Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the News18 Rising Bharat Summit
27 FEB 2026 10:19PM by PIB Delhi
The air of Israel has reached here too.
Namaskar!
All journalists of Network 18, all colleagues overseeing this arrangement, all distinguished guests present here, ladies and gentlemen!
You are all discussing Rising India. And in this, your emphasis is on strength within-in simple words, your focus is on the nation’s own inherent capability. In our scriptures it is said: Tat Tvam Asi!-that which we seek in the Brahman is within us, it is us ourselves. The strength lies within us, and we must recognize it. In the past 11 years, India has recognized that very strength, and today the nation is continuously striving to empower it.
Friends,
Strength in a nation does not suddenly emerge; it is built over generations. It is refined through knowledge, tradition, hard work, and experience. But during a long period of history, through centuries of slavery, the very spirit of being strong was filled with inferiority. Imported ideologies instilled deeply into society the belief that we were uneducated and mere followers. Our scriptures say: Yādṛśī bhāvanā yasya, siddhir bhavati tādṛśī-as is one’s belief, so is the accomplishment. When the belief itself was inferior, the accomplishment was also inferior. We copied foreign technologies, waited for foreign approval-this was slavery not just political or geographical, but mental. Unfortunately, even after independence, India could not free itself from this mentality of slavery. And we are still paying the price for it. A fresh example can be seen in the discussions around trade deals. Some people are surprised-how did this happen, why are developed nations so eager to make trade deals with India? The answer lies in a confident India, emerging out of despair and hopelessness. If the country were still stuck in the pre-2014 gloom, counted among the “Fragile Five,” trapped in policy paralysis-who would have made trade deals with us, who would have even looked at us?
But friends,
In the past 11 years, new energy has flowed into the nation’s consciousness. India is now striving to regain its lost strength. Once upon a time, when India had the greatest dominance in the global economy, what was our strength? India’s manufacturing, the quality of Indian products, India’s economic policies. Today’s India is once again focusing on these aspects. That is why we worked on manufacturing, emphasized Make in India, strengthened our banking system, controlled inflation that was running in double digits, and made India the growth engine of the world. It is this strength of India that has developed nations themselves coming forward to make trade deals with us.
Friends,
When the hidden power of a nation awakens, it achieves new milestones. Let me give you some more examples. Whenever I meet heads of government from other countries, they are eager to hear about the immense power of Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile. In a country where ATMs arrived much later compared to developed nations, how did India achieve global leadership in digital payments? Where leakage in government aid was accepted as bitter truth, how did India, through DBT, transfer 24 lakh crore rupees-twenty-four trillion rupees-to beneficiaries? India’s digital public infrastructure has today become a subject of global discussion.
Friends,
The world is astonished-how India where until 2014 nearly 30 million families lived in darkness, became one of the top countries in solar power capacity? How did India whose cities had no hope of improved public transport, become the third-largest metro network country in the world? How did India whose railways were known only for delays and slow speed achieve semi-high-speed connectivity with Vande Bharat and Namo Bharat?
Friends,
There was a time when India was only a consumer of new technology. Today, India is also a creator of new technology and is setting new standards. And this has happened because we recognized our own strength-the very strength within you are discussing is an example of this.
Friends,
When we move forward with pride, the way the world looks at us also changes. Remember, just a few years ago, how little global media discussed India’s events. Events in India were not given much importance. And today, see how every action of India is analyzed globally. The AI Summit is an example-it was held right here in this building. More than 100 countries participated. Whether Global North or Global South, all sat together at one table. From large corporations to small startups, all gathered together.
Friends,
In all the industrial revolutions so far, India and the entire Global South were only followers. But in this era of Artificial Intelligence, India is not only a participant in decisions but is also shaping them. Today we have our own AI startup ecosystem, the strength to invest in data centers, and we are working rapidly on the power most needed to store and process AI data. The reforms we have made in the nuclear power sector will also help strengthen India’s AI ecosystem.
Friends,
The organization of the AI Summit was a moment of pride for the whole of India. But unfortunately, the country’s oldest party tried to tarnish this celebration. In front of foreign guests, Congress did not just strip off clothes, but also exposed its ideological bankruptcy. When failure breeds despair and arrogance takes over, such thinking emerges that seeks to defame the nation. Clearly, Congress’s actions have angered the country. To justify its sin, they brought Mahatma Gandhi forward. Congress always does this-when it wants to hide its sins, it puts Bapu forward; when it wants to glorify itself, it gives all credit to one family.
Friends,
Congress has now reduced itself to a mere toolkit of opposition in the name of ideology. This mentality of blind opposition has grown so much that they do not miss any chance to belittle the nation on every stage, every platform. Whatever good happens for the country, whatever auspicious occurs, Congress only knows how to oppose.
Friends,
I have a long list-the new Parliament building was constructed, they opposed it. The lions of the Ashoka pillar atop Parliament-they opposed it. Those whose lions once ran away after eating ordinary citizens’ shoes, were frightened by the teeth of the Parliament’s lions. The Kartavya Path was built, they opposed it. The armed forces carried out surgical strikes, they opposed it. The Balakot air strike happened, they opposed it. Operation Sindoor was conducted, they opposed it. In short, for every achievement of the nation, Congress’s toolkit produces only one thing-opposition.
Friends,
The nation brought down the wall of Article 370, the country rejoiced. But Congress opposed it. We enacted the CAA law-they opposed it. We introduced the Women’s Reservation Bill-they opposed it. We brought a law against triple talaq-they opposed it. We launched UPI-they opposed it. We initiated the Swachh Bharat Mission-they opposed it. The country developed its own COVID vaccine, and even that they opposed.
Friends,
In a democracy, opposition does not mean blind resistance. In democracy, opposition means presenting an alternative vision. That is why the enlightened citizens of the country have been teaching Congress a lesson-not just today, but continuously for the past four decades. What I am about to say, I urge my media colleagues to analyze as well. You will see that Congress’s votes are not being stolen; rather, the people of the country no longer consider Congress worthy of their vote. And this decline began after 1984. In 1984, Congress received 39 percent of the vote and more than 400 seats. In subsequent elections, Congress’s vote share kept declining. And today, Congress’s condition is such that only four states remain where Congress has more than 50 legislators. Over the past 40 years, the number of young voters has increased, and Congress has steadily disappeared. Congress has become a club of people enslaved to one family. That is why first the millennials taught Congress a lesson, and now Gen Z is also ready.
Friends,
Congress and its allies have such a narrow mindset that they have even made long-term vision a crime. Today, when we talk about a developed India by 2047, some people ask-“Why talk about something so far ahead now?” Some even say, “Modi won’t be alive till then.” The truth is that nation-building never happens through short-term thinking. It happens through a grand vision, patience, and timely decisions. Let me present some facts before Network 18’s viewers. Every year, India spends more than 6 lakh crore rupees on freight through foreign ships. On fertilizer imports, we spend 2.25 lakh crore rupees annually. On petroleum imports, we spend 11 lakh crore rupees annually. That means, every year, trillions of rupees are flowing out of the country. If this investment had been directed towards self-reliance 20–25 years ago, today this capital would have been strengthening India’s infrastructure, research, industry, farmers, and youth. Today, our government is working with this very vision. To avoid paying 6 lakh crore rupees to foreign ships, Indian shipping and port infrastructure is being strengthened. To increase domestic fertilizer production, new plants are being set up, and nano-urea is being promoted. To reduce dependence on petroleum, ethanol blending, the Green Hydrogen Mission, solar energy, and electric mobility are being prioritized.
And friends,
We must take decisions today while keeping the future in mind. That is why India is building a semiconductor ecosystem. In defense production, mobile manufacturing, drone technology, the critical minerals sector, and investments therein-we are laying the foundation for economic security in the coming decades. The 2047 goal is not a political slogan. It is also a resolve to correct the historical mistakes where Congress governments failed to invest in time. Today, if we build indigenous ships, produce our own energy, and develop new technologies ourselves, then future generations will not discuss the burden of imports, but the capacity for exports. The progress of a nation is determined not by “today’s convenience” but by “tomorrow’s preparation.” And the hard work done with foresight is the foundation of a self-reliant, strong, and prosperous India in 2047. And no matter how many clothes Congress tears in protest, we will continue to work tirelessly.
Friends,
One very important condition of nation-building is sincerity of intent. Congress and its allies have failed even here. They have never worked with sincerity. They have no concern for the suffering of the poor. For example, in Bengal, the Ayushman Bharat scheme has still not been implemented. If there were sincerity, would they have blocked a scheme that provides free treatment up to 5 lakh rupees for the poor? No. You also know that under the PM Awas Yojana, permanent houses are being built for the poor. Let me give another figure to Network 18’s viewers. In Tamil Nadu, about 9.5 lakh permanent houses have been allocated for poor families-9.5 lakh. But construction of 3 lakh of these houses has stalled. Why? Because the DMK government is not showing interest in building these homes for the poor. And the reason is clear-their intent is not sincere.
Friends,
Let me also give you an example from the agriculture sector. During Congress’s time, farming was left to its fate. Small farmers were ignored, crop insurance was in shambles, the Swaminathan Committee’s report on MSP was buried in files. Congress made announcements in the budget, but nothing happened on the ground-because they lacked sincerity. We began working sincerely for the farmers of the country, and today the world is witnessing the results. Today, India is becoming one of the major agricultural exporters in the world. We have created a safety net for farmers at every level. Through the PM Kisan Samman Nidhi, more than 4 lakh crore rupees have been deposited directly into farmers’ accounts. We set MSP at 1.5 times the cost and made record purchases. Let me give you just one figure-pulses. The UPA government, in 10 years, purchased only 6 lakh metric tons of pulses at MSP-6 lakh metric tons. Our government has already purchased about 170 lakh metric tons of pulses at MSP-nearly 30 times more. Now you decide who truly works for the farmers.
Friends,
The UPA government was also stingy in providing help to farmers through the Kisan Credit Card. In its 10 years, the UPA government gave 7 lakh crore rupees in agricultural loans-7 lakh crore rupees. Whereas our government has given four times more-28 lakh crore rupees. During UPA’s time, only 5 crore farmers benefited from this. Today, the number has more than doubled, reaching nearly 12 crore farmers. That means, for the first time, even small farmers have received help. Our government has also given farmers the protective shield of the PM Fasal Bima Yojana. Under this, about 2 lakh crore rupees have already been provided to farmers in times of crisis. Because we are working with sincerity, the confidence of India’s farmers is rising, their productivity is increasing, and their incomes are growing.
Friends,
A quarter of the 21st century has already passed. The next phase is the decisive period of India’s development. The decisions taken today will determine the direction of the future. We must move forward by recognizing and enhancing our strength. Every individual must aim for excellence in their field, every institution must make excellence its culture. We should not just produce products, but produce best-quality products. We should not just do routine work, but world-class work. We must convert capability into performance. As I said from the Red Fort-this is the time, the right time. This is the time to take India to new heights. Once again, my heartfelt congratulations and thanks to all of you. Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যুজ১৮ রাইজিং ভারত সম্মিৎতা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
27 FEB 2026 10:19PM by PIB Imphal
ইজরেলগী নুংশিৎ অসিসু মফম অসিদা য়ৌরে।
খুরুমজরি!
নেৎৱার্ক ১৮গী পাউমী পুম্নমক, থৌরম অসিবু য়েংশিনবীরিবা মরুপ-মপাং পুম্নমক, মফম অসিদা লৈরিবা ইকাই খুম্নরবা মীথুংলেন পুম্নমক, নুপী অমসুং নুপাশিং!
ময়াম পুম্নমক্না রাইজিং ইন্দিয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি। অমসুং মসিদা, অদোমগী মীৎয়েং অসি লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা মপাঙ্গল অদুদা য়ুম্ফম ওইরি। ঐখোয়গী শাস্ত্রাশিংদা অসুম্না হায়রি: তৎ ত্বম অসি! - ঐখোয়না ব্রাহ্মনদা থিরিবা অসি ঐখোয়গী নুংদা লৈ, মসি ঐখোয় ইশামকনি। পাঙ্গল অসি ঐখোয়গী মনুংদা লৈ, অমসুং ঐখোয়না মসিবু মশক খঙগদবনি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, ভারতনা শক্তি অসিবু মশক খঙলে, অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিনা মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী মপাঙ্গল অসি খুদক্তা থোরকপা নত্তে; মসি চারোন-শুরোন কয়াদগী শেমগৎলকপনি। মসি লৌশিং, চৎনবী, কন্না হোৎনবা, অমসুং এক্সপরিয়েন্সকী খুত্থাংদা শেংদোকই। অদুবু পুৱারীগী মতম শাংনা, চহি চা কয়াগী মীখা পোন্দুনা লৈরকপা মতমদা, মপাঙ্গল লৈবগী ৱাখল্লোন অসি হন্থনা খঞ্জখি। ইম্পোর্ত তৌরবা ৱাখল্লোনশিংনা খুন্নাই অসিদা ঐখোয়না লাইরিক হৈতে অমসুং ঐখোয়দি শুপ্নগী তুংইনবশিংনি হায়বা থাজবা অদু য়াম্না চেৎশিলহনখি। ঐখোয়গী শাস্ত্রাশিং অসিনা হায়রি: য়াদ্রিসি ভাভানা য়াসিয়া, সিধির ভাৱতি তেদ্রিসি-কনাগুম্বা অমনা থাজরবদি মদু ওইথোকপা ঙম্মি। থাজবা অসি ইশানা হন্থনা খল্লবদি, ফংলকপা অদুসু হন্থরক্কনি। ঐখোয়না মপানগী তেক্নোলোজীশিং কোপী তৌখি, মপানগী অয়াবাগীদমক ঙাইখি- মসি পোলিতিকেল নৎত্রগা জিওগ্রাফীদা নত্তনা ৱাখল্লোনগীসু মীখা পোনবা ওইখি। লাইবক থিবদি, নীংতম্লবা মতুংদা ফাওবা, ভারতনা মশামকপু অসিগুম্লবা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন অসিদগী লাপথোকপা ঙমখিদে। অমসুং ঐখোয়না হৌজিক ফাওবা মদুগী মমল পীরি। অনৌবা খুদম অমা লল্লোন ইতিক্কী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা উবা ফংই। মীওই খরদি হংলি মদুদি মসি করম্না থোকখিবগে, চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা করিগীদমক ভারতকা ললোন-ইতিক্কী য়ানচে থম্বদা য়াম্না পুক্নিং চংলিবনো? মসিগী পাউখুম অসি আশা লৈতবা অমসুং অৱাবদগী থোরকপা থাজবা লৈরবা ভারত অমদা লৈ। করিগুম্বা লৈবাক অসি ২০১৪গী মমাংগী মঙাল অদুদা লৈরম্লবদি, "ফ্রেজাইল ফাইভ"গী মরক্তা য়াওরবদি, পোলিসী পেরালাইজদা পন্দুনা লৈরবদি, ঐখোয়গা ললোন-ইতিক্কী মতাংদা কমদৌনা য়ানগনি, ঐখোয়বু কনানা য়েংগনি?
অদুবু মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, অনৌবা ইনর্জী অমা লৈবাক অসিগী ৱাখলদা চঙশিল্লক্লি। ভারতনা হৌজিক মাংখিবা শক্তি অমুক হন্না ফংনবা হোৎনরি। মতম অমদা, মালেমগী শেন্মিৎলোনদা ভারতনা খ্বাইদগী চাউনা মাংজিল থাখিবা মতমদা, ঐখোয়গী পাঙ্গল অদু করি ওইরমগনি? ভারতকী মেনুফেকচরিং, ভারতকী পোত্থোকশিংগী মগুন, ভারতকী শেন্মিৎলোনগী পোলিসীশিং। ঙসিগী ভারত অসি অমুক্কা হন্না হীরমশিং অসিদা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না মেনুফেকচরিংদা থবক তৌখি, মেক ইন ইন্দিয়াদা মরুওইবা পীখি, ঐখোয়গী বেঙ্কিং সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনখি, দিজিৎ অনিগী চাংদা চেনবা ইনফ্লেসন লাকশিনখি, অমসুং ভারতপু মালেমগী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহনখি। ভারতকী মপাঙ্গল অসিনা চাউখৎলবা লৈবাকশিং মশামক্না ঐখোয়গা ললোন-ইতিক্কী য়ানচে তৌনবা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী অশেংবা শক্তি অদু উবা ফংলবা মতমদা, অনৌবা মায় পাকপা কয়া ফংই। ঐহাক্না অদোমদা খরা হেন্না খুদমশিং পীজগে। ঐহাক্না অতোপ্পা লৈবাকশিংগী সরকারগী মকোকশিংগা উনবদা, মখোয়না জন ধন, আধার অমসুং মোবাইলগী অচৌবা শক্তিগী মরমদা ৱারী শাবা পাম্মি। চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা এ.তি.এম.শিং য়াম্না থেংনা য়ৌরকপা লৈবাক অমদা, ভারতনা দিজিতেল পেমেন্তকী লমদা মালেমগী লুচিংবা অমা করম্না ওইরকপা ঙমখি? গবর্নমেন্তকী তেংবাং লিক ওইরকপা অসি অশেংবা অচুম্বা ৱাফম অমনি হায়না লৌনরম্বা অদুদা, ভারতনা মতৌ করম্না দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা বেনিফিসরীশিংদা লুপা করোর লাখ ২৪, ত্রান্সফর তৌখিবগে? ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ঙসি মালেমগী খন্ন-নৈনবগী হীরম অমা ওইরে।
মরুপশিং,
মালেম্না হরাওজখি মদুদি ২০১৪ ফাওবদা ইমুং মিলিয়ন ৩০ রোম অমম্বা মরক্তা হিংলম্বা ভারতনা মতৌ করম্না সোলর পাৱর কেপাসিতীদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা লৈবাক অমা ওইরকখিবনো? শহরশিংদা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী ফিবম ফগৎলকপগী আশা অমত্তা লৈতবা ভারতনা মতৌ করম্না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মেত্রো নেৎৱার্ক লৈবা অহুমশুবা লৈবাক ওইরকপা ঙমখিবগে? দিলে তৌবা অমসুং অতপ্পা খোঙজেলগীদমক খংনবা রেলৱেজগী ভারতনা মতৌ করম্না বন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকা লোয়ননা সেমি-হাই-স্পিদ কনেক্তিবিতী ফংহনবগে?
মরুপশিং,
মতম অমদা ভারত অসি অনৌবা তেক্নোলোজীগী কঞ্জুমর খক্তা ওইরম্মি। ঙসিদি, ভারত অসি অনৌবা তেক্নোলোজী পুথোক্লিবা অমসুং অনৌবা স্তেন্দর্দশিং শেম্লিবা লৈবাক অমসু ওইরে। অমসুং মসি ঐখোয়না ঐখোয়গী মপাঙ্গল অদু মশক খঙবদগী থোক্লকখি - অদোম্না নৈনরিবা অদোমগী মনুংগী মপাঙ্গল অদু মসিগী খুদম অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ইকাই খুম্নবা উৎতুনা মাংলোমদা চংশিল্লকপা মতমদা, মালেম অসিনা ঐখোয়বু য়েংবগী মওংসু হোংলকই। চহি খরগী মমাংদা, মালেমগী মীদিয়ানা ভারতকী থৌদোকশিং অদু কয়া য়াম্না খন্নখি হায়বদু নিংশিংলু। ভারত্তা থোকখিবা থৌদোকশিংদা মরুওইবা পীরমদে। অমসুং ঙসি, ভারতকী থবক থৌরম খুদিংমক মালেমগী থাক্তা করম্না নৈনরি হায়বদু য়েংউ। এ.আই. সম্মিৎ অসি খুদম অমনি- মসি মফমসিদা বিল্দিং অসিদা পাংথোকখি। লৈবাক ১০০ হেনবনা শরুক য়াখি। মালেমগী অৱাংথংবা নৎত্রগা খাথংবা মফমশিং ওইরো, পুম্নমক্না তেবল অমদা লৈমিন্নখি। অচৌবা কোর্পোরেসনশিংদগী হৌরগা অপীকপা স্তার্তঅপশিং ফাওবা, পুম্নমক অমত্তা ওইনা পুনখি।
মরুপশিং,
হৌজিক ফাওবদা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসন পুম্নমক্তা, ভারত অমসুং গ্লোবেল সাউথ পুম্নমক অসি মখা তাবশিং খক্তনি। অদুবু আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মতম অসিদা, ভারত অসি ৱারেপ লৌবদা শরুক য়াবতা নত্তনা ৱারেপশিং অদু শেম্বসু ওইরি। ঙসিদি ঐখোয়গী ইশাগী ওইবা এ.আই. স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম লৈরে, দেতা সেন্তরশিংদা শেল থাদবগী পাঙ্গল লৈরে, অমসুং এ.আই. দেতা স্তোর তৌনবা অমসুং প্রোসেস তৌনবা খ্বাইদগী মথৌ তাবা পাৱর অদু ফংনবা ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি। ঐখোয়না ন্যুক্লিয়র পাৱর সেক্তরদা শেমখিবা রিফোর্মশিং অসিনা ভারতকী এ.আই. ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
এ.আই. সম্মিৎ অসি ভারত পুম্বগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অমা ওইখি। অদুবু লাইবক থিবদি, লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লিরবা পার্টি অসিনা থৌরম অসিবু মাঙহন্নবা হোৎনখি। মপান লৈবাক্কী মীথুংলেনশিংগী মমাংদা, কংগ্রেসনা মশাগী পোৎশক খক্তমক লৌথোক্লমদে, অদুবু মসিগী ৱাখল্লোনগী লায়না অসিবুসু ফোংদোকখি। কংগ্রেসকী থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিবু নুংঙাইতবা পোকহল্লি। মসিগী পাপ অসিবু চুমথোক্নবগীদমক্তা মখোয়না মহাত্মা গান্ধীবু মাংলোমদা পুখৎখি। কংগ্রেসনা মতম পুম্নমক্তা মসি তৌই - করিগুম্বা মহাক্না মহাক্কী পাপশিং অদু লাপথোকপা পাম্লবদি, মহাক্না বাপুবু মাংজিল থানা পুথোকই; করিগুম্বা মহাক্না মশামকপু মশক তাকপা পাম্লবদি, মহাক্না ইমুং অমা খক্তদা ক্রেদিৎ পুম্নমক পী।
মরুপশিং,
কংগ্রেস অসি হৌজিক ৱাখল্লোনগী মিংদা ওপোজিসনগী খুৎলায় খক্তদা হন্থরে। ব্লাইন্দ ওপোজিসনগী ৱাখল্লোন অসি য়াম্না চাউখৎলে মদুদি মখোয়না স্তেজ খুদিংমক্তা, প্লেতফোর্ম খুদিংমক্তা লৈবাক অসিবু কায়হনবগী খুদোংচাবা অমত্তা মাংহন্দে। লৈবাক অসিগীদমক্তা করিগুম্বা অফবা অমা থোক্লগসু, করিগুম্বা য়াইফবা অমা থোক্লগসু, কংগ্রেসনা মদুগী মায়োক্তা লৈবা খক্তমক খঙই।
মরুপশিং,
ঐঙোন্দা য়াম্না শাংবা লিস্ত অমা লৈ - পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা বিল্দিং শাগৎলকখি, মখোয়না মসিগী মায়োক্তা লৈখি। পার্লিয়ামেন্তকী মথক্তা লৈবা অশোক্কাগী য়ুম্বীগী সিংহশিংনা মসিগী মায়োক্তা লৈখি। মীচম মীয়ামদগী ফক্তুন শারম্বা নোংশাশিং অদু, পার্লিয়ামেন্তকী নোংশাগী ময়া অদুদা অকিবা পোক্তুনা চেনখি। কার্তব্য পাথ অসি শারম্মি, মখোয়না মসিগী মায়োক্তা লৈরম্মি। লান্মীশিংনা সর্জিকেল স্ত্রাইকশিং পাংথোকখি, মখোয়না মসিগী মায়োক্তা লৈখি। বালাকো এয়র স্ত্রাইক থোকখি, মখোয়না মসিগী মায়োক্তা লৈখি। ওপরেসন সিন্দুর পাংথোকখি, মখোয়না মসিগী মায়োক্তা লৈখি। অতেনবা মওংদা হায়রবদা, লৈবাক্কী মাইপাকপা খুদিংমক্কীদমক, কংগ্রেসকী তুলকিৎশিং পোৎলম অমা খক্তমক পুথোকই- ওপোজিসন।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা আর্তিকল ৩৭০গী ফক্লাং অদু থুগাইখি, লৈবাক অসিনা হরাওখি। অদুবু কংগ্রেসনা মসিগী মায়োক্তা লৈখি। ঐখোয়না সি.এ.এ. লো চৎনহনখি- মখোয়না মদুগী মায়োক্তা লৈখি। ঐখোয়না ৱিমেন রিজার্বেসন বিল পুথোকখি- মখোয়না মদুগী মায়োক্তা লৈখি। ঐখোয়না ত্রিপল তলাক্কী মায়োক্তা আইন অমা পুথোকখি- মখোয়না মদুগী মায়োক্তা লৈখি। ঐখোয়না য়ু.পি.আই. হৌদোকখি- মখোয়না মসিগী মায়োক্তা লৈখি। ঐখোয়না স্বচ্ছ ভারত মিসন হৌদোকখি- মখোয়না মসিগী মায়োক্তা লৈখি। লৈবাক অসিনা মশাগী কোবিদ ভেক্সিন পুথোকখি, অমসুং মদুসু মখোয়না য়ানীংদবা ফোংদোকখি।
মরুপশিং,
দেমোক্রেসী অমদা, ওপোজিসন হায়বসিনা ব্লাইন্দ রেজিস্তেন্স হায়বদি নত্তে। দেমোক্রেসীদা, ওপোজিসন হায়বসিনা অতোপ্পা মীৎয়েং অমা পুথোকপা হায়বনি। মরম অসিনা লৈবাক অসিগী ৱাখল তাবা মীওইশিংনা ঙসি খক্তমক নত্তনা হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং মরি অসিদা কংগ্রেসতা তম্বীরম্মি। ঐহাক্না হায়গদৌরিবা অসি ঐহাক্কী মীদিয়াগী মরুপশিংনসু নৈননবা হায়জরি। কংগ্রেসকী ভোৎশিং অসি লৌথোকপা নত্তে, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না কংগ্রেসপু মখোয়গী ভোৎ অদুগী মতিক লৈতে হায়না লৌই। অমসুং হায়রিবা হন্থরকপা অসি ইং ১৯৮৪গী মতুংদা হৌরকখি। ইং ১৯৮৪দা, কংগ্রেসনা ভোৎ চাদা ৩৯ অমসুং সিৎ ৪০০ হেন্না ফংখি। মতুং তারকপা মীখলশিংদা, কংগ্রেসকী ভোৎ শেয়র হন্থরকখি। অমসুং ঙসিদি, কংগ্রেসকী ফীভম অসি অসিগুম্বা অসিনি মদুদি কংগ্রেসনা লেজিস্লেচর ৫০দগী হেন্না লৈবা রাজ্য মরিখক্তমক লৈরি। হৌখিবা চহি ৪০ অসিদা, নহা ওইরিবা ভোতরশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি, অমসুং কংগ্রেস অসি তপ্না তপ্না মাঙশিল্লক্লি। কংগ্রেস অসি ইমুং অমগী ক্রীতদাস ওইরবা মীওইশিংগী ক্লব অমা ওইরক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা অহানবদা মিলেনিএলশিংনা কংগ্রেসতা পরা অমা তম্বীরম্মি, অমসুং হৌজিক্তি জেনরেসন জেদসু শেম-শারি।
মরুপশিং,
কংগ্রেস অমসুং মসিগী মরী লৈনবশিংনা অশাংবা মতমগী মীৎয়েং থম্বা অসিসু মখোয়না ক্রাইম অমা ওইহনখিবা অদুগুম্না অকক্নবা ৱাখল্লোন লৈ। ঙসিদি, ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইগদৌরিবা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলিঙৈদা, মীওই খরনা হংলি, "অদোম্না হৌজিক য়াম্না অৱাংবা থাক্তা লৈরিবসিগী মতাংদা করিগী ৱা ঙাংলিবা?" মীওই খরনা হায়নসু হায়রি মদু ফাওবদা মোদী হিংবা ঙম্লোই। অচুম্বা ৱাফমদি লৈবাক অমা শেমগৎপা হায়বসি অতেনবা মতমগী ৱাখল্লোনগী খুত্থাংদা ওইদে। অচৌবা মীৎয়েং অমা, পুক্নিং চিংশিনবা, অমসুং মতম চানা লৌবা ৱারেপশিংগী মতেংনা মসি ওইরকই। ঐহাক্না নেৎৱার্ক ১৮গী ভ্যুৱরশিংগী মমাংদা ফেক্ত খরা উৎচরি। চহি খুদিংগী, ভারতনা লুপা করোর লাখ ৬ হেনবা মপান লৈবাক্কী জহাজশিংগী খুত্থাংদা পোৎ পুথোক পুশিন তৌবদা চাদিং তৌরি। মহৈ-মরোং পুশিল্লকপদা ঐখোয়না চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ ২.২৫ চাদিং তৌরি। পেত্রোলিয়ম ইম্পোর্ত তৌবদা ঐখোয়না চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ ১১ চাদিং তৌই। মসিনা তাকপদি, চহি খুদিংগী, লুপা ত্রিলিয়ন কয়া লৈবাক অসিদগী মপান থোক্লি। করিগুম্বা চহি ২০-২৫গী মমাংদা শেন থাদবা অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরম্বা তারবদি ঙসিদি শেনফম অসিনা ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর, রিসর্স, ইন্দস্ত্রী, লৌমী অমসুং নহাশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকার অসিনা অসিগুম্বা মিৎয়েং অসিগা লোইননা থবক তৌরি। মপান লৈবাক্কী জহাজশিংদা লুপা করোর লাখ ৬ পীরমদবদগী কোকহন্নবা, ভারতকী শিপ্পিং অমসুং পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। দোমেস্তিক ফর্টিলাইজর পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, অনৌবা প্লান্তশিং লিংখৎলি, অমসুং নেনো-য়ুরিয়াবু প্রমোৎ তৌরি। পেত্রোলিয়মগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা, ইথানোল ব্লেন্দিং, গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন, সোলার ইনর্জী অমসুং ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীদা অহানবা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
অমসুং মরুপশিং,
ঐখোয়না তুংলমচৎপু ৱাখলদা থমদুনা ঙসি ৱারেপ লৌগদবনি। মসিনা মরম ওইদুনা ভারতনা সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি। দিফেন্স প্রদক্সন, মোবাইল মেন্যুফেকচরিং, দ্রোন তেক্নোলোজী, ক্রিতিকেল মিনরেল সেক্তর অমসুং মসিদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা অসিদা ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংদা শেন্মিৎলোনগী সেক্যুরিতীগী য়ুম্ফম থোনলি। ২০৪৭গী পান্দম অসি পোলিতিকেল স্লোগান নত্তে। মসি কংগ্রেস সরকারশিংনা মতম চানা ইনভেস্ত তৌবা ঙমখিদবা পুৱারীগী ওইবা অশোইবশিং চুমথোক্নবা ৱারেপ লৌবনি। ঙসিদি, করিগুম্বা ঐখোয়না লমদমসিগী ওইবা জহাজশিং শাবা, ঐখোয়গী মশাগী ইনর্জী পুথোকপা, অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিং মশামক্না পুথোকপা ঙম্লবদি, তুংগী চারোন-শুরোনশিংনা ইমপোর্তকী চৈরাক অদুগী মতাংদা খন্নরোই, অদুবু এক্সপোর্তকী কেপাসিতীগী মতাংদা খন্নরগনি। লৈবাক অমগী খুমাং চাউশিনবা অসি "ঙসিগী খুদোংচাবশিং"না লেপথোকপা নত্তে অদুবু "হয়েংগীদমক শেম-শাবা"না লেপথোকই। অমসুং মাংজৌননা য়েংদুনা কন্না হোৎনবনা ২০৪৭দা মশা-মরোমদোম লেপচবা, মপাঙ্গল কনখৎপা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইগনি। অমসুং কংগ্রেসনা য়ানিংদবা ফোঙদোক্নরবসু, ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা থবক তৌখিগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা শেমগৎপদা য়াম্না মরু ওইবা অমা হায়রগদি, অপাম্বা অদু অচুম্বা ওইগদবনি। কংগ্রেস অমসুং মসিগী মরী লৈনবশিংনা মসিদসু মায়থিখি। মখোয়না থম্মোয় শেংনা থবক তৌখিদ্রি। মখোয়না লাইরবশিংগী অৱা-অনাগী মতাংদা করিসু তৌদে। খুদম ওইনা, বেঙ্গলদা, আয়ুশ্মান ভারত স্কিম অসি হৌজিক ফাওবা ইমপ্লিমেন্ত তৌদ্রি। করিগুম্বা মখোয়দা অচুম্বা ৱাখল্লোন লৈরম্বা তারবদি, মখোয়না লায়রবশিংগীদমক লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংলিবা স্কিম অমা থিংবা ঙম্লমগদ্রা? লৈতে. পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা লায়রবশিংগীদমক পর্মিনেন্ত হাউসশিং শাগৎলি হায়বসিসু অদোম্না খঙগনি। ঐহাক্না নেটৱার্ক ১৮গী ভিউয়রশিংদা অতোপ্পা মশীং অমা পীজগে। তামিল নাদুদা, চাউরাক্না লায়রবা ইমুং লাখ ৯.৫গীদমক লেপ্পা য়ুম লাখ ৯.৫দি এলোকেৎ তৌখ্রে। অদুবু হায়রিবা য়ুম লাখ অহুম অসি শাবা লেপখ্রে। করিগীনো? মরমদি দি.এম.কে. সরকারনা লায়রবশিংগীদমক য়ুমশিং অসি শাবদা অপাম্বা পোক্তে। মরম অদুদি ময়েক শেংই- মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু অশেংবা নত্তে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না লৌউ-শিংউগী সেক্তরদগীসু খুদম অমা পীজরি। কংগ্রেসকী মতমদা, লৌউ-শিংউবগী থবক অসি মাগী মাগী মতিকচাবা মতিক চানা তৌখিদে। অপীকপা লৌমীশিংবু য়েংদনা থমখি, মহৈ-মরোংগী ইন্সুরেন্স অসি মাংখি, এম.এস.পি.গী মতাংদা স্বামীনাথন কম্মিতীগী রিপোর্ত অসি ফাইলশিংদা থম্মি। কংগ্রেসনা বজেৎতা লাউথোকখি, অদুবু করিগুম্বা অমত্তা থোকখিদে - মরমদি মখোয়না থম্মোয় শেংনা হায়রমদে। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগীদমক থম্মোয় শেংনা থবক তৌবা হৌখি, অমসুং ঙসিদি মালেম অসিনা মসিগী মহৈ অদু উবা ফংলে। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী মরুওইবা লৌউ-শিংউগী পোৎলম পুথোক-পুশিন তৌরিবশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি। ঐখোয়না লৌমীশিংগীদমক থাক খুদিংমক্তা সেফতী নেট অমা শেম্লে। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা, লুপা করোর লাখ ৪ হেন্না লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা দিপোজিৎ তৌখ্রে। ঐখোয়না এম.এস.পি. অসি শেনফমদগী শরুক ১.৫ হেনগৎহনখি অমসুং রেকোর্দ ওইনা পোৎ-চৈ য়োনখি। ঐহাক্না অদোমদা ফিগর অমা পীজগে – চেং-হৱাই। চহি ১০দা য়ু.পি.এ. সরকারনা এম.এস.পি.দা চেং-হৱাও মেত্রিক তন লাখ ৬ খক্তমক লৈখি। ঐখোয়গী সরকারনা এম.এস.পি.দা মেত্রিক তন লাখ ১৭০গী মথক্তা চাউরাক্না শরুক ৩০ হেন্না লৈখ্রে। হৌজিক লৌমীশিংগীদমক্তা তশেংনা থবক তৌরিবশিং অদু কনানো হায়বগী মতাংদা অদোম্না ৱারেপ লৌবিয়ু।
মরুপশিং,
য়ু.পি.এ. সরকারনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা মতেং পীনবগী মতাংদসু পুক্নীং চিংশিনখি। মসিগী চহি ১০দা য়ু.পি.এ. সরকারনা লৌউ-শিংউগী লোন ওইনা লুপা করোর লাখ ৭ পীখি। অদুগা ঐখোয়গী সরকারনা শরুক মরি হেনগৎতুনা লুপা করোর লাখ ২৮ পীরি। য়ু.পি.এ.গী মতমদা, লৌমী করোর ৫ খক্তনা মসিগী কান্নবা ফংখি। ঙসিদি, মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎলক্লে অমসুং লৌমী করোর ১২ রোম ওইখ্রে। মসিনা তাক্লিবদি, অহানবা ওইনা, অপীকপা লৌমীশিংদসু মতেং পাংলি। ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংদা পি.এম. ফাসল বিমা য়োজনাগী ঙাক্লৌ পীরম্মি। মসিগী মখাদা, অৱাবা মতমদা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ২গী চাউরাকপা মতেং পীখ্রে। ঐখোয়না অচেৎপা থম্মোয়গা লোয়ননা থবক তৌবনা মরম ওইদুনা ভারতকী লৌমীশিংগী থাজবা হেনগৎলক্লি, মখোয়গী পোত্থোক হেনগৎলক্লি অমসুং মখোয়গী শেন্দোংসু হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাগী ক্বার্তর অমা হান্ননা চৎখ্রে। মথংগী তাঙ্কক অসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী ৱারেপ লৌগদবা মতমনি। ঙসি লৌরিবা ৱারেপশিং অসিনা তুংলমচৎকী মাইকৈ তাক্কনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী পাঙ্গল অদু মশক খঙদোক্তুনা অমসুং হেনগৎহন্দুনা মাংলোমদা চংশিনবা তাই। মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী লমদা মগুন লৈনবা হোৎনগদবনি, ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্না মগুন লৈবগী চৎনবী শেমগদবনি। ঐখোয়না পোত্থোক পুথোকপতা নত্তনা খ্বাইদগী ফবা মখলগী পোত্থোক পুথোক্কদবনি। ঐখোয়না রুতিনগী থবক খক্তা তৌরোইদবনি, অদুবু মালেমগী থাক্কী থবক তৌগদবনি। ঐখোয়না কেপাসিতীবু পর্ফোমেন্সতা ওন্থোক্কদবনি। রেদ ফোর্ৎতগী ঐনা হায়খিবা অদুগুম্না- মসি মতমনি, অচুম্বা মতমনি। ভারতপু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবা মতমনি। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং থাগৎচরি। খুরুমজরি।