থন কৰে।
ঘোষণাসমূহ
১/ বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ সৈতে সম্পৰ্ক উন্নীত কৰা
২/ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ জেচিএম মন্ত্ৰী পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰা
৩/ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টাৰ নেতৃত্বত জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিবিদ্যাত সহযোগিতা কৰাৰ পদক্ষেপ
৪/ বিত্তীয় আলোচনা
৫/ টেক-গেটৱে পদক্ষেপ
৬/ কৃষি গৱেষণাৰ ২০টা যৌথ ফেল’শ্বিপ
৭) যৌথ গৱেষণা আহ্বানৰ বাবে দুয়োপক্ষৰ অৱদান বৃদ্ধি
৮) অহা ৫ বছৰত ৫০,০০০ পৰ্যন্ত ভাৰতীয় শ্ৰমিকৰ কোটা।
৯) ভাৰত-ইজৰাইল শৈক্ষিক সহযোগিতা মঞ্চ
১০) ভাৰত- ইজৰাইল সংসদীয় বন্ধুত্ব গোট