Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during the 350th Shaheedi Samagam of Sri Guru Teg Bahadur Ji in Navi Mumbai via video conferencing
01 MAR 2026 7:58PM by PIB Delhi
Jo bole so nihal, Sat Shri Akal! Today, we all, on the 350th martyrdom anniversary of ‘Hind di Chadar’ Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, are piously remembering him. My salutations to everyone present in this martyrdom congregation. ​Being able to be a part of this historic and holy event is a matter of good fortune for me.
​Friends,
​The history of India is a history of bravery, coordination, and cooperation. Through this event on the land of Maharashtra, we are becoming witnesses to that same great heritage. When our Gurus practiced the ultimate limit of sacrifice, at that time, our social unity played a very big role. People of every section, every society, received inspiration from our Gurus. Society learned to remain firm for truth and culture under all circumstances. In that grand sacrifice of social unity, rituals like Sri Guru Gobind Singh Ji’s Guru Nanak Namleva Sangat played a very big role. Today, when the country again needs social unity the most, this wonderful organization of Sangat is giving us confidence that the blessings of our Gurus and saints are with us.
​Friends,
​This Samagam has been a continuously ongoing Yajña. The beginning of this journey happened last year from the holy land of Nagpur. Then, on the historic land of Takht Sri Hazur Sahib, Nanded, we all saw that emotion deepening further. And today in Navi Mumbai, this journey has reached an important milestone. The message of this journey has not remained limited to these three cities. To every corner of Maharashtra, to thousands of villages and small settlements, that heroic history of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji has been conveyed. I especially congratulate the Maharashtra Government that it organized this program.
​Friends,
​In the memory of this great sacrifice of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, programs have been organized on a large scale in different parts of the country. Just a short while ago, in the event held at Kurukshetra, Haryana, and in that grand event, I had the good fortune of being present in that event. The Central Government is celebrating every historical occasion related to our Guru Sahibs at the national level. As you all know, the 400th Prakash Parab of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, the release of the commemorative postage stamp and special coin dedicated to Sri Guru Tegh Bahadur Ji, the 550th Prakash Parab of Guru Nanak Dev Ji - we have celebrated every festival and occasion associated with our Gurus with full devotion. We have also started the national tradition of celebrating Veer Bal Diwas every year in honor of the Sahibzadas.
​Friends,
​Completing the construction of the Kartarpur Sahib Corridor in record time, construction of new facilities for the Sri Hemkund Sahib Yatra, relief in FCRA to Sikh organizations and many institutions associated with Gurdwaras, giving a place to Sikh history in the curriculum and cultural discourse - so many such works, for which our Sikh brothers and sisters were waiting for decades, we have got the privilege of completing them.
​Brothers and sisters,
​Our government is working with commitment for respect and justice for Sikhs. Because of this commitment, we formed the SIT to investigate the 1984 riots. Reopened closed 1984 riot cases. In many cases, the guilty were punished. Additional compensation was announced for the 1984 victim families. The National Commission for Minorities was given a more active role. Similarly, when the question of the safety of Sikh brothers in Afghanistan and the respect of Guru Granth Sahib arose, our government worked in mission mode. We brought back the Swaroops of Guru Granth Sahib safely and respectfully. We cleared the way to give citizenship to Afghan Sikhs and Hindus. We provided relief to persecuted Sikh refugees through CAA. Rehabilitation packages were also implemented for the Sikh families of Jammu and Kashmir. Similarly, OCI and visa rules were simplified. Names of thousands of blacklisted Sikhs were removed from the blacklist. The process of overseas Sikhs coming to and going from India was made very simple.
​Friends,
​Respect for the faith of the Sikh community, the creation of new opportunities for their progress - we consider this our responsibility as well, and we also consider this service our good fortune.
​Friends,
​The spirit of standing with courage and truth is as relevant today as it was in the time of Sri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji. When the new generation connects with these values, then tradition does not remain a memory, it becomes the path to the future. This is the objective of this Samagam; that we do not merely remember history, but rather adopt it in the conduct of life. With this feeling, once again, I respectfully salute all the organizers and Sangat associated with this holy Samagam. I express my heartfelt gratitude to all of you for this historic effort. Waheguru Ji Ka Khalsa, Waheguru Ji Ki Fateh.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নবি মুম্বাইদা পাংথোকখিবা শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জিগী ৩৫০ শুবা সহিদি সমাগমদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
01 MAR 2026 7:58PM by PIB Imphal
জো বোলে সো নিহাল, সাত শ্রী অকল! ঙসি, ঐখোয় পুম্নমক্না, শ্রী গুরু তেগ বহাদুর সাহিব জিগী ‘হিন্দ দি চাদার’ গী ৩৫০ শুবা থৱায় কৎখিবা কুমওন থৌরমদা, ঐখোয়না মহাক নিংশিংলি। থৱায় কনখিবগী মীয়াম পুনবা থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক ঐনা তরাম্না ওকচরি। অসিগুম্বা পুৱারি ওইরবা অমসুং শেংলবা থৌরম অমা শরুক য়াবা ফংবা অসি ঐগী লাইবক য়াম্না ফবনি।
মরুপশিং,
থৌনা ফবা, নুংশিননা হিংমিন্নবা অমসুং মতেং পাংনবনা ভারতকী পুৱারি মশক তাক্লি। মহারাষ্ট্রাদা পাংথোকপা থৌরম অসিগী খুৎথাংদা, মসিগী পুৱারি অসি ঐখোয়না উবা ফংলে। গুরুশিংনা কৎথোকপগী মতোল লোম্বা মতমদা, খুন্নাইগী অপুনবনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি, অচুম্বা অমসুং নাৎকীদমক হোংবা লৈতনা লৈনবা কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইনা মখোয়দগী ইথিল ফংখি। খুন্নাইগী অপুনবা পুরক্নবা অচৌবা থবক অদুদা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহ জিগী ‘গুরু নানক নাম-লেবা শঙ্গৎ’ গুম্বা চৎনবীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি। ঙসি লৈবাক অসিনা অমুক হন্না খুন্নাইগী অপুনবা দরকার ওইরকপা মতমদা, ‘শঙ্গৎ’ গী অঙকপা মীয়াম পুনবা অসিনা লৈবাক অসিদা গুরুশিং অমসুং সাধুশিংগী থৌজালশিং ঐখোয়না অমুক হন্না পীরে।
মরুপশিং,
সমাগাম অসি লেপতনা চৎথবা যজ্ঞনি। খোঙচৎ অসি হৌখিবা চহিদা নাগপুরগী শেংলবা লমদমদগী হৌদোকখি। মতম অদুদা, ‘তখত শ্রী হাজুর সাহিব, নান্দেদ’ গী পুৱারি ওইরবা লমদমদা হেন্না পুক্নিং নুংশিবা ঐখোয়না উবা ফংখি। খোঙচৎ অসিগী পাউজেল সহর অহুম অসি খক্তদা লেংদনা লৈখিদে। নবি মুম্বাইদা খোঙচৎ অসি শিংথাবা য়ানা মাইপাকখি, শ্রী তেগ বহাদুর সাহিব জিগী পুৱারি মহারাষ্ট্রাগী মফম খুদিংদা য়ৌখি, খুঙ্গং লিশিং কয়াদা য়ৌখি। থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐনা মহারাষ্ট্রা সরকার থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
শ্রী গুরু তেগ বহাদুর সাহিব জিগী কৎথোকপা অসি নিংশিংদুনা, লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা থৌরম কয়া পাংথোকখ্রে। ঙাইহাক্কী মমাঙদা, হরিয়ানাগী কুরুক্ষেত্রদা থৌরম অমা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা মহাক্না ফংখি। অমসুং কেন্দ্র সরকারনা শীন্দুনা জাতিগী থাক্ত গুরু সাহিবশিংগী পুৱারি ওইরবা থৌরম পাংথোকখি। শ্রী গুরু তেগ বহাদুর সাহিব জিগী ৪০০ শুবা প্রকাস পুরব পাংথোক্তুনা নিংশিং শেনয়েক অমা অমসুং অখন্নবা পোষ্টেচ ষ্টাম্প অমা ফোঙখি অমসুং গুরু নানক দেব জিগী ৫৫০ শুবা প্রকাস পুরব পাংথোকখি, থৌরম খুদিংমক মপুংফানা চঙজবগা লোয়ননা পাংথোকখি। ‘সাহিবজাদাস’ ইকায়খুম্নবা উৎনবা চহি খুদিংগী ‘বীর বাল দিবস’ পাংথোকপগী লৈবাক্কী অনৌবা চৎনবী লৈরে।
মরুপশিং,
অকক্নবা মতমগী মনুংদা ‘করতারপুর সাহিব কোরিদোর’ শাবা লোইশিনবা অমসুং ‘শ্রী হেমকুন্দ সাহিব যাত্রা’ য়াওনা অচৌবা মাইপাকপা কয়া লৈরে। সিখ লুপশিং অমসুং গুরুদ্বারাশিংগা মরী লৈনবা লুপশিংদা এফ.সি.আর.এগী কোমথোকপা লৈরে, লোয়ননা স্কুলগী করিকুলম অমসুং নাৎকী থবকশিংদা সিখ পুৱারিগী মফম চপ চান্না কল্লে, মীয়াম্না চহি কয়া ঙাইরকপা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে।
মরুপশিং,
সিখশিংগী ইকায়খুম্নবা অমসুং অচুম্বা ৱায়েলগীদমক ঐখোয়গী সরকারনা পীখিবা থাজবা থবক ওইনা পাংথোক্লে। পীখিবা থাজবা অদুগী মতুংইন্না, ১৯৮৪ গী সিখ রাইওৎ থিজিন্নবা এস.আই.তি অমা শেম্লে অমসুং থুপচিনখ্রবা কেসশিং অমুক হাংদোক্তুনা, মরা লৈবশিং চৈরাক পীরে। ১৯৮৪ গী থৌক্তদা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংশিংদা অহেনবা কম্পেসেসন পীনবা লাউথোক্লে অমসুং অপীকপা ফুরুপশিংগী নেসনেল কম্মিসন্দা অহেনবা থৌদাং শীন্নরে। অফগানিস্তানদা সিখ ইনাওশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা অমসুং ‘গুরু গ্রান্থ সাহিব’গী শ্বারুপ হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্নবা সরকারনা মিসনগী মওংদা থবক পায়খৎলে। অফগান সিখশিং অমসুং হিন্দুশিং ভারতকী নাগরিক ওইহন্নবা সরকারনা লম্বী শেম্লে, রিফ্যুজিশিংদা সি.এ.এগী খুৎথাংদা মতেং পাংলে অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরদা সিখ ইমুংশিং অমুক হন্না খুন্দা-লৈতানবা পেকেজশিং পীরে। ও.সি.আই অমসুং ভিসাগী নিয়মশিং লাইথোকহল্লে অমসুং মপান্দা লৈরিবা সিখশিং চৎথোক-চৎশিন লাইনবা ব্লেকলিষ্টতগী মিং লিশিং কয়া লৌথোক্লে। মপান্দা লৈরিবা সিখশিং ভারত্ত লাকপা অমসুং চৎখিবগী থবক লাইথোকহল্লে।
মরুপশিং,
সিখ মীয়ামগী লাইনিং ইকায়খুম্নবা অমসুং মখোয় চাউখৎনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা অসি সরকারগী থৌদাং অমনি অমসুং খুদোংচাবা অমনি অমসুং থবক অসি পাংথোকপা ঐখোয়গী লাইবক ফবনি হায়না ঐখোয়না খল্লি।
মরুপশিং,
শ্রী তেগ বহাদুর সাহিব জিগী মতম থোকখিবা থৌনা অমসুং অচুম্বগা লোয়ননা লেপ্পগী ৱাখল্লোন হৌজিক ফাওবা চুনরি। অনৌবা মীরোলশিংনা হায়রিবা গুনশিংগা শম্নবা মতমদা, চৎনবী অসি নিংশিংবা অমা ওইবা খক নত্তনা তুংগী লম্বী অমা ওইরক্কনি। সমাগামগী পান্দম অসি পুৱারি নিংশিংবা খক নত্তে, মসি কনাগুম্ব অমগী মনুংদা গুন ওইনা লৈহনবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, থৌরম শীল্লিবশিং অমসুং শেংলবা সমাগম অসিগা লোয়নরিবা শঙ্গৎ ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিগীদমক মীয়াম পুম্নমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ৱাহেগুরু জি কা খালসা, ৱাহেগুরু জি কি ফাতেহ।