Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Network18 Rising Bharat Summit
Developed nations are eager to sign trade deals with India because a confident India is rising beyond doubt and despair: PM
In the last 11 years, a new energy has flowed into the nation's consciousness, India is determined to regain its rightful strength: PM
India's Digital Public Infrastructure has today become a subject of global discussion: PM
Today, every move India makes is closely watched and analysed across the world, the AI Summit is a clear example of this: PM
Nation-building never happens through short-term thinking; It is shaped by a long-term vision, patience and timely decisions: PM
27 FEB 2026 11:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rising Bharat Summit today, centering his remarks on the theme of "Strength Within." Highlighting India's journey over the last 11 years, the Prime Minister spoke extensively on reclaiming national potential, economic self-reliance, and the roadmap for a developed India by 2047.
Addressing the gathering, the Prime Minister stated, "Our scriptures say,’Tat Tvam Asi’, meaning the Divinity we seek is within us. We must recognize the potential that lies inside. In the last 11 years, India has recognized that very strength and is making constant efforts to empower it."
The Prime Minister noted that the potential is not born suddenly in a country; it is built over generations. Shri Modi emphasized that in the last 11 years, a new energy has flowed into the national consciousness as India actively reclaims its lost potential. He noted that the nation is refocusing on manufacturing, improving product quality, and strengthening economic policy to build a robust foundation. “By strengthening the banking system and successfully controlling double-digit inflation, the government has effectively turned India into the world's growth engine.
Prime Minister Modi discussed India’s leadership in Digital Public Infrastructure, mentioning the 'Trinity' of Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile about which heads of government are often eager to hear. He cited the success of Direct Benefit Transfer (DBT), through which ₹24 trillion has been sent to beneficiaries without leakages. He emphasised that the country has become a top solar power nation from an earlier era where 30 million families lacked electricity and the railway system has become the world’s third largest metro network during the era of Vande Bharat and Namo Bharat.
On the subject of Artificial Intelligence, PM stated, "In previous industrial revolutions, India and the Global South were merely followers. But in the era of Artificial Intelligence, India is a partner in decisions and is shaping them. Today we have our own AI startup ecosystem and are working rapidly on the power requirements for processing AI data." Shri Modi further added that The AI Summit, attended by over 100 countries,was a moment of pride.
The Prime Minister emphasised that investment in self-reliance today is essential for future generations. “Today, we are building a semiconductor ecosystem and prioritizing green hydrogen, solar energy, and ethanol blending, investment in defence production, mobile manufacturing, drones technology, critical mineral infrastructure to ensure economic security for decades to come”, Shri Modi highlighted. "Nation building never happens with immediate thinking; it happens with a big vision, patience, and decisions taken on time," the Prime Minister said.
The Prime Minister mentioned that ₹28 lakh crore has been provided in agricultural loans, four times more than earlier periods. Shri Modi highlighted that over Rs. 4 lakh Crore deposited directly into farmer’s accounts through PM KISAN. “Our country is becoming amongst the leading agriculture exporting nations owing to these reforms”, Shri Modi highlighted.
Concluding his address, the Prime Minister issued a call to action for all citizens and institutions, "I have said from the Red Fort—this is the time, the right time. This is the time to take India to new heights. Let every individual aim for excellence... we should not just do routine work, we should do world-class work."

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নেটৱৰ্ক১৮ ৰাইজিং ভাৰত ছামিট সম্বোধন কৰে
আত্মবিশ্বাসী ভাৰত সন্দেহ আৰু হতাশাৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ ফলশ্ৰুতিত উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহ ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্য চুক্তি স্বাক্ষৰিত কৰিবলৈ আগ্ৰহী হৈ উঠিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যোৱা ১১ বছৰত ৰাষ্ট্ৰৰ চেতনালৈ এক নতুন শক্তি প্ৰবাহিত হৈছে, ভাৰত স্বকীয় যথোচিত শক্তি পুনৰ আহৰণ কৰিবলৈ বদ্ধপৰিকৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আজি বিশ্বব্যাপী আলোচনাৰ বিষয় হৈ পৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো পদক্ষেপক সমগ্ৰ বিশ্বই গভীৰ দৃষ্টিৰে চাই আৰু বিশ্লেষণ কৰে, এআই সন্মিলন হৈছে ইয়াৰ স্পষ্ট উদাহৰণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
হ্ৰস্ব-ম্যাদী চিন্তাৰে ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণ কেতিয়াও সম্ভৱ নহয়; দীৰ্ঘ-ম্যাদী দৃষ্টিভংগী, ধৈৰ্য্য আৰু সময়োপযোগী সিদ্ধান্তৰেহে এয়া সম্ভৱঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
27 FEB 2026 11:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাইজিং ভাৰত সন্মিলন সম্বোধনেৰে "অভ্যন্তৰীণ শক্তি" বিষয়ক কেন্দ্ৰ কৰি নিজৰ বক্তব্য আগবঢ়ায়। ভাৰতৰ বিগত ১১ বছৰৰ যাত্ৰাত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সম্ভাৱনাৰ পুনৰ উদ্ধাৰ, অৰ্থনৈতিক আত্ম-নিৰ্ভৰতা আৰু ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখনি উন্নত ভাৰতৰ বাবে ৰূপৰেখা সন্দৰ্ভত বিস্তৃত ভাষণ প্ৰদান কৰে।
ইয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে, 'ত ত্ৱাম আছি', অৰ্থাৎ আমি বিচৰা ঈশ্বৰত্ব আমাৰ ভিতৰতে আছে। আমি আমাৰ ভিতৰত নিহিত হৈ থকা সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰিব লাগিব। যোৱা ১১ বছৰে ভাৰতে সেই শক্তিকে স্বীকাৰ কৰিছে আৰু ইয়াক গভীৰ কৰাৰ বাবে অহৰহ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কোনো দেশত হঠাতে সম্ভাৱনা উদয় নহয়; এয়া প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি গঢ় লৈ উঠে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত ১১ বছৰত ভাৰতে স্বকীয় হেৰুৱা সম্ভাৱনাক সক্ৰিয়ভাৱে পুনৰ উদ্ধাৰ কৰাৰ লগে-লগে ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনালৈ এক নতুন শক্তি প্ৰবাহিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশখনে উৎপাদন, পণ্যৰ মান বৃদ্ধি আৰু অৰ্থনৈতিক নীতিক শক্তিশালী কৰি সুদৃঢ় ভেটি গঢ়ি তোলাত পুনৰ মনোনিৱেশ কৰিছে। “বেংকিং ব্যৱস্থাক শক্তিশালী আৰু দুটা অংকৰ মুদ্ৰাস্ফীতিক সফলতাৰে নিয়ন্ত্ৰণ কৰি চৰকাৰে ফলপ্ৰসূভাৱে ভাৰতক বিশ্বৰ বিকাশৰ ইঞ্জিনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে।“
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কাৰ্য্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি জন ধন, আধাৰ আৰু ম’বাইলৰ ‘ত্ৰিত্ব’ৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে এই বিষয়ে চৰকাৰৰ মুৰব্বীসকল প্ৰায়ে শুনিবলৈ আগ্ৰহী হৈ উঠে। তেওঁ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ (DBT) সফলতাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে ২৪ ট্ৰিলিয়ন টকা হিতাধিকাৰী সকললৈ সুৰুঙা নোহোৱাকৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে দেশখন আজি শীৰ্ষ সৌৰশক্তিধৰ ৰাষ্ট্ৰত পৰিণত হৈছে। পূৰ্বে ৩০ নিযুত গৃহস্থীত বিদ্যুতৰ অভাৱ আছিল আৰু বন্দে ভাৰত তথা নমো ভাৰতৰ যুগত ৰেল ব্যৱস্থা বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কত পৰিণত হৈছে।
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "পূৰ্বৰ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱত ভাৰত আৰু গ্ল'বেল চাউথ কেৱল অনুগামী আছিল। কিন্তু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ যুগত ভাৰত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ অংশীদাৰ হৈ পৰিছে আৰু ইয়াক গঢ় দিছে। আজি আমাৰ নিজা এআই ষ্টাৰ্টআপ বাতাবৰণ আছে আৰু এআই ডাটা প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছো।" শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয় যে ১০০ খনৰো অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰা এআই সন্মিলন গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ আত্ম-নিৰ্ভৰতাৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে অপৰিহাৰ্য্য। “আজি আমি এটা অৰ্ধপৰিবাহী বাতাবৰণ গঢ়ি তুলিছো আৰু সেউজ হাইড্ৰ’জেন, সৌৰশক্তি তথা ইথানল মিশ্ৰণ, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন, ম’বাইল উৎপাদন, ড্ৰোন প্ৰযুক্তি, জটিল খনিজ আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানেৰে আগন্তুক দশকসমূহৰ বাবে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিছো”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে হ্ৰস্ব-ম্যাদী চিন্তাৰে ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণ কেতিয়াও সম্ভৱ নহয়; দীৰ্ঘ-ম্যাদী দৃষ্টিভংগী, ধৈৰ্য্য আৰু সময়োপযোগী সিদ্ধান্তৰেহে এয়া সম্ভৱ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কৃষি ঋণত ২৮ লাখ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে, এই পৰিমাণ পূৰ্বৰ সময়ছোৱাৰ তুলনাত চাৰিগুণ বেছি। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পিএম কিষাণৰ জৰিয়তে ৪ লাখ কোটিৰো অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষক সকলৰ একাউন্টত জমা কৰা হৈছে। “এনে সংস্কাৰ সাধনৰ ফলশ্ৰুতিত আমাৰ দেশখন কৃষি ৰপ্তানিকাৰী দেশসমূহৰ অন্যতম হৈ পৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো নাগৰিক আৰু প্ৰতিষ্ঠানলৈ আহ্বান জনাই কয়, "মই লালকিল্লাৰ পৰা কৈছিলো— এই সময়, সঠিক সময়। এই সময় ভাৰতক নতুন শিখৰত উপনীত কৰাৰ। প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিব লাগে... আমি কেৱল নিয়মীয়া কাম-কাজতেই ক্ষান্ত থাকিব নালাগে, বৰঞ্চ আমি বিশ্বমানৰ কাম কৰা উচিত।"