Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays Foundation Stone of Kota Airport; Highlights transformation of Hadoti Region
Today is a day of new hope and new achievement for the entire Hadoti region including Kota, Bundi, Baran and Jhalawar: PM
This modern airport, which is going to be built at a cost of about one and a half thousand crore rupees, is going to give new momentum to the development of the entire region in the coming time: PM
When this airport becomes operational, travel will be easier and trade will grow rapidly across the entire area, including Kota : PM
Kota is today advancing rapidly in the field of connectivity: PM
Under the Amrit Bharat Station Scheme, both major railway stations of Kota are being equipped with modern facilities: PM
The Delhi-Mumbai Expressway, which passes through Kota and Bundi, is opening a new gateway for the development of the entire region: PM
07 MAR 2026 3:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the foundation stone-laying ceremony of the Kota Airport via video message today, marking a significant milestone for the Hadoti region. “Rajasthan is progressing at an unprecedented pace, with the new airport set to become a catalyst for economic and industrial growth”, Shri Modi emphasized.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted his recent visit to Ajmer where development projects worth thousands of crores were inaugurated and appointment letters were handed over to over 21,000 youth. He stated that these back-to-back programs within a week send a powerful message about the state’s development trajectory, noting that "they tell us at what speed Rajasthan is moving forward today."
The Prime Minister highlighted that today is a day of new hope for Kota, Bundi, Baran, and Jhalawar as the modern airport, built at a cost of approximately 1,500 crore rupees, begins to take shape. While extending his best wishes to the people of the region, Shri Modi remarked, "This modern airport is going to give new momentum to the development of the entire region in the coming times."
Recalling his visit in November 2023, the Prime Minister expressed satisfaction that the promise made to the people regarding the airport is now being fulfilled. Transitioning from the previous inconvenience of traveling to Jaipur or Jodhpur for flights, Shri Modi asserted, "When this airport starts, travel will be easy and trade will grow rapidly in the entire area including Kota."
The Prime Minister described Kota as a unique center of both education and energy, producing electricity from nuclear, coal, gas, and water sources. Shri Modi praised the global identity of Kota Doria sarees, Kota stone, and local agricultural produce like Bundi’s Basmati rice, asserting that "this new airport in Kota will work to multiply these possibilities many times over."
Discussing the region's potential for tourism, the Prime Minister mentioned the spiritual significance of Shri Mathuradhish Ji and Garadia Mahadev alongside wildlife hubs like Mukundara Hills. “The enhanced air connectivity would bring global tourists to the region, and its direct benefit will be available to the youth, traders, and local economy here", Shri Modi emphasised.
The Prime Minister also touched upon the broader connectivity revolution in Kota, including the modernization of railway stations under the Amrit Bharat scheme and the impact of the Delhi-Mumbai Expressway. Highlighting the shift toward agro-based industries, Shri Modi stated, "this new chapter of air connectivity after rail and road will give more speed to the development of Kota."
Acknowledging the efforts of local leadership, the Prime Minister lauded Kota MP and Lok Sabha Speaker Om Birla for his dedication to the region's progress. Commenting on Shri Birla’s role in the Parliament, the Prime Minister remarked that "he is a teacher who handles the entire class well, even when facing unruly students from certain big families."
Reflecting on the national aviation landscape, the Prime Minister noted that the number of airports has increased from 70 in 2014 to over 160 today. Pointing to new terminals and airports near Delhi as examples of decentralized growth, Shri Modi expressed, "I am confident that this new airport of Kota will also give new momentum to the development of this area in the same way."
In his concluding remarks, the Prime Minister stressed the importance of the "Double Engine" government and clear intentions in achieving rapid progress. He envisioned a prosperous and empowered state, concluding that "this strong foundation of Developed Rajasthan is giving more strength to the resolution of Developed India.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହାଡୋତି ଅଞ୍ଚଳର ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
07 MAR 2026 3:44PM by PIB Bhubaneswar
• କୋଟା, ବୁନ୍ଦି, ବାରାନ ଓ ଝାଲାୱାର ସମେତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହାଡୋତି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆଜି ନୂତନ ଆଶା ଏବଂ ନୂତନ ସଫଳତାର ଦିନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଆଗାମୀ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେaqଲେ କୋଟା ସମେତ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧାଜନକ ହେବା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କୋଟା ଆଜି ସଂଯୋଗୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, କୋଟାର ଉଭୟ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କୋଟା ଓ ବୁନ୍ଦି ଦେଇ ଯାଇଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରବେଶପଥ ଖୋଲୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହାଡୋତି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେଉଛି। "ରାଜସ୍ଥାନ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଓ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅଜମେର ଗସ୍ତ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ–ଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ପରମ୍ପରାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରାଜ୍ୟର ଉନ୍ନତି ଯାତ୍ରା ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସନ୍ଦେଶ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଆମକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନ କେତେ ତ୍ୱରିତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି କୋଟା, ବୁନ୍ଦି, ବାରାନ ଏବଂ ଝାଲାୱାର ପାଇଁ ନୂତନ ଆଶାର ଦିନ, କାରଣ ପ୍ରାୟ ୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଆକାର ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଆଗାମୀ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।"
୨୦୨୩ ନଭେମ୍ବରରେ ତାଙ୍କ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିମାନବନ୍ଦର ସମ୍ପର୍କରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଏବେ ପୂରଣ ହେଉଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପୂର୍ବରୁ ଉଡାଣ ପାଇଁ ଜୟପୁର କିମ୍ବା ଯୋଧପୁରକୁ ଯିବାର ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ଚାଲୁ ହେଲେ କୋଟା ସମେତ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଯାତ୍ରା ସହଜ ହେବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଟାକୁ ଶିକ୍ଷା ଓ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ଅନନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଠାରେ ପରମାଣୁ, କୋଇଲା, ଗ୍ୟାସ ଓ ଜଳ ଉତ୍ସରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୋଟା ଡୋରିଆ ଶାଢ଼ି, କୋଟା ପଥର ଓ ବୁନ୍ଦିର ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ଭଳି ସ୍ଥାନୀୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚିତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ, “କୋଟାର ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ।”
ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକୁନ୍ଦରା ପାହାଡ଼ ଭଳି ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏଥିସହିତ ଶ୍ରୀ ମଥୁରାଧୀଶ ଓ ଗରାଡିଆ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, "ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଆଗମନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଏଠାକାର ଯୁବପିଢ଼ି, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମିଳିବ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ପ୍ରଭାବ ସମେତ କୋଟାରେ ବ୍ୟାପକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବିପ୍ଳବ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। କୃଷି-ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପ ଦିଗରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ପରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏହି ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ କୋଟାର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ କରିବ।"
ସ୍ଥାନୀୟ ନେତୃତ୍ୱର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଟାର ସାଂସଦ ତଥା ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଓମ୍ ବିର୍ଲାଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଗତି ନିମନ୍ତେ ତାଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସମର୍ପଣ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସଂସଦରେ ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲାଙ୍କ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ମତ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ସେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରେଣୀକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି, ଯଦିଓ ବେଳେବେଳେ ବଡ଼ ପରିବାରର ଅବାଧ୍ୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡେ।”
ଦେଶର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ କଥା ହେବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୭୦ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା, ଯାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆଜି ୧୬୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ବିକାଶର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଦିଲ୍ଲୀ ନିକଟରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯେ, “କୋଟାର ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ସମାନ ଭାବରେ ନୂତନ ଗତି ଦେବ।"
ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଶେଷରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ" ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି ହାସଲର ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ସଶକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ପରିକଳ୍ପନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ, “ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ମଜଭୁତ ମୂଳଦୁଆ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।”