Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of President of Finland
05 MAR 2026 4:36PM by PIB Delhi
MoUs / Agreements
Sl. No MoU / Agreement Description
1
MoU on Migration and Mobility Partnership
Finland has emerged as an important destination for Indian professionals, particularly in the field of technology and innovation sectors. The MoU on Migration and Mobility Partnership will facilitate mobility of talent.
2
Renewal of MoU on Environmental Cooperation
Renewal of existing MoU signed in November 2020. It encompasses key areas of collaboration that contribute to sustainability, including bioenergy and waste-to-energy solutions, power storage and flexible RE systems, green hydrogen, as well as wind, solar and small hydro power.
3
MOU on cooperation in the field of Statistics
To evolve mutual cooperation and exchange of experiences/best practices and collaboration in the field of official statistics.
Announcements
Title
1
Elevation of India - Finland bilateral relations to "Strategic Partnership in Digitalization and Sustainability”
2
Joint Research Calls under Implementation Arrangement between Department of Science and Technology of India and Finnish Innovation Funding Agency Business Finland
3
Aim to double the present bilateral trade between India and Finland by 2030 (Capitalizing on recently concluded India-EU FTA)
4
Establish a cross-sectoral Joint Working Group on Digitalization (Advancing cooperation in new and emerging technologies such as 5G, 6G, quantum communications, high-performance and quantum computing, Artificial Intelligence etc.)
5
Creation of Joint Task Force on 6G (6G research by University of Oulu, Finland and the Bharat 6G Alliance)
6
Greater connectivity of startup ecosystems through Indo-Finland Startup Corridor (Active participation of Indian startups in Slush in Helsinki and Finnish startups in Startup Mahakumbh in New Delhi)
7
Co-hosting of World Circular Economy Forum in India in 2026 (By Ministry of Environment, forest and Climate Change and Finnish Innovation Fund SITRA)
8
Establish Consular Dialogue between the respective Foreign Ministries

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফলাফলৰ তালিকাঃ ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভ্ৰমণ
05 MAR 2026 4:36PM by PIB Guwahati
বুজাবুজিৰ চুক্তি/চুক্তি
ক্ৰমিক নং
বুজাবুজিৰ চুক্তি/চুক্তি
বৰ্ণনা
১
প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্ব সন্দৰ্ভত বুজাবুজি চুক্তি
ফিনলেণ্ড ভাৰতীয় পেছাদাৰীসকলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গন্তব্যস্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, বিশেষকৈ প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন খণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত। প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্বৰ বুজাবুজি চুক্তিয়ে প্ৰতিভাৰ গতিশীলতাক সহজ কৰি তুলিব।
২
পৰিবেশ সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি নৱীকৰণ
২০২০ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত স্বাক্ষৰিত বৰ্তমানৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ নৱীকৰণ। ই জৈৱ শক্তি আৰু আৱৰ্জনাৰ পৰা শক্তি সমাধান, শক্তি সংৰক্ষণ আৰু নমনীয় আৰ ই প্ৰণালী, সেউজ হাইড্ৰ’জেন লগতে বায়ু, সৌৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুতকে ধৰি বহনক্ষমতাত অৰিহণা যোগোৱা সহযোগিতাৰ মূল ক্ষেত্ৰসমূহক সামৰি লয়।
৩
পৰিসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি
চৰকাৰী পৰিসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক সহযোগিতা আৰু অভিজ্ঞতা/সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদান আৰু সহযোগিতা বিকশিত কৰা।
ঘোষণাসমূহ
শিৰোনাম
১
ভাৰত-ফিনলেণ্ডৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক ‘ডিজিটেলাইজেচন আৰু বহনক্ষমতাত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব’লৈ উন্নীত কৰা
২
ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ তথা ফিনলেণ্ডৰ উদ্ভাৱন পুঁজি যোগান সংস্থা ‘বিজনেছ ফিনলেণ্ড’ৰ মাজত ৰূপায়ণ ব্যৱস্থাৰ অধীনত যৌথ গৱেষণা আহ্বান
৩
২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰত আৰু ফিনলেণ্ডৰ মাজত বৰ্তমানৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্য (শেহতীয়াকৈ সমাপ্ত ভাৰত-ইউৰোপীয় সংঘ এফটিএৰ মূলধনৰ প্ৰয়োগ)
৪
ডিজিটেলাইজেচন (৫জি, ৬জি, কোৱাণ্টাম যোগাযোগ, উচ্চ-কাৰ্য্যকৰীতা আৰু কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আদিৰ দৰে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়া) সন্দৰ্ভত এক আন্তঃক্ষেত্ৰীয় যুটীয়া কৰ্মগোষ্ঠী গঠন কৰা
৫
৬জিৰ ওপৰত যুটীয়া টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন (ফিনলেণ্ডৰ ঔলু বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ভাৰত ৬জি এলায়েন্সৰ দ্বাৰা ৬জি গৱেষণা)
৬
ইণ্ডো-ফিনলেণ্ড ষ্টাৰ্টআপ কৰিডৰৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্টআপ পৰিবেশতন্ত্ৰৰ বৃহত্তৰ সংযোগ (হেলচিংকীৰ স্লাছ আৰু নতুন দিল্লীৰ ষ্টাৰ্টআপ মহাকুম্ভৰ ফিনলেণ্ডৰ ষ্টাৰ্টআপত ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ)
৭
২০২৬ চনত ভাৰতত বিশ্ব চক্ৰীয় অৰ্থনীতি মঞ্চৰ সহ-আয়োজন (পৰিবেশ, বন তথা জলবায়ু পৰিবৰ্তন মন্ত্ৰালয় আৰু ফিনলেণ্ডৰ উদ্ভাৱন পুঁজি এছ আই টি আৰ এৰ দ্বাৰা)
৮
সংশ্লিষ্ট বৈদেশিক মন্ত্ৰালয়সমূহৰ মাজত দূতাবাস সম্পৰ্কীয় আলোচনা স্থাপন