Ministry of Education
Online registrations for Yuva Sangam (Phase VI) commences from 2nd March, 2026
Ministry of Education invites participation of youth from across the Nation
22 Higher Education Institutions to lead nationwide youth exchange program under “Ek Bharat Shreshtha Bharat”
02 MAR 2026 5:35PM by PIB Delhi
The Ministry of Education today launched the online registration portal for Yuva Sangam – Phase VI under the Ek Bharat Shreshtha Bharat (EBSB) initiative.
“Yuva Sangam” is a flagship Youth Exchange Programme of the Department of Higher Education, Government of India, aimed at strengthening emotional bonds and fostering mutual understanding among young citizens from different States and Union Territories. The initiative promotes the spirit of “Unity in Diversity” by facilitating structured exposure visits between paired States/UTs.
Interested youth in the age group of 18–30 years, including students of Higher Education Institutions, NSS/NYKS volunteers, and young professionals, are eligible to apply through the official portal at: https://ebsb.aicte-india.org and https://ekbharat.gov.in
The previous Yuva Sangam Phase-V witnessed remarkable participation, with more than 46,000 registrations received from across the country. Since its launch, more than 6,000 youth and coordinators have taken part in immersive tours across various phases of Yuva Sangam (including the pilot phase in 2022), hosted by leading Higher Education Institutions nationwide, reflecting the growing enthusiasm for experiential learning and national integration.
In Yuva Sangam Phase-VI, 22 Higher Education Institutions (HEIs) have been identified as nodal institutions across the country. Selected participants will undertake five to seven-day educational and cultural tours (excluding travel days) to their paired States/UTs.
The programme is structured around the five thematic pillars — the 5 Ps: Paryatan (Tourism), Parampara (Traditions & Culture), Pragati (Development & Governance), Paraspar Sampark (People-to-People Connect), and Prodyogiki (Technology & Innovation).
Through these pillars, participants gain first-hand exposure to cultural heritage, development initiatives, technological advancements, local communities, and educational institutions, aligning with the objectives of the National Education Policy (NEP) 2020. Yuva Sangam is implemented through a collaborative “Whole of Government” approach with support from participating Ministries/Departments/Agencies, State Governments, and nodal HEIs.
Pairing of States/UTs and HEIs for Yuva Sangam Phase - VI
S.No.
State / UT (Sender)
Institution Name
Paired State / UT (Receiver)
Paired Institute Name
1
Andhra Pradesh
IIT Tirupati
Maharashtra
IISER Pune
2
Delhi
IIT Delhi
Chhattisgarh
IIT Bhilai
3
Karnataka
IIIT Dharwad
Rajasthan
MNIT Jaipur
4
Punjab
IIT Ropar
Bihar
IIT Patna
5
Jammu & Kashmir and Ladakh
IIM Jammu
Kerala & Lakshadweep
IIM Kozhikode
6
Meghalaya
IIM Shillong
Telangana
NIT Warangal
7
Madhya Pradesh
IIT Indore
Jharkhand
IIT Dhanbad
8
Himachal Pradesh
CU of Himachal Pradesh
Puducherry
NIT Puducherry
9
Arunachal Pradesh
NERIST
Uttar Pradesh
IIM Lucknow
10
Haryana
NIT Kurukshetra
Tripura
NIT Agartala
11
Gujarat & DNH & DD
IIM Ahmedabad
Odisha
NIT Rourkela

মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
২০২৬ চনৰ ২মাৰ্চৰ পৰা আৰম্ভ যুৱ সংগম(ষষ্ঠ পৰ্যায়)ৰ বাবে অনলাইন পঞ্জীয়ন
সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অংশগ্ৰহণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ
"এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত"ৰ অধীনত দেশজোৰা যুৱ বিনিময় কাৰ্যসূচীৰ নেতৃত্ব দিব ২২খন উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানে
02 MAR 2026 5:35PM by PIB Guwahati
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে আজি এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত (ইবিএছবি) পদক্ষেপৰ অধীনত যুৱ সংগম-ষষ্ঠ পৰ্যায়ৰ বাবে অনলাইন পঞ্জীয়ন প’ৰ্টেল মুকলি কৰিছে।
"যুৱ সংগম" হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ উচ্চ শিক্ষা বিভাগৰ এক ধ্বজাবাহী যুৱ বিনিময় কাৰ্যসূচী, ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ যুৱ নাগৰিকৰ মাজত আৱেগিক বান্ধোন শক্তিশালী কৰা আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজি বৃদ্ধি কৰা। এই পদক্ষেপে সংযুক্ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মাজত অভিজ্ঞতামূলক ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি ‘বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত ঐক্য’ৰ মনোভাৱক উৎসাহিত কৰে।
উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, এন এছ এছ/এন ৱাই কে এছ স্বেচ্ছাসেৱক, আৰু যুৱ বৃত্তিধাৰীকে ধৰি ১৮-৩০বছৰ বয়সৰ গোটৰ আগ্ৰহী যুৱক-যুৱতীসকলে চৰকাৰী পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ইয়াত আবেদন কৰিব পাৰিবঃ https://ebsb.aicte-india.orgআৰু https://ekbharat.gov.in
পূৰ্বৰ যুৱ সংগম পৰ্যায়-৫ত উল্লেখযোগ্য অংশগ্ৰহণ দেখা গৈছিল, য’ত সমগ্ৰ দেশৰ পৰা ৪৬,০০০ৰো অধিক পঞ্জীয়ন হৈছিল। আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা দেশৰ আগশাৰীৰ উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহে আয়োজন কৰা যুৱ সংগমৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত (২০২২চনৰ পৰীক্ষামূলক পৰ্যায়কে ধৰি)৬,০০ৰো অধিক যুৱক-যুৱতী আৰু সমন্বয়ৰক্ষীয়ে এনে ভ্ৰমণত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, যিয়ে পৰীক্ষামূলক শিক্ষা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সংহতিৰ বাবে বৃদ্ধি পোৱা উৎসাহক প্ৰতিফলিত কৰে।
যুৱ সংগম ষষ্ঠ পৰ্যায়ত সমগ্ৰ দেশৰে ২২খন উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানক (এইচ ই আই) প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে। নিৰ্বাচিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ সংযুক্ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ পাঁচৰ পৰা সাতদিনীয়া শৈক্ষিক আৰু সাংস্কৃতিক ভ্ৰমণ (ভ্ৰমণৰ দিন বাদ দি) কৰিব।
এই কাৰ্যসূচী পাঁচটা মূল বিষয়ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হৈছে-৫টা পি হৈছেঃ পৰ্য্টন (পৰ্যটন), পৰম্পৰা (পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতি), প্ৰগতি (উন্নয়ন আৰু প্ৰশাসন), পৰস্পৰ সম্পৰ্ক (জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগ) আৰু প্ৰদ্যোগিকী (প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন)।
এই বিষয়সমূহৰ জৰিয়তে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি (এনইপি) ২০২০-ৰ উদ্দেশ্যসমূহৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, উন্নয়নমূলক পদক্ষেপ, প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতি, স্থানীয় সম্প্ৰদায় আৰু শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰত্যক্ষ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰে। যুৱ সংগম অংশগ্ৰহণকাৰী মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/সংস্থা, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু নডেল এইচ ই আই-ৰ সহযোগত এক সহযোগিতামূলক ‘সম্পূৰ্ণ চৰকাৰ’ দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰা হয়।
Pairing of States/UTs and HEIs for Yuva Sangam Phase – VI
যুৱ সংগম পৰ্যায়-৬ৰ বাবে সংযুক্ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল (প্ৰেৰক)
প্ৰতিষ্ঠানৰ নাম
সংযুক্ত ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল (গ্ৰহণকাৰী)
সংযুক্ত প্ৰতিষ্ঠানৰ নাম
১
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
আই আই টি তিৰুপতি
মহাৰাষ্ট্ৰ
আই আই এছ ই আৰ পুনে
২
দিল্লী
আই আই টি দিল্লী
চত্তিছগড়
আই আই টি ভিলাই
৩
কৰ্ণাটক
আই আই আই টি ধাৰৱাড়
ৰাজস্থান
এন এন আই টি জয়পুৰ
৪
পঞ্জাব
আই আই টি ৰোপাৰ
বিহাৰ
আই আই টি পাটনা
৫
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ আৰু লাডাখ
আই আই এম জম্মু
কেৰালা আৰু লাক্ষাদ্বীপ
আই আই এম কোঝিকোড
৬
মেঘালয়
আই আই এম শ্বিলং
তেলেংগানা
এন আই টি ৱাৰেংগল
৭
মধ্যপ্ৰদেশ
আই আই টি ইন্দোৰ
ঝাৰখণ্ড
আই আই টি ধানবাদ
৮
হিমাচল প্ৰদেশ
চি ইউ, হিমাচল প্ৰদেশ
পুডুচেৰী
এন আই টি পুডুচেৰী
৯
অৰুণাচল প্ৰদেশ
নেৰিষ্ট
উত্তৰ প্ৰদেশ
আই আই এম লক্ষ্ণৌ
১০
হাৰিয়ানা
এন আই টি কুৰুক্ষেত্ৰ
ত্ৰিপুৰা
এন আই টি আগৰতলা
১১
গুজৰাট, ডি এন এইচ, ডি ডি
আই আই এম আহমেদাবাদ
ওডি়শা
এন আই টি ৰুৰকেলা