Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates , lays the foundation stone of multiple development projects worth around ₹33,500 crore in Delhi
We are committed to building a modern and Viksit Delhi; The projects launched today will strengthen infrastructure, improve connectivity and enhance the ease of living for people of the city: PM
India's ‘Nari Shakti’ is moving forward with a new energy in every field: PM
The development of Delhi is not just the development of one city; it is linked to the image of the entire country: PM
The new metro section started today will provide major convenience to lakhs of people in the capital specially for the people of East and North-East Delhi, the daily commute will now be much easier than ever before: PM
The government has launched a campaign to provide PM SVANidhi Credit Cards for our street vendor companions; Now they will have a credit card in their own pocket, which they will be able to use according to their needs: PM
08 MAR 2026 3:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated , and laid the foundation stone of multiple development projects worth around ₹33,500 crore in Delhi. Addressing the gathering, “Today, we have all gathered here to give a new momentum to the development of Delhi,” Shri Modi highlighted.
The scope of these projects is extensive, ranging from the growth of the Metro network to the establishment of modern residential complexes for thousands of government employees. “The people of Delhi, with new hope and a new resolve, formed the double-engine government here a year ago, and its result is visible today in these development works,” Shri Modi emphasized.
Celebrating International Women’s Day at the event, the Prime Minister lauded the massive presence of women and highlighted how their strength and self-confidence are driving India’s empowerment narrative across politics, science, and sports under the successful leadership of the state government. “Whether it is politics, administration, science, sports, or social service, India’s Nari Shakti is moving forward with a new energy in every field,” Shri Modi highlighted.
Emphasizing that Delhi is the global identity and energy symbol of Indian democracy, the Prime Minister noted that modernizing the capital’s infrastructure and connectivity, such as the Namo Bharat train and the historic expansion of the Metro network to 375 kilometers, is essential for showcasing India's confidence to the world. “The more modern, convenient, and better connected Delhi becomes, the more strongly India's self-confidence will be visible to the world,” Shri Modi remarked.
The Prime Minister emphasized that under the double-engine governance model, every transport facility in the national capital is being systematically upgraded to ensure clean, comfortable, and modern travel for the lakhs of citizens who rely on bus services daily. “While over four thousand electric buses provided by the Centre are already operational, an additional 1,800 new buses have been deployed in the last year alone, including hundreds of 'Devi Buses' designed to enhance last-mile connectivity across Delhi’s colonies and neighborhoods”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister stated that the government is currently working in mission mode to address the diverse challenges facing the national capital, specifically highlighting how the Peripheral Expressway has successfully diverted lakhs of vehicles that previously had to enter the city. “ A massive initiative for the rejuvenation of the Yamuna River has been launched, with work already underway on projects worth crores of rupees to ensure its cleanliness,” , Highlighted Shri Modi.
The Prime Minister emphasized that the government is dedicated to continuously improving the quality of life in the capital, specifically highlighting the establishment of several Ayushman Arogya Mandirs over the past year. PM Modi noted that with the implementation of the Ayushman scheme in Delhi, both the poor and the middle class are now accessing free medical treatment and significant healthcare benefits. Highlighting a new era of efficiency,Shri Modi stated , “ The current development model focuses on immediate action and tangible results, ensuring that projects are swiftly transitioned from planning to ground-level execution”.
Reflecting on his visit to Sarojini Nagar prior to the event, the Prime Minister highlighted the inauguration of modern residential complexes specifically designed for government employees. PM Modi emphasized, “ Those who work tirelessly to fulfill the nation's resolutions deserve safe, clean, and convenient living conditions, which is the driving force behind these new infrastructure projects.” With thousands of flats handed over to beneficiaries today, Shri Modi expressed his firm belief that these modern homes would usher in a new era of happiness and aspiration for the nation’s "Karmayogis."
The Prime Minister emphasized that welfare schemes are reaching every household, from rural villages to urban centers, specifically benefiting poor families, farmers, and laborers. PM Modi highlighted the transformative impact of the ‘PM SVANidhi Yojana’, noting that in Delhi alone, nearly 2 lakh street vendors have received over ₹350 crore in financial assistance, moving them away from high-interest informal loans toward formal banking. Marking a historic shift in financial inclusion, the Prime Minister noted that credit card facilities, once reserved for the affluent, are now being extended to street vendors to empower their small businesses. “The SVANidhi credit card is becoming a new medium of self-respect for the poor, ensuring that those who were once marginalized are now empowered with modern financial tools,” Shri Modi highlighted.
Commemorating International Women’s Day, the Prime Minister shared the landmark achievement of fulfilling the national resolve to create 3 crore "Lakhpati Didis," highlighting that over 10 crore women are now empowered through Self-Help Groups (SHGs). PM Modi noted that by providing these women with access to capital, banking systems, and specialized training, the government has enabled them to achieve financial independence and bolster the rural economy. “The success of our sisters has inspired a new resolution to create 3 crore more Lakhpati Didis, and I am confident that with the blessings of our Nari Shakti, this goal will be achieved,” Shri Modi asserted.
Expressing deep concern over recent events in West Bengal, the Prime Minister shared a grievance regarding the alleged disrespect shown by the state government toward the President of India, Smt. Droupadi Murmu, during her visit to a traditional Santal tribal festival. Invoking ancient wisdom on the downfall of the arrogant, he asserted that such politics of ego would ultimately be rejected by the citizens of the state. “The boycott and mismanagement of the President’s program is an insult to the Constitution and every daughter of this nation, and the people will never forgive this arrogance of power,” Shri Modi highlighted.
Concluding his address, the Prime Minister described Delhi as a historic city that is currently witnessing a transformative era defined by the self-confidence of a "New India," which will serve as the foundation for a developed future. PM Modi called upon all citizens to work collectively toward the fulfillment of national resolutions. Extending his final congratulations to the people for the newly launched projects, the Prime Minister invoked a spirit of harmony and national pride. “The self-confidence of New India will lead us toward a developed future, and I am confident that every family in Delhi will see a better and more prosperous life,” Shri Modi highlighted.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରାୟ ₹୩୩,୫୦୦ କୋଟିର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
08 MAR 2026 3:18PM by PIB Bhubaneswar
• ଆମେ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିକଶିତ ଦିଲ୍ଲୀ ଗଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ; ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ସହରବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ଜୀବିକାକୁ ସହଜ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର 'ନାରୀ ଶକ୍ତି' ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦିଲ୍ଲୀର ବିକାଶ କେବଳ ଏକ ସହରର ବିକାଶ ନୁହେଁ; ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରତିଛବି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ ରାଜଧାନୀର ଲକ୍ଷାଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶେଷକରି ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଦୈନିକ ଯାତାୟାତ ଏବେ ପୂର୍ବପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସହଜ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସରକାର ଆମର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି; ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ପକେଟରେ ଏକ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ରହିବ, ଯାହାକୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ପ୍ରାୟ ୩୩,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆଜି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦିଲ୍ଲୀର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛୁ।"
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ପରିଧି ବହୁତ ବ୍ୟାପକ, ଯେଉଁଥିରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କର ବିସ୍ତାରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହଜାର ହଜାର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଆବାସିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ମିଳିତ ଅଛି। “ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନେ ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ନୂତନ ଆଶା ଏବଂ ନୂତନ ସଙ୍କଳ୍ପ ସହିତ ଏଠାରେ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଫଳାଫଳ ଆଜି ଏହି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳାମାନଙ୍କର ବିପୁଳ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସଫଳ ନେତୃତ୍ୱରେ ରାଜନୀତି, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଶକ୍ତୀକରଣ କାହାଣୀକୁ କିପରି ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପରିଚାଳିତ କରୁଛି ତାହା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। “ରାଜନୀତି ହେଉ କି ପ୍ରଶାସନ, ବିଜ୍ଞାନ, କ୍ରୀଡ଼ା କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ସେବା-ଭାରତର ‘ନାରୀ ଶକ୍ତି’ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଦିଲ୍ଲୀ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚୟ ଓ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ରାଜଧାନୀର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ଓ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଯେପରିକି ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କର ଐତିହାସିକ ବିସ୍ତାର ୩୭୫ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା, ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। "ଦିଲ୍ଲୀ ଯେତେ ଆଧୁନିକ, ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ଭଲ ଭାବରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ, ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସେତେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ଶାସନ ମଡେଲ୍ ଅଧୀନରେ, ପ୍ରତିଦିନ ବସ୍ ସେବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବହନ ସୁବିଧାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରାଯିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଚାରି ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବାବେଳେ, କେବଳ ଗତ ବର୍ଷ ଅତିରିକ୍ତ ୧,୮୦୦ ନୂତନ ବସ୍ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଶତାଧିକ ‘ଦେବୀ ବସ୍‌’ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀର କଲୋନୀ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଶେଷ ମାଇଲ୍‌ ସଂଯୋଗକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ରୂପାୟିତ,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡ୍‌ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ବିଶେଷ କରି ପେରିଫେରାଲ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କିପରି ପୂର୍ବରୁ ସହରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ପଡୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯାନବାହନକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଛି ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ଯମୁନା ନଦୀର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଏହାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲିଛି," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ସରକାର ରାଜଧାନୀରେ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ବୋଲି କହିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ, ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉଭୟ ଏବେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଲାଭ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି। ଦକ୍ଷତାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ବର୍ତ୍ତମାନର ଉନ୍ନୟନ ମଡେଲ୍‌ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଦୃଶ୍ୟମାନ ପରିଣାମ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପରିକଳ୍ପନାରୁ ଶୀଘ୍ର ଭୂମିସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରାଯାଉଛି।”
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ସରୋଜିନୀ ନଗର ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଆଧୁନିକ ଆବାସିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଉଦଘାଟନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, "ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଜୀବନଯାପନ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇବାର ଯୋଗ୍ୟ, ଯାହା ଏହି ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପଛରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି।" ଆଜି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର ଫ୍ଲାଟ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ସହିତ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଆଧୁନିକ ଘରଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର "କର୍ମଯୋଗୀ"ଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସି ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିବ।
କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଗ୍ରାମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସହରାଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ବିଶେଷକରି ଗରିବ ପରିବାର, ଚାଷୀ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 'ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା'ର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ସଡକ ବ୍ୟବସାୟୀ ୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ-ସୁଧ ଅନୌପଚାରିକ ଋଣରୁ ଦୂରେଇ ସଂଗଠିତ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି। ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସୁବିଧା ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ସମ୍ପନ୍ନ ବର୍ଗ ପାଇଁ ସୀମିତ ଥିଲା, ଏବେ ସେହି ସୁବିଧା ରାସ୍ତା ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହା ତାଙ୍କର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ। “ସ୍ୱନିଧି କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ଏକ ନୂତନ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯେମାନେ ପୂର୍ବରୁ ପଛୁଆ ଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଆଧୁନିକ ଆର୍ଥିକ ସାଧନ ସହିତ ସଶକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩ କୋଟି "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କଲେ ଏବଂ ପ୍ରକାଶ କଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (SHGs) ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପୁଞ୍ଜି, ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରି ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିଛନ୍ତି। "ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସଫଳତା ୩ କୋଟି ଅଧିକ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ, ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହେବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାବଳୀ ଉପରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପାରମ୍ପରିକ ସାନ୍ତାଳ ଆଦିବାସୀ ମହୋତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବା ସମୟରେ ହୋଇଥିବା କଥିତ ଅସମ୍ମାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଅଭିଯୋଗ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଅହଂକାରୀଙ୍କ ପତନ ଉପରେ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅହଂକାରର ଏପରି ରାଜନୀତି ଶେଷରେ ରାଜ୍ୟର ନାଗରିକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବେ। "ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବୟକଟ ଏବଂ କୁପରିଚାଳନା ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ଏହି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅ ପ୍ରତି ଅପମାନ, ଏବଂ ଲୋକମାନେ କ୍ଷମତାର ଏହି ଅହଂକାରକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବେ ନାହିଁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନର ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ସହର ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଦିଲ୍ଲୀ ବର୍ତ୍ତମାନ "ନୂତନ ଭାରତ"ର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଭାଷିତ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଯୁଗର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି, ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ନୂତନ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଦ୍‌ଭାବନା ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗୌରବର ମନୋଭାବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। "ନୂତନ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏକ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଜୀବନ ଦେଖିବେ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।