Ministry of Railways
New Milestone in Food Grain Supply Chain in Mizoram: 25,900 Quintals of Rice Reach Sairang from Punjab by Rail Improving Food Supply
Historic Unloading of FCI Cargo Train at Sairang Boosts Operational Capabilities and Strengthens Mizoram’s Logistics and Food Distribution Network
05 MAR 2026 4:00PM by PIB Delhi
With the introduction of passenger and freight train services, Mizoram has experienced a significant transformation in both passenger transportation and the movement of goods across the state. This development has not only improved connectivity but has also contributed to economic growth and further strengthened tourism in the region.
In a significant historic milestone, the first-ever Food Corporation of India (FCI) food grain cargo train arrived at Sairang Railway Station on 3rd March, 2026. The cargo train comprised 42 wagons carrying around 25,900 quintals of rice from Punjab. This marks an important step in strengthening rail-based freight connectivity in the state and improving the supply chain of essential commodities. The successful unloading of the inward FCI food grain rake at Sairang signifies the growing operational capability of the station and highlights the expanding role of railway infrastructure in supporting Mizoram’s logistics and food distribution network.
It may be mentioned that the inauguration of the 51.38 km Bairabi-Sairang railway line on 13th September, 2025 by the Hon’ble Prime Minister, marked a historic milestone for the people of Mizoram. This major infrastructure project has brought Aizawl onto India’s railway map by directly linking the state to the national railway network. Beyond improving transportation, the new rail line is expected to create significant opportunities for economic growth and promote tourism development across the region.
Freight Performance in Mizoram
Freight operations on the Bairabi-Sairang section have gained significant momentum since its commissioning. It may be noted that the first freight rake comprising 21 cement wagons was successfully moved to Sairang shortly after inauguration, marking the beginning of regular freight movement to the State. From April 2025 to March 2026, Sairang Terminal handled more than 30 freight rakes, indicating the gradual development of rail-based cargo movement in Mizoram. During this period, 3.5 rakes of cement were unloaded at the terminal. In addition to cement, other commodities handled through rail include automobiles (2 rakes), fertilizers (0.5 rake), stone chips (20.5 rakes) and sand (4 rakes). The handling of these diverse commodities demonstrates the growing utilisation of Sairang as an emerging freight hub, supporting infrastructure development and improving the supply of construction materials and essential goods in the state.
Notably, the first inward automobile rake carrying 119 passenger vehicles was received at Sairang in December 2025, demonstrating the line’s capability to handle high-value bulk consignments. Indian Railways has also initiated measures to strengthen parcel logistics, including the introduction of refrigerated parcel van services to facilitate transportation of horticultural and perishable produce, thereby expanding market access for local farmers and traders.
Tourism Gains Momentum in Mizoram
The newly opened railway line in Mizoram has given a boost to tourism, with the state witnessing a steady increase in the number of visitors over the past six months. Railway services in Mizoram reached a new milestone with the arrival of the Bharat Gaurav Deluxe AC Tourist Train at Sairang Railway Station for the very first time on 12th February 2026 under the “North East Discovery” circuit.
This premium tourist train, carrying 81 tourists from different parts of India as well as other nations such the United States and Nepal, underscores Mizoram’s growing visibility on the national and international tourism map. Improved accessibility has attracted both domestic and international visitors, which is contributing to employment generation in hospitality and allied sectors, promoting eco-tourism and cultural tourism, and positioning Mizoram as an emerging destination in the Northeast under the broader vision of inclusive growth and regional integration.
Increasing Passenger Footfall
Since the commencement of train services on the Bairabi – Sairang route in September 2025, public response has been overwhelming. The Sairang-Anand Vihar Rajdhani Express has recorded occupancy exceeding 150% in both directions. The Sairang-Guwahati Express and Sairang-Kolkata Express have similarly registered strong occupancy levels of over 100%, clearly reflecting robust demand and strong public acceptance of railway services from Sairang. On 9th February 2026, a new train service from Sairang to Silchar was flagged off, further strengthening regional mobility, and connecting Mizoram with the important educational, medical and commercial hub of the Barak Valley in Assam.
The expansion of railway connectivity marks a turning point for Mizoram. By improving transportation, stimulating economic growth, and boosting tourism, the railways are playing a vital role in the state’s transformation. As infrastructure continues to develop, Mizoram is steadily emerging as an accessible and attractive destination in Northeast India.

ৰেল মন্ত্ৰালয়
মিজোৰামৰ খাদ্য-শস্য যোগান শৃংখলত নতুন মাইলৰ খুঁটিঃ ৰে’লৰ জৰিয়তে খাদ্য যোগান উন্নত কৰি পঞ্জাৱৰ পৰা ছাইৰাঙলৈ ২৫,৯০০ কুইণ্টল চাউল
ছাইৰাঙত এফ চি আইৰ মালবাহী ৰে’লৰ ঐতিহাসিক আনলোডিঙে কাৰ্য্যকৰী ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু মিজোৰামৰ পৰিবহণ তথা খাদ্য বিতৰণ নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰে
05 MAR 2026 4:00PM by PIB Guwahati
যাত্ৰী আৰু মালবাহী ৰে’ল সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ লগে মিজোৰামে সমগ্ৰ ৰাজ্যখনত যাত্ৰী পৰিবহণ আৰু সামগ্ৰীৰ চলাচল দুয়োটাতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিবৰ্তনৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। এই বিকাশে কেৱল সংযোগ উন্নত কৰাই নহয় বৰঞ্চ অঞ্চলটোত অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু পৰ্যটন অধিক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো অৰিহণা যোগাইছে।
এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে ২০২৬ চনৰ ৩ মাৰ্চত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতীয় খাদ্য নিগমৰ (এফ চি আই) খাদ্য-শস্য কাৰ্গো ৰে’ল ছাইৰাং ৰে’লৱে ষ্টেচনত উপস্থিত হয়। মালবাহী ৰে’লত পঞ্জাৱৰ পৰা প্ৰায় ২৫,৯০০ কুইণ্টল চাউল কঢ়িয়াই অনা ৪২ টা দবা আছিল। ই ৰাজ্যখনত ৰে’লভিত্তিক মালবাহী সংযোগ শক্তিশালী কৰা আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান শৃংখল উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। ছাইৰাঙত এফ চি আইৰ খাদ্য-শস্য ৰেকৰ সফল আনলোডিঙে ষ্টেচনটোৰ বৰ্ধিত কাৰ্য্যকৰী ক্ষমতাক সূচায় আৰু মিজোৰামৰ পৰিবহণ আৰু খাদ্য বিতৰণ নেটৱৰ্কক সমৰ্থন কৰাত ৰে’লৱে আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰিত ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।
এইটো উল্লেখ কৰিব পাৰি যে ২০২৫ চনৰ ১৩ ছেপ্টেম্বৰত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৈৰাবী-ছাইৰাং ৫১.৩৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰে’লপথ উদ্বোধন কৰাটো মিজোৰামৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পটোৱে ৰাজ্যখনক ৰাষ্ট্ৰীয় ৰে’লৱে নেটৱৰ্কৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰি আইজলক ভাৰতৰ ৰে’লৱে মানচিত্ৰলৈ লৈ আহিছে। পৰিবহণ উন্নত কৰাৰ উপৰি নতুন ৰে’ল লাইনে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোত পৰ্যটন বিকাশৰ প্ৰসাৰ ঘটাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
মিজোৰামত মালবাহী সামগ্ৰীৰ প্ৰদৰ্শন
ইয়াৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰে পৰা বৈৰাবী-ছাইৰাং খণ্ডত মালবাহী কাৰ্যকলাপে যথেষ্ট গতি লাভ কৰিছে। উল্লেখযোগ্য যে ২১ টা চিমেণ্ট দবাৰে গঠিত প্ৰথমটো মালবাহী ৰেক উদ্বোধনৰ কিছু সময়ৰ পাছতে সফলতাৰে ছাইৰাঙলৈ স্থানান্তৰিত কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত ৰাজ্যখনলৈ নিয়মীয়া মালবাহী চলাচলৰ আৰম্ভণি হৈছিল। ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা ২০২৬ চনৰ মাৰ্চলৈকে ছাইৰাং টাৰ্মিনেলে ৩০ খনতকৈও অধিক মালবাহী ৰেক পৰিচালনা কৰিছে, যিয়ে মিজোৰামত মালবাহী ৰে’ল চলাচলৰ বিকাশৰ ইংগিত দিয়ে। এই সময়ছোৱাত টাৰ্মিনেলত ৩.৫ টা চিমেণ্টৰ ৰেক আনলোড কৰা হৈছিল। চিমেণ্টৰ উপৰি ৰে’লৰ জৰিয়তে পৰিবহণ কৰা অন্যান্য সামগ্ৰীসমূহৰ ভিতৰত আছে অটোমোবাইল (২ টা ৰেক), সাৰ (০.৫ টা ৰেক), শিলৰ চিপ (২০.৫ টা ৰেক) আৰু বালি (৪ টা ৰেক)। এই বিভিন্ন ধৰণৰ সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰাটোৱে এক উদীয়মান মালবাহী কেন্দ্ৰ হিচাপে ছাইৰাঙৰ বৰ্ধিত ব্যৱহাৰ প্ৰদৰ্শন কৰে, আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশত সহায় কৰে আৰু ৰাজ্যখনত নিৰ্মাণ সামগ্ৰী তথা অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান উন্নত কৰে।
লক্ষণীয়ভাৱে ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত ছাইৰাঙত ১১৯ খন যাত্ৰীবাহী বাহন কঢ়িয়াই নিয়া প্ৰথমটো আভ্যন্তৰীণ অটোমোবাইল ৰেক উপস্থিত হৈছিল, যিয়ে উচ্চ মূল্যৰ বৃহৎ পৰিমাণৰ সামগ্ৰী পৰিচালনা কৰাৰ লাইনৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। ভাৰতীয় ৰে’লৱেই পাৰ্চেল পৰিবহণ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থাও আৰম্ভ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে উদ্যানশস্য আৰু পচনশীল উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ পৰিবহণৰ সুবিধাৰ বাবে শীতলীকৰণ পাৰ্চেল ভেন সেৱাৰ প্ৰৱৰ্তন, যাৰ ফলত স্থানীয় কৃষক আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
মিজোৰামত পৰ্যটনৰ গতি বৃদ্ধি
মিজোৰামত নতুনকৈ মুকলি কৰা ৰে’ল লাইনে পৰ্যটনক উৎসাহ যোগাইছে। যোৱা ছমাহত ৰাজ্যখনত পৰ্যটকৰ সংখ্যা ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। ‘নৰ্থ ইষ্ট ডিস্কভাৰী’ চাৰ্কিটৰ অধীনত ২০২৬ চনৰ ১২ ফেব্ৰুৱাৰীত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ছাইৰাং ৰে’লৱে ষ্টেচনত ভাৰত গৌৰৱ ডিলাক্স এচি টুৰিষ্ট ট্ৰেইনৰ আগমনৰ সৈতে মিজোৰামত ৰে’ল সেৱাই এক নতুন মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰে।
ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লগতে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু নেপালৰ দৰে আন দেশৰ পৰা ৮১ গৰাকী পৰ্যটকক লৈ অহা এই প্ৰিমিয়াম পৰ্যটন ৰে’লে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন মানচিত্ৰত মিজোৰামৰ বৰ্ধিত দৃশ্যমানতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। উন্নত অভিগম্যতাই ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উভয় পৰ্যটককে আকৰ্ষিত কৰিছে, যিয়ে আতিথ্য আৰু আনুষংগিক খণ্ডত নিযুক্তি সৃষ্টি, পৰিবেশ-পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ, অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশ আৰু আঞ্চলিক একত্ৰীকৰণৰ বিস্তৃত দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত মিজোৰামক উত্তৰ-পূবত এক উদীয়মান পৰ্যটন স্থলী হিচাপে গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাইছে।
বৰ্ধিত যাত্ৰীৰ সংখ্যা
২০২৫ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত বৈৰাবী-ছাইৰাং পথত ৰে’ল সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰে পৰা জনসাধাৰণৰ সঁহাৰি অভূতপূৰ্ব হৈ পৰিছে। ছাইৰাং-আনন্দ বিহাৰ ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছৰ দুয়োটা দিশত ১৫০ শতাংশতকৈ অধিক আসন পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ছাইৰাং-গুৱাহাটী এক্সপ্ৰেছ আৰু ছাইৰাং-কলকাতা এক্সপ্ৰেছে একেধৰণে ১০০ শতাংশতকৈ অধিক আসন পঞ্জীয়ন কৰিছে, যি স্পষ্টভাৱে ছাইৰাঙৰ পৰা ৰে’ল সেৱাৰ শক্তিশালী চাহিদা আৰু শক্তিশালী ৰাজহুৱা গ্ৰহণযোগ্যতা প্ৰতিফলিত কৰে। ২০২৬ চনৰ ৯ ফেব্ৰুৱাৰীত ছাইৰাঙৰ পৰা শিলচৰলৈ এক নতুন ৰে’ল সেৱাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়, যিয়ে আঞ্চলিক গতিশীলতাক অধিক শক্তিশালী কৰে আৰু মিজোৰামক অসমৰ বৰাক উপত্যকাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ শৈক্ষিক, চিকিৎসা আৰু বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰৰ সৈতে সংযোগ কৰে।
ৰে’লপথ সংযোগৰ সম্প্ৰসাৰণে মিজোৰামক এক পৰিবৰ্তনৰ বিন্দু হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। পৰিবহণ উন্নত কৰি, অৰ্থনৈতিক বিকাশক উদ্দীপিত কৰি আৰু পৰ্যটনক উৎসাহিত কৰি ৰে’ল বিভাগে ৰাজ্যখনৰ ৰূপান্তৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ অব্যাহত থকাৰ লগে মিজোৰাম উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ এক সুগম আৰু আকৰ্ষণীয় গন্তব্যস্থান হিচাপে নিৰন্তৰভাৱে বিকশিত হৈ আছে।