Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Delhi
08 MAR 2026 3:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Delhi Chief Minister Rekha Gupta ji, Delhi’s Lieutenant Governor Vinay Saxena ji, my colleagues in the Union Cabinet Manohar Lal ji, Harsh Malhotra ji, Tokhan Sahu ji, all ministers of the state government, all respected Members of Parliament, honorable legislators, and my dear brothers and sisters of Delhi.
Today we have all gathered here in Delhi to give new momentum to development. Just a short while ago, projects worth thirty-three and a half thousand crore rupees were inaugurated and foundation stones laid here. From the expansion of the metro to housing for thousands of government employees, the capital is witnessing a continuous strengthening of facilities, giving it new resilience. The new hope and resolve with which you, the people of Delhi, established the BJP’s double-engine government here a year ago, is now visible in these development works. I extend my heartfelt congratulations to all citizens of Delhi for this uninterrupted stream of progress.
Friends,
Today’s program is special for another reason as well. Today is International Women’s Day. Today India is writing a new saga of women’s empowerment. Under the successful leadership of Rekha Gupta ji, the capital is progressing. Whether in politics, administration, science, sports, or social service, India’s women power is advancing with new energy in every field. I heartily congratulate the women power of the entire nation on Women’s Day, acknowledge their immense contribution to national development, and extend countless good wishes so that they continue to strengthen society and the nation, and provide new energy to lead the country further on the path of progress.
Friends,
Whenever anyone in the world thinks about a vast democracy like India, often the image of Delhi comes to mind. Delhi is not just the capital of India. It is also India’s identity, a symbol of India’s energy. Therefore, the development of Delhi is not merely the development of a city; it is linked to the image of the entire country. The more modern Delhi becomes, the more convenient Delhi becomes, the better Delhi’s connectivity becomes, the more strongly India’s self-confidence will be visible before the world. And that is why I am happy that today our Delhi is advancing rapidly in terms of facilities and infrastructure. There was a time when Delhi was only discussed for its poor arrangements. Traveling from one part of the city to another used to take many hours, and mothers and sisters wasted their time waiting at bus stands, for buses and autos. But today Delhi’s picture is changing. Just a few days ago, Delhi was connected to Meerut through the fast Namo Bharat train. This has made travel between Delhi and western Uttar Pradesh easier. And today, with the start of Metro Phase Four, Delhi Metro’s network has gone beyond 375 kilometers. Even many of the world’s big cities do not have such a large metro network.
Friends,
The new metro section that has started today will provide great convenience to lakhs of people in the capital. Especially for the people of East and North-East Delhi, daily travel will now be much easier. Along with this, commuting between Delhi and NCR cities like Ghaziabad, Noida, Faridabad, and Gurugram will also become more convenient.
Friends,
Today’s program is also proof of how necessary it was for Delhi to be freed from the disaster government a year ago. Had there not been a disaster government here, the Metro Phase-4 project would have been completed long ago. But the disaster rulers, for their political interests, put aside the convenience of lakhs of people of Delhi. Now, after the BJP government has come here, Delhi’s all-round development has gained great speed.
Friends,
Under the double-engine government, every transport facility in Delhi is being upgraded. Every day, lakhs of people travel by bus in Delhi. Therefore, our effort is to provide clean, comfortable, and modern bus services to the people of Delhi. More than four thousand electric buses provided by the central government are serving the people of Delhi today. And in just the past year, about 1800 new buses have been deployed on Delhi’s roads. Among these are hundreds of “Devi buses” that are connecting Delhi’s colonies and neighborhoods with each other.
Friends,
For nearly ten years, the disaster government here stalled every development work. Now our government is working in mission mode to solve the various challenges connected with Delhi. With the construction of the Peripheral Expressway, lakhs of vehicles no longer need to enter Delhi. The BJP government is also working on a large scale for the cleaning of the Yamuna river. Projects worth crores of rupees have been started for this.
Friends,
The earlier disaster government in Delhi did not care about the problems of the poor, the middle class, or anyone else. The disaster government had also ruined the health sector. We wrote letters to them, the Government of India wrote letters, urging them to implement the Ayushman scheme. But the disaster rulers never cared for the poor. I am happy that under Rekha ji’s leadership, the BJP government is continuously working to change the situation. In just the past year, numerous Ayushman Arogya Mandirs have been established here. This is greatly benefiting the poor and middle class. Now the Ayushman scheme is also implemented in Delhi. People of Delhi are getting free treatment. The difference is clear. The disaster rulers’ way was-less work, more excuses. Today Delhi’s model is-excuses stopped, work started. Earlier projects died in files. Today projects are being implemented on the ground.
Friends,
Before coming here today, I went to Sarojini Nagar. There I had the opportunity to see the newly built government housing. These houses have been built for government employees who work day and night to fulfill every national resolve. It is essential that they get safe, clean, and convenient housing. And that is why these new and modern buildings are being constructed. Today thousands of such new flats have been handed over to beneficiaries. I am confident that these new homes will bring new happiness and new hope into the lives of our karmayogis and their families.
Friends,
Today, wherever there is a BJP government in the country, in every state, in every village and city, people are definitely benefiting from some scheme or another. Our poor families, our mothers and sisters, our laborers and farmers, our brothers and sisters doing small jobs-the government is doing something for all of them. Let me give you the example of our street vendors. We realized their importance in our daily lives during the corona period. These are the people who once even had to rent their carts. To start a small business, they had to borrow even one or two thousand rupees at high interest from others. But our government understood their pain and connected them to the banking system. Today, through the Prime Minister’s Swanidhi Yojana, such beneficiaries are getting easy loans for their work. In Delhi too, about 2 lakh street vendors have received assistance of around 350 crore rupees through this scheme.
Friends,
Just now, I had the opportunity to interact with some of the women working on street carts, and listening to how successfully they are moving forward filled my heart with pride.
Friends,
In this very Delhi, debit and credit cards were once only in the hands of the wealthy. But today the situation is changing. Now even our street vendors and cart workers are gaining access to credit card facilities. The government has launched a campaign to provide Swanidhi Credit Cards to these street vendors. Now they will have a credit card in their pocket, which they can use according to their needs. A short while ago, on this very stage, I had the privilege of handing over some of these Swanidhi Credit Cards to women. These cards are becoming a new medium of dignity for the poor.
Friends,
On this International Women’s Day, I want to share another joy with my millions of sisters across the country. A few years ago, we resolved to make 3 crore women in the country “Lakhpati Didis.” Many mocked me, saying that women in villages becoming lakhpatis was just something Modi said to win elections. I was criticized, ridiculed, and social media was full of jokes. But today, on International Women’s Day, I proudly declare that my mothers and sisters have immense strength. If given the opportunity, they can achieve extraordinary accomplishments. I am delighted to say that the resolve to make 3 crore women “Lakhpati Didis” has been fulfilled. More than 3 crore sisters have now become lakhpatis.
Friends,
For decades, our sisters in villages had skills and worked hard, but they lacked capital and opportunities. That is why we connected them with self-help groups, linked them to banks, and provided them with new training, opportunities, and access to markets. Today, more than 10 crore women in the country are associated with such groups. These self-help groups have received financial support worth lakhs of crores of rupees. As a result, rural women are becoming self-reliant, increasing their family income, and strengthening the rural economy by becoming “Lakhpati Didis.”
Friends,
The success of our sisters has inspired us to take a new resolve. Making 3 crore “Lakhpati Didis” once seemed impossible, but it has been achieved. Now the government has decided to add another 3 crore. That means, in addition to the 3 crore who have already become lakhpatis, we now resolve to make 3 crore more. I am fully confident that with the blessings of the women power of our nation, this resolve will also be fulfilled.
Brothers and sisters,
Today, as the nation celebrates the achievements of our mothers, sisters, and daughters, I want to share a pain with the people of Delhi and the country. This pain, this sorrow, is a deep wound to the heart, which I wish to express before the citizens. As the nation celebrates International Women’s Day today, yesterday in West Bengal the TMC government gravely insulted the President of India, the honorable Droupadi Murmu ji. She had gone to Bengal to participate in a major festival of the Santhal tribal tradition. But instead of honoring the President and this important tribal program, the TMC boycotted the sacred event of the Santhal people and boycotted the President herself. She herself comes from the tribal community and has worked for the development of the Santhal people. The TMC government left the program in disarray.
Friends,
This is not only an insult to the President, but also an insult to the Constitution of India, to the spirit of the Constitution, and to the great tradition of democracy. It is also an insult to every sister and daughter who has risen through struggles to achieve heights.
Friends,
It has been said in our tradition: Ahamkāre hataḥ puṣṭaḥ samūlaṁ ca vinaśyati-meaning, a person consumed by arrogance, no matter how powerful, ultimately perishes! Today, from the nation’s capital, I call upon you all: the dirty politics and arrogance of power of the TMC, which insulted a tribal President, will soon be shattered. The enlightened people of West Bengal will never forgive the TMC for insulting a woman, for insulting a tribal, and for insulting the revered President of the nation. The country will never forgive them, the tribal society will never forgive them, and the women power of the nation will never forgive them.
Friends,
Our culture teaches us to respect every class, every thought. Our culture also teaches us to take pride in our heritage. Inspired by this, today we are also working to preserve Delhi’s heritage. In recent years, the BJP government at the center has worked with the mantra of “development along with heritage,” improving many of Delhi’s historic sites. Many new places have also been created in Delhi. The National War Memorial has been built in honor of the heroes who sacrificed their lives for the nation. The new Parliament building, Kartavya Path, Kartavya Bhavan, and Seva Teerth all reflect the new vision of 21st-century India. Just a few days ago, the historic Global AI Summit was held at Bharat Mandapam. Places like Bharat Mandapam and Yashobhoomi have become major platforms to showcase India’s culture, trade, and capabilities to the world. New museums such as the Prime Ministers’ Museum and the Yuge-Yugeen Bharat Museum are also strengthening Delhi’s identity.
Friends,
Delhi is the city of India’s historic journey, and today this very Delhi is witnessing a new era for the nation. This is the era of new India’s self-confidence. This self-confidence will lead us toward a developed future. Therefore, we must all work together to fulfill every resolve. I am confident that under the leadership of Rekha Gupta ji and her entire team, every development work in Delhi will gain even greater momentum. The life of every family in Delhi will become better, happier, and more prosperous. With this spirit of harmony, once again, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to you all for these development works. Say with me-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 MAR 2026 3:54PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତା ଜୀ, ଦିଲ୍ଲୀ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ବିନୟ ସକ୍ସେନା ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ମନହୋର ଲାଲ ଜୀ, ହର୍ଷ ମଲହୋତ୍ରା ଜୀ, ତୋଖନ ସାହୁ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ସାଂସଦ, ମାନନୀୟ ବିଧାୟକ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଆଜି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକତ୍ର ହୋଇଛୁ। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାଂରେ ୩୩,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି । ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହଜାର ହଜାର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବାସଗୃହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶର ରାଜଧାନୀରେ ସୁବିଧାଗୁଡିକର ନିରନ୍ତର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି, ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଆପଣମାନେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ନୂତନ ଆଶା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସହତ ଏଠାରେ ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲେ, ତାହାର ପରିଣାମ ଆଜି ଏଠାରେ ହୋଇଥିବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀର ସମସ୍ତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ବିକାଶର ଏହି ନିରନ୍ତର ଧାରା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଉ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ । ଆଜି, ଭାରତ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ନୂତନ କାହାଣୀ ଲେଖୁଛି । ରେଖା ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ସଫଳ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏଠାରେ ରାଜଧାନୀର ବିକାଶ ହେଉଛି । ରାଜନୀତି, ପ୍ରଶାସନ, ବିଜ୍ଞାନ, କ୍ରୀଡା କିମ୍ବା ସମାଜସେବା ହେଉ, ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଉର୍ଜା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଆଜି ମହିଳା ଦିବସରେ, ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଅସୀମ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଚିର ଋଣୀ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରି ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତି ପଥରେ ନେବା ପାଇଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରୁଥିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର କେହି ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ଗଣତନ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରାୟତଃ ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତିଛବି ମନକୁ ଆସେ । ଦିଲ୍ଲୀ କେବଳ ଭାରତର ରାଜଧାନୀ ନୁହେଁ । ଏହା ଭାରତର ପରିଚୟ, ଭାରତର ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ । ତେଣୁ, ଦିଲ୍ଲୀର ବିକାଶ କେବଳ ଗୋଟିଏ ସହରର ବିକାଶ ନୁହେଁ; ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରତିଛବି ସହିତ ଜଡିତ । ଦିଲ୍ଲୀ ଯେତେ ଆଧୁନିକ ହେବ, ଯେତେ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଯେତେ ଉନ୍ନତ ହେବ, ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସେତେ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ଭିତ୍ତଭୂମି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀର ଦୁର୍ବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା । ସହରର ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଲାଗୁଥିଲା ଏବଂ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ୍ରେ ବସ ତଥା ଅଟୋ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରି ସେମାନଙ୍କର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ଦୃଶ୍ୟପଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ, ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଦୃତଗାମୀ ଟ୍ରେନ୍‌, ନମୋ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମିରଟ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇଛି । ଆଜି, ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ, ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ନେଟୱାର୍କ ୩୭୫ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱର ବଡ ବଡ ସହରଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ଏତେ ବିଶାଳ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ ରାଜଧାନୀର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ବିଶେଷକରି ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତ୍ରା ଏବେ ବହୁତ ସହଜ ହେବ । ଏଥିସହ, ଗାଜିଆବାଦ, ନୋଏଡା, ଫରିଦାବାଦ ଏବଂ ଗୁରୁଗ୍ରାମ ଭଳି ଏନ୍ସିଆର୍ ସହରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତାୟତ ଆହୁରି ସୁବିଧାଜନକ ହୋଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ, ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଯେଉଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସରକାର କବଳରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଲା, ତାହା କେତେ ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଯଦି ଏଠାରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସରକାର ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍‌-୪ ପ୍ରକଳ୍ପ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ ହୋଇଥାନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଶାସକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ଭୂଲି ଯାଇଥିଲେ । ଏବେ ଏଠାରେ ବିଜେପି ସରକାର ଆସିବା ପରେ, ଦିଲ୍ଲୀର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଅଧୀନରେ, ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବହନ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସ୍ ଯୋଗେ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି । ତେଣୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି, ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ବସ୍ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଚାରି ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଗତ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ, ଦିଲ୍ଲୀ ରାସ୍ତାରେ ପ୍ରାୟ ୧୮୦୦ ନୂତନ ବସ୍ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ଶହ ଶହ “ଦେବୀ ବସ୍” ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀର କଲୋନୀ ଏବଂ ପଡୋଶୀମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରାୟ ଦଶ ବର୍ଷ ଧରି ଏଠାରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଟକାଇ ଦେଇଥିଲା । ଏବେ ଆମର ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରୁଛି । ପେରିଫେରାଲ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍-ୱେ ନିର୍ମାଣ ସହିତ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯାନବାହନକୁ ଆଉ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଯମୁନା ନଦୀର ସଫେଇ ପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ମଧ୍ୟ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦିଲ୍ଲୀର ପୂର୍ବ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସରକାର ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କାହାର ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ । ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିତି ଖରାପ କରିଦେଇଥିଲେ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲୁ, ଭାରତ ସରକାର ଚିଠି ଲେଖି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଶାସକମାନେ କେବେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ରେଖା ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଜେପି ସରକାର ପରିସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାମ କରୁଛି । ଗତ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ଅନେକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ବେଶ୍ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି । ଏବେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ । ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଶାସକଙ୍କ ପଥ ଥିଲା – କମ୍ କାମ, ଅଧିକ ବାହାନା । ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିକାଶର ମଡେଲ୍ ହେଉଛି – ବାହାନା ବନ୍ଦ, କାମ ଆରମ୍ଭ । ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଫାଇଲ ତଳେ ଚାପି ହୋଇ ରହିଯାଉଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ସରୋଜିନୀ ନଗର ଯାଇଥିଲି । ସେଠାରେ ମୋତେ ନବନିର୍ମିତ ସରକାରୀ ବାସଗୃହ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଏହି ଘରଗୁଡିକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ, ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ବାସସ୍ଥାନ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ସେଥିପାଇଁ ଏହି ନୂତନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ କୋଠା ନର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଏପରି ନୂତନ ଫ୍ଲାଟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ଏହି ନୂତନ ଘରଗୁଡିକ ଆମର କର୍ମଯୋଗୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କ ଜୀବନରେ ନୂତନ ଖୁସି ଏବଂ ଆଶା ଆଣିବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଦେଶରେ ଯେଉଁଠାରେ ବିଜେପି ସରକାର ଅଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଏବଂ ସହରରେ, ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି । ଆମର ଗରିବ ପରିବାର, ଆମର ମାଆ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମର ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଚାଷୀ, ଛୋଟ ଛୋଟ କାମ କରୁଥିବା ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ - ସରକାର ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କିଛି ନା କିଛି କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆମର ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆମେ କରୋନା ସମୟରେ ଅନୁଭବ କରିଥିଲୁ । ଏମାନେ ସେହି ଲୋକ, ଦିନ ଥିଲା ସେମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଗାଡି ଭଡାରେ ନେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏକ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ସୁଧରେ ଏକ କିମ୍ବା ଦୁଇ ହଜାର ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଋଣ ନେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମର ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ବୁଝିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡିଛି । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଏପରି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାମ ପାଇଁ ସହଜ ଋଣ ମିଳୁଛି । ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତା ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ମୁଁ ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତା ଭାବେ କାମ କରୁଥିବା କିଛି ମହିଳାଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି ଏବଂ ସେମାନେ କେତେ ସଫଳତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ତାହା ଶୁଣି ମୋର ହୃଦୟ ଗର୍ବରେ ଭରିଗଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦିଲ୍ଲୀରେ, ଡେବିଟ୍ ଏବଂ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ କେବଳ ଧନୀ ଲୋକଙ୍କ ହାତରେ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବେ ଆମର ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ଗାଡି କର୍ମଚାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସୁବିଧା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ସରକାର ଏହି ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱନିଧି କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରେ ଏକ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ରହିବ, ଯାହାକୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ମଞ୍ଚରେ ମୁଁ ଏହି ସ୍ୱନିଧି କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ମହିଳାଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି । ଏହି କାର୍ଡଗୁଡିକ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ଏକ ନୂତନ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଦେଶର ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଉ ଏକ ଖୁସି ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହିଁଛି । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମେ ଦେଶର ୩ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ “ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି” କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ । ଅନେକ ମୋତେ ପରିହାସ କରିଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଁର ମହିଳାମାନେ ଲକ୍ଷପତି ହେବା କେବଳ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶୃତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ମୋତେ ସମାଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା, ଉପହାସ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଜାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସରେ ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି ଯେ, ମୋର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅପାର ଶକ୍ତି ଅଛି । ଯଦି ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିବେ । ୩ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ “ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି” କରିିବାର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହୋଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଖୁବ୍ ଖୁସି । ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଏବେ ଲକ୍ଷପତି ହୋଇସାରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମର ଗାଁର ଭଉଣୀମାନେ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଯୋଡିଲୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୁବିଧା ସହ ନୂତନ ତାଲିମ, ସୁଯୋଗ ଏବଂ ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କଲୁ । ଆଜି ଦେଶର ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଏପରି ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ । ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିଛି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେଉଛନ୍ତି, ନିଜ ପରିବାରର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ “ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି” ହୋଇ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଏହି ସଫଳତା ଆମକୁ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ୩ କୋଟି “ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି” ତିଆରି କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ହାସଲ ହୋଇଛି । ଏବେ ସରକାର ଆଉ ୩ କୋଟି ଯୋଡିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଲକ୍ଷପତି ହୋଇଥିବା ୩ କୋଟି ସହିତ ଆମେ ଏବେ ଆଉ ୩ କୋଟି ଅଧିକ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଉଛୁ । ଆମ ଦେଶର ମହିଳା ଶକ୍ତିର ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହେବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆମର ମାଆ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରୁଛି, ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣା, ଏହି ଦୁଃଖ, ହୃଦୟରେ ଏକ ଗଭୀର ଆଘାତ ଲାଗିଛି, ଯାହାକୁ ମୁଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜି ଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଥିବା ସମୟରେ, ଗତକାଲି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଟିଏମ୍ସି ସକରାର ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ମାନ୍ୟବର ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀଙ୍କୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଅପମାନିତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ସାନ୍ତାଳ ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଯାଇଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଦିବାସୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ମିଳିତ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଟିଏମ୍ସି ସାନ୍ତାଳ ଲୋକଙ୍କ ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବର୍ଜନ କରିଥିଲା ଏବଂ ନିଜେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ବର୍ଜନ କରିଥିଲା । ସେ ନିଜେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରୁ ଆସଛନ୍ତି ଏବଂ ସାନ୍ତାଳ ଲୋକଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି । ଟିଏମ୍ସି ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ଛାଡି ଦେଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା କେବଳ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ, ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମହାନ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଅପମାନ । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ଅପମାନ, ଯେଉଁମାନେ ସଂଘର୍ଷ କରି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ପରମ୍ପରାରେ କୁହାଯାଇଛି: ଅହଂକାରେ ହତଃ ପୁଷ୍ଟଃ ସମୂଳଂ ଚ ବିନାଶୟତି - ଅର୍ଥାତ୍‌, ଅହଂକାରରେ ଗ୍ରାସିତ ବ୍ୟକ୍ତି, ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଶେଷରେ ବିନାଶ ହେବ! ଆଜି, ଦେଶର ରାଜଧାନୀରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି: ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିଥିବା ଟିଏମ୍ସିର ହୀନ ରାଜନୀତି ଏବଂ କ୍ଷମତାର ଅହଂକାର ଖୁବ୍ ଶିଘ୍ର ଭାଙ୍ଗି ପଡିବ । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଜନତା ଜଣେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ପାଇଁ, ଜଣେ ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଦେଶର ପୂଜ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଟିଏମ୍ସିକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବେ ନାହିଁ । ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବ ନାହିଁ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ସେମାନଙ୍କୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଦେଶର ମହିଳା ଶକ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବାକୁ ଶିଖାଏ । ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଆମକୁ ଆମର ଐତିହ୍ୟରେ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଶିଖାଏ । ଏଥିରୁ ପ୍ରେରିତ ହୋଇ, ଆଜି ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛୁ । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ, କେନ୍ଦ୍ରର ବିଜେପି ସରକାର “ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ବିକାଶ” ମନ୍ତ୍ର ଆଧାରରେ କାମ କରୁଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ଅନେକ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନର ଉନ୍ନତୀକରଣ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନେକ ନୂତନ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଜାତି ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନର ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ବୀରମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଏବଂ ସେବା ତୀର୍ଥ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ମଣ୍ଡପରେ ଐତିହାସିକ ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମି ଭଳି ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚ ପାଲଟିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଯୁଗେ-ଯୁଗିନ ଭାରତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭଳି ନୂତନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀର ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦିଲ୍ଲୀ ହେଉଛି ଭାରତର ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରାର ସହର, ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଦିଲ୍ଲୀ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଯୁଗ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ନେଇଯିବ । ତେଣୁ, ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ର କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ରେଖା ଗୁପ୍ତା ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳର ନେତୃତ୍ୱରେ, ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଆହୁରି ଅଧିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନ ଉନ୍ନତ, ସୁଖୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ । ଏହି ସଦ୍ଭାବର ଭାବନା ସହିତ, ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାତର ମାତା କି ଜୟ!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ଧନ୍ୟବାଦ !