Prime Minister's Office
India-Canada Joint Leaders’ Statement
02 MAR 2026 5:05PM by PIB Delhi
At the invitation of His Excellency Narendra Modi, Prime Minister of India, the Right Honourable Mark Carney, Prime Minister of Canada, paid an official visit to India from February 27 – March 2, 2026. This was Prime Minister Carney’s first visit to India after taking over as the Prime Minister of Canada and is the first bilateral visit to India by a Canadian Prime Minister since 2018. Prime Minister Carney was accompanied by a Canadian high-level delegation that included senior ministers, provincial leaders and leading CEOs.
Commemorating 79 years of establishment of diplomatic relations, the Leaders reaffirmed the importance of the Canada–India relationship, grounded in shared democratic values, deep people-to-people ties, respect for sovereignty and territorial integrity, and a joint commitment to the rule of law.
The Leaders acknowledged that, in an increasingly complex and uncertain global context, a strong, resilient, and forward-looking partnership between two vibrant democracies contributes meaningfully to mutual prosperity and to advancing shared global priorities. They underscored that closer cooperation between India and Canada will help reinforce international rules and norms that are applied fairly, strengthen economic resilience, promote sustainable development, and address global challenges including climate change, rapid technological transformation, and public health. The Leaders affirmed their shared resolve to work together bilaterally and in multilateral fora to uphold democratic values, support inclusive growth, and contribute to peace, stability, and prosperity in the Indo-Pacific and beyond.
Building on this shared vision, the Leaders agreed to adopt the principle of "Vasudhaiva Kutumbakam” or "One Earth, One Family, One Future” as the overarching guiding framework for the renewed India–Canada Strategic Partnership, reflecting their commitment to sustainability, inclusivity, and collective global responsibility. They underscored the alignment between India’s vision of Viksit Bharat and Canada’s Build Canada Strong agenda, and affirmed that enhanced bilateral cooperation across growth, innovation, energy transition, food and nutrition security, trusted digital ecosystems, resilient supply chains, skills and talent mobility, and people-centric development will serve as a catalyst for resilient societies, shared prosperity, and a more sustainable future for both countries and the wider world.
Progress and Implementation of the New Roadmap
Both Leaders welcomed the significant progress achieved since their meetings on the margins of the G7 Summit in Kananaskis and the G20 Summit in Johannesburg in the implementation of New Roadmap for Canada–India Relations, thereby providing a clear direction for strengthening the Canada–India partnership. They noted with satisfaction the increased frequency of two-way Ministerial-level engagements, which have injected renewed momentum into bilateral cooperation across priority sectors; welcomed the activation of various institutional dialogue mechanisms and enhanced sub-national engagement, underscoring their importance in deepening mutual understanding and policy coordination; acknowledged the return of diplomatic representatives to their respective missions; and appreciated the constructive steps taken toward the gradual normalization of bilateral ties, reflecting a shared commitment to strengthening bilateral relations in a spirit of mutual respect, accommodation, and cooperation.
The Leaders highlighted the strong commercial foundation underpinning bilateral ties, reflected in the launch of negotiations of a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and in significant business announcements and investment commitments in recent months. These developments demonstrate the expanding scale, diversification, and sophistication of the bilateral economic relationship and signal growing confidence among businesses and investors in both markets. The Leaders noted that sustained engagement between industry and government, supported by an enabling policy environment, will be essential to unlock new opportunities in priority sectors and to translate commercial momentum into long-term, mutually beneficial economic growth.
Building on this momentum, the Leaders agreed to deepen collaboration across the following priority sectors:
ONE EARTH
Strategic Energy Partnership
Recognizing their complementary strengths as energy powers, the Leaders agreed to advance the India-Canada Strategic Energy Partnership aimed at deepening long-term cooperation across the energy value chain. They reaffirmed the immense importance of energy security and diversification of supply for the safety, wellbeing, and economic vitality of both countries, and underscored their shared commitment to enhancing collaboration across clean energy, conventional energy, civil nuclear energy, and critical minerals to promote affordability, sustainability, and economic growth.
The Leaders welcomed the re-launch of the Canada–India Ministerial Energy Dialogue at India Energy Week 2026 as a key institutional platform to sustain high-level policy dialogue and strengthen strategic cooperation on energy security, diversification of supply, and long-term market integration. They also welcomed the finalization of a Joint Action plan under the Dialogue.
The Leaders also highlighted the potential to broaden cooperation across clean energy and climate-related value chains, including renewable energy, hydrogen and its derivatives, biofuels, sustainable aviation fuel, battery storage, and electricity systems modernization, recognizing the central role of these sectors in advancing shared climate objectives and energy transition goals.
The Leaders underscored solutions for carbon capture, utilisation and storage (CCUS) as a key area of cooperation offering a significant opportunity for the sustainable production of energy and critical minerals.
The Leaders reaffirmed their intention to promote sustained government-to-government and business-to-business engagement, including continued expert collaboration and cooperation through bilateral and multilateral mechanisms, to ensure that the Strategic Energy Partnership delivers tangible, long-term benefits for both countries.
Energy Trade
The leaders noted that strengthened institutional engagement would support expanded bilateral energy trade, including in liquefied natural gas (LNG), liquefied petroleum gas (LPG), crude oil, refined petroleum products, potash, and uranium supply offtakes. In this regard, they welcomed the conclusion of a CAD $2.6 billion commercial agreement between Cameco and the Department of Atomic Energy for the long-term supply of uranium, contributing to India’s civil nuclear energy generation, clean energy transition objectives, and long-term energy security.
The Leaders noted that Canada is poised to become a major global supplier of LNG and welcomed India’s intention to source LNG from Canada. They further welcomed the emergence, over the past five years, of Canada as an important supplier of heavy oil. With India, positioned to be the largest contributor to incremental global energy demand growth over the next two decades, beyond its current position as the world’s third-largest oil consumer and fourth-largest LNG importer, both sides acknowledged the significant potential to further expand bilateral energy trade. This includes increased oil and LNG imports by India from Canada, as well as the supply of refined petroleum products from India to Canada. In this context, Canada reaffirmed its plans to expand heavy oil export infrastructure and supplies of LNG to the Indo-Pacific market through Canada’s stated goal of producing 50 million tonnes of LNG per year by 2030 and up to 100 million tonnes by 2040.
The Leaders welcomed discussions between Indian public sector oil and gas companies and Canadian energy firms to expand bilateral cooperation in liquefied petroleum gas (LPG). They noted ongoing engagement aimed at concluding India’s first long-term LPG supply arrangement with Canada and expressed confidence that such partnerships will further diversify energy trade, strengthen supply security, and create new opportunities for collaboration across the hydrocarbon value chain.
Both sides also reaffirmed support for greater private investment flows and long-term offtake arrangements including through tools, such as loans, financing, and equity investments to support commercially viable energy partnerships. Through the India-Canada Energy Dialogue, both sides will set out a joint work plan to explore long-term contracts and address the challenges to growing this trade including shipping costs and increasing availability of Canadian heavy oil supply.
Critical Minerals Cooperation
The Leaders underscored their commitment to deepening long-term, reciprocal investment partnerships across the energy and natural resource sectors, recognizing the scale of ongoing projects and emerging opportunities in both markets. They further welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Critical Minerals Cooperation, reflecting their shared commitment to building resilient, secure, and diversified critical minerals supply chains. In this context, they welcomed India’s endorsement of the G7 Critical Minerals Action Plan, which supports diversified and responsible production and supply of critical minerals and encourages investment and innovation in value chains essential for clean energy, advanced manufacturing, and technology. The Leaders also discussed Indian presence at the Prospectors and Developer’s Association of Canada (PDAC) meeting in March 2026, and commitment for a Ministerial-led Indian energy and industry delegation to Canada in summer 2026 to support robust commercial outcomes for Canadian and Indian companies.
Leaders agreed to strengthen collaboration in investment to support clean energy technologies and future-oriented industries. They agreed to deepen cooperation on critical minerals and energy transition pathways, including exploring collaboration on helping to secure India’s mineral stockpiling initiative, and supporting robust commercial outcomes for Canadian and Indian companies, while also sharing expertise on emissions reductions, and transition technologies.
Clean Energy Cooperation
The Leaders also welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Clean Energy Cooperation, establishing a comprehensive institutional framework to advance bilateral collaboration across solar, wind, bioenergy, small hydro, energy storage, and capacity-building. They agreed to build a mutually beneficial clean energy partnership that strengthens energy security, accelerates the energy transition through information exchange and joint investment opportunities, and promotes two-way public–private engagement across the renewable energy value chain, including through a dedicated Joint Working Group. This cooperation will support sustainable economic growth, regional resilience in the Indo-Pacific, and the shared objective of building an inclusive clean energy future.
Canada expects to double electricity supply by 2050 and significantly expand deployment of renewable energy and energy storage. Concurrently, India has demonstrated leadership and capacity in large-scale solar and grid-level energy storage technologies along with scalable models in rooftop solar and other forms of distributed renewable energy solutions. In this regard, Leaders committed to convening a India-Canada Renewable Energy and Storage Summit in 2026 to bring together industry, investors, and government decision-makers to expand and diversify trade of these technologies into Canada, including through future procurements and supply chain partnerships.
Climate and Environment
They welcomed the deepening of cooperation under the existing Memorandum of Understanding on Climate Change and Environment, underscoring the strength of the partnership. The Leaders reaffirmed their shared commitment to science-based, inclusive, and equitable climate action. They highlighted ongoing bilateral efforts to advance sustainable development by addressing climate change, biodiversity loss, pollution, and ecosystem degradation, and agreed to strengthen collaboration on climate mitigation and adaptation, biodiversity conservation, and reducing plastic pollution, with particular attention to building resilience and supporting vulnerable communities.
Global Clean Energy Platforms
India welcomed Canada’s decision that it intends to pursue membership in the International Solar Alliance, underscoring Canada’s strong commitment to advancing clean energy and climate action. The leaders noted that Canada’s participation will strengthen international cooperation on solar deployment, innovation, and capacity-building, particularly in developing and climate-vulnerable regions. They agreed that enhanced collaboration through the International Solar Alliance will complement bilateral clean energy initiatives and contribute meaningfully to accelerating the global energy transition and achieving shared sustainability goals.
India welcomed Canada’s signing of the foundational documents to upgrade its participation in the Global Biofuels Alliance as a Full Member. This step will further advance the adoption of sustainable biofuels globally and strengthen cooperation across the biofuels supply chains, standards, and deployment, including collaboration on sustainability standards and lifecycle emissions.
Sustainable Agriculture and Nutritional Security
Recognizing the growing complementarity between India and Canada in agriculture and agri-food systems, the Leaders underscored the importance of strengthening cooperation to enhance food security, farm productivity, and resilient supply chains. The Leaders highlighted expanding opportunities for collaboration in agri-technology, research, and value-added food production, and agreed that deeper agricultural partnership will advance sustainable farming practices, nutrition security, and mutually beneficial trade and investment.
The Leaders welcomed the proposal to collaborate on establishing a Canada–India Pulse Protein Centre of Excellence at NIFTEM Kundli. They noted the complementary strengths of the Province of Saskatchewan as a global leader in pulse production and innovation, and India as the world’s largest producer and consumer of pulses. The Leaders agreed that this initiative would strengthen agri-food research collaboration, advance pulse protein processing and fortified food development, and contribute to improving access to affordable, high-quality nutrition, while reinforcing sub-national partnerships and industry–academia linkages between the two countries.
ONE FAMILY
Investing in Talent
The leaders underscored the central role of education and talent mobility in advancing people-to-people ties between India and Canada. They noted that the movement of students, researchers, and professionals has been mutually beneficial, strengthening innovation ecosystems and economic growth in both countries.
Recognizing the importance of international academic collaboration in fostering innovation; improving learning outcomes; and building a future-ready workforce, the Leaders agreed to deepen cooperation between higher education institutions by enhancing industry aligned skills training; expanding joint; dual-degree and twinning programs; facilitating the establishment of offshore campuses of leading Canadian institutions in India; strengthening research partnerships in emerging technologies; and revitalizing the Joint Working Group on Higher Education to further support cooperation in this area.
The Leaders welcomed the Memorandum of Understanding between India’s All India Council for Technical Education (AICTE) and Canada’s MITACS to expand the Globalink Research Internship program, enabling approximately 300 Indian undergraduate students annually to undertake research placements at Canadian universities. They noted that this flagship initiative will strengthen institutional linkages, deepen academic collaboration across disciplines, and build future-ready skills through hands-on research and professional training.
Leaders welcomed a new Joint Talent and Innovation Strategy, a developing initiative aimed at embedding Canadian research and innovation capacity in shared priority sectors and strengthening two-way talent flows through structured mobility, joint training pathways, and research collaboration.
The Leaders underscored the importance of fostering deeper institutional partnerships, researcher mobility, and knowledge exchange to advance innovation, build capacity, and support shared Indo-Pacific priorities. In this context, they welcomed Canada’s Indo-Pacific Scholarships and Fellowships for Canadians (IPSFC) program as a meaningful step toward strengthening academic and research linkages between Canadian and Indian institutions. They noted that over 85 Canadian graduate students and researchers from 11 Canadian post-secondary institutions will travel to India under the program to collaborate with leading Indian academics across priority areas including clean hydrogen, climate resilience, artificial intelligence, trade and supply chain resilience, and sustainable development. The Leaders also welcomed the conclusion of twenty-four education-related MOUs.
People-to-People and Cultural Cooperation
Recognizing the deep historical connections and vibrant people-to-people links between India and Canada, the Leaders underscored that cultural cooperation is a vital pillar of the bilateral relationship. They noted that sustained cultural exchange strengthens mutual understanding, celebrates diversity, and builds lasting connections between societies, while also supporting creative economies and innovation. The Leaders agreed that closer collaboration in culture, heritage, and creative industries will further enrich bilateral ties and contribute meaningfully to inclusive growth and shared prosperity.
The Leaders welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Cultural Cooperation, reaffirming their commitment to deepen people-to-people ties between the two countries through expanded collaboration in the arts, heritage, audiovisual media, music, and creative industries. They agreed to strengthen cooperation between cultural institutions and creators in both countries through targeted initiatives.
The Leaders also underscored the potential of emerging technologies, including virtual and augmented reality and artificial intelligence, for the cultural sector and supporting sustained cultural dialogue, creative partnerships, and mutual understanding in this area.
The Leaders reaffirmed the importance of empowering Indigenous and Tribal communities in both countries and recognized their rich cultural heritage, traditional knowledge systems, and enduring contributions to national development. They welcomed Bharat Tribal Festival (BTF) 2026 as an example of an important platform to promote global exchanges in entrepreneurship, cultural preservation, and sustainable livelihoods. The Leaders agreed to encourage dialogue and collaboration in areas such as cultural exchange, skills development, traditional knowledge, and market access for community-based products, with a view to strengthening inclusive growth and reinforcing people-to-people ties grounded in mutual respect for diverse cultures and traditions.
The Leaders welcomed the recent Canada–India Track II Strategic Dialogue, which brought together policymakers, experts, business leaders, and civil society to explore pathways for translating the diplomatic reset into concrete cooperation across issues such as economic resilience, emerging technologies, energy security, and people-to-people exchanges. They noted that this high-level exchange underscored the importance of institutionalized engagement, expanded sectoral collaboration, and shared policy dialogue as enduring complements to official government-to-government mechanisms. The Leaders agreed that sustained dialogue across formal and Track II platforms will help deepen mutual understanding, strengthen bilateral cooperation, and inform practical, forward-looking initiatives that deliver tangible benefits for both societies.
3The Leaders recognized the strong history of collaboration in the field of civil aviation between the two countries and its significant contribution to economic growth, connectivity and people-to-people exchanges. They expressed their desire to deepen this collaboration through continued work to renew their joint Memorandum of Understanding on Civil Aviation Cooperation to help promote safe, secure, sustainable and resilient aviation ecosystems in both countries.
ONE FUTURE
Science and Technology Architecture
Recognizing that technology and innovation are central drivers of economic growth, competitiveness, and societal resilience, the Leaders underscored the importance of deepening India–Canada cooperation in science, technology and innovation. This convergence highlights the need to revitalize institutional mechanisms that can translate ambition into coordinated, results oriented collaboration. The relaunch of the Joint Science and Technology Cooperation Committee (JSTCC) is a pivotal step providing a renewed platform to enhance cooperation in critical and emerging technologies, strengthening secure and trusted digital ecosystems, accelerating clean tech and energy innovation, and expanding research partnerships.
Space Cooperation
The Leader’s discussed the urgency and mutual benefit of strategic partnership on space cooperation by respective agencies and private sectors. On the basis of trust built between the Canadian Space Agency (CSA) and the Indian Space Research Organisation (ISRO) over the 30 years since a Memorandum of Understanding on space cooperation was first signed in 1996, space agencies and their national business and research eco-systems are positioned to rapidly and jointly pursue emerging opportunities.
This partnership will be guided by an ambitious Implementation Arrangement under the MOU to operationalize joint projects and facilitate technical collaboration in new and emerging domains, including atmospheric sciences, space exploration involving space robotics and human spaceflight, and quantum communication technologies, supported by enhanced capacity‑building and knowledge exchange between their agencies. More broadly, they affirmed the importance of strengthening connections across their national space ecosystems, encouraging partnerships among government organizations, industry, startups, academia and research institutions to leverage complementary strengths, drive innovation, and contribute to shared development objectives.
Digital and AI Cooperation
Building upon space cooperation, India and Canada intend to explore joint initiatives to integrate AI into space and aerospace technologies. By co-developing these AI tools for space applications and earth observation, both countries will advance innovation and reinforce their technological sovereignty.
The Leaders agreed to explore collaboration on AI assisted tools to strengthen the diagnostic capabilities of distance medicine to deliver modern, reliable health care to the remote regions of both countries.
Recognising the value of industry and academia partnerships, both sides intend to establish a program of cross-border work-integrated learning opportunities that will enable Indian engineers and researchers to gain hands-on experience at Canada’s world class AI research institutes and Canadian engineers gaining exposure to India’s expertise in the large-scale deployment of digital public infrastructure ecosystem.
Recognizing the growing importance of resilient electric grid systems in the context of rising energy demand and the expanding role of renewable energy, both sides agreed to strengthen cooperation through knowledge-sharing on the development of AI algorithms to predict energy surges and to better manage battery storage across different climatic conditions to support reliable, efficient and climate-resilient power systems in both countries.
The Leaders welcomed progress under the Australia–Canada–India Technology and Innovation (ACITI) Partnership and noted the recent meeting of the AI Ministers of the three countries on the margins of the AI Summit in New Delhi. They agreed to develop a joint workplan to advance practical trilateral cooperation in artificial intelligence and digital technologies and underscored the potential for deeper collaboration across digital infrastructure, semiconductor and electronics manufacturing, high-performance computing, Internet-of-Things (IoT), cybersecurity, and startup ecosystems. The Leaders further agreed to strengthen policy and regulatory exchanges to advance AI sovereignty, inclusivity, access and trustworthiness; promote AI adoption and related business-to-business partnerships; and advance joint capacity-building through skills development, training, and knowledge-sharing, with a view to fostering trusted innovation ecosystems and delivering tangible outcomes. The Leaders welcomed the codification of this work through the signing of a trilateral Australia-Canada-India MOU on Cooperation in Technology and Innovation.
To translate this shared vision into concrete outcomes, the Leaders agreed to structure the renewed India–Canada Strategic Partnership around two foundational layers.
Foundational Layer – 1: Security and Defence Cooperation
Security Cooperation
The Leaders welcomed the progress made under the regular bilateral security dialogue convened at the level of the National Security Advisors and the agreement to a shared workplan to guide enhanced cooperation on national security and law enforcement priorities. As pluralistic democracies, they agreed to deepen collaboration to address issues relating to violent extremism, terrorism, organized crime, including the illegal flow of narcotics and fentanyl precursors, cybercrime, extortion, financial fraud, trafficking and related criminal networks. The Leaders supported the establishment of security and law-enforcement liaison mechanisms to streamline bilateral communication and enable timely information-sharing and committed to strengthening cooperation on cybersecurity and immigration enforcement, consistent with domestic laws and international obligations. They also called for the early convening of the next meeting of the Joint Working Group on Counterterrorism.
Defence Cooperation
The Leaders recognize the value of expanding practical military cooperation and welcome opportunities to deepen defence relations through cooperative activities, joint training opportunities, and professional military exchanges. Leaders welcomed a new Maritime Security Partnership in areas such as Defence Material Cooperation, Supply Chain Resilience, and Training and Exercises.
Both countries agree to institutionalizing an India–Canada Defence Dialogue which will exchange views on respective defence policies, regional and global security developments, and strategic outlooks in order to identify opportunities for greater defence collaboration.
In this context, they welcomed Canada’s appointment of a Defence Attaché to India and India’s concurrent accreditation of its Defence Attaché in Washington D.C. to Canada as important steps toward strengthening institutional linkages.
Multilateral and Indo-Pacific Engagement
Both countries agreed to deepen cooperation in a range of regional and global fora. These engagements will strengthen coordination and promote a shared understanding of priorities in an increasingly complex strategic environment.
The Leaders agreed that the Indo-Pacific represents a region of growing strategic and economic importance and reaffirmed their shared commitment to a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific. They underscored the value of practical cooperation in promoting sustainable development, maritime safety and security, climate resilience, connectivity, and capacity-building across the region. The Leaders committed to strengthening coordination through regional and global institutions and partnerships, leveraging complementary strengths to support infrastructure development, digital inclusion, disaster preparedness, and people-centric growth, while advancing a rules-based international order that respects sovereignty and territorial integrity.
The Leaders noted the growing convergence between India’s vision for the Indian Ocean Region and Canada’s Indo-Pacific Strategy, grounded in shared interests in stability, sustainable development, connectivity, and inclusive growth. India welcomed Canada’s interest in joining the Indian Ocean Rim Association (IORA) as a Dialogue Partner, recognizing the value Canada can bring through its expertise in maritime governance, climate resilience, blue economy, and capacity-building. The Leaders agreed to strengthen cooperation in the Indian Ocean through practical initiatives supporting disaster preparedness, infrastructure development, digital inclusion, and people-centric growth, and affirmed their commitment to working together with regional partners to advance a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific.
Foundational Layer – 2: Advancing Trade Partnership
Ministerial Dialogue on Trade and Investment
The Leaders noted that the renewed Ministerial Dialogue on Trade and Investment marked a renewed phase of engagement aimed at reinvigorating bilateral trade and investment ties and setting a forward-looking agenda for cooperation, anchored in shared democratic values and growing economic complementarities.
CEPA and Trade Architecture
The Leaders reaffirmed their shared commitment to strengthening bilateral economic engagement through the resumption of discussions toward an ambitious and mutually beneficial Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA). The Leaders expressed confidence that a comprehensive trade framework would serve as a durable economic anchor for the partnership and support the shared aspiration of expanding bilateral trade to CAD 70 billion / INR 4.65 lakh crore by 2030. They welcomed the finalization and signing of the Terms of Reference for CEPA negotiations and the launch of formal negotiations and expressed their shared commitment to conclude the talks by end-2026.
Commercial Momentum
Acknowledging the evolving global economic landscape, both sides underscored the importance of a resilient, reliable, and predictable trading relationship that enhances supply chain stability, mitigates external vulnerabilities, accommodates each other’s sensitivities, and promotes mutually beneficial cooperation across priority sectors. They further recognized the deepening integration of their economies, reflected in the substantial workforce employed by Canadian companies operating in India and by Indian companies operating in Canada, demonstrating a significant two-way commercial presence that already anchors the partnership.
To impart greater commercial momentum to bilateral trade and investment ties, the Leaders welcomed a program of four reciprocal Ministerial-led trade and investment engagements, including two visits to Canada and two visits to India, accompanied by business delegations. They noted that these exchanges will help unlock new commercial opportunities, deepen private-sector partnerships, and further integrate the economies of both countries.
India-Canada CEO Forum
The Leaders welcomed the reconstitution of the India–Canada CEO Forum as a key platform to deepen private-sector engagement and advance practical cooperation across priority sectors. They encouraged business leaders from both countries to leverage the Forum to identify new opportunities in trade, investment, innovation, and supply chain resilience, and to provide actionable recommendations to support CEPA negotiations and broader economic objectives. The Leaders agreed that stronger collaboration between industry, government, and financial institutions will be essential to taking bilateral economic cooperation to the next level and delivering tangible benefits for businesses and citizens in both countries.
Finance Ministers Economic Dialogue
The Leaders welcomed the launch of the Finance Ministers’ Economic and Financial Dialogue that will bring together finance officials on issues such as payments modernization, financial stability, fintech innovation and capital markets development. As an early priority, this will include collaboration on the future of instant payments and explore opportunities on cross-border remittances and merchant payments. The National Payments Corporation of India and Payments Canada would be invited to participate, with the aim of boosting bilateral trade, while supporting tourism, education, remittances, and growth for SMEs in both countries. They noted that the inaugural Finance Ministers Economic Dialogue will be hosted at a mutually agreed time in 2026.
Conclusion
Prime Minister Carney expressed his sincere appreciation to the Government and people of India for their warm hospitality and reaffirmed Canada’s strong commitment to advancing this comprehensive partnership.
Both Leaders welcomed continued high-level engagement and expressed confidence that the initiatives outlined in this Joint Statement will further deepen the India–Canada partnership, strengthen mutual trust, and deliver tangible, long-term benefits for both countries and their peoples.
They affirmed that a stronger India–Canada partnership will also contribute positively to regional stability, global resilience, and shared prosperity, reflecting their common commitment to building a more inclusive, sustainable, and secure future.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-কানাডাৰ নেতাসকলৰ যুটীয়া বিবৃতি
02 MAR 2026 5:05PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী সন্মানীয় মাৰ্ক কাৰ্নীয়ে ২০২৬ চনৰ ২৭ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ২ মাৰ্চলৈকে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে।কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীয়ে ভাৰত ভ্ৰমণৰ প্ৰথমটো আছিল আৰু ২০১৮ চনৰ পিছত কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰথম দ্বিপাক্ষিক ভাৰত ভ্ৰমণ।প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীৰ সৈতে আছিল কানাডাৰ উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধি দল , য’ত আছিল জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী, প্ৰাদেশিক নেতা আৰু আগশাৰীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকল।
কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ ৭৯ বছৰীয়া স্মৃতিত নেতাসকলে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ সম্পৰ্ক, সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাৰ প্ৰতি সন্মান, আৰু আইনৰ শাসনৰ প্ৰতি যৌথ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কানাডা-ভাৰত সম্পৰ্কৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰে।
নেতাসকলে স্বীকাৰ কৰে যে ক্ৰমান্বয়ে জটিল আৰু অনিশ্চিত হৈ পৰা বিশ্বব্যাপী প্ৰেক্ষাপটত, দুখন সজীৱ গণতন্ত্ৰৰ মাজত শক্তিশালী, স্থিতিস্থাপক আৰু আগন্তুক দৃষ্টিকোণৰ অংশীদাৰিত্বই পাৰস্পৰিক সমৃদ্ধি আৰু ভাগ-বতৰা কৰা বিশ্ব অগ্ৰাধিকাৰসমূহ আগুৱাই নিয়াত অৰ্থপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁলোকে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাই ন্যায্যভাৱে প্ৰয়োগ কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিয়ম আৰু নীতি-নিয়মসমূহ শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব, অৰ্থনৈতিক স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিব, বহনক্ষম উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰিব, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, দ্ৰুত প্ৰযুক্তিগত পৰিৱৰ্তন, আৰু জনস্বাস্থ্যকে ধৰি বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিব। নেতাসকলে গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধক ৰক্ষা কৰিবলৈ, সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ সমৰ্থন কৰিবলৈ, আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু ইয়াৰ বাহিৰত শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় মঞ্চত একেলগে কাম কৰাৰ তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা সংকল্পক দৃঢ়তাৰে কয়।
এই ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দৃষ্টিভংগীৰ আধাৰত নেতাসকলে বহনক্ষমতা, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সামূহিক বিশ্ব দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰি নবীকৃত ভাৰত–কানাডা কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বাবে সামগ্ৰিক পথ প্ৰদৰ্শক কাঠামো হিচাপে "বসুধৈৱ কুটুম্বকম" বা "এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত"ৰ নীতি গ্ৰহণ কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে ভাৰতৰ বিক্ষিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী আৰু কানাডাৰ বিল্ড কানাডা ষ্ট্ৰং এজেণ্ডাৰ মাজৰ সংহতিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে দৃঢ়তাৰে কয় যে বৃদ্ধি, উদ্ভাৱন, শক্তি পৰিৱৰ্তন, খাদ্য আৰু পুষ্টি সুৰক্ষা, বিশ্বাসযোগ্য ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল, দক্ষতা আৰু প্ৰতিভা গতিশীলতা, আৰু জনকেন্দ্ৰিক উন্নয়নে স্থিতিস্থাপক সমাজৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব, ভাগ-বতৰা কৰা সমৃদ্ধি, আৰু দুয়োখন দেশ আৰু বহল বিশ্বৰ বাবে অধিক বহনক্ষম ভৱিষ্যত।
নতুন পৰিকল্পনাৰ অগ্ৰগতি আৰু ৰূপায়ণ
কানানাস্কিছত জি-৭ শীৰ্ষ সন্মিলন আৰু জোহান্সবাৰ্গত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ প্ৰান্তত অনুষ্ঠিত হোৱা বৈঠকৰ পিছত দুয়োগৰাকী নেতাই কানাডা-ভাৰত সম্পৰ্কৰ বাবে নতুন ৰোডমেপ ৰূপায়ণৰ পিছত লাভ কৰা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়, যাৰ ফলত কানাডা-ভাৰত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক স্পষ্ট দিশ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁলোকে সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে যে মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ সংযোগ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাত নৱীকৃত গতি প্ৰদান কৰিছে; বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানিক আলোচনা ব্যৱস্থা সক্ৰিয়কৰণ আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰীয় সংযোগ বৃদ্ধিক আদৰণি জনায়, পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু নীতিগত সমন্বয় গভীৰ কৰাত ইয়াৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে; কূটনৈতিক প্ৰতিনিধিসকলক নিজ নিজ মিছনলৈ ঘূৰি অহাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে; আৰু দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক ক্ৰমান্বয়ে স্বাভাৱিক কৰাৰ দিশত গ্ৰহণ কৰা গঠনমূলক পদক্ষেপসমূহৰ শলাগ লয়, যিয়ে পাৰস্পৰিক সন্মান, সহযোগিতা আৰু সহযোগিতাৰ মনোভাৱেৰে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক ভাগ-বতৰা প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে।
নেতাসকলে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ আধাৰত থকা শক্তিশালী বাণিজ্যিক ভেটিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিটো এটা বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চিইপিএ)ৰ আলোচনা আৰম্ভ কৰাত আৰু যোৱা কেইমাহমানত উল্লেখযোগ্য ব্যৱসায়িক ঘোষণা আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত প্ৰতিফলিত হৈছে। এই উন্নয়নসমূহে দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰিত পৰিসৰ, বৈচিত্ৰ্যতা আৰু কৌশলগততা প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু দুয়োখন বজাৰতে ব্যৱসায়ী আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ মাজত বৃদ্ধি পোৱা আত্মবিশ্বাসৰ সংকেত দিয়ে। নেতাসকলে উল্লেখ কৰে যে উদ্যোগ আৰু চৰকাৰৰ মাজত স্থায়ী সংযোগ, এক সক্ষম নীতিগত পৰিৱেশৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত, অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহত নতুন সুযোগ মুকলি কৰিবলৈ আৰু বাণিজ্যিক গতিবেগক দীৰ্ঘম্যাদী, পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ অপৰিহাৰ্য হ’ব।
এই গতিবেগৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি নেতাসকলে তলত উল্লেখ কৰা অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহৰ মাজেৰে সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়:
এক বিশ্ব
কৌশলগত শক্তি অংশীদাৰিত্ব
শক্তি হিচাপে পৰিপূৰক শক্তিক স্বীকৃতি দি নেতাসকলে শক্তি মূল্য শৃংখলৰ ভিতৰত দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত-কানাডা কৌশলগত শক্তি অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সন্মত হয়। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ সুৰক্ষা, মংগল আৰু অৰ্থনৈতিক সজীৱতাৰ বাবে শক্তি সুৰক্ষা আৰু যোগানৰ বৈচিত্ৰ্যৰ অপৰিসীম গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰে আৰু স্বচ্ছ শক্তি, গতানুগতিক শক্তি, নাগৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি, আৰু জটিল খনিজসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাতে ব্যয়সাধ্যতা, বহনক্ষমতা আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটাব পাৰে।
নেতাসকলে ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৬ত কানাডা–ভাৰত মন্ত্ৰী শক্তি আলোচনাৰ পুনৰ আৰম্ভণিক উচ্চ পৰ্যায়ৰ নীতিগত আলোচনা বজাই ৰখা আৰু শক্তি সুৰক্ষা, যোগানৰ বৈচিত্ৰ্য, আৰু দীৰ্ঘম্যাদী বজাৰ সংহতিৰ ক্ষেত্ৰত কৌশলগত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক মূল প্ৰতিষ্ঠানিক মঞ্চ হিচাপে আদৰণি জনায়। আলোচনাৰ অধীনত যৌথ কাৰ্য্য পৰিকল্পনা চূড়ান্ত কৰাটোও আদৰণি জনায়।
নেতাসকলে নবীকৰণযোগ্য শক্তি, হাইড্ৰজেন আৰু ইয়াৰ ডেৰাইভেটিভ, জৈৱ ইন্ধন, বহনক্ষম বিমান ইন্ধন, বেটাৰী সংৰক্ষণ, আৰু বিদ্যুৎ ব্যৱস্থাৰ আধুনিকীকৰণকে ধৰি স্বচ্ছ শক্তি আৰু জলবায়ু সম্পৰ্কীয় মূল্য শৃংখলসমূহৰ মাজেৰে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে, এই খণ্ডসমূহৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা জলবায়ুৰ লক্ষ্য আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্যসমূহ আগবঢ়াই নিয়াত কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে।
নেতাসকলে শক্তি আৰু জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ বহনক্ষম উৎপাদনৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য সুযোগ প্ৰদান কৰা সহযোগিতাৰ এটা মূল ক্ষেত্ৰ হিচাপে কাৰ্বন ধৰা, ব্যৱহাৰ আৰু সংৰক্ষণ (চিচিইউএছ)ৰ সমাধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
নেতাসকলে কৌশলগত শক্তি অংশীদাৰিত্বই দুয়োখন দেশৰ বাবে স্পষ্ট, দীৰ্ঘম্যাদী সুবিধা প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে বিশেষজ্ঞৰ সহযোগিতা আৰু সহযোগিতাকে ধৰি চৰকাৰৰ পৰা চৰকাৰলৈ আৰু ব্যৱসায়ৰ পৰা ব্যৱসায়লৈ বহনক্ষম সংযোগ প্ৰসাৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্য পুনৰ দৃঢ় কৰে।
শক্তি বাণিজ্য
নেতাসকলে উল্লেখ কৰে যে শক্তিশালী প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগে তৰলীকৃত প্ৰাকৃতিক গেছ (এল এন জি), তৰলীকৃত পেট্ৰলিয়াম গেছ (এল পি জি), খাৰুৱা তেল, শোধিত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী, পটাছ, আৰু ইউৰেনিয়াম যোগানৰ অফটেককে ধৰি দ্বিপাক্ষিক শক্তি বাণিজ্যৰ সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰিব। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে কেমেকো আৰু পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগৰ মাজত ইউৰেনিয়ামৰ দীৰ্ঘম্যাদী যোগানৰ বাবে ২.৬ বিলিয়ন কেনেড ডলাৰৰ বাণিজ্যিক চুক্তি সমাপ্ত হোৱাত আদৰণি জনায়, যিয়ে ভাৰতৰ নাগৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি উৎপাদন, স্বচ্ছ শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্য, আৰু দীৰ্ঘম্যাদী শক্তি সুৰক্ষাত অৰিহণা যোগায়।
নেতাসকলে উল্লেখ কৰে যে কানাডা এল এন জিৰ এক প্ৰধান বিশ্বব্যাপী যোগানকাৰী হ’বলৈ সাজু হৈছে আৰু ভাৰতে কানাডাৰ পৰা এল এন জিৰ উৎস লোৱাৰ উদ্দেশ্যক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে আৰু আদৰণি জনায় যে যোৱা পাঁচ বছৰত কানাডাক গধুৰ তেলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগানকাৰী হিচাপে উত্থান ঘটিছে। বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম তেল গ্ৰাহক আৰু চতুৰ্থ বৃহত্তম এল এন জি আমদানিকাৰক হিচাপে বৰ্তমানৰ স্থানৰ বাহিৰেও অহা দুটা দশকত বিশ্ব শক্তিৰ চাহিদা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক অৰিহণা যোগোৱাৰ স্থানত থকা ভাৰতে দ্বিপাক্ষিক শক্তি বাণিজ্যক অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ উল্লেখযোগ্য সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত ভাৰতে কানাডাৰ পৰা তেল আৰু এল এন জিৰ আমদানি বৃদ্ধিৰ লগতে ভাৰতৰ পৰা কানাডালৈ শোধিত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ যোগানো অন্তৰ্ভুক্ত। এই প্ৰেক্ষাপটত কানাডাই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত প্ৰতি বছৰে ৫ কোটি টন এল এন জি আৰু ২০৪০ চনৰ ভিতৰত ১০ কোটি টন পৰ্যন্ত এল এন জি উৎপাদন কৰাৰ কানাডাৰ উল্লেখিত লক্ষ্যৰ জৰিয়তে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় বজাৰলৈ গধুৰ তেল ৰপ্তানিৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু এল এন জিৰ যোগান সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ পৰিকল্পনা পুনৰ দৃঢ় কৰে।
নেতাসকলে তৰলীকৃত পেট্ৰলিয়াম গেছ (এল পি জি)ৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ভাৰতীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল আৰু গেছ কোম্পানী আৰু কানাডাৰ শক্তি প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত হোৱা আলোচনাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে কানাডাৰ সৈতে ভাৰতৰ প্ৰথম দীৰ্ঘম্যাদী এল পি জি যোগানৰ ব্যৱস্থা সমাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে চলি থকা সংযোগৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু এনে অংশীদাৰিত্বই শক্তি বাণিজ্যৰ অধিক বৈচিত্ৰ্যতা বৃদ্ধি কৰিব, যোগান সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিব, আৰু সমগ্ৰ হাইড্ৰ’কাৰ্বন মূল্য শৃংখলত সহযোগিতাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োপক্ষই ব্যৱসায়িকভাৱে কাৰ্য্যক্ষম শক্তি অংশীদাৰিত্বক সমৰ্থন কৰিবলৈ সঁজুলিৰ জৰিয়তেকে ধৰি অধিক ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ আৰু দীৰ্ঘম্যাদী অফটেক ব্যৱস্থাৰ বাবে সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰে, যেনে ঋণ, বিত্তীয় সাহায্য, আৰু ইকুইটি বিনিয়োগ। ভাৰত-কানাডা শক্তি আলোচনাৰ জৰিয়তে দুয়োপক্ষই দীৰ্ঘম্যাদী চুক্তিসমূহৰ সন্ধান আৰু জাহাজ চলোৱাৰ খৰচ আৰু কানাডাৰ গধুৰ তেল যোগানৰ বৰ্ধিত উপলব্ধতাকে ধৰি এই বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ এক যৌথ কৰ্ম পৰিকল্পনা ৰচনা কৰিব।
জটিল খনিজ সহযোগিতা
নেতাসকলে শক্তি আৰু প্ৰাকৃতিক সম্পদ খণ্ডত দীৰ্ঘম্যাদী, পাৰস্পৰিক বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্ব গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, দুয়োখন বজাৰতে চলি থকা প্ৰকল্প আৰু উদীয়মান সুযোগসমূহৰ পৰিসৰক স্বীকৃতি দিয়ে। তেওঁলোকে আৰু অধিক আদৰণি জনায় যে জটিল খনিজ সহযোগিতাৰ ওপৰত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত, যিয়ে স্থিতিস্থাপক, সুৰক্ষিত আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ জটিল খনিজ যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে জি-৭ ক্ৰিটিকেল মিনাৰেলছ একচন প্লেনৰ ভাৰতৰ সমৰ্থনক আদৰণি জনায়, যিয়ে জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ আৰু দায়িত্বশীল উৎপাদন আৰু যোগানক সমৰ্থন কৰে আৰু স্বচ্ছ শক্তি, উন্নত উৎপাদন, আৰু প্ৰযুক্তিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় মূল্য শৃংখলত বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰে। নেতাসকলে ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহত প্ৰস্পেক্টৰছ এণ্ড ডেভেলপাৰ’ছ এছ’চিয়েশ্যন অৱ কানাডা (পিডিএচি)ৰ বৈঠকত ভাৰতীয় উপস্থিতিৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে, আৰু ২০২৬ চনৰ গ্ৰীষ্মকালত কানাডালৈ মন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত ভাৰতীয় শক্তি আৰু উদ্যোগ প্ৰতিনিধি দলে কানাডা আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ বাবে শক্তিশালী বাণিজ্যিক ফলাফলক সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
নেতাসকলে স্বচ্ছ শক্তি প্ৰযুক্তি আৰু ভৱিষ্যতমুখী উদ্যোগসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। ভাৰতৰ খনিজ মজুতকৰণৰ পদক্ষেপ সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰা, আৰু কানাডা আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ বাবে শক্তিশালী বাণিজ্যিক ফলাফলৰ সমৰ্থন কৰাকে ধৰি জটিল খনিজ আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ পথসমূহৰ ওপৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকে সন্মত হয়, লগতে নিৰ্গমন হ্ৰাস, আৰু পৰিৱৰ্তন প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো বিশেষজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰে।
স্বচ্ছ শক্তি সহযোগিতা
নেতাসকলে স্বচ্ছ শক্তি সহযোগিতাৰ বিষয়ত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাকো আদৰণি জনায়, য’ত সৌৰ, বতাহ, জৈৱশক্তি, ক্ষুদ্ৰ জল, শক্তি সংৰক্ষণ, আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক বিস্তৃত প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামো স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁলোকে শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা, তথ্য বিনিময় আৰু যৌথ বিনিয়োগৰ সুযোগৰ জৰিয়তে শক্তিৰ পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰা, আৰু এটা নিবেদিত যৌথ কৰ্মগোটৰ জৰিয়তেকে ধৰি সমগ্ৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ মূল্য শৃংখলত দুমুখীয়া ৰাজহুৱা–ব্যক্তিগত সংযোগক প্ৰসাৰিত কৰা এক পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী স্বচ্ছ শক্তি অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাত সন্মত হয়। এই সহযোগিতাই বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বিকাশ, ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আঞ্চলিক স্থিতিস্থাপকতা, আৰু সৰ্বাংগীন স্বচ্ছ শক্তিৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা লক্ষ্যক সমৰ্থন কৰিব।
কানাডাই ২০৫০ চনৰ ভিতৰত বিদ্যুৎ যোগান দুগুণ কৰাৰ লগতে নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু শক্তি সংৰক্ষণৰ নিয়োগ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰাৰ আশা কৰিছে। সমান্তৰালভাৱে ভাৰতে বৃহৎ পৰিসৰৰ সৌৰ আৰু গ্ৰীড পৰ্যায়ৰ শক্তি সংৰক্ষণ প্ৰযুক্তিৰ লগতে ছাদৰ ওপৰত সৌৰ আৰু অন্যান্য ধৰণৰ বিতৰণ কৰা নবীকৰণযোগ্য শক্তি সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত স্কেলেবল মডেলৰ ক্ষেত্ৰত নেতৃত্ব আৰু ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এই সন্দৰ্ভত নেতাসকলে ২০২৬ চনত ভাৰত-কানাডা নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু সংৰক্ষণ শীৰ্ষ সন্মিলন আহ্বান কৰি উদ্যোগ, বিনিয়োগকাৰী, আৰু চৰকাৰী সিদ্ধান্ত গ্ৰহণকাৰীসকলক একত্ৰিত কৰি এই প্ৰযুক্তিসমূহৰ বাণিজ্য কানাডালৈ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়, য’ত ভৱিষ্যতৰ ক্ৰয় আৰু যোগান শৃংখলৰ অংশীদাৰিত্বৰ দৰে বিষয়সমূহ অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে।
জলবায়ু আৰু পৰিৱেশ
তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু পৰিৱেশ সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ বৰ্তমানৰ বুজাবুজিৰ অধীনত সহযোগিতা গভীৰ কৰি তোলাক আদৰণি জনায়, অংশীদাৰিত্বৰ শক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে বিজ্ঞানভিত্তিক, সৰ্বাংগীন আৰু সমতাপূৰ্ণ জলবায়ু কাৰ্য্যৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ক্ষতি, প্ৰদূষণ, আৰু পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অৱক্ষয়ৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি বহনক্ষম উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে চলি থকা দ্বিপাক্ষিক প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে আৰু জলবায়ু প্ৰশমন আৰু অভিযোজন, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ, আৰু প্লাষ্টিক প্ৰদূষণ হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়, বিশেষভাৱে স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলা আৰু দুৰ্বল সম্প্ৰদায়সমূহক সমৰ্থন কৰা।
গ্লোবেল ক্লিন এনাৰ্জি প্লেটফৰ্ম
ভাৰতে কানাডাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনাই যে তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ সদস্যপদ গ্ৰহণ কৰাৰ মনস্থ কৰিছে, স্বচ্ছ শক্তি আৰু জলবায়ু কাৰ্য্যক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কানাডাৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নেতাসকলে উল্লেখ কৰে যে কানাডাৰ অংশগ্ৰহণে বিশেষকৈ উন্নয়নশীল আৰু জলবায়ুৰ প্ৰতি দুৰ্বল অঞ্চলসমূহত সৌৰ নিয়োগ, উদ্ভাৱন, আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব। তেওঁলোকে এই কথাত সন্মত হয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতাৰ জৰিয়তে বৰ্ধিত সহযোগিতাই দ্বিপাক্ষিক স্বচ্ছ শক্তিৰ পদক্ষেপসমূহৰ পৰিপূৰক হ’ব আৰু বিশ্ব শক্তি পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰাত আৰু ভাগ-বতৰা কৰা বহনক্ষমতাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত অৰ্থপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব।
ভাৰতে কানাডাই গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্সত পূৰ্ণ সদস্য হিচাপে অংশগ্ৰহণ উন্নীত কৰাৰ বাবে মূল নথিসমূহত স্বাক্ষৰ কৰাটোক আদৰণি জনায়। এই পদক্ষেপে বিশ্বজুৰি বহনক্ষম জৈৱ ইন্ধন গ্ৰহণক আৰু অধিক আগুৱাই নিব আৰু বহনক্ষমতাৰ মানদণ্ড আৰু জীৱনচক্ৰৰ নিৰ্গমনৰ ওপৰত সহযোগিতাকে ধৰি সমগ্ৰ জৈৱ ইন্ধন যোগান শৃংখল, মানদণ্ড আৰু নিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব।
বহনক্ষম কৃষি আৰু পুষ্টি সুৰক্ষা
কৃষি আৰু কৃষি খাদ্য ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা পৰিপূৰকতাক স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে খাদ্য সুৰক্ষা, কৃষি উৎপাদনশীলতা, আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল বৃদ্ধিৰ বাবে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে কৃষি প্ৰযুক্তি, গৱেষণা, আৰু মূল্য সংযোজিত খাদ্য উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সুযোগসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু গভীৰ কৃষি অংশীদাৰিত্বই বহনক্ষম কৃষি পদ্ধতি, পুষ্টি সুৰক্ষা, আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক আগুৱাই নিব বুলি একমত প্ৰকাশ কৰে।
নেতাসকলে নিফটেম কুণ্ডলীত কানাডা–ইণ্ডিয়া পালছ প্ৰ'টিন চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰস্তাৱক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে দাইল উৎপাদন আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে ছাস্কাচেৱান প্ৰদেশৰ পৰিপূৰক শক্তিসমূহ লক্ষ্য কৰে, আৰু ভাৰতক বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দাইল উৎপাদনকাৰী আৰু গ্ৰাহক হিচাপে লক্ষ্য কৰে। নেতাসকলে এই কথাত সন্মত হয় যে এই পদক্ষেপে কৃষি খাদ্য গৱেষণা সহযোগিতাক শক্তিশালী কৰিব, পালছ প্ৰ'টিন প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু সুদৃঢ় খাদ্য বিকাশক আগুৱাই নিব, আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত উপ-ৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব আৰু উদ্যোগ–শৈক্ষিক সম্পৰ্কক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সুলভ মূল্যৰ, উচ্চমানৰ পুষ্টিৰ সুবিধা উন্নত কৰাত অৰিহণা যোগাব।
এক পৰিয়াল
প্ৰতিভাৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ
ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক আগুৱাই নিয়াত শিক্ষা আৰু প্ৰতিভাৰ গতিশীলতাৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাক নেতাসকলে আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, গৱেষক, আৰু পেছাদাৰীসকলৰ আন্দোলনে পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী হৈ পৰিছে, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি শক্তিশালী কৰিছে।
উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিয়াত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি; শিক্ষণ ফলাফল উন্নত কৰা; আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলা, নেতাসকলে উদ্যোগৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ বৃদ্ধি কৰি উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়; বিস্তাৰিত সংযোগ; ডুৱেল-ডিগ্ৰী আৰু টুইনিং প্ৰগ্ৰেম; ভাৰতৰ আগশাৰীৰ কানাডাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অফশ্ব’ৰ কেম্পাছ স্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা; উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহৰ গৱেষণা অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰা; আৰু এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ অধিক সমৰ্থন কৰিবলৈ উচ্চ শিক্ষাৰ যৌথ কৰ্মগোটক পুনৰুজ্জীৱিত কৰা।
নেতাসকলে ভাৰতৰ অল ইণ্ডিয়া কাউন্সিল ফৰ টেকনিকেল এডুকেচন (এআইচিটিই) আৰু কানাডাৰ এমআইটিএচিএছৰ মাজত গ্ল’বেলিংক ৰিচাৰ্চ ইন্টাৰশ্বিপ কাৰ্যসূচী সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিখনক আদৰণি জনায়, যাৰ ফলত বছৰি প্ৰায় ৩০০ ভাৰতীয় স্নাতক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে কানাডাৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত গৱেষণা প্লেচমেণ্ট গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এই ফ্লেগশ্বিপ পদক্ষেপে প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগ শক্তিশালী কৰিব, শাখাসমূহৰ মাজত শৈক্ষিক সহযোগিতা গভীৰ কৰিব, আৰু হাতে কামে কৰা গৱেষণা আৰু পেছাদাৰী প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু দক্ষতা গঢ়ি তুলিব।
নেতাসকলে নতুন যৌথ প্ৰতিভা আৰু উদ্ভাৱন কৌশলক আদৰণি জনায়, যিটো এটা উন্নয়নশীল পদক্ষেপ যাৰ লক্ষ্য হৈছে কানাডাৰ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন ক্ষমতাক অংশীদাৰী অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডত সন্নিৱিষ্ট কৰা আৰু গাঁথনিগত গতিশীলতা, যৌথ প্ৰশিক্ষণ পথ, আৰু গৱেষণা সহযোগিতাৰ জৰিয়তে প্ৰতিভাৰ প্ৰবাহ শক্তিশালী কৰা।
নেতাসকলে উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিবলৈ, সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিবলৈ আৰু ভাগ-বতৰা কৰা ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ গভীৰ প্ৰতিষ্ঠানিক অংশীদাৰিত্ব, গৱেষকৰ গতিশীলতা, আৰু জ্ঞান বিনিময়ক লাভাৱান্বিত কৰাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে কানাডাৰ ইণ্ডো-পেচিফিক বৃত্তি আৰু ফেল’শ্বিপছ ফৰ কানাডিয়ানছ (আইপিএছএফচি) কাৰ্যসূচীক কানাডা আৰু ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত শৈক্ষিক আৰু গৱেষণামূলক সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ দিশত এক অৰ্থপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে কানাডাৰ ১১খন উত্তৰ-মাধ্যমিক প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা ৮৫ জনতকৈ অধিক কানাডাৰ স্নাতক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু গৱেষকে এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰি স্বচ্ছ হাইড্ৰজেন, জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতা, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, বাণিজ্য আৰু যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা, আৰু বহনক্ষম উন্নয়নকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ মাজেৰে অগ্ৰাধিকাৰ ভাৰতীয় শিক্ষাবিদসকলৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিব। শিক্ষা সম্পৰ্কীয় চৌবিশটা বুজাবুজিৰ চুক্তি সমাপ্ত হোৱাতো নেতাসকলে আদৰণি জনায়।
জনসাধাৰণৰ মাজত আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতা
ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত গভীৰ ঐতিহাসিক সংযোগ আৰু সজীৱ জনসাধাৰণৰ সংযোগক স্বীকৃতি দি নেতাসকলে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সাংস্কৃতিক সহযোগিতা দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। তেওঁলোকে লক্ষ্য কৰে যে স্থায়ী সাংস্কৃতিক বিনিময়ই পাৰস্পৰিক বুজাবুজি শক্তিশালী কৰে, বৈচিত্ৰ্যক উদযাপন কৰে, আৰু সমাজৰ মাজত স্থায়ী সংযোগ গঢ়ি তোলে, লগতে সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি আৰু উদ্ভাৱনকো সমৰ্থন কৰে। নেতাসকলে এই কথাত একমত হয় যে সংস্কৃতি, ঐতিহ্য, আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগসমূহত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰিব আৰু সৰ্বাংগীন বৃদ্ধি আৰু ভাগ-বতৰা সমৃদ্ধিত অৰ্থপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব।
কলা, ঐতিহ্য, দৃশ্য-শ্ৰাব্য মাধ্যম, সংগীত, আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগত বিস্তাৰিত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰি সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ ওপৰত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটো নেতাসকলে আদৰণি জনায়। লক্ষ্যভিত্তিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু সৃষ্টিকৰ্তাৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
নেতাসকলে সাংস্কৃতিক খণ্ডৰ বাবে ভাৰ্চুৱেল আৰু বৰ্ধিত বাস্তৱতা আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাকে ধৰি উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু এই ক্ষেত্ৰত স্থায়ী সাংস্কৃতিক আলোচনা, সৃষ্টিশীল অংশীদাৰিত্ব, আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজিক সমৰ্থন কৰে।
নেতাসকলে দুয়োখন দেশৰ খিলঞ্জীয়া আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক সবলীকৰণৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় আৰু তেওঁলোকৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, পৰম্পৰাগত জ্ঞান ব্যৱস্থা, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত স্থায়ী অৱদানক স্বীকৃতি দিয়ে। উদ্যোগীকৰণ, সাংস্কৃতিক সংৰক্ষণ, আৰু বহনক্ষম জীৱিকাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী আদান-প্ৰদানক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চৰ উদাহৰণ হিচাপে ভাৰত জনজাতি মহোৎসৱ (বিটিএফ) ২০২৬ক আদৰণি জনায়। নেতাসকলে সাংস্কৃতিক বিনিময়, দক্ষতা বিকাশ, পৰম্পৰাগত জ্ঞান, আৰু সম্প্ৰদায়ভিত্তিক সামগ্ৰীৰ বজাৰ প্ৰৱেশৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আলোচনা আৰু সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰিবলৈ সন্মত হয়, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সৰ্বাংগীন বৃদ্ধি শক্তিশালী কৰা আৰু বৈচিত্ৰময় সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ প্ৰতি পাৰস্পৰিক সন্মানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰা।
নেতাসকলে শেহতীয়াকৈ কানাডা–ভাৰত ট্ৰেক ২ কৌশলগত আলোচনাক আদৰণি জনায়, যিয়ে নীতি নিৰ্ধাৰক, বিশেষজ্ঞ, ব্যৱসায়িক নেতা, আৰু নাগৰিক সমাজক একত্ৰিত কৰি অৰ্থনৈতিক স্থিতিস্থাপকতা, উদীয়মান প্ৰযুক্তি, শক্তি সুৰক্ষা, আৰু জনসাধাৰণৰ বিনিময়ৰ দৰে বিষয়সমূহৰ মাজেৰে কূটনৈতিক ৰিছেটক সুনিৰ্দিষ্ট সহযোগিতালৈ অনুবাদ কৰাৰ পথসমূহ অন্বেষণ কৰে। তেওঁলোকে লক্ষ্য কৰে যে এই উচ্চ পৰ্যায়ৰ বিনিময়ে চৰকাৰী চৰকাৰৰ পৰা চৰকাৰলৈ চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ স্থায়ী পৰিপূৰক হিচাপে প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগ, খণ্ডগত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত, আৰু ভাগ-বতৰা কৰা নীতিগত আলোচনাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে এই কথাত একমত হয় যে আনুষ্ঠানিক আৰু ট্ৰেক ২ মঞ্চসমূহৰ মাজেৰে স্থায়ী আলোচনাই পাৰস্পৰিক বুজাবুজি গভীৰ কৰাত সহায় কৰিব, দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব, আৰু দুয়োখন সমাজৰ বাবে স্পষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰা ব্যৱহাৰিক, আগন্তুক দৃষ্টিকোণৰ পদক্ষেপসমূহক অৱগত কৰিব।
৩নেতাসকলে দুয়োখন দেশৰ মাজত অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ শক্তিশালী ইতিহাস আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, সংযোগ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত বিনিময়ত ইয়াৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানক স্বীকৃতি দিয়ে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশতে নিৰাপদ, সুৰক্ষিত, বহনক্ষম আৰু স্থিতিস্থাপক বিমান পৰিবহণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক প্ৰসাৰিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ সহযোগিতাৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ যৌথ বুজাবুজিৰ নবীকৰণৰ বাবে অবিৰত কামৰ জৰিয়তে এই সহযোগিতাক গভীৰ কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে।
এক ভৱিষ্যত
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন যে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা, আৰু সমাজৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ কেন্দ্ৰীয় চালক বুলি স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত–কানাডাৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। এই অভিসৰণে উচ্চাকাংক্ষাক সমন্বিত, ফলাফলমুখী সহযোগিতালৈ অনুবাদ কৰিব পৰা প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাসমূহক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। যৌথ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি সহযোগিতা সমিতিৰ (জেএছটিচিচি) পুনৰ আৰম্ভ কৰাটো জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি, সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰা, স্বচ্ছ প্ৰযুক্তি আৰু শক্তি উদ্ভাৱন ত্বৰান্বিত কৰা, আৰু গৱেষণা অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক নবীকৃত মঞ্চ প্ৰদান কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
মহাকাশখণ্ডত সহযোগিতা
নেতাসকলে নিজ নিজ সংস্থা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ মহাকাশ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু পাৰস্পৰিক লাভৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। ১৯৯৬ চনত মহাকাশ সহযোগিতাৰ ওপৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ ৩০ বছৰ ধৰি কানাডাৰ মহাকাশ সংস্থা (CSA) আৰু ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা (ISRO)ৰ মাজত গঢ় লৈ উঠা আস্থাৰ ভিত্তিত মহাকাশ সংস্থাসমূহ আৰু তেওঁলোকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱসায় আৰু গৱেষণা পৰিৱেশ ব্যৱস্থাসমূহে উদীয়মান সুযোগসমূহ দ্ৰুত আৰু যৌথভাৱে অনুসৰণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
এই অংশীদাৰিত্ব বুজাবুজি চুক্তিৰ অধীনত যৌথ প্ৰকল্পসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে আৰু বায়ুমণ্ডল বিজ্ঞান, মহাকাশ ৰবটিক্স আৰু মানৱ মহাকাশ উৰণৰ সৈতে জড়িত মহাকাশ অন্বেষণ, আৰু কোৱাণ্টাম যোগাযোগ প্ৰযুক্তিকে ধৰি নতুন আৰু উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত কাৰিকৰী সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে এক অভিলাষী ৰূপায়ণ ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব, যিটো তেওঁলোকৰ সংস্থাসমূহৰ মাজত বৰ্ধিত সামৰ্থ্য গঠন আৰু জ্ঞান বিনিময়ৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত হ’ব। অধিক বহলভাৱে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ পৰিৱেশ তন্ত্ৰসমূহৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা দৃঢ়তাৰে কয়, চৰকাৰী সংস্থা, উদ্যোগ, ষ্টাৰ্টআপ, শিক্ষাবিদ আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্বক উৎসাহিত কৰি পৰিপূৰক শক্তিসমূহৰ লাভ উঠাবলৈ, উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিবলৈ, আৰু ভাগ-বতৰা কৰা উন্নয়নৰ লক্ষ্যত অৰিহণা যোগাবলৈ।
ডিজিটেল আৰু এআই সহযোগিতা
মহাকাশ সহযোগিতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ভাৰত আৰু কানাডাই মহাকাশ আৰু মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে এআইক একত্ৰিত কৰাৰ বাবে যৌথ পদক্ষেপৰ সন্ধান কৰাৰ মনস্থ কৰিছে। মহাকাশ প্ৰয়োগ আৰু পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণৰ বাবে এই এআই সঁজুলিসমূহ সহযোগীভাৱে বিকশিত কৰি দুয়োখন দেশেই উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিব আৰু নিজৰ প্ৰযুক্তিগত সাৰ্বভৌমত্ব শক্তিশালী কৰিব।
নেতাসকলে দুয়োখন দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চললৈ আধুনিক, নিৰ্ভৰযোগ্য স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ দূৰৈৰ চিকিৎসাৰ নিদানমূলক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এআই সহায়ক সঁজুলিসমূহৰ ওপৰত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
উদ্যোগ আৰু শৈক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ মূল্যক স্বীকৃতি দি দুয়োপক্ষই সীমা অতিক্ৰম কৰি কৰ্ম-সংহত শিক্ষণৰ সুযোগৰ এক কাৰ্যসূচী স্থাপন কৰাৰ মনস্থ কৰিছে যিয়ে ভাৰতীয় অভিযন্তা আৰু গৱেষকসকলক কানাডাৰ বিশ্বমানৰ এআই গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানত হাতে কামে অভিজ্ঞতা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বৃহৎ পৰিসৰৰ নিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বিশেষজ্ঞতাৰ সৈতে পৰিচিত কানাডাৰ অভিযন্তাসকলক সক্ষম কৰিব।
বৰ্ধিত শক্তিৰ চাহিদা আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সম্প্ৰসাৰিত ভূমিকাৰ প্ৰেক্ষাপটত স্থিতিস্থাপক বৈদ্যুতিক গ্ৰীড ব্যৱস্থাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি দুয়োপক্ষই শক্তিৰ উত্থানৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিবলৈ এআই এলগৰিদমৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত জ্ঞান-বিনিময়ৰ জৰিয়তে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু দুয়োখন দেশৰ নিৰ্ভৰযোগ্য, দক্ষ আৰু জলবায়ু-স্থিতিস্থাপক শক্তি ব্যৱস্থাক সমৰ্থন কৰিবলৈ বিভিন্ন জলবায়ুৰ পৰিস্থিতিত বেটাৰী সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা ভালদৰে পৰিচালনা কৰিবলৈ সন্মত হয়।
নেতাসকলে অষ্ট্ৰেলিয়া–কানাডা–ভাৰত প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন (এচিআইটিআই) অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায় আৰু শেহতীয়াকৈ নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হোৱা এআই শীৰ্ষ সন্মিলনৰ প্ৰান্তত তিনিওখন দেশৰ এআই মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰিক ত্ৰিপাক্ষিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক যৌথ কৰ্ম পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাত সন্মত হয় আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু ইলেক্ট্ৰনিক্স উৎপাদন, উচ্চ-কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিং, ইণ্টাৰনেট-অফ-থিংছ (আইঅ’টি), চাইবাৰ সুৰক্ষা, আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মাজত গভীৰ সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে আৰু এআইৰ সাৰ্বভৌমত্ব, অন্তৰ্ভুক্তি, প্ৰৱেশ আৰু বিশ্বাসযোগ্যতাক আগুৱাই নিবলৈ নীতি আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক বিনিময় শক্তিশালী কৰাত সন্মত হয়; এআই গ্ৰহণ আৰু আনুষংগিক ব্যৱসায়-ব্যৱসায়ৰ অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰ কৰা; আৰু দক্ষতা বিকাশ, প্ৰশিক্ষণ আৰু জ্ঞান-বিনিময়ৰ জৰিয়তে যৌথ সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণক আগুৱাই নিয়াৰ লক্ষ্যৰে, বিশ্বাসযোগ্য উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰক লালন-পালন কৰা আৰু স্পষ্ট ফলাফল প্ৰদান কৰা। নেতাসকলে প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ সহযোগিতাৰ ওপৰত ত্ৰিপাক্ষিক অষ্ট্ৰেলিয়া-কানাডা-ভাৰত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰৰ জৰিয়তে এই কামৰ একত্ৰিতকৰণক আদৰণি জনায়।
এই ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দৃষ্টিভংগীক সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফললৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ নেতাসকলে নবীকৃত ভাৰত–কানাডা কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক দুটা মূল স্তৰৰ চাৰিওফালে গঠন কৰিবলৈ সন্মত হয়।
মৌলিক স্তৰ – ১: নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা
নিৰাপত্তা সহযোগিতা
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টাসকলৰ পৰ্যায়ত আহ্বান কৰা নিয়মীয়া দ্বিপাক্ষিক নিৰাপত্তা আলোচনাৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক ভাগ-বতৰা কৰা কৰ্ম পৰিকল্পনাৰ চুক্তিক নেতাসকলে আদৰণি জনায়। বহুত্ববাদী গণতন্ত্ৰ হিচাপে তেওঁলোকে হিংসাত্মক উগ্ৰবাদ, সন্ত্ৰাসবাদ, সংগঠিত অপৰাধ, য’ত নিচাযুক্ত দ্ৰব্য আৰু ফেণ্টানাইলৰ পূৰ্বসূৰীৰ অবৈধ প্ৰবাহ, চাইবাৰ অপৰাধ, ধন দাবী, আৰ্থিক জালিয়াতি, সৰবৰাহৰ আৰু আনুষংগিক অপৰাধী নেটৱৰ্ক আদিৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ সমাধানৰ বাবে সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। নেতাসকলে দ্বিপাক্ষিক যোগাযোগ সুশৃংখলিত আৰু সময়মতে তথ্য বিনিময় সক্ষম কৰিবলৈ নিৰাপত্তা আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী যোগাযোগ ব্যৱস্থা স্থাপনক সমৰ্থন কৰে আৰু ঘৰুৱা আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাধ্যবাধকতাৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু অনুপ্ৰৱেশ বলবৎকৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী যুটীয়া কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ পৰৱৰ্তী বৈঠক আগতীয়াকৈ আহ্বান কৰিবলৈও আহ্বান জনায়।
প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা
নেতাসকলে ব্যৱহাৰিক সামৰিক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ মূল্য স্বীকাৰ কৰে আৰু সমবায় কাৰ্য্যকলাপ, যৌথ প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ, আৰু পেছাদাৰী সামৰিক বিনিময়ৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ সুযোগক আদৰণি জনায়। নেতাসকলে প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী সহযোগিতা, যোগান শৃংখল স্থিতিস্থাপকতা, আৰু প্ৰশিক্ষণ আৰু অনুশীলনৰ দৰে ক্ষেত্ৰত নতুন সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনায়।
দুয়োখন দেশেই ভাৰত–কানাডা প্ৰতিৰক্ষা আলোচনাক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰিবলৈ সন্মত হৈছে যিয়ে নিজ নিজ প্ৰতিৰক্ষা নীতি, আঞ্চলিক আৰু বিশ্ব নিৰাপত্তা উন্নয়ন, আৰু কৌশলগত দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত মত বিনিময় কৰিব যাতে অধিক প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ সুযোগ চিনাক্ত কৰিব পৰা যায়।
এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে ভাৰতত কানাডাই প্ৰতিৰক্ষা এটেচে নিযুক্তি আৰু ভাৰতে ৱাশ্বিংটন ডি চিত থকা প্ৰতিৰক্ষা এটেচেক কানাডাত সমান্তৰালভাৱে স্বীকৃতি দিয়াক প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে আদৰণি জনায়।
বহুপক্ষীয় আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় সংযোগ
দুয়োখন দেশেই একাধিক আঞ্চলিক আৰু বিশ্বব্যাপী মঞ্চত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে সন্মত হয়। এই নিয়োজিততাই সমন্বয় শক্তিশালী কৰিব আৰু ক্ৰমান্বয়ে জটিল কৌশলগত পৰিৱেশত অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়ে ভাগ-বতৰা কৰা বুজাবুজিক প্ৰসাৰিত কৰিব।
নেতাসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলে ক্ৰমাৎ কৌশলগত আৰু অৰ্থনৈতিক গুৰুত্ব বৃদ্ধি পোৱা অঞ্চলটোক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে বুলি একমত প্ৰকাশ কৰে আৰু মুক্ত, মুকলি, সৰ্বাংগীন আৰু স্থিতিস্থাপক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে সমগ্ৰ অঞ্চলটোত বহনক্ষম উন্নয়ন, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতা, সংযোগ, আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰিক সহযোগিতাৰ মূল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে আঞ্চলিক আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিষ্ঠান আৰু অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে সমন্বয় শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি, দুৰ্যোগৰ বাবে প্ৰস্তুতি, আৰু জনকেন্দ্ৰিক বৃদ্ধিৰ সমৰ্থনত পৰিপূৰক শক্তিৰ লাভ উঠাবলৈ, একে সময়তে সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাক সন্মান কৰা নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছিল।
নেতাসকলে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ বাবে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী আৰু কানাডাৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় কৌশলৰ মাজত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা অভিসৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো স্থিতিশীলতা, বহনক্ষম উন্নয়ন, সংযোগ, আৰু সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ ভাগ-বতৰা স্বাৰ্থৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। সামুদ্ৰিক শাসন, জলবায়ু স্থিতিস্থাপকতা, নীলা অৰ্থনীতি, আৰু সামৰ্থ্য গঠনৰ বিশেষজ্ঞতাৰ জৰিয়তে কানাডাই কঢ়িয়াই আনিব পৰা মূল্যক স্বীকাৰ কৰি ভাৰতে ভাৰত মহাসাগৰীয় ৰিম এছ’চিয়েচনত (আই অ’ আৰ এ) আলোচনা অংশীদাৰ হিচাপে যোগদান কৰাৰ আগ্ৰহক আদৰণি জনায়। নেতাসকলে দুৰ্যোগৰ প্ৰস্তুতি, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি, আৰু জনকেন্দ্ৰিক বৃদ্ধিৰ সমৰ্থনত ব্যৱহাৰিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ভাৰত মহাসাগৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয় আৰু আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে একেলগে কাম কৰি মুক্ত, মুকলি, অন্তৰ্ভুক্ত, আৰু স্থিতিস্থাপক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দৃঢ় কৰে।
মৌলিক স্তৰ – ২: বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্ব আগবঢ়াই নিয়া
বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ বিষয়ত আলোচনা
নেতাসকলে উল্লেখ কৰে যে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ ওপৰত নবীকৃত মন্ত্ৰীসভাৰ আলোচনাই দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্কক পুনৰ সজীৱ কৰি তোলা আৰু সহযোগিতাৰ বাবে আগন্তুক দৃষ্টিভংগীৰ এজেণ্ডা নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে নিয়োজিততাৰ এক নৱীকৃত পৰ্যায় চিহ্নিত কৰিছে, যিটো ভাগ কৰা গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু ক্ৰমবৰ্ধমান অৰ্থনৈতিক পৰিপূৰকতা হিচাবে বিবেচিত হৈছে।
চিইপিএ আৰু বাণিজ্য
নেতাসকলে অভিলাষী আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চিইপিএ)ৰ দিশত আলোচনা পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। নেতাসকলে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এক বিস্তৃত বাণিজ্য কাঠামোৱে অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক টেকসই অৰ্থনৈতিক লংঘন হিচাপে কাম কৰিব আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যক ৭০ বিলিয়ন কানাডিয়ান / ৪.৬৫ লাখ কোটি টকালৈ সম্প্ৰসাৰণৰ ভাগ-বতৰা কৰা আকাংক্ষাক সমৰ্থন কৰিব ২০২৬ চনৰ শেষৰ ফালে আলোচনা সমাপ্ত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি।
বাণিজ্যিক গতি
বিকশিত বিশ্ব অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশক স্বীকাৰ কৰি দুয়োপক্ষই যোগান শৃংখলৰ স্থিতিশীলতা বৃদ্ধি কৰা, বাহ্যিক দুৰ্বলতাসমূহ হ্ৰাস কৰা, ইজনে সিজনৰ সংবেদনশীলতাক গ্ৰহণ কৰা আৰু অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহৰ মাজত পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰ কৰা এক স্থিতিস্থাপক, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্য বাণিজ্যিক সম্পৰ্কৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ অৰ্থনীতিৰ গভীৰ সংহতিক আৰু স্বীকাৰ কৰে, যিটো ভাৰতত কাম কৰা কানাডাৰ কোম্পানী আৰু কানাডাত কাম কৰা ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে নিয়োজিত যথেষ্ট পৰিমাণৰ কৰ্মশক্তিৰ দ্বাৰা প্ৰতিফলিত হয়, যিয়ে ইতিমধ্যে অংশীদাৰিত্বক প্ৰতিফলিত এক উল্লেখযোগ্য দ্বিমুখী বাণিজ্যিক উপস্থিতি প্ৰদৰ্শন কৰে।
দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্কক অধিক বাণিজ্যিক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ নেতাসকলে ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলৰ সৈতে কানাডা ভ্ৰমণ আৰু ভাৰত ভ্ৰমণকে ধৰি চাৰিটা পাৰস্পৰিক মন্ত্ৰী নেতৃত্বত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সংযোগৰ কাৰ্যসূচীক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এই বিনিময়সমূহে নতুন বাণিজ্যিক সুযোগ মুকলি কৰাত সহায় কৰিব, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্ব গভীৰ কৰিব, আৰু দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনীতিক অধিক একত্ৰিত কৰিব।
ভাৰত-কানাডা চিইঅ’ ফ’ৰাম
ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সংযোগ গভীৰ কৰাৰ বাবে আৰু অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহৰ মাজেৰে ব্যৱহাৰিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ভাৰত–কানাডা চিইঅ’ ফ’ৰামৰ পুনৰ্গঠনক এক মূল মঞ্চ হিচাপে নেতাসকলে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়িক নেতাসকলক বাণিজ্য, বিনিয়োগ, উদ্ভাৱন, আৰু যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ নতুন সুযোগ চিনাক্ত কৰিবলৈ মঞ্চৰ লাভ উঠাবলৈ আৰু চিইপিএৰ আলোচনা আৰু বহল অৰ্থনৈতিক লক্ষ্যসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ কাৰ্য্যকৰী পৰামৰ্শ আগবঢ়াবলৈ উৎসাহিত কৰে। নেতাসকলে এই কথাত একমত হয় যে দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱা আৰু দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়ী আৰু নাগৰিকসকলৰ বাবে স্পষ্ট সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে উদ্যোগ, চৰকাৰ, আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত শক্তিশালী সহযোগিতা অতি প্ৰয়োজনীয় হ’ব।
বিত্তমন্ত্ৰীৰ অৰ্থনৈতিক আলোচনা
নেতাসকলে বিত্তমন্ত্ৰীসকলৰ অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় আলোচনাৰ আৰম্ভণিক আদৰণি জনায় যিয়ে বিত্ত বিষয়াসকলক পেমেণ্ট আধুনিকীকৰণ, বিত্তীয় স্থিতিশীলতা, ফিনটেক উদ্ভাৱন আৰু মূলধনী বজাৰ উন্নয়নৰ দৰে বিষয়সমূহৰ ওপৰত একত্ৰিত কৰিব। প্ৰাৰম্ভিক অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে ইয়াৰ ভিতৰত তৎক্ষণাত পেমেণ্টৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত সহযোগিতা আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰি ৰেমিটেন্স আৰু ব্যৱসায়ী পেমেণ্টৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰা হ’ব। ভাৰতীয় নেচনেল পেমেণ্টছ কৰ্প’ৰেশ্যন আৰু পেমেণ্টছ কানাডাক অংশগ্ৰহণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱা হ’ব, যাৰ লক্ষ্য হ’ব দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰা, একে সময়তে দুয়োখন দেশৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ বাবে পৰ্যটন, শিক্ষা, ৰেমিটেন্স, আৰু বৃদ্ধিত সহায় কৰা। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে ২০২৬ চনত পাৰস্পৰিকভাৱে চুক্তিবদ্ধ সময়ত উদ্বোধনী বিত্তমন্ত্ৰীৰ অৰ্থনৈতিক আলোচনা আয়োজন কৰা হ’ব।
উপসংহাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীয়ে ভাৰত চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু এই ব্যাপক অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কানাডাৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই উচ্চ পৰ্যায়ৰ অবিৰত সংযোগক আদৰণি জনায় আৰু এই যৌথ বিবৃতিত উল্লেখ কৰা পদক্ষেপসমূহে ভাৰত–কানাডাৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক গভীৰ কৰিব, পাৰস্পৰিক বিশ্বাস শক্তিশালী কৰিব, আৰু দুয়োখন দেশ আৰু তেওঁলোকৰ জনসাধাৰণৰ বাবে স্পষ্ট, দীৰ্ঘম্যাদী সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলি বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।
তেওঁলোকে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰত–কানাডাৰ শক্তিশালী অংশীদাৰিত্বই আঞ্চলিক স্থিতিশীলতা, বিশ্ব স্থিতিস্থাপকতা, আৰু ভাগ-বতৰা সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো ইতিবাচক অৰিহণা যোগাব, যিয়ে অধিক অন্তৰ্ভুক্ত, বহনক্ষম, আৰু নিৰাপদ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া প্ৰতিশ্ৰুতিক প্ৰতিফলিত কৰিব।