Prime Minister's Office
India-Canada Joint Leaders’ Statement
02 MAR 2026 5:05PM by PIB Delhi
At the invitation of His Excellency Narendra Modi, Prime Minister of India, the Right Honourable Mark Carney, Prime Minister of Canada, paid an official visit to India from February 27 – March 2, 2026. This was Prime Minister Carney’s first visit to India after taking over as the Prime Minister of Canada and is the first bilateral visit to India by a Canadian Prime Minister since 2018. Prime Minister Carney was accompanied by a Canadian high-level delegation that included senior ministers, provincial leaders and leading CEOs.
Commemorating 79 years of establishment of diplomatic relations, the Leaders reaffirmed the importance of the Canada–India relationship, grounded in shared democratic values, deep people-to-people ties, respect for sovereignty and territorial integrity, and a joint commitment to the rule of law.
The Leaders acknowledged that, in an increasingly complex and uncertain global context, a strong, resilient, and forward-looking partnership between two vibrant democracies contributes meaningfully to mutual prosperity and to advancing shared global priorities. They underscored that closer cooperation between India and Canada will help reinforce international rules and norms that are applied fairly, strengthen economic resilience, promote sustainable development, and address global challenges including climate change, rapid technological transformation, and public health. The Leaders affirmed their shared resolve to work together bilaterally and in multilateral fora to uphold democratic values, support inclusive growth, and contribute to peace, stability, and prosperity in the Indo-Pacific and beyond.
Building on this shared vision, the Leaders agreed to adopt the principle of "Vasudhaiva Kutumbakam” or "One Earth, One Family, One Future” as the overarching guiding framework for the renewed India–Canada Strategic Partnership, reflecting their commitment to sustainability, inclusivity, and collective global responsibility. They underscored the alignment between India’s vision of Viksit Bharat and Canada’s Build Canada Strong agenda, and affirmed that enhanced bilateral cooperation across growth, innovation, energy transition, food and nutrition security, trusted digital ecosystems, resilient supply chains, skills and talent mobility, and people-centric development will serve as a catalyst for resilient societies, shared prosperity, and a more sustainable future for both countries and the wider world.
Progress and Implementation of the New Roadmap
Both Leaders welcomed the significant progress achieved since their meetings on the margins of the G7 Summit in Kananaskis and the G20 Summit in Johannesburg in the implementation of New Roadmap for Canada–India Relations, thereby providing a clear direction for strengthening the Canada–India partnership. They noted with satisfaction the increased frequency of two-way Ministerial-level engagements, which have injected renewed momentum into bilateral cooperation across priority sectors; welcomed the activation of various institutional dialogue mechanisms and enhanced sub-national engagement, underscoring their importance in deepening mutual understanding and policy coordination; acknowledged the return of diplomatic representatives to their respective missions; and appreciated the constructive steps taken toward the gradual normalization of bilateral ties, reflecting a shared commitment to strengthening bilateral relations in a spirit of mutual respect, accommodation, and cooperation.
The Leaders highlighted the strong commercial foundation underpinning bilateral ties, reflected in the launch of negotiations of a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and in significant business announcements and investment commitments in recent months. These developments demonstrate the expanding scale, diversification, and sophistication of the bilateral economic relationship and signal growing confidence among businesses and investors in both markets. The Leaders noted that sustained engagement between industry and government, supported by an enabling policy environment, will be essential to unlock new opportunities in priority sectors and to translate commercial momentum into long-term, mutually beneficial economic growth.
Building on this momentum, the Leaders agreed to deepen collaboration across the following priority sectors:
ONE EARTH
Strategic Energy Partnership
Recognizing their complementary strengths as energy powers, the Leaders agreed to advance the India-Canada Strategic Energy Partnership aimed at deepening long-term cooperation across the energy value chain. They reaffirmed the immense importance of energy security and diversification of supply for the safety, wellbeing, and economic vitality of both countries, and underscored their shared commitment to enhancing collaboration across clean energy, conventional energy, civil nuclear energy, and critical minerals to promote affordability, sustainability, and economic growth.
The Leaders welcomed the re-launch of the Canada–India Ministerial Energy Dialogue at India Energy Week 2026 as a key institutional platform to sustain high-level policy dialogue and strengthen strategic cooperation on energy security, diversification of supply, and long-term market integration. They also welcomed the finalization of a Joint Action plan under the Dialogue.
The Leaders also highlighted the potential to broaden cooperation across clean energy and climate-related value chains, including renewable energy, hydrogen and its derivatives, biofuels, sustainable aviation fuel, battery storage, and electricity systems modernization, recognizing the central role of these sectors in advancing shared climate objectives and energy transition goals.
The Leaders underscored solutions for carbon capture, utilisation and storage (CCUS) as a key area of cooperation offering a significant opportunity for the sustainable production of energy and critical minerals.
The Leaders reaffirmed their intention to promote sustained government-to-government and business-to-business engagement, including continued expert collaboration and cooperation through bilateral and multilateral mechanisms, to ensure that the Strategic Energy Partnership delivers tangible, long-term benefits for both countries.
Energy Trade
The leaders noted that strengthened institutional engagement would support expanded bilateral energy trade, including in liquefied natural gas (LNG), liquefied petroleum gas (LPG), crude oil, refined petroleum products, potash, and uranium supply offtakes. In this regard, they welcomed the conclusion of a CAD $2.6 billion commercial agreement between Cameco and the Department of Atomic Energy for the long-term supply of uranium, contributing to India’s civil nuclear energy generation, clean energy transition objectives, and long-term energy security.
The Leaders noted that Canada is poised to become a major global supplier of LNG and welcomed India’s intention to source LNG from Canada. They further welcomed the emergence, over the past five years, of Canada as an important supplier of heavy oil. With India, positioned to be the largest contributor to incremental global energy demand growth over the next two decades, beyond its current position as the world’s third-largest oil consumer and fourth-largest LNG importer, both sides acknowledged the significant potential to further expand bilateral energy trade. This includes increased oil and LNG imports by India from Canada, as well as the supply of refined petroleum products from India to Canada. In this context, Canada reaffirmed its plans to expand heavy oil export infrastructure and supplies of LNG to the Indo-Pacific market through Canada’s stated goal of producing 50 million tonnes of LNG per year by 2030 and up to 100 million tonnes by 2040.
The Leaders welcomed discussions between Indian public sector oil and gas companies and Canadian energy firms to expand bilateral cooperation in liquefied petroleum gas (LPG). They noted ongoing engagement aimed at concluding India’s first long-term LPG supply arrangement with Canada and expressed confidence that such partnerships will further diversify energy trade, strengthen supply security, and create new opportunities for collaboration across the hydrocarbon value chain.
Both sides also reaffirmed support for greater private investment flows and long-term offtake arrangements including through tools, such as loans, financing, and equity investments to support commercially viable energy partnerships. Through the India-Canada Energy Dialogue, both sides will set out a joint work plan to explore long-term contracts and address the challenges to growing this trade including shipping costs and increasing availability of Canadian heavy oil supply.
Critical Minerals Cooperation
The Leaders underscored their commitment to deepening long-term, reciprocal investment partnerships across the energy and natural resource sectors, recognizing the scale of ongoing projects and emerging opportunities in both markets. They further welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Critical Minerals Cooperation, reflecting their shared commitment to building resilient, secure, and diversified critical minerals supply chains. In this context, they welcomed India’s endorsement of the G7 Critical Minerals Action Plan, which supports diversified and responsible production and supply of critical minerals and encourages investment and innovation in value chains essential for clean energy, advanced manufacturing, and technology. The Leaders also discussed Indian presence at the Prospectors and Developer’s Association of Canada (PDAC) meeting in March 2026, and commitment for a Ministerial-led Indian energy and industry delegation to Canada in summer 2026 to support robust commercial outcomes for Canadian and Indian companies.
Leaders agreed to strengthen collaboration in investment to support clean energy technologies and future-oriented industries. They agreed to deepen cooperation on critical minerals and energy transition pathways, including exploring collaboration on helping to secure India’s mineral stockpiling initiative, and supporting robust commercial outcomes for Canadian and Indian companies, while also sharing expertise on emissions reductions, and transition technologies.
Clean Energy Cooperation
The Leaders also welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Clean Energy Cooperation, establishing a comprehensive institutional framework to advance bilateral collaboration across solar, wind, bioenergy, small hydro, energy storage, and capacity-building. They agreed to build a mutually beneficial clean energy partnership that strengthens energy security, accelerates the energy transition through information exchange and joint investment opportunities, and promotes two-way public–private engagement across the renewable energy value chain, including through a dedicated Joint Working Group. This cooperation will support sustainable economic growth, regional resilience in the Indo-Pacific, and the shared objective of building an inclusive clean energy future.
Canada expects to double electricity supply by 2050 and significantly expand deployment of renewable energy and energy storage. Concurrently, India has demonstrated leadership and capacity in large-scale solar and grid-level energy storage technologies along with scalable models in rooftop solar and other forms of distributed renewable energy solutions. In this regard, Leaders committed to convening a India-Canada Renewable Energy and Storage Summit in 2026 to bring together industry, investors, and government decision-makers to expand and diversify trade of these technologies into Canada, including through future procurements and supply chain partnerships.
Climate and Environment
They welcomed the deepening of cooperation under the existing Memorandum of Understanding on Climate Change and Environment, underscoring the strength of the partnership. The Leaders reaffirmed their shared commitment to science-based, inclusive, and equitable climate action. They highlighted ongoing bilateral efforts to advance sustainable development by addressing climate change, biodiversity loss, pollution, and ecosystem degradation, and agreed to strengthen collaboration on climate mitigation and adaptation, biodiversity conservation, and reducing plastic pollution, with particular attention to building resilience and supporting vulnerable communities.
Global Clean Energy Platforms
India welcomed Canada’s decision that it intends to pursue membership in the International Solar Alliance, underscoring Canada’s strong commitment to advancing clean energy and climate action. The leaders noted that Canada’s participation will strengthen international cooperation on solar deployment, innovation, and capacity-building, particularly in developing and climate-vulnerable regions. They agreed that enhanced collaboration through the International Solar Alliance will complement bilateral clean energy initiatives and contribute meaningfully to accelerating the global energy transition and achieving shared sustainability goals.
India welcomed Canada’s signing of the foundational documents to upgrade its participation in the Global Biofuels Alliance as a Full Member. This step will further advance the adoption of sustainable biofuels globally and strengthen cooperation across the biofuels supply chains, standards, and deployment, including collaboration on sustainability standards and lifecycle emissions.
Sustainable Agriculture and Nutritional Security
Recognizing the growing complementarity between India and Canada in agriculture and agri-food systems, the Leaders underscored the importance of strengthening cooperation to enhance food security, farm productivity, and resilient supply chains. The Leaders highlighted expanding opportunities for collaboration in agri-technology, research, and value-added food production, and agreed that deeper agricultural partnership will advance sustainable farming practices, nutrition security, and mutually beneficial trade and investment.
The Leaders welcomed the proposal to collaborate on establishing a Canada–India Pulse Protein Centre of Excellence at NIFTEM Kundli. They noted the complementary strengths of the Province of Saskatchewan as a global leader in pulse production and innovation, and India as the world’s largest producer and consumer of pulses. The Leaders agreed that this initiative would strengthen agri-food research collaboration, advance pulse protein processing and fortified food development, and contribute to improving access to affordable, high-quality nutrition, while reinforcing sub-national partnerships and industry–academia linkages between the two countries.
ONE FAMILY
Investing in Talent
The leaders underscored the central role of education and talent mobility in advancing people-to-people ties between India and Canada. They noted that the movement of students, researchers, and professionals has been mutually beneficial, strengthening innovation ecosystems and economic growth in both countries.
Recognizing the importance of international academic collaboration in fostering innovation; improving learning outcomes; and building a future-ready workforce, the Leaders agreed to deepen cooperation between higher education institutions by enhancing industry aligned skills training; expanding joint; dual-degree and twinning programs; facilitating the establishment of offshore campuses of leading Canadian institutions in India; strengthening research partnerships in emerging technologies; and revitalizing the Joint Working Group on Higher Education to further support cooperation in this area.
The Leaders welcomed the Memorandum of Understanding between India’s All India Council for Technical Education (AICTE) and Canada’s MITACS to expand the Globalink Research Internship program, enabling approximately 300 Indian undergraduate students annually to undertake research placements at Canadian universities. They noted that this flagship initiative will strengthen institutional linkages, deepen academic collaboration across disciplines, and build future-ready skills through hands-on research and professional training.
Leaders welcomed a new Joint Talent and Innovation Strategy, a developing initiative aimed at embedding Canadian research and innovation capacity in shared priority sectors and strengthening two-way talent flows through structured mobility, joint training pathways, and research collaboration.
The Leaders underscored the importance of fostering deeper institutional partnerships, researcher mobility, and knowledge exchange to advance innovation, build capacity, and support shared Indo-Pacific priorities. In this context, they welcomed Canada’s Indo-Pacific Scholarships and Fellowships for Canadians (IPSFC) program as a meaningful step toward strengthening academic and research linkages between Canadian and Indian institutions. They noted that over 85 Canadian graduate students and researchers from 11 Canadian post-secondary institutions will travel to India under the program to collaborate with leading Indian academics across priority areas including clean hydrogen, climate resilience, artificial intelligence, trade and supply chain resilience, and sustainable development. The Leaders also welcomed the conclusion of twenty-four education-related MOUs.
People-to-People and Cultural Cooperation
Recognizing the deep historical connections and vibrant people-to-people links between India and Canada, the Leaders underscored that cultural cooperation is a vital pillar of the bilateral relationship. They noted that sustained cultural exchange strengthens mutual understanding, celebrates diversity, and builds lasting connections between societies, while also supporting creative economies and innovation. The Leaders agreed that closer collaboration in culture, heritage, and creative industries will further enrich bilateral ties and contribute meaningfully to inclusive growth and shared prosperity.
The Leaders welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Cultural Cooperation, reaffirming their commitment to deepen people-to-people ties between the two countries through expanded collaboration in the arts, heritage, audiovisual media, music, and creative industries. They agreed to strengthen cooperation between cultural institutions and creators in both countries through targeted initiatives.
The Leaders also underscored the potential of emerging technologies, including virtual and augmented reality and artificial intelligence, for the cultural sector and supporting sustained cultural dialogue, creative partnerships, and mutual understanding in this area.
The Leaders reaffirmed the importance of empowering Indigenous and Tribal communities in both countries and recognized their rich cultural heritage, traditional knowledge systems, and enduring contributions to national development. They welcomed Bharat Tribal Festival (BTF) 2026 as an example of an important platform to promote global exchanges in entrepreneurship, cultural preservation, and sustainable livelihoods. The Leaders agreed to encourage dialogue and collaboration in areas such as cultural exchange, skills development, traditional knowledge, and market access for community-based products, with a view to strengthening inclusive growth and reinforcing people-to-people ties grounded in mutual respect for diverse cultures and traditions.
The Leaders welcomed the recent Canada–India Track II Strategic Dialogue, which brought together policymakers, experts, business leaders, and civil society to explore pathways for translating the diplomatic reset into concrete cooperation across issues such as economic resilience, emerging technologies, energy security, and people-to-people exchanges. They noted that this high-level exchange underscored the importance of institutionalized engagement, expanded sectoral collaboration, and shared policy dialogue as enduring complements to official government-to-government mechanisms. The Leaders agreed that sustained dialogue across formal and Track II platforms will help deepen mutual understanding, strengthen bilateral cooperation, and inform practical, forward-looking initiatives that deliver tangible benefits for both societies.
3The Leaders recognized the strong history of collaboration in the field of civil aviation between the two countries and its significant contribution to economic growth, connectivity and people-to-people exchanges. They expressed their desire to deepen this collaboration through continued work to renew their joint Memorandum of Understanding on Civil Aviation Cooperation to help promote safe, secure, sustainable and resilient aviation ecosystems in both countries.
ONE FUTURE
Science and Technology Architecture
Recognizing that technology and innovation are central drivers of economic growth, competitiveness, and societal resilience, the Leaders underscored the importance of deepening India–Canada cooperation in science, technology and innovation. This convergence highlights the need to revitalize institutional mechanisms that can translate ambition into coordinated, results oriented collaboration. The relaunch of the Joint Science and Technology Cooperation Committee (JSTCC) is a pivotal step providing a renewed platform to enhance cooperation in critical and emerging technologies, strengthening secure and trusted digital ecosystems, accelerating clean tech and energy innovation, and expanding research partnerships.
Space Cooperation
The Leader’s discussed the urgency and mutual benefit of strategic partnership on space cooperation by respective agencies and private sectors. On the basis of trust built between the Canadian Space Agency (CSA) and the Indian Space Research Organisation (ISRO) over the 30 years since a Memorandum of Understanding on space cooperation was first signed in 1996, space agencies and their national business and research eco-systems are positioned to rapidly and jointly pursue emerging opportunities.
This partnership will be guided by an ambitious Implementation Arrangement under the MOU to operationalize joint projects and facilitate technical collaboration in new and emerging domains, including atmospheric sciences, space exploration involving space robotics and human spaceflight, and quantum communication technologies, supported by enhanced capacity‑building and knowledge exchange between their agencies. More broadly, they affirmed the importance of strengthening connections across their national space ecosystems, encouraging partnerships among government organizations, industry, startups, academia and research institutions to leverage complementary strengths, drive innovation, and contribute to shared development objectives.
Digital and AI Cooperation
Building upon space cooperation, India and Canada intend to explore joint initiatives to integrate AI into space and aerospace technologies. By co-developing these AI tools for space applications and earth observation, both countries will advance innovation and reinforce their technological sovereignty.
The Leaders agreed to explore collaboration on AI assisted tools to strengthen the diagnostic capabilities of distance medicine to deliver modern, reliable health care to the remote regions of both countries.
Recognising the value of industry and academia partnerships, both sides intend to establish a program of cross-border work-integrated learning opportunities that will enable Indian engineers and researchers to gain hands-on experience at Canada’s world class AI research institutes and Canadian engineers gaining exposure to India’s expertise in the large-scale deployment of digital public infrastructure ecosystem.
Recognizing the growing importance of resilient electric grid systems in the context of rising energy demand and the expanding role of renewable energy, both sides agreed to strengthen cooperation through knowledge-sharing on the development of AI algorithms to predict energy surges and to better manage battery storage across different climatic conditions to support reliable, efficient and climate-resilient power systems in both countries.
The Leaders welcomed progress under the Australia–Canada–India Technology and Innovation (ACITI) Partnership and noted the recent meeting of the AI Ministers of the three countries on the margins of the AI Summit in New Delhi. They agreed to develop a joint workplan to advance practical trilateral cooperation in artificial intelligence and digital technologies and underscored the potential for deeper collaboration across digital infrastructure, semiconductor and electronics manufacturing, high-performance computing, Internet-of-Things (IoT), cybersecurity, and startup ecosystems. The Leaders further agreed to strengthen policy and regulatory exchanges to advance AI sovereignty, inclusivity, access and trustworthiness; promote AI adoption and related business-to-business partnerships; and advance joint capacity-building through skills development, training, and knowledge-sharing, with a view to fostering trusted innovation ecosystems and delivering tangible outcomes. The Leaders welcomed the codification of this work through the signing of a trilateral Australia-Canada-India MOU on Cooperation in Technology and Innovation.
To translate this shared vision into concrete outcomes, the Leaders agreed to structure the renewed India–Canada Strategic Partnership around two foundational layers.
Foundational Layer – 1: Security and Defence Cooperation
Security Cooperation
The Leaders welcomed the progress made under the regular bilateral security dialogue convened at the level of the National Security Advisors and the agreement to a shared workplan to guide enhanced cooperation on national security and law enforcement priorities. As pluralistic democracies, they agreed to deepen collaboration to address issues relating to violent extremism, terrorism, organized crime, including the illegal flow of narcotics and fentanyl precursors, cybercrime, extortion, financial fraud, trafficking and related criminal networks. The Leaders supported the establishment of security and law-enforcement liaison mechanisms to streamline bilateral communication and enable timely information-sharing and committed to strengthening cooperation on cybersecurity and immigration enforcement, consistent with domestic laws and international obligations. They also called for the early convening of the next meeting of the Joint Working Group on Counterterrorism.
Defence Cooperation
The Leaders recognize the value of expanding practical military cooperation and welcome opportunities to deepen defence relations through cooperative activities, joint training opportunities, and professional military exchanges. Leaders welcomed a new Maritime Security Partnership in areas such as Defence Material Cooperation, Supply Chain Resilience, and Training and Exercises.
Both countries agree to institutionalizing an India–Canada Defence Dialogue which will exchange views on respective defence policies, regional and global security developments, and strategic outlooks in order to identify opportunities for greater defence collaboration.
In this context, they welcomed Canada’s appointment of a Defence Attaché to India and India’s concurrent accreditation of its Defence Attaché in Washington D.C. to Canada as important steps toward strengthening institutional linkages.
Multilateral and Indo-Pacific Engagement
Both countries agreed to deepen cooperation in a range of regional and global fora. These engagements will strengthen coordination and promote a shared understanding of priorities in an increasingly complex strategic environment.
The Leaders agreed that the Indo-Pacific represents a region of growing strategic and economic importance and reaffirmed their shared commitment to a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific. They underscored the value of practical cooperation in promoting sustainable development, maritime safety and security, climate resilience, connectivity, and capacity-building across the region. The Leaders committed to strengthening coordination through regional and global institutions and partnerships, leveraging complementary strengths to support infrastructure development, digital inclusion, disaster preparedness, and people-centric growth, while advancing a rules-based international order that respects sovereignty and territorial integrity.
The Leaders noted the growing convergence between India’s vision for the Indian Ocean Region and Canada’s Indo-Pacific Strategy, grounded in shared interests in stability, sustainable development, connectivity, and inclusive growth. India welcomed Canada’s interest in joining the Indian Ocean Rim Association (IORA) as a Dialogue Partner, recognizing the value Canada can bring through its expertise in maritime governance, climate resilience, blue economy, and capacity-building. The Leaders agreed to strengthen cooperation in the Indian Ocean through practical initiatives supporting disaster preparedness, infrastructure development, digital inclusion, and people-centric growth, and affirmed their commitment to working together with regional partners to advance a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific.
Foundational Layer – 2: Advancing Trade Partnership
Ministerial Dialogue on Trade and Investment
The Leaders noted that the renewed Ministerial Dialogue on Trade and Investment marked a renewed phase of engagement aimed at reinvigorating bilateral trade and investment ties and setting a forward-looking agenda for cooperation, anchored in shared democratic values and growing economic complementarities.
CEPA and Trade Architecture
The Leaders reaffirmed their shared commitment to strengthening bilateral economic engagement through the resumption of discussions toward an ambitious and mutually beneficial Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA). The Leaders expressed confidence that a comprehensive trade framework would serve as a durable economic anchor for the partnership and support the shared aspiration of expanding bilateral trade to CAD 70 billion / INR 4.65 lakh crore by 2030. They welcomed the finalization and signing of the Terms of Reference for CEPA negotiations and the launch of formal negotiations and expressed their shared commitment to conclude the talks by end-2026.
Commercial Momentum
Acknowledging the evolving global economic landscape, both sides underscored the importance of a resilient, reliable, and predictable trading relationship that enhances supply chain stability, mitigates external vulnerabilities, accommodates each other’s sensitivities, and promotes mutually beneficial cooperation across priority sectors. They further recognized the deepening integration of their economies, reflected in the substantial workforce employed by Canadian companies operating in India and by Indian companies operating in Canada, demonstrating a significant two-way commercial presence that already anchors the partnership.
To impart greater commercial momentum to bilateral trade and investment ties, the Leaders welcomed a program of four reciprocal Ministerial-led trade and investment engagements, including two visits to Canada and two visits to India, accompanied by business delegations. They noted that these exchanges will help unlock new commercial opportunities, deepen private-sector partnerships, and further integrate the economies of both countries.
India-Canada CEO Forum
The Leaders welcomed the reconstitution of the India–Canada CEO Forum as a key platform to deepen private-sector engagement and advance practical cooperation across priority sectors. They encouraged business leaders from both countries to leverage the Forum to identify new opportunities in trade, investment, innovation, and supply chain resilience, and to provide actionable recommendations to support CEPA negotiations and broader economic objectives. The Leaders agreed that stronger collaboration between industry, government, and financial institutions will be essential to taking bilateral economic cooperation to the next level and delivering tangible benefits for businesses and citizens in both countries.
Finance Ministers Economic Dialogue
The Leaders welcomed the launch of the Finance Ministers’ Economic and Financial Dialogue that will bring together finance officials on issues such as payments modernization, financial stability, fintech innovation and capital markets development. As an early priority, this will include collaboration on the future of instant payments and explore opportunities on cross-border remittances and merchant payments. The National Payments Corporation of India and Payments Canada would be invited to participate, with the aim of boosting bilateral trade, while supporting tourism, education, remittances, and growth for SMEs in both countries. They noted that the inaugural Finance Ministers Economic Dialogue will be hosted at a mutually agreed time in 2026.
Conclusion
Prime Minister Carney expressed his sincere appreciation to the Government and people of India for their warm hospitality and reaffirmed Canada’s strong commitment to advancing this comprehensive partnership.
Both Leaders welcomed continued high-level engagement and expressed confidence that the initiatives outlined in this Joint Statement will further deepen the India–Canada partnership, strengthen mutual trust, and deliver tangible, long-term benefits for both countries and their peoples.
They affirmed that a stronger India–Canada partnership will also contribute positively to regional stability, global resilience, and shared prosperity, reflecting their common commitment to building a more inclusive, sustainable, and secure future.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-କାନାଡ଼ା ନେତାମାନଙ୍କର ମିଳିତ ବିବୃତି
02 MAR 2026 5:05PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ କାନାଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନି ଫେବୃଆରୀ ୨୭ରୁ ୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। କାନାଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଥିଲା। ଏହା ୨୦୧୮ ପରେ କାନାଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାରତ ଗସ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କ ସହିତ କାନାଡାର ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ଆସିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରାଦେଶିକ ନେତା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସିଇଓମାନେ ସାମିଲ ଥିଲେ।
କୂଟନୀତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ୭୯ବର୍ଷ ପାଳନ ଅବସରରେ, ନେତାମାନେ କାନାଡା-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଏହି ସମ୍ପର୍କ ସହଭାଗୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଗଭୀର ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆଇନର ଶାସନ ପ୍ରତି ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଧାରିତ।
ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଜଟିଳ ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତ ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଦୁଇଟି ସକ୍ରିୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼, ସ୍ଥିର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଧାରିତ ସହଭାଗୀତା ଜରୁରୀ। ଏହି ଭାଗୀଦାରୀ ପାରସ୍ପରିକ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାଧାରଣ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ କରିବ। ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ନିରପେକ୍ଷ ଭାବରେ ପ୍ରୟୋଗ ହେଉଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନିୟମ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମେତ ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ନେତାମାନେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର ଓ ଏହାର ବାହାରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଓ ସମୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଲାଗି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଓ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କାମ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଧାର କରି, ନେତାମାନେ ନୂତନ ଭାରତ-କାନାଡା ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍’ ବା ‘ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ’ ନୀତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସାମୂହିକ ବିଶ୍ୱ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେମାନେ ଭାରତର ବିକଶିଟ୍ ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ କାନାଡାର ବିଲ୍ଡ କାନାଡା ଷ୍ଟ୍ରଙ୍ଗ୍ ଏଜେଣ୍ଡା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନବସୃଜନ, ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଖାଦ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ ସୁରକ୍ଷା, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍, ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ଦକ୍ଷତା ଓ ପ୍ରତିଭା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଲୋକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ସେମାନେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ଉଭୟ ଦେଶ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସ୍ଥିର ସମାଜ, ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ନୂତନ ରୂପରେଖର ପ୍ରଗତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା
ଉଭୟ ନେତା କାନାନସ୍କିସରେ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗରେ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ କାନାଡା-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ରୂପରେଖ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହାଦ୍ୱାରା କାନାଡା-ଭାରତ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦିଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କର ବୃଦ୍ଧିକୁ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହା ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାଗତ ଆଲୋଚନା ତନ୍ତ୍ରକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ଏବଂ ଉପ-ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଦୁଇ ଦେଶର ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ନୀତି ସମନ୍ୱୟକୁ ଗଭୀର କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମିଶନକୁ କୂଟନୈତିକ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ କ୍ରମାଗତ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଗଠନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ, ଗ୍ରହଣୀୟତା ଏବଂ ସହଯୋଗର ଭାବନାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ।
ନେତାମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଭିତ୍ତିକରି ଦୃଢ଼ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇପିଏ) ର ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ନିକଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସାୟିକ ଘୋଷଣା ଏବଂ ନିବେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଘଟଣାକ୍ରମ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତାର, ବିବିଧତା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଏହା ଉଭୟ ବଜାରରେ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୂଚିତ କରେ। ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ସକ୍ଷମ ନୀତିଗତ ପରିବେଶ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଶିଳ୍ପ ଓ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସମ୍ପର୍କ, ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗତିକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ, ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ହେବ।
ଏହି ଗତିକୁ ଆଧାର କରି, ନେତାମାନେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ:
ଏକ ପୃଥିବୀ
ରଣନୀତିକ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତା
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ପରିପୂରକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନେତାମାନେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ଭାରତ-କାନାଡା ରଣନୀତିକ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଜୀବନଶକ୍ତି ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଣର ବିବିଧତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସୁଲଭ ଶକ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ପାରମ୍ପରିକ ଶକ୍ତି, ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନୀତିଗତ ଆଲୋଚନାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ଯୋଗାଣର ବିବିଧତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବଜାର ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଢାଞ୍ଚାଗତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଏନର୍ଜି ୱିକ୍‌ ୨୦୨୬ରେ କାନାଡା-ଭାରତ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଶକ୍ତି ଆଲୋଚନାର ପୁନଃଆରମ୍ଭକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆଲୋଚନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର ଚୂଡ଼ାନ୍ତକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଏହାର ଡେରିଭେଟିଭ୍ସ, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ, ବ୍ୟାଟେରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଧୁନିକୀକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସହଭାଗୀ ଜଳବାୟୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର, ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ (ସିସିୟୁଏସ) ପାଇଁ ସମାଧାନକୁ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହା ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ନେତାମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଯୋଗ ସମେତ ନିରନ୍ତର ସରକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏହା ରଣନୀତିକ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଓ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଶକ୍ତି ବାଣିଜ୍ୟ
ଦୃଢ଼ ସଂସ୍ଥାଗତ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ତରଳୀକୃତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ଏଲଏନଜି), ତରଳୀକୃତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଗ୍ୟାସ (ଏଲପିଜି), ଅଶୋଧିତ ତୈଳ, ପରିଷ୍କୃତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ, ପଟାସ୍ ଏବଂ ୟୁରାନିୟମ୍ ଯୋଗାଣ ସମେତ ବିସ୍ତାରିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶକ୍ତି ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ବୋଲି ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଭାରତର ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ କ୍ୟାମେକୋ ଏବଂ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ସିଏଡି ୨.୬ ବିଲିୟନ ଡଲାର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମାପନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କାନାଡା ଏଲଏନଜିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣକାରୀ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ କାନାଡାରୁ ଏଲଏନଜି ଉତ୍ସ ପାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରୀ ତୈଳର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ କାନାଡାର ଅଭ୍ୟୁଦୟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ତୈଳ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଏଲଏନଜି ଆମଦାନୀକାରୀ ଭାବରେ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ବ୍ୟତୀତ, ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧିରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନକାରୀ ହେବା ସହିତ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶକ୍ତି ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା କାନାଡାରୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ଏଲଏନଜି ଆମଦାନୀ, ଏବଂ ଭାରତରୁ କାନାଡାକୁ ପରିଷ୍କୃତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଗାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, କାନାଡା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଏଲଏନଜି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାନାଡାର ଘୋଷିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରୀ ତୈଳ ରପ୍ତାନି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ବଜାରକୁ ଏଲଏନଜି ଯୋଗାଣ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଯୋଜନାକୁ ଦୋହରାଇଛି।
ନେତାମାନେ ତରଳୀକୃତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଗ୍ୟାସ (ଏଲପିଜି)ରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ କାନାଡା ଶକ୍ତି ଫାର୍ମ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ କାନାଡା ସହିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଚାଲିଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ସହଭାଗୀତା ଶକ୍ତି ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବିବିଧ କରିବ, ଯୋଗାଣ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭାବରେ ସମ୍ଭବ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଋଣ, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶ ଭଳି ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ଘରୋଇ ନିବେଶ ପ୍ରବାହ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଉତ୍ସର୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଭାରତ-କାନାଡା ଶକ୍ତି ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ କାନାଡାର ଭାରୀ ତୈଳ ଯୋଗାଣର ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏହି ବାଣିଜ୍ୟ ଲାଗି ଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ସହଯୋଗ
ନେତାମାନେ ଶକ୍ତି ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ, ପାରସ୍ପରିକ ନିବେଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବଜାରରେ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ସୁଯୋଗର ବ୍ୟାପକତାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦୃଢ଼, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିବିଧ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଜି-୭ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ଭାରତର ଅନୁମୋଦନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ବିବିଧ ଓ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ। ଏଥିସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ନିବେଶ ଓ ନବସୃଜନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ। ନେତାମାନେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ପ୍ରସପେକ୍ଟର ଏବଂ ଡେଭଲପର ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଫ୍ କାନାଡା (ପିଡିଏସି) ବୈଠକରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ କାନାଡା ଓ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଫଳାଫଳକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୬ ଗ୍ରୀଷ୍ମରେ କାନାଡାକୁ ଏକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ନିବେଶରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଓ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଥ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ଏଥିରେ ଭାରତର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ସଂଗ୍ରହ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ କାନାଡ଼ୀୟ ଓ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଫଳାଫଳକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ
ନେତାମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସୌର, ପବନ, ଜୈବ ଶକ୍ତି, କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ କ୍ଷମତା-ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥାଏ। ସେମାନେ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯାହା ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହିତ ସୂଚନା ବିନିମୟ ଏବଂ ମିଳିତ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ। ଏହା ଏକ ସମର୍ପିତ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଦୁଇ-ପାଖ ସାର୍ବଜନୀନ-ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଏହି ସହଯୋଗ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଏକ ସମାବେଶୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନର ସହଭାଗୀ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
କାନାଡା ୨୦୫୦ ସୁଦ୍ଧା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣର ନିୟୋଜନକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିବା ଆଶା କରୁଛି। ସମକାଳୀନ ଭାବରେ, ଭାରତ ବୃହତ-ସ୍ତରର ସୌର ଏବଂ ଗ୍ରୀଡ୍-ସ୍ତରୀୟ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକାରର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମାଧାନରେ ବ୍ୟାପକ ଉଦାହରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଏକ ଭାରତ-କାନାଡା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତର କ୍ରୟ ଓ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିଳ୍ପ, ନିବେଶକ ଏବଂ ସରକାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରି କାନାଡାରେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିବିଧ ହୋଇପାରିବ।
ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପରିବେଶ
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପରିବେଶ ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗର ଗଭୀରତାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସହଭାଗୀତାର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି। ନେତାମାନେ ବିଜ୍ଞାନ-ଆଧାରିତ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷତି, ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅବନତିକୁ ସମାଧାନ କରି ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଜଳବାୟୁ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଓ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ, ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟରେ ସଦସ୍ୟତା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି କାନାଡାର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଭାରତ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାନାଡାର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି। ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କାନାଡାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୌର ନିୟୋଜନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ କ୍ଷମତା-ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ବିଶେଷକରି ବିକାଶଶୀଳ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ଅସୁରକ୍ଷିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ। ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପରିପୂରକ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଭାରତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ସଂଘରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ କାନାଡାର ମୂଳ ଦସ୍ତାବିଜ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଏଥିସହିତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଜୀବନଚକ୍ର ନିର୍ଗମନ ଉପରେ ସହଯୋଗ ସମେତ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ନିୟୋଜନରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ।
ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ପୋଷଣ ସୁରକ୍ଷା
କୃଷି ଏବଂ କୃଷି-ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନେତାମାନେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ନେତାମାନେ କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଗବେଷଣା ଓ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବିସ୍ତାରିତ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ଗଭୀର କୃଷି ସହଭାଗୀତା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଅଭ୍ୟାସ, ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ।
ନେତାମାନେ ନିଫଟେମ କୁଣ୍ଡଲିଠାରେ ଏକ କାନାଡା-ଭାରତ ଡାଲି ପ୍ରୋଟିନ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ଓ ନବସୃଜନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ସାସ୍କେଚୱାନ ପ୍ରଦେଶର ପରିପୂରକ ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କୃଷି-ଖାଦ୍ୟ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଡାଲି ପ୍ରୋଟିନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଖାଦ୍ୟ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ସୁଲଭ ତଥା ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା ସମ୍ପନ୍ନ ପୁଷ୍ଟିସାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ବୋଲି ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉପ-ଜାତୀୟ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ଏକ ପରିବାର
ପ୍ରତିଭାରେ ନିବେଶ
ନେତାମାନେ ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରତିଭା ବିନିମୟର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଗବେଷକ ଏବଂ ପେସାଦାରଙ୍କ ଗମନାଗମନ ପରସ୍ପର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଛି। ଏହା ଉଭୟ ଦେଶରେ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଶିକ୍ଷଣ ଫଳାଫଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର୍ମଶକ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶୈକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନେତାମାନେ ଶିଳ୍ପ ସମନ୍ୱିତ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ବୃଦ୍ଧି କରି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ସେମାନେ ଯୁଗ୍ମ ଓ ଦ୍ୱୈତ-ଡିଗ୍ରୀ ଏବଂ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିସ୍ତାର କରିବେ। ଭାରତରେ ଅଗ୍ରଣୀ କାନାଡ଼ୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ବିଦେଶୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ସ୍ଥାପନକୁ ସହଜ କରାଯିବ। ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଗବେଷଣା ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଅଧିକ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରାଯିବ।
ନେତାମାନେ ଭାରତର ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ପରିଷଦ (ଏଆଇସିଟିଇ) ଏବଂ କାନାଡାର ଏମଆଇଟିଏସିଏସ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ଲୋବାଲିଙ୍କ ଗବେଷଣା ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଭାରତୀୟ ସ୍ନାତକ ଛାତ୍ର କାନାଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଗବେଷଣା ସ୍ଥାନ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଏହି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ସଂସ୍ଥାଗତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ମଧ୍ୟରେ ଶୈକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ କରିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ରୂପେ ନୂତନ ମିଳିତ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ନବସୃଜନ ରଣନୀତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସହଭାଗୀ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାନାଡ଼ିୟ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷମତାକୁ ସନ୍ନିବେଶିତ କରିବା। ଏଥିସହିତ ଏହା ଢାଞ୍ଚାଗତ ଗତିଶୀଳତା, ମିଳିତ ତାଲିମ ମାର୍ଗ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରବାହକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ନେତାମାନେ ନବସୃଜନକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଗଭୀର ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଭାଗୀତା, ଗବେଷକ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ କାନାଡ଼ୀୟ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ କାନାଡାର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଏବଂ ଫେଲୋସିପ୍ସ ଫର କାନାଡିଆନ୍ସ (ଆଇପିଏସଏଫସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୧୧ଟି କାନାଡିଆନ୍ ପୋଷ୍ଟ-ସେକେଣ୍ଡାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ୮୫ରୁ ଅଧିକ କାନାଡିଆନ୍ ସ୍ନାତକ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଗବେଷକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଚ୍ଛ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାବିତଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସ ହୋଇପାରିବ । ନେତାମାନେ ଚବିଶଟି ଶିକ୍ଷା-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ପରିସମାପ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ
ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଐତିହାସିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଲୋକସମ୍ପର୍କକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ବୋଲି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ନିରନ୍ତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ସଂଯୋଗ ନିର୍ମାଣ କରିବ। ଏହାସହିତ ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବ। ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍କୃତି, ଐତିହ୍ୟ ଓ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ନେତାମାନେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। କଳା, ଐତିହ୍ୟ, ଅଡିଓଭିଜୁଆଲ୍ ମିଡିଆ, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପରେ ବିସ୍ତାରିତ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହାରାଇ ଥିଲେ। ସେମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରିତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଓ ଅଗମେଣ୍ଟେଡ୍ ରିୟଲିଟି ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ସମେତ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଲୋଚନା, ସୃଜନଶୀଳ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ସ୍ଥାୟୀ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାରତ ଆଦିବାସୀ ମହୋତ୍ସବ (ବିଟିଏଫ) ୨୦୨୬କୁ ଉଦ୍ୟୋଗ, ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକାରେ ବିଶ୍ୱ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଲୋକସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ନେତାମାନେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ କାନାଡା-ଭାରତ ଟ୍ରାକ୍ ଦୁଇ ରଣନୀତିକ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବ୍ୟବସାୟ ନେତା ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜକୁ ଏକତ୍ର କରି ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା, ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କୂଟନୈତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଛି। ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବିନିମୟ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସମ୍ପୃକ୍ତି, ବିସ୍ତାରିତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ନୀତିଗତ ଆଲୋଚନାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିପୂରକ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ। ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍ ଦୁଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ଗଭୀର କରିବା, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ସମାଜ ପାଇଁ ବାସ୍ତବ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବ୍ୟବହାରିକ, ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଦୃଢ଼ ଇତିହାସ ଓ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସଂଯୋଗୀକରଣ ଓ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ଦେଶରେ ନିରାପଦ, ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହଯୋଗ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ନବୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ସିଇପିଏ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟ
ନେତାମାନେ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇପିଏ) ଦିଗରେ ଆଲୋଚନା ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ବ୍ୟାପକ ବାଣିଜ୍ୟ ସହଭାଗୀତା ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଆଧାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ନେତାମାନେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସିଏଡି ୭୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର / ୪.୬୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସମାନ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। ସେମାନେ ସିଇପିଏ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସନ୍ଦର୍ଭ ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରାଯିବା ସହିତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୬ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆଲୋଚନା ସମାପନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗତି
ବିକଶିତ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ ସ୍ଥିର, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥିରତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ବାହ୍ୟ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ପରସ୍ପରର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବ । ଏଥିସହିତ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ସେମାନେ ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କାନାଡିୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ କାନାଡାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କର୍ମଶକ୍ତିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉପସ୍ଥିତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଯାହା ପୂର୍ବ ସହଭାଗୀତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥାଏ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ, ନେତାମାନେ ଚାରିଟି ପାରସ୍ପରିକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଦୁଇଟି କାନାଡା ଗସ୍ତ ଏବଂ ଦୁଇଟି ଭାରତ ଗସ୍ତ, ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ସହିତ ସାମିଲ ଅଛି। ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଦାନପ୍ରଦାନ ନୂତନ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାରେ, ଘରୋଇ-କ୍ଷେତ୍ର ସହଭାଗୀତାକୁ ଗଭୀର କରିବାରେ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଭାରତ-କାନାଡା ସିଇଓ ଫୋରମ୍
ନେତାମାନେ ଘରୋଇ-କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଭାରତ-କାନାଡା ସିଇଓ ଫୋରମର ପୁନର୍ଗଠନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟିକ ନେତାମାନଙ୍କୁ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିରତାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଫୋରମକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ସିଇପିଏ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସୁପାରିସ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟ ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବାସ୍ତବ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ, ସରକାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ହେବ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଆଲୋଚନା
ନେତାମାନେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବିତ୍ତୀୟ ଆଲୋଚନାର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦେୟ ପ୍ରଣାଳୀର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା, ଫିନଟେକ୍ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ବିକାଶ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅର୍ଥ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବ। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ, ଏଥିରେ ତୁରନ୍ତ ଅର୍ଥ ନେଣଦେଣ ପ୍ରଣାଳୀର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୀମାପାର ରେମିଟେନ୍ସ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଦେୟର ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଉଭୟ ଦେଶରେ ଏସଏମଇ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିକ୍ଷା, ରେମିଟେନ୍ସ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ପେମେଣ୍ଟ ନିଗମ ଏବଂ ପେମେଣ୍ଟସ୍ କାନାଡାକୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ। ପ୍ରଥମ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା ୨୦୨୬ରେ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମତିରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ନିଷ୍କର୍ଷ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନି ଭାରତର ସରକାର ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିସହିତ ବ୍ୟାପକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାନାଡାର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ନିରନ୍ତର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମିଳିତ ବିବୃତିରେ ଉଲ୍ଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ-କାନାଡା ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବ, ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ଓ ସେମାନଙ୍କର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ତଥା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏକ ଦୃଢ଼ ଭାରତ-କାନାଡା ଭାଗିଦାରୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥିରତା, ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ଅବଦାନ ଦେବ, ଯାହା ଏକ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସାଧାରଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ।