Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with President of Finland
05 MAR 2026 2:12PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Stubb,
Distinguished delegates of both countries,
Friends from the media,
Greetings!
Terve!
I extend a warm welcome to President Stubb on his first visit to India as the President of Finland. President Stubb is not only a distinguished global leader, but also a respected thinker and author.
Excellency, it is a matter of great honour and pleasure for us that an experienced and dynamic leader like you is the Chief Guest at this year’s Raisina Dialogue.
Friends,
Today, the world is passing through a phase of instability and uncertainty. From Ukraine to West Asia, several parts of the world continue to face situations of conflict. In such a global environment, India and Europe, two major diplomatic powers of the world, are entering a golden phase in their relationship. Our growing cooperation is imparting new strength to global stability, development, and shared prosperity.
Friends,
At the beginning of 2026, the historic India-European Union Free Trade Agreement was concluded. This agreement will further strengthen trade, investment, and technology cooperation between India and Finland. In areas such as digital technology, infrastructure, and sustainability, India and Finland are important partners.
Nokia mobile phones and telecom networks have connected millions of people across India. With the cooperation of Finnish architects, we have built the world’s highest railway bridge over the Chenab River. With Finland’s partnership, we have also established the world’s largest bamboo-to-bioethanol refinery in Numaligarh.
Friends,
Inspired by such important examples, during President Stubb’s visit we are elevating India-Finland relations to a Strategic Partnership in Digitalisation and Sustainability. This partnership will provide momentum and new energy to our cooperation across several high-technology sectors, from Artificial Intelligence to 6G telecommunications, and from clean energy to quantum computing.
At the same time, our partnership will deepen further in key sectors such as defence, space, semiconductors, and critical minerals. This Strategic Partnership between democratic and responsible nations like India and Finland will contribute to ensuring trustworthy technologies and resilient supply chains for the entire world.
Friends,
Finland is increasingly becoming a preferred destination for Indian students and talent. To connect the innovation ecosystems of our two countries, today we have concluded a comprehensive Migration and Mobility Agreement with Finland.
Along with this, we will further strengthen joint research and start-up collaboration. Finland is a role model in the field of education. Today, we have also agreed to enhance cooperation in teacher training, school-to-school partnerships, and research on the future of education.
In other words, from schools to industry, we are set to deepen our cooperation across every level of human development.
Friends,
Finland is an important partner for India in the Nordic region. Together with Finland, we are also enhancing our cooperation in Arctic and Polar research.
A healthy planet is our shared priority. We are pleased that this year, together with Finland, we will host the World Circular Economy Forum in India. This will impart new momentum and fresh ideas to our efforts towards sustainability.
Friends,
India and Finland both believe in the rule of law, dialogue, and diplomacy. We are in agreement that no issue can be resolved solely through military conflict. Whether in Ukraine or in West Asia, we will continue to support every effort aimed at the early end of conflict and the restoration of peace.
We also share the view that reform of global institutions is not only necessary, but urgent in order to address the growing global challenges. Furthermore, eliminating terrorism in all its forms remains our shared commitment.
Your Excellency,
You have completed the Ironman Triathlon. We are confident that together with an energetic leader like you, we will also achieve a new triathlon of innovation, digitalisation, and sustainability between India and Finland.
Let us begin a new golden chapter in this futuristic partnership between India and Finland.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফিনলেন্দগী রাষ্ট্রপতিগা লোয়ননা পাংথোকখিবা অপুনবা পাউগী মীফমদা প্রেসতা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
05 MAR 2026 2:12PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, রাষ্ট্রপতি ষ্টুব,
লৈবাক অনিমক্কী শক্নাইরবা মীহুৎকাংবু,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
তরাম্না ওকচরি!
তার্বে!
ফিনলেন্দগী রাষ্ট্রপতি ওইনা মহাক্কী অহানবা ভারত খোঙচত্ত ঐনা রাষ্ট্রপতি ষ্টুব তরাম্না ওকচরি। রাষ্ট্রপতি ষ্টুব মালেমগী শক্নাইরবা লুচিংবা অমা ওইবতা নত্তনা, শক্নাইরবা মাইচৌ অমসুং অইবা অমসুনি।
ইকায়খুম্নরবা, চহি অসিগী রাইসিনা দাইলোগতা হৈথোই-শিংথোইরবা অমসুং শক্নাইরবা অদোমগুম্বা লুচিংবা অমা চীফ গেষ্ট ওইবা অসি ঐখোয়গী চাউথোকচবা অমসুং নুংঙাইবা অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি, মালেম অসি তংদু-লৈতাদবা অমসুং তম্বা ঙমদবা তাঙ্কক অমা ফাওদুনা চৎলি। য়ুক্রেন্দগী হৌরগা নোংচুপ এসিয়া ফাওবা, মালেমগী মফম কয়া মুক্নবা কয়া মায়োক্নরি। অসিগুম্বা মালেমগী ফিবম অমদা, মালেমগী অচৌবা কুতনিতিগী শক্তি অনি ওইরিবা, ভারত অমসুং য়ুরোপ, মখোয়গী মরীগী অফবা তাঙ্কক অমদা চৎশিল্লি। ঐখোয় মতেং পাংনবা হেনগৎলকপা অসিনা মালেমগী তুংদু-লৈতাবা, চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবদা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্লি।
মরুপশিং,
২০২৬ হৌরকপদা, পুৱারি ওইরবা ইন্দিয়া-য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্ত য়ানরে। এগ্রিমেন্ত অসিনা মখা তানা ভারত অমসুং ফিনলেন্দগী মরক্ত ললোন-ইতিক, শেন থাদবা অমসুং তেক্নোলোজিগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি। দিজিতেল তেক্নোলোজি, ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং ষ্টেনেবিলিতিগুম্বা হিরমশিংদা, ভারত অমসুং ফিনলেন্দ মরুওইবা মরুপশিংনি।
নোকিয়া মোবাইল ফোনশিং অমসুং তেলিকোম নেতৱার্কশিংনা ভারত শীনবা থুংনা মীওই করোর কয়া শম্নহল্লে। ফিন্নিস আর্কিতেকশিংগী মতেংগা লোয়ননা, ঐকোয়না চেনাব তুরেলদা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেলৱে থোঙ শারে। ফিনলেন্দগী মতেংগা লোয়ননা, ঐখোয়না নুমালিগরদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ৱাদগী বাইওফ্যুল শুংনবগী রিফাইনরি লিংখৎলে।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা খুদমশিংনা ইথিল পীদুনা, রাষ্ট্রপতি ষ্টুবকী খোঙচৎ মনুংদা ঐখোয়না ভারত-ফিনলেন্দগী মরীশিং দিজিতেল অমসুং ষ্টেন্নেবিলিতিদা ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমদা পুখৎলে। মরী অসিনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সদগী হৌরগা ৬জি তেলিকম্মুনিকেসন, ক্লিন ইনর্জিদগী হৌরগা ক্বান্তম কম্পুতিং ফাওবদা, তোঙান তোঙানবা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিংদা ঐখোয় মতেং পাংন্নবা অনৌবা থৌনা পীগনি।
হায়রিবা মতম অসিদা, দিফেন্স, স্পেস, সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগুম্বা মরুওইবা হিরমশিংদা ঐখোয় মতেং পাংনবা মখা তানা ফগৎহনগনি। ভারত অমসুং ফিনলেন্দগুম্বা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাকশিংগী মরক্ত লৈরিবা মরুওইবা মরী অসিনা মখা তনা মালেম শীনবা থুংনা থাজবা য়ারবা তেক্নোলোজিশিং অমসুং খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা সপ্লাই চেনশিং ফংহনগনি।
মরুপশিং,
ফিনলেন্দ অসি ভারতকী মহৈরোয়শিং অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিংনা পাম্নবা মফম অমা ওইরক্লি। ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী অনৌবা থবক পায়খৎপগী থবকশিং শম্ননবা, ঙসি ঐখোয়না ফিনলেন্দগা লোয়ননা কমপ্রেহেন্সিপ মাইক্রেসন এন্দ মোবিলিতি এগ্রিমেন্ত অমা য়ানরে।
মসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না মখা তানা পুন্না থিজিনবা অমসুং ষ্টার্দ-অপ মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি। লাইরিক-লাইসু তম্বগী লমদা ফিনলেন্দ তমজনফম ওইরবা লৈবাক অমনি। ঙসি, ঐখোয়না ওজাশিং ত্রেনিং পীবা, স্কুল-স্কুল মতেং পাংনবা অমসুং লাইরিক-লাইসুগী তুংগী মরমদা থিজিনবদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না ঐখোয়না য়ানরে।
অতোপ্পা ৱাহৈশিং, স্কুলশিংদগী হৌরগা উদ্যোগ ফাওবদা, মীওইবা চাউখৎনবা থাক খুদিংমক্ত ঐখোয় মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয় শেম-শারে।
মরুপশিং,
নোর্দিক লমদমদা ফিনলেন্দ ভারতকী মরুওইবা মরুপ অমনি। ফিনলেন্দগা লোয়ননা, ঐখোয় আর্তিক অমসুং পোলারগী থিজিনবদা মতেং পাংনবা হেনগৎলক্লি।
মশা ফবা গ্রহ অমা ওইহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবনি। চহি অসিদা ফিনলেন্দগা লোয়ননা ঐখোয়না ভারত্ত ৱার্ল্দ সর্কুলার ইকোনোমি ফোরম য়ুম্বু ওইগদৌরিবা অসিদা ঐখোয় অপেনবা ফাওই। মসিনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিংগী মাইকৈদা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিংদা অনৌবা খোঙজেল অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পীগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ফিনলেন্দনা চপ মান্নবা আইনগী চৎন-কাংলোন, ৱারি শানবা অমসুং কুতিনিতিদা থাজবা থম্লি। লালনা করিগুম্বা অমতগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্লোই হায়না ঐখোয় য়ানরে। য়ুক্রেন নত্ত্রগা নোংচুপ এসিয়াদা ওইবা য়াই, অথুবা মতমদা মুক্না লোইশিন্নবা অমসুং শান্তি পুরক্নবা পান্দম থম্বা থবক খুদিংমক ঐখোয়না মখা তানা শৌগৎকনি।
মালেমগী লুপশিং অওনবা পুরকপা দরকার ওইবা খক নত্তনা, মালেমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা থবক পায়খৎনবা অথুবদা পায়খৎপা দরকার ওইরে হায়না ঐখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিংসু ফোঙদোক্নখি। মখা তানা, মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম মুৎথৎপা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি।
ইকায়খুম্নরবা,
অদোম আইরনমেন ত্রাইথলোন লোইশিনখ্রে। অদোমগুম্বা থৌনা লৈবা লুচিংবা অমগা লোয়ননা, ঐখোয়না ভারত অমসুং ফিনলেন্দগী মরক্ত ইন্নোবেসন, দিজিতাইজেসন অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিংগী অনৌবা ত্রাইথলোনশিং মাইপাকপা ঙমগনি।
ঐখোয়না ভারত অমসুং ফিনলেন্দগী মরক্ত লৈনরিবা মরী অসিগী অনৌবা সনাগী পন্দুব অমা হৌরসি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা ফোঙদোকখি।