Prime Minister's Office
Text of PM’s address during the launch of various development projects in Puducherry
01 MAR 2026 2:23PM by PIB Delhi
Chief Minister of Puducherry, Shri N. Rangasamy, My Union Cabinet colleague, Shri Mansukh Mandaviya, Lt. Governor of Puducherry, Shri K. Kailashnathan, Speaker, Shri R. Selvam, Home Minister, Shri A. Namassivayam, Other leaders, My dear sisters and brothers of Puducherry, Vanakkam!
Friends,
It is an honour to be here in Puducherry. This is the land of Siddhar, saints, poets and freedom fighters. This is where Mahakavi Subramania Bharati ignited the fire of nationalism. From here, Sri Aurobindo and The Mother gave a new spiritual vision for the whole world.
Friends,
When I came here earlier, I had given the mantra of BEST Puducherry. BEST means Business, Education, Spirituality and Tourism. In the last four and a half years, this vision is bearing fruit. Puducherry has witnessed good governance and development. When the Centre and the UT work with the same vision and dedication, results are faster and better. Puducherry has shown an impressive rise in per capita income. It has also achieved the highest Social Progress Index score in the country. Now, the double-engine NDA government will add more momentum to Puducherry’s growth. Today, projects worth more than Two Thousand Seven Hundred Crore Rupees are being inaugurated and foundation stones are being laid. These projects will transform the lives of the people.
Friends,
Across India, there is a great emphasis on building top-quality infrastructure. In this year’s budget, we have set aside a record Twelve Lakh Crore Rupees for building infrastructure. This will also benefit the people of Puducherry. We included Puducherry under the Special Assistance to States for Capital Investment Scheme, which used to be open only for states. More funding for infrastructure means better roads, water supply, coastal infrastructure, schools, hospitals and many such projects. These facilities directly make the lives of the people better.
Friends,
A strong and empowered youth is the foundation of our growth. We are working to support their dreams. At NIT Karaikal, the new Dr. APJ Abdul Kalam Engineering Block and modern hostel facilities will strengthen technical education for many students. Infrastructure upgrades have been done in Pondicherry University. Its new lecture halls, girls’ hostels and other infrastructure will help students. I am told that thousands of vacancies in various departments of the Puducherry government have been filled. For many of these posts, direct recruitment examinations had not been conducted for decades. But the double engine government got it done. I congratulate all youth who have joined to serve the people.
Friends,
Today, the world is focussing on mobility that is cleaner and greener. Electric vehicles have become an important part of our life. In a tourism hub like Puducherry, electric buses can be a gamechanger in reducing pollution. Under PM e-Bus Sewa, electric buses are being provided today. The housing projects related to our programme today will give families stability and dignity. There are projects worth several hundred crores across Puducherry, Karaikal, Mahe and Yanam which will help people. Water desalination plants will ensure clean drinking water. New Sewage Treatment Plants will improve waste management. The government is also working to reduce flooding and waterlogging during monsoons. All our efforts are towards providing Ease of Living for the people of Puducherry. यहाँ कुछ बच्चे बढ़िया-बढ़िया चित्र बनाकर ले आए हैं। जरा एसपीजी के लोगों से कहूँगा, जरा उसको कलेक्ट कर लें। Thank you my friends, Thank you Very Much. Please collect all the gifts.
Friends,
Any nation can progress only when its human capital is healthy. That is why healthcare remains our foremost priority. We believe that healthcare should be accessible, available and affordable to all. Ayushman Bharat scheme is already fulfilling this vision for crores of families across India. No citizen of Puducherry should be forced to travel far for treatment. Instead, we want people of other regions to come here to heal. I strongly believe that Puducherry can become a medical tourism hub. Puducherry already has nine medical colleges. The modernisation of the Regional Cancer Centre at JIPMER will further expand healthcare capacity. Today, the foundation stone has been laid for three Critical Care Blocks for critically ill patients under PM-ABHIM. These new Critical Care Blocks in Puducherry and Karaikal will significantly enhance emergency capacity. Puducherry is known for Siddha medicine and holistic healthcare. The new Integrated AYUSH Hospital in Karaikal will serve the people.
Friends,
Connectivity is the backbone of progress. We are focusing both on rural and urban infrastructure. On one hand, hundreds of kilometres of rural roads are being built. They are improving connectivity for students, farmers, workers and small businesses. At the same time, we are also working to ensure decongestion of Puducherry. We have announced projects worth over One Thousand Crore Rupees in Puducherry Town. This includes a flyover worth Four Hundred And Forty Crore Rupees.
Friends,
Connectivity to Chennai is being improved through upgrades in the East Coast Road and Grand Southern Trunk Road. Travel time between Puducherry and Chennai will reduce to about 1.5-2 hours. The Puducherry to Cuddalore National Highway is already completed and the Karaikal National Highway is being upgraded. We are investing more than Thirty Thousand Crore Rupees in road projects in the East Coast Corridor up to Kanyakumari. These projects link parts of Puducherry to major economic hubs like Chennai, Bengaluru and Coimbatore. Such connectivity will significantly boost tourism, trade and industry.
Friends,
Tourism is one of Puducherry’s greatest strengths. As a weekend destination, it already attracts thousands of people. Trains and flights are always full. It is due to the warmth of the people of Puducherry that this is happening. With investments in spiritual tourism, eco-tourism and health tourism, we are taking this to new heights. Under the PRASHAD Scheme, development of pilgrimage facilities at various temples is being done. Sri Aurobindo and the Mother saw Auroville as the Universal City of Consciousness. I am happy to know that a Global Spiritual Mahotsav is beginning today in Auroville. Such gatherings unite people across regions and religions.
Friends,
It is important to celebrate the good work that is being done by the double engine government. But it is also important to remember how things were earlier. The people of Puducherry suffered immensely during Congress-DMK rule. Those years were marked by political instability, corruption, crime and suffering of the poor. Ration shops had no rice. Salaries were delayed. Goons and drug mafias ruled the streets.
Friends,
Congress had made Puducherry an ATM for one family that sits in Delhi. When it comes to DMK, you are seeing the long list of scams that are happening in Tamil Nadu also. Congress and DMK had become a speed breaker in Puducherry’s development journey. Now the same forces are hungry for power again. Should Puducherry go back to that era of corruption and crime? I am sure the people of Puducherry do not want that.
Friends,
Puducherry has been such an important part of our freedom struggle. Many leaders were born here. Some of them came here and worked from here. This land has been crucial to India getting freedom in 1947. Now, by 2047, we must create a developed Puducherry and a developed India. The double engine government of Puducherry is with you in this mission. We will keep working for BEST Puducherry.
नण्ड्री!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পুদুচেরীদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
01 MAR 2026 2:23PM by PIB Imphal
পুদুচেরীগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী এন. রঙ্গাসামি, ঐহাক্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপ শ্রী মনসুখ মান্দাবিয়া, পুদুচেরীগী লেফতেনেন্ত গভর্নর , শ্রী কে. কৈলাশনাথন, স্পিকর, শ্রী আর. সেলভম, হোম মিনিস্তর, শ্রী এ. নমসিভায়ম, অতোপ্পা লুচিংবশিং, পুদুচেরীগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, ভানাক্কম!
মরুপশিং,
পুদুচেরীদা লাকপা অসি ঐহাক্কীদমক ইকায় খুম্নবা অমনি। মসি সিদ্ধর, সন্তশিং, কবি অমসুং নীংতম লান্মীশিংগী লমদমনি। মসিদা মহাকাভি সুব্রামনিয়া ভারতীনা নেস্নেলিজমগী মৈরি চুখৎখি। মফম অসিদগী, শ্রী ঔরোবিন্দো অমসুং মমা অসিনা মালেম পুম্বগীদমক্তা অনৌবা স্পিরিচুএল ভিজন অমা পীখি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মমাংদা মফম অসিদা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না বি.ই.এস.তি. পুদুচেরীগী মন্ত্র পীখি। বি.ই.এস.তি হায়বসিনা বিজিনেস, এজুকেসন, স্পিরিচুএলিতী অমসুং তুরিজম হায়বনি। হৌখিবা চহি মরি অমসুং মখাইগী মনুংদা, মসিগী মঙলান অসিনা মহৈ পীরি। পুদুচেরীদা অফবা লৈঙাক অমসুং চাউখৎ-থৌরাং লৈরে। সেন্তর অমসুং য়ু.তি.না চপ মান্নবা মীৎয়েং অমসুং থৌনাগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবা মতমদা, মহৈশিং অসি হেন্না থুনা অমসুং হেন্না ফবা ওই। পুদুচেরীদা মীওই অমগী ওইবা ইনকম চাউনা হেনগৎলক্লি। মসিনা লৈবাক অসিদা সোসিএল প্রোগ্রেস ইন্দেক্সকী খ্বাইদগী ৱাংবা স্কোরসু ফংলে। হৌজিক, দবল-ইঞ্জিন এন.দি.এ. সরকারনা পুদুচেরীগী চাউখৎ-থৌরাংদা অহেনবা ইথিল পীরগনি। ঙসি লুপা করোর লিশিং অনিগা চাতরেৎ হেনবগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত শীনবা থুংনা, অৱাংবা থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা অহেনবা মীৎয়েং চঙলি। চহি অসিগী বজেৎ অসিদা ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা রেকোর্দ ওইনা লুপা করোর লাখ ১২ থাদোক্লে। মসিনা পুদুচেরীগী মীয়ামদসু কান্নবা ফংহল্লগনি। ঐখোয়না পুদুচেরীবু কেপিতেল ইনবেস্তমেন্ত স্কিমগীদমক রাজ্যশিংদা অখন্নবা মতেং পীবগী মখাদা য়াওহনখি, মসি রাজ্যশিংগীদমক খক্তা হাংদোক্লম্মি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা অহেনবা ফন্দিং পীবা হায়বসিনা হেন্না ফবা লম্বী, ঈশিং সপ্লাই, কোস্তেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্কুলশিং, হোস্পিতালশিং অমসুং অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অমা তাকই। হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা হকথেংননা হেন্না ফগৎহল্লি।
মরুপশিং,
মপাঙ্গল কনবা অমসুং শক্তি লৈরবা নহারোল অমা হায়বসি ঐখোয়গী চাউখৎপগী য়ুম্ফম্নি। ঐখোয়না মখোয়গী মঙলানশিংবু শৌগৎনবা থবক তৌরি। এন.আই.তি. কেরাইকলদা, অনৌবা দোক্তর এ.পি.জে. অব্দুল কালাম ইঞ্জিনীয়রিং ব্লোক অমসুং মোদর্ন হোস্তেল ফেসিলিতীশিংনা মহৈরোই কয়াগী তেক্নিকেল এজুকেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। পোন্দিচেরী য়ুনিভর্সিতীদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌখ্রে। মসিগী অনৌবা লেকচর হোলশিং, নুপীমচাশিংগী হোস্তেলশিং অমসুং অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংনা মহৈরোইশিংদা মতেং পাংগনি। পুদুচেরী সরকারগী তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংদা লৈরিবা অহাংবা ফম লিশিং কয়া অমা মেনশিনখ্রে হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লি। অসিগুম্বা পোস্ত কয়া অসিগীদমক্তা, চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী হকথেংননা রিক্রুৎমেন্ত একজামিনেসন পাংথোকখিদ্রি। অদুবু দবল ইঞ্জিন গবর্নমেন্তনা মসি পাংথোকখি। মীয়ামগী সেবা তৌনবা চংলকখিবা নহা পুম্নমকপু ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম অসিনা ক্লিনর অমসুং গ্রীনর ওইবা মোবিলিতীদা মীৎয়েং থম্লি। ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরে। পুদুচেরীগুম্বা তুরিজম হব অমদা, ইলেক্ত্রিক বসশিংনা পোলুসন হন্থহনবদা গেম চেঞ্জর অমা ওইবা য়াই। পি.এম. ই-বস সেৱাগী মখাদা, ইলেক্ত্রিক বসশিং ঙসিদগী ফংহল্লে। ঙসি ঐখোয়গী প্রোগ্রামগা মরী লৈনবা হাউজিং প্রোজেক্তশিংনা ইমুংশিংদা স্তেবিলিতী অমসুং দিগ্নিতি পীগনি। পুদুচেরী, কারাইকল, মাহে অমসুং য়ানমদা লুপা করোর চাম্মাগী প্রোজেক্তশিং লৈরি অমসুং মসিনা মীয়ামদা মতেং পাংগনি। ঈশিংগী দিস্তিলেসন প্লান্তশিংনা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনগনি। অনৌবা সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্তশিংনা ৱেস্ত মেনেজমেন্ত ফগৎহনগনি। সরকারনা নোংজু মতমদা ঈশিং ঈচাও অমসুং ঈশিং থুমজিনবা হন্থহন্নবা হোৎনরি। পুদুচেরীগী মীয়ামগীদমক ইজ ওফ লিবিং ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মফম অসিদা অঙাং খরনা ফজ-ফজবা লাই য়েক্তুনা পুদুনা লাক্লি। মদুদা লৈরিবা এস.পি.জি.গী মীওইশিংদা ঐনা হায়জনীংবদি মদু লৌশিল্লু। ঐগী মরুপশিং, থাগৎচরি। থাগৎচরি। খুদোলপোৎ পুম্নমক লৌশিনবিয়ু।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তনা মসিগী হ্যুমেন কেপিতেল অসি হকচাং ফনা লৈরবা মতমদা খক্তদা চাউখৎপা ঙমগনি। মরম অসিনা হেল্থকেয়র অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা ওইরি। ঐখোয়না থাজৈ মদুদি হেল্থকেয়র অসি মীপুম খুদিংমক্তা এক্সেসিবল ওইহনগদবনি, ফংহনগদবনি অমসুং মমল হোংহনগদবনি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিম্না ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা ইমুং করোর কয়াগীদমক মসিগী মীৎয়েং অসি হান্ননা মপুং ফাহল্লিবনি। পুদুচেরীগী প্রজা অমত্তবু লাইয়েংনবা অরাপ্পা মফমশিংদা চৎপা তৌহল্লোইদবনি। মদুগী মহুত্তা, ঐখোয়না অতোপ্পা লমদমশিংগী মীওইশিংবু মফম অসিদা লাকপদা হকচাং ফনা লৈহনবা পাম্মি। পুদুচেরী অসি মেদিকেল তুরিজম হব অমা ওইরকপা য়াই হায়না ঐনা থাজৈ। পুদুচেরীদা মেদিকেল কোলেজ নিপান লৈরে। জি.আই.পি.এম.ই.আর.দা রিজনেল কেন্সর সেন্তর মোদর্নাইজেসন তৌবনা হেল্থকেয়র কেপাসিতী হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লগনি। ঙসি, পি.এম.-এ.বি.আই.এম.গী মখাদা অনাবা অনাবশিংগীদমক ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক অহুমগীদমক উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। পুদুচেরী অমসুং কেরাইকলদা অনৌবা ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোকশিং অসিনা ইমর্জেন্সী কেপাসিতী য়াম্না হেনগৎহনগনি। পুদুচেরী অসি সিদ্ধা মেদিসিন অমসুং হোলিস্তিক হেল্থকেয়রগীদমক খঙনৈ। কারাইকলদা অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ আয়ুশ হোস্পিতাল অসিনা মীয়ামগী সেবা তৌগনি।
মরুপশিং,
কনেক্তিবিতী অসি চাউখৎপগী য়ুম্ফম্নি। ঐখোয়না রুরেল অমসুং অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর অনিমক্তা মীৎয়েং থম্লি। নাকল অমরোমদা, খুঙ্গংগী লম্বী কিলোমিতর চাম্মরোম শাখ্রে। মখোয়না মহৈরোইশিং, লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং অপীকপা বিজিনেসশিংগী কনেক্তিবিতী ফগৎহল্লি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না পুদুচেরীগী কঞ্জেস্তেসন হন্থহন্নবা থবকসু পায়খৎলি। ঐখোয়না পুদুচেরী তাউনদা লুপা করোর লিশিং অমদগী হেনবগী প্রোজেক্তশিং লাউথোকখ্রে। মসিদা লুপা করোর ৪৪০গী ফ্লাই ওভর অমা য়াওরি।
মরুপশিং,
ইস্ত কোস্ত রোদ অমসুং গ্রান্দ সাউদর্ন ত্রঙ্ক রোদকী অপগ্রেদ তৌদুনা চেন্নাইগা কনেক্তিবিতী ফগৎহল্লে। পুদুচেরী অমসুং চেন্নাইগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী মতম অসি চাউরাক্না পুং ১.৫-২দা হন্থহল্লগনি। পুদুচেরীদগী কুদ্দলুর ফাওবগী নেস্নেল হায়ৱে অসি হান্ননা লোইশিনখ্রে অমসুং কারাইকল নেস্নেল হায়ৱে অসিসু অপগ্রেদ তৌরি। ঐখোয়না ইস্ত কোস্ত কোরিদোরদা কন্যাকুমারী ফাওবদা লম্বীগী প্রোজেক্তশিংদা লুপা করোর লিশিং কুনথ্রারোম হেন্না ইনভেস্ত তৌরি। প্রোজেক্তশিং অসিনা পুদুচেরীগী শরুকশিংবু চেন্নাই, বেঙ্গালুরু অমসুং কোইম্বতুরগুম্বা মরু ওইবা ইকোনোমিক হবশিংগা শম্নহল্লি। অসিগুম্বা কনেক্তিবিতী অসিনা তুরিজম, ললোন-ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রীদা চাউনা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
তুরিজম অসি পুদুচেরীগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গল অমনি। ৱিক-এন্দ দেস্তিনেসনগী মফম অমা ওইনা, মসিদা মীওই লিশিং কয়া অমা চঙশিল্লি। ত্রেন অমসুং ফ্লাইতশিং অসি মতম পুম্নমক্তা মপুং ফানা লৈ। পুদুচেরীগী মীয়ামগী নুংশিবা অসিনা মরম ওইদুনা মসি ওইরক্লি। স্পিরিচুএল তুরিজম, ইকো-তুরিজম অমসুং হেল্থ তুরিজমদা শেল থাদদুনা, ঐখোয়না মসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলি। প্রসাদ স্কিমগী মখাদা তোঙান তোঙানবা লাইশঙশিংদা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। শ্রী ঔরোবিন্দো অমসুং মাদর অদুনা ঔরোভিলবু য়ুনিভর্সেল সিতী ওফ কন্সয়সন্স ওইনা উখি। ঙসি ঔরোভিলদা গ্লোবেল স্পিরিচুএল মহোৎসব অমা হৌরে হায়বা খঙবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। অসিগুম্বা মীফমশিং অসিনা লমদম অমসুং ধর্মগী খেন্নবা লৈতনা মীওই কয়া অমত্তা ওইহল্লি।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্না পাংথোক্লিবা অফবা থবকশিং অসি থাগৎপা ফোংদোকপা অসি য়াম্না মরু ওই। অদুবু হান্নগী ফিভমদু নিংশিংবা অসিসু য়াম্না মরু ওই। কংগ্রেস অমসুং দি.এম.কে.গী লৈঙাক্কী মতমদা পুদুচেরীগী মীয়াম্না য়াম্না অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মতম অদুদা রাজনিতীগী ওইবা তংদু লৈতাদবা, শেঞ্জা-থুমজা, ক্রাইম অমসুং লাইরবশিংগী অৱা-অনা কয়া লৈরম্মি। রেসন দুকানশিংদা চেং লৈতে। তোলোপ পীবদা থেংথখি। গুনদাশিং অমসুং দ্রগ মাফিয়াশিংনা লম্বীশিংদা লৈঙাক্লম্মি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা দিল্লীদা লৈবা ইমুং অমগীদমক পুদুচেরীবু এ.তি.এম. অমা ওইহনখি। দি.এম.কে.গী মতাং লাকপদা, তামিল নাদুদসু থোক্লিবা স্কেমশিংগী অশাংবা লিস্ত অসি অদোম্না উবা ফংলি। কংগ্রেস অমসুং দি.এম.কে.না পুদুচেরীগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা খোঙজেল য়াঙখৎলকখি। হৌজিক অমুক্কা হন্না শক্তিগীদমক্তা চপ মান্নবা ফোর্সশিং অসিনা খৌরাংবা পোক্লি। পুদুচেরী অসি শেঞ্জা-থুমজা অমসুং ক্রাইমগী মতম অদুদা অমুক হন্না হনগদ্রা? পুদুচেরীগী মীয়াম্না মসি পাম্লোই হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
পুদুচেরী অসি ঐখোয়গী নীংতম লানফমগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি। মফম অসিদা লুচিংবা কয়া অমা পোকখি। মখোয়গী মনুংদা খরদি মফমসিদা লাকখি অমসুং মফমসিদগী থবক তৌখি। মসিগী লম অসি ১৯৪৭তা ভারতনা নীংতম্বা ফংবদা য়াম্না মরু ওই। হৌজিক, ২০৪৭ ফাওবদা ঐখোয়না চাউখৎলবা পুদুচেরী অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগদবনি। পুদুচেরীগী দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসি মসিগী মিসন অসিদা অদোমগা লোয়ননা লৈরি। ঐখোয়না বি.ই.এস.তি.(বেস্ত) পুদুচেরীগীদমক থবক তৌখিগনি।
নন্দ্রী!