Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during the 350th Shaheedi Samagam of Sri Guru Teg Bahadur Ji in Navi Mumbai via video conferencing
01 MAR 2026 7:58PM by PIB Delhi
Jo bole so nihal, Sat Shri Akal! Today, we all, on the 350th martyrdom anniversary of ‘Hind di Chadar’ Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, are piously remembering him. My salutations to everyone present in this martyrdom congregation. ​Being able to be a part of this historic and holy event is a matter of good fortune for me.
​Friends,
​The history of India is a history of bravery, coordination, and cooperation. Through this event on the land of Maharashtra, we are becoming witnesses to that same great heritage. When our Gurus practiced the ultimate limit of sacrifice, at that time, our social unity played a very big role. People of every section, every society, received inspiration from our Gurus. Society learned to remain firm for truth and culture under all circumstances. In that grand sacrifice of social unity, rituals like Sri Guru Gobind Singh Ji’s Guru Nanak Namleva Sangat played a very big role. Today, when the country again needs social unity the most, this wonderful organization of Sangat is giving us confidence that the blessings of our Gurus and saints are with us.
​Friends,
​This Samagam has been a continuously ongoing Yajña. The beginning of this journey happened last year from the holy land of Nagpur. Then, on the historic land of Takht Sri Hazur Sahib, Nanded, we all saw that emotion deepening further. And today in Navi Mumbai, this journey has reached an important milestone. The message of this journey has not remained limited to these three cities. To every corner of Maharashtra, to thousands of villages and small settlements, that heroic history of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji has been conveyed. I especially congratulate the Maharashtra Government that it organized this program.
​Friends,
​In the memory of this great sacrifice of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, programs have been organized on a large scale in different parts of the country. Just a short while ago, in the event held at Kurukshetra, Haryana, and in that grand event, I had the good fortune of being present in that event. The Central Government is celebrating every historical occasion related to our Guru Sahibs at the national level. As you all know, the 400th Prakash Parab of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, the release of the commemorative postage stamp and special coin dedicated to Sri Guru Tegh Bahadur Ji, the 550th Prakash Parab of Guru Nanak Dev Ji - we have celebrated every festival and occasion associated with our Gurus with full devotion. We have also started the national tradition of celebrating Veer Bal Diwas every year in honor of the Sahibzadas.
​Friends,
​Completing the construction of the Kartarpur Sahib Corridor in record time, construction of new facilities for the Sri Hemkund Sahib Yatra, relief in FCRA to Sikh organizations and many institutions associated with Gurdwaras, giving a place to Sikh history in the curriculum and cultural discourse - so many such works, for which our Sikh brothers and sisters were waiting for decades, we have got the privilege of completing them.
​Brothers and sisters,
​Our government is working with commitment for respect and justice for Sikhs. Because of this commitment, we formed the SIT to investigate the 1984 riots. Reopened closed 1984 riot cases. In many cases, the guilty were punished. Additional compensation was announced for the 1984 victim families. The National Commission for Minorities was given a more active role. Similarly, when the question of the safety of Sikh brothers in Afghanistan and the respect of Guru Granth Sahib arose, our government worked in mission mode. We brought back the Swaroops of Guru Granth Sahib safely and respectfully. We cleared the way to give citizenship to Afghan Sikhs and Hindus. We provided relief to persecuted Sikh refugees through CAA. Rehabilitation packages were also implemented for the Sikh families of Jammu and Kashmir. Similarly, OCI and visa rules were simplified. Names of thousands of blacklisted Sikhs were removed from the blacklist. The process of overseas Sikhs coming to and going from India was made very simple.
​Friends,
​Respect for the faith of the Sikh community, the creation of new opportunities for their progress - we consider this our responsibility as well, and we also consider this service our good fortune.
​Friends,
​The spirit of standing with courage and truth is as relevant today as it was in the time of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji. When the new generation connects with these values, then tradition does not remain a memory, it becomes the path to the future. This is the objective of this Samagam; that we do not merely remember history, but rather adopt it in the conduct of life. With this feeling, once again, I respectfully salute all the organizers and Sangat associated with this holy Samagam. I express my heartfelt gratitude to all of you for this historic effort. Waheguru Ji Ka Khalsa, Waheguru Ji Ki Fateh.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ୩୫୦ତମ ସହିଦ୍ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
01 MAR 2026 7:58PM by PIB Bhubaneswar
ଯୋ ବୋଲେ ସୋ ନିହାଲ, ସତ୍ ଶ୍ରୀ ଅକାଲ ! ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ, 'ହିନ୍ଦ୍ ଦି ଚାଦର' ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କ ତିନି ଶହ ପଚାଶ ତମ ସହିଦ ପର୍ବର ପୂଣ୍ୟ ତିଥିରେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ। ଏହି ସହିଦ ସଭାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ। ​
ଏହି ଐତିହାସିକ ଏବଂ ପବିତ୍ର ଆୟୋଜନରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ମୋ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଇତିହାସ ସାହସ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସହଯୋଗର ଇତିହାସ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ସେହି ମହାନ ଐତିହ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରିଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମର ଗୁରୁମାନେ ତ୍ୟାଗର ପରାକାଷ୍ଠା ଦେଖାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେହି ସମୟରେ ସାମାଜିକ ଏକତାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜର ଲୋକମାନେ ଆମ ଗୁରୁମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିଲେ। ସମାଜ ସବୁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସତ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ରହିବା ଶିଖିଥିଲା। ସାମାଜିକ ଏକତାର ସେହି ମହାଯଜ୍ଞ , ସେଥିରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ଗୁରୁ ନାନକ ନାମଲେୱା ଭଳି ମହାନ ଆତ୍ମା ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଥିଲା। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶକୁ ସାମାଜିକ ଏକତାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ସାଥିମାନଙ୍କର ଏହି ଅଦ୍ଭୂତ ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ଆୟୋଜନ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ, ଆମର ଗୁରୁ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସହିତ ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମାଗମ ଏକ ନିରନ୍ତର ଚାଲୁଥିବା ଯଜ୍ଞ ହୋଇଆସିଛି। ଏହି ଯାତ୍ରା ଗତବର୍ଷ ନାଗପୁରର ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ପୁଣି ତଖ୍ତ ଶ୍ରୀ ହଜୁର ସାହିବ , ନାନ୍ଦେଡ଼ର ଐତିହାସିକ ଭୂମିରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର ହେଉଥିବାର ଦେଖିଲୁ। ଏବଂ ଆଜି ନାଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ଏହି ଯାତ୍ରା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ଯାତ୍ରାର ବାର୍ତ୍ତା କେବଳ ଏହି ତିନୋଟି ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ, ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମରେ ଏବଂ ଛୋଟ- ଛୋଟ ବସ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ , ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କର ସେହି ବୀରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଇତିହାସ ପହଞ୍ଚାଯାଇଛି। ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେ ଏଭଳି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କର ଏହି ମହାନ ବଳିଦାନର ସ୍ମୃତିରେ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ହରିୟାଣାର କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ,ଏବଂ ସେହି ସୁନ୍ଦର ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୋତେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ରସରକାର ଆମର ଗୁରୁ ସାହିବମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଐତିହାସିକ ଅବସରକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କ ୪୦୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପରବ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ସ୍ମାରକୀ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମୁଦ୍ରାର ଲୋକାର୍ପଣ , ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କ ପାଞ୍ଚଶହ ପଚାଶ ତମ ପ୍ରକାଶ ପରବ , ଆମେ ଆମର ଗୁରୁମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ବ ଏବଂ ଅବସରକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ପାଳନ କରିଛୁ। ଆମେ ସେହି ସମ୍ମାନନୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବୀର୍ ବାଲ୍ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାର ଜାତୀୟ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରତାରପୁର ସାହିବ କରିଡରର ନିର୍ମାଣକୁ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ କରିବା, ଶ୍ରୀ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣ, ଶିଖ୍ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ସଂସ୍ଥାକୁ ଏଫ ସି ଆର ଏ ରେ ରିହାତି, ଶିଖ୍ ଇତିହାସକୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଲୋଚନାରେ ସ୍ଥାନ ଦେବା, ଏପରି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଯାହାର ଅପେକ୍ଷା ଆମର ଶିଖ୍ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରହିଥିଲା , ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଆମକୁ ମିଳିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମର ସରକାର ଶିଖ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁଁ, ଆମେ ୧୯୮୪ ଦଙ୍ଗାର ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ଏସ୍ ଆଇ ଟି ଗଠନ କରିଥିଲୁ। ୧୯୮୪ଦଙ୍ଗାର ବନ୍ଦ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣିଥରେ ଖୋଲିଥିଲୁ। ଅନେକ ମାମଲାରେ ଦୋଷୀମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ୧୯୮୪ ପୀଡିତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷତିପୂରଣ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଜାତୀୟ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ କମିଶନକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେହିଭଳି ଭାବରେ , ଯେତେବେଳେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ଶିଖ୍ ଭାଇମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହିବଙ୍କର ସମ୍ମାନର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା, ଆମର ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରିଥିଲେ। ଆମେ ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହିବର ସ୍ୱରୂପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମ୍ମାନପୂର୍ବକ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲୁ। ଆମେ ଆଫଗାନର ଶିଖ୍ ଏବଂ ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କୁ ନାଗରିକତା ଦେବାର ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଥିଲୁ। ଆମେ ସିଏଏ ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ଯାତିତ ଶିଖ୍ ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ। ଜମ୍ମୁ -କାଶ୍ମୀରର ଶିଖ୍ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପୁନର୍ବାସ ପ୍ୟାକେଜ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି, ଓସିଆଇ ଏବଂ ଭିସା ନିୟମକୁ ସରଳ କରାଯାଇଥିଲା। କଳା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ହଜାର ହଜାର ଶିଖ୍ ଙ୍କ ନାମ କଳା ତାଲିକାରୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରବାସୀ ଶିଖ୍ ଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଯିବା-ଆସିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବହୁତ ସରଳ କରାଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିଖ୍ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆସ୍ଥା ଏବଂ ସମ୍ମାନ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି , ଆମେ ଏହାକୁ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ମନେ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଏହି ସେବାକୁ ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ମନେ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାହସ ଏବଂ ସତ୍ୟ ସହିତ ଠିଆ ହେବାର ମନୋଭାବ, ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିଛି ଯେତିକି ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କ ସମୟରେ ଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ପିଢ଼ି ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତି , ସେତେବେଳେ ପରମ୍ପରା ସ୍ମୃତି ହୋଇ ରହେ ନାହିଁ, ଏହା ଭବିଷ୍ୟତର ମାର୍ଗ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଏହି ସମାଗମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି , ଆମେ କେବଳ ଇତିହାସକୁ ମନେ ରଖିବା ନାହିଁ, ବରଂ ତାହାକୁ ଜୀବନ ଆଚରଣରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ପବିତ୍ର ସମାଗମ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସାଥିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ୱାହେଗୁରୁ ଜୀ କା ଖାଲସା, ୱାହେଗୁରୁ ଜୀ କି ଫତେହ।