Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Delhi
08 MAR 2026 3:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Delhi Chief Minister Rekha Gupta ji, Delhi’s Lieutenant Governor Vinay Saxena ji, my colleagues in the Union Cabinet Manohar Lal ji, Harsh Malhotra ji, Tokhan Sahu ji, all ministers of the state government, all respected Members of Parliament, honorable legislators, and my dear brothers and sisters of Delhi.
Today we have all gathered here in Delhi to give new momentum to development. Just a short while ago, projects worth thirty-three and a half thousand crore rupees were inaugurated and foundation stones laid here. From the expansion of the metro to housing for thousands of government employees, the capital is witnessing a continuous strengthening of facilities, giving it new resilience. The new hope and resolve with which you, the people of Delhi, established the BJP’s double-engine government here a year ago, is now visible in these development works. I extend my heartfelt congratulations to all citizens of Delhi for this uninterrupted stream of progress.
Friends,
Today’s program is special for another reason as well. Today is International Women’s Day. Today India is writing a new saga of women’s empowerment. Under the successful leadership of Rekha Gupta ji, the capital is progressing. Whether in politics, administration, science, sports, or social service, India’s women power is advancing with new energy in every field. I heartily congratulate the women power of the entire nation on Women’s Day, acknowledge their immense contribution to national development, and extend countless good wishes so that they continue to strengthen society and the nation, and provide new energy to lead the country further on the path of progress.
Friends,
Whenever anyone in the world thinks about a vast democracy like India, often the image of Delhi comes to mind. Delhi is not just the capital of India. It is also India’s identity, a symbol of India’s energy. Therefore, the development of Delhi is not merely the development of a city; it is linked to the image of the entire country. The more modern Delhi becomes, the more convenient Delhi becomes, the better Delhi’s connectivity becomes, the more strongly India’s self-confidence will be visible before the world. And that is why I am happy that today our Delhi is advancing rapidly in terms of facilities and infrastructure. There was a time when Delhi was only discussed for its poor arrangements. Traveling from one part of the city to another used to take many hours, and mothers and sisters wasted their time waiting at bus stands, for buses and autos. But today Delhi’s picture is changing. Just a few days ago, Delhi was connected to Meerut through the fast Namo Bharat train. This has made travel between Delhi and western Uttar Pradesh easier. And today, with the start of Metro Phase Four, Delhi Metro’s network has gone beyond 375 kilometers. Even many of the world’s big cities do not have such a large metro network.
Friends,
The new metro section that has started today will provide great convenience to lakhs of people in the capital. Especially for the people of East and North-East Delhi, daily travel will now be much easier. Along with this, commuting between Delhi and NCR cities like Ghaziabad, Noida, Faridabad, and Gurugram will also become more convenient.
Friends,
Today’s program is also proof of how necessary it was for Delhi to be freed from the disaster government a year ago. Had there not been a disaster government here, the Metro Phase-4 project would have been completed long ago. But the disaster rulers, for their political interests, put aside the convenience of lakhs of people of Delhi. Now, after the BJP government has come here, Delhi’s all-round development has gained great speed.
Friends,
Under the double-engine government, every transport facility in Delhi is being upgraded. Every day, lakhs of people travel by bus in Delhi. Therefore, our effort is to provide clean, comfortable, and modern bus services to the people of Delhi. More than four thousand electric buses provided by the central government are serving the people of Delhi today. And in just the past year, about 1800 new buses have been deployed on Delhi’s roads. Among these are hundreds of “Devi buses” that are connecting Delhi’s colonies and neighborhoods with each other.
Friends,
For nearly ten years, the disaster government here stalled every development work. Now our government is working in mission mode to solve the various challenges connected with Delhi. With the construction of the Peripheral Expressway, lakhs of vehicles no longer need to enter Delhi. The BJP government is also working on a large scale for the cleaning of the Yamuna river. Projects worth crores of rupees have been started for this.
Friends,
The earlier disaster government in Delhi did not care about the problems of the poor, the middle class, or anyone else. The disaster government had also ruined the health sector. We wrote letters to them, the Government of India wrote letters, urging them to implement the Ayushman scheme. But the disaster rulers never cared for the poor. I am happy that under Rekha ji’s leadership, the BJP government is continuously working to change the situation. In just the past year, numerous Ayushman Arogya Mandirs have been established here. This is greatly benefiting the poor and middle class. Now the Ayushman scheme is also implemented in Delhi. People of Delhi are getting free treatment. The difference is clear. The disaster rulers’ way was-less work, more excuses. Today Delhi’s model is-excuses stopped, work started. Earlier projects died in files. Today projects are being implemented on the ground.
Friends,
Before coming here today, I went to Sarojini Nagar. There I had the opportunity to see the newly built government housing. These houses have been built for government employees who work day and night to fulfill every national resolve. It is essential that they get safe, clean, and convenient housing. And that is why these new and modern buildings are being constructed. Today thousands of such new flats have been handed over to beneficiaries. I am confident that these new homes will bring new happiness and new hope into the lives of our karmayogis and their families.
Friends,
Today, wherever there is a BJP government in the country, in every state, in every village and city, people are definitely benefiting from some scheme or another. Our poor families, our mothers and sisters, our laborers and farmers, our brothers and sisters doing small jobs-the government is doing something for all of them. Let me give you the example of our street vendors. We realized their importance in our daily lives during the corona period. These are the people who once even had to rent their carts. To start a small business, they had to borrow even one or two thousand rupees at high interest from others. But our government understood their pain and connected them to the banking system. Today, through the Prime Minister’s Swanidhi Yojana, such beneficiaries are getting easy loans for their work. In Delhi too, about 2 lakh street vendors have received assistance of around 350 crore rupees through this scheme.
Friends,
Just now, I had the opportunity to interact with some of the women working on street carts, and listening to how successfully they are moving forward filled my heart with pride.
Friends,
In this very Delhi, debit and credit cards were once only in the hands of the wealthy. But today the situation is changing. Now even our street vendors and cart workers are gaining access to credit card facilities. The government has launched a campaign to provide Swanidhi Credit Cards to these street vendors. Now they will have a credit card in their pocket, which they can use according to their needs. A short while ago, on this very stage, I had the privilege of handing over some of these Swanidhi Credit Cards to women. These cards are becoming a new medium of dignity for the poor.
Friends,
On this International Women’s Day, I want to share another joy with my millions of sisters across the country. A few years ago, we resolved to make 3 crore women in the country “Lakhpati Didis.” Many mocked me, saying that women in villages becoming lakhpatis was just something Modi said to win elections. I was criticized, ridiculed, and social media was full of jokes. But today, on International Women’s Day, I proudly declare that my mothers and sisters have immense strength. If given the opportunity, they can achieve extraordinary accomplishments. I am delighted to say that the resolve to make 3 crore women “Lakhpati Didis” has been fulfilled. More than 3 crore sisters have now become lakhpatis.
Friends,
For decades, our sisters in villages had skills and worked hard, but they lacked capital and opportunities. That is why we connected them with self-help groups, linked them to banks, and provided them with new training, opportunities, and access to markets. Today, more than 10 crore women in the country are associated with such groups. These self-help groups have received financial support worth lakhs of crores of rupees. As a result, rural women are becoming self-reliant, increasing their family income, and strengthening the rural economy by becoming “Lakhpati Didis.”
Friends,
The success of our sisters has inspired us to take a new resolve. Making 3 crore “Lakhpati Didis” once seemed impossible, but it has been achieved. Now the government has decided to add another 3 crore. That means, in addition to the 3 crore who have already become lakhpatis, we now resolve to make 3 crore more. I am fully confident that with the blessings of the women power of our nation, this resolve will also be fulfilled.
Brothers and sisters,
Today, as the nation celebrates the achievements of our mothers, sisters, and daughters, I want to share a pain with the people of Delhi and the country. This pain, this sorrow, is a deep wound to the heart, which I wish to express before the citizens. As the nation celebrates International Women’s Day today, yesterday in West Bengal the TMC government gravely insulted the President of India, the honorable Droupadi Murmu ji. She had gone to Bengal to participate in a major festival of the Santhal tribal tradition. But instead of honoring the President and this important tribal program, the TMC boycotted the sacred event of the Santhal people and boycotted the President herself. She herself comes from the tribal community and has worked for the development of the Santhal people. The TMC government left the program in disarray.
Friends,
This is not only an insult to the President, but also an insult to the Constitution of India, to the spirit of the Constitution, and to the great tradition of democracy. It is also an insult to every sister and daughter who has risen through struggles to achieve heights.
Friends,
It has been said in our tradition: Ahamkāre hataḥ puṣṭaḥ samūlaṁ ca vinaśyati-meaning, a person consumed by arrogance, no matter how powerful, ultimately perishes! Today, from the nation’s capital, I call upon you all: the dirty politics and arrogance of power of the TMC, which insulted a tribal President, will soon be shattered. The enlightened people of West Bengal will never forgive the TMC for insulting a woman, for insulting a tribal, and for insulting the revered President of the nation. The country will never forgive them, the tribal society will never forgive them, and the women power of the nation will never forgive them.
Friends,
Our culture teaches us to respect every class, every thought. Our culture also teaches us to take pride in our heritage. Inspired by this, today we are also working to preserve Delhi’s heritage. In recent years, the BJP government at the center has worked with the mantra of “development along with heritage,” improving many of Delhi’s historic sites. Many new places have also been created in Delhi. The National War Memorial has been built in honor of the heroes who sacrificed their lives for the nation. The new Parliament building, Kartavya Path, Kartavya Bhavan, and Seva Teerth all reflect the new vision of 21st-century India. Just a few days ago, the historic Global AI Summit was held at Bharat Mandapam. Places like Bharat Mandapam and Yashobhoomi have become major platforms to showcase India’s culture, trade, and capabilities to the world. New museums such as the Prime Ministers’ Museum and the Yuge-Yugeen Bharat Museum are also strengthening Delhi’s identity.
Friends,
Delhi is the city of India’s historic journey, and today this very Delhi is witnessing a new era for the nation. This is the era of new India’s self-confidence. This self-confidence will lead us toward a developed future. Therefore, we must all work together to fulfill every resolve. I am confident that under the leadership of Rekha Gupta ji and her entire team, every development work in Delhi will gain even greater momentum. The life of every family in Delhi will become better, happier, and more prosperous. With this spirit of harmony, once again, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to you all for these development works. Say with me-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিল্লীদা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
08 MAR 2026 3:54PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী রেখা গুপ্তা জী, দিল্লীগী লেফতেনেন্ত গভর্নর বিনয় সাক্ষেনা জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ মনোহর লাল জী, হর্শ মালহোত্রা জী, তোখান সাহুজী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, ইকাই খুম্নরবা এম.পি.শিং, ইকাই খুম্নরবা এম.এল.এ.শিং অমসুং নুংশিরবা ঐগী দিল্লীগী ইচিল-ইনাওশিং।
ঙসি, ঐখোয় পুম্নমক দিল্লীগী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা থৌনা অমা পীনবা মফম অসিদা পুন্দুনা লৈরে। মতম খরগী মমাংদা, লুপা করোর ৩৩,৫০০গী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। মেত্রো পাকথোক চাউথোকহনবদগী হৌরগা সরকারগী এমপ্লোয়ী লিশিং কয়াগী য়ুম শাবা ফাওবদা, লৈবাক অসিগী কোনুং অসিদা ফেসিলিতীশিং লেপ্তনা পাকথোক চাউথোকহল্লি, অনৌবা পাঙ্গল অমা পীরক্লি। চহি অমগী মমাংদা দিল্লীগী মীয়াম্না বি.জে.পি.গী দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসি শেমখিবা অনৌবা আশা অমসুং অনৌবা ৱারেপ অসিনা হৌজিক মফম অসিদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা কান্নবা ফংহল্লে। ঐহাক্না দিল্লীগী নাগরিক পুম্নমকপু চাউখৎপগী লেপ্তনা ইচেল অসিগীদমক থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি অতোপ্পা মরম অমনা অখন্নবা অমনি। ঙসি মালেমগী নুপীগী নুমিৎনি। ঙসি ভারতনা নুপীশিংগী শক্তি লৈহনবগী অনৌবা ৱারী অমা ইরি। কোনুং অসি রেখা গুপ্তাগী মাই পাকপা লুচিং মখাদা চাউখৎলক্লি। রাজনিতী ওইগেরা, লৈঙাক ওইগেরা, সাইন্স ওইগেরা, স্পোর্তস ওইগেরা, নৎত্রগা সোসিএল সর্ভিস ওইগেরা, ভারতকী নুপীগী পাৱরনা হীরম খুদিংমক্তা অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঙসিগী নুপীগী নুমিৎ অসিদা লৈবাক পুম্বগী নুপীশিংগী শক্তিবু ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা মখোয়গী থোইদোক হেন্দোকপা থৌদাং অদুগীদমক ঐনা মখোয়গী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয়না খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিবু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, লৈবাক অসিবু লেপ্পা লৈতনা চাউখৎপগী লম্বীদা লমজিংনবা অনৌবা ইনর্জী পীনবা ঐহাক্না মখোয়গী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মালেমদা কনাগুম্বা অমনা ভারতকুম্বা চাউরবা দেমোক্রেসী অমা খল্লকপা মতমদা, দিল্লীগী মশক অসি ৱাখলদা লাকই। দিল্লী অসি ভারতকী কোনুং খক্তা নত্তে। মসি ভারতকী মশক মওং অমসুং ভারতকী ইনর্জীগী খুদম অমসুনি। মরম অদুনা, দিল্লীগী চাউখৎপা অসি শহর অমা খক্তগী চাউখৎপা নত্তে, মসি লৈবাক পুম্বগী ইমেজগা মরী লৈনৈ। দিল্লীনা হেন্না মোদর্ন ওইরকপা, দিল্লীনা হেন্না কান্নবা ওইরকপা, অমসুং দিল্লীগী কনেক্তিবিতী ফগৎলকপা, মালেমদা ভারতকী থাজবা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলগনি। মরম অসিনা ঙসি ঐখোয়গী দিল্লী অসি খুদোংচাবশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মতম অমদা দিল্লীগী ফত্তবা থৌরাংশিং অসি শহর পুম্বদা ঙাংনরম্মি। শহর অদুগী শরুক অমদগী অতোপ্পা শরুক অমদা চৎপদা পুং কয়া অমা চঙই, অমসুং মমা অমসুং ইচানুপীশিংনা বস স্তোপশিংদা বস অমসুং ওতোশিং ঙাইদুনা মতম মাঙখি। অদুবু ঙসিদি দিল্লীগী মওং অসি হোংলক্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, দিল্লী অসি মীরুতকা নমো ভারত এক্সপ্রেসকুম্বা ফাস্ত ত্রেন অমনা শম্নখি। মসিনা দিল্লী অমসুং নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা য়াম্না লাইথোকহল্লে। অমসুং ঙসি, মেত্রো ফেজ IV হৌদোকখিবগা লোয়ননা, দিল্লী মেত্রো নেৎৱার্ক অসি কিলোমীতর ৩৭৫ হেনবা ওইখ্রে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শহরশিংদসু অসিগুম্বা পাক চাউবা মেত্রো নেৎৱার্ক অসি লৈতে।
মরুপশিং,
ঙসি হাংদোকখিবা অনৌবা মেত্রো সেক্সন অসিনা কোনুং অসিগী মীওই মিলিয়ন কয়াদা অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। অখন্ননা, নোংপোক অমসুং অৱাং-নোংপোক দিল্লীদা লৈবা মীওইশিংগীদমক নুমিৎ খুদিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লাইথোকহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, গাজিয়াবাদ, নোইদা, ফরিদাবাদ অমসুং গুরুগ্রামগুম্বা এন.সি.আর.গী শহরশিংদগী দিল্লীগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা চৎথোক চৎশিন তৌবদা হেন্না লায়থোকহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিনা চহি অমগী মমাংদা দিল্লীদা থোকখিবা খুদোংথীবা অসি কয়া য়াম্না তঙাই ফদবগে হায়বদুসু উৎলি। দিজাস্তর থোক্কনবা সরকার অসি লৈরমদ্রবদি, মেত্রো ফেজ ৪গী প্রোজেক্ত অসি মতম কয়াগী মমাংদা লোইশিল্লমলগনি। অদুবু খুদোংথীবা থোক্কনবা সরকার অসিনা মখোয়গী পোলিতিকেল ইন্তরেস্তকীদমক্তা দিল্লীগী মীওই মিলিয়ন কয়াগী খুদোংচাবশিং অদু খুদোংথীনিঙাই ওইহনখি। হৌজিক, বি.জে.পি. সরকার শেমখিবগা লোয়ননা, দিল্লীগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল অসি য়াম্না য়াঙখৎলে।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকার অসিগী মখাদা দিল্লীগী ত্রান্সপোর্ত ফেসিলিতী খুদিংমক অপগ্রেদ তৌরি। মীওই মিলিয়ন কয়ানা দিল্লীদা নোংমদা বসতা চৎলি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী হোৎনবা অসি দিল্লীগী মীয়ামদা ক্লিন, কমফোর্ৎ অমসুং মোদর্ন বস সর্বিস ফংহন্নবা হোৎনবনি। সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা পীরম্বা ইলেক্ত্রিক বস লিশিং মরি হেন্না ঙসি দিল্লীগী মীয়ামদা সেবা তৌরি। অমসুং হৌখিবা চহি খক্তদা, দিল্লীগী লম্বীশিংদা অনৌবা বস ১৮০০ রোম চেলহনখ্রে। মসিদা দিল্লীগী কোলোনীশিং অমসুং য়ুম্লোন্নবশিং শম্নহল্লিবা দেবী বস চা কয়া য়াওরি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা চাউরাক্না চহি ১০ রোম লৈরকখিবা দিজাস্তর থোক্লবা লৈঙাকনা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পুম্নমক থিংজিনখি। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা দিল্লীদা থেংনরিবা তোঙান তোঙানবা শিংনবশিং অসি থেংননবা মিসন মোদতা থবক তৌরি। পেরিফরেল এক্সপ্রেসৱে অসি শাবগা লোয়ননা, দিল্লীদা গারী করোর কয়া চংবগী মথৌ তাররোই। বি.জে.পি. সরকারনা য়মুনা তুরেল শেংদোক্নবা পাক-শন্না থবক পায়খৎলি। মসিগীদমক লুপা করোর কয়াগী প্রোজেক্তশিং পায়খৎলি।
মরুপশিং,
দিল্লীগী মমাংগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত সরকারনা লাইরবশিং নৎত্রগা মিদ্দল ক্লাসকী প্রোব্লেমশিংগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিনখিদে। দিজাস্তর মেনেজমেন্ত সরকারনা হকশেলগী সেক্তরসু থুগাইখি। ঐখোয়না দিজাস্তর মেনেজমেন্ত সরকারদা চিথী ইরম্মি, অমসুং ভারত সরকারনাসু চিথী ইরম্মি, আয়ুশ্মান স্কিম অসি চৎনহন্নবা মখোয়দা তকশিনখি। অদুবু দিজাস্তর মেনেজমেন্তনা লাইরবশিংগীদমক করিগুম্বা অমত্তা খল্লমদে। রেখা জীগী লুচিং মখাদা, বিজেপি সরকারনা ফিভম অসি হোংদোক্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক পায়খৎলিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। হৌখিবা চহি খক্তদা, মফম অসিদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির কয়া লিংখৎখ্রে। মসিনা লাইরবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংদা কান্নবা ফংহল্লি। হৌজিক্তি, আয়ুশ্মান স্কিম অসি দিল্লীদসু পায়খৎলি। দিল্লীগী মীয়ামদসু লেম্না লায়েংলি। খেন্নবসি ময়েক শেংই। দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী এপ্রোচ অসি থবক য়াম্না তৌদবা অমসুং অৱাবা ফোংদোকপগী থৌওং য়াম্না লৈবনি। ঙসিদি, দিল্লীদা চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেল অমা লৈরে: এক্সক্যুজ অমত্তা লৈরোই, থবক হৌরগনি। মমাংদা, প্রোজেক্তশিং অসি ফাইলশিংদা পন্দুনা লৈরম্মি। ঙসিদি, প্রোজেক্তশিং অসি থবক ওইনা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি মফম অসিদা লাকপদা, ঐহাক সরোজিনী নগরদা চৎখি। মফম অদুদা ঐহাক্না নৌনা শাবা সরকারগী য়ুমশিং য়েংবগী খুদোংচাবা ফংখি। অসিগুম্বা য়ুমশিং অসি লৈবাক অসিগী মিসন খুদিংমক মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা নুমিৎ চুপ্পা থবক তৌরিবা সরকারগী এমপ্লোয়িশিংগীদমক্তা শাখিবনি। মখোয়দা সেফ, ক্লিন, অমসুং কোম্না লৈফম লৈবা য়ুম লৈবা হায়বসি তঙাইফদে। মরম অদুনা অনৌবা অমসুং মোদর্ন বিলদিংশিং অসি শাগৎলি। ঙসি, হায়রিবা অনৌবা ফ্লেৎ লিশিং কয়া অমা বেনেফিসরীশিংদা খুৎশিন্নখ্রে। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি অনৌবা য়ুমশিং অসিনা ঐখোয়গী কর্ময়োগীশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী পুন্সিদা অনৌবা নুংঙাইবা অমসুং আশা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা, রাজ্য খুদিংমক্তা, খুঙ্গং খুদিংমক্তা, শহর খুদিংমক্তা, বিজেপিগী সরকার লৈরি। সরকারনা ঐখোয়গী লাইরব ইমুংশিং, মমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং, শিন্মীশিং অমসুং লৌমীশিং, অমসুং অপীকপা থবকশিংদা থবক তৌরিবা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক করিগুম্বা খরা তৌরি। ঐহাক্না ঐখোয়গী লম্বীদা পোৎ য়োনবশিংগী খুদম পীগনি। ঐখোয়না কোরোনাগী মতম অসিদা মখোয়গী মরুওইবা অদু ঐখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা থেংনরে। মখোয়শিং অসি মমাংঙৈদা মখোয়গী থেল্লাশিং ৱাইরগা চৎলম্বা মীওইশিংনি। অপীকপা বিজিনেসশিং হৌদোক্নবগীদমক্তা, মখোয়না অতোপ্পা মীওইশিংদগী লুপা লিশিং অমা নৎত্রগা লিশিং অনি ফাওবা অৱাংবা শেন্দোইগী চাংদা লোন লৌবা মথৌ তাই। অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী অৱাবা অদু খঙলে অমসুং মখোয়বু বেঙ্কিং সিস্তেমগা শম্নহনখি। ঙসিদি, প্রধান মন্ত্রী স্বানিধি য়োজনাগী খুত্থাংদা, অসিগুম্বা কান্নবা ফংলবা মীওইশিংনা মখোয়গী থবকশিংগীদমক্তা লায়না শেলগী তেংবাং ফংলি। দিল্লীদসু হায়রিবা স্কিম অসিগী মখাদা লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওই লাখ অনিরোমদা চাউরাক্না লুপা করোর ৩৫০গী তেংবাং ফংখ্রে।
মরুপশিং,
ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ঐহাক্না লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওই খরগা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংখি অমসুং মখোয়না মতৌ করম্না মায় পাক্না খুমাং চাউশিল্লিবগে হায়বদু তাবদা ঐহাক চাউথোকচবা ফাওখি।
মরুপশিং,
দিল্লী অসিদা, দেবিৎ অমসুং ক্রেদিৎ কার্দশিং অসি মতম অমদা শেল-থুম য়াম্লবা মীওই খক্তদা ফংই। অদুবু ঙসিদি, ফিভম অসি হোংলক্লি। থেল্লাশিং অমসুং হেন্দকার্তশিংদা থবক তৌরিবা মীওইশিং ফাওবা ক্রেদিৎ কার্দশিং শিজিন্নবা য়াহল্লি। সরকারনা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা স্বানিধি ক্রেদিৎ কার্দশিং পীনবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। হৌজিক, মখোয়গী পেকেৎতা ক্রেদিৎ কার্দ অমা লৈগনি, মখোয়না মখোয়গী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না শিজিন্নবা য়াগনি। মতম খরগী মমাংদা, ঐহাক্না স্বানিধি ক্রেদিৎ কার্দশিং অসি মফম অসিদা লৈরিবা ইচিল-ইনাও খরদা পীবগী খুদোংচাবা ফংখি। স্বানিধি ক্রেদিৎ কার্দ অসি লাইরবশিংগী মশাগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহন্নবা অনৌবা মিদিয়ম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি, ইন্তর্নেস্নেল ৱিমেন দেনা লাকপদা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ঐহাক্কী ইচে-ইচল মিলিয়ন কয়াগা লোয়ননা অতোপ্পা নুংঙাইবা পাউ অমা শিয়র তৌবা ঐহাক্না পাম্মি। চহি খরগী মমাংদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিদা নুপী মিলিয়ন ৩০বু লাখপতি দিদী ওইহন্নবা ৱারেপ লৌখি। লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংগী নুপীশিংনা লাখপতি দিদী ওইগদবনি হায়বদা মীওই কয়ানা ঐবু করেম্নখি। মীখলদা মায় পাক্নবা মোদীনা অনৌবা ৱাফম কয়া হায়দুনা লৈরি। ফত্তবা ৱাহৈ কয়া অমা হায়খি, ফাগী কয়া অমা তৌখি, অমসুং সোসিএল মীদিয়াদা মখল কয়াগী গেমশিং চত্থখি। অদুবু ঙসি, মালেমগী নুপীগী নুমিৎ অসিদা, ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকচৈ মদুদি ঐহাক্কী ইমা অমসুং ইচিল-ইনাওশিংদা মপাঙ্গল য়াম্না লৈ। খুদোংচাবা অমা পীরবদি, মখোয়না অনৌবা থবক কয়া অমা পাংথোকপা ঙম্মি। ঙসি ঐহাক্না হায়বদা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি নুপী মিলিয়ন ৩০বু লাখপতি দিদি ওইহন্নবা লৈবাক অসিনা অচেৎপা ৱাফম থমখিবদু মপুং ফানা পাংথোক্লে। হৌজিক্তি মীওই মিলিয়ন ৩০গী মথক্তা নুপীমচাশিংনা মিলিয়নেয়র ওইরে।
মরুপশিং,
খুঙ্গংশিংদা লৈবা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা চহি কয়াগী মমাংদগী স্কিল লৈদুনা লাকখি অমসুং কন্না হোৎনরম্মি, অদুবু শেল-থুম অমসুং খুদোংচাবা লৈরমদে। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না মখোয়বু সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা শম্নহল্লে, বেঙ্কশিংগা শম্নহল্লে, অমসুং অনৌবা ত্রেনিং, অনৌবা খুদোংচাবা অমসুং কৈথেলশিংগা শম্নহন্নবা হোৎনখি। ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবা মীওই মিলিয়ন ১০০ হেনবনা অসিগুম্বা কাংলুপশিং অসিগা মরী লৈনরি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিনা লুপা করোর লাখ কয়াগী শেন-থুমগী তেংবাং ফংখ্রে। মসিগী মহৈদি ঙসি খুঙ্গংগী নুপীশিংনা মশা-মরোমদোম লেপচদুনা মখোয়গী ইমুং-মনুংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে। অমসুং লাখপতী দিদি ওইদুনা মখোয়না খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংগী মাইপাকপা অসিনা ঐখোয়দা অনৌবা থৌনা অমা পীনবগী ইথিল পীরি। লাখপতী দিদী করোর অহুম, মসি ওইথোকপা ঙম্লোই হায়না লৌনরম্মি, অদুবু মসি তশেং তশেং ওইরে। হৌজিক্তি সরকারনা লৈবাক অসিদা লাখপতি দিদি করোর অহুম লৈরে অমসুং অহুম হেন্না হাপচিনগনি হায়না ৱারেপ লৌরে। মসিনা তাক্লিবদি লাখপতী দিদি করোর অহুম শেমখ্রে। ঙসি ঐখোয়না লাখপতী দিদি করোর অহুম হেন্না শেমগৎনবা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। লৈবাক অসিগী নুপীগী শক্তিগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা, অচেৎপা ৱাফম অসিসু মপুং ফাহনগনি হায়না ঐহাক্না মপুং ফানা থাজৈ।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি লৈবাক অসিনা মমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী মাইপাকপশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎলিবা অসিদা, ঐহাক্না দিল্লীগী মীয়ামগা লোয়ননা, ঐহাক্কী লৈবাক্কী মীওইশিংগা লোয়ননা অৱাবা অমা পাউদমজবা পাম্মি। মসি অৱাবা অমনি, মসি নুংঙাইতবা অমনি, মসি ঐহাক্কী থম্মোয়দা লৈরিবা অকিবা অমনি, মসি ঐহাক্না দিল্লীগী মীয়ামদা ফোংদোকচরি। ঙসি লৈবাক অসিনা মালেমগী নুপীগী নুমিৎ পাংথোক্লি, অমসুং ঙরাং, ৱেস্ত বেঙ্গলদা তি.এম.সি. সরকারনা লৈবাক অসিগী রাস্ত্রপতি, ইকাই খুম্নরবা দ্রৌপদী মর্মুবু ইকাইবা পীখি। দ্রৌপদী মর্মুনা সান্থল ত্রাইবেলগী চৎনবীগী মরুওইবা থৌরম অমদা শরুক য়ানবা বেঙ্গলদা চৎখি। অদুবু রাস্ত্রপতিবু ইকায় খুম্নবা উৎপগী মহুত্তা, ত্রাইবেলশিংগীদমক য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অদু, তি.এম.সি.না সান্থল মীয়ামগী য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অসিবু বোয়কোৎ তৌখি অমসুং রাস্ত্রপতিবু বোয়কোৎ তৌখি। মহাক মশামকসু ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদগীনি। মহাক্না সান্থল ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা খনখি। তি.এম.সি. সরকারনা থৌরম অদু মিসমেনেজমেন্তকীদমক থাদোকখি।
মরুপশিং,
মসি রাস্ত্রপতিবু ইকায় খুম্নবতা নত্তনা ভারতকী সংবিধান, সংবিধানগী স্পিরিত অমসুং গনতন্ত্রগী চাউরবা চৎনবীবু ইকায় খুম্নবনি। পুন্সিগী লান্থেং কয়াগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলকখিবা ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী খুদিংমক্কী ইকায়খুম্নবা অদুসু মসিনা ওইহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হায়নৈ, "অহংকারে হতা পুস্তাহ সামোলম চা ভিনশতি।" মসিগী ৱাহন্থোক্তি, নাপলনা লাহৎপা মীওই অমনা, মহাক্না ফনা শক্তি লৈরবসু, অরোইবদা মাংখিগনি হায়বসিনি! ঙসি লৈবাক অসিগী কোনুংদগী ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি ত্রাইবেলগী রাস্ত্রপতি অমবু ইকাইবা পীখিবা তি.এম.সি.গী ফত্তবা রাজনিতী অমসুং শক্তিগী নাপল অসি অথুবা মতমদা মাইথিরগনি। নোংচুপ বেঙ্গলগী ৱাখল লৈবা মীয়ামনা নুপী অমা ইকাইবা পীবগীদমক, ত্রাইবেল অমবু ইকাইবা পীবগীদমক অমসুং লৈবাক অসিগী অথোইবা রাস্ত্রপতিবু ইকাইবা পীবগীদমক তি.এম.সি.বু লৈবাক অসিনা, লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল সোসাইতীনা, লৈবাক অসিগী নুপীগী পাৱরনা, কনাগুম্বা অমত্তনা ঙাকপীবা ঙমলরোই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী চৎনবীনা ঐখোয়দা খুন্নাই অমসুং ৱাখল্লোন খুদিংমকপু ইকায় খুম্নবা তাকই। ঐখোয়গী চৎনবী অসিনা ঐখোয়গী হেরিতেজ অসিদা চাউথোকচবা পোকহল্লি। মসিদগী পুক্নিং থৌগৎলদুনা, ঐখোয়না হৌজিক দিল্লীগী হেরিতেজ অসি ঙাক্তুনা থম্নবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, কেন্দ্রদা লৈরিবা বিজেপি সরকারনা "দিবেলপমেন্তকা লোয়ননা হেরিতেজ" হায়বা মোতো অসিগা লোয়ননা দিল্লীগী পুৱারী ওইরবা মফম কয়া অমা হেন্না ফগৎনবা থবক পায়খৎলে। দিল্লীদা অনৌবা লেনমার্ক কয়া অমসু শাখ্রে। নেস্নেল ৱার মেমোরিয়েল অসি লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা থৌনা ফরবা লান্মীশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা শেমখ্রে। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস, কর্তব্য পথ, কর্তব্য ভবন অমসুং সেবা তীর্থ পুম্নমক অসিনা ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী অনৌবা ৱাখল্লোন অদু উৎলি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ভারত মন্দপমদা পুৱারী ওইরবা গ্লোবেল এ.আই পাংথোকখি। ভারত মন্দাপম অমসুং য়াশোবহুমিগুম্বা মফমশিং অসি মালেমদা ভারতকী চৎনবী, ভারতকী ললোন-ইতিক অমসুং ভারতকী ওইথোকপা য়াবশিং খঙহন্নবগী মরুওইবা মীদিয়ম ওইরক্লি। প্রধান মন্ত্রীগী ম্যুজিয়ম অমসুং ম্যুজিয়ম ওফ এজেস ওফ ইন্দিয়াগুম্বা অনৌবা ম্যুজিয়মশিং অসিনা দিল্লীগী মশক মওং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
দিল্লী অসি ভারতকী পুৱারী ওইরবা খোঙচৎকী শহরনি, অমসুং ঙসিদি, দিল্লী অসি লৈবাক অসিগী অনৌবা চহিচা অমগী শাখি ওইরি। মসি অনৌবা ভারত অমগী মশা-মশানা থাজবগী মতম্নি। মশাদা থাজবা অসিনা ঐখোয়বু চাউখৎপা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা পুরক্কনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না ৱারেপ লৌখিবা পুম্নমক মপুং ফাহন্নবা ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি রেখা গুপ্তজী অমসুং মহাক্কী তীমগী লুচিং মখাদা দিল্লীগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত খুদিংমক হেন্না চাউখৎহল্লগনি। দিল্লীগী ইমুং খুদিংমক্কী পুন্সি মহিং ফগৎলগনি, হেন্না নুংঙাইহল্লগনি অমসুং হেন্না চাউখৎলগনি। মসিগী অপুনবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি অমসুং হৌজিক পায়খৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু:-
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!