Prime Minister's Office
Prime Minister Reaffirms Resolve to Harness Science and Technology for National Development and Global Good on National Science Day
28 FEB 2026 10:08AM by PIB Delhi
The Prime Minister highlighted that, on National Science Day, we celebrate the spirit of research, innovation, and scientific curiosity that drives our nation forward.
PM Modi stated that, “This day commemorates the groundbreaking discovery of the Raman Effect by Sir CV Raman”. The Prime Minister noted that this discovery placed Indian research firmly on the global map.
The Prime Minister reaffirmed that our resolve to empower our youth, strengthen research ecosystems, and harness science and technology for national development and global good.
The Prime Minister wrote on X;
Today, on National Science Day, we celebrate the spirit of research, innovation and scientific curiosity that drives our nation forward.
This day commemorates the groundbreaking discovery of the Raman Effect by Sir CV Raman. This discovery placed Indian research firmly on the global map.
We reaffirm our resolve to empower our youth, strengthen research ecosystems and harness science and technology for national development and global good.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସ ଅବସରରେ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ
28 FEB 2026 10:08AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସରେ, ଆମେ ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ କୌତୁହଳର ଉତ୍ସାହକୁ ପାଳନ କରୁ ଯାହା ଆମ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ସାର୍ ସି. ଭି. ରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରମଣ ପ୍ରଭାବର ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଆବିଷ୍କାରକୁ ଏହି ଦିବସ ସ୍ମରଣ କରାଇଥାଏ।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆବିଷ୍କାର ଭାରତୀୟ ଗବେଷଣାକୁ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଆମର ସଂକଳ୍ପ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ୍ସ ରେ ଲେଖିଛନ୍ତି;
ଆଜି, ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସରେ, ଆମେ ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ କୌତୁହଳର ଉତ୍ସାହକୁ ପାଳନ କରୁଛୁ ଯାହା ଆମ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି।
ଏହି ଦିନ ସାର୍ ସି. ଭି. ରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରମଣ ପ୍ରଭାବର ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଆବିଷ୍କାରକୁ ସ୍ମରଣ କରେ । ଏହି ଆବିଷ୍କାର ଭାରତୀୟ ଗବେଷଣାକୁ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ସ୍ଥାନିତ କରିଥିଲା।
ଆମେ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଛୁ।